Dodaj do ulubionych

Swiadectwo z czerwonym paskiem

25.06.16, 06:11
Wlasnie sie wczoraj dowiedzialam ze pol klasy ma takie swiadectwo. Jak jeszcze dowiedzialam sie ze mozna miec 3 troje jak jedna dziewczynka to jestem w szoku?
To juz mozna nie byc najlepszym a miec pasek?
Moje dziecko ani jednej czworki same piatki i szostki. A reszta z trojami. Szokujace to jest jak teraz dzieci sa wyrozniane z trojami.
Obserwuj wątek
    • jola-kotka Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 06:49
      zeby miec swiadectwo z czerwonym paskiem to liczy sie srednia ocen a nie czy na tym swiadectwie jest troja mozna miec 2 troje i same szostki.
      • dankaimirek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 07:13
        Mozna byc glabem z matematyki i miec paly a pozniej z ledwoscia dwa na koniec
        Ale ze w glowie pusto a dobry ze sportu i 6, do tego mama z plastyki i techniki narysowala zrobila. Z religii za chodzenie 6. Nawet chlopak ktory byl zagrozony dostal pasek. To sa jaja
        • jola-kotka Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 07:23
          Dziewczyno policz sobie mniej wiecej jak musza byc rozlozone oceny srednio z danych przedmiotow zeby osiagnac potrzebna srednia,nie policze bo nie wiem jaka ta srednia musi teraz byc. A po drugie to nie wyzywaj dzieci od globow bo jest ktos slabszy z czegos tam od twojego ach i och super zdolnego dzidziusia bo chyba tylko to moglo cie sklonic do napisania tego watku.
          • dankaimirek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 07:37
            Przestan. Nie oszukuj sie
            Uczen ktory jest dobry to zasluguje na pasek. A z troja dwoja to dla ciebie dobry? Chcesz sobie wmowic
            • jola-kotka Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 07:41
              Wiesz ja nie mam dzieci wiec nic nie musze sobie wmawiac ,lepiej moge obiektywnie spojrzec na problem i moim zdaniem ktos taki jak ty nie wychowa dobrze dziecka nawet jak to dziecko bedzie mialo sto czerwonych paskow a kto jest dobry a kto nie to ty nie jestes osoba z ktora warto na ten temat gadac. Powiem ci tak znalam takich co nic nie robili i mieli same piatki a i takich co uczyli sie godzinami i mieli troje twoim zdaniem kto zasluguje na wiekszy szacunek w takim przypadku ten z piatka czy ten z troja? Dla mnie ten z troja i tyle w temacie.
            • little_fish Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 11:35
              Do świadectwa z paskiem liczy się ŚREDNIA OCEN plus oczywiście zachowanie. Nikogo nie obchodzą jednostkowe oceny. I tyle
            • estelka1 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 14:45
              Trója, to jest tak naprawdę wyjściowa ocena. Dostateczna, a więc ani zła, ani dobra, po prostu taka, kiedy dziecko bez większych trudności, ale i bez fajerwerków przyswaja wiedzę przewidzianą dla ucznia w jego wieku. Nijak więc nie rozumiem Twojego oburzenia. Tamto dziecko jest po prostu z kilku przedmiotów przeciętne, a z innych bardzo dobre czy wręcz wybitne. Nawiasem mówiąc, moim zdaniem oceny celujące są nadużywane. Szóstkę powinno dostawać dziecko posiadające wiedzę, umiejętności i osiągnięcia wykraczające poza te, które wykraczają poza program nauczania. A obecnie szóstka często zastępuje ocenę bardzo dobrą.
            • melicenka Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 06.05.20, 10:41
              Serio??!! Sory, ale paski nie są tylko dla kujonów co się tylko uczą. Są one też dla bystrych dzieci, które mogą mieć dobre oceny, ale mieć też np. problem z biologią. I co. Przez to, że z biologii ma te 3 to od razu głupi jest, żadnego wyróżnienia dostać nie może, bo TYLKO TWOJE dziecko na to zasługuje?! Bo ma tylko trochę problemu z JEDNYM przedmiotem?! No sory, ale tak nie będzie wink
            • kitka20061 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 06.05.20, 15:11
              Żeby mieć świadectwo z czerwonym paskiem trzeba mieć średnią minimum 4.75 i zachowanie bardzo dobre lub wzorowe. Nie ma nigdzie przepisu, który mówiłby, że nie może być na świadectwie 2 czy 3. Jedynym co mnie dziwi, to ze pół klasy ma świadectwo z czerwonym paskiem. Chyba nauczyciele zawyżają dzieciom oceny. W szkole mojego dziecka na 28 uczniów czerwony pasek miało ok. 5 - 8 osób (w zależności od roku. Czym wyższa klasa, tym mniej pasków było).
            • arwena_11 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 06.05.20, 15:43
              Ma mieć średnią 4,75 i minimum bardzo dobre zachowanie. Takie wymogi musi spełniać. Jeżeli spełnia - to czego się czepiasz? Nie wiem w której klasie masz dziecko ale jeżeli np 11 przedmiotów
              to same 5 i jedna 2 nie da paska. Musi być co najmniej jedna 6. I nie uwierzę, że głupie dziecko będzie miało same piątki ze wszystkich przedmiotów. Każda ocena niżej niż 5 sprawia, że potrzeba kolejnej 6.

I jak rozumiem inni mają 6 z plastyki/muzyki/religii czy innych michałków "za nic" a twoje dziecko dlatego że jest geniuszem i tak ciężko pracuje? big_grin
          • czar_bajry Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 17:35
            4,75
        • anorektycznazdzira Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 15:20
          Drogi trollu, nie pitol. Jak przesadzisz z farmazonami, to mi pixele poprzepalasz.
    • labianka Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 07:00
      Dla mnie szokujący jest twój sposób myślenia: no kto to widział, ktoś ma troję i ma czerwony pasek tak jak moje super-hiper-arcy-wspaniałe dzieckosmile Żeby jednak się wyróżniało, załóż mu koronę na głowę, albo cos w tym stylusmile
      • dankaimirek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 07:08
        A po co korone. Dostaje pasek ten kto jest najlepszy. Bo troja czy dwoja to dno
        • na_pustyni Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 07:15
          Z reguly nie odpisuje na takie fejkowe komentarze, ale musze Ci podziekowac za poranny ubaw.
        • jola-kotka Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 07:26
          Glupia jestes i w sumie nie ma sensu z toba gadac,ale moze tak cos ci zaswieci,niektore dzieci ciezej pracuja na ta troje nic twoj dzidzius na piatke czy szostke i moze czasem warto zdobyc sie na chwile refleksji i pomyslec. A dno to takie myslenie jak twoje,moze to twoje dziecko zdolne ma ten pasek ale oceny to wiesz....a tego czego sie nauczy od mamusi no coz moze mu byc ciezko w zyciu i pasek go nie uratuje.
          • angeika89 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 22:20
            O Jola, od kiedy Ty tak z sensem gadasz wink
            Akurat tutaj się z Tobą zgadzam. Różne są dzieci i różnie przyswajają wiedzę. Innym nauka przychodzi łatwiej, inni muszą się bardzo starać.
            Nauczyciele pracując z dziećmi cały rok widzą kto się stara, a kto ma wyjebke i to tez ma duże znaczenie. Ktoś może być humanistą i z tych przedmiotów mieć 6, a z matematyki właśnie 3...
            Poza tym ważne jest tez zachowanie i kultura osobista i co się sobą reprezentuje wink
            • jola-kotka Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 00:48
              Czasami mi sie zdarza hehe smile
              • annajustyna Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 09:22
                Ale pasek nie jest wedle tego, komu bylo ciezej, tylko za dobre oceny. U mnie w 3 czy 4 klasie byly nagrody ksiazkowe wedle sprzedanej makulatury. Ksiazki dostali ci, co najlepiej podrabiali/przerabiali zasw ze skupu. Rekordzista przerobil 8 na 80 kg i pani to lykla...
                • angeika89 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 21:00
                  Pasek jest liczony ze średniej(jak już tu było mówione) i autorka się oburza, że dziecko które ma 3 też dostało pasek, ale może z innych przedmiotów idzie mu lepiej i ma 6...
        • ludborka Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 07:31
          A widzisz? I tyle akurat znaczą co piątki i szóstki twojego dziubulka.
          • dankaimirek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 07:39
            Zazdrosnica
            • jola-kotka Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 07:41
              O matko.
            • arwena_11 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 09:06
              To raczej ty zazdrościsz. Że twój niuniuś taki biedny, bo się starał, a inny się nie starał ( miał 3 ) i też ma pasek. A do tego może wyższą średnią niż twój niuniuś. No skandal.
            • ludborka Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 09:54
              Że ja? big_grinbig_grin płakam big_grin
              Moje na tyle dobrze się uczy, że nie muszę zaglądać innym w świadectwa, żeby podbudować sobie ego.
              • tiszantul Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 18:33
                > Moje na tyle dobrze się uczy, że nie muszę zaglądać innym w świadectwa, żeby po
                > dbudować sobie ego.

to co napisałaś to jest właśnie podbudowywanie ego. Najwyraźniej obracasz się w towarzystwie, gdzie nikt takich rzeczy nie zauważa i można się szeroko rozwodzić o własnym ego, które nic a nic nie potrzebuje podbudowy
                • ludborka Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 18:36
                  Ojej big_grin
                  Naświetl mi proszę co to za towarzystwo big_grin
        • fifiriffi Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 10:55
          dankaimirek napisał:

> A po co korone. Dostaje pasek ten kto jest najlepszy. Bo troja czy dwoja to dno

o i do tego momentu jakos tam se z tobą zgadzałam, ale teraz to popłynęłaś.

Zgodziłabym sie,bo obserwuję, takie wyrównywanie, broń bosze nie pokazać dziecku, że jednak jest słabsze od innego, że trzeba koniecznie zapewnic mu spokój psychiczny.Kiedyś sie było uczniem albo bardzo dobrym i wyróznianym,, albo słabym i sie cieszyli, jak w ogóle przechodzili do nast klasy wink a teraz ? teraz to muszą uważać, żeby dziecku przykrości nie zrobić.
          • annajustyna Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 09:23
            To moze i za 1 czerwony pasek wprowadzic, bo ktos sie taaak staral...
            • jola-kotka Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 11:10
              Nie wszystkie wypowiedzi tutaj byly w odniesieniu konkretnie do czerwonego paska a stosunku autorki do slabszych ocen.
      • maslova Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 07:25
        Nie karm trolla
        • dankaimirek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 07:38
          Odezwaly sie matki dzieci z paskami z dwojami heheh
          • jola-kotka Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 07:42
            Pisalam juz ja nie mam dzieci,wiec pisze zupelnie obiektywnie i wydaje mi sie ze chyba jednak mam racje.
            • maslova Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 07:45
              Jola, serio nie widzisz, że to troll?
              • jola-kotka Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 07:49
                Nigdy nie zakladam ze ktos jest trollem,nawet jesli to laski o takich pogladach istnieja dwie znam osobiscie i nie zazdroszcze ich dzieciom,nacisk matki na dziecko zeby te oceny byly najwyzsze z mozliwych jest tak ogromny,ze powoduje wycofanie dziecka,nie wiem czy dobrze to okreslam. Ambicje mamusi niszcza dziecko,dzienstwo,moim zdaniem to jest problem. Mialam kolege chodzil zemna do szkoly matka jego byla nauczycielka tez wlasnie taki terror wprowadzala chlopak w doroslym zyciu dlugo leczyl sie psychiatrycznie,wiec troll nie troll ale problem wsrod ludzi sie pojawia.
    • ewa_mama_jasia Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 07:39
      Ale może pasek Twojego dziecka byl czerwienszy niz inne? Taki specjalny dla najlepszego z najlepszych?
      • jola-kotka Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 07:43
        albo za jaja i kure,hehe
      • dankaimirek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 08:00
        Ale zawisc z ciebie plynie dlatego ze twoje jedyne dziecko w klasie nie otrzymalo nic? Wspolczuje ale nie badz zlosliwa
        • ewa_mama_jasia Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 08:56
          Gdzie zlosliwa? Szukam rozwiązania. Jesli cała klasa dostala paski, nawet te zagrożone, to jakos tego najlepszego musiano inaczej nagrodzić.Specjalnie. Nie piszesz o innych nagrodach, np. grubsze czy droższej książce niż dostaly inne dzieci, wiec pasek musial byc czerwienszy smile
          • dankaimirek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 09:10
            Syn dostal stypendium naukowe jako jedyny bo reszta paskow byla ponizej sredniej 5
            • jola-kotka Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 09:26
              No to w czym problem i tak jest naj,naj,naj.
              • angeika89 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 22:21
                <i tak jest naj,naj,naj.

Biedne dziecko sad
    • morekac Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 07:54
      Zanim zaczniesz się indyczyć, zapoznaj się z kryteriami na czerwony pasek - bardzo możliwe, że jest to wyłącznie średnia i zachowanie na jakimś tam poziomie , zaś ocena z przedmiotu typu 1h w tygodniu ma taką samą wagę , jak ocena z przedmiotu nauczanego przez 5h.
      Możliwe jeszcze, że coś pomyliłaś i reszta po otrzymaniu świadectw będzie miała czerwony pasek, ale na tyłku...
      • jola-kotka Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 07:56
        Nie mozliwe tylko jest tak dokladnie jak piszesz przed chwila sprawdzilam nawet religia wchodzi w srednia ,ocena z zachowania rowniez,wzorowa podnosi srednia.
        • dankaimirek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 08:01
          Ocena z zacowania nie podnosi sredniej
          • jola-kotka Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 08:05
            Wychodzi na to ze ma wplyw bo zeby miec czerwony pasek trzeba miec zachowanie bardzo dobre lub wzorowe no nie wiem moze ktos zweyfikuje ale takie info jest w sieci.
            • dziennik-niecodziennik Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 08:12
              Ma wplyw ale nie podnosi sredniej, jest osobnym wymogiem, to oczywiste.
            • melancho_lia Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 08:14
              Tak. Zachowanie co najmniej bardzo dobre. Dlatego mój syn się na pasek nie załapał mimo świetnej średniej.
              • jola-kotka Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 08:15
                Wedlug autorki dno smile
              • ewa_mama_jasia Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 08:58
                Tak samo mój. Srednia na pasek, zachowanie dobre. Jako jeden z trzech najgorszych w klasie.
                • asia_i_p Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 17:30
                  Ale z tego, co ja kojarzę, to twoje dziecko jest raczej z tych spokojnych i uprzejmych, jak oni mu wystawili to dobre zachowanie? Chyba, że dużo chorował i prawie nie chodził, i zostali przy wyjściowym.
            • dankaimirek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 08:18
              Tak masz racje co nie znaczy ze jest wliczana do sredniej
    • agrypina6 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 08:16
      Czemu nie cieszy Cię świadectwo Twojego dziecka, tylko żółć Cię zalewa, że ktoś inny też ma ten pasek? Skoro ma odpowiednią średnią, to o co chodzi?
      • dankaimirek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 08:21
        A ja powiedzialam ze mnie nie cieszy?
        To nie chodzi ze ja mam jakies pretensje
        Jak sama chodzilam to bylo inaczej i to mnoe zdziwilo.
        Ale nie da sie oszukac tego iz dziecko z dwona jest madrym dzieckiem i zaslugujacym na pasek.
        • jakw Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 08:40
          dankaimirek napisał:

> A ja powiedzialam ze mnie nie cieszy?
          > To nie chodzi ze ja mam jakies pretensje
          przez cały wątek żółć wylewasz i się dziwisz

> Ale nie da sie oszukac tego iz dziecko z dwona jest madrym dzieckiem i zasluguj
          > acym na pasek.
          A jeśli to 2 jest z wf lub muzyki?
          • little_fish Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 11:53
            nawet jeśli jest z polskiego i matmy - do średniej wszystkie przedmioty mają taką samą wartość big_grin
        • misterni Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 13:03
          Zawsze liczyła się średnia ocen do paska i nie mów, że kiedyś było inaczej.
      • melancho_lia Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 08:21
        Bo jej niunius ma być naj naj naj. A nie na równi z kimś kto ma tfu trójkę z jakiegoś przedmiotu.
    • jakw Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 08:41
      Rzeczywiście w całym wątku widać albo twój szok albo wpływ wysokiej temperatury
    • mama.nygusa Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 08:42
      A moja na swiadectwie ma 4 z wf i co wrecz obnizylo jej srednia smile
      • skarolina Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 09:29
        Mojej w-f, technika, plastyka mocno obniżały średnią. Na religię na szczęście nie chodziła, bo obniżyłaby sobie jeszcze bardziej smile
        • annajustyna Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 09:25
          Mnie akurat plastyka zawyzala, bo bylam swietna z historii sztuki, a to mielismy glownie w podstawowce.
    • mum2004 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 09:00
      Żeby mieć czerwony pasek z trzema trójami to chyba naprawdę trzeba mieć całą resztą szóstkek. Bez tego średnia nie wyjdzie. Więc chyba nie taki głąb. Oczywiście że czerwony pasek otrzymują uczniowie zarówno ze średnią 4,75 jak i 5.5. A co - może dla twojego geniuszka dwa czerwone paski dać?
      • dankaimirek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 09:18
        Taaaaa wystarczy pokryc troje szostkami albo piatkami. Jest chlopak co byl zagrozony z matematyki ale wkoncu pani postawila dwoje. A ze cwiczy i ma 6 z wf, 6 religia za obecnosci i 2 szostki z techniki i plastyki bo akurat mama zrobila prace to sie trafil pasek. Z reszty przedmiotow troche podciagneli i super chlopak zagrozony jest prawie najlepszy
        • ewa_mama_jasia Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 11:51
          W której klasie jest Twoje dziecko? Tak pytam z ciekawości. Widzisz, z samej Twojej wypowiedzi wynika, ze wyróżnienie w klasie Twojego dziecka nietrudno zdobyć. Za ćwiczenie na wf 6, za obecności, za prace przygotowane w domu przez dorosłych. To chyba naprawde 4,8 mojego dziecka jest więcej warte, bo oparte na wiedzy zdobytej samodzielnie, bez wsparcia rodziców i bez michalkow typu 6 za obecność. I wyegzekwowanej surowo przez nauczycieli. Z obowiązkiem np. zrobienia 70-75% zadan na klasówce na ocenę dostateczna.
          • dankaimirek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 12:00
            Moj syn z wf ma 5, z tych co inni maja 6 to on ma 5. Bo ja nie robilam prac na plastyke, on nie lubi wf wiec za zajecia dodatkowe nie przynosil zaswiadczenia wiec nie ma z tych przedmiotow 6. Ale ma z j.pol bo zajal w pierwszej 10 konkurs, z matmy to samo, z historii tez. Z ang tez wygral i sprawdzian najwiecej procemt z 6 klas. Z religii niestety 5 bo nie staral sie chociaz bylo latwo ale nie az tak bo nie dostal za nic 6.
            Muzyka 5 bo sprawdziany pisal na 5 ale nie 6 bo nie chodzil na chor a inni tak.
            • jola-kotka Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 12:03
              No i jaki wniosek z tego skoro to bez znaczenia?
            • misterni Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 13:11
              Widzisz, a moja córka ma np 6 z plastyki (prace robi sama, jest wybitnie zdolna), matematyki i angielskiego. Poza tym 3 czwórki i reszta piątek.
              Gdyby miała 2 trójki, czwórkę, 3 szóstki i resztę piątek, ze średniej nadal należałby się jej czerwony pasek. Twoim zdaniem niesłusznie?
        • kopiko-lol Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 12:13
          Widocznie twój synalek chodzi do kiepskiej szkoły big_grin
    • arwena_11 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 09:03
      Warunkiem jest średnia 4,75 i minimum bardzo dobre zachowanie. Kiedyś z 3 nie było szansy, ale obecnie jak są 6 to jak najbardziej.

Moja córka w 1 klasie gimnazjum - miała 2 czwórki, 4 szóstki, reszta piątki i wzorowe. Średnia 5,14
      • dankaimirek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 09:12
        Super gratuluje. Madra dziewczyna
        • arwena_11 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 09:23
          Mądra, co nie znaczy że miałam cos przeciwko, aby inni mieli też paski.

W podstawówce w szóstej klasie na 11 dzieci było 11 pasków. Rozrzut od 5,4do 4,75.

Naprawdę nic mnie nie obchodzi czy ktoś ma pasek z trójkami. To tylko znaczy, że musiał się bardziej starać innych przedmiotów - bo np pewnych ograniczeń nie przeskoczy.
          Ważne, że się starał.

No ale my nie mamy kompleksów smile
          • dankaimirek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 09:26
            Ale jak widac macie kompleksy
            Napisalam ze mnie zdziwilo a tu sie zaczynaja wyzwiska w moja strone. To sie zdziwic nie mozna?
            • jola-kotka Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 09:31
              Nie ty sie nie dziwisz normalnie piszesz ze troja do dno itd,takze nasza reakcja jest adekwatna do twoich wypowiedzi.
            • arwena_11 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 09:31
              No widzisz, a mnie nie dziwi. Znam warunki, umiem liczyć, więc czemu się dziwić?
      • misterni Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 13:13
        Owszem, była szansa z trójką. Np przy 10 ocenach, średnia z 9 piątek i trójki wynosi 4,8.
    • jowita771 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 09:14
      Naprawdę można mieć pasek, jak jest trójka? To mnie zaskoczyłyście.
      • dankaimirek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 09:19
        Mozna miec dwoje
      • arwena_11 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 09:20
        Zależy ile masz przedmiotów.

Przy 18 przedmiotach ( gimnazjum ), możesz mieć 3 trojki, 3 szóstki i resztę piątek i wychodzisz na średnią 4,8.
        Na upartego możesz mieć 4 trójki i 4 szóstki i resztę piątek i jeszcze pasek będzie.
        • dankaimirek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 09:23
          Ale to nie chodzi o srednia. Rozumiem ze sie lapie.
          Natomiast pasek paskowi nie rowny
          • arwena_11 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 09:27
            U nas powyżej 5 jest jeszcze stypendium
          • jowita771 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 09:29
            Pasek paskowi nierówny tak czy inaczej, bo można mieć 4,75, a ktoś może mieć 6,0 i różnica jest.
            Właściwie może to dobrze, że gorsza ocena z jakiegoś przedmiotu nie odbiera szansy na pasek, bo ogólnie uczeń może być bardzo dobry, a z jakimś przedmiotem mieć kłopot i nici z paska, to tez niefajne. Nie denerwuj się, pasek Twojego dziecka nie jest mniej paskiem przez to, że ktoś inny też taki ma.
          • jola-kotka Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 09:29
            OJP coraz lepiej niech wprowadza tak troche przechylone dla tych z nizsza srednia zeby nie byly wszystkie rowne. Ty jestes chora?
            • little_fish Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 11:56
              a dla tych od 5,0 wzwyż takie paski z falbankowym brzegiem, dla tych powyżej 5,5 z koronkowym big_grin
              • iwoniaw Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 17:13
                A dla tych z 6,0 fluorescencyjne koronki big_grin
                • ludborka Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 17:15
                  ta,

w ogóle powinny być otwierane i grać 'we are the champions'
    • mynia_pynia Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 09:22
      Powinna być wyższa średnia na pasek, pisałam już wcześniej. Pasek powinien być w okolicach średniej 5,3 i nagle by się okazało że tylko 3-4 dzieci w klasie ma.
      • dankaimirek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 09:24
        Tak jest limit na stypendium. Moj syn mial 5,6 a stypendium chyba od 5,27
      • arwena_11 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 09:28
        Taaa, zwłaszcza w szkołach gdzie nie uznają 6.
        • mynia_pynia Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 00:51
          No przecież ministerstwo ponoć rozesłało do szkół opis jaka ocena za co? Ja nie w temacie, bo mój kończy przedszkole.
        • iwoniaw Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 17:30
          Szkoła "nie uznająca 6" to się do zgłoszenia do kuratorium kwalifikuje, więc to mimo wszystko nieco nie na temat.
      • iwoniaw Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 17:37
        Pasek powinien być
        > w okolicach średniej 5,3

Biorąc pod uwagę, że za czasów skali 2-5 był powyżej 4.5, to chyba trochę za bardzo wyśrubowane masz wymagania wink 4.75 to nie jest tak mało; wiem, że w tym wątku pojawiły się przykłady "pasków z tróją", ale żeby to było możliwe, z pozostałych przedmiotów (wszystkich, nie dwóch-trzech) ktoś taki musiałby mieć naprawdę świetne oceny.
        • makurokurosek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 17:52
          Biorąc pod uwagę , ze zgodnie z wytycznymi MEN szóstka jest za 100% , oraz ze z przedmiotów artystycznych ocenia sie chęci ,zdobycie 5 i 6 z sześciu pie...watych przedmiotów nie jest problemem . nie róbmy z siebie idiotek wierzących , ze 6 z religii ma ta sama wagę co 6 z matematyki , ze dzieciak ze średnia 4,8 i trójami z matmy , polskiego i angielskiego oraz czwórkami z przyrody i historii jest świetnym uczniem. Ja rozumiem , chęć chwaleniem sie dzieckiem i wiara w jego geniusz ale dzieciak mający z przedmiotów ważnych troje i czwóry jest mimo paska uczniem słabym . Uczeń dobry z tych przedmiotów jest na poziomie minimum czwórek .
          • iwoniaw Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 17:57
            Gdybym widziała te masowe szóstki za 100% i ocenę chęci z przedmiotów artystycznych zamiast regularnych sprawdzianów i ocen prac ręcznych za efekt li i jedynie, to może bym i postulowała podniesienie progu. Nie wiem też, co uważasz za "sześć pie...watych przedmiotów" biorąc pod uwagę, że np. w podstawówce wszystkich przedmiotów jest 10 (z religią 11).
        • makurokurosek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 18:04
          Aby mieć średnia 4,8 wystarczy mieć
          Cztery -6
          Dwie -5
          Naprawdę sadzisz , ze tak trudno zdobyć takie oceny z przedmiotów nieistotnych . Bo ja wierze , ze trudno takie oceny zdobyć z przedmiotów ważnych ale z pie...juz nie . W przypadku pie...od wiedzy , talentu i umiejętności ważniejsze jest to czy nauczyciel danego ucznia lubi .
          • iwoniaw Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 18:40
            No toteż pytam, które sześć przedmiotów z dziesięciu jest w podstawówce "nieistotne" - czy które cztery to są te "ważne".
            • makurokurosek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 20:11
              Naprawde trzeba ci to pisać .
              Przedmioty malowazne:
              Religia , plastyka , muzyka , wf , technika , informatyka

Przedmioty ważne
              Polski , matematyka , przyroda , angielski , historia

I
              • iwoniaw "Informatyka" mało ważna? 26.06.16, 20:26
                Nie mam więcej pytań.
                Pomijając już, że tych, które wymieniłaś jako "ważne" nie jest cztery, a pięć, co dla średniej ma znaczenie zasadnicze. A na religię nie każdy chodzi, więc i do średniej mu się ni liczy.
                • makurokurosek Re: "Informatyka" mało ważna? 26.06.16, 21:00
                  Czy ja w którymkolwiek momencie napisałam , ze ważnych przedmiotów jest 4 ? Nie . Co do religii większość dzieciaków jednak na nią chodzi .
                  • iwoniaw Re: "Informatyka" mało ważna? 26.06.16, 21:07
                    makurokurosek napisała:

> Czy ja w którymkolwiek momencie napisałam , ze ważnych przedmiotów jest 4 ? Nie

To nie ty napisałaś kilka postów wyżej:
                    zdobycie 5 i 6 z sześciu pie...watych przedmiotów nie jest problemem?

I nie, program zajęć komputerowych w podstawówce to nie jest "rysowanie". Nawet w klasach I-III na tym nie poprzestają.
                    • makurokurosek Re: "Informatyka" mało ważna? 26.06.16, 21:26
                      Razem z religia masz sześć maloistotnych przedmiotów . Moja córka skończyła 5 klasę tak wiec wiem jaki jest program informatyki , i zdecydowanie nie jest to programowanie , moze zajrzyj do książki
                      • iwoniaw Re: "Informatyka" mało ważna? 01.07.16, 23:21
                        Cóż, moje dziecko skończyło szóstą klasę i wiem, co robili.
                        Początki programowania zaczynają się już w klasie 3.
                • makurokurosek Re: "Informatyka" mało ważna? 26.06.16, 21:01
                  To moze spójrz w program informatyki w podstawówce . To nie programowanie , tylko rysowanie
    • mama303 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 09:39
      takie sa przepisy, jasne i klarowne ale zgadzam się że to głupie.
      • jola-kotka Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 09:54
        dlaczego glupie sa jakies ustalone widelki w ktorych trzeba sie zmiescic zeby miec czerwony pasek i to wszystko,jasne,klarowne gdzie tu glupota?
        • mama303 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 12:13
          jola-kotka napisał(a):

> dlaczego glupie?

te widełki sa durne i nieadekwatne do niczego. Średnia 4,75 to nie jest jakies szczególne osiagniecie, za które nalezy sie nagroda, tak uważam. To w zasadzie można miec dwóję....
          • jola-kotka Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 12:19
            Acha no to chyba wszystko jasne haha,masakra,4,75 przy skali 1-5 bo ktos pisal ze w niektorych szkolach nie honoruje sie 6 to malo? Zreszta wymyslil to ktos w jakims celu nagrody czesto mobilizuja.
            • mama303 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 12:23
              jola-kotka napisał(a):

> Acha no to chyba wszystko jasne haha,masakra,4,75 przy skali 1-5 bo ktos pisal
              > ze w niektorych szkolach nie honoruje sie 6 to malo? Zreszta wymyslil to ktos w
              > jakims celu nagrody czesto mobilizuja.

to że w jakieś szkole nie honoruje się szóstek to jest bezprawne. Ja nie pisze że 4, 75 to jest mało, to przyzwoity wynik ale moim zdaniem nie jest to az tyle, żeby być szczególnie wyróżnionym.
              • jola-kotka Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 12:46
                No widzisz ale jednak ktos kto mial wiecej do powiedzenia od ciebie uwazal inaczej i za 4,75 juz jest sie wyroznionym
                • mama303 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 22:30
                  jola-kotka napisał(a):

> No widzisz ale jednak ktos kto mial wiecej do powiedzenia od ciebie uwazal inac
                  > zej i za 4,75 juz jest sie wyroznionym

ale nie zawsze ktos kto ma więcej do powiedzenia podejmuje słuszna i mądra decyzję, niestety
          • misterni Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 13:33
            Zależy w jakiej szkole.
            U mojej córki np nie ma możliwości wystawienia oceny cząstkowej z minusem, można tylko z plusem. Także odpadają wszelkie piątki z minusem za drobny błąd np z kartkówki, czy odpowiedzi, automatycznie ocena spada do +4. Zawsze z tego już wyjdzie niższa średnia, niż z -5.
    • aagnes Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 09:54
      Te paski to chyba juz sprawa zupelnie powszechna, wszystkie moje znajome + ematki maja dzieci, krore otrzymaly swiadectwa z paskiem, na kazdym etapie edukacji.
      cieszy to -rosnie pokolenie absolutunych geniuszy, ku chwale ojczyzny rzecz jasna tongue_out
      • verdana Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 10:06
        Moja córka miała w liceum czerwony pasek. Z dwóją z matematyki. Tak, była bardzo dobra, ale nie ze wszystkiego. I o to zazwyczaj chodzi w życiu.
        • mama303 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 12:16
          verdana napisała:

> Moja córka miała w liceum czerwony pasek. Z dwóją z matematyki. Tak, była bardz
          > o dobra, ale nie ze wszystkiego. I o to zazwyczaj chodzi w życiu.

w życiu tak ale jesli chodzi o szczególne wyróznienie osiągniec szkolnych to poprostu głupie. Dziecko z dwója nie powinno dostawać wyróznień za całokształt nauki moim zdaniem. Może dostać wyróżnienie z pewnych dziedzin ale nie za całokształt.
          Te czerwone paski to poprostu obecnie śmiech na sali.
          • verdana Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 15:37
            Głupie jest uznawać, że ktoś wybitny w jednej dziedzinie jest gorszy od tego, co ma dobre oceny ze wszystkiego, a niczym szczególnie sie nie wyróżnia.
            Córka miała szóstki ze wszystkich przedmiotów humanistycznych. I dostała pasek za bycie bardzo dobrą uczennicą - bo dobry nie musi oznaczać "dobry ze wszystkiego", szczególnie w liceum.
            • mama303 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 22:36
              verdana napisała:

> Głupie jest uznawać, że ktoś wybitny w jednej dziedzinie jest gorszy od tego, c
              > o ma dobre oceny ze wszystkiego, a niczym szczególnie sie nie wyróżnia.

nie wcale gorszy tyle, że nie zasługuje na wyróżnienie za całokształt. Takie jest moje zdanie.
              • joa66 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 22:38
                całokształt to nie jest równiutko w każdym elemencie całokształtu.
                • mama303 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 11:06
                  joa66 napisała:

> całokształt to nie jest równiutko w każdym elemencie całokształtu.

nie musi być równiutko ale przynajmniej na czwórkę.Trója i pasek to jakaś pomyłka, nie mówiąc już o dwójce...
                  • verdana Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 16:56
                    Innymi słowy - najważniejsze, żeby być dobrym ze wszystkiego równo, nawet z niczego nie będąc wybitnym. Dzieci doskonałe w jednym przedmiocie, a słabsze w innych nie powinny być nagradzane. Bo jak wiadomo, naprawdę wybitny jest ten, co umie program ze wszystkiego, a nie wybitny ten, co jest laureatem olimpiad, ma jakieś ponadprogramowe osiągnięcia, wyróżnia sie na tle rówieśników w jednej, wybranej dziedzinie. Powinien zamist, głupek, szlifować talent, popracować nad tym, w czym jest słaby. W ten sposób będzie nieco lepszy w tym, czego nie umie i czym sie nie interesuje, a gorszy w tym, w czym mógłby byc wybitny. Po co? Jak to po co? Bo stopnie najważniejsze! Wiedza nieistotna.
                    Ps. To nie dotyczy uczniów podstawówek, bo w nich naprawdę nie można sobie odpuścić. Natomiast jak najbardziej dotyczy uczniów liceum.
                    • mama303 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 20:28
                      verdana napisała:

> Innymi słowy - najważniejsze, żeby być dobrym ze wszystkiego równo, nawet z ni
                      > czego nie będąc wybitnym. Dzieci doskonałe w jednym przedmiocie, a słabsze w in
                      > nych nie powinny być nagradzane.

ale nie dyskutujemy o tym, co jest istotne w życiu bo może sie okazać że ten trójkowy uczeń ma praktycznie większą wiedzę i spryt życiowy niż piątkowy.
                      Dyskusja dotyczy zasad wyróżnienia za uzyskane oceny w szkole /z wszystkich przedmiotów/. Uczeń wybitny w jednej dziedzinie niech sobie startuje np. w olimpiadzie.
                      • verdana Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 21:00
                        Czyli nagradzamy za to, że ktoś dostaje dobre oceny równo ze wszystkiego, inne rzeczy dla szkoły sie nie liczą. Uczeń wybitny nie będzie nagrodzony, bo to jest w ogóle nieistotne - liczy sie tylko , czy nauczył sie wszystkiego... Nie widzisz, ze jest to absurd, także z punktu widzenia nauki? I szkoły jako instytucji?
                        • mama303 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 21:37
                          verdana napisała:

> Czyli nagradzamy za to, że ktoś dostaje dobre oceny równo ze wszystkiego, inne
                          > rzeczy dla szkoły sie nie liczą. Uczeń wybitny nie będzie nagrodzony, bo to jes
                          > t w ogóle nieistotne - liczy sie tylko , czy nauczył sie wszystkiego... Nie wid
                          > zisz, ze jest to absurd, także z punktu widzenia nauki? I szkoły jako instytucj
                          > i?
                          alez uczeń wybitny z jakiejś dziedziny niech sobie będzie wysoko nagradzany z tej dziedziny. Pasek to jest wskazówka /powinna być moim zdaniem/ że uczeń ma bardzo dobre oceny w szkole a nie że jest uzdolniony z jakiejś dziedziny.
                          Masz np. dziecko bardzo uzdolnione plastycznie to niech sobie uzyskuje nagrody w konkursach plastycznych, niech ma to wpisane na świadectwie ale czy to oznacza że automatycznie ma dostać pasek na świadectwie?

• miliwati Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 27.06.16, 10:40
                          verdana napisała:

> Czyli nagradzamy za to, że ktoś dostaje dobre oceny równo ze wszystkiego, inne

Tak, na tym powinno polegać świadectwo z czerwonym paskiem.

> rzeczy dla szkoły sie nie liczą. Uczeń wybitny nie będzie nagrodzony, bo to jes

Uczeń wybitny wybiórczo będzie oczywiście nagrodzony - ale nie powinien być nagrodzony czerwonym paskiem.

> t w ogóle nieistotne - liczy sie tylko , czy nauczył sie wszystkiego... Nie wid
                          > zisz, ze jest to absurd, także z punktu widzenia nauki? I szkoły jako instytucj
                          > i?

Nie.
            • aka10 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 15:28
              verdana napisała:

> Głupie jest uznawać, że ktoś wybitny w jednej dziedzinie jest gorszy od tego, c
              > o ma dobre oceny ze wszystkiego, a niczym szczególnie sie nie wyróżnia.
              > Córka miała szóstki ze wszystkich przedmiotów humanistycznych. I dostała pasek
              > za bycie bardzo dobrą uczennicą - bo dobry nie musi oznaczać "dobry ze wszystki
              > ego", szczególnie w liceum.

I swieta racja. U mojego dziecka w szkole stypendium na zakonczenie gimnazjum dostal swego czasu chlopak, ktory mial bardzo przecietne oceny. Dostal je, bo najciezej z calej klasy na nie pracowal.
      • kowalka33 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 10:17
        Tez obserwuje inwazję czerwonych pasków i mam wrażenie ze obecnie przy średniej 4.75 nie jest to wielka sztuka. U mojej pasków 15 i szczerze mówiąc żal było mi tych co nie dostali. Obecnie nie jest to wyznacznik żadnego sukcesu w szkole , raczej tego ze dziecko dopilnowne . Rozumiem trochę rozgoryczenie autorki posta ale uważam
        że to nie win
        a dzieci tylko coś z tym systemem nagród jest nie tak.
        • pade Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 11:14
          ZAWSZE czerwony pasek był od średniej 4,75, a nie tylko obecnie.
          Skoro to żadna sztuka, to ciekawa jestem czemu każde dziecko nie ma świadectwa z wyróżnieniem?
          • skarolina Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 11:15
            No w czasach, kiedy skala ocen była 2-5 to pasek był od 4,5 jednak.
            • pade Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 11:32
              Faktycznie, ale to już dawno nieaktualne.
              Wkurza mnie takie umniejszanie.
              • little_fish Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 12:09
                ale dużo zależy od szkoły - w klasie mojego dziecka (właśnie skończył podstawówkę) ilość pasków w klasie to zależnie od roku 4-5, na 28 dzieci, w klasie równoległej zawsze ciut więcej - tak 6-7 na podobną ilość dzieci, więc też nie połowa klasy. I żeby nie było, że to jakaś słaba szkoła z głupimi dziećmi - sprawdzian szóstoklasisty napisali najlepiej w gminie ( wśród szkół publicznych)
                • pade Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 12:20
                  I od dzieci. W klasie mojej córy dwie osoby zdobyły tytuł najlepszych uczniów w szkole. Na siedem klas po ok. 20 uczniów. Poza tym 15 osób miało świadectwa z czerwonym paskiem, z czego 10 osób średnią powyżej 5. Dalej, z tych 10 osób połowa ma tytuły laureatów albo finalistów. Ot, taka klasa się trafiła.
                  • joa66 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 12:23
                    IMHO wszelkie masowe nagrody ( a czerwony pasek jest nagrodą masową z natury a nie niszową) opierają się na uproszczonych schematach i nigdy nie będą do końca sprawiedliwe.
                    • pade Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 12:44
                      U nas akurat zasłużone i sprawiedliwe.
                  • little_fish Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 13:20
                    oczywiście, że od dzieci też - dlatego napisałam, że w klasie równoległej zawsze więcej dzieci miało pasek, bo tak się trafiło. A przecież mogło być i tak, ze dwójka z klasy syna byłaby w równoległej big_grin Wtedy dysproporcja byłaby wieksza . Wiadomo, jedne taka klasa na szkołe może się zdarzyć - u nas jest taka jedna piąta - chyba z połowa dzieci ma pasek,w innej piątej dwójka. Dziwnie jest jak w każdej klasie (w masowej publicznej szkole) 3/4 dzieci ma swiadectwo z paskiem
            • mama303 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 12:19
              skarolina napisała:

> No w czasach, kiedy skala ocen była 2-5 to pasek był od 4,5 jednak.
              i to miało sens
          • mama303 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 12:18
            pade napisała:

> ZAWSZE czerwony pasek był od średniej 4,75, a nie tylko obecnie.
            > Skoro to żadna sztuka, to ciekawa jestem czemu każde dziecko nie ma świadectwa
            > z wyróżnieniem?

może nie każdemu zależy....
            • pade Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 12:23
              No pewnie, że nie każdemu. Ale co z tymi, które po prostu mają bo im to wychodzi z ocen, ba, wychodzi dużo więcej niż 4,75 i to bez żadnego wysiłku?
              To nic nie warte?
              Wiecie co, ja już teraz rozumiem, dlaczego moja koleżanka nie usłyszała gratulacji od matek siedzących koło niej po odebraniu nagrody przez jej dziecko (najlepszy uczeń w szkole).
              Strasznie to smutnesad
              Ja się bardzo cieszyłam z tej nagrody, bo raz, że zasłużył, dwa, że to świetne dziecko.
              • makurokurosek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 13:29
                Problem jest taki , ze kiedyś ten czerwony pasek przeznaczony był dla faktycznie dobrych uczniów ,teraz moze dostać go osoba słaba za to taka której na tym pasku zalezy i brak podstawowej wiedzy rekompensuje 6 z religii czy plastyki .
                • dankaimirek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 13:37
                  Tak to prawda ale nikt z forum tego nie rozumie
                • dankaimirek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 13:38
                  O to mi wlasnie chodzi ze religia mozna nadrobic slaba woedze z matmy polskiego itd
                  • mama303 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 22:42
                    dankaimirek napisał:

> O to mi wlasnie chodzi ze religia mozna nadrobic slaba woedze z matmy polskiego
                    > itd

i to jest głupie.
                  • niennte Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 22:47
                    Ale to wiadomo już od lat, można się było przyzwyczaić.
                    Dawniej na koniec ósmej klasy, przy trzydziestce uczniów, było dwoje - troje z paskiem. Czasem pięcioro przy bardzo dobrej klasie, czasem żadnego przy słabszej.
                    Teraz jest inaczej i nie ma co się denerwować.
                • joa66 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 13:41
                  Nie do końca prawda. Do paska raczej nie wystarczą tróje oraz 6 z 'religii". Uczniowie z paskiem w większości mają wiedzę dobrą, bez większych braków. W czym 4,5 z matematyki i polskiego jest lepsza od 6 z matematyki i 3 z polskiego?

Gdyby już w ogóle przyczepiać się pasków to wartość ocen jako taka, w zależności np. od wymagań nauczyciela.
                  • dankaimirek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 13:44
                    Przestan o sie uczepilas ze uczen trojkowy to dobry uczen. Wystarczy miec dwoje i ledwo pojac material a n konoec sprobowac siw podciagnac. To jest wzorowy uczen? Wmawiasz sobie
                    • joa66 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 13:51
                      Ale co to jest "wzorowy uczen"? Tak, który ma same piątki? Czy na przykład taki który ma ogólnopolskie sukcesy z 2- 3 przedmiotów i parę trój z innych przedmiotów?
                      • makurokurosek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 15:08
                        Kwestia z jakich przedmiotów są te troje ,bo jezeli z matematyki i polskiego czy języka obcego to raczej niezależnie czy świadectwo z paskiem czy nie jest to słaby uczeń wykazujący ścisłe ukierunkowane zainteresowania .
                        • joa66 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 15:14
                          Niekoniecznie. Zależy od punktu widzenia. Bo same piątki może mieć jełop, który jest zmuszany do nieludzkiego (dla siebie) wysiłku przez swoich rodziców, bez żadnej szczególnej, poza programowej wiedzy. I w czym jest lepszy od ucznia który z jednego przedmiotu ma tróję ( z różnych powodów) a z drugiego osiągnięcia na skalę ogólnopolską?
                          • makurokurosek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 00:43
                            "I w czym jest lepszy od ucznia który z jednego przedmiotu ma tróję ( z różnych powodów)"

Ano tym, że ten uczeń jak widać jest głupszy od jełopa jak go nazwałaś . Nie jest ważne ile pracy uczeń włoży w to by opanować materiał ważne by go opanował. Uczeń paskowy opierający swój pasek na przedmiotach nieistotnych jest uczniem słabym. W obecnej chwili świadectwo z paskiem może otrzymać uczeń który ma, aż dwie 3 z przedmiotów ważnych, z pozostałych trzech przedmiotów 4. Toż to śmiech na sali co to za wzorowy uczeń. Z czego to dziecko jest wybitne z religii ? Matki tak bardzo skupiły się na tym pasku, że nie zauważają iż większość z nich jest niczym czek bez pokrycia, kompletnie bezwartościowy.
                            • little_fish Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 22:09
                              być może problem polega na tym, że nie ma zróżnicowania przedmiotów podczas liczenia średniej. Może i tu powinno występować coś w rodzaju "średniej ważonej" - i różna waga poszczególnych przedmiotów
                              • makurokurosek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 22:21
                                Moze skoro zmieniły sie kryteria oceniania tych pięciu przedmiotów i nie ocenia sie wiedzy i umiejętności tylko zaangażowanie to należałoby w ogóle wyłączyć te przedmioty z wyliczenia średniej . obecny system paskowy wyróżnia miernych , biernych ale wiernych , bo tym właśnie są paski oparte na przedmiotach nieistotnych .
                                • dankaimirek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 27.06.16, 07:10
                                  Chociaz jedna rozumoesz o co mi chodzi. Bo te panie na forum upieraja sie na swoim
                                • little_fish Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 27.06.16, 08:02
                                  można i tak. Choć powiem ci, że z tymi kryteriami ocen jest jak z tą nieszczęsną szóstką - niby są rozporządzenia w tej sprawie, a wiele szkół nadal robi po swojemu. W szkole moich dzieci same chęci nie wystarczają niestety (albo może i stety smile ), na szóstkę też trzeba się mocno wysilić - więc te szóstki i paski to tak naprawdę można o kant tyłka potłuc. A z przedmiotów wiodących miał chyba oceny dość wiarygodnie określające jego wiedzę i umiejętności, bo znalazło to odzwierciedlenie w sprawdzianie szóstoklasisty
              • mama303 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 22:41
                pade napisała:

> No pewnie, że nie każdemu. Ale co z tymi, które po prostu mają bo im to wychodz
                > i z ocen, ba, wychodzi dużo więcej niż 4,75 i to bez żadnego wysiłku?

przy nagrodach akurat nie jest to zbyt istotne. Jeden dostanie piątkę z palcem w d... a inny musi na nią solidnie zapracować. Jednemu i drugiemu sie ona należy. Natomiast nie wyróznia sie nikogo za tróję nawet jakby włożył w nią niewiadomo ile wysiłku. taki lajf.
          • agni71 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 27.06.16, 10:07
            pade napisała:

> ZAWSZE czerwony pasek był od średniej 4,75, a nie tylko obecnie.
            > Skoro to żadna sztuka, to ciekawa jestem czemu każde dziecko nie ma świadectwa
            > z wyróżnieniem?
            >

W klasach moich dzieci w podstawówce może nie każde, prawie, skoro na klasę 18-osobową, 12 dzieci ma pasek, a na klasę 19-osobową 16 dzieci ma pasek. To jednak jest bardzo dużo. Fakt, że w swoich rocznikach są to klasy najlepsze pod względem średniej, ale jednak.
        • niennte Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 17:29
          kowalka33 napisała:
          Rozumiem trochę rozgoryczenie autorki posta ale uważam że to nie wina dzieci tylko coś z tym systemem nagród jest nie tak.

Bo kiedyś w podstawówce miałaś biologię, geografię, fizykę, chemię, WOS - 5 przedmiotów, a teraz są przyroda i religia.
          • morekac Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 18:05
            W V klasie nie było chemii i wosu.
            • niennte Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 22:56
              morekac napisała:

> W V klasie nie było chemii i wosu.
              >

Pisząc "w podstawówce", mam na myśli absolwentów, czyli ósmą klasę, nie pierwszą czy piątą.
          • mama303 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 22:45
            niennte napisała:

> Rozumiem trochę rozgoryczenie autorki posta ale uważam że to nie wina dzieci t
            > ylko coś z tym systemem nagród jest nie tak.
            ale chyba nikt nie wini dzieci, tylko właśnie system przyznawania tych pasków
            • joa66 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 22:46
              ten system niewiele się zmienił przez lata.
              • mama303 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 22:59
                joa66 napisała:

> ten system niewiele się zmienił przez lata.

ale kiedy s jak skala ocen była od 5 do 2 to chyba była podobna średnia do paska wiec chyba to spora zmiana i to na niekorzyść.
                • memphis90 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 09:09
                  Nie podobna, tylko 4,5
                  • mama303 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 11:09
                    memphis90 napisała:

> Nie podobna, tylko 4,5

średnia niewiele niższa a jednak skala ocen węższa znacznie i dużo trudniej było uzyskać taka średnią niz obecnie 4,75
            • niennte Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 22:52
              mama303 napisała:

> ale chyba nikt nie wini dzieci, tylko właśnie system przyznawania tych pasków

System zmienił się, jak wszystko po reformie: więcej pasków, niższe progi zaliczeń egzaminów (niegdyś 75%), powszechność studiowania...
              Większość się cieszy, że może być "paskowiczem", potem studentem. Przedtem poszliby do zawodówek.
              Nie mnie to wartościować i oceniać. Świat się zmienia i zawsze zmieniał, ot co.
              • mama303 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 23:03
                niennte napisała:

> Nie mnie to wartościować i oceniać.

ale dlaczego nie możesz oceniać?
                • niennte Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 23:09
                  Bo żyję już wystarczająco długo, żeby zaakceptować, że nic nie jest takie, jak to, do czego się przyzwyczajałam, ale nie aż tak długo, żeby mieć dystans czasowy do badań.
                  Nie jestem też badaczem, socjologiem, statystykiem.
                  Nie mówię: "za moich czasów było lepiej czy gorzej". Moje czasy były przedtem i są teraz, inne.
                  • mama303 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 11:11
                    niennte napisała:

> Bo żyję już wystarczająco długo, żeby zaakceptować, że nic nie jest takie, jak
                    > to, do czego się przyzwyczajałam, ale nie aż tak długo, żeby mieć dystans czaso
                    > wy do badań.

mysle ze jestem od Ciebie starsza i poprostu mam porównanie, że kiedys ten paek to było cos a teraz takie troche na siłę.
                    • niennte Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 11:12
                      O, a ile masz lat?
                      • mama303 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 11:28
                        niennte napisała:

> O, a ile masz lat?
                        50
                        • niennte Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 11:29
                          Phi, dzieciak jesteś smile
                          • mama303 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 11:34
                            niennte napisała:

> Phi, dzieciak jesteś smile

niewiele tu ematek starszych niz ja

• niennte Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 11:41
                              mama303 napisała:

> niennte napisała:
                              >
                              > > Phi, dzieciak jesteś smile
                              >
                              > niewiele tu ematek starszych niz ja
                              >

Urodziłam się siedem lat po zakończeniu II W Św.
                              • mama303 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 12:25
                                niennte napisała:

> Urodziłam się siedem lat po zakończeniu II W Św.

szacuneczek, jesteś w mniejszości smile
    • scarlett74 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 11:12
      Twoja wypowiedź dankaimirek jest bardzo niesprawiedliwa. Czy uczeń mający 5/6 i z jakiegoś powodu 3, nie zasługuje na wyróżnienie. Czasami to np. wredota nauczycielki i jej osobiste "wycieczki" do matki dziecka skutkują niesprawiedliwą oceną ( z cyklu z życia wzięte).A poza tym średnia średniej w różnych szkołach nierówna. U syna aby dostać 6 z jakiegoś przedmiotu trzeba się wykazać poza program( konkursy ,olimpiady, projekty plastyczne,zawody sportowe itp.).Sprawdzian na max punktów to 5. To może pochwal się jakimiś szczególnymi osiągnięciami córeczki, bo 5 i 6 nie robią żadnego wrażenia wink (większe wrażenie zrobi na mnie np. wojewódzki i finalista z polskiego z tróją z matmy, niż zwykłe dziewczę z 5 i 6wink
      • dankaimirek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 12:23
        Mielismy takie problemy i wtedy jest komis. Jal dziecko jest dobre to ocene dostanie jaka sie nalezy. Dla mnie dziecko trojkowe to nie jest wzorowe
        • labianka Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 14:02
          "dziecko trójkowe nie jest wzorowe"

Trójkowy uczeń może mieć wzorowe zachowanie, ponieważ do wystawienia wzorowego nie jest potrzebna określona średnia ocen. Pod uwagę bierze się cytuję " stosunek do obowiązków szkolnych" + masę innych kryteriów niezależnych od średniej. Może się zdarzyć, że dziecko nie jest zdolnym bystrzakiem, który jeszcze przed lekcją umie na 4 a po lekcji na 5 lub 6. Nasz trójkowy-wzorowy uczy się systematycznie i osiąga progres na miarę swoich możliwości, czyli np. testy/sprawdziany/klasówki zawsze w okolicach dst (u nas trója jest za 51 - 74%), do tego jest zawsze przygotowany do lekcji, zawsze ma zadanie domowe i przybory szkolne, wykonuje zadania dodatkowe i na lekcji zachowuje się, jak należy. Jeśli do tego dojdzie stuprocentowa frekwencja i fakt, że jest np. przewodniczącym klasy i świetnie się sprawdza w tej roli, a do tego tacha z zapałem tę przysłowiową makulaturę, to nabije sobie wystarczającą ilość punktów na to wzorowe.
          Dla mnie taki dzieciak jak najbardziej zasługuje na wzorowe, pomimo że 5 i 6 ma tylko z przedmiotów artystycznych a z wielkiej piątki same 3 (nota bene znam takie dziecko z reala).
        • anorektycznazdzira Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 17:25
          > Dla mnie dziecko trojkowe to nie jest wzorowe
          A dla mnie durna baba jako matka jest bardziej szkodliwa niż brak matki w ogóle
          • miliwati Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 27.06.16, 10:41
            anorektycznazdzira napisała:

> > Dla mnie dziecko trojkowe to nie jest wzorowe
            > A dla mnie durna baba jako matka jest bardziej szkodliwa niż brak matki w ogóle
            >
            Święte słowa. Tym niemniej uczeń z tróją to nie jest wzór.
            • edelstein Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 02.07.16, 10:13
              A jak 3 jest np.z WF-U bo dziecko ma np.nadwage i nie jest w stanie spelnic wymagan?
    • livia.kalina Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 11:34
      Skoro u was wszyscy dają czekoladki (łapówki) nauczycielce to może trzeba było dać większe pudełko?
      • jola-kotka Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 12:06
        ale on dostal z paskiem swiadectwo autorka ma problem ze nie jako jedyny i inne dzieci tez smialy dostac.To chyba nie tylko ona dala wieksze pudelko,haha
        • dankaimirek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 12:24
          Ja ty wez przestan i wez sie za robote bo sie strasznie nudzisz. Nie masz dzieci nie znasz problemow
          • jola-kotka Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 12:48
            O kurde jakich problemow twoich wyimaginowanych,ze ci zal du... sciska bo kochany syneczek jako jedyny nie dostal super swiadectwa?
    • gama2003 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 12:01
      A ja będę najwredniejsza i napiszę wink
      To jest świadectwo z BIAŁO-CZERWONYM paskiem....
      Chyba, że moje niuniusie są lepsze smile od niuniusia startowego.....
      • ewa_mama_jasia Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 12:15
        No cóż, w tym roku nie miałam okazji się przyjrzeć ( moje dziecię dla odmiany od innych dzieci ematek nie dostało wyróżnienia) wiec przyjmuje na wiarę, ze pasek byl bialo- czerwony. Natomiast wzięłam udział w budowaniu czolgu z klocków, które moje dziecko wygrali w międzynarodowym konkursie plastycznym. Na 100 punktowanych miejsc byl w pierwszej trzydziestce. I cieszy mnie to bardziej chyba niż ksiazka ze szkoły, bo konkurs byl bez limitu wieku (dorośli tez startowali, nie bylo konkurencji wiekowych). A w zeszły weekend przekrecilismy z młodym prawie 50 km na rowerach w rajdzie rowerowym ( bierzemy udział od kilku lat, trzy razy w roku). I w te wakacje młody prawdopodobnie wywalczy najwyzszy stopień dziecięcy w aikido. I te osiągnięcia szczerze mowac są dla mnie więcej warte niz pasek w szkole. Bo jesli chodzi o brak tego nieszczęsnego wyróżnienia to ruszył mnie jedynie dlatego, ze widziałam smutek mojego syna - jedynego nie nagrodzonego z calej klasy.
        • little_fish Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 13:22
          oczywiście, że biało-czerwony, ale biel zlewa się z tłem świadectwa big_grin więc chyba od zawsze to funkcjonuje jako "Czerwony pasek" big_grin
        • memphis90 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 09:11
          To był ten konkurs na budowlę dowolnego zabytku z klocków lego...?
    • ingaki Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 12:13
      Tak byc nie powinno, pasek ma motywowac do nauki z wszystkiego a nie liczyć średnią żeby się załapać.
      Za moich czasów na pasek trzeba było mieć bardzo dobre bądź wzorowe zachowanie oraz nie można było mieć ocen ponizej czwórek no i odpowiednią średnią.
      • jola-kotka Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 12:21
        "ponizej czwórek" i bylo to przed wojna,hehe. Bo zawsze liczyla sie srednia i zachowanie tylko nie bylo 6 i jak mialas mniej niz 4 z jakiegos przedmiotu to nie osiagalas sredniej i nie mialas paska proste.
        • dankaimirek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 12:26
          Tak i uczen ktory ledwo zdal i ma dwoje zalapal sie na 4,75. I to jest wzor!
        • niennte Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 17:33
          jola-kotka napisał(a):

> "ponizej czwórek" i bylo to przed wojna,hehe.

Oj, nie. Na pewno ja uczyłam już w czasach (lata 80.?), kiedy do paska nie można było mieć trói.
          • joa66 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 17:35
            ale wtedy trója była najniższym zaliczającym stopniem i nie było jedynek. Naprawdę to dziwne, że przy zmianie skali 2-5 na 1-6 zmieniły się reguły?
      • dankaimirek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 12:25
        No nie powinno tak byc.
        • scarlett74 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 12:33
          Skąd tyle jadu w tobie i to na Bogu ducha winne dziecko...Napij się meliski, 10 głębokich oddechów...Średnia to średniasmile, czy 4 i 5 , czy 6 i 3. A tak na marginesie, to nadal nie pochwaliłaś się czymś więcej niż średnia córkismile
      • misterni Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 13:37
        ingaki napisała:

Za moich czasów na pasek trzeba było mieć bardzo dobre bądź wzorowe zachowanie
        oraz nie można było mieć ocen ponizej czwórek no i odpowiednią średnią.

Z ciekawości, w jakich czasach żyłaś?
        Bo ja chodziłam do szkoły od 1978 roku i w moich czasach jak najbardziej liczyła się średnia do czerwonego paska.
        • dankaimirek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 13:42
          Ja zylam w czasach w 86-99 uczylam sie i pasek byl tylko z ocen 4,5,6 i tylko srednia powyzej 4,75
          • misterni Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 13:50
            Aż się kuzyna spytałam na FB. Robił maturę 1998, zawsze miał czerwony pasek, potem poszedł na medycynę. W 3 klasie liceum miał 3 z j. polskiego na koniec roku. Odebrał świadectwo z czerwonym paskiem.
            • azile.oli Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 14:12
              Ja tam nie wiem, ale z tego, co pamiętam, w latach 90. skala ocen się poszerzyła i wtedy można było mieć trójkę i pasek.
              • skarolina Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 14:14
                W latach 80. też można było, choć nie we wszystkich szkołach. Pisałam już - u nas tróje były niedopuszczalne, w męża liceum wręcz przeciwnie.
                • little_fish Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 18:03
                  u męża wręcz przeciwnie - czyli co, pożądane były te tróje do paska? wink
                • arwena_11 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 27.06.16, 08:18
                  W skali 2-5, ciężko byłoby mieć odpowiednią średnią z trójką. Jedynie same piątki i jedna 3 może dało by radę. Ale wszystko zależy od ilości przedmiotów.
                  • misterni Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 27.06.16, 09:49
                    Przy dzisiejszej średniej potrzebnej do paska, daje rady już przy 10 ocenach, wychodzi wtedy równo 3,8. A wtedy do paska było wymagane 4,5.
          • sayyida Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 14:11
            Nie bredz, pasek był od 4,6 przy skali 2-5.Fakt, bez troj. A teraz może być nawet z 2 i to też jest OK. A czemu się tak paskiem podniecasz? Twój pracodawca ogląda twoje świadectwo z V klady sp?
            • misterni Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 00:52
              Z trójami też.
        • azile.oli Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 13:47
          Ja rozpoczęłam naukę w 1978 roku. Absolutnie, żeby mieć pasek nie można było mieć 3, nawet, jeśli reszta, to same piątki. A pamiętam dobrze, bo mnie sytuacja dotyczyła osobiście - miałam piątki z wszystkich przedmiotów oprócz wf, gdzie zawsze groziła mi 3. Ostatecznie miałam 4, bo byłam laureatką konkursów. To były czasy, że za samo ''staranie się'' na wf piątek nie dawano.
          • misterni Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 13:52
            Może to był jakiś wewnętrzny regulamin u ciebie w szkole. U nas liczyła się średnia i już.
            • dankaimirek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 13:53
              W warszawie napewno nie
              • memphis90 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 09:14
                Oj, ale Ty to chyba paska nigdy nie miałaś, co...? Z takimi podstawowymi bykami z ortografii z polskiego musiałaś mieć dwóję...
              • misterni Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 20:55
                Owszem, w Warszawie też. Już niejedna osoba tu pisała, że różnice są nie na poziomie wojewódzkim, tylko regulaminów poszczególnych szkół.
                Jak na matkę prymusa, wyjątkowo słabo przyswajasz, widać dziecko wdało się w ojca.
            • azile.oli Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 14:02
              Na pewno nie był to wewnętrzny regulamin u mnie w szkole. Być może w województwie, bo w LO było tak samo. Trója równała się brak paska.
              Wiem, że to się zmieniło, bo chyba byłam ostatnim rocznikiem, ze skalą ocen 2 - 5.
              • misterni Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 18:34
                Tak jak pisałam, zaczynałam szkołę w 78. Skalę ocen do końca edukacji miałam 2-5.
          • dankaimirek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 13:52
            Teraz dla chcacego i starajacego z wf plastyki mozna dostac. Sym akurat nie stara sie na 6 z przedmiotow na ktorych mu nie zalezy. Ma 5 bo.tylko na tyle rysowal, zdawal z wf. Dzieci mialy 6 za zaswiadczenie ze chodza na dodatkowe zajeciaale pod warunkiem ze wychodzi 5 z ocen. Syn woli scisle przedmioty ktore go interesuja. Bral udzial w kokursach ogolnopolskich, ktore wygrywal.
            • joa66 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 13:55
              Teraz dla chcacego i starajacego z wf plastyki mozna dostac

czyli jak ktoś się nie stara i nie chce to może nie zasługuje na pasek? wink Co to za wzór któremu się nie chce - leń śmierdzący i tyle.
            • morekac Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 14:32
              >Syn woli scisle przedmioty ktore go interesuja.

No i dobrze. A tak ogólnie: w czym ci przeszkadza, że inne dzieci też mają jakieś wyróżnienia, nawet i za bzdety czasami? Czy jego piątki i szóstki są przez to mniej warte? Jesteś z niego mniej dumna czy może mniej go kochasz od wczoraj? wink
        • ingaki Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 14:08
          Za moich czasów szkolnych, 1997 rocznik gdzie już moglam mieć pasek gdyż bylam w 4 klasie szkoły podstawowej. Napisałam że średnią trzeba bylo miec odpowiednią a mianowicie 4.75 ale tez absolutnie nie mozna bylo mieć 3 na świadectwie. Doskonale wiem bo moglam miec w gimnazjum ze sredniej pasek ale mialam 3ke z techniki i nie dostalam paska.
          • skarolina Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 14:10
            To chyba były wewnętrzne regulaminy szkolne, bo w mojej szkole nie można było mieć trój, a mamy w domu świadectwo mojego męża, z czerwonym paskiem i tróją z polskiego. Lata nauki zbliżone, to samo miasto, inne szkoły.
    • agrypina6 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 12:31
      A tak na marginesie, skoro ktoś jest dobry ze wszystkiego, to raczej nie ma żadnych szczególnych zainteresowań i zdolności. Twoje dziecko jest więc tak naprawdę gorsze od tego, które ma jakąś tróję z przedmiotu, który go wcale nie interesuje. I nie, nie zazdroszczę Ci geniusza, moje jest w przedszkolu, gdzie wszystkie dzieci dostały równe nagrody.
      • dankaimirek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 12:34
        Puknij sie prosta kobieto. Moje dziecko jest dobre ze scislych przedmiotow. Nie z plastyki, muzyki, wf.
        Wygrywa konkursy i za to ma zasluzone oceny. A do tego nie pisal sprwdzianow na nizsze niz 5 w calym roku. Nawet zadnej 4 nie mial. Wiec naciagna 5 z troj bo takie byly nie jest jednoznaczna z 5 ktora byla za same piatki
        • joa66 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 12:37
          A co jest złego w byciu dobrym z plastyki czy muzyki? smile
          • dankaimirek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 12:40
            A co jest zlego? Nie napisalas to nie wiem
            • joa66 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 12:41
              Moje dziecko jest dobre ze scislych przedmiotow. Nie z plastyki, muzyki, wf.

Po co dodałaś komentarz o plastyce itd.? smile
              • dankaimirek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 12:43
                Napisalam ze z tych przedmiotow nie jest dobre, tylko zasluzyl na oceny ze scislych, bo wygral konkursy
                • joa66 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 12:44
                  I miał czerwony pasek mimo, że nie jest dobry z co najmniej 3 przedmiotów? Co to za wzór? Dno.
                  • dankaimirek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 12:46
                    Sprawny na 5 jest. Rysowac na 5 umie. Wiec ma 5-tki. A nie 6 tak jak inni. Szostki ma ze scislych przedmiotow a inni nie. Nie umiesz tego zrozumiec?
                    • joa66 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 12:53
                      Ależ potrafię smile Dziwię się tylko, że nie wymieniłaś np. polskiego smile

ale to margines na tle problemów, które ma Twoje dziecko.
                  • dankaimirek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 12:49
                    Joa wyslac ci dyplomy z konkursow ogolnopolskich z pol, mat, hist ? Angielski biegle umie. Jedni sa wysportowani i w nogach maja wiedze z wf na 6 i nadrabiaja dwoje i troje ze scislych i tez maja pasek. A inni maja w glowie wiedze.
                    • jola-kotka Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 13:01
                      Nie musisz nic wysylac ja ci wierze ale nie rozumiem dlaczego sadzisz ze wiedzatwojego syna jest wiecej warta niz np. umiejetnosci plastyczne czy fizyczne innego dziecka,kazde dziecko ma prawo byc nagradzane za to co umie,potrafi najlepiej.
                    • morekac Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 13:23
                      >Jedni sa wysportowani i w nogach maja wiedze z wf na 6 i nadrabiaja dwoje i troje ze scislych i tez maja pasek. A inni maja w glowie wiedze.

Para w nogach też się liczy. Chciałabyś mieć do czynienia z wymoczkowatym strażakiem, ratownikiem czy policjantem?
                      • dankaimirek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 13:40
                        Dlatego jedni ida do szkoly sportowej inni do muzycznej a inni do jeszcze innej. Ale nie.mozna wymagradzac slabych dzieci. Bo dziecko ktore chce miec pasek z troja to niestety nie ma odpowiedniej wiedzy niestety.
                      • dankaimirek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 13:48
                        To chyba pytanie do osob doroslych, ktore koncza liceum technikum czy inne podobne. A nie szkola podstawowa. Dlatego chodza dzieci na dodatkowe zajecia i z tego maja 6. A to rekompensuje wiedze z polskiego, matmy jak to napisala kolezanka wczesniej.
                        • aka10 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 15:35
                          dankaimirek napisał:

> To chyba pytanie do osob doroslych, ktore koncza liceum technikum czy inne podo
                          > bne. A nie szkola podstawowa. Dlatego chodza dzieci na dodatkowe zajecia i z te
                          > go maja 6. A to rekompensuje wiedze z polskiego, matmy jak to napisala kolezank
                          > a wczesniej.

To Twoje dziecko na koniec podstawowki ma ten pasek?
                    • arwena_11 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 27.06.16, 08:29
                      No popatrz, mój syn ma z wf celujący ( jeździł na zawody ) i napisał egzamin gimnazjalny na prawie 96%. Więc można mieć i wiedzę i dobre nogi. Pasek nie zawsze odzwierciedla wiedzy, a często po prostu to czy uczeń umie sobie ocenę wywalczyć, chodząc za nauczycielem i prosząc o podniesienie oceny.
                      Poczekaj aż twoje dziecko zda jakiś ogólnopolski egzamin ( który zdają wszyscy ) i dopiero wtedy się chwal.
                  • dankaimirek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 12:50
                    Jest b.dobry z 4 przedmiotow a celujacy z 7.
                • miss_fahrenheit Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 12:50
                  A inne dziecko zasłużyło na świetne oceny z plastyki, muzyki czy wf bo np. brało udział w konkursach z tych przedmiotów i dlatego ma teraz świadectwo z wyróżnieniem. Gdzie tkwi Twój problem? Twoje dziecko ma tzw. czerwony pasek ze względu na świetne wyniki w przedmiotach ścisłych, a inne dziecko - ze względu na świetne wyniki z plastyki czy wf.
                  • dankaimirek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 12:51
                    Ale chodzi o co innego. Nich ma z byle czego 6.
                    A nie ma pasek skladaja sie dwoje.
                    • miss_fahrenheit Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 12:54
                      Z Twoich pierwszych postów wynikało coś innego. Co do pomocy w pracach plastycznych - jeśli masz pewność, zgłoś oszustwo, zamiast się oburzać.
                    • dankaimirek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 12:56
                      Skonczmy bo juz jest inny temat. Chodzi o to ze wzorowy uczen to nie uczen z troja. To nie jest wzor i mowcie co chcecie
                      Ja koncze temat. Wyrozniakace dziecko to takie ktore zasluzylo bo przylozylo sie do kazdego przedmiotu a nie do tego ktory umie. Wynagradza sie zdolne dzieci a nie jak leci...
                      Zeby dzieciom zal nie bylo.
                      Kiedys byla.matura giertychowska glaby maja mature za free. Ale maja i to sie liczy. Waszym zdaniem
                      • joa66 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 13:09
                        Uczeń z trójami może być wzorowym uczniem smile Przykro mi, ale powinnaś popracować nad swoim fetyszyzowaniem paska. Nawet olimpijczyk (ogólnopolski, nie wojewódzki) z kilku przedmiotów może mieć tróje a nawet dwóje na świadectwie. I jeżeli będzie miał "pasek" to nie dlatego, żeby nie było mu żal.
              • dankaimirek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 12:44
                A plastyka to jest scisly przedmiot? Joa66 twoje dziecko nie ma paska po mamie
                • scarlett74 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 13:08
                  Dankaimirek jesteś bardzo zołzowatą, małostkową kobietą , od której tak zalatuje dulszczyzną i zawiścią , że głowa mała.I nie dość inteligentną, aby pojąć ,że pasek to wyróżnienie za ŚREDNIĄ (mam jeszcze podkreślić na czerwono), a nie za brak 3 na koniec. Zostań sobie sama ze swoją wrednotą....
      • scarlett74 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 12:36
        Dokładnie. Czy coś więcej jest w życiu córki dankaimirek wartego zapamiętania/podkreślenia czy tylko ta średnia-i to nawet nie 6,0 smile
        • scarlett74 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 13:13
          Syna ,umknął mi wpis...
    • makurokurosek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 12:59
      Na 28 osob 20 pasków , z czego z przedmiotów ważnych większość leci na czwórkach i trójkach . Corki koleżanka miala mieć 2 z maty i czerwony pasek , matematyczka sie zlitowała i postawiła jej 3 . Tym paskiem to w obecnej chwili du.. mozna sobie wytrzeć . Na szczęście w Poznaniu od lat przy rekrutacji ważniejsze są oceny z ważnych przedmiotów niz czerwony pasek . Przypomina mi to teksty jednego z profesorów " proszę państwa jak dla państwa ten materiał jest za trudny obok jest uczelnia gdzie piątkę dostaje sie za przeniesienie drzwi " , dla niewtajemniczonych AWF . Pasek nie ma żadnej wagi jezeli jest wynikiem 5,6 z religii i tym podobnym przedmiotom
      • scarlett74 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 13:15
        Wolę wpisy o osiągnieciach i jako takie oceny z głównych przedmiotów , niż zwykłą średnią algebraiczną
      • mama303 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 22:56
        makurokurosek napisała:

> Na 28 osob 20 pasków , z czego z przedmiotów ważnych większość leci na czwórkac
        > h i trójkach . Corki koleżanka miala mieć 2 z maty i czerwony pasek , matematyc
        > zka sie zlitowała i postawiła jej 3 . Tym paskiem to w obecnej chwili du.. mozn
        > a sobie wytrzeć .

zgadzam sie i uważam, że w ogóle takie przedmioty jak plastyka czy wf nie powinny wchodzic do średniej bo tez reguły ocen z takich przedmiotów powinny być inne /i chyba juz sa inne/.
        • niennte Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 23:01
          mama303 napisała:

>
          > zgadzam sie i uważam, że w ogóle takie przedmioty jak plastyka czy wf nie powinny wchodzic do średniej bo tez reguły ocen z takich przedmiotów powinny być inne /i chyba juz sa inne/.

Średnia to średnia. Nie ma co psioczyć na przedmioty artystyczne, zważywszy, że ludzkość lepiej zna i ceni wielkich sportowców, muzyków czy malarzy, niż matematyków wink
          • makurokurosek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 00:48
            Gdyby te 6 z muzyki, czy plastyki odzwierciedlały faktyczne umiejętności czy talent ucznia tak jak to jest w przypadku przedmiotów ważnych to oczywiście miałoby to jeszcze jakiś sens, a tak nie ma co ukrywać są warte mniej niż zeszłoroczny śnieg.
            • arwena_11 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 08:31
              Nie chrzań. Zazwyczaj odzwierciedlają, zwłaszcza w szkołach, gdzie 6 nie stawia się za 100% testu.

Moja córka ma 6 z chemii i polskiego, ale także z techniki i informatyki. Z plastyki mimo talentu nie - pan nie stawia.
              Do tego 4 z matmy i fizyki. Z matmy to jest 2 ocena w klasie, bo pani ocenia bardzo ostro ( świetnie uczy też ). I co? Jej pasek gorszy, bo ma 6 z techniki a 4 z matmy?
              • makurokurosek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 11:14
                Czytasz uważnie ? Napisałam wystarczajaco jasno , ze chodzi o świadectwa gdzie średnia opiera sie przede wszystkim na przedmiotach nieistotnych . Jezeli uczeń z przedmiotów ważnych ma czwórki ( nie jedna ale wszystkie ), to mimo świadectwa z paskiem jest uczniem średnim, jezeli ma trójki i czwórki jest uczniem słabym . Największy paradoks paska występuje w podstawówce gdzie na 11 przedmiotów 6 jest maloistotnych . W gimnazjum sytuacja jest odwrotna , przeważają przedmioty ważne stad i waga ocen z pie...spada
                • morekac Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 11:21
                  >Największy paradoks paska występuje w podstawówce gdzie na 11 przedmiotów 6 jest maloistotnych

Powiedz to tym paniom od muzyki czy plastyki. To chyba najbardziej przewrażliwione istoty (spośród grona pedagogicznego) na punkcie ważności swoich przedmiotów...
                • jola-kotka Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 11:25
                  Zalezy dla kogo nie waznych,ktos uzdolniony plastycznie kochajacy to nie powie ze ocena z plastyki jest niewazna bo on potem sie wybiera na ASP. Takze nie ma przedmiotow waznych i wazniejszych.
                  • makurokurosek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 11:50
                    Tylko tych ktoży maja talent i zamierzają iść na ASP to jeden na cała szkole i to na kiła roczników i to tylko pod warunkiem , ze szkoła ma fuksa . tak wiec 5 i 6 z plastyki , muzyki czy religii nie odzwierciedlają ani wiedzy , ani talentu tylko chęci , podczas gdy z przedmiotów istotnych oceniana jest wiedza
                    • niennte Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 11:52
                      Wiedza mi podpowiada, że którzy pisze się przez RZ.
                      Doświadczenie mówi, że tak samo - lub bardziej - od wiedzy doceniany bywa talent i umiejętność radzenia sobie w życiu.
                      • makurokurosek Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 12:13
                        Wiedza i doświadczenie podpowiada mi to samo , niestety pisze na komórce dzięki czemu tworze idiotyczne błędy .
              • mama303 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 11:16
                arwena_11 napisała:

> Nie chrzań. Zazwyczaj odzwierciedlają

nie chrzani, poczytaj wytyczne do zasad oceniania np. plastyki.
                • arwena_11 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 11:22
                  No ale nie na 6.
                  Na 5 jak najbardziej. U córki w tym roku w ogóle nie rysowali/malowali. Zrobili historię sztuki do baroku. Dostać 5 nie było łatwo, bo trzeba było umieć.
                  • mama303 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 11:31
                    arwena_11 napisała:

> No ale nie na 6.

ale na piatkę to naprawde wystarczy nosić materiały na lekcje i nie olewać. Żaden talent niepotrzebny. Zreszta ja uważam że to słuszne tyle że nie powinny byc te przedmioty liczone do średniej, religia zreszta też.
                    • jola-kotka Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 11:33
                      Jasne,ech.
                      • mama303 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 11:35
                        jola-kotka napisał(a):

> Jasne,ech.

no to dobrze że jasne wink
                    • niennte Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 11:38
                      mama303 napisała:

> ale na piatkę to naprawde wystarczy nosić materiały na lekcje i nie olewać. Żad
                      > en talent niepotrzebny.

W większości, ale trafiają się pasjonaci przedmiotu, którzy nie stawiają piątek za byle co.
                      Co do religii - na nich nie ma mocnych uncertain

Ogólnie po prostu nie przeceniałabym znaczenia paska w podstawówce. Ot, miłe to i przyjemne, dziecko się cieszy, rodzic pęka z dumy wink
                      Prawdziwe różnicowanie przyjdzie później.
                      • mama303 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 12:28
                        niennte napisała:

> W większości, ale trafiają się pasjonaci przedmiotu, którzy nie stawiają piątek
                        > za byle co.
                        tyle że to nawet niezgodne z prawem jest i wytycznymi MEN. Jakby co można walczyć smile
                    • arwena_11 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 11:42
                      No właśnie nie. U córki z matematyki mieć 5 to jest naprawdę coś. Z historii podobnie.
                      Z plastyki wiedza na 5 to nauczenie się na max całego podręcznika ( bardziej historia sztuki niż typowa plastyka to była )
                      • mama303 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 12:29
                        arwena_11 napisała:

> Z plastyki wiedza na 5 to nauczenie się na max całego podręcznika ( bardziej hi
                        > storia sztuki niż typowa plastyka to była )

ale wiesz że to niezgodne z prawem? która to klasa?
                        • arwena_11 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 12:49
                          1 gimnazjum.

Obecnie nie można oceniać umiejętności, więc oceniają wiedzę
          • mama303 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 11:15
            niennte napisała:

> Średnia to średnia. Nie ma co psioczyć na przedmioty artystyczne, zważywszy, że
            > ludzkość lepiej zna i ceni wielkich sportowców, muzyków czy malarzy, niż matem
            > atyków wink

tyle że teraz nie potrzeba zbyt wielkiego talentu żeby mieć 5 z plastyki czy z wf np.
    • pulcino3 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 13:51
      skoro twoje ma same 5 i 6 i świadectwo z paskiem to się ciesz = żyj i daj żyć innym.
    • agrypina6 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 14:06
      Wątkodajka jest wyjątkowo zawistną kobietą. Pewnie rekompensuje sobie własne marne wykształcenie ocenami dzieci. Bardziej żałosnej kreatury dawno tu nie widziałam.
    • asia_i_p Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 14:11
      Za "naszych czasów" można było z trójkami - albo niższa trochę średnia bez trójek (4,75? - nie pamiętam) albo wyższa (4,90?) z trójkami.
      • azile.oli Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 14:17
        Czyli wynika z tego, że mogło to zależeć np od kuratorium. U nas nigdy nie było takiego rozróżnienia średniej, za to pamiętam, że można było mieć 3 i pasek, odkąd rozszerzyła się skala ocen.
    • serei Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 14:13
      tylko się cieszyć, że dzieci takie mądre smile a do paska liczona jest średnia z ocen i nie trzeba mieć piątek i szóstek od góry do dołu smile i przypominam Ci, że sama kiedyś na forum pytałaś czym się różni rozprawka od wypracowania big_grin kobito ciesz się, że syn nie po Tobie mądry tongue_out
      • aka10 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 26.06.16, 15:36
        serei napisała:

> tylko się cieszyć, że dzieci takie mądre smile a do paska liczona jest średnia z o
        > cen i nie trzeba mieć piątek i szóstek od góry do dołu smile i przypominam Ci, że
        > sama kiedyś na forum pytałaś czym się różni rozprawka od wypracowania big_grin kobito
        > ciesz się, że syn nie po Tobie mądry tongue_out

smile
    • malowanka06 Re: Swiadectwo z czerwonym paskiem 25.06.16, 14:33
      omg, jaka jesteś zawistna. Ma biało czerwony pasek(a nie czerwony!) bo wypracowało i zasłużyło. Dlaczego zazdrościsz skoro twoje też ma? Raduj się szczęściem innych

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka