Dodaj do ulubionych

Swiadectwo z czerwonym paskiem

• srubokretka Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 15:34
      Juz za moich czasow wyrozniano swiadectwem z czerwonym paskiem" nie tylko nudnych kujonow, ale i dzieci zdolne. Wlasnie wyrozniajace sie nawet na tle tych z najwyzsza srednia.
    • anorektycznazdzira Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 17:21
      Dankaimirek- rasowa Polka: nie o to chodzi, żebym ja miał nową krowę, tylko żeby sąsiadowi zdechła.
      • serei Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 18:06
        czy ja mogę te cudne słowa umieścić w sygnaturce? smile
        • anorektycznazdzira Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 19:20
          Alesz proszwink
      • tiszantul Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 18:24
        > Dankaimirek- rasowa Polka: nie o to chodzi, żebym ja miał nową krowę, tylko żeb
        > y sąsiadowi zdechła.

to musi być wyjątkowe uczucie, celebrowanie czerwonego paska w radosnej nieświadomości, że jedynie drastyczne obniżenie wymagań szkolnych powoduje, że większość grupy je znakomicie spełnia. Zjawisko znakomicie pasuje do słynnego stereotypu ematki
        • livia.kalina Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 18:34
          >Zjawisko znakomicie pasuje do słynnego stereotypu ematki
          Ale jakie zjawisko pasuje do stereotypu ematki? I jaki to stereotyp? Że ematka celebruje czerwony pasek w nieświadomości? Że drastycznie pogorszyły się wymagania szkolne? I na czym polega wyjątkowość uczucia wynikającego z celebrowania paska w nieświadomości?
    • tiszantul Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 18:10
      > Wlasnie sie wczoraj dowiedzialam ze pol klasy ma takie swiadectwo. Jak jeszcze
      > dowiedzialam sie ze mozna miec 3 troje jak jedna dziewczynka to jestem w szoku?

ale dlaczego krytykujecie autorkę wątku? moim zdaniem znacznie gorsi są tu nauczyciele. przecież pół klasy nie dostało czerwonych pasków. Jak można wyrządzić dziecku taką krzywdę? Nikt z Was nie pomyślał, jak te dzieci muszą się czuć z winy zawistnych nauczycieli i hejterów z kuratorium? przecież tyle pracowały, dlaczego się je dyskryminuje? skąd w nauczycielach tyle nienawiści, by dzielić dzieci na z paskiem i bez paska? pewnie pisowcy, z pozoru święci katolicy
      • ludborka Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 18:12
        Troll harder
        • memphis90 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 09:21
          Skończyły się wątki o uchodźcach, to trollo nie ma co robić i się nudzi... Czasem też podejrzewam, że ona i autorka wątku to jedna i ta sama osoba, bo zawsze jakoś tak razem się wypowiadają, szczególnie, jak dyskusja idzie nie po myśli dankiimirka...
    • heca7 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 18:28
      Myślę , że powinnaś założyć ten wątek na Starszym Dziecku. Znajdziesz tam więcej zrozumienia dla własnych problemów suspicious
    • bei Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 23:26
      Widocznie taki jest zapis w statucie szkoly...
    • kub-ma Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 08:41
      Jako nauczycielka matematyki potrafię zaakceptować sytuację, że dziecko ma świadectwo z paskiem, świetne oceny z wszystkiego z wyjątkiem matematyki z której ma 3. smile
      Dla niektórych mocne 3 z matematyki to dużo i nie przychodzi łatwo.
      Natomiast trudno mi sobie wyobrazić sytuację, że ktoś ma same piątki tylko z jednego przedmiotu 2. Wiele lat uczę i sytuacja dla mnie niemożliwa.
      • verdana Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 08:47
        Moja córka miała chyba sześć szóstek, resztę piątek, dwóję z matematyki i trójkę z fizyki. Czyli jest to możliwe. Ale raczej w liceum, niż w podstawówce.
        • kub-ma Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 08:51
          Liceum to inna bajka. Ja o realiach w podstawówce smile
        • mama303 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 11:24
          verdana napisała:

> Moja córka miała chyba sześć szóstek, resztę piątek, dwóję z matematyki

ale to chyba sobie tę matme poprostu olała....jesli ogólnie była kumata.
      • arwena_11 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 09:16
        U mojej córki, nauczycielka z matematyki jest świetna, ale bardzo wymagająca. U niej 3 to jak gdzie indziej co najmniej 4.
        • ewa_mama_jasia Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 13:23
          Wszystko zalezy od nauczycieli. Od ich wymagań. Jak czytam, ze na 5 czy 6 wystarczy przynieść materiały, strój na wf, byc obecnym na lekcjach to śmiać mi się chce. U syna NIE wystarczy, trzeba się wykazać poziomem pracy (plastyka, technika, wf), wiedzy (muzyka, religia). Normalnie miał sprawdziany z muzyki, religii, informatyki (zadania do zrobienia).
          Podejrzewam, ze w klasie syna autorki niewielkie są wymagania. Autorka skupila sie na wątku ocen zapominając, ze do paska oprócz średniej z ocen potrzebne jest jeszcze odpowiednie zachowanie. Jesli cala klasa ma minimum wyróżniające, to albo klasa aniołów, albo nauczyciele nie traktują tego kryterium poważnie.
          • iwoniaw Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 14:32
            ewa_mama_jasia napisała:

> Wszystko zalezy od nauczycieli. Od ich wymagań. Jak czytam, ze na 5 czy 6 wysta
            > rczy przynieść materiały, strój na wf, byc obecnym na lekcjach to śmiać mi się
            > chce. U syna NIE wystarczy, trzeba się wykazać poziomem pracy (plastyka, techni
            > ka, wf), wiedzy (muzyka, religia). Normalnie miał sprawdziany z muzyki, religii
            > , informatyki (zadania do zrobienia).

U moich dzieci jest identycznie. Dlatego uważam, że tzw. konkursy świadectw przy rekrutacji do gimnazjum/liceum to pic na wodę i powinny się liczyć tylko wyniki końcowego testu takiego samego dla wszystkich szkół i ocenianego przez CKE, ew. dodatkowe punkty tylko za dobre miejsca w konkursach kuratoryjnych.
            • kub-ma Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 19:54
              Też uważam, że konkurs świadectw do gimnazjum to będzie nieporozumienie. Nie oceniam bardzo surowo ale wiem, że są szkoły gdzie to ocenianie jest łagodniejsze. Niektórzy rodzice zaczną wędrówki do nauczycieli w sprawie ocen i będą w mniejszym lub większym stopniu wywierać presje.
              I ja ich nawet będę rozumiała. Dalej będę oceniała zgodnie z własnym sumieniem ale trzeba będzie to czas bardziej stresujący dla dzieci, rodziców i nauczycieli.
          • dankaimirek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 27.06.16, 07:45
            Ewa mama jasia. Dobrze ze to tylko podejrzenia. Bo w klasie mojego syna sa wymagania. Zeby miec 5 z pkastyki to trzeba umiec rysowac ale zeby miec 6 to juz rodzice musza sie przylozyc
            Moj syn sam rysowal i ma 5.
            Z wf trzeba zaliczac sprawdziany na 5 zeby miec 5. A zeby miec 6 trzeba chodzic na zajecia poza szkolne i miec osogniecia. Moj syn woli nauki scisle wiec nie chodzi na zajecia dodatkowe z wf i nie ma szansy na 6.
            Za to dostawal z kazdego sprawdzianu 5,6 w calym roku. Nie mial nawet 4. Ani jednej oceny nie poprawial. Szostki mu sie nalezaly nawet bez konkursow, bo osobt ktore miy na koniec piatki to byly z ocen 3,4,5. Ale wygral konkursy ogolnopolskie i ma zasluzone 6-tki bez zadnego ale.
            Oczywiscie ma ZA pewnie dlatego jest najlepszy

• miss_fahrenheit Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 27.06.16, 09:42
              dankaimirek napisał:

> Zeby miec 5 z pkastyki to trzeba umiec rysowac ale zeby miec 6 to juz ro
              > dzice musza sie przylozyc
              > Moj syn sam rysowal i ma 5.

Wystarczy, że będą świetnie rysować. Jeśli masz dowody na pomoc rodziców w pracach plastycznych - zgłoś oszustwo. Jeśli nie - przestań powtarzać takie głupoty. Tak trudno jest uwierzyć, że jakieś dziecko może być bardziej uzdolnione plastycznie od twojego syna?

> Z wf trzeba zaliczac sprawdziany na 5 zeby miec 5. A zeby miec 6 trzeba chodzic
              > na zajecia poza szkolne i miec osogniecia. Moj syn woli nauki scisle wiec nie
              > chodzi na zajecia dodatkowe z wf i nie ma szansy na 6.

No nie masz szans na 6 z wf, a inni mają - trudno. Za to ma 6 z przedmiotów ścisłych. Gdzie tu widzisz problem? Dlaczego podważasz wartość czyjeś 6 z wf czy plastyki, tylko dlatego, że twój syn nie ma szans na takie oceny z tych przedmiotów?

> Oczywiscie ma ZA pewnie dlatego jest najlepszy

Nie trolluj.
            • ewa_mama_jasia Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 27.06.16, 09:55
              Ale właśnie to Ty pisałaś o tym, jak niewiele trzeba się postarać na 5 w klasie Twojego syna. Do Twoich postów się odnoszę.
      • niennte Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 09:32
        kub-ma napisała:

> Natomiast trudno mi sobie wyobrazić sytuację, że ktoś ma same piątki tylko z je
        > dnego przedmiotu 2. Wiele lat uczę i sytuacja dla mnie niemożliwa.
        >

Może.
        Spotkałam się z takim przypadkiem u aspergerowca.
        Z kolei uczyłam dziewczynkę, które miała same piątki (dawna skala ocen) i tróję z WF, wg ówczesnych przepisów pasek się nie należał, zdawała komisyjnie i ... też nie zdała. Była kompletnie "lewa" z WF i tyle.
        • annajustyna Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 09:40
          Ja mial w lo kolezanke zmiernym z polskiego i samymi 6 ze scislym. Nie chcialo jej sie wypracowan pisac, 4 moglaby miec bez problemu.
          • kub-ma Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 20:03
            No właśnie, "nie chciało" sie
        • kub-ma Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 20:02
          Wiem, że osoby z zespołem aspergera mogą mieć takie sytuacje i dla mnie jest oczywiste, że dzieci z orzeczeniem nie "dopasowują się" do moich doświadczeń i często zaskakują smile
          Miałam na myśli dzieci bez orzeczenia i przedmioty "do nauki". Dziecko, które w szkole podstawowej bardzo dobrze radzi sobie z wszystkimi przedmiotami ma niezłą pamięć, dobre wnioskowanie itp. Nie wiem, co musiałoby się dziać na lekcjach z jednego przedmiotu, żeby dziecko pozostało na poziomie 2.
    • saszanasza Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 09:51
      A ja mam sprzeczne odczucia, co do świadectw z czerwonym paskiem. Faktem jest, że w rzeczywistości (zresztą jak i same oceny) często nie odzwierciedlają wiedzy dziecka. Chyba również skłaniam się ku opinii, że średnia ocen na świadectwo z czereonym paskiem powinna być wyższa, co najmniej 5,0.
      Zwróćcie uwagę, że jednak częściej oceny są zawyżane niż zaniżane uczniom. Więc uczeń ze średnią 4,75 wcale nie ma wiedzy na tę średnią, dlatego może lepiej przyjąć średnią 5,0 uwzględniającą już te "podciągnięcia" i ograniczyć liczbę dzieci ze świadectwami z wyróżnieniem, niż potem na kolejnych etapach nauki dziwić się, że taki dobry był w podstawówce/gimnazjum, a tak się opuścił w gimnazjum/liceum.
      Natomiast nie mam nic przeciwko świadectwom z czerwonym paskiem z jakąś tróją, chociaż....to dziwne, że tróje upoważnia do otrzymania świadectwa z wyróżnieniem, ale już "dobre zachowanie" nieuncertain
      • saszanasza Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 09:54
        doprecyzuję bo jakąś głupotę napisałam: uczeń ze średnią 4,75 wcale nie musi (a nie bezwzględnie nie ma) mieć wiedzy na tą średnią, natomiast można przyjąć, że uczeń ze średnią 5,0 zapracował na pewno na 4,75.
      • mama303 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 11:26
        saszanasza napisała:

> chociaż....to dziwne, że tróje upoważnia do otrzymania świadectwa z wyróżnienie
        > m, ale już "dobre zachowanie" nieuncertain
        dokładnie

• kosheen4 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 11:32
      troll nie troll, ale to trochę żalowe żeby się podniecać biało-czerwonym wydrukiem na świstku który znaczy dokładnie nic.
    • sylwus34 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 13:57
      Tylko współczuć twojemu dziecku. Matki, oczywiście .
    • asia06 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 14:33
      Świadectqwo z paskiem jest dla najlepszych uczniów. To, że dostają je trójkowicze, to jakaś paranoja. Pomijam, że w ogóle coś takiego, jak świadectwo z paskiem nie powinno istnieć.
      • iwoniaw A to niby dlaczego? 26.06.16, 14:37
        Pomijam, że w ogóle coś takiego, jak świadectwo z paskie
        > m nie powinno istnieć.

A niby dlaczego nie powinno? Nawet do dyplomu ukończenia studiów można dostać wkładkę summa cum laude, więc niby dlaczego na wcześniejszych etapach nie miałoby być wyróżnień i uznania za ponadprzeciętne wyniki?
      • misterni Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 20:58
        Dziecko, które ma jedna trójkę, a resztę co najmniej piątki, nie jest uczniem trójkowym.
        • makurokurosek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 21:04
          Jezeli ma te piątki z ważnych przedmiotów ( matematyka , polski, angielski , przyroda , historia ) to tak nie jest uczniem słabym . Jednak jezeli z tych pięciu przedmiotów ma dwie troje i trzy czwórki to jest dzieckiem słabym
          • dankaimirek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 27.06.16, 07:14
            Moj syn ma szostki z matmy wygral konkurs, z historii wygral konkurs, z polskiego to samo, i angielski. Reszta szostek to informatyka i technika
            A tak piatki. Za to dzieci z trojami i dwojami jakos uzbierali 4,72 bo tyle w tej szkole trzeba miec. I co dobre te dzieci sa?
        • mama303 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 21:39
          misterni napisała:

> Dziecko, które ma jedna trójkę, a resztę co najmniej piątki, nie jest uczniem t
          > rójkowym.
          no piątkowym tez nie
        • dankaimirek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 27.06.16, 07:29
          Dziecko ktore ma jedna trojke to jest podejrzane. W zawsze takiemu dziecku podnosza ocene bo kedt dobrym uczniem. Byc moze ta troja byla z miernej i tak wyszlo. To nie jest uczen piatkowy. Dobry uczen radzi sobie z kazdego przedmiotu
    • lilly_about Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 27.06.16, 10:10
      Ale co cię interesują inne dzieci?
      • maghdalena33 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 27.06.16, 10:27
        U mojego dziecka w szkole za średnią 5,0 i wyższą oprócz świadectwa z paskiem, dzieci dostawały w nagrodę jeszcze książkę. Dzieci ze średnią od 4,75 do 4,99 dostały samo świadectwo z paskiem bez książki.
        • iwoniaw Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 02.07.16, 08:32
          U jednego z moich dzieci książki dostali wszyscy, albowiem składki płacą wszyscy, a dodatkowo mamy rodziców-sponsorów, którzy sami z siebie różne gadżety organizują w trakcie roku, więc i wydatki z puli mniejsze. U drugiego nikt oprócz świadectwa nie dostał nic, obojętnie czy miał pasek z 4,74 czy z 5,75, albowiem na RR płaci garstka i zwyczajnie nie ma forsy. Różnie więc bywa i nie ma to związku z wynikiem końcowym.
    • nangaparbat3 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 02.07.16, 03:43
      1. Pasek nie jest czerwony, tylko bialo-czerwony. Może jestescie genialni, ale niezbyt spostrzegawczy.
      2. Twoj syn chodzi po prostu do dobrej klasy - przeceż to tylko powód do radosci, że tak dużo dzieci dobrze sie uczy w klasie, do której chodzi.
      3. mam podejrzenia, że cięzko pracujesz z dzieckiem na jego oceny - lepiej by bylo, żeby miał nieco slabsze, za to uczył sie bardziej samodzielnie. Samodzielnośc jest ważniejsza od ocen i paskow.
      • kub-ma Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 02.07.16, 09:02
        nangaparbat3 napisała:

> lepiej by b
        > ylo, żeby miał nieco slabsze, za to uczył sie bardziej samodzielnie. Samodziel
        > nośc jest ważniejsza od ocen i paskow.

Święte słowa. Z tej samodzielności z czasem i oceny i pasek się pojawi.
    • miniofilka Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 02.07.16, 09:48
      Oooo, nie wiedziałam, ze mozna miec trojki i dostac pasek. Szczerze mowiac, to uwazam, ze osoby z trojkami i o zgrozo z dwojka nie powinny dostawać świadectw z paskiem, ale powinny zostac nagradzane ksiazkami jako wyroznieni. Pasek dla tych, którzy maja wymagana srednia bez troj i dwoj a dla osob powyzej 5,0 stypendium jeszcze do tego. Ale z drugiej strony pisanie o dzieciach z trojkami per dno jest zwyczajnym nieporozumieniem i chamstwem.
      Pozdrawiam, mama uczennicy ze średnią 5,5 w kl V
      • edelstein Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 02.07.16, 10:27
        Z jakiego powodu nie powinny? Jesli dziecko ma deficyty typu dyskalkulia i z matmy ma 2,za to z innych przedmiotow ma osiagniecia to odebranie mu paska jest zwyklym swinstwem.Polecam zainteresowanie wylacznie wlasnym niuniusiem i odpieprzenie sie od innych.
    • makurokurosek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 02.07.16, 10:17
      Jedynym plusem debilnej reformy edukacji i likwidacji gimnazjów jest to, że skończą się czerwone paski oparte na plastyce i muzyce. Łączenie szkół sprawi, że w ostatnich klasach zwiększy się ilość przedmiotów ważnych i to oceny z tych przedmiotów będą miały decydujący wpływ na średnią
      • edelstein Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 02.07.16, 10:22
        Nie wiem czy wiesz,ale "plastyke"i "muzyke" mozna zdawac na maturze i jak najbardziej te oceny sa wazne dla osob,ktore planuja pojscie do szkol o tych profilach.
        Wkurzaj mnie nie zmienie odejmowanie wartosci przedmiotom artystycznym.Rozdawnictwo 6 powinno byc ukrocone,bo to jest problem.Jesli ktos jest laureatem konkursow plastycznych,ma wiedze z historii sztuki w kraczajaca poza program to jak najbardziej mu sie 6nalezy.
        • makurokurosek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 02.07.16, 10:34
          Szkół wyższych artystycznych w Polsce jest tylko kilka, nabór to maks 20 osób. Czyli na całą Polskę w jednym roku na wszystkie ASP może iść maks 100 czy 150 osób, nawet zakładając że w każdym roczniku 1000 osób jest uzdolnionych plastycznie to porównajmy to teraz z ilością 6 z tego przedmiotu. Nijak się więc mają zdolności i umiejętności z tego przedmiotu do oceny.
          • edelstein Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 02.07.16, 10:39
            Oprocz ASP sa inne kierunki gdzie ocena z "plastyki"sie liczy."Plastyka to nie tylko malowanie.Zdawalam Historie sztukitongue_out tam nie jest potrzebne zdolnosci i umiejetnosci tylko wiedza.
            PS. Tylko ja zdalam.Reszta nie osiagnela nawet wymaganych 30%.Taka to latwizna bylatongue_out
            • makurokurosek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 02.07.16, 10:44
              "Oprocz ASP sa inne kierunki gdzie ocena z "plastyki"sie liczy."

Owszem są, historia sztuki , architektura ale to nie zmienia faktu, że ilość szóstek z tego przedmiotu jest kompletnie nieadekwatna to faktycznych uzdolnień i wiedzy uczniów. Szóstkę z matematyki czy angielskiego otrzymuje ktoś kto faktycznie wykazuje się wiedzą, szóstkę z plastyki otrzymuje praktycznie każdy
              • makurokurosek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 02.07.16, 10:45
                "nieadekwatna to faktycznych" oczywiście "nieadekwatna do faktycznych"
              • edelstein Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 02.07.16, 10:56
                To nie jest wina "braku wartosci przedmiotu"tylko nauczycieli.Znam paru nauczycieli,ktorzy 6stawiaja za ladne oczy np.z niemieckiego czy geografi.Problemem nie sa przedmioty artystyczne tylko brak jednolitego systemu oceniania.6 jest 6 nie rowna.Ogolnie 6powinna byc stawiana za wybitne osiagniecia z danego przedmiotu,a nie za staranie sie czy przekonanie"taki dobry uczen,nie zepsuje mu swiadectwa ocena ponizej 6"
                • little_fish Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 02.07.16, 11:50
                  wytyczne MEN w tej sprawie mówią jednak co innego - wg nich szóstka należy się za 100% opanowanie materiału.
              • nangaparbat3 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 02.07.16, 11:45
                Nie masz pojecia, o czym mowisz. W szkołach ponadgimnazjalnych nie ma - niestety! - żadnej plastyki, jest wiedza o kulturze, WIEDZA, i trzeba duzo umieć, żeby porządnie zdać maturę.
      • nangaparbat3 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 02.07.16, 11:41
        Liceum nie jest - przynajmniej nie powinno być - maszynką przygotowującą do matury. Dla w miarę normalnego, harmonijnego rozwoju zajecia artystyczn i wf są nie mniej ważne niż matematyka i historia. W szkole stanowczo za mało sztuki, a jeśli, to z gory traktowana niepoważnie. Takie stawianie wyłącznie na przedmioty "ważne" powoduje, że wiele licealistow ma do siebie samych stosunek mocno instrumentalny - nie dośpią, nie zadbają o siebie, nie odpoczną, nie bedą robic tego, co kochają (jesli w ogóle wiedzą, co to takiego) byleby średnia była jak najwyższa. Strasznie smutny widok, i często kończący się zaburzeniami lękowo-depresyjnymi. Wiem, bo w pracy wlasnie takie osoby to wiekszość moich podopiecznych.
        ŚREDNIĄ w szkolach średnich w ogole rodzice nie powinni sie interesować.
    • edelstein Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 02.07.16, 10:17
      No coz,jesli twoje dziecko ma Same 5i 6 to oznacza,ze nie jest b. dobrym uczniem tylko,ze nauczyciele stawiaja wysokie oceny bez specjalnych wymagan.Nie wierze,ze twoj syn jest laureatem konkursow i olimpiad z polowy przedmiotow.
      • miniofilka Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 02.07.16, 11:01
        Mylisz sie. Moja Asia teraz od wrzesnia pojdzie do 6 klasy. Osiagnela 5,5 bez zadnego wysiłku, bo jest zdolna. Male wymagania? Nie, skoro na 21 dzieci tylko 3 osoby otrzymaly swiadectwo z paskiem. Angielski szostka, bo dobrze mowi plus wszystkie kartkowki/testy poza program nauczania, plastyka szostka - pięknie rysuje plus konkursy w miescie, muzyka szostka- wiedza plus piekny glos , gra na flecie w szkolnym zespole, wystepuja rowniez w roznych eventach. Informatyka szóstka - jest najlepsza z klasy, religia szostka - wiedza plus postawa. Do tego czynne harcerstwo, gazetka szkolna, przeeodniczaca klasy, trenuje piłkę ręczną. Na kazda ocene zasluzyla
        • edelstein Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 02.07.16, 11:09
          Plastyka-konkursy w miescie,smiech na Sali
          Muzyka-gra na flecie,jak wiekszosc dzieci w podstawowce i wystepuje "do kotleta."szkola muzyczna-brak
          Informatyka-6za bycie najlepsza w klasie.
          Religia-tu moge tylko sie skrecic ze smiechu.
          Na jedyna 6 to twoje dziecko zasluzylo z angielskiego,bo ma wiedze ponad program,ale i tak powinno byc to podpiete jakims Konkursem minimum wojewodzkim.
          I niech ktos mi powie,ze w Pl sie nie szafuje szostkami.
          • miniofilka Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 02.07.16, 11:26
            Szostka z informatyki za wiedze, ponad program nie dopisalam. A no i jest najlepsza w klasie. Wiesz, nie kazdy jest kujonem, ktory siedzi w ksiazkach, bo trzeba wygrac konkurs pozaszkolny i za blysnac. W szkolnych rozgrywkach z angielskiego Asia ma zawsze pierwsze miejsce. Asia nie musiala siedziec w ksiazkach by takie stopnie osiagnac, w zasadzie prawie w ogole sie nie uczyla. Zeby miec szóstkę w Asi szkole trzeba znac material ponad program poza oczywiście bardzo dobra znajomoscia materialu podstawowego. Gra do kotleta? Chyba zartujesz, Asia normalnie zna nuty i chodzi w szkole na normalne lekcje gry. Chyba po prostu jestes zazdrosna..a akurat w Niemczech jest niższy poziom nauczania niz w Polsce . Zdolne dzieci istnieją, serio
            • skarolina Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 02.07.16, 11:32
              No trochę potwierdzasz to, że średnia to tylko średnia i nie świadczy o niczym szczególnym. Szczególnie zdolne dziecko to ma raczej szóstki z poważnych przedmiotów, a nie średnią naciągniętą michałkami. Jak brzmi granie na flecie w szkole podstawowej niejednokrotnie słyszałam, niestety.
              • edelstein Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 02.07.16, 11:41
                Szostka za znajomosc nut i chodzenie na muzyke.To sa te wybitne osiagniecia?zagranie gamy i "Cichej nocy".big_grin wow szkole muzycznej by za cos takiego wysmiali.
            • edelstein Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 02.07.16, 11:38
              6 powinny byc poparte wygranymi konkursami minimum na poziomie wojewodzkim.Wygranie takiego konkursu nie ma nic wspolnego z kujonstwem Dziecko b.zdolne powinno z marszu takie konkursy wygrywac.
              Dziecko zna nuty i chodzi na muzyke i z tego ta 6.big_grin wow
              Zazdrosna?O co.O 6 za nic?big_grin kto ci takich bzdur naopowiadal,ze w Niemczech jest nizszy poziom nauczaniabig_grin dzieci robia praktycznie to samobig_grin
              • little_fish Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 02.07.16, 11:52
                6 powinny byc poparte wygranymi konkursami minimum na poziomie wojewodzkim. - edel, ale to jest twoje zdanie, a nie ministerstwa, wg którego 6 należy się uczniowi, który opanował 100% materiału, nie musi wykraczać poza niego
                • edelstein Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 02.07.16, 12:00
                  Przeciez caly czas twierdze,ze w Pl jest rozdawnictwo 6.Potem sa stada zdolnych the wszystkiego,a go...o umiejacych dla ktorych 30%na maturze jest nie do przeskoczenia.Poparte obserwacjami,99% dobrych z wszystkiego potem nic wielkiego niee osiagnelo,mam tu na mysli sensowny poziom zycia.
                  • little_fish Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 02.07.16, 12:05
                    ale kiedyś 100% wiedzy dawało 5 i też byli uczniowie ze średnią 5,0 - co więcej - było ich na pewno więcej niż teraz dzieci ze średnią 6,0- czyli to rozdawnictwo jest os zawsze twoim zdaniem?
                    • edelstein Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 02.07.16, 12:12
                      Zawsze,wystarczylo byc ulubiencem panibig_grin
                      • little_fish Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 02.07.16, 12:14
                        no chyba wielu pań....
                        • edelstein Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 02.07.16, 12:19
                          To dzialalo na zasadzie podwyz a by mial srednia.
                    • miniofilka Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 02.07.16, 13:32
                      No akurat w szkole Asi za 100% materialu nikt szostek nie daje, zeby miec 6 trzeba mieć 100 % matrrialu plus wiedza ponadprogramowa. I wierzcie albo nie z plastyki, muzyki, techniki i informatyki Asia normalnie pisala testy i sprawdziany. Nikt jej ocen nie nadciagal bo i poco, skoro srednia wysoko ponad wymagana na pasek? Szkola do ktorej chodzi jest znana z wysokiego poziomu.
          • azile.oli Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 02.07.16, 12:11
            Możesz nie wierzyć - moja córka miała na koniec 6. klasy średnią 6.0. Każda szóstka za bycie laureatką lub finalistką konkursów co najmniej wojewódzkich. W-f - złoty medal Mistrzostw Polski.
            Czyli jednak zdarzają się takie dzieci.
            • little_fish Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 02.07.16, 12:15
              nikt nie mówi, że się nie zdarzają, ale raczej nie stanowią połowy klasy, prawda?
              • azile.oli Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 02.07.16, 12:20
                Nie, nie stanowią. To miało być do edel, tylko źle się podpięło. Wtedy jeszcze jedna osoba miała taką średnią i też zasłużoną.
            • edelstein Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 02.07.16, 12:20
              I stanowia wiekszosc klasy?
              • azile.oli Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 02.07.16, 12:27
                No już napisałam, że nie stanowią. I owszem, część dzieci miało podnoszone oceny, ale to nie były te ze średnią powyżej 5, a raczej te, którym brakowało do 4,75.
                Owszem, tak z boku patrząc to nie podoba mi się takie naciąganie i pokrywanie trójki szóstką za zrobienie plakatu, żeby tylko był pasek na świadectwie. Ale w sumie niezbyt mnie to interesowało - w końcu braku wiedzy ten pasek nie zrekompensuje.
                • little_fish Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 02.07.16, 13:05
                  to jeszcze zależy jaki system oceniania przedmiotowego obowiązuje - u moich dzieci oceny mają wagę - i jak ktoś złapie tróję lub dwóję ze sprawdzianu to musiałby na każdą lekcję ten plakat przynosić, żeby pokryć tę ocenę smile
                  • azile.oli Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 02.07.16, 15:08
                    Raczej miałam na myśli plakat o sporcie za 6 z wf np. , albo referat o kompozytorze za 6 z muzyki.
                    No i po prostu ta szóstka z muzyki pokrywała tróję z matematyki (znacz, podwyższała średnią).
                    Takich cudów, żeby plakat podwyższył ocenę z matematyki na szczęście nie bywało.
                    • miniofilka Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 02.07.16, 15:17
                      No i z tym się zgodzę, choć nie do końca, bo w szkole Asi zeby miec szostke z plastyki czy muzyki trzeba oprocz bardzo dobrego opanowania materialu miec zdolności artystyczne i nikt szostki za plakat czy referat nie postawi. Nie podoba mi sie pokrywanie szostkami trójek. Sorry, ale dla mnie uczen z trojka, trojkami nawet jesli ma szostki jest uczn
                      • miniofilka Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 02.07.16, 15:23
                        Dla mnie uczen z trojkami nawet jesli ma szóstki jest uczniem co najwyzej dobrym albo tzw. Lepszym sredniakiem. Powinien dostac nagrode plus dyplom, jesli srednia paskowa ale nie swiadectwo z paskiem. Swiadectwo z paskiem dla wzorowych, nie dla dobrych
                        • arwena_11 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 02.07.16, 16:22
                          Przepisy mówią jasno - trzeba spełniać dwa warunki. Jak spełniasz, masz pasek. Nie ma znaczenia jak masz uzyskać średnią 4,75.
                        • joa66 Fetyszyzacja paska 02.07.16, 16:26
                          ludzie, to rodzaj masowej nagrody. Jakiekolwiek będą "widełki", to zawsze będzie ktoś kto ledwie się załapie i ktoś, kto będzie miał "maksa". I co, ten z maksem ma pielęgnować poczucie krzywdy, bo i on i ten "ledwie, ledwie" mają taką samą nagrodę???
                      • edelstein Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 02.07.16, 16:30
                        Hue hue dla mnie uczen jak twoja corka wcale nie jest dobrym uczniem,tylko ma a)nauczycieli ktorzy Chetnie rozdaja 6 i kiepski poziom ogolny.
    • edelstein Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 02.07.16, 10:33
      Po przeczytaniu calego watku blogoslawie,ze w Niemczech swiadectwa dostaje sie w kopertach do wiadomosci ucznia i jego opiekunow i nie ma durnych przepychanek o to co kto,dostal,dlaczego i czy na pewno zasluzyl.
      • iberka Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 06.05.20, 16:42
        Zazdroszczę szczerze, bo uważam, że świadectwa nie powinny być rozdawane na forum.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 06.05.20, 10:46
      Chyba po 30 latach od wprowadzenia 6 stopniowej skali ocen pora przestać się dziwić. Dziwne teraz jest, że ktoś nie ma świadectwa z czerwonym paskiem w klasach 4-8.
    • iberka Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 06.05.20, 16:41
      U starszaka ma 1 osoba, ogółem w klasach 3 LO mają 3 osoby (klas jest 4, uczniów 100)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka