Dodaj do ulubionych

Slepy tomograf.

30.05.16, 21:16
Moja kolezanka nagle dostala ataku padaczki ( w przychodni)
wrocila z pracy autem, bolala ja glowa ( bol wystepowal dosc czesto od kilku juz lat)
W jednech chwili poczula, ze ma problem z mowa, nie mogla wydusic z siebie slowa.
Mieszka obok przychodni, wiec znalazla sie tam w piec minut.
W przychodni film sie jej urwal, zaczela zachowywac sie agresywnie, dostala ataku, stracila przytomnosc.
Karetka i szpital. W szpitalu dostala drugiego ataku. Odzyskala przytomnosc po kilku godzinach.
Nic nie pamieta.
Wyniki piekne. TK nic nie znalazl.
Wyszla ze szpitala i drazyla, bardzo jej zalezalo na diagnozie.
Wyprosila skierowanie na rezonans magnetyczny.
Po badaniu po kilku minutach dzwońili po nia, by wrocila po wynik ( wczesniej byla poinformowana ze poczeka na opis dwa tygodnie)
Guz, oponiak, 2 cm, szczesciem w miejscu, gdzie latwo go bylo wyciac.
Jest juz po operacji, czuje sie tak, jak to po operacji, wraca do zdrowia, niedlugo ja wypisza.

Dziewczyny- co z tym TK? Dlaczego wynik byl idealny.
Ja mam teorie spiskowa, ze......ze badanie bylo tylko na papierzesad
Po operacji miala robiona tomografie ( infekcja ucha po stronie operowanej, wyszla w wyńiku peknieta blona bebenkowa i rane pooperacyjna tomograf zauwazyl)

To juz drugi taki przypadek- gdy opowiadalam o koleżance znajomej lekarce to ona nawiazala do przypadku jej pacjentki- miala ataki padaczki, neurolodzy leczyli ja na padaczke, ale ona nie mogla pogodzic sie z diagnoza, gdy byla nieprzytomna to tez zrobiono jej tomografie, ktora nic zlego nie znalazla.
Robila rezonans prywatnie i wyszedl glejak! Jest ju po operacji.
Czy mozliwe jest, by w szpitalu oszukiwano, ze byla zrobiona tomografia ?
Obserwuj wątek
    • fasol-inka Re: Slepy tomograf. 30.05.16, 21:20
      Tk to seria zdjęć w jakiejś odległości od siebie, nie obraz jednolity. W zależności od perspektywy mogło nie wychwycić. Rezonans dokładniejszy.
      Mi tk nie wychwyciło potężnych kamieni żółciowych widocznych na zwykłym usg.
    • juuuu7 Re: Slepy tomograf. 30.05.16, 21:22
      Moze ktos niekompetenty robil opis badania?
      Swoja droga ostatnio coraz czesciej slysze o guzach mozgu...
    • memphis90 Re: Slepy tomograf. 31.05.16, 13:57
      Niektóre guzy widać dopiero po podaniu kontrastu, bo bez niego mają barwę i strukturę okolicznych tkanek. Do takich guzów należą właśnie oponiaki. Rutynowo w KT glowy po urazie nie podaje się kontrastu.

Nie, moim zdaniem nie jest możliwe, żeby zrobić badanie tylko na papierze. Szczególnie, że było robione po utracie przytomności, po drgawkach- należało sprawdzić, czy nie ma urazu, krwawienia do mózgu. Wszystkie wyniki są zapisywane w systemie, można uzyskać pełen zapis np. na płycie cd.
    • ksionzka Re: Slepy tomograf. 31.05.16, 14:11
      Sprawa dosyć prosta:

MR jest dokładniejszy.
      Badanie tomografem bez kontrastu jest badaniem na które szkoda kasy, czasu itp. no chyba że mówimy o czymś dużym.

O oku człowieka nie wspomnę nie zawsze wszystko uchwyci.
      • ksionzka Re: Slepy tomograf. 31.05.16, 14:13
        Nie ma możliwości aby szpital oszukał. Jak im się to opłaca? Jak w takim razie wiedzieliby co się stało?
        To oczywista oczywistość. Nie przesadzajmy.
    • wuika Re: Slepy tomograf. 31.05.16, 15:54
      Jak miała TK z warstwami co 1cm, to mogło się ledwo na jedno zdjęcie załapać. Inna sprawa, że część struktur nie będzie widoczna w TK bez kontrastu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka