Dodaj do ulubionych

Piękny widok

06.07.16, 17:58
Macie z okien Waszego domu/mieszkania piękne widoki?
Ja nie mam. Trudno w Warszawie o piękny widok z okna, ale oglądając programy na BBC typu "Domy marzeń", uświadomiłam sobie, że mi ten widok zupełnie nie jest potrzebny, głownie przez to, że przy trybie życia jakie prowadzę: wychodzę wcześnie, wracam zwykle późnym popołudniem, ledwo zauważam, że drzewa za oknem mają już liście.
A jak jest u Was? Ten widok ma znaczenie? Wprowadza Was w lepszy nastrój?
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: Piękny widok 06.07.16, 18:09
      Nie jest idealny, bo nie ma morza smile

Ale jest ok. Mam sporo sąsiadów z ogródkami na parterze, którzy sadzą drzewka, kwiatki, tuje itd. My mamy widok na 3 magnolie, tuje, młode sosny i parę takich, których nazw nie znam.
    • triismegistos Re: Piękny widok 06.07.16, 18:12
      Zależy od pory roku smile Za oknami z jednej strony mam podwórko- studnię, bardzo ładne i zielone, z drugiej ulicę. Ulica cały rok wygląda ładnie- to cicha uliczka z ładną zabudową. Natomiast od kwietnia do maja mogę śmiało nazwać ten widok pięknym, bo praktycznie każde drzewo i większość krzewów kwitną.
    • edelstein Re: Piękny widok 06.07.16, 18:15
      Mam na ogrod z palmami. Fajnie popatrzec jak wiewiorki lataja.
    • liliawodna222 Re: Piękny widok 06.07.16, 18:16
      Mam piękny zielony skwer z drzewami i masą psiarzy wink Jestem zadowolona smile
      • kub-ma Re: Piękny widok 06.07.16, 18:19
        liliawodna222 napisał(a):

> skwer z drzewami i masą psiarzy

Przepraszam, "Dzień świra" mi się przypomniał smile
        • liliawodna222 Re: Piękny widok 06.07.16, 18:27
          wink
    • kropkacom Re: Piękny widok 06.07.16, 18:23
      He he big_grin Kiedyś chyba nawet popełniłam taki wątek i były nawet fotki. Albo to nie ja?

Nie mam jakiegoś super widoku, ale jest dużo zieleni i trochę kolorów. smile
      • kropkacom Re: Piękny widok 06.07.16, 18:24
        Moja babcia miała bardzo malowniczą ścianę za oknem. Z drugiej strony podwórko z patologią tongue_out

Tak widok zza okna ma znaczenie.
        • kub-ma Re: Piękny widok 06.07.16, 18:48
          kropkacom napisała:

> Tak widok zza okna ma znaczenie.

Pewnie tak. szczególnie w sytuacji gdy jest do bani. A jak już jest znośnie albo ok, to już pewnie człowiek rzadko na niego zwraca uwagę.
    • kamunyak Re: Piękny widok 06.07.16, 18:29
      zawsze miałam piękne widoki ze swojego okna. Zresztą nie tylko ze swojego, z pracowego też. Na zachodzace słońce, w Warszawie. Cudo, po prostu. Do tego korony drzew bezpośrednio przed oknami.
      W Warszwie widok z okna może być piękny. Tak mialam zarówno na Pradze, jak i na Mokotowie a teraz na Ursynowie.
      • kub-ma Re: Piękny widok 06.07.16, 18:35
        Wiem, że w Warszawie mogą być ładne widoki, budynki niedaleko mojego taki właśnie mają (na piękny park), ale nie jest o to łatwo. Ja mieszkam w fajnej okolicy, bardzo zielonej, ale widok z okna taki sobie. Tyle, że mi to bardzo potrzebne nie jest.
        W pracy jeszcze gorzej - ściana sali gimnastycznej smile
      • kamunyak Re: Piękny widok 06.07.16, 18:44
        a to jest właśnie widok z mojego okna (balkonu), w Warszawie

[img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/qh/sg/009h/29Bnwn94tPKs2w3AsB.jpg[/img]
        • kub-ma Re: Piękny widok 06.07.16, 18:47
          Cudnie jest smile
    • gaga-sie Re: Piękny widok 06.07.16, 18:42
      Mam w większości okna dachowe, więc widzę malownicze chmurkismile W moim rodzinnym domu z jednego pomieszczenia widać było cmentarz-piękny widok w dniu Wszystkich Świętychsmile
    • milka_milka Re: Piękny widok 06.07.16, 18:46
      Ja mam. W Warszawie mam przepiękny widok z okien.
    • chocolate_cake Re: Piękny widok 06.07.16, 19:07
      Mam widok na własny i piękny ogród smile
      Jest super. Kiedyś miałam widok na skarpę
    • angeika89 Re: Piękny widok 06.07.16, 21:48
      Mam piękne widoki. Z jednej strony łąka, a z drugiej las smile
      • butch_cassidy Re: Piękny widok 06.07.16, 23:10
        To tak jak ja smile

A kiedyś miałam na miasto, z góry. Też nie brzydko, ale wolę jednak przyrodę.
        • angeika89 Re: Piękny widok 06.07.16, 23:16
          Kiedyś miałam widok w prost na ulicę i kilka sąsiednich bloków.
          Ale stwierdziłam, że jeśli kiedykolwiek będę zakładać rodzinę to tylko na wsi, bądź na obrzeżach miasta...
          Od strony lasu jest piękniej, bo widać jak na jesień liście zmieniają kolor, jak szron osiada na koronach drzew. Wcześniej jest mój ogród smile
          • butch_cassidy Re: Piękny widok 06.07.16, 23:22
            My mamy las iglasty, zielony przez cały rok smile A tak trochę z boku łąki i pola po horyzont. Ten horyzont jest dla mnie ważny - odpoczywam jak widzę horyzont i duuużo nieba. Bez tego ani rusz smile
            • pade Re: Piękny widok 06.07.16, 23:49
              Mam to samo! ten horyzont...
              jak ja się źle czułam w Chorwacji, wszędzie wyspy, góry, nie widziałam horyzontu z tarasu, z plaży, czułam się fatalniebig_grin
    • lady-z-gaga Re: Piękny widok 06.07.16, 22:05
      Tak. Na ulicę big_grin
      Kiedyś- nie do pomyslenia.Wydawało mi się, że widok z okna ma dawać wytchnienie i poczucie izolacji. Aż zamieszkałam przy ulicy, nieco tylko oddzielona pasem zieleni i chodnikiem. W dodatku na parterze, wysokim co prawda, ale jednak. Nie marzyłam o tym, ale nie stac nas było na super lokalizację i cichy zakątek rownoczesnie, więc wybraliśmy miejsce wygodne i optymalne dla nas, ale za to dość głośne. I nagle okazało się, że fajnie mieszkać tak, aby robiąc kanapki przy kuchennym blacie mieć widok na życie toczące się za oknem, na przechodzących ludzi smile polubiłam to, wrosłam w te klimaty i nigdy nie pożałowałam. Teraz po latach dziwnie się czuję, kiedy jestem w cudzym mieszkaniu i widzę tylko chmury albo dachy domow.
      Oczywiście najlepiej byłoby mieć prywatny dom z ogrodemsmile widoki wtedy są najlepsze smile na szczęscie mam działkę na wsi i tak zaspokajam swoją potrzebę ciszy i spokoju. Potem wracam i czuję, jak dobrze być mieszczuchem. Zresztą widzę ze swojego okna fajny skwerek, dużo zieleni, masę drzew. Tak, ten widok wprawia mnie w bardzo dobry nastrój smile
      • kub-ma Re: Piękny widok 06.07.16, 22:10
        Właśnie zastanawiałam się kiedyś, że taka opcja jak u Ciebie też byłaby niezła. Dałaby mi poczucie takie jak lubię: wiem, że życie się toczy, że ludzie są blisko, ale ja jednak jestem trochę osobno. Bałabym się jednak tego hałasu.
        • lady-z-gaga Re: Piękny widok 06.07.16, 22:23
          Będąc po 40tce (w momencie przeprowadzki) przyzwyczaiłam się nawet do autobusow jeżdżących pod domem. Jestem w stanie przy nich wieczorem zasypiać, mając otwarte okno. Wczesniej zawsze miałam ciszej, jesli uliczka, to mała, osiedlowa. Jednak nie odważyłabym się polecać tego komus, bo to śmiały eksperyment na własnym organiźmie smile
    • kaz_nodzieja Re: Piękny widok 06.07.16, 22:07
      Na Wawel wprost.
      • kub-ma Re: Piękny widok 06.07.16, 22:11
        O, to bardzo ekskluzywnie, po królewsku smile
        • dzikka Re: Piękny widok 07.07.16, 12:48
          po królewsku to mieć widok z Wawelusmile
          • kub-ma Re: Piękny widok 07.07.16, 13:33
            Z Wawelu się nie da. Z braku laku może być na Wawel. Choćby z namiotu smile
    • 21mada Re: Piękny widok 06.07.16, 22:18
      Najbardziej podobal mi sie widok z okna jak mieszkalam w bloku - widok byl na sasiedni blok.
      Teraz mam z okna widok na wlasny ogrodek. Nuda. Nic sie nie dzieje.
      • 21mada Re: Piękny widok 06.07.16, 23:50
        Zreszta widoki z bloku sa najladniejsze, zwlaszcza z wyzszych pieter, bo widac cala panorame. A z parterowego czy 1-pietrowego domku to jaki moze byc widok?
    • ksionzka Re: Piękny widok 06.07.16, 22:19
      Ja mam łady w sumie widok. Zarośnięta jestem z każdej strony.
      Z jednej strony nasz mała działka z 3 drzewami owocowymi. Mój ulubiony orzech gdzie rozkładam koc i czytam. Dalej mały stawek obrośnięty drzewami. Obok tego stawku mała działka sąsiadów z ładną altaną i ogródkiem z warzywami i owocami.
      Z drugiej strony polana, z przystrzyżonym trawnikiem. Ustawione są tu bramki i siatka do siatkówki.
      Obok altana z grillem obrośnięta sosnami dookoła. Za tym wszystkim mały dziki las wraz z polanami.
      Z trzeciej strony: sąsiad i skarpa ale taka fajna. Dzieciaki tam mają domy na drzewie. Tunele jakieś. Fajne. Porobiłam ostatnio fotki. Może dam na bloga.
      Z czwartej strony - opuszczony dom sąsiada, obrośnięty trawą po szyję i drzewami a za nim cywilizacja i autostrada i 7 km dalej miasto w jedną i drugą stronę.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Piękny widok 06.07.16, 22:20
      Mam korony drzew przed oknami. Widok prawie idealny.
    • pade Re: Piękny widok 06.07.16, 22:22
      Dla mnie widok ma znaczenie.
      Mój jest kojący. Nie mam przed nosem budynków tylko masę zieleni, widok na duży park a w oddali masywy górskie. Jak się zapatrzę, zamyślę to mogę siedzieć godzinami i chłonąćsmile
      • kub-ma Re: Piękny widok 06.07.16, 22:29
        O właśnie o takie osoby jak Ty mi chodziło. Zastanawiałam się, czy są takie osoby, które rzeczywiście w codziennym życiu (nie na wakacjach) potrafią się tak zasiedzieć i podumać. Ja nie potrafię.
        • pade Re: Piękny widok 06.07.16, 22:44
          smile
          Mogę się gapić na zieleń godzinami, relaksuje mnie tosmile
          Pod samymi oknami mam ścieżkę, uliczkę, umiarkowany ruch, więc to nie jest tak, że samą przyrodą żyję. Ale jest dla mnie tak ważna, ze z tego powodu ani myślę o wyprowadzcesmile
          • pade Re: Piękny widok 06.07.16, 22:45
            I jeszcze dodam, ze gdyby nie fakt, że mam słońce na balkonie od 12 do 19 to siedziałabym na nim dużo częściejsmile
        • butch_cassidy Re: Piękny widok 06.07.16, 23:13
          Też tak mam. Najbardziej się zagapiam na tarasie, ale przez kuchenne okno też mi się zdarza.
      • ciri_77 Re: Piękny widok 07.07.16, 13:42
        O to ja mam podobnie - w oddali Beskidy, a bezposrednio widok na ogrod tesciow.
    • kouda Re: Piękny widok 06.07.16, 22:33
      wczoraj po burzy złapałam taki smile
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/gf/vb/hx23/0RDC1AzBaNU7IWVUSB.jpg

jest prosty banalnie i ciagle zywy, bo na tle kica, biega i fruwa wiele roznych gatunkow. ja uwielbiam go za to, ze widze jak zmieniaja sie pory roku
      • kaz_nodzieja Re: Piękny widok 07.07.16, 07:57
        Taka sama była wczoraj pod Wawelem.
    • solejrolia Re: Piękny widok 06.07.16, 22:38
      Widok z okien jest mega ważny!
      U mnie widok zależy od tego z którego okna.
      Ogólnie można powiedzieć, że najlepszy mam z balkonu, na balkonie fotel, więc mogę sobie chłonąć do woli. I po tej samej stronie domu mam biuro i pokój córki- z biura widzę głównie niebo i korony drzew, a z pokoju córki glównie nasz ogród. Czyli - jest bardzo fajnie.
      Z łazienki- pole, łaka...to przypomina że mieszkam na wsismile
      Z kuchni, sypialni widzę niewielki fragment ogrodu, wybetonowane podwórko, parking, czesć ogrodu a przede wszystkim zaglądam w talerze sąsiadom tongue_out
      • kub-ma Re: Piękny widok 06.07.16, 22:49
        solejrolia napisała:

> a przede wszystkim zaglądam w talerze sąsiadom tongue_out

Ja się obawiam, że moi sąsiedzi są na bieżąco z moim codziennym menu smile
        • solejrolia Re: Piękny widok 06.07.16, 23:20
          sami sobie winni, ja byłam tu pierwsza (wieleeeeeeee lat przed nimi) wink
    • tereska.z.bombaju Re: Piękny widok 06.07.16, 23:06
      Z balkonu widzę głównie sąsiedni blok.
      Za to z okien po drugiej stronie widzę panoramę całego miasta, aż po jego granice. Każdy kto do mnie przychodzi jest tym widokiem zachwycony. Zwłaszcza w nocy wygląda to bardzo efektownie.
      Jak byłam w drugiej ciąży i pod koniec budziłam się bardzo wcześnie to siadałam sobie na stole w kuchni i oglądałam piękne wrześniowo- październikowe wschody słońca
      • wioskowy_glupek Re: Piękny widok 06.07.16, 23:52
        Z jednej strony na blok z drugiej przepiękny widok na góry smile
    • ina_nova Re: Piękny widok 07.07.16, 09:10
      Mieszkam na 10 piętrze i widok mam wspaniały, i obawiam się, że drugiego takiego w moim mieście już nie uświadczę jeśli przyjdzie mi się przeprowadzić. Przez okna widzę rzekę, panoramę miasta, masyw Ślęży, a przy dobrej widoczności Śnieżkę.
    • cauliflowerpl Re: Piękny widok 07.07.16, 09:14
      Mam widok na plac, na którym dużo się dzieje.
      I mam okna od podłogi do sufitu.
      Koty zachwycone. Dużo ludzi, dużo psów.
      Mnie się też podoba.
    • duszyczka-ciemna Re: Piękny widok 07.07.16, 09:20
      Kupiłam z mężem mały domek właśnie ze względu na widoki.
      Mieszkam wysoko na skale.
      Dookoła są góry porośnięte drzewami jak to w Bieszczadach.
      W przedpokoju mam małe okno za którym po niecałym metrze jest las sąsiada.
      Zimą podchodzą pod to okno sarny.
      Pierwsze dziecko ma widok na kawałek domu sąsiada, czasami pasą krowę, widać kozy a kury chodzą wraz z pisklakami koło domu bo nie potrzebne nam ogrodzenie.
      Z salonu widzę w oddali domek letniskowy sąsiada.
      Z kuchni i drugiego pokoju widok jest bajkowy...
      naprzeciwko jest wzgórze, 2 stuletnie domki, na dole wije się rzeka.
      Każdy kto do nas przyjeżdża długie godziny delektuje się na tarasie tym widokiem.
      Czasami widzimy bociana, ostatnio jadł padalca przez dobre 20 minut bo mu uciekał z dzioba.
      A jesienią...ile kolorów!
      Widok wynagradza mi to, że dom dalej do końca nie jest wyremontowany i jest mały.
      Do miasta i do szkół mam 7 kilometrów. Wcześniej 5 minut spacerkiem.
      Nie zamieniłabym jednak tego miejsca na ziemi na żadne inne...
    • truscaveczka Re: Piękny widok 07.07.16, 09:33
      Okna dużego pokoju wychodzą na blok, gdzie mieszka cioteczna babcia mojego męża, która Obserwuje i Informuje (babcię tongue_out). Tam widoku nie ma.
      Druga strona (4 piętro) to zadrzewiony plac zabaw w dole, a wyżej bardzo dużo nieba i piękne zachody słońca.
      Chciałabym mieć lepsze widoki, ale i tym się zadowolę.
      • bei Re: Piękny widok 07.07.16, 09:47
        Widok w zaleznosci od okna- na skale z jury, na pola, na domy sasiadow- zawsze na pierwszym planie jest ogrod, wciaz cos kwitnie lub ma kolorowe liscie, polac zieleni trawnika, zima widze kolorowe galezie, zimozielone rosliny i jesli jest nawet odrobina sniegu- to trzyma sie dlugo i jest czysciutki.
        • bei Re: Piękny widok 07.07.16, 09:53
          fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1504347,2,84,skalka-zytnia.html
          • kaz_nodzieja Re: Piękny widok 07.07.16, 12:11
            Piękna okolica, ale okropna wilgoć. Nie łamie Cię w gnatach?
    • mikams75 Re: Piękny widok 07.07.16, 09:42
      ja potrzebuje troche przestrzeni za oknem, wiec jakbym miala blisko inne domy czy wielkie drzewa to czulabym sie przyduszona. No wiem mam przestrzen za oknem, z jednej strony sa tez inne budynki ale tak po skosie a na wprost ogrod/trawnik. Z drugiej strony przestrzeni jest wiecej, sa mniejsze domy, drzewa, pozostale budynki sa dalej no i moj ulubiony widok na gory - patrze codziennie, to jak prognoza pogody dla mnie na podstawie widocznosci szczytow gorskich wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka