Dodaj do ulubionych

Nowa podstawa programowa - podstawówki

28.06.16, 09:30
Dzieci, które właśnie skończyły piątą klasę, mają w przyszłym roku pójść do klasy szóstej, a potem, zamiast do gimnazjum, do klasy 7 i 8. Potrzebują na te dwie klasy nowych podręczników i nowego programu, który uwzględni to, czego nauczyli się w klasach 4 i 5.
Dzieci, które skończyły klasę czwartą, pójdą do piątej, starym trybem, a na klasy 6 - 8 będą potrzebować nowych podręczników, nowego programu.
Dzieci, które kończą właśnie klasę trzecią, pójdą do czwartej po staremu, a nowy program będą realizować w klasach 5 - 8.

Dopiero te, które są w drugiej, skończą trzecią i od czwartej będą szły programem ośmioklasowej postawówki. Ale! Też nie do końca, bo nowa podstawa programowa ma być przygotowana na cztery lata, a nie pięć, ze względu na planowaną czteroletnią edukację wczesnoszkolną.

Czy to jest w ogóle do ogarnięcia? Czy dzieciaki, które aktualnie są w szkołach podstawowych mają szansę na sensowne rozłożenie programu?
Obserwuj wątek
    • asia_i_p Re: Nowa podstawa programowa - podstawówki 28.06.16, 09:33
      A na to nie wpadłam. Nie dotarło do mnie, że to nie będzie pisanie jednej nowej podstawy programowej, tylko trzech.
      Mam takie niepokojące przeczucie, że ministerstwo też niekoniecznie na to wpadło, więc migiem pisz do Umbridge, bo inaczej ogarnie się we wrześniu 2018. smile
      • szarsz Re: Nowa podstawa programowa - podstawówki 28.06.16, 09:35
        > Umbridge

Co to jest?
        • asia_i_p Re: Nowa podstawa programowa - podstawówki 28.06.16, 09:37
          Literacki pierwowzór naszej minister.

https://vignette2.wikia.nocookie.net/harrypotter/images/9/9e/104260rertrere.jpg/revision/latest?cb=20120609062523&path-prefix=pl
          • gulcia77 Re: Nowa podstawa programowa - podstawówki 28.06.16, 10:04
            Cudne big_grin
          • szarsz Re: Nowa podstawa programowa - podstawówki 28.06.16, 10:13
            Taa, a ja zamiast wpisać w google, zaczęłam rozszyfrowywać skrót big_grin
      • kanga_roo Re: Nowa podstawa programowa - podstawówki 28.06.16, 09:45
        asia, jesteś genialna big_grin
        Umbridge i jej praca dla Ministerstwa, wypisz-wymaluj!
      • owczarkini Re: Nowa podstawa programowa - podstawówki 28.06.16, 11:28
        > migiem pisz do Umbridge, bo inaczej ogarnie się we wrześniu 2018. smile
        To jest bossskie !!!
      • aanniittaa Re: Nowa podstawa programowa - podstawówki 28.06.16, 12:06
        Mam takie niepokojące przeczucie, że ministerstwo też niekoniecznie na to wpadło, więc migiem pisz do Umbridge, bo inaczej ogarnie się we wrześniu 2018. smile
        Lubię to!
    • oqoq74 Re: Nowa podstawa programowa - podstawówki 28.06.16, 09:46
      Też o tym wczoraj myślałam. Każdy rocznik, który już jest w podstawówce, będzie zaczynał tę nową podstawę w pewnym momencie. Więc to nie jest tak prosto. Będzie sporo zamieszania, tym bardziej, że teraz w klasach 4-6 szkoły różnie rozkładają ilość godzin na poszczególne przedmioty, bo muszą się zmieścić w tym co jest określone dla tego etapu, ale niekoniecznie w każdej 4 czy 5 czy 6 klasie w każdej szkole ilość godzin wygląda tak samo.
      • szarsz Re: Nowa podstawa programowa - podstawówki 28.06.16, 10:54
        > niekoniecznie w każdej 4 czy 5 czy 6 klasie w każdej szkole ilość godzin wygląda tak samo.

Czyli potrzebne będzie morze korepetycji. Które ma wyeliminować w założeniu reforma. Brawo.
        • oqoq74 Re: Nowa podstawa programowa - podstawówki 28.06.16, 10:57
          Podstawa jest na cały blok od 4-6 i szkoły sobie różnie te godziny rozkładają. Więc na pewno będzie bałagan.
    • owczarkini Re: Nowa podstawa programowa - podstawówki 28.06.16, 11:34
      Ja pierdykam, nie wpadłam na to. Jakoś najwięcej myśli poświęciłam rodzinnemu dziecku z rocznika 2005, które poszło do szkoły jako 6-latek i rozkminianiu, czy będzie w średniej szkole z dziećmi starszymi o 3 lata, czy też nie.
      W sumie to mam przemożne wrażenie, że to zbiór hasełek i obrazków kompletnie bez głębszej refleksji, że już o szczegółach nie wspominam. Zdaje mi się, że za chwilę rozlegnie się ryk kościoła i UMBRIDGE (dzięki, Asia, kupuję to na wieki!) migusiem się wycofa, zwłaszcza że chyba sama jakoś średnio to ogarnia. Słowotok bez treści, a nie pomysł reformy.
    • saszanasza Re: Nowa podstawa programowa - podstawówki 28.06.16, 12:10
      Dla mnie jedynym sensownym działaniem byłoby wprowadzenie systemu 8 klasowego dopiero od września 2017 roku dla dzieci od 1 klasy tworząc całkowicie nową podstawę programową dostosowaną do nauki 8 letniej.

Wszelkie inne roczniki powinny iść starym trybem i trafić do gimnazjum. Proste i wykonalne w pełni.

Moim zdaniem, to co proponuje PIS jest niewykonalne.
      • kotagus Re: Nowa podstawa programowa - podstawówki 28.06.16, 13:47
        Tak, ale pewnie PiS się boi, że następcy szybko by to odkręcili, ZANIM pierwszy rocznik zacząłby klasę VII. A tak, mówisz, masz... I następcom będzie gorzej to odkręcić sad ps. Moją córka poszło teraz do klasy 6. Zrobi historie współczesną, wiem, bo teraz syn kończył 6 klasę. Co zatem będzie robić na historii w klasie 7 i 8? W gimnazjum pewnie zaczęła by od początku, od starożytności. . To tylko przykład myśli, które mnie od wczoraj nachodzą wink
        • saszanasza Re: Nowa podstawa programowa - podstawówki 28.06.16, 18:21
          Bo PISowi nie chodzi o dobro dzieci tylko o postawieniu na swoim, wdrożeniu jakiegoś tworu za wszelką cenę, choćby po trupach (dzieci)sad
    • paszczakowna1 Re: Nowa podstawa programowa - podstawówki 28.06.16, 13:30
      Też to zauważyłam. Mam córkę rocznik 2006, obecnie w 5-tej klasie. Czego ona sie będzie uczyć w klasach 6-8?
      • memphis90 Re: Nowa podstawa programowa - podstawówki 28.06.16, 16:44
        Religii i wychowania patriotycznego. Głównie.
    • apfelstrudel Re: Nowa podstawa programowa - podstawówki 28.06.16, 13:40
      A mój jeden właśnie idzie do szóstej a drugi do czwartej. Mam ochotę wziąć rozbieg i walnąć w ścianę.
      • szarsz Re: Nowa podstawa programowa - podstawówki 28.06.16, 13:50
        Mój do piątej. Mam ochotę na to samo.
    • scarlett74 Re: Nowa podstawa programowa - podstawówki 28.06.16, 19:01
      O rany, nikt nie zwrócił na to uwagi, tylko na kwestie organizacyjne.Mój zawodnik idzie do 6 klasy (strach się bać...),poszedł jako 6 latek i co -jako 14 latek będzie "walczył" o przyjęcie do liceum z 16-latkami.Emocjami, uczniowskim sprytem ,sposobem myślenia-już na stracie jest do tyłu....
    • kub-ma Re: Nowa podstawa programowa - podstawówki 28.06.16, 19:19
      A jak będzie z klasami integracyjnymi? Pójdą do najbliższego gimnazjum razem ze swoim pedagogiem? Pójdą do najbliższego gimnazjum z klasami integracyjnymi (choć może być daleko) bez swojego pedagoga, dostaną noweg? Czy jako jedyni zostaną w budynku szkoły choć miejsca nie ma?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka