Dodaj do ulubionych

Ksiegowa potrzebna-pytanie mam

28.06.16, 13:59
Kupione jest 8 biletow autokarowych.Jest nabywca-osoba prywatna,ktora zaplacila z wlasnej kieszeni za wszystkie bilety ,sprzedawca-biuro z biletami oraz biuro wystawiajace-czyli biuro posredniczace pomiedzy nabywca a sprzedawca.
Bilety wystawione sa na osobe prywatna,ale zas paragony-na biuro posredniczace.
Biuro posredniczace przy zakupie kolejnego biletu dla nabywcy,dostalo karte stalego klienta z nazwiskiem klienta ale chce wszystkie paragony i bilety,ktorych jest 8 sztuk.

Czy ow biuro moze rozliczyc sie z podatku , za ktore zaplacil ów klient?
Obserwuj wątek
    • thea19 Re: Ksiegowa potrzebna-pytanie mam 28.06.16, 14:16
      z paragonow to sobie nie odliczy podatku, z faktur owszem. jesli faktura jest wystawiona na biuro, to jak najbardziej moga sobie wliczyc ja w koszty. nabywca powinien dostac fakture/paragon za usluge od biura.
      • paniszelka Re: Ksiegowa potrzebna-pytanie mam 28.06.16, 14:22
        czyli co,jesli chca ode mnie paragony i bilety,za ktore ja zaplacilam,to sobie NIC nie odlicza tak?

Paragony-sa z ich nazwa firmy
        Bilety-sa z moim nazwiskiem jako nabywca i ich nazwa firmy jako biuro posreniczace/wystawiajace,Za wszystko zaplacilam ja.
        • thea19 Re: Ksiegowa potrzebna-pytanie mam 28.06.16, 14:25
          jesli kupilas towar, to powinnas dostac rowniez potwierdzenie zaplaty w formie rachunku/paragonu/faktury czy co tam kto wystawia. powinien wystawic to sprzedawca. czyli: oddajesz paragon do biura ale wzamian musisz dostac od nich paragon lub fakture, ktore oni osobiscie wystawia.
          moze byc taka sytuacja, ze paragony omylkowo dostalas a oni i tak by wystawili rachunek za posrednictwo.
    • mozambique Re: Ksiegowa potrzebna-pytanie mam 28.06.16, 14:22
      jakim cudem paragony sa wystaiwiona na kogos ?
      • paniszelka Re: Ksiegowa potrzebna-pytanie mam 28.06.16, 14:23
        Paragony sa wystawione na to biuro posredniczace.
        • kk345 Re: Ksiegowa potrzebna-pytanie mam 28.06.16, 14:24
          Paragony są przecież anonimowe, bez odbiorcy- mają tylko nazwę wystawcy, sprzedawcy
          • thea19 Re: Ksiegowa potrzebna-pytanie mam 28.06.16, 14:25
            czesto sa formatu a4 i maja dane kupujacego jesli jest to sprzedaz internetowa
            • paniszelka Re: Ksiegowa potrzebna-pytanie mam 28.06.16, 14:32
              no ale nie wiem,odlicza sobie czy nie odlicza z tych moich biletow i paragonow?Faktury nie mam.
              • thea19 Re: Ksiegowa potrzebna-pytanie mam 28.06.16, 14:40
                z paragonow sobie nie odliczy bezposrednio. majac paragony zwroci sie do teatru o wystawienie faktury na podstawie paragonu i wtedy sobie odliczy.
                • paniszelka Re: Ksiegowa potrzebna-pytanie mam 28.06.16, 14:42
                  dzieki!!!!
                  • thea19 Re: Ksiegowa potrzebna-pytanie mam 28.06.16, 14:43
                    nie ma za co

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka