Dodaj do ulubionych

Tatry i okolice

10.07.16, 13:16
Pomóżcie i dajcie jakiś pomysł na wycieczki ,dwie osoby dorosłe i dwoje dzieci lat 10 i 11. Pani chce pokazać góry panu i dziecku, nigdy tam nie byli. Pan jest obcokrajowcem, a pani była w gorach w czasach szkolnych. Jadą na wycieczkę objazdową - Kraków, Wieliczka , Zakopane. Pani jest moją kuzynką.
Dajcie pomysł jakiejś trasy wycieczkowej, która pokaże piękno gór, ale będzie łatwa, gdyż jedno dziecko jest niepełnosprawne, chodzi samo, ale wolniej niż reszta, odpadają trudne trasy, to ma być długi spacer nie wyprawa.
Najlepiej ok 4 - 5 godzin z odpoczynkiem max, nie Morskie oko, nie Chochołowska i Kościeliska.
Mają do dyspozycji samochód , mogą podjechać gdzie trzeba.
Obserwuj wątek
    • smoczy_plomien Re: Tatry i okolice 10.07.16, 13:30
      Hala Kondratowa - łatwo, niedługo i widoki gwarantowane.

Polana Rusinowa + ew. podejście do Gęsiej Szyi - co prawda na samą Rusinową idzie się przez las, ale potem widoki są cudne. Nie trzeba wchodzić na samą Gęsią, wystarczy podejść kawałek w tamtym kierunku i już zapiera dech w piersiach.

Hala Gąsienicowa

Dolina Strążyska - z tym, że dla zdrowego człowieka to jest max. 40 minut drogi.

Dolina Małej Łąki - tutaj znowu droga raczej przez las, ale za to potem widoki cudne

Można się ewentualnie pokusić o jakieś przejścia między dolinkami przez drogę nad Reglami, ale tam już bywa stromo, więc trzeba mądrze wybrać. Nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że dość łagodna była droga przez Kościeliską [trzeba tylko krótki kawałek przejść] na Przysłop Miętusi i do Małej Łąki.
      • ra-sowa Re: Tatry i okolice 10.07.16, 13:33
        Dzięki, mam nadzieję że im się spodoba, a że przez las, to wcale nie szkodzi.
    • arwena_11 Re: Tatry i okolice 10.07.16, 13:35
      No to może Strążyska? Ładna trasa normalnie na ok 40 - 50 min. Na końcu Herbaciarnia ze wspaniałą szarlotką ( ale i naleśnikami czy jakąś zupą ). Stamtąd mogą podejść pod Siklawicę ( normalnie ok 10-15 min. )
      • ra-sowa Re: Tatry i okolice 10.07.16, 13:46
        fajne miejsca, ja się zaangażowałam w wybieranie miejsc, bo jedno z jadących dzieci jest moje, a ja z małżonkiem pozostaniemy sami w domu ha ha.
        A panny się nakręcają na baseny i góry.
        • arwena_11 Re: Tatry i okolice 10.07.16, 14:30
          Nie wiem na ile niepełnosprawne będzie dziecko, ale może ze Strążyskiej podejdą na Sarnią Skałę? Widok piękny, ale tam jest ok 30-40 minut ostrego podejścia, więc nie wiem czy dacie radę.

Można też wjechać na Kasprowy, stamtąd zejść do Murowańca i przez Boczań zejść do Kuźnic ( łagodniejsze zejście niż Jaworzynką )
          • ra-sowa Re: Tatry i okolice 10.07.16, 14:34
            to znam, jak im każę stać w kolejce na Kasprowy, to mnie zabiją po powrocie.
            • arwena_11 Re: Tatry i okolice 10.07.16, 14:59
              A nie mogą kupić on line? Tylko nie wiem jak z terminami - w sensie kiedy będą w Zakopanym?

Zawsze mogą dokupić powrotny ( w razie złej pogody ) na górze.

b2c.pkl.pl/sklep/kasprowy_wierch/2016-07-20/2016-07-20/095000/bilet.aspx
      • smoczy_plomien Re: Tatry i okolice 10.07.16, 16:02
        Jestem koneserką tatrzańskich szarlotek. Ta na Strążyskiej rok temu to był niestety najgorszy shit. Nadzienie z gotowych, kupnych jabłek ze słoika, nawet nie widziały piekarnika i do tego 2 blaty słabego ciasta. Fuj. Na Strążyskiej najlepsza jest herbata z wkładką z konfitury jagodowej, szczególnie zimą smile
        • arwena_11 Re: Tatry i okolice 10.07.16, 16:21
          No ja pamiętam sprzed ładnych kilku lat. Mogło się coś zmienić.

Najlepsze jakie jadłam były w Murowańcu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka