06.07.16, 16:35
Jest jakis sposob na haluxy?
Boje sie operacji. Mam plaskostopie i operacja nie pomoze.
Stosowalam aparat marcin i inne ktore nie pomogly. Stosowalam 2 lata tylko mnie bardziej bolaly haluxy.
Nie wiem jakie klapki kupic. Wstydze sie odkrywac nogi.
Co jeszcze moge zrobic? Pomozcie
Obserwuj wątek
    • mozambique Re: Haluksy 07.07.16, 10:44
      polubic ,
      stosowac masci p/bólowe itp
      zrezygnowac z obcasów
      niewiele wiecej zrobisz
    • d.o.s.i.a Re: Haluksy 07.07.16, 10:54
      Zainwestuj w aparat Hallufix i nos go przynajmniej w nocy. Do tego zawsze wkladka do butów - na plaskostopie, ustawi ci stopę w lepszej pozycji do chodzenia. Patrz jak stawiasz stopę, bardziej prosto, tak żeby w zgięciu nacisk byl równo na wszystkie palce - nie bokiem, z naciskiem na palucha. Wygodne buty, tak żeby palce swobodnie sie w nich czuly, jak najwięcej chodzić na boso, albo kup sobie takie sportowe z palcami. I ZADNYCH japonek, szpilek, balerinek i żadnych innych zwężających sie.
      • paszczakowna1 Re: Haluksy 07.07.16, 13:29
        > jak najwięcej chodzić na boso

Ale po miękkich lub naturalnych podłożach, nie podłodze.

>I ZADNYCH japonek

Japonki akurat są zalecane.
        • d.o.s.i.a Re: Haluksy 07.07.16, 13:36
          >>>Ale po miękkich lub naturalnych podłożach, nie podłodze.

Rowniez po podlodze, z tego powodu, ze stopa moze sie na niej swobodnie "rozplaszczyc" tj. palce nie sa niczym blokowane. Lepsze chodzenie po podlodze boso, z neutralnie ustawionymi palcami, niz trzymanie ich w bucie.

>>> Japonki akurat są zalecane.

Nie sa I nigdy nie byly. Japonki to akurat dla stop najgorsze z mozliwych buty bo wymuszaja nienaturalny przykurcz palcow w trakcie chodzenia. A stopa zeby pracowala prawidlowo I dzwigala caly ciezar ciala musi byc ustawiona w zrelaksowanej, naturalnej pozycji, z palcami rozciagnietymi, a nie przykurczonymi.
          • mdro Re: Haluksy 07.07.16, 14:19
            Napisałam niżej, ale powtórzę - japonki właśnie wymuszają rozciągnięcie palców, dodatkowo wypychając paluch na zewnątrz. Oczywiście nie mogą być za małe/za wąskie i muszą być całkowicie płaskie.
          • mozambique Re: Haluksy 08.07.16, 11:06
            jaki przykurcz palców? ty w ogole wiesz co to są japonki ?
            • d.o.s.i.a Re: Haluksy 10.07.16, 23:43
              Proszę bardzo, dzisiejszy artykuł na gazecie:

kobieta.gazeta.pl/kobieta/56,107881,20351710,najgorsze-dla-stop-i-kregoslupa-wcale-nie-szpilki-te-buty,,1.html#Czolka3Img
    • morgen_stern Re: Haluksy 07.07.16, 11:02
      Podepnę się. Nie mam płaskostopia ani zaawanasowanych halluksów, ale w jednej stopie zaczyna mi się robić. Czy taki aparat korygujący do chodzenia po domu to dobry pomysł?
      • gama2003 Re: Haluksy 07.07.16, 11:13
        Daaawno temu ktoś mi poradził, żeby wkładać między palucha a ten drugi palec coś w stylu szpulki od nici i tak sobie ,, rozciągać,, tę okolicę. Miałam początki, zresztą w mojej rodzinie niestety wszystkie babki mają z tym problem.
        Pomogło. Teraz wręcz mam nawyk, kiedy leżę i odpoczywam zahaczam jedną nogą o ścięgno Achillesa drugiej nogi i sobie odciągam duży palec.Może utrafiłam w dobry moment u siebie tymi ćwiczeniami, ale serio jest poprawa, od dawna zapomniałam o bólu. Polecam, bezkosztowe i wygodne smile
        • mozambique Re: Haluksy 07.07.16, 11:23
          są takei silikonowe wkładki między palce ale chodzic sie z tym nie da
          • gama2003 Re: Haluksy 07.07.16, 11:53
            Moje metody tylko stacjonarne są smile.
            Ale siedzę przy komputerze i ćwiczę, teraz już chwilami bezwiednie. Jestem mistrzynią kupowania i nieużywania różnych gadżetów, gubienia też.
          • only_she Re: Haluksy 07.07.16, 12:03
            da się da, ja chodzę dzień w dzień od 20 lat. To taki mój szósty palec smile
            • only_she Re: Haluksy 07.07.16, 12:04
              to do mozambique było smile
              • gama2003 Re: Haluksy 07.07.16, 12:23
                Wiem, ja w szpulkach czy ,, termoloku,, między palcami nie ruszałam się z domu smile
                Teraz od dawna ćwiczę tylko z Achillesem.
                Tego nie zapominam zabierać ze sobą.
      • d.o.s.i.a Re: Haluksy 07.07.16, 12:05
        Apart korygujacy jak najbardziej. Ale jedyny, ktory jest polecany przez ortopedow I ktory stosuje sie rowniez po operacji to Hallufix. Wszelkie wkladki miedzy palce nie pomagaja, bo nie ustawiaja odpowiednio palucha w stosunku do srodstopia.
        • morgen_stern Re: Haluksy 07.07.16, 13:29
          Ok, dzięki! Kupię sobie zatem.
      • paszczakowna1 Re: Haluksy 07.07.16, 13:30
        >Czy taki aparat korygujący do chodzenia po domu to dobry pomysł?

Sredni. Gimnastyka lepszy.
    • peonka Re: Haluksy 07.07.16, 11:30
      Skonsultuj się że specjalistą od wad postawy, który zrobi Ci na zamówienie specjalne wkładki do buta. Na pewno nie wyleczy to haluksow, ale moze zmniejszy ból.
      Skąd wiesz, że operacja nie pomoże?
    • only_she Re: Haluksy 07.07.16, 12:00
      Mam haluks na jednej stopie. Ortopeda zauważył, gdy jeszcze nie miałam pojęcia, że się zrobi, kiedy miałam jakieś 13 lat. Od tego czasu noszę taki żelowy duży klin z Scholla. (Kiedyś były tylko gumowe, teraz są żelowe, przejrzyste). Kiedyś kupowałam je w sklepach medycznych, ale teraz trudno je dostać, więc zamawiam przez allegro. Wiadomo, że nie wyleczy, ale sprawi, że wada nie będzie się tak szybko pogłębiać.
      Zaczynam się zastanawiać nad operacją. Kiedyś nie chciałam o niej słyszeć, niestety kość robi się coraz większa i straszy...
    • srebrnarybka Re: Haluksy 07.07.16, 12:45
      stopy bez haluksów są brzydkie smile
    • paszczakowna1 Re: Haluksy 07.07.16, 13:26
      Wkładki z pelotą (zakładam, że mówisz o plaskostopiu poprzecznym), ja używam tych: www.ormex.com.pl/?36,wkladki-ortopedyczne-z-anatomiczna-pelota-metatarsalna-dla-doroslych

Gimnastyka stopy, odginanie paluchów i masowanie haluksów, wyciąganie paluchów, chwytanie stopą małych przedmiotów i chusteczek.

Klapki japonki akurat dobre.
      • d.o.s.i.a Re: Haluksy 07.07.16, 13:50
        >>> Klapki japonki akurat dobre.

Nie, nie, nie. Wujek ortopeda mi to tlumaczyl, dlaczego absolutnie nie japonki. On na codzien robi operacje halluksow wlasnie i wyrazal sie absolutnie przeciwko japonkom.
        • mdro Re: Haluksy 07.07.16, 14:15
          Dosia, przekonania jednego lekarza to akurat trochę mało... Ja, odkąd zaczęłam nosić po domu japonki, problemów z zaczynającymi rosnąć haluksami pozbyłam się całkowicie. Bo japonki właśnie w pozycji spoczynkowej wymuszają rozciągnięcie palców, jednocześnie odpychając paluch. I nie da się chodzić w japonkach z przykurczonymi palcami, tzn. kurczysz je tylko na chwilę, a potem rozciągasz.
          • d.o.s.i.a Re: Haluksy 07.07.16, 14:31
            OK, masz prawo chodzic sobie w czym Ci sie podoba. Jesli nie przekonuje Cie argument, ze moj wujek robi setki operacji halluksow w ciagu roku, to masz rowniez do tego prawo.
            Dla mnie chodzenie w ktorym palce co chwile przykurczasz, rozciagasz jest nieanatomiczne I nienaturalne. Jesli tobie pomaga to ok, nic mi do tego.
            • mozambique Re: Haluksy 08.07.16, 11:10
              jasne bo tylko twój wujek robi operacje ? dziecko jestes ?

kazdsa z nas, halluksowych, zna chyab dziesiątki ortopedów i chirurgów i dziwnym trafem wszyscy oni zalecają japonki

"Dla mnie chodzenie w ktorym palce co chwile przykurczasz, rozciagasz jest nieanatomiczne I nienaturalne"
              starsznie głupia jestes ale cie oswiecę - anatomiczne chodzenei polega wlasnie na tym ze co chwile przykurczasz albo rozciągasz miesnie któregoś palca , wiesz ? to taka tajemnica ludzkości
              • morgen_stern Re: Haluksy 08.07.16, 11:14
                Dlaczego ją wyzywasz? Nie potrafisz normalnie dyskutować?
              • d.o.s.i.a Re: Haluksy 08.07.16, 11:59
                >>> anatomiczne chodzenei polega wlasnie na tym ze co chwile przykurczasz albo rozciągasz miesnie któregoś palca , wiesz ? to taka tajemnica ludzkości

Nie wiem jak Ty chodzisz, ale ja zdecydowania tak nie chodze. Moje palce sa rozluznione podczas chodzenia a nie mlotkowate, tak jak to sie dzieje podczas chodzenia w japonkach. Spojrz sobie na diagram tutaj, to moze Ci sie rozjasni o co chodzi I o jakie przykurczanie chodzi.

www.boskiestopy.pl/chodzenie-japonkach-problemy-stop

Albo tutaj:
                ciekawe.org/2016/05/18/co-nalezy-wiedziec-o-japonkach/
                Mnie w japonkach zawsze bolaly piety.

"Kolejna zmora ortopedów. Utrzymanie butów podczas chodzenia gwarantuje przykurcz palców i przeciąża mięśnie stóp. Płaska, cienka podeszwa, podobnie jak w balerinach, może skończyć się zapaleniem rozcięgna podeszwowego. "

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka