Dodaj do ulubionych

Wysoki cholesterol

28.05.16, 12:12
Mieliśmy niedawno w pracy badania i się zdziwiłam po raz kolejny, bo mam wysoki cholesterol. Już przy poprzednich badaniach (chyba dwa lata temu) mi tak wyszło, ale wtedy pomyślałam, że to przez to, że zjadłam śniadanie, bo zapomniałam, że mam być na czczo, no i wtedy jadłam codziennie słodycze sklepowe. Teraz słodycze jem raz na parę dni a może i rzadziej, bo mnie przestało ciągnąć i nawet wtedy naprawdę niewiele. Nie palę, nie mam nadwagi, ćwiczę prawie codziennie godzinę. Cholesterol 236, skąd? Nie jem jakoś dużo smażonego, prędzej pieczone rzeczy, ale nie codziennie, mięso też nie codziennie. Nie jadam żadnego śmieciowego jedzenia. Mało jadam ryb, to na pewno błąd. Lubię masło i lubię sobie solidnie posmarować chleb, ale od samego masła bym miała cholesterol wysoki? Co zrobić, żeby obniżyć? Najlepiej bez jedzenia margaryny zamiast masła.
Obserwuj wątek
    • isa1001 Re: Wysoki cholesterol 28.05.16, 12:16
      Zrobić pełny lipidogram i skonsultować wynik z lekarzem.
      • jowita771 Re: Wysoki cholesterol 28.05.16, 12:22
        Ok, dziękuję, tak zrobię.
    • senin1 Re: Wysoki cholesterol 28.05.16, 13:40
      zmien prace

za duzo stresu chyba
    • cauliflowerpl Re: Wysoki cholesterol 28.05.16, 13:45
      Nie Ty jedna, było kilka dni temu:
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,161623283,161623283,Cholesterol_level_master.html

I witam w klubie big_grin
      • jowita771 Re: Wysoki cholesterol 28.05.16, 14:57
        Dziękuję Ci za ten wątek, poczytałam i jestem mądrzejsza. Właśnie tak mi intuicja podpowiadała, żeby się nie dać przypadkiem wpakować w branie leków na to. Lekarz mi zakreślił ten cholesterol i postawił wykrzyknik.
        • isa1001 Re: Wysoki cholesterol 28.05.16, 15:10
          A przeczytałaś ten wątek uważnie? Bo jak przeczytałaś uważnie, to powinnaś wiedzieć, że są ludzie, którzy powinni te leki brać.
          • jowita771 Re: Wysoki cholesterol 28.05.16, 15:19
            Przeczytałam, ale mnie się wydaje, że do tych ludzi nie należę. Zrobię sobie badania, ale nie sądzę, że powinnam brać coś na obniżenie cholesterolu. Prowadzę zdrowy tryb życia i nic mi nie dolega.
        • cauliflowerpl Re: Wysoki cholesterol 28.05.16, 15:10
          Ja się moim wynikiem (240) też wystraszyłam i aż sport zaczęłam uprawiać, bo brak ruchu to był jedyny warunek z listy czynników powodujących wysoki poziom cholesterolu, jaki spełniałam.
          Cholesterol jak był wysoki, tak jest (ostatnio 190), sport mi się spodobał i wyszedł na dobre.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka