czar_bajry 08.06.16, 20:26 Można się było spodziewać iż taki wniosek padnie... tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,premier-oskarza-zadluzenie-czd-wygenerowal-poprzedni-rzad,204567.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
taki-sobie-nick No dobra i co? 08.06.16, 20:32 Lepiej się zainteresuj, co będzie z CZD. Kiedyś, kiedyś czytałam artykuł o CZD w "Polityce". "Polityka" twierdziła, że matki dzieci przebywających w CZD stykają się z całkiem nową sytuacją: NIE MA zbyt drogich leków, NIE MA zbyt drogich procedur. Wszystko sprowadzą, wszystko zrobią, niezależnie od kosztów. Powtarzam za "Polityką", nie wiem, czy to prawda. Ale jeśli tak było, to te długi kumulują się od lat. Więc co PiS stwierdza, to stwierdza, nihil novi, ja jestem ciekawa, co zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: CZD- i wszystko jasne... 08.06.16, 20:34 No ale to wynika z dokumentów finansowych. Na sprawozdaniach finansowych to widać. Chyba nie wierzyłaś, ze 300 mln długu to z ostatnich 7 miesięcy? W marcu 2017 zobaczymy jak przez 2016 rok wzrosło. Odpowiedz Link Zgłoś
kamunyak Re: CZD- i wszystko jasne... 08.06.16, 21:42 no ale co? uważasz że kopacz pod rękę ze schetyną, te pieniadze "kradli"? Przecież wiadomo, że tam przyjeżdżają dzieci z całej Polski, od zawsze. Przecież wiadomo, że tam są najlepsi specjalisi, najlepszy sprzęt, najlepsze procedury. I że nikomu nie odmawiają, bo jak odmawiać śmiertelnie choremu dziecku? Procedury sa z doopy wziete, od zawsze. A pielęgniarki tam właśnie i tak zarabiają najlepiej. Domniemywam, że pielegnieraki wykombinowały, iz da sie cos ugrać teraz właśnie. Swoją droga pani pielegniarka przełożona związku ma całkiem niezla fuchę, jak to zwykle ze zwiazkowcami bywa, że wspomnę niejakiego dudę. Piotra dude. ?dom rodzinny? Pawła Nasiłowskiego działa od marca 2013 r. Nie ma swojej strony internetowej, ale znaleźliśmy dwa numery kontaktowe. Jeden należy do... przewodniczącej Zakładowej Organizacji Związkowej przy Centrum Zdrowia Dziecka OZZPiP Magdaleny Nasiłowskiej. od początku mi sie nie podobala, jakas taka niewiarygodna i falszywa była jak dla mnie. No i wyszło szydło z worka. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: CZD- i wszystko jasne... 08.06.16, 23:04 Nie od dziś wiadomo, że zabiegi pediatryczne są za nisko wyceniane. Kolejni min. zdrowia nie zrobili z tym nic. Odpowiedz Link Zgłoś
korag100 Re: CZD- i wszystko jasne... 08.06.16, 20:35 Ja jestem ostatnią osobą, która opowie się za pis. Ale w tym przypadku mają niestety rację. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: CZD- i wszystko jasne... 08.06.16, 20:43 Przecież nikt przy zdrowych zmysłach nie oskarża obecnej ekipy rządzącej o to ze za ich rządów powstał dług. Mnie chodzi o to, że zamiast zająć się zakończeniem konfliktu jak zwykle szukają winnych. jak w przedszkolu...to nie my to oni.... Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Zakończenie konfliktu nie zmieni faktu zadłużenia 08.06.16, 20:45 Poczekaj, aż PiS skończy ogłaszać, że winna jest PO, i patrz, co się będzie dalej działo. Odpowiedz Link Zgłoś
korag100 Re: CZD- i wszystko jasne... 08.06.16, 20:46 To nie zauważyłaś, że oni w pomidora grają? Na każdy problem ta sama odpowiedź. Nie posprzątają bo to nie oni nabałaganili. Nie ważne pielęgniarki, rodzice, dzieci. Najważniejsze kto ma rację. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: CZD- i wszystko jasne... 08.06.16, 20:47 bo według ciebie zakończenie konfliktu to wyciągnięcie kasy z kapelusza. A tak się nie da, bo kasy nie ma. Myślisz, ze ten burdel da się sprzątnąć w minutę? Ciekawe dlaczego poprzednicy go nie sprzątnęli? Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: CZD- i wszystko jasne... 08.06.16, 20:52 Ale oni wygrali wybory wyłącznie na prawo i lewo obiecując pieniądze z kapelusza, wszystkim i na wszystko. Więc powoli ludzie upominają się o to co im obiecano. Po pielęgniarkach przyjdą następni. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: CZD- i wszystko jasne... 08.06.16, 20:55 Obiecali podwyżki pielęgniarkom? Bo nie pamiętam. Serio piszę. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: CZD- i wszystko jasne... 08.06.16, 21:01 Oczywiście. Dziś we wszystkich niepisowskich mediach są wspomnienia tych słów. Jest XXI wiek nic, co się klepie przed kamerami klepie, nie znika. A obiecywali wszyscy z PiSu z Szydłem na czele. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: CZD- i wszystko jasne... 08.06.16, 21:05 mamma_2012 napisała: > Oczywiście. A, w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
lusitania2 Re: CZD- i wszystko jasne... 08.06.16, 21:02 taki-sobie-nick napisała: > Bo nie pamiętam. Serio piszę. to spytaj sobie pana googla. On wszystko pamięta. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: CZD- i wszystko jasne... 08.06.16, 23:06 Dla Rydzyka wyciągnęli kasę z kapelusza. Dla szpitala dziecięcego nie mogą? Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: CZD- i wszystko jasne... 08.06.16, 23:37 W tym konkretnym przypadku chodzi o pielęgniarki o ich pensje i o to że jest ich za mało. Każdy normalny człowiek wie że bez nich wszystko lży. Jeśli to lekarze by strajkowali lub górnicy walczyli o kopalnie to nie byłoby problemu. Ale co może grupa kobiet... przecież one roszczeniowe są. Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: CZD- i wszystko jasne... 08.06.16, 20:46 Witam To jest trzeźwy wniosek. Nie wolno pozwalać na zadłużanie szpitali, bo to w pewnym momencie wymyka się spod kontroli. Mimo audytów dokładano pieniądze, żeby nie stracić PR-u. Bo jak to? Zamknąć szpital, co z dziećmi? Rząd jest zły! Tymczasem wielu szpitalom klinicznym grozi upadłość. Tylko tam nie ma dzieci/jest ich mniej. Kontrakty z NFZ to temat rzeka. Tu leży pies pogrzebany. Czy dochodzi do korupcji i na jaką skalę? To jest generalnie temat - bagno. Pzdr. Ing Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: CZD- i wszystko jasne... 08.06.16, 20:55 No, ale wszystkich, którzy mówili bądź prywatyzacja bądź zwiększenie składek PiS mieszał z błotem, wciskając naiwniakom, że da się inaczej. Kolejna obietnica bez pokrycia. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: CZD- i wszystko jasne... 08.06.16, 20:59 mamma_2012 napisała: > No, ale wszystkich, którzy mówili bądź prywatyzacja Prywatyzacja CZD, haha. Już to widzę. 90% rodziców dzieci z CZD nie byłoby stać na leczenie. Zwiększenie składek? A do jakiej wysokości, przepraszam? Bo do takiej, żeby każde dziecko w Polsce było skutecznie wyleczone, to się nie da. Na taką stać Billa Gatesa. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: CZD- i wszystko jasne... 08.06.16, 21:05 Prywatyzacja, prywatne ubezpieczenia i inne formy, ktore PiS krytykował. Nie trzeba prywatyzować CZD, jeśli prywatne ubezpieczenia zwiększą dopływ gotówki do systemu będą pieniądze i dla CZD. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: CZD- i wszystko jasne... 08.06.16, 21:11 mamma_2012 napisała: > Prywatyzacja, prywatne ubezpieczenia i inne formy, ktore PiS krytykował. Umówmy się - nie jestem PiS-em ani ich zwolennikiem. Jeśli PiS coś krytykuje, nie oznacza to automatycznie, iż krytykowane zjawisko jest dobre. > > Nie trzeba prywatyzować CZD, jeśli prywatne ubezpieczenia zwiększą dopływ gotów > ki do systemu będą pieniądze i dla CZD. To może operujmy liczbami... Jakiej kwoty miesięcznie wymaga CZD? Ile przeważnie kosztuje leczenie w CZD? Jakie są widełki kosztów leczenia? Jakie (i jak wycenione) stosuje się tam procedury? Prywatne ubezpieczenia pójdą do prywatnych ubezpieczycieli. Ci zapłacą od nich jedynie podatek, oczywiście tak niski, jak tylko będą mogli. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: CZD- i wszystko jasne... 08.06.16, 21:15 Musisz doczytać co oznacza prywatyzacja w służbie zdrowia, dobrowolne ubezpieczenie i inne podstawowe pojęcia. Temat jest złożony, ale nie chodzi o prywatnych ubezpieczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: CZD- i wszystko jasne... 08.06.16, 21:17 mamma_2012 napisała: > Musisz doczytać co oznacza prywatyzacja w służbie zdrowia, dobrowolne ubezpiecz > enie i inne podstawowe pojęcia. Jaka strona jest wiarygodna? Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: CZD- i wszystko jasne... 08.06.16, 21:28 Przeczytaj różne, będziesz mieć pełniejszy obraz. Najlepiej gdybyś zerknęła sobie też na rozwiązania z innych krajów. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: CZD- i wszystko jasne... 08.06.16, 21:31 mamma_2012 napisała: > Przeczytaj różne, będziesz mieć pełniejszy obraz. Najlepiej gdybyś zerknęła sob > ie też na rozwiązania z innych krajów. Ale różne jakie? Chcę trafić na wiarygodne, fachowe a nie na forum w rodzaju "kółko wzajemnej adoracji tworzy dziwne teorie"(to w żadnym razie nie miała być aluzja do tego forum!) Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: CZD- i wszystko jasne... 08.06.16, 21:37 Prywatyzacja nie oznacza, ze szpital bedzie leczyl tylko za gotowke od pacjenta. Przyklad.. "Szpital Prywatny Pulsmed współpracuje z publicznym ubezpieczycielem, jakim dawniej była Łódzka Regionalna Kasa Chorych a obecnie jest Narodowy Fundusz Zdrowia, od 1999 r. realizując świadczenia medyczne w ramach ubezpieczenia zdrowotnego." Prywatne przychodnie tez maja umowy z NFZ. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: CZD- i wszystko jasne... 08.06.16, 21:46 tylko kontrakty z NFZ to nie jedyne ich przychody. Lekarze na NFZ przyjmują np 2 dni w tygodniu a prywatnie pozostały czas. Kolejki na NFZ podobne jak w państwowych przychodniach. Odpowiedz Link Zgłoś
lusitania2 Re: CZD- i wszystko jasne... 08.06.16, 21:51 baltycki napisał: > Prywatne przychodnie tez maja umowy z NFZ. no, i co z tego? Przyjmują "na fundusz" do wysokości podpisanego kontraktu. Masz szczęście się załapać na wizytę ze środków budżetowych - super, nie masz szczęścia (ani pieniędzy na wizytę za własne środki) - zapraszają w następnym roku, zupełnie tak, jak placówki publiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: CZD- i wszystko jasne... 08.06.16, 22:56 > zapraszają w następnym roku, zupełnie tak, jak placówki publiczne. I zadluzone jak publiczne? Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: CZD- i wszystko jasne... 09.06.16, 00:08 Odbiega to od tematu ale co tam , od lat leczę się w przychodni prywatnej mającej kontrakt z NFZ, nigdy nie zostałam odesłana lekarz zawsze mnie przyjmie. Na początku to był raj, przychodziłam a tam pusto teraz raj się skończył kolejki są ale nie większe jak trzy osoby pod gabinetem. Co pół roku mój ojciec musi mieć TK głowy, na NFZ w Enel-Med czekam dwa tyg. Dziecko ma pediatrę w MSWiA też nigdy nie miałam problemu z dostaniem się do lekarza, dzwoniłam i szłam na wizytę, dziecko ma dostęp do wszystkich specjalistów czas oczekiwania ok 2-3 tyg. Jeśli ma być cito to też bez problemu.Korzystaliśmy też z CZD. Tylu nieszczęść jak tam nie widziałam nigdzie indziej. Uważam że mądrze zarządzany szpital nawet sprywatyzowany z kontraktem NFZ ma szansę na dobre funkcjonowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
lusitania2 Re: CZD- i wszystko jasne... 09.06.16, 00:40 czar_bajry napisała: > Odbiega to od tematu ale co tam , od lat leczę się w przychodni prywatnej mając > ej kontrakt z NFZ, nigdy nie zostałam odesłana lekarz zawsze mnie przyjmie. bo a): przychodnia ma niewyczerpany kontrakt z NFZetem; b) pewnie też to, że jesteś pacjentką od lat jest tu kluczem. Jak się raz załapiesz, jesteś w trakcie leczenia wymagającej przewidywalnych wizyt to te późniejsze wizyty masz niejako zaklepane. Ale nie wszystkim jest to dane. Sama mam na NFZ endokrynologa, ja nie mam problemu z bezpłatnymi wizytami co 3 miesiące, a parę innych, którym go poleciłam niestety nie załapała się na wizyty finansowane przez NFZ. A spróbuj znaleźć lekarza sportowego na NFZ... Raz tylko takie szczęście mnie spotkało i było to niestety jednorazowe. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: CZD- i wszystko jasne... 09.06.16, 01:38 lusitania2 napisał: > A spróbuj znaleźć lekarza sportowego na NFZ... Raz tylko takie szczęście mnie s > potkało i było to niestety jednorazowe. Musze się z Tobą zgodzić, mój syn co 6 mieś musi mieć aktualne badania niestety na NFZ zaproponowali mi wizytę za 10mieś. To samo było z ginem na NFZ wizytę wyznaczyli za 7 mieś a chodziło o ciąże Co prawda potrzebowałam gina na NFZ ze względu na specjalistyczne badania niestety musiałam wybulić Odpowiedz Link Zgłoś
1unia4 Re: CZD- i wszystko jasne... 09.06.16, 14:33 Pierwsza wizyta u lekarze sportowego to za x msc.Potem regularnie jak trzeba.Bez problemu Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: CZD- i wszystko jasne... 09.06.16, 15:23 No to trzeba było zrobic prywatnie a potem za te 10 miesięcy wskoczyć na nfz. Ja tak zrobiłam i teraz już regularnie chodzimy na nfz. Odpowiedz Link Zgłoś
1unia4 Re: CZD- i wszystko jasne... 09.06.16, 15:31 I tak zrobiłam.Nie był to dla mnie problem Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: CZD- i wszystko jasne... 08.06.16, 20:58 Ale to nie ma nic wspólnego z pielęgniarkami, które pracują za wynagrodzenia niewspółmierne do wysiłku jaki wymaga ich praca i ich wykształcenie. Dług nie jest winą pielęgniarek, a rząd łaski nie robi rozwiązując tego typu problemy - od tego są. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: CZD- i wszystko jasne... 08.06.16, 21:07 spanish_fly napisała: > Ale to nie ma nic wspólnego z pielęgniarkami, które pracują za wynagrodzenia ni > ewspółmierne do wysiłku jaki wymaga ich praca i ich wykształcenie. ... za takie pracuje 80% rodaków. Dług nie jes > t winą pielęgniarek, a rząd łaski nie robi rozwiązując tego typu problemy - od > tego są. Nie jest. Ale te pielęgniarki zarabiają więcej. Nie, nie twierdzę, że to źle, stwierdzam fakt. Rząd da im, zgłosi się reszta. A dług, swoją drogą, i tak zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
lusitania2 Re: CZD- i wszystko jasne... 08.06.16, 21:15 spanish_fly napisała: >a rząd łaski nie robi rozwiązując tego typu problemy - od tego są. strawestuję "Misia": Sprawdzić, czy to nie pis-(nie)rząd. I obstawiam, że do końca kadencji nie opanują tego, że władza, to nie rozdawanie stołków swoim i konferencje prasowe oskarżające opozycję o całe zło tego świata, tylko, najlepiej skuteczne, rozwiązywanie problemów, zaczynając od tego, że (suprise! suprise!) jednak nie jesteśmy Dubajem i pieniędzy w budżecie już na starcie było mało, a "dzięki" ich własnym, debilnym posunięciom, na zaspokajanie potrzeb społecznych będzie coraz mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: CZD- i wszystko jasne... 09.06.16, 14:44 Żeby nie zadłużac szpitala należy przestać w nim leczyć ciężko i smiertelnie chore dzieci. Leczenie pediatryczne jest drogie, bardzo drogie a NFZ wycenia je bardzo nisko. ażdy szpital i oddzial pediatryczny przynosi straty. W Polsce dba sie tylko o nienarodzone dzieci. Pensje pielęgniarek i innych pracowników szpitali jest na skandalicznie niskim poziomie. Lekarze to inna bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: CZD- i wszystko jasne... 08.06.16, 20:46 Chora jest sytuacja, kiedy z jednej strony oczekuje się od szpitala, żeby leczył skutecznie, a z drugiej, żeby kasa się zgadzała. Albo rybki, albo akwarium. W poniedziałek kilka razy w radio słyszalam o tym, że CZD jest na granicy utraty płynności finansowej w związku ze strajkiem pielęgniarek. I coś mi bardzo mocno nie gra. Bo jesli szpital, dzialając w pelni sprawnie, generuje pół miliona dlugu tygodniowo (wedle słów pani premier), to nie działając prawie wcale powinien generować długu dużo mniej, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: CZD- i wszystko jasne... 08.06.16, 20:51 Bo pewnie nie generują przychodu - czyli nie wykonują zabiegów, za które mają płacone przez NFZ. Są same koszty. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: CZD- i wszystko jasne... 08.06.16, 20:57 mika_p napisała: > Chora jest sytuacja, kiedy z jednej strony oczekuje się od szpitala, żeby leczy > ł skutecznie, a z drugiej, żeby kasa się zgadzała. Albo rybki, albo akwarium. Napisałam mniej więcej to samo, nikt mi nie odpowiedział. To niepopularny temat (a jeszcze na ematce!) Ciekawa jestem dyskusji pod Twoim postem. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: CZD- i wszystko jasne... 08.06.16, 21:44 taki-sobie-nick napisała: > Napisałam mniej więcej to samo, nikt mi nie odpowiedział. To niepopularny temat > (a jeszcze na ematce!) Ciekawa jestem dyskusji pod Twoim postem. a może ktoś tę kasę wyciąga na lewo? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: CZD- i wszystko jasne... 08.06.16, 21:56 > > a może ktoś tę kasę wyciąga na lewo? Piękna wizja, prawda? Leczenie dzieci kosztuje grosze, a tajemniczy dług generowany jest przez tajemniczych oszustów. Obawiam się jednak, że CZD dlatego uchodzi za najlepsze, że... hm... no, że w nim INWESTUJE SIĘ w leczenie. Rzeczona "Polityka" wspominała coś o dziecku leczonym za dwieście tysięcy. Tak, tak, na pewno leczenie kosztowało tak naprawdę trzysta złotych, a resztę "kasy" ktoś wyciągnął na lewo. Nawet się nie dziwię, wszak jakże ematka ma przyznać, że to właśnie leczenie C H O R Y C H D Z I E C I powoduje dług? ps. moje pytanie o wiarygodne strony było jak najbardziej serio. Nie chce mi się latać po całym necie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: CZD- i wszystko jasne... 08.06.16, 22:08 taki-sobie-nick napisała: > Piękna wizja, prawda? Leczenie dzieci kosztuje grosze, a tajemniczy dług genero > wany jest przez tajemniczych oszustów. i dlatego taki szpital powinien być doskonale zarządzany i z byle czym nie powinno się tam przyjmować pacjentów. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: CZD- i wszystko jasne... 08.06.16, 22:18 mama303 napisała: > taki-sobie-nick napisała: > > > Piękna wizja, prawda? Leczenie dzieci kosztuje grosze, a tajemniczy dług > genero > > wany jest przez tajemniczych oszustów. > > i dlatego taki szpital powinien być doskonale zarządzany i z byle czym nie powi > nno się tam przyjmować pacjentów. Doskonałe zarządzanie to między innymi konkretne zdefiniowanie leczenia, pardon, usług zdrowotnych. Co w odniesieniu do wielu rodziców da efekt "No niestety, u pani dziecka nie zadziałało 99 procedur, zadziałałaby setna, ale akurat tej nie stosujemy". Jasne. Inaczej byś mówiła, gdyby to akurat tobie i twojemu dziecku powiedziano "My tu byle czego nie leczymy". Z tego, co wiem, to żaden pacjent w CZD nie leży tam z przeziębieniem. Zatem należałoby JESZCZE BARDZIEJ zaostrzyć kryteria przyjęcia, wypisywać dzieci niedoleczone (krótszy pobyt) itp. Uświadom sobie, że NIE MA tak dobrego zarządzania, jakie umożliwi pomoc wszystkim bez zadłużania się. NIE MA. I czegokolwiek by się nie wymyśliło - media zawsze wywloką JAKIEŚ chore dziecko, które się nie załapało. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: CZD- i wszystko jasne... 08.06.16, 22:28 taki-sobie-nick napisała: > Uświadom sobie, że NIE MA tak dobrego zarządzania, jakie umożliwi pomoc wszystk > im bez zadłużania się. NIE MA. I czegokolwiek by się nie wymyśliło - media zaws > ze wywloką JAKIEŚ chore dziecko, które się nie załapało. a kto powiedział, że powinni przyjmować wszystkich jak leci? tam możesz sobie pójść na leczenie kataru alergicznego jak i rehabilitację skrzywionego kręgosłupa albo trądzik. Poradnie przyjmują wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: CZD- i wszystko jasne... 08.06.16, 22:35 Poradnie przyjmują wszystkich. I w związku z tym sugerujesz...? Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: CZD- i wszystko jasne... 08.06.16, 23:00 taki-sobie-nick napisała: > I w związku z tym sugerujesz...? sugeruję, że alergie można z powodzeniem leczyć u pediatry lub alergologa dziecięcego w przychodni a nie w poradni przy szpitalu klinicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: CZD- i wszystko jasne... 08.06.16, 23:01 mama303 napisała: > taki-sobie-nick napisała: > > > I w związku z tym sugerujesz...? > > sugeruję, że alergie można z powodzeniem leczyć u pediatry lub alergologa dziec > ięcego w przychodni a nie w poradni przy szpitalu klinicznym. Bardzo dobry pomysł. Zgłoś go w mediach i walcz potem z waleczną grupą oburzonych rodziców. Mnie osobiście problem nie dotyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: CZD- i wszystko jasne... 09.06.16, 19:04 taki-sobie-nick napisała: > Bardzo dobry pomysł. Zgłoś go w mediach i walcz potem z waleczną grupą oburzony > ch rodziców. ja mam inny zawód ale napewno dobry manager nie przyjmuje wszystkich jak leci tylko po to aby sie nikomu nie narazić. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: CZD- i wszystko jasne... 09.06.16, 05:20 >> a kto powiedział, że powinni przyjmować wszystkich jak leci? tam możesz sobie p > ójść na leczenie kataru alergicznego jak i rehabilitację skrzywionego kręgosłup > a albo trądzik. Poradnie przyjmują wszystkich. No nie wiem. Niektórych rzeczy to tam wcale nie ma. ------------------------------------------------------------- "a przecież można pozostać człowiekiem nawet jeśli jest się nauczycielem" by Grave_digger Odpowiedz Link Zgłoś
shige Re: CZD- i wszystko jasne... 08.06.16, 23:22 >Tak, tak, na pewno leczenie kosztowało tak naprawdę trzysta złotych, a resztę "kasy" ktoś >wyciągnął na lewo. Nie no oczywiście. Ja wziąłem E matka nie zdaje sobie sprawy, że leczenie w klinice wysoko specjalistycznej jest cholernie drogie. Dzień pobytu na oiomie to jakieś 13- 17 tys zł. Specjalistyczne leczenie neurochirurgiczne rzadko kiedy zamyka się w kwocie 100 tys zł. Są leki które kosztują ok. 1.200 tys za całą roczną kurację. W CZD niektóre badania potrafią kosztować ok. 2 tys zł... CZD to jedyny ośrodek w Polsce od chorób ultra rzadkich, jedyny ośrodek z Kliniką Chirurgii Dziecięcej i Transplantacji Narządów. Jedyna w Polsce! Znana na całym świecie. CZD to państwo w Państwie ze szkołami -gimnazjum, liceum, podstawówką, sklepami, bankiem bo tam dzieci potrafią przebywać wraz z rodzicami nawet przez kilka lat. Trzeba im stworzyć w miarę "normalne" warunki życia. To kosztuje ale dla tych dzieci i ich rodzin to jedyna szansa na w miarę normalne leczenie. Dlaczego dług powstaje także jak szpital nie pracuje? Dlatego, że powstają nad wykonania i nie dowykonania. Wielu zabiegów nie da się zaplanować ani doszacować (np. przeszczepy, nowotwory). Ponieważ leczenie jest długotrwałe, NFZ płaci za pacjenta dopiero po zakończeniu całości leczenia lub wtedy gdy pacjent umrze. A liczba pacjentów, którzy leczą sie długotrwale rośnie. Jeśli pacjent się leczył 1,5 roku to szpital dopiero po 1,5 roku dostanie pieniądze od NFZ! To jest problem wszystkich szpitali, w których pacjenci przebywają długoterminowo. Kolejny problem to cennik i reguły wydatkowania środków. Nie jest on też dopasowany do szpitali wysokospecjalistycznych, a do szpitali o niższym stopniu referencyjności, których jest większość na rynku. Problemem jest też ruch międzyoddziałowy . Dziecko dostając się do CZD jest badane i leczone kompleksowo i może dzis leżeć na chirurgii a jutro trafić na onkologię. Nie za wszystkie udzielone świadczenia szpital dostaje jednak pieniądze. Preferowane przez NFZ jest leczenie jedno oddziałowe. Problem jest systemowy. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: CZD- i wszystko jasne... 08.06.16, 23:26 > > Nie no oczywiście. Ja wziąłem No proszę, i nie trzeba nawet szukać. Ej no, ja nie sugerowałam, że ktoś wziął (ty?;-P), tylkowłaśnie, że leczenie jest drogie. Bardzo ważny post napisałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: CZD- i wszystko jasne... 08.06.16, 21:40 PiS raczej nie odpowiada za obecne olbrzymie zadłużenie szpitala. PO miało całe 8 lat by załatać polskie szpitale i służbę zdrowia. Według mnie sporo, a co zrobili? Dobrze, że chociaż Owsiak jeszcze jest. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love NIK w 2013 roku stwierdził masę oszustw w CZD 08.06.16, 22:18 1) ogromny przerost zatrudnienia, zwłaszcza pracowników nieprodukcyjnych: biurwy, sekretarki, specjaliści do komunikacji i PR, ogrodnicy, inspektorzy ochrony środowiska itp. 2) w jednej z klinik - Pediatrii i czegoś tam, SAME PŁACE stanowiły 170% przychodów z działalności od NFZ, 3) zatrudnienie: 4 osoby / na łóżko, 4) jakieś pokrętnej spółce oddano w zarząd powierzchnię użytkową - spółka płaciła 20 gr /m2 do kasy CZD, a potem CZD "wynajmowało" od tej spółki tą powierzchnię haha, 5) "Raport wykazał też nieprawidłowości dotyczące dwóch programów, każdy na ponad 9 milionów złotych. CZD zarządzanie nimi przekazało zewnętrznemu podmiotowi firmie Milbradox, która otrzymuje za to co miesiąc ponad 91 tysięcy. Z tej kwoty firma opłaca pracowników a także dyrektora CZD." 6) dlaczego wykończono Bachańskiego? Miał doskonałe wyniki z marihuaną przy padaczce. Ale jego szef, w ramach projektu EPISTOP przytulić chciał od UE, 10 mln dolarów na badania, których celem "jest zrozumienie mechanizmów rozwoju padaczki wczesnodziecięcej" oraz "odkryciu nowych celowanych leków przeciwko padaczce". Bachański był zatem konkurentem do kasy i sławy. Dodam, że teraz CZD i tak daje chorym lek Sativex , który zawiera 1gr marihuany, ale kosztuje 2 500 złotych za opakowanie. Płacą za to rodzice - CZD. Czyja to wina? W dużej mierze PO. W 2013 należało zrobić tam czystkę jak PiS z Trybunałem. Zwolnić wszystkich i zatrudnić ponownie tylko szeregowe pielęgniarki i lekarzy: i nikogo z kierowników, ordynatorów, czy pracowników biurowych. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: NIK w 2013 roku stwierdził masę oszustw w CZD 08.06.16, 22:25 woman_in_love napisała: > 1) ogromny przerost zatrudnienia, zwłaszcza pracowników nieprodukcyjnych: biurw > y Nie wyrażaj się. , sekretarki, specjaliści do komunikacji i PR, ogrodnicy, inspektorzy ochrony > środowiska itp. > > 2) w jednej z klinik - Pediatrii i czegoś tam, SAME PŁACE stanowiły 170% przych > odów z działalności od NFZ, > > 3) zatrudnienie: 4 osoby / na łóżko, > 4) jakieś pokrętnej spółce oddano w zarząd powierzchnię użytkową - spółka płaci > ła 20 gr /m2 do kasy CZD, a potem CZD "wynajmowało" od tej spółki tą powierzchn > ię haha, > > 5) "Raport wykazał też nieprawidłowości dotyczące dwóch programów, każdy na pon > ad 9 milionów złotych. CZD zarządzanie nimi przekazało zewnętrznemu podmiotowi > firmie Milbradox, która otrzymuje za to co miesiąc ponad 91 tysięcy. Z tej kwot > y firma opłaca pracowników a także dyrektora CZD." > > 6) dlaczego wykończono Bachańskiego? Miał doskonałe wyniki z marihuaną przy pad > aczce. > Ale jego szef, w ramach projektu EPISTOP chciał dostać od UE, 10 mln dolarów > na badania, których celem "jest zrozumienie mechanizmów rozwoju padaczki wczes > nodziecięcej" oraz "odkryciu nowych celowanych leków przeciwko padaczce". Bacha > ński był zatem konkurentem do kasy i sławy. > Dodam, że teraz CZD i tak daje chorym lek Sativex , który zawiera 1gr marihuany > , ale kosztuje 2 500 złotych za opakowanie. Płacą za to rodzice - CZD. > > Czyja to wina? W dużej mierze PO. W 2013 należało zrobić tam czystkę jak > PiS z Trybunałem. Zwolnić wszystkich i zatrudnić ponownie tylko szeregowe piel > ęgniarki i lekarzy: i nikogo z kierowników, ordynatorów, czy pracowników biurow > ych. Hmmmm... Nie przesadzałabym. Ale ciekawie piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
lusitania2 Re: NIK w 2013 roku stwierdził masę oszustw w CZD 08.06.16, 22:29 woman_in_love napisała: > W 2013 należało zrobić tam czystkę jak > PiS z Trybunałem. Zwolnić wszystkich i zatrudnić ponownie tylko szeregowe piel > ęgniarki i lekarzy: i nikogo z kierowników, ordynatorów, czy pracowników biurow > ych. o, jak ja lubię tę wizję świata rodem z leninowskiego powiedzenia "nawet kucharka może rządzić państwem". No, fakt może, a jak to wychodzi w praktyce - widzimy od grudnia każdego dnia... Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love rządzić mogły i powinny całkiem NOWE osoby 08.06.16, 22:43 Profesorów ci u nas dostatek i na pewno znalazło by się wielu chętnych na stanowisko kierownicze w CZD. Obecni jak widać NIE SPRAWDZILI się. Co do rozwiązania - amerykański namiestnik w Japonii, generał MacArthur, 3 czy 4 krotnie postąpił tak z policją japońską. Czyli zwalniał całą wierchuszkę + podejrzane całe posterunki policji, aż nauczyli się nie brać w łapę i jako tako wypełniać obowiązki. Zatem sposób nie-pisowski a jak najbardziej zachodni. Odpowiedz Link Zgłoś
lusitania2 Re: rządzić mogły i powinny całkiem NOWE osoby 08.06.16, 23:19 Amerykanie mogli sobie robić na Japończykach dowolne eksperymenty polityczno-menadżerskie i mieć w swoich czterech jankeskich literach ich koszty. Wiesz, kto ponosiłby koszty takiej metody w CZD? Pacjenci i pozostający personel. Dalej e.o.t., boś wyjątkowo odrażająca kreatura. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love większe koszty pacjenci poniosą teraz 08.06.16, 23:21 jak im zamkną jakieś oddziały, albo w końcu całe CZD. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: NIK w 2013 roku stwierdził masę oszustw w CZD 08.06.16, 22:34 woman_in_love napisała: > 1) ogromny przerost zatrudnienia, zwłaszcza pracowników nieprodukcyjnych: biurw > y, sekretarki, specjaliści do komunikacji i PR, ogrodnicy, inspektorzy ochrony > środowiska itp. np. pielegniarki miały bardzo ciekawe szkolenia z motywacji - oczywiście zatrudniono do tego specjalna firmę. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: NIK w 2013 roku stwierdził masę oszustw w CZD 08.06.16, 23:18 > np. pielegniarki miały bardzo ciekawe szkolenia z motywacji - oczywiście za > trudniono do tego specjalna firmę. A jeśli PiS umieści tam swoich dyrektorów, to już widzę wasze wątki!... Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: NIK w 2013 roku stwierdził masę oszustw w CZD 09.06.16, 19:07 taki-sobie-nick napisała: > A jeśli PiS umieści tam swoich dyrektorów, to już widzę wasze wątki!... jakie WASZE? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: NIK w 2013 roku stwierdził masę oszustw w CZD 09.06.16, 22:02 mama303 napisała: > taki-sobie-nick napisała: > > > > A jeśli PiS umieści tam swoich dyrektorów, to już widzę wasze wątki!... > > jakie WASZE? > Ematek. Odpowiedz Link Zgłoś
foringee Re: NIK w 2013 roku stwierdził masę oszustw w CZD 08.06.16, 23:10 Czyli przewały kilka osób powinno siedzieć w kryminale. U znajomych w szpitalu jest również przerost zatrudnienia służb pomocniczych- masa jakichś panów technicznych za nic nie odpowiadających z etatami wymyślonymi pod nich, przerost pań w administracji które nie mają żadnych konkretnych obowiązków, stanowiska kierownicze poobsadzane ludźmi niekompetentnymi ale wiernymi - bo dyrektor ma bardzo dużą rodzinę bliższą i dalszą i wszystkim "u siebie" zapewniał etaty. A w szpitalu zapieprzały głównie pielęgniarki, bez podwyżek od lat bo szpital nie ma pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
shige Re: NIK w 2013 roku stwierdził masę oszustw w CZD 08.06.16, 23:41 >ogromny przerost zatrudnienia, zwłaszcza pracowników nieprodukcyjnych: biurwy, sekretarki, >specjaliści do komunikacji i PR, ogrodnicy, inspektorzy ochrony środowiska itp. Największy wzrost zatrudnienia miał miejsce w 2007 roku? Czy to nie za rządów Pis? Proszę poczytać sobie list Pani Lachowskiej dyr finansowego placówki bodajże do Ministra Zdrowia, o bizancjum w tamtym czasie.Potem mogło być już tylko gorzej. Do szpitala przestał dokładać w 2013 roku jako jedyny dopiero Arłukowicz. Jako jedyny ze wszystkich dotychczasowych ministrów zdrowia zadecydował o głębokiej restrukturyzacji placówki. Odpowiedz Link Zgłoś
lusitania2 Re: NIK w 2013 roku stwierdził masę oszustw w CZD 08.06.16, 23:48 shige napisał: > Największy wzrost zatrudnienia miał miejsce w 2007 roku? Czy to nie za rządów P > is? owszem. > Do szpitala przestał dokładać w 2013 roku jako jedyny dopiero Arłukowicz. Jako > jedyny ze wszystkich dotychczasowych ministrów zdrowia zadecydował o głębokiej > restrukturyzacji placówki. > niestety, znowu mamy ten sam (nie)rząd, co w 2007... Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: CZD- i wszystko jasne... 08.06.16, 23:30 Ale czy to jest kłamstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
leann32 Re: CZD- i wszystko jasne... 08.06.16, 23:37 Przyklad z mojej branży. Szpital moze kupowac jednorazowe strzykawki za 80 gr. Ale w zapytaniu/ przetargu jest model za 1,70, z niemieckiej firmy przy czym strzykawki nie roznia sie niczym, ten sam tlok, forma, material. Strzykawek schodzi prawie 100 tys rocznie, lekko. Czasem wiecej. To oznacza wywalenie w bloto 100 tys zl. A to jest kropla w morzu jakies tam strzykawki. Jeszcze sa rekawice, cewniki, jednorazowka, wenflony i tak bym mogla bez konca. Szpital to jest taka skala ze 5 gr na papierze w kiblu robi ogromne roznice w kontescie rocznch zakupow. A im to wisi. Dzialy zakupow, przetargow - albo sa dogadane z firmami albo zamawiaja drozej bo im to obojetne. kilkadziesiat milionow dlugu da sie zrobic ot tak. A znam szpitale gdzie jak wszedl dykektor po ekonomii albo poprosili o wsparcie firme zajmujaca sie optymalizacja kosztow to takie dlugi znikaly w pare lat. Jesli CZD ma taki minus- jedt fatslnue zarzadzane, bo kasa ulatuje wlasnie w taki sposob. Odpowiedz Link Zgłoś
kamunyak Re: CZD- i wszystko jasne... 09.06.16, 01:54 o strzykawkach to nie powiem ale sama uzywam w kuchni, codziennie, rękawic nitrylowych, ktore na opakowaniu mają informację, że sa takze przeznaczone dla służby zdrowia. I zapewniam cię, że są różne. Kiedyś kupiłam takie, które rwały się nie przetrwawszy nawet jednego przygotowywania posiłku (bo ja do tego uzywam), czyli jakichś 2-3 godzin uzywania. Inne mogłam założyć nawet następnego dnia. Jest różnica w jakości chociaż na oko to to samo. Co z tego, ze kupi sie strzykawkę za 80gr skoro ona nie spełni swojego zadania, będzie się zacinać itp a w rezultacie trzeba będzie użyć drugiej. Wyjdzie drozej i bardziej wq...jąco. Odpowiedz Link Zgłoś
leann32 Re: CZD- i wszystko jasne... 09.06.16, 09:15 Nie nie, mowie o rzeczach ktore są identyczne. Strzykawka za 80gr jest tez z sobrej polki. Dziadowskie mozna kupic za 20 gr. A wyglda to tak ze sytuacja finansowa pozwala na auto klasy sredniej a ty kupujesz bentleya a potem placzesz ze toniesz w dlugach. Nie chodzi aby kupowac szajs. Ale szpitale kupuja wzystko co najdrozsze albo przeplacaja bo zwyczajnie nie kontroluja cen. W miejscu gdzie kazdy grosz ze wzgledu na skale teorzy tysiace zlotych dlugu to jest podstawa zarzadzania finansami. Odpowiedz Link Zgłoś
kamunyak Re: CZD- i wszystko jasne... 09.06.16, 14:08 >Ale szpitale kupuja wzystko co najdrozsze albo przeplacaja bo zwyczajnie nie kontroluja cen. mozliwe, że tak jest. W mniejszych szpitalach. Nie znam tak duzych jednostek, w których nie byłoby działu ekonomicznego, z dyrektorem ekonomicznym, którego zadaniem jest pilnowanie finansow. Natomiast CZD jest placówka działajaca w innych warunkach niz przecietne szpitale. Za to rozlicza się go tak, jak te właśnie przeciętne szpitale. Np. chocby to, ze pieniadze za leczenie trafiają po wypisaniu pacjenta a tam dzieci często leczą się ponad rok. Taki pacjent generuje koszty a pieniędzy nie ma. Albo to, ze pacjent jest leczony na kilku oddziałach bom cos tam po drodze wychodzi, jako, ze są to dzieci bardzo obciążone przecież, najcięższe przypadki. Natomiast szpital dostaje zwrot kosztów za leczenie "jednoodziałowe". Jest szereg podobnych przypadkow, które pokazują, ze rozliczanie CZD nie ma pokrycia w rzeczwistości. Odpowiedz Link Zgłoś