Dodaj do ulubionych

farby do włosów roślinne

25.05.16, 17:27
khadi i inne.
może z naciskiem na inne. mam pytanie.
farbuję od pewnego czasu, jestem bardzo zadowolona, inna jakośc włosów.
gdyby nie kolor uncertain z każdym farbowaniem staje się ciemniejszy, na końcach prawie czarny, nie ma też wiele wspólnego z tym obiecanym: jasny brąz uncertain
no i szukam: jasny, zimny, lub trochę ciemniejszy ale brąz, nie mahoń.
może być inna firma, ale zależy mi na kolorze
Obserwuj wątek
    • snakelilith Re: farby do włosów roślinne 25.05.16, 17:54
      Farby czysto roślinne, a zwłaszcza brązy, są z reguły ciepłe, bo bazują na mieszankach z henną. Poza tym ciemnych włosów nie rozjaśnisz, więc skoro twoje są teraz ciemne, to trzeba poczekać aż odrosną, albo potraktować chemią. I wielokrotne farbowanie farbą roślinną przyciemnia kolor, więc farbując odrosty należy postępować jak przy farbach chemicznych, czyli tylko odrosty, a na całe włosy nakłada się farbę tylko co 3-ci, 4- ty raz, na krótko, dla odświeżenia. Trochę inaczej niż przy czystej hennie, gdzie zwykle chodzi o ciemną, intensywną czerwień, więc wielokrotne nakładnie farby jest pożądane. Ja osobiście farbuję tylko w okolicach blondu, rudawego blondu i moim faworytem jest Logona. Ta marka ma też sporo ładnych brązów, ale niestety, im jaśniejszy, tym chyba cieplejszy. Oprócz mahoniu, znajdziesz w asorytymencie naturalny brąz, brąz umbra, orzechowy, kasztanowy, czekoladę i kawę. Szczególnie ten naturalny brąz przeznaczony dla jaśniejszych włosów wyjściowych wygląda na stosunkowo chłodny. Mieszać składniki można też samemu, ale to trochę ryzyko oraz wymaga prób i błędów, bo na każdej głowie może wyjść coś innego, farba roślinna, to zawsze trochę loteria. I jeszcze, jeżeli nie chcesz by henna w mieszankach się mocno rozwinęła, uważaj na temperaturą wody, nie może być zbyt gorąca. I żadnym wypadku nie dodawaj cytryny, czy innych kwaśnych dodatków, to też podkręca czerwień.
    • snakelilith Re: farby do włosów roślinne 25.05.16, 18:02
      Tu masz jeszcze tabelę Logony. Na górze masz kolor wyjściowy, na dole po farbowaniu. Jak widać najchłodniejsze brązy to natur (080) i umbra (090).

www.natractiv.de/media/image/Logona-Farbtonkarte-Pflanzenhaarfarben.jpg
    • kamunyak Re: farby do włosów roślinne 25.05.16, 18:17
      no, niestety...
      Ja byłam milośniczką farb roślinnych, w tym khadi, dopóki moje włosy nie zaczęły mieć tak jakieś 3-4 barwy jednoczesnie. Od siwych przy skorze, po ciemny brąz na końcach, a po drodze różne rudości choc wybrana farba "brąz', bo nie cierpię siebie w rudosciach na głowie.
      W końcu poddałam sie i używam brązu ale w wersji light, czyli bez amoniaku, rezorcyny, parabenów, silikonów i SLS. Nie wiem, jak będzie po roku, dwóch ale dosyć miałam kolorów (różnych) na głowie, naprawdę.
      Moge polecic farby Nature & Soin, bo tych uzywam. Ja - brąz, zimny, 5N. To taki średni brąz.
      • snakelilith Re: farby do włosów roślinne 25.05.16, 19:01
        Moim zdaniem farby roślinne nadają się świetnie dla podrasowania naturalnego koloru, zawarty w nich czerwony barwnik (henna) dodaje włosom blasku. Roślinna farba dobra jest też po wypadkach z rozjaśnianiem włosów, stosunkowo bezboleśnie da się wtedy wrócić (przyciemnić) do naturalnego koloru bez konieczności użycia chemii, ale wszelkie duże zmiany (na przykład z mysiego blondu na ciemny brąz) są ryzykowne i zwykle nie takie jak się życzy. U mnie te farby nie chwytają się też dobrze na siwych włosach. Mam tylko 3, ale zawsze zostają jasne, więc nie zmieniam mojego blondu zbyt mocno, bo im ciemniejszy kolor farby, tym bardziej te siwe robią się widoczne.
        • kamunyak Re: farby do włosów roślinne 25.05.16, 19:14
          tak, masz rację. Dlatego im więcej siwych włosów (niestety), tym takie farby gorzej sobie radzą.
          Dlatego właśnie ja zdecydowałam się na wyżej wymienione farby, oszczędzajace ale z przewidywalnym efektem.
          Ja nie jestem blondynką, raczej szatynką, dlatego u mnie farby roślinne przestały "dawać" radę. Choc przez lata byłam im wierna.
        • arwena_11 Re: farby do włosów roślinne 26.05.16, 10:51
          Mnie henna chwyta siwe włosy. Farbuję na ciemny brąz, jakiś ton ciemniejszy od naturalnych. Przewaga nad chemicznymi farbami duża - ładniejsze włosy i nie widać odrostów.
          • snakelilith Re: farby do włosów roślinne 26.05.16, 12:41
            Jeżeli to mieszanka z dużą ilością czerwonej henny to pewnie chwyta, ale nie każdy ma ochotę na taki czerwony, albo taki ciemny kolor. Na tabelii Logony widać, że tylko te całkie nowe kolory czekolada i kawa pokrywają prawie całkowicie siwe włosy, te jaśniejsze mają kłopoty. A u Khadi poleca się chyba najpierw farbowanie siwych czystą czerowną henną, a potem na wybray ciemny kolor. Ta twoja Rainbow jeżeli jest roślinną farbą nie potrafi nic innego od Khadi i Logony, tylko mieszanki może mieć nieco inne. Możliwe też, że u jednych chwyta na siwych lepiej, u innych gorzej. Także stan włosa może mieć znaczenie, zniszczone, porowate włosy chwytają lepiej. U mnie roślinne farbowanie po utlenieniu włosów trzymało na mur beton, na zdrowych (niefarbowanych chemicznie) włosach po czasie się lekko wypłukuje.
            • arwena_11 Re: farby do włosów roślinne 26.05.16, 12:43
              No właśnie nie na rudo a na ciemny brąz farbuję. Siwe łapie ładnie. Włosów nie mam zniszczonych, nie farbuję chemią już kilka lat, a włosy am krótkie.
    • hemp_plant Re: farby do włosów roślinne 25.05.16, 22:33
      Dzięki kobiety z tą lagona spróbuję. dziś się dowiedziałam że w miejscu gdzie kupuje logony nie ma. Problemem są też te siwe....
    • arwena_11 Re: farby do włosów roślinne 26.05.16, 10:49
      Ja sprowadzam sobie henny firmy rainbow. Mają bogatą paletę barw i mam po nich rewelacyjne włosy.
      www.rainbowresearch.com/chart.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka