Dodaj do ulubionych

Egzamin gimnazjalny jak poszło?

17.06.16, 12:45
Jestem tak dumna z syna, że muszę się pochwalić, bo się uduszęsmile

95,8 punktów. Najsłabiej polski 91%.

A teraz możecie mnie zjeśćsmile
Obserwuj wątek
    • moje.m Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 12:46
      moje dziecko 90, 95, 100
    • gama2003 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 12:48
      A czemu, wcale nie rzadki wynik.
      Poradziło sobie Twoje dziecko dobrze.
      • arwena_11 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 12:52
        Mam nadzieję że jednak rzadkiwink Bo na 100 możliwych pkt, całkiem ładnie. Ale liceum wysoko progowe, więc zobaczymy.
        • gama2003 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 12:59
          Bardzo ładnie zdał. Ale znajome dzieciaki, z tych ,,lepszych uczniów,, pozdawały podobnie.
          Szanse na dobre liceum są.
          • arwena_11 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 13:07
            No właśnie liceum dobre. Progu nie znamy, bo pierwszy raz klasa będzie pod patronatem SGH.Jedna wielka niewiadoma
    • arwena_11 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 12:48
      Ale to trzy -piszesz o 6 klasisty chyba. Ja o gimnazjalnym - 5 egzaminów
      91,93,97,98,100smile
      • moje.m Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 12:50
        aaa no tak
    • loola_kr Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 13:00
      Gratulacje!!! Fantastyczny wynik.
      Moja troche gorzej sad
    • mamma_2012 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 13:36
      A ja jestem zła, właśnie dlatego, że wyniki egzaminu córka ma świetne. Niestety nauczyciele ze szkoły zupełnie położyli sprawę.
      Przez 3 lata na semestr i koniec roku córka z ważnego przedmiotu miała 6, a na koniec roku w 3 klasie 5.
      Na angielski już się kiedyś żaliłam, bo co z tego, że ma poziom b2/c1 po gimnazjum, a na koniec roku wymęczona piątka.
      Nauczyciele z własnej szkoły odjęli jej na starcie 16 punktówuncertain
      Osiągnięcia sportowe, które ponoć miały się liczyć, też moim zdaniem nie będą punktowane.
      Teraz sama żałuje, że nie pisała wierszy i olewała konkursy, ale tu już wina po jej stronie.
      Najbardziej mnie wkurza, że zawyży szkole statystyki. A gdyby rankingi uwzględniały, gdzie dostały się dzieci miałaby szóstki bez kiwnięcua palcem.
      • arwena_11 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 13:40
        No u nas też 6 nie stawiająsad
        • jakw Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 13:49
          Bez 6-tek z przedmiotów punktowanych do najbardziej topowych liceów raczej trudno się dostać, przynajmniej w Wwie. Nie do nadrobienia egzaminem.
          • arwena_11 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 13:59
            No ale u nas nie stawiają. W zeszłym roku próg do tej klasy był 150 pkt.

Wszystko zależy jak poszedł egzamin - od tego tak naprawdę bedą zależały progi
            • jakw Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 17:33
              Jak Wwa to progi do tych lepszych szkół mogą być wyższe - w stosunku do zeszłego roku są zmiany w punktacji za stopnie
              • arwena_11 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 17:47
                Tutaj podają średni wynik - nie jest jakoś rewelacyjny.

najlepszy polski - 69%
                matematyka 49%
                przyrodnicze 51%
                historia i wos 56%
                angielski 64%

Zastanawia mnie ten tekst:

17 czerwca Centralna Komisja Egzaminacyjna podała wyniki egzaminu gimnazjalnego. Podeszło do niego 356 tys. uczniów (co stanowi 96 proc. absolwentów). Co ciekawe, prawie 300 tys. wybrało dodatkowy test z języka na poziomie rozszerzonym.

Przecież nikt na ochotnika nie wybierał rozszerzonego. Był obowiązkowy dla tych co wybrali na egzaminie język kontynuowany po podstawówce. I do niczego ten rozszerzony nie był potrzebny.
                • jakw Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 20:04
                  Zwykle te wyniki są jakoś tak zbliżone
                • chlodne_dlonie Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 20.06.16, 08:27
                  Angielski podstawowy 64% ??
                  Naprawdę..??
                  Moja ma 100%, podobnie jak 4/5 jej klasy wink
                  Rozszerzenie na maksa też miała większość.

Dziwi mnie także zaledwie 69% z j.polskiego - przecież ten test był po prostu banalny..
                  Historia i wos - test przede wszystkim (MZ) na czytanie ze zrozumieniem, kojarzenie podstawowych faktów i elementarna wiedza..
                  Matematyka - ocena zależna od indywidualnych możliwości (wg mnie nietrudny test był wink - dzieciaki w klasie Młodej napisały znacznie powyżej linkowanego przez Ciebie wyniku (jako średnia, bo były trzy 100% w klasie).
                  Przyrodnicze - opinie słyszałam różne nt trudności, jednak i moja Młoda i jej koleżeństwo poradzili sobie co najmniej dobrze (zwykle > 75 %).

B.jestem ciekawa jakie u nas (śląskie licea) będą progi w tym roku.
                  • jakw Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 20.06.16, 12:52
                    Bez przesady, gdyby 90% wyników było np. powyżej 70% to znaczyłoby to, że egzamin jest źle wyskalowany.
                  • jakw Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 20.06.16, 13:01
                    Testy może i nie były trudne, ale należy brać poprawkę na nerwy i brak czasu. Owszem, z historii i wosu można się posiłkować załączonymi mapkami, tekstami itp. , ale w praktyce nie ma czasu na nic innego niż przeczytanie i wpisanie odpowiedzi - to zdanie mojej córki, która pisała egzamin gimnazjalny 3 lata temu. A to, ze w jakiejś szkole czy klasie napisano powyżej to nic nie znaczy - w dużych miastach zwykle wyniki są wyższe. A na wykresach ze świetnymi wynikami z angielskiego widać nie tyle pracę szkół ile przeróżnych form nauki dodatkowej (w tym także szkół niepublicznych, które języka mają więcej godzin).
        • menodo Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 14:22
          Ale nikomu nie stawiają? Nawet laureatom/finalistom konkursów albo uczniom, którzy wykazali się jakimiś innymi wybitnymi osiągnięciami?
        • menodo Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 14:22
          Ale nikomu nie stawiają? Nawet laureatom/finalistom konkursów albo uczniom, którzy wykazali się jakimiś innymi wybitnymi osiągnięciami?
          • arwena_11 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 14:25
            laureaci to chyba mają z nadania. Ale tak normalnie? Nic z tego.
            • menodo Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 15:31
              No właśnie, wysokorankingowe gimnazja rezerwują szóstki dla swoich olimpijczyków, co jest chyba sprawiedliwe.
              W przeciętnej (ale z pozarejonowymi klasami ) szkole mojej córki też początkowo była zasada, że szóstki tylko za osiągnięcia w konkursach, ale rodzice narobili dymu, że jest to nie OK wobec uczniów, zwłaszcza tych zdolnych, którzy nie mogli liczyć na pomoc szkoły w osiągnięciu takich sukcesów; nie było kółek, nie było nawet informacji o olimpiadach. W efekcie w 3 klasie nauczyciele stworzyli coś w rodzaju konkursu na szóstkę i parę tych szóstek postawili.
              • arwena_11 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 16:12
                No u nas syn ma np z WF celujące - ale jeździł na zawody itd.
                Ale mieć celujący z przedmiotów ważnych - bez olimpiady czy konkursu - nierealne.
                • zuleyka.z.talgaru Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 20.06.16, 23:06
                  I chyba tak powinno być. 6 to za wybitne uzdolnienia a nie za osiągnięcie 100% na sprawdzianie.
                  • arwena_11 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 21.06.16, 08:04
                    No niby tak, ale w innych szkołach jest za 100% ( zgodnie z zaleceniami ministerstwa ). Tylko nie wszyscy się do tego stosują.
                    • zuleyka.z.talgaru Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 21.06.16, 09:14
                      Eee czyli obniżają poziom znów. To co jest za pomadprzecietne uzdolnienia?
                      • little_fish Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 21.06.16, 15:27
                        Osiągnięcia poza szkolne czyli olimpiady i konkursy. Szkoła powinna oceniać za to, czego naucza wszystkich uczniów, a nie cześć osób na kółkach
                        • arwena_11 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 21.06.16, 15:37
                          Wiesz w gimnazjum syna nie ma żadnych kółek, przygotowywań do olimpiady. Za to laureatami się mocno chwalą, a palcem nie kiwnęli.
                  • jakw Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 21.06.16, 16:30
                    Jak ktoś ma wybitne uzdolnienia z jakiegoś przedmiotu potwierdzone laureatem na olimpiadzie to:
                    1) z automatu z danego przedmiotu musi mieć 6
                    2) jest zwolniony z odpowiedniej części egzaminu i ma z niego 100%
                    3) ma wolny wstęp niemal do wszystkich klas w szkołach ponadgimnazjalnych
                    Nie widzę powodu, żeby ktoś, kto opanował podstawę programową na 100% miał 6 z danego przedmiotu. Wolnego wstępu do szkoły ponadgimnazjalnej i tak nie ma.
                    • arwena_11 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 21.06.16, 16:34
                      tyle że ma 20 pkt.
                      Jak dla mnie może być 5 za 100%, tylko żeby było tak wszędzie. A niestety nie masad
          • mamma_2012 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 15:20
            Nie wiem komu. Z tymi samymi oceniami córka za 5 semestrów miała 6. bez olimpiad, a na koniec trzeciej klasy 5.
            Język, niedawno FCE zdała z wynikiem na poziomie C1, a w szkole ledwo 5.
            Mam wrażenie, że interesują ich wyniki 90+, bo przyciągają chetnych, a losy absolwentów im wiszą.
            • menodo Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 15:50
              Współczuję takich doświadczeń. Zasady rekrutacji do liceów naprawdę powinny być zmienione, bo one generują mnóstwo patologii. Moim zdaniem do wysokoprogowych liceów powinny być egzaminy. Zresztą, to samo mówią nauczyciele z dobrych szkół.
            • joa66 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 16:29
              FCE zdała z wynikiem na poziomie C1

? FCE to chyba poziom B2
              • mamma_2012 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 16:33
                Nie, teraz dobrze zdany FCE daje potwierdzenie znajomości na poziomie C1.
                • joa66 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 16:35
                  To co daje CAE i CPE?

Nawet nie wiedziałam, że wprowadzili jakieś zmiany.
                  • joa66 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 16:40
                    Aż zajrzałam na stronę CEFRL. Faktycznie teraz bardziej to rozbili. Możesz sie tylko pocieszyć, że córka zna dobrze angielski, a stopień to odzwierciedlenie wielu rzeczy, nie tylko znajomosci języka.

Gratulacje da córki.
                    • mamma_2012 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 16:45
                      Żeby tylko ktoś patrzył na umiejętności, a nie ocenysad
                      • joa66 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 16:49
                        I tak i nie. Nauczyciel musiałby ignorować brak prac domowych, obecnosci na testach i tak dalej.

A osobie, która zrobiła 200% postęp w nauce, ale zabrakło jej 0,5 punkta do zaliczenia, dać jedynkę.
                        • mamma_2012 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 16:57
                          Mówimy o dziecku które chodzi do szkoły, ma prace domowe, robi duże postępy, chociaż talentu wrodzonego brak, bo oprócz 10 godzin języka w szkole, często wyjeżdża i chodzi na kursy do szkół językowych. Wszystko w oparciu o motywację wewnętrzną, bo życia w Polsce "dobrej zmiany" się boi i chce żyć gdzieś daleko
                          • joa66 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 17:01
                            Rozumiem, serio. Odnosiłam się tylko do twierdzenia, że powinno się oceniac za wiedzę.

Z ciekawości - czy ktoś z klasy ma szóstkę, czy nauczyciel z tych co tylko "Bóg" ma u nich szóstkę?
                            • mamma_2012 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 17:06
                              Tak, bo w klasie są dzieci dwujęzyczne, laureaci olimpiad. To B2/c1 to zwykły przeciętniak.
                              Inna sprawa, że na niższym poziomie, w tej samej szkole, B1 daje 6. Pogmatwane tosad
                              • olena.s Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 17:20
                                A może powinny być dwa rodzaje stopni (u mnie jest nawet więcej, ale mniejsza o to). Czyli np. matematyka - postępy 160%, umiejętności zgodnie z programem - 40%.
                                • arwena_11 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 17:22
                                  I w sumie to byłoby najrozsądniejsze i dawało obraz i umiejętnosci i starań
                                • jakw Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 17:42
                                  Przede wszystkim stopień powinien być odniesieniem do podstawy programowej , a nie to poziomu umiejętności najlepszych uczniów w klasie.
                                  • olena.s Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 18:04
                                    Ano powinien, zgoda. Ostatecznieporównywanie uczniów ze soba nawzajem musi prowadzić do niesprawiedliwych ocen. Za to podawanie np. procentowej skali w stosunku do zakresu materiału jest o wiele bardziej precyzyjne.
                                  • mamma_2012 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 18:29
                                    Powinien, tylko jak to wyegzekwować?
                                    Inna sprawa, że nawet widzę zalety szkół spoza ścisłej czołówki. Już teraz liczy się tylko matura, więc im mniej trzeba na mierny z niepotrzebnych przedmiotów tym lepiejwink
                                    • jakw Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 18:39
                                      W takich nieczołówkowych szkołach czasem bywa zaskakująco beznadziejnie pod tym względem - żebyście się nie zdziwiły.
                                      • joa66 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 21:32
                                        Potwierdzam. Doświadczenie syna koleżanki. Pół klasy ma poprawki.
                                        • menodo Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 21:55
                                          Ale gimnazjum czy liceum?
                                          • joa66 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 22:10
                                            liceum. Trzecia lub czwarta dziesiątka.
                  • mamma_2012 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 16:42
                    Jeśli dobrze komuś pójdzie FCE, to tak jakby zdał słabo CAE. W sumie logiczne.
      • klamkas Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 21:56
        A dlaczego cię wkurza? Szkoła nauczyła na najwyższym poziomie (potwierdzonym wynikami egzaminu)? Nauczyła. Córka olała konkursy, które szkoła jej proponowała? Olała.
      • pr45 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 03.12.16, 04:41
        dokladnie ja mialem z ocena tak ale z zachowania nikomu nie wadziłem i poprawny koledzy szykanowali mnie i innych slownie mieli poprawny i dobry oj to juz bylo ponad 20 lat temu a co jest teraz strach mowic
      • pr45 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 03.12.16, 04:54
        u mnie tak bylo dawno ale było to samo
    • milka_milka Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 13:56
      98,2 pkt.

smile
      • arwena_11 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 14:00
        Gratulacjesmile Wynik rewelacyjnysmile
        • mamma_2012 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 14:02
          U nas ponad 170uncertain
          • arwena_11 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 14:04
            ale próg do liceum?
            Idziecie na dwujęzyczne?
            • mamma_2012 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 15:11
              Nie, to zwykły biol-chem-mat, w dobrej szkole. A w tym roku i tak chyba łatwiej o punkty, więc będzie pewnie 180+ (półka Hoffmanowa i podobne).
              Zresztą córka raczej zdecydowana na emigrację, więc żal taki trochę wirtualny, ale jest.
              • arwena_11 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 15:19
                biol chemy mają najwyższe progi - nas nie interesująsmile To nie są ulubione przedmioty syna
                • mamma_2012 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 15:32
                  Wiemwink
                  Niestety u nas biol-chem -mat to jedyne wyjście. Po ojcu, mecenasie, nie ma cienia zamiłowania do przedmiotów humanistycznych.
                  • arwena_11 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 15:36
                    No u nas właśnie w stronę historii, wosu, geografii, matmy i języków. Z całą pewnością nie polski - ma dobry styl, ale suchy taki "prawniczy" jak polonistka określiła. Same konkrety żadnych ozdobników wink No poetą to on nie będzie
      • arwena_11 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 14:05
        a i mam nadzieję że nie jesteście z Warszawy i konkurencji nie będziecie robić wink
        • milka_milka Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 14:16
          Jesteśmy, ale moje dziecko już szkołę wybrało, do państwowej nie idzie, przyjęte jest od maja.
          • arwena_11 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 14:26
            a która? Raszyńska? Czy jakaś międzynarodowa?
            • milka_milka Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 16:26
              Żadna z tych. Jeśli chcesz, napiszę Ci na priva.
              • arwena_11 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 16:54
                o chętniesmile arwena_11@wp.
    • vocativa Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 14:04
      Gratulacje!!!! smile
    • gogologog Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 15:39
      Wyjatkowo latwy egzamin byl w tym roku - w koncu nieustajaco wzrasta poziom edukacji, zreszta nie tylko przez ostatnie 8 lat
      Srednia w klasie jest 94,3% - zanizona bardzo mocno przez jednego ucznia
      • mamma_2012 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 15:53
        Akurat centyle pokazują coś innego. Matematyka, historia z wosem zdecydowanie trudniejsze, bo wypadły słabiej.
      • mamma_2012 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 15:55
        Jeśli w klasie macie średnią 94,3 to przebijacie wszystkich. Gratuluję.
      • moadek Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 16:18
        jej w jakiej szkole tacy geniusze?
        • arwena_11 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 16:24
          Też bym chciała wiedzieć wink
          • tol8 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 17:25
            W wirtualnej szkole ematek.
            • kropkaa Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 18:11
              No właśnie, dzieci koleżanek 70-80%, no ale to nie ematki uncertain
              • grey_delphinum Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 18:33
                Córka ma 90 pkt - widzę, że słabo, jak na forumowe standardy wink Za to będzie miała 3 szóstki z punktowanych przedmiotów, a gimnazjum b. wymagające, więc nie było łatwo je zdobyć.
                Ona jest świetną uczennicą, niestety, na egzaminach zjada ją stres sad
                • arwena_11 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 18:38
                  Gratulacjesmile ja mam cholernie zdolnego lenia w domu. No i szkoła baardzo nie lubi stawiać 6. Może gryzą? tongue_out

Za to liczę, ze za dwa lata, córka będzie miała duużo 6. Ona bardzo pracowita i obowiązkowa, mimo że trochę mniej zdolna.
                  • grey_delphinum Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 18:54
                    Arwena, ogromne gratulacje - Twój syn ma piękny wynik!

• arwena_11 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 19:01
                      No wynik egzaminu piękny, ale o pasek walczymy ( bo po co było to robić miesiąc temu, lepiej pograć ) no i 4 z polskiego i 3 piątki. A mogły by być dwie 6, ale po cosad, nie stawiają.

Najprawdopodobniej ( będę wiedziała w poniedziałek ) najlepszy wynik w szkole.
                      • grey_delphinum Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 19:05
                        To trzymam kciuki, by się udało!
                      • jakw Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 19:10
                        Tzn nie stawiają tych 6 czy nie stawiają zdaniem młodego?
                        • arwena_11 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 19:13
                          No nie stawiają - oczywiście jeśli mówimy o ważnych przedmiotach, a nie "artystycznych". Laureaci mają.
                          Syn jako jedyny miał szansę na 6 z geografii, ale pan zadał mu takie pytania, że nie miał szansy odpowiedzieć na wszystkie. A pytania porządnie wykraczały poza program.
                          • jakw Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 19:20
                            Głupie strasznie, bo 6 powinna być za 100% podstawy programowej (oczywiście zakładam pracę przez rok cały, a nie zrywy na koniec).
                            • arwena_11 Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 17.06.16, 19:27
                              Gdyby tak było to syn miałby 6 z matmy ( egzamin zdany na 100%), wosu, historii ( gimnazjalny na 97% ). Z geografii - bo wiedzę ma dużą i wykracza poza program, no ale poziom maturalny to nie jest.
                              • jakw Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 18.06.16, 09:08
                                A stopień wyżej z 1-go punktowanego przedmiotu to 4 punkty więcej. Przy starcie do liceum mojej starszej na 5 ostatnich punktach "nad kreską" było przynajmniej 20 osób. Gdyby córka, zamiast 6-tki z matematyki miała 5 to by się po prostu nie dostała, mimo punktów z egzaminu na poziomie 96% z kawałkiem.
                            • chocolate_cake Re: Egzamin gimnazjalny jak poszło? 18.06.16, 09:42
                              Dokładnie. Powinno być za 100% podstawy programowej. U córki część nauczycieli stawia a część nie. Nie pojmuję tego sad
                              A wyniki ma bardzo dobre smile
    • livia.kalina do znających temat 17.06.16, 19:22
      Bo ja mam dzieci dużo młodsze. W rodzinie jest chłopiec z najwyższym (i najważniejszym jeśli chodzi o rekrutację do wybranego technikum) wynikiem 82%. Pozostałe nieco słabiej. To dobry wynik?
      • jakw Re: do znających temat 17.06.16, 19:28
        Do rekrutacji liczy się cały egzamin plus stopnie (w zależności od szkoły/profilu klasy). No i kwestia, jakie będą progi.
        • grey_delphinum Re: do znających temat 17.06.16, 21:27
          Ale skąd to przekonanie, ze w tym roku jest łatwiej o punkty (mamma)? Oświećcie mnie, bo nie rozumiem.
          • mamma_2012 Re: do znających temat 17.06.16, 21:38
            Bo zmieniły się zasady liczenia. Inna jest punktacja za oceny i za średnią.
            • arwena_11 Re: do znających temat 17.06.16, 21:42
              za średnią nie ma w ogóle. Za pasek jest 5.
              • grey_delphinum Re: do znających temat 17.06.16, 21:53
                Przecież zasady liczenia zmieniły się w ten sposób, że za szóstkę jest mniej punktów, więc teoretycznie "trudniej' jest zdobyć taką samą liczbę punktów jak w poprzednim roku.

Ale dla mnie w ogóle nie ma to związku - chyba że po prostu czegoś nie ogarniam wink
                • arwena_11 Re: do znających temat 17.06.16, 22:02
                  No właśnie odwrotnie
                  było 18 za 6, a jest 20
                  było 14 za 5 a jest 16
                  było 10 za 3 a jest 12
                  było 6 za 2 a jest 8
                  • sonia_30 Re: do znających temat 20.06.16, 01:56
                    za 3 jest 8, nie 10, a za 2 - 2 pkt
                    • arwena_11 Re: do znających temat 20.06.16, 08:13
                      a bo ominęłam ocenę dobrą za którą jest 12 pkt - nie mam pojęcia jak to się stało
            • morekac Re: do znających temat 17.06.16, 21:58
              Jednym wzrośnie, innym zmaleje.
              • grey_delphinum Re: do znających temat 17.06.16, 22:01
                Morekac, co masz na myśli?
                • morekac Re: do znających temat 17.06.16, 22:19
                  Liczba punktów do zdobycia jest taka sama. Więcej punktów w nowym systemie mogą mieć uczniowie świetni z przedmiotów kierunkowych, za to zawalający czasem inne rzeczy i przez to mający niską średnią.
                  • arwena_11 Re: do znających temat 17.06.16, 22:29
                    -Nie zgodzę się. Zyskują uczniowie ze szkół, które mają w systemie oceniania 6.

Dopóki odgórnie nie zostanie narzucone, że celująca to normalna ocena za 98-100% materiału, to dawanie pkt za oceny nie będzie sprawiedliwe. Kilka lat temu Batory dawał tyle samo pkt za 5 i 6. Teraz już nie, więc pewnie nie wolno tak zrównywać.
                    • morekac Re: do znających temat 17.06.16, 22:41
                      >Dopóki odgórnie nie zostanie narzucone, że celująca to normalna ocena za 98-100% materiału,

MEN właśnie to twierdzi od kilku lat. Wiem, że wasza szkoła jest niepubliczna, ake w gruncie rzeczy to, że nie trzyma się dość powszechnie obowiązującej skali ocen, oznacza, że jej uczniowie są pokrzywdzeni. Trzeba było robić raban 3 lata temu.
                      • arwena_11 Re: do znających temat 17.06.16, 22:50
                        Jakiś czas temu była tu dyskusja i tłumaczono, że to tylko zalecenia a nie nakaz ( rozporządzenie ministra ) i nauczyciele nie mają obowiązku tego stosować. Dosyć długi wątek był na ten temat, ale nie mogę znaleźć.
                    • jakw Re: do znających temat 17.06.16, 22:45
                      Ale przecież MEN już parę lat temu wydawał pisma w tej sprawie. Trzeba było czytać te systemy oceniania i interweniować, jeśli tam było, że 6 jest za wiedzę ponadprogramową.
                  • jakw Re: do znających temat 17.06.16, 22:43
                    To chyba tak nie do końca. W tej chwili za czerwony pasek (czyli też za wysoką średnią) jest 5 punktów. Przedtem była równowartość średniej (np. 4,8) i ew. 2 punkty za pasek. Rok temu uczeń ze średnią 4,3 dostawał 4,3 punkta. Teraz nie dostanie nic. Uczeń z paskiem i średnią 4,9 rok temu dostawał 6,9 punkta, teraz dostanie 5 punktów. Przedmioty kierunkowe to 1-2 przedmioty z 4 ocenianych.
                • grey_delphinum Re: do znających temat 17.06.16, 22:24
                  Rzeczywiście z szóstką sie pomyliłam, ale chyba jednak wiećej było za piątkę, bo 18, a teraz jest 16...
                  • grey_delphinum Re: do znających temat 17.06.16, 22:26
                    Morekac, to rozumiem - ale nie traktuję tego w kategorii "łatwiej/trudniej". Jest po prostu inaczej.
                  • jakw Re: do znających temat 17.06.16, 22:37
                    Za 5-tkę było 14, za 4 - 10. 18 było za 6-tkę
                    imho mogą wzrosnąć progi w szkołach, do których udawali się uczniowie z wyłącznie bdb stopniami - po prostu z tymi samymi stopniami będą mieli więcej punktów
                    • grey_delphinum Re: do znających temat 17.06.16, 22:51
                      A czy jest mozliwe, ze np. w Warszawie i Krakowie były inne "przeliczniki" ocen na punkty?
                      • morekac Re: do znających temat 17.06.16, 22:55
                        Możliwe.
                        • grey_delphinum Re: do znających temat 17.06.16, 23:08
                          Tak jest w tym roku w Krakowie - przekopiowałam z Portalu Edukacyjnego
                          "80 pkt. - maksymalna liczba punktów możliwa do uzyskania

(przy przeliczaniu na punkty wymienionych na świadectwie ukończenia gimnazjum ocen z języka polskiego i trzech wybranych obowiązkowych zajęć edukacyjnych, przyznaje się za oceny wyrażone w stopniu :
                          1) celującym ?po 20 punktów;
                          2) bardzo dobrym ?16 punktów;
                          3) dobrym ? po 12 punktów;
                          4) dostatecznym ? po 8 punktów;
                          5) dopuszczającym ? po 2 punkty. "
                          • grey_delphinum Re: do znających temat 17.06.16, 23:10
                            Z tego, co wiem, w poprzednich latach za 5 było 18 pkt., ale nie mogę tego teraz nigdzie znaleźć.
                            • karme-lowa Re: do znających temat 18.06.16, 00:18
                              Arwena, pogratuluj synowi pięknego wynikuwink
                              • arwena_11 Re: do znających temat 18.06.16, 08:36
                                Dziękismile
                                • morekac Re: do znających temat 18.06.16, 10:20
                                  A dla syna gratulacje, oczywiście. Nawet bez tych szóstek dostanie się pewnie do bardzo przyzwoitej szkoły, oby przyjaznej uczniom.
                          • morekac Re: do znających temat 18.06.16, 09:13
                            W zeszłym roku w Warszawie było
                            za oceny 18-14-10-6-2 (teraz: 20-16-12-8-2)
                            za średnią - 2-6 pkt (0)
                            wyróżnienie 2 (5)
                            finaliści i laureaci konkursików - do 13
                            wolontariat - 2
                      • skarolina Re: do znających temat 18.06.16, 09:44
                        Z tego, co mi wiadomo, od tego roku obowiązują wszędzie takie same zasady rekrutacji. W ubiegłym roku w Warszawie czy na Śląsku maksymalną liczbą punktów było 200, a we Wrocławiu 100.
                        • morekac Re: do znających temat 18.06.16, 10:22
                          Bardzo możliwe - od tego roku zasady punktacji określa rozporządzenie MEN, nie kuratorów.
                        • grey_delphinum Re: do znających temat 18.06.16, 10:24
                          Tak, w tym roku chyba wszędzie takie same, ale my odnosiłyśmy się do lat poprzednich, co - okazało się - trochę nie ma sensu.
                          • grey_delphinum Re: do znających temat 20.06.16, 19:10
                            Arwena, a jak sobie Twój syn przeliczył punkty za egzamin, oceny itp., to ile mu ostatecznie wyszło?
                            • arwena_11 Re: do znających temat 20.06.16, 19:47
                              Jeżeli nie uda się z paskiem ( jeszcze jutro rada ) to 157,8. I mało i dużo.
                              Niestety czwórka z polskiego, reszta piątki, i wolontariat
                              • grey_delphinum Re: do znających temat 20.06.16, 20:23
                                No właśnie - trudno teraz oszacować, czy dużo, czy mało...

Życzę, żeby z paskiem się udało. A właściwie, czemu rada decyduje? Powinien wiedzieć, czy mu wyjdzie z ocen, chyba że chodzi o ocenę zachowania? Wiem, że trzeba mieć bardzo dobre (co najmniej).
                                • arwena_11 Re: do znających temat 21.06.16, 10:43
                                  zachowanie - ale to wina wychowawczyni.
                                  • grey_delphinum Re: do znających temat 21.06.16, 15:15
                                    Udało się z paskiem? Wychowawczyni w córki podnosiła ocenę zachowania jak się dało, aby ten pasek wyszedł.

• arwena_11 Re: do znających temat 21.06.16, 15:19
                                      napisałam na priv
                                      • arwena_11 Re: do znających temat 21.06.16, 15:21
                                        miałam napisać - napisze na priv, ale nie da się bo nie aktywowałaś profilu. Daj maila na jakiego napisać
                                        • grey_delphinum Re: do znających temat 21.06.16, 15:25
                                          A jak się aktywuje profil?
                                          • arwena_11 Re: do znających temat 21.06.16, 15:38
                                            Musisz wejść w swój nick i zrobić aktywuj profil, czy jakoś tak.
                                            • grey_delphinum Re: do znających temat 21.06.16, 16:12
                                              Aktywowałam smile
                                              • arwena_11 Re: do znających temat 21.06.16, 16:26
                                                No nie mogę. Napisz do mnie na arwena_11@wp.pl
                                                • grey_delphinum Re: do znających temat 21.06.16, 19:07
                                                  Napisałam na gazetowego smile
                                                  • arwena_11 Re: do znających temat 21.06.16, 19:29
                                                    odpowiedziałam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka