Dodaj do ulubionych

tanie kaski rowerowe

14.07.16, 08:20
jak myslicie? jest jakas faktyczna roznica w bezpieczenstwie? patrze na Ali i mozna z 5 euro kupic i sie tak zastanawiam teraz. oszczedzac na tym czy wydac jednak wiecej?
Obserwuj wątek
    • cauliflowerpl Re: tanie kaski rowerowe 14.07.16, 08:25
      Na Ali bym nie kupiła.
      Ale miałam wypadek w kasku z Decathlona za 15 Euro. Walnęłam o asfalt lewą stroną czaszki przy prędkości 30 km/h. O ile szczęka niestety nie była chroniona, tak kask przy skroni ledwie się zadrapał - odbił i koniec końców wyszło mi limo, ale nie połamał się.
      • rulsanka Re: tanie kaski rowerowe 14.07.16, 12:38
        Ale kask POWINIEN się połamać, taka jego rola. Połamanie kasku wiąże się z absorpcją energii kinetycznej. Jeżeli kask się nie połamał to albo uderzenie było słabe (człowiek odruchowo chroni głowę) albo kask nie spełnił swojej roli.
        • cauliflowerpl Re: tanie kaski rowerowe 14.07.16, 13:14
          No fakt, glowne uderzenie przyjela dolna szczeka. Siedem zlamanych zebow trzonowych, w tym dwa do wymiany na implanty wink
          • taki-sobie-nick Re: tanie kaski rowerowe 15.07.16, 00:13
            cauliflowerpl napisała:

> No fakt, glowne uderzenie przyjela dolna szczeka. Siedem zlamanych zebow trzono
            > wych, w tym dwa do wymiany na implanty wink

Ouć.

Coś ty wyrabiała na tym rowerze?

Może kup sobie bokserski ochraniacz szczęki?
            • konsta-is-me Re: tanie kaski rowerowe 15.07.16, 00:21
              Lepiej implant zeba niz czaszki.
              Slowo.
    • ladnyusmiech Re: tanie kaski rowerowe 14.07.16, 08:26
      Ciężko ocenić bez sprawdzenia. Kupowałam w lidlu i jestem zadowolona, bo jest pokryty tworzywem a nie folią, i dość zabudowany. Cóż więcej mogę powiedzieć? Nie testowałam. Na szczęście ... smile
    • ofelia1982 Re: tanie kaski rowerowe 14.07.16, 08:28
      Nie kupuj na Ali. Kaski z Decathlona kosztuja 50-60zl, a sa b.porządne
    • lauren6 Re: tanie kaski rowerowe 14.07.16, 08:41
      Nie, nie kupiłabym tak taniego kasku, tak samo jak nie kupiłabym dziecku taniego fotelika samochodowego w supermarkecie.
    • ginger.ale Re: tanie kaski rowerowe 14.07.16, 08:51
      Nie kupiłaby.
      O marketowym foteliku, tudzież poddupniku nie wspomnę, bo dla mnie to już level hard.
    • kira02 Re: tanie kaski rowerowe 14.07.16, 09:30
      Tu bardziej chodzi o atesty i spełnianie norm bezpieczeństwa. Cena nie zawsze przekłada się na jakość, ale w kwestii takich rzeczy jak kask lepiej postarać się kupić taki lepszy, w końcu ma nas chronić i przejąć na siebie skutki wypadku. Ergo, na Ali nigdy bym kasku nie kupiła, tak jak nie kupiłabym badziewnych klocków hamulcowych do auta.

Najlepiej przejdź się do lepszego sklepu sportowego i wypytaj sprzedawcę, czym się różnią droższe kaski od tych tańszych, w końcu chodzi o bezpieczeństwo.
      • eve-lynn Re: tanie kaski rowerowe 14.07.16, 09:33
        Poczytalam juz testy i wybralam sobie kask. Musze tylko zamowic - nie na Ali.

Kurna problem z tym Ali taki ze zaraz zaloze osobny watek smile
      • oqoq74 Re: tanie kaski rowerowe 14.07.16, 09:35
        Tanie stosunkowo i w miarę dobre można dostać kaski w decathlonie, ale też czasem w Lidlu. To są kaski w granicy 50-60 zł i dla kogoś, kto nie jest wyczynowcem, spokojnie wystarczą.
    • mikams75 Re: tanie kaski rowerowe 14.07.16, 10:59
      ja bym nie kupila kasku w necie, bo musze przymierzyc. Nawet dla dziecka trzeba bylo kilka przymierzyc, zeby wybrac ten, ktory byl wygodny i idealnie dopasowany ksztaltem. A tylko dobrze dopasowany kask bedzie sie trzymal glowy i chronil w razie upadku.
    • jusytka Re: tanie kaski rowerowe 14.07.16, 12:34
      W tanich kaskach nie ma ważnej dla bezpieczeństwa technologii MIPS 43ride.com/bike-fashion/2015/mips-co-i-jak/ Zastosowano tam rozwiązanie, które funkcjonuje w ochronie naszego mózgu. Nie kupię już żadnego kasku bez tej technologii.
    • miliwati Re: tanie kaski rowerowe 14.07.16, 12:36
      eve-lynn napisała:

> jak myslicie? jest jakas faktyczna roznica w bezpieczenstwie? patrze na Ali i m
      > ozna z 5 euro kupic i sie tak zastanawiam teraz. oszczedzac na tym czy wydac je
      > dnak wiecej?

Kask rowerowy do normalnej ulicznej jazdy to w ogóle zawracanie d*py.
      • konsta-is-me Re: tanie kaski rowerowe 14.07.16, 12:52
        Jasne, do pierwszego wypadku...
        I WCALE predkosc nie musi byc duza, wbrew pozorom.
        • miliwati Re: tanie kaski rowerowe 14.07.16, 12:59
          konsta-is-me napisała:

> Jasne, do pierwszego wypadku...

Ech, jakby tak były hełmy chroniące przed praniem mózgu...

> I WCALE predkosc nie musi byc duza, wbrew pozorom.

Za to upadek musi być wyjątkowo specyficzny, żeby hełm rowerowy na coś się przydał poza ochroną fryzury przed zapiaszczeniem. Ktoś to kiedyś zbadał - wyszło że hełm rowerowy najlepiej chroni pieszego, który się potknie i upadnie na nos.
          • konsta-is-me Re: tanie kaski rowerowe 14.07.16, 13:17
            Co znaczy upadek specyficzny?
            Mozesz rozwinac?
            • miliwati Re: tanie kaski rowerowe 14.07.16, 13:48
              konsta-is-me napisała:

> Co znaczy upadek specyficzny?
              > Mozesz rozwinac?

Jeżeli nie zrozumiałaś mojej poprzedniej wypowiedzi, to nie, nie ma sensu jeszcze bardziej tego rozwijać.
              • konsta-is-me Re: tanie kaski rowerowe 14.07.16, 13:52
                Tiaaa...big_grin
                Jakos czulam ze tak bedzie wink
        • mikams75 Re: tanie kaski rowerowe 15.07.16, 00:09
          dokladnie, niedawno moje dziecko sie wywalilo na rowerze, predkosc nieduza, jeden glupi ruch i tylko dzieki temu ze kask byl na glowie prawidlowo zalozony ocalal nos a moze i zeby.
    • solaris31 Re: tanie kaski rowerowe 14.07.16, 12:40
      Ja mam z Decathlona,na szczęście mocy nie sprawdzałam.
    • turzyca Re: tanie kaski rowerowe 15.07.16, 00:26
      Przede wszystkim w wygodzie. A w niewygodnym kasku się nie jeździ.

Pamiętaj, żeby zobaczyć, jak to prawidłowo zakładać, wiele osób robi to źle, a wtedy.kask nie chroni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka