Dodaj do ulubionych

Nowa moda- wakacje w czerwcu

14.06.16, 10:30
Szkoła mojego niuniusia przypomniała w oficjalnej wiadomości skierowanej do rodziców, że rok szkolny trwa do 24 czerwca, dzieci cały czas się uczą i że wyjazd wakacyjny nie jest żadnym usprawiedliwieniem nieobecności dziecka w szkole. Ponoć wyjazdy wakacyjne w czerwcu stały się ostatnio modne i są klasy, gdzie około 40% dzieci jest nieobecnych z powodu wyjazdu. Widoczne jest to zwłaszcza w starszych klasach, młodzi mają fb, wśród znajomych nauczycieli i po wstawieniu bazyliona zdjęć z Egiptu ściema, że było się na pilnej operacji nie przejdzie. Dla mnie kosmos, mam problem by zagospodarować wolne lipiec-sierpień dla dzieci, więc wyjazd w czerwcu nie wchodzi w rachubę, z drugiej strony rozumiem, że w czerwcu może być taniej i mniej tłoczno (?) ale szkoła, przynajmniej mojego niuniusa, do ostatniego dnia realizuje program.
Obserwuj wątek
    • zlotonaiwnych Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 10:43
      Ja wyjeżdżam już w sobotę, więc syn straci cztery dni szkoły plus zakończenie roku. Rozmawiałam o tym z wychowawczynią - nie widziała przeciwwskazań. Wręcz sama powiedziała, że te ostatnie dni właściwie nic już nie robią. Odkąd syn rozpoczął edukację, czyli trzy lata temu (dwa lata zerówki i rok pierwszej klasy) co roku wyjeżdżamy wcześniej o tydzień. Ale my ciężko pracujemy na te kilka wolnych dni - znakomita frekwencja, dobre oceny, zajęcia dodatkowe itp. Nie widzę więc sensu tkwić w ławce szkolnej w taką pogodę.
    • saszanasza Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 10:45
      1/ Wakacje w czerwcu są zazwyczaj tańsze.
      2/ Niekiedy trudno o urlop w lipcu i sierpniu
      3/ W szkołach najczęściej po wystawieniu ocen nic się nie robi

Nie, nie praktykuję wyjazdów wakacyjnych w czerwcu.
    • mid.week Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 10:46
      Moja córka od wczoraj nie chodzi do szkoły. Oceny są wystawione, ja mam zwolnienie i nie chce mi sie rano wstawać i jej wozić.
      • kolpik124 Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 10:48
        Rok szkolny trwa do 24 czerwca.
        • mid.week Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 11:02
          Olaboga....
          • miliwati Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 11:16
            mid.week napisała:

> Olaboga....

To samo powiedzą w biurze, do którego przylecisz z wywalonym ozorem 23 grudnia załatwić pilną sprawę, a panie urzędniczki zwiną się wcześniej, bo już przecież właściwie święta, to już żadna praca, w szkole też przed wakacjami można się było urwać i nie było problemu.
            • afro.ninja Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 11:19
              Ale tak często jest. A w wigilię nie pracuja, a powinni.
              • miliwati Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 11:21
                afro.ninja napisała:

> Ale tak często jest. A w wigilię nie pracuja, a powinni.

Olaboga...
            • mid.week Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 11:21
              Dziękuję za uprzedzenie, nie będę już chodziła 23 grudnia do urzędu. Trochę szkoda bo miałam taki rytuał, ale cóż... Poświęce ten czas na szukanie związku przyczynowo skutkowego między pozwoleniem mojej córce na nieobecność na lekcjach a pracą urzędu.
              • miliwati Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 11:39
                mid.week napisała:

> Dziękuję za uprzedzenie, nie będę już chodziła 23 grudnia do urzędu. Trochę szk
                > oda bo miałam taki rytuał, ale cóż... Poświęce ten czas na szukanie związku prz
                > yczynowo skutkowego między pozwoleniem mojej córce na nieobecność na lekcjach a
                > pracą urzędu.

Nie no, oczywiście że nie ma żadnego związku pomiędzy uczeniem dziecka że obowiązki można olewać, jak się wydają niekonieczne, a olewaniem przez nie obowiązków w dorosłym życiu, ponieważ wydają się niekonieczne. A że ktoś się odbije od drzwi, za którymi owo dziecko powinno było te obowiązki spełniać... Olaboga, nic mu nie będzie, jak poczeka.

Nawiasem mówiąc, jak Twoje dziecko zabije się na drzewie, bo uzna że obowiązek stosowania się do ograniczeń prędkości nie jest konieczny, to pewnie też machniesz ręką i stwierdzisz że olaboga.
                • ksionzka Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 11:44
                  Ty to masz łeb, żeby takie bzdury wymyślać.
                • beataj1 Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 11:47
                  Ale to chyba autyści mają problem z rozróżnieniem rangi obowiązków. Bo jednak obowiązek zapięcia pasów jest nieco innym obowiązkiem jak np chodzenie co niedziela do kościoła.
                  I tak mam zamiar nauczyć dziecko by nie była więźniem obowiązków, które uważam za umiarkowanie konieczne do realizacji. I by nauczyła się je rozróżniać.
                  I o ile zapięcie pasów jest obowiązkiem koniecznym to nie pójście do szkoły gdy nic za to nie grozi i nic się nie traci uważam za sztukę dla sztuki. Można oczywiście być z siebie dumnym że się realizuje ten obowiązek ale realny zysk jest minimalny.
                  Podobnie przykład z pracą 23 grudnia - jeżeli szef się zgadza i nie ma z tym problemu (bądź przymyka na to oko) to oczywiście można trwać na posterunku, dobre to i chwalebne. Ale można też cieszyć się wolnym. Mój osobisty szef mówi w takich sytuacjach - olej, to tylko praca. I jakoś nie ma to wpływu na moje funkcjonowanie w pracy w pozostałe dni roku.

Pytanie inne dlaczego mega obowiązkowa osoba załatwia coś na ostatnią chwilę. Nie tego przecież uczyła mamusia...
                  • miliwati Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 12:05
                    beataj1 napisała:

> I o ile zapięcie pasów jest obowiązkiem koniecznym to nie pójście do szkoły gdy

ROTFL smile Już to widzę jak ci wszyscy, którym się nie chce zapinać pasów to po prostu autyści smile

> to i chwalebne. Ale można też cieszyć się wolnym. Mój osobisty szef mówi w tak
                    > ich sytuacjach - olej, to tylko praca. I jakoś nie ma to wpływu na moje funkcjo

Nie no, spoko. Co prawda na dzisiaj umówiona jest klientka na odbiór sukienki, ale olej, to tylko praca. Odbierze sobie w nowym roku.

> nowanie w pracy w pozostałe dni roku.
                    >
                    > Pytanie inne dlaczego mega obowiązkowa osoba załatwia coś na ostatnią chwilę. N
                    > ie tego przecież uczyła mamusia...

A ktoś mówił, że to mega obowiązkowa osoba załatwia? Poza tym nagłe sytuacje przytrafiają się także mega obowiązkowym.
                    • beataj1 Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 12:13
                      Są ludzie któzy zawsze wiedzą leipiej - i pasów nie zapną. I spoko o ile ryzykują własnym życiem. Tak samo jak są ludzie którzy nie zachowują BHP czy nie patrzą gdzie idą. Ot czynnik ludzki.

Przykład z sukienkom jet własnie przykładem nie rozróżniania rangi obowiązku - o ile jesteś gdzieś umówiona to to robisz. Ale siedzenie punkcie krawieckim bo może 23 grudnia ktoś będzie chciał zdjąć miarę (bez umówienia) na sukienkę jest już sztuką dla sztuki.
                      Życie jest sztuką wyboru - również wybierania i rozróżniania które obowiązki można zignorować lub odłożyć. I szacowania czy straty wynikające z niezrealizowania obowiązku będą dla nas opłacalne.
                      Bo może masz obowiązek oddać książki do biblioteki na czas. Ale może bardziej opłaca CI się z rożnych względów oddać tydzień po terminie i zapłacić karę.
                      Osoby które zawsze traktują wszelkie obowiązki z pełną powagą kojarzą mi się z osobami pokroju Sheldona z TBBT. Uroczy jest ale ani jemu ani nikomu z jego otoczenia nie żyje się z tym lekko.

Nie chciałabym czegoś takiego dla siebie czy swoich dzieci. I nie mam zamiaru ich uczyć że obowiązki trzeba realizować za wszelką cenę. Bo nie trzeba. Nie wszystkie i nie zawsze.
                      • miliwati Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 12:21
                        beataj1 napisała:

> Są ludzie któzy zawsze wiedzą leipiej - i pasów nie zapną. I spoko o ile ryzyku
                        > ją własnym życiem. Tak samo jak są ludzie którzy nie zachowują BHP czy nie patr
                        > zą gdzie idą. Ot czynnik ludzki.

Olaboga...

> Przykład z sukienkom jet własnie przykładem nie rozróżniania rangi obowiązku -
                        > o ile jesteś gdzieś umówiona to to robisz. Ale siedzenie punkcie krawieckim bo

Oj tam, oj tam. To tylko praca.

> Nie chciałabym czegoś takiego dla siebie czy swoich dzieci. I nie mam zamiaru i
                        > ch uczyć że obowiązki trzeba realizować za wszelką cenę. Bo nie trzeba. Nie wsz
                        > ystkie i nie zawsze.

No rzeczywiście, wytrzymanie w szkole tygodnia do końca roku to straszne poświęcenie, doprawdy kto to robi, ten się przymusza do tego za wszelką cenę.
                        • beataj1 Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 12:27
                          Oczywiście że to tylko praca. Za nie realizowanie obowiązków pracowych (poza niektórymi wyjątkami objętymi kodeksem karnym) nic ci nie grozi. Nikt Ci głowy nie obetnie. Co najwyżej cię zwolnią.
                          Czyli szacujesz co CI się bardziej opłaca.

Oczywiście że lepiej jest te obowiązki realizować ale umówmy się nie wszystkie i nie zawsze,

Tu nie chodzi o wytrzymanie do końca - bo to oczywiste że można. Ale jeśli jest możliwość skorzystania z fajniejszej oferty to naprawdę nie widzę powodu by się umartwiać ku chwale ojczyzny.

Sami wybieramy co i kiedy jest dla nas ważne. I sami z tego korzystamy/ponosimy konsekwencje.
                          • ponis1990 Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 15.06.16, 05:52
                            Hm. W podstawówce nie opuściłam ani jednego dnia (oprócz trzech dni choroby). Ten ostatni tydzień mgliście wspominam jak:
                            ,,no to poróbcie sobie coś, bo materiał skończony".
                            ,,zajmijcie sie czymś, ja muszę uzupełnić dziennik".
                            ,,macie tu krzyżówke do rozwiązania."
                            ,, mam z wami trzy godziny zastępstwa, uciekajcie przez płot, udam że nic nie widziałam że juz poszliście do domu"...
                            Rzeczywiście, produktywnie było big_grin Jeśli są szkoły które realizują program do ostatniego dnia - to zazdroszcze. Akuratnie pracuję w miejscu, które między innymi zwiedzaja szkoły. Juz wiem że nie biorę urlopu w nastepnym tygodniu, bo będzie nawał klas które nie maja co ze sobą już zrobić big_grin Także tego...
                        • mid.week Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 12:29
                          Nie wiem czy doczytałaś, ale to moja decyzja i moje "lenistwo" a nie niechęć dziecka jest powodem jej niechodzenia do szkoły. Córka spokojnie by wytrzymała, tak naprawdę te ostatnie dwa tygodnie są tylko przyjemnością. Nauki niewiele żeby nie powiedzieć że wcale, ciekawe wyjścia, więcej czasu spędzają na podwórku niż w klasach. Nie widzę jednak sensu stania w porannych i popołudniowych korkach w czasie kiedy w szkole niewiele się dzieje. Mam inne - dla mnie sensowniejsze - sprawy na głowie wink
                        • vaikiria Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 12:32
                          Wypełnianie obowiązków dla wypełniania obowiązków jest bez sensu. Jak ci szef każe przesypywać piasek z jednej miski do drugiej to masz siedzieć i przesypywać?

Gdyby szkoły realnie pracowały do końca roku szkolnego to nie byłoby tego problemu. Ale w większości przypadków symulują pracę. A co jest celem szkoły? Przede wszystkim nauka, a nie bezmyślne snucie się po korytarzach i oglądanie filmów (po polsku!) na angielskim, bo nauczycielom nie chce się już pracować, albo nie mają pomysłu, co robić, jak program zrealizowany. Dziecko odniesie większą korzyść z ciekawego wyjazdu, niż ze snucia się bez sensu po szkole i więcej się tam może nauczyć niż podczas takiej symulowanej edukacji.
                          • vi_san Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 15.06.16, 07:19
                            Jak szef ci każe przesypywać piasek z jednej miski do drugiej - to tak, masz siedzieć i przesypywać. A jeśli każe przez sitko - to przez sitko. Bo za to dostajesz pensję, a nie za stwierdzanie "Stary nie ma racji" i leżenie brzuchem do góry, proste?
                            Szef cię bowiem nie pyta czy uznajesz jego zarządzenie za słuszne, a po prostu je daje - i tyle. I jeśliś jest szeregowym pracownikiem a polecenie mieści się w ramach obowiązków służbowych - to jest ono twoim zakichanym obowiązkiem i nie ma polemiki. Podobnie dla dziecka obowiązkiem jest szkoła. I fakt, że mamuni się d... nie chce ruszyć nie jest żadnym usprawiedliwieniem. I np. w tych szkołach które znam - za taką mamunię i owszem, dziecko mogłoby mieć np. [tak, nawet i po radzie pedagogicznej klasyfikacyjnej!] obniżone sprawowanie za lekceważący stosunek do obowiązku szkolnego, zawalanie frekwencji. Ba, na upartego [jeśli to młodsze klasy] mogłoby dojść do powiadomienia przez szkołę MOPS-u, że rodzice nie pilnują by dziecko realizowało obowiązek szkolny! Z tym, że w żadnej z kilku szkół, które znam nie ma snucia się po korytarzach czy innych głupot - nauczyciele realizują, każdy swój przedmiot, może nieco luźniej, ale jednak ciągle jest to NAUKA przedmiotu, a nie jakieś bzdety, np. w ubiegłym roku u siedmiolatków - na angielskim było czytanie i omówienie [po angielsku, oczywiście!] jakichś bajek. W tym roku rada pedagogiczna jest o ile pamiętam około 20 czerwca, więc do tej pory w ogóle nie ma nawet i mowy o rozluźnieniu atmosfery.
                            • zuleyka.z.talgaru Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 15.06.16, 07:22
                              Straszny kij w doopie masz.

U nas rada pedagogiczna była wczoraj.
                              • vi_san Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 15.06.16, 07:54
                                A jakieś argumenty?
                                • zuleyka.z.talgaru Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 15.06.16, 10:43
                                  Cały Twój poprzedni post jest argumentem.
                    • jola-kotka Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 15.06.16, 06:07
                      Ja nie jestem autysta i nie zapinam nigdy,nawet mam wyjete to cos co wyje w samochodzie jak nie zapniesz pasow,siostra mojego pierwszego meza zginela w wypadku samochodowym wlasnie dlatego,ze miala zapiete pasy od tamtej pory mam awersje. Takze przyklad z pasami srednio trafiony bo raz pomoga a raz zaszkodza. Nie lubie ludzi ktorzy tak sie spinaja nad postepowaniem innych fajnie jest jak kazdy decyduje o sobie i nikt mu tego prawa nie chce odbierac.
                • zlotonaiwnych Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 17:23
                  No cóż, w takim razie 99% kierowców kończyło wcześniej rok szkolny, bo na palcach jednej ręki można policzyć tych, którzy nie przekraczają dozwolonej prędkości.
                • jola-kotka Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 15.06.16, 06:03
                  OJP jaka ty histeryczka jestes ciekawe czy bedac dzieckiem w szkole bylas taka obowiazkowa ze ostatnia ze szkoly wychodzilas po zakonczeniu roku.Czy na starosc taka skrupulatna sie zrobilas. Wyluzuj prowadz swoje dziei do 24 do szkoly a innym daj zyc jak chca.
      • mum2004 Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 13:51
        To tylko dla stopni twoje dziecko chodzi do szkoły? U nas nadal jest przerabiany matariał.
        • arwena_11 Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 15:40
          U syna 3 klasa gimnazjum - program dawno skończony. Ostatnie 2 tygodnie poprawiali oceny.
          Z matematyki zrobili trygonometrię, która jest w programie liceum.

U córki oceny wystawiane do 21.06
        • mama303 Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 15.06.16, 18:01
          mum2004 napisała:

> To tylko dla stopni twoje dziecko chodzi do szkoły? U nas nadal jest przerabian
          > y matariał.

a u córki za chwilę oddaja podręczniki i zacznie sie przysłowiowe zbijanie bąków i tracenie czasu. Zamierzam córkę chyba zwolnić z tego ostatniego tygodnia
      • kotradykcja Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 15:58
        W "naszych" szkołach jest normą, że po wystawieniu ocen na koniec roku pracuje się na kolejny semestr do samego końca. We wrześniu nauczyciele nie wracają do tego, co było w czerwcu tylko kontynuują materiał i najzwyczajniej w świecie odpytują lub robią kartkówki z programu zrealizowanego w czerwcu.
        A później niuniuś jeden z drugim jest zdziwiony tongue_out
    • dyzurny_troll_forum Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 10:47
      stacie_o napisała:

> ale szkoła, przynajmniej mojego niuniusa, do ostatniego dnia realizuje program.

my wiemy, że każdy niunius, każdej ematki chodzi do najlepszej szkoły nie tylko w województwie, ale nawet w kraju, ale w tym momencie to trochę przesadziłaś z pociskaniem kitu....
      • stacie_o Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 10:52
        Akurat szkole mojego niuniusia mam wiele do zarzucenia, choćby to, że nie mają żadnych półkolonii drugi rok z rzędu. Ze względu na to, że jest to szkoła z klasami sportowymi, to uwierz mi, ale koniec roku jest dość intensywny jeśli chodzi o zajęcia, choćby ze względu na to, że odbywają się końcowe rozgrywki czy zaliczenia sprawności. dziękuję za uwagę.
        • kolpik124 Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 10:56
          Tylko odpuść sobie tego "niuniusia", brzmisz komiczne i pompatycznie....
          • ponis1990 Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 15.06.16, 05:56
            Przecież to pewnie celowo przerysowane big_grin
      • iwoniaw Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 10:58
        Akurat moje niuniusie nie chodzą do szkół z dzieckiem stacie, a wyobraź sobie, że:
        1) jak najbardziej realizują program
        2) przygotowują dodatkowe projekty na koniec roku i zostają nawet "po godzinach" na próby planowanego w przyszłym tygodniu przedstawienia

do teraz nie wiedziałam, że to z powodu, iż "szkoła jest najlepsza w województwie, a nawet kraju" big_grin
      • goodnightmoon Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 11:02
        dyzurny_troll_forum napisała:

> my wiemy, że każdy niunius, każdej ematki chodzi do najlepszej szkoły nie tylko w województwie, ale nawet w kraju

Phiiiii ... w kraju. Chodzi do najlepszej szkoły na swiecie, w calej galaktyce!!!
      • heca7 Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 12:33
        Moje niuniusie już zrealizowały program. Ostatnia lektura właśnie przerobiona. Teraz nawet najbardziej wymagające nauczycielki nie zadają nic do domu. Dzieci w kółko mają jakieś wyjścia (kino, ognisko z jazdami bryczką, zieloną szkołę...) generalnie portfel mi się nie zamyka wink
        • rozwiane_marzenie Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 17:17
          U nas dokładnie to samo. Wszyscy nauczyciele już tydzień temu zrealizowali materiał, książki skończone, ćwiczenia pouzupełniane. Nic nie robią, oglądają filmy, wychodzą na wycieczki. Gdyby dziecko nie chodziło już do szkoły, to niewiele by straciło.
    • aurinko Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 10:54
      U mojej córki też jest realizowany program. Na dzisiaj mieli przeczytać lekturę. I, o zgrozo, piszą w zeszytach i rozwiązują zadania, szok po prostu. Dzieciaki normalnie chodzą do szkoły, nie porozjeżdżali się. Wśród znajomych (dzieci chodzą do różnych szkół) tylko jedna rodzina wyjechała parę dni temu na Majorkę, ale oni co roku tam jeżdżą w czerwcu, bo tylko w czerwcu mogą zrobić sobie urlop, lipiec i sierpień dzieciaki wyjeżdżają do babci na wieś a rodzice mają natłok pracy 24h/dobę.
    • fomica Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 10:54
      Jako bezdzietna zawsze jeździłam omijając szerokim łukiem lipiec i sierpień, z wielu przyczyn. Moje dziecko jest jeszcze małe i temat wakacji nas nie dotyczy, ale już mi psuje humor myśl o uwiązaniu do tych dwóch wybranych miesięcy w roku. Sądzę że będe próbowała to jakoś obejść, fajnie gdyby się udało wyjeżdżać jak dotąd, poza sezonem.
      • kolpik124 Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 11:07
        Możesz pójść trybem nauczania domowego. W uzasadnieniu wpiszesz, że chcesz jeździć z dzieckiem na wakacje, kiedy jest taniej....
    • goodnightmoon Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 11:07
      stacie_o napisała:

> z drugiej strony rozumiem, że w czerwcu może być taniej i mniej tłoczno (?)

Ja uwielbiam wakacje w czerwcu poniewaz:
      - nie jest tak piekielnie goraco (np. w nocy)
      - opale sie juz na poczatku lata i potem przez cale wakacje mam ladne cialo
      - troche taniej i mniej tloczno

Niestety, w tym roku moj maz nie da rady wyrwac sie w czerwcu, wiec jesli w ogole pojedziemy na wakacje to pod koniec lipca sad
      • kubek0802 Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 11:13
        Mój niuniuś już w ubiegły poniedziałek oddał wszystkie podręczniki do biblioteki szklonej, więc nawet nie udają że się uczą. W tym tygodniu zielona szkoła i ani my ani wychowawca nie widzimy przeciwwskazań do wyjazdu 21.06 i opuszczenia trzech dni "nauki" i zakończenia roku. Dodam że to gimnazjum.
      • nenia1 Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 12:32
        goodnightmoon napisała:

> Ja uwielbiam wakacje w czerwcu poniewaz:
        > - nie jest tak piekielnie goraco (np. w nocy)
        > - opale sie juz na poczatku lata i potem przez cale wakacje mam ladne cialo
        > - troche taniej i mniej tloczno

Dokładnie tak, dodam do tego jeszcze najdłuższe dni w roku.
        • kaz_nodzieja Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 13:16
          Otóż to.
    • mikams75 Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 11:09
      ja tez tego nie pojmuje, u nas by to nie przeszlo, do konca roku szkolnego odbywaja sie normalne lekcje i sa zadawane prace domowe.
      • wapaha Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 11:27
        Ale co to właściwie znaczy, że by nie przeszło ?
        Dziecko nie dostałoby promocji do następnej klasy ? Nie usprawiedliwiono by dziecku godzin i miałby obniżone zachowanie ? Czy co ?
        • slonko1335 Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 11:29
          zdaje się, że za granicą od razu jakiś urząd nasyłają.....
        • mikams75 Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 12:53
          za jeden dzien niepuszczenia dziecka do szkoly bez konkretnego powodu wlepiaja wysokie kary pieniezne.
          • wapaha Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 13:09
            Nie wiedziałam, że jesteś "zagraniczna" wink
            A w praktyce co oznacza "konkretny powód" ?
            Czy zwolnienie i usprawiedliwienie dziecka jest takowym ( nauczyciele są uprzedzeni o nieobecności dziecka)
            • chocolate_cake Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 13:19
              W Niemczech (przynajmniej w szkole z którą mam kontakt) nie wolno zabrać dziecka na wakacje w czasie roku szkolnego. Znam 4 osoby które płaciły kary na lotnisku. Nie działa usprawiedliwienie od mamy że boli brzuch, trzeba miec od lekarza.
            • mikams75 Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 13:25
              nie, zwolnienie na wyjazd przez rodzica nie jest akceptowanym powodem. Powodem moze byc choroba, pogrzeb w bliskiej rodzinie, egzamin jakis tam pozaszkolny, nie wiem co jeszcze.
              Na kazdy rok szkolny przysluguja dwa dni tzw. jokery, ktore trzeba wczesniej zglosic i wowczas moze dziecko nie isc do szkoly.

Choroby tez sie nie da udawac, bo choremu dziecku codziennie ktos z klasy dostarcza prace domowa.
              I po prostu dzieci nie wiedza co to luzy na koniec roku, bo wszystko normalnie funkcjonuje w szkole do polowy lipca, nawet im do glowy nie przychodzi, zeby sie ostatnie 2 tygodnie obijac.
              Po wakacjach tak samo - pierwsza lekcja luzna powakacyjna, na drugiej rysuja/pisza o wakacjach a pozniej normalny szkolny tryb i zadania od pierwszego dnia. W Polsce to pol wrzesnia przelatuje na tzw. rozruch. Ja znam te pojecia, moje dziecko juz nie.
              • wapaha Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 13:36
                Rozumiem

Tak, masz rację. Inny system nauki - czasu nauki i przerw -
                • mikams75 Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 14:18
                  dodam jeszcze, ze ferie sa inaczej rozplanowane - sa dodatkowo jesienne i wiosenne, letnie sa duzo krotsze niz w pl. Dzieki temu jest tez czas na oddech w ciagu roku, nie trzeba czekac az pol roku na wakacje. I niby daje to okazje do podrozy poza sezonem, ale to troche zludne, bo jak w kraju inni tez maja w tym samym terminie ferie to nagle robi sie sezon w pazdzierniku wink Za granica sa luzy ale juz bilety lotnicze w tych terminach maja duzo wyzsze ceny. A krajowe atrakcje sa zatloczone.
    • ewa_mama_jasia Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 11:12
      System sam wspiera brak pracy pod koniec roku szkolnego. Do czwartku zarządzono w szkole syna zwrot podręczników (IV klasa, podręczniki ze szkoły za dotację MEN). Wychowawczyni ubolewała, chciała pierwotnie podręczniki oddać po 20tym, ale ponoć jest odgórny przykaz. Powołuje się na wytyczne spoza szkoły.
      • ewa_mama_jasia Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 11:13
        Oczywiście można i bez podręczników pracować. Omawiać lekturę, robić prezentacje......
      • asia_i_p Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 11:26
        Z drugiej strony, jeżeli tych podręczników ma ci starczyć dla uczniów na przyszły rok, to zbierasz wtedy, kiedy jeszcze wszyscy są.

Problem tkwi tak naprawdę w tym, że dzieciaki są wytresowane do robienia tylko tego, co muszą i za niezrobienie czego grożą sankcje, a za ostatnie dni szkoły żadne sankcje nie grożą, bo we wrześniu mają zaczynać z czystą kartą i nie wolno nam ich rozliczać z końcoczerwcowych nieobecności ani z nabytych wtedy umiejętności.
        • asia_i_p Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 11:27
          A tak przy okazji - czy zebranie tych podręczników można odczytać jako sygnał, że należy się spodziewać utrzymania programu darmowych podręczników czy jestem nadmierną optymistką?
          • paskudek1 Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 12:00
            nie, zebranie tych książek trzeba odczytywać tak - bibliotekarze MUSZĄ zebrać książki czy chcą czy nie, MUSZĄ je uporządkować a co będzie od września, czy będą podręczniki dla kolejnych klas to sie dowiemy 27 czerwca albo i później. Ja wiem, że moze się to wydawac dziwne, ze chce odebrac podręczniki ale KIEDY mam to zrobić? W dodatku z pewnością 100%, ze i tak i tak mi wszyscy na czas wszystkiego nie oddadzą? W lipcu mam ścigać dzieci i rodziców?
            A co do wakacji w czerwcu, skoro szkoła i tak i tak NIC nie robi wg was w tym czasie to czemu setki postów są że wolne w szkole itp?
            I jeszcze jedna kwestia - jak sobie w ostatnim tygodniu zrobi wolne uczeń pilony, który i tak i tak wszystko pozaliczał to pół biedy. Gorzej jak rodzice zabierają na wakacje dziecko, na tydzien przed ostatecznym wystawieniem ocen, a pociecha ma np. dwa zagrożenia. Ale co tam, niech się dzieciątko wygrzeje na plaży prawda? I NIE, NIE ZAZDROSZCZĘ różnych Kanarów czy innych Egiptów nikomu. Po prostu trudno jest mi zrozxumieć kogoś, kto zabiera na wakacje w roku szkolnym dziecko mające problemy z otrzymaniem choćby oceny dopuszczającej.
    • dziennik-niecodziennik Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 11:14
      1. kwestia kiedy rodzice mają urlopy - bo moze mają wylącznie w czerwcu i tylko wtedy moga zorganizowac jakis wyjazd?
      2. jak oceny wystawione to mało kto juz cos robi. a nawet jesli - to trudno, mozna to nadrobić.
      3. jesli rodzice akceptują i usprawiedliwiają nieobecnośc dziecka w szkole, to szkoła moze sobie pogwizdac, a nie pytac o wykręty.

jesli nieobecność nie powoduje zaległości zagrażających postępom szkolnym, to nie widze problemu.

natomiast mi osobiscie tez sie to nie podoba. bo szkoła to szkoła, to konkretny obowiązek. cięzko wytłumaczyc dziecku, ze teraz przedłożymy nasza przyjemnosc nad obowiązek, ale generalnie to jednak zawsze powinien byc najpierw obowiazek, a potem przyjemnosc. troche to nielogiczne.
      • 3-mamuska Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 11:28
        1/Wakacje w czerwcu są zazwyczaj tańsze.
        I to jest najważniejszy argument.
        2/ Niekiedy trudno o urlop w lipcu i sierpniu.
        Tak niestety jest jeśli w firmie wszyscy maja dzieci w wieku szkolnym, i jeszcze współmałżonek.
        3/ W szkołach najczęściej po wystawieniu ocen nic się nie robi
        Dokładnie, u naj tylko pani z matematyki i polskiego cos tam uczyły ale to raczej powtórki były.
        • dziennik-niecodziennik Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 11:58
          "2/ Niekiedy trudno o urlop w lipcu i sierpniu.
          Tak niestety jest jeśli w firmie wszyscy maja dzieci w wieku szkolnym, i jeszcze współmałżonek."

to nawet nie muszą byc rodzice dzieci w wieku szkolnym - po prostu nie da się zrobić tak żeby WSZYSCY pracownicy mieli urlop w wakacje, bo trzeba by bylo firmę zamknąć smile
    • afro.ninja Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 11:23
      U mojej siostrzenicy nie zrealizowano 1/3 programu, a w ostatnim miesiącu nie robią juz nic. Kadra jest z siebie zadowolona, odrobia we wrześniu. Nic dziwnego że ludzie wyjeżdżają w czerwcu.
    • bei Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 11:23
      to nie nowomodasmile- przeciez klasyfikacje sa od lat w polowie czerwca. Szkoly wyrabiaja sie z realizacja programu i od tego czasu lekcje sa bardzo luzne- wycieczki, gry, ogniska, kino lub gorzej- nuuudyyyy.
      Gdy ja chodzilam do szkoly to juz tak bylo , moje dzieci rowniez korzystaly z szybszych wakacji, bo rzetelnie pracowaly wczesniej, rzadko chorowaly i prawie wcale nie opuszczaly lekcji. Traktuje to jako nagrode dla nich za te swietne swiadectwasmile
      • troompka Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 11:40
        w szkole syna lekcje trwaja normalnie. W piatek mieli wazny sprawdzian z matmy, w srode bedzie z przyrody, a wczoraj kartkówka z ang. Na urlopie juz bylismy smile - podczas weekendu z Bozym Ciałem, raptem 3 dni lekcji, z czego tak naprawde 2 dni, bo mieli organizowany dzien bez przemocy, czyli glownie pogadany/apel/luz. Tak robimy od lat, wpasowujemy sie w weekned gdzie wypadaja jakies lekcjie, zeby jak najmniej stracic. W szkole oficjalnie informujemy ze wyjezdzamy, zreszta trudno byloby to ukryc wracajac opalonym.
    • volta2 Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 11:37
      w zasadzie patrząc na duże miasta wypadałoby przeanalizować jeszcze raz kalendarz roku szkolnego

czerwiec i mniej ale też wrzesień stał się miesiącem wakacyjnym i dzieci wyjeżdżają licznie, we wrześniu i na początku października na potęgę chorują nauczyciele, zwykle przez 2 tygodnie akurat.

w marcu, początkach kwietnia również licznie się wyjeżdża na "tanie alpy"

ale z tego co widzę - dotyczy szkół panstwowychsmile

w prywatnej płacimy niemałą kasę i tam każdy dzień jest wykorzystany przez rodziców, dzieci odwożą karnie nawet na 1 lekcję, choć na drugiej jest już wyjście do teatru.
      nauczyciele też jakoś w mocniejszej kondycji zdrowotnej - żaden nie pochorował sie na dłużej niż tydzień i nie inaczej jak w sezonie grypowym, a październik do takowych nie należy.
      no i dzieci ci nauczyciele mają zdrowsze, bo na opiekę nikt nie poszedł.
      • ewa_mama_jasia Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 11:51
        To prawda, u syna dyscyplina szkolna też jest na dość wysokim poziomie. Średnia frekwencja klas czwartych 90%, przy dość dużym obciążeniu - ponad 500 godzin zajęć w semestrze. Jeśli jest wyjście od 2 czy 3, to pierwsza jedna czy dwie odbywają się normalnie. Jeśli są rekolekcje to zajmują po 3 - 4 godziny przez dwa dni, reszta - normalnie lekcje. Jeśli nie ma nauczyciela, to nigdy nie mają okienek, zawsze zastępstwa. Nauczyciel prowadzący ponoć ma obowiązek przygotować wytyczne dla zastępującego, co ma z uczniami robić. Wiadomo, że to działa w ograniczonym zakresie, wfista nie będzie robił lekcji francuskiego. W takich przypadkach, gdy zastępcy brak kwalifikacji, prowadzi normalną lekcję swojego przedmiotu.
        • iwoniaw Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 12:21
          Jeśli jest wyjście od 2 czy 3, to pierwsza jedna czy dwie odb
          > ywają się normalnie. Jeśli są rekolekcje to zajmują po 3 - 4 godziny przez dwa
          > dni, reszta - normalnie lekcje. Jeśli nie ma nauczyciela, to nigdy nie mają oki
          > enek, zawsze zastępstwa. Nauczyciel prowadzący ponoć ma obowiązek przygotować w
          > ytyczne dla zastępującego, co ma z uczniami robić. Wiadomo, że to działa w ogra
          > niczonym zakresie, wfista nie będzie robił lekcji francuskiego. W takich przypa
          > dkach, gdy zastępcy brak kwalifikacji, prowadzi normalną lekcję swojego przedmi
          > otu.

U nas jest tak samo i za każdym razem czytając na forum o tygodniach nicnierobienia bo "pani na zwolnieniu" szeroko otwieram oczy - owszem, pamiętam takie rzeczy ze swojej szkoły te 30 lat temu, ale sądziłam, że to jednak dziś wszędzie trochę inaczej wygląda, a nie że my mamy po prostu wybitnie dobrą szkołę (o czym ktoś tam wyżej zresztą ironizuje, a tu się okazuje, że to - niestety, biorąc pod uwagę ogół populacji - prawda...)
          • mid.week Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 12:38
            Wybitnie dobra szkoła to raczej taka, która skutecznie przekazuje wiedzę i zachęca dzieci do jej zdobywania. Prowadzenie zajęć tydzień dłużej czy krócej nie ma raczej znaczenia. Szczerze mówiąc jest mi to na rękę. Też zawsze wolałam wakacje poza sezonem.
      • dyzurny_troll_forum Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 15:20
        volta2 napisała:

> w prywatnej płacimy niemałą kasę i tam każdy dzień jest wykorzystany

ahhh.... zapomniałem.... od najlepszej szkoły w galaktyce zawsze lepsza będzie przecież szkoła prywatna!

Słyszałem, że w ramach promocji sukcesu w szkołach prywatnych mają być wakacje skrócone eksperymentalnie do dwóch tygodni, a docelowo pełna likwidacja....
    • wuika Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 11:37
      Wyjazdy w czerwcu / na początku września przypadają też w mniej gorących terminach. I nie mówię o obłożeniu wink Nie przeżyłabym egzotycznych kierunków w środku lata, padłabym z gorąca.
      • paniusiapobuleczki Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 13:12
        A ja na przykład tez wolałabym w mniej gorącym terminie. Jako nauczycielka mogę?
        • paskudek1 Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 13:16
          nie, ty nie możesz. Ty w ogóle powinnaś zrezygnować z urlopu wszelakiego i siedzieć murem w szkole oraz animować czas wszelkim niuniusiom. O ile oczywiście jakiś niuniuś przyjdzie. Ale prawda, jakiś przyjdzie bo wyjechany w czerwcu musi zagospodarować czas w lipcu i sierpniu a rodzicom własnie się urlop skończył, bo wyjechali w mniej gorącym okresie.
    • vaikiria Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 11:50
      To widocznie szkoła jest chlubnym wyjątkiem. Standardem są ostatnie dwa tygodnie poświęcone na: poprawianie ocen (lenie nagle się wyciągają, reszta klasy się nudzi), oglądanie filmów, jakieś wymuszone wycieczki, dni sportu itp. Więc nie dziwne, że rodzice wolą spożytkować ten czas jakoś lepiej niż na takie bezsensowne snucie się dziecka po szkole.
    • julita165 Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 12:02
      Najczęściej przyczyna jest cena zagranicznych wycieczek. W czerwcu czy wrześniu zdecydowanie niższa. A co do tych nieobecności w szkole to nie popadajmy w paranoję. Nikt jeszcze nie zgłupiał od tego że przez tydzień czy dwa nie pojawił się na lekcjach. Inna sprawa, że jak zaliczy się urlop w czerwcu to rzeczywiście propblem co zrobić z dzieckim, zwlszcza takim młodszym, przez pozostałe dwa miesiące wakacji.
    • kaz_nodzieja Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 12:20
      Ja zawsze wybieram się poza sezonem dla bydłowni czyli czerwiec albo wrzesień/październik.
    • figrut Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 12:24
      To nie moda, a czasami lepsze wyjście. Wiele osób szczególnie w mniejszych firmach, gdzie pracuje sporo rodziców małoletnich dzieci nie zmieści się w grafiku urlopowym lipiec-sierpień, a firmy mocno uszczuplone ciężko funkcjonują. Nie oszukujmy się, od połowy czerwca w większości szkół panuje już duży luz. Dzieciaki wyjeżdżają na masowe wycieczki szkolne, większość ocen jest wystawiona, a żeby dzieciakom chciało się chodzić do szkoły organizowane są różne dni sportu, czytania książki itp. . W gimnazjum mojego syna są dwa przedmioty, które prowadzi się do ostatniego dnia przed rozdaniem świadectw, reszta to już powtórki lub totalny luz.
      • dyzurny_troll_forum Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 15:22
        figrut napisała:

>W gimnazjum mojego syna są dwa przedmioty, które prowadzi
        > się do ostatniego dnia przed rozdaniem świadectw,

Rozumiem, że jeden to religia, a jaki jest ten drugi?
        • heca7 Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 15:33
          dyzurny_troll_forum napisała:

> figrut napisała:
          >
          > >W gimnazjum mojego syna są dwa przedmioty, które prowadzi
          > > się do ostatniego dnia przed rozdaniem świadectw,
          >
          > Rozumiem, że jeden to religia, a jaki jest ten drugi?

Plastyka big_grin
    • mama.nygusa Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 12:26
      Corka dzis pisala prace klasowa z matmy.ma normalnie lekcje, pisza w cwiczeniach(polski, przyroda, bedzie chodzila normalnie do konca roku szkolnego.ksiazki tez wypozyczone, poki brak info do kiedy zwrot.
      Ocen nie ma jeszcze wystawionych z matmy , polskiego, techniki i zajec komputerowych.
      • naomi19 Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 13:10
        Ale już jest po terminie.
        • ewa_mama_jasia Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 13:31
          Zalezy gdzie. U syna wystawianie ocen do jutra. Na razie ma zaproponowane na koniec semestru i wystawione koniec semestru / koniec roku z 5 przedmiotów. Jeszcze ma normalnie lekcje, są wymagania, wczoraj dostał jedynkę za brak książki do polskiego, dziś dostał nowe oceny, jutro będzie oceniany za 2 czy 3 prezentacje.
    • ewcia1980 Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 13:07
      No my w tym roku też opuszczamy ostatni tydzień szkoły i wyjeżdżam już 18 czerwca na 2 tygodnie nad morze.
      Czemu?
      Bo mój mąż jest rolnikiem i właściwie od samego początku lipca musi szykować się do żniw.
      Zawsze wyjeżdżaliśmy zaraz po zakończeniu roku szkolnego w mega stresie, że trzeba będzie kosić a my jeszcze na wyjeździe.
      Moje dzieci już "szkolne" ( 1 i 3 klasa) ale w ubiegłym roku praktycznie cały czerwiec to już nie była żadna nauka. 3 razy byli na wycieczce a w ostatnim tygodniu środa i czwartek były wolne, a w piątek rozdanie świadectw.
      Więc jak przez cały rok miały praktycznie 100% frekwencję to te 4 dni nie są dramatem.
      W moim przypadku niestety wiąże się to z 2 tygodniowym BEZPŁATNYM urlopem.
      Więc jeśli chodzi o kwestie finansowe to w naszym przypadku to żaden interes.
      Ale przynajmniej jedziemy na luzie a nie w stresie.
      Jedziemy my i jeszcze 2 rodziny z dziećmi w wieku szkolnym.
    • mynia_pynia Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 13:19
      U mnie w średniej z nudów na koniec roku na matmie kobieta całki z nami przerabiała - to dopiero była atrakcja ;P
    • lauren6 Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 13:40
      Jeśli ktoś nie może dostać urlopu w lipcu i sierpniu to co ma zrobić? Jechać na urlop bez dziecka?
    • catroux Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 13:44
      Abstrahując od tematu - serio ktoś jeszcze jeździ na wakacje do Egiptu, do tego z dzieckiem?
    • kamunyak Re: Nowa moda- wakacje w czerwcu 14.06.16, 13:46
      zawsze wyjeżdżałam kilka dni wcześniej, w czerwcu. Bo tak zaczynały sie kolonie a ja musiałam jeszcze dojechać do innego miasta (do mojego rozwiedzionego ojca). Bylo to kilkadziesiat lat temu. I nigdy nie było z tym problemu, po wystawieniu ocen. Mysle nawet, że nauczyciele cieszyli się, że mają mniej uczniów kiedy tak naprawdę, nauczanie juz zostało zakonczone i pobyt w szkole ograniczał sie do zorganizowania wolnego czasu uczniom.
      W każdym razie, to nie jest "ostatnia moda' tylko "moda" od wielu lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka