Dodaj do ulubionych

W zamachu zginęły dwie

15.07.16, 12:57
siostry narzeczonej mojego siostrzeńca... Jutro mieli wracać do Polski... Ciągle nie wierzę... 20 i kilkanaście lat...
Obserwuj wątek
    • little_fish Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 13:05
      tak to straszne - w każdym zamachu i w każdej katastrofie giną czyiś najbliżsi - dzieci, rodzeństwo, rodzice....
    • sanrio Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 13:08
      OJP....a zamachowca zastrzelili zamiast zabrać na trwające kilka lat tortury...
      • hanka78 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 13:28
        pół godziny temu to samo powiedziałam mojemu szwagrowi...
      • arwena_11 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 14:45
        a ja myślę, że lepiej iż społeczeństwo gonie musi utrzymywać. Jak znam zycie, to w imię politycznej poprawności miałby super celę i jak najlepsze warunki - bo Francja bałaby się oskarżenia o rasizm
        • chlodne_dlonie Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 15:40
          Nie sądziłam, ze w takim kontekście kiedyś to powiem, ale jednak - 100/100.

..szczere wyrazy współczucia wszystkim bliskim ofiar..
        • sanrio Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 16:49
          dlatego napisałam "tortury" a nie "więzienie"
    • pulcino3 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 13:10
      Wyrazy współczucia .
    • hanka78 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 13:24
      Mój siostrzeniec ma 22 lata... siedział prze zwłokach w leżących w kałuży krwi przez pół godziny i podobno nie podjechała żadna karetka, nic... A ambasada zamiast im coś pomóc, prosi, żeby nie wyjeżdżali tyli zostali identyfikować zwłoki...
      • nathasha Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 13:33
        to okropne sad bardzo bardzo wspolczuje siostrzencowi i jego narzeczonej. sadze tez ze tam byl taki chaos ze po prostu nie dalo sie tego opanowac, w sensie wyslac tyle karetek ile potrzeba. wiem ze do szpitali w Nicei pozjezdzal caly personel, nawet ten na urlopach, studenci medycyny, po prostu wszyscy ktorzy mogli jakkkolwiek pomoc. ale oczywiscie rozumiem ze to w zaden sposob gniewu i bolu nie usmierzy.
        • dyzurny_troll_forum Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 13:55
          nathasha napisała:

> to okropne sad bardzo bardzo wspolczuje siostrzencowi i jego narzeczonej. sadze
          > tez ze tam byl taki chaos ze po prostu nie dalo sie tego opanowac, w sensie wys
          > lac tyle karetek ile potrzeba.

Zwłok nie transportuje się karetkami. W przypadku stwierdzenia zgonu przez lekarza zwłoki zostają na miejscu i czekają na specjalny transport.
          • hanka78 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 14:13
            tylko zanim podszedł lekarz i kazał je zakryć, minęło pół godziny
            • d.o.s.i.a Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 15:07
              >>> tylko zanim podszedł lekarz i kazał je zakryć, minęło pół godziny

Bo pewnie sobie pil kawke w dyzurce...
              Sorry, ale na kogo właściwie jesteś zla? Na lekarzy, których byla ograniczona ilość żeby moc dotrzeć do każdego poszkodowanego w trzy sekundy?
              • hanka78 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 16:07
                Napisałam, jestem zła na ambasadę, że po tak tragicznych przeżyciach, chciała jeszcze dołożyć traumy...
                • przystanek_tramwajowy Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 16:14
                  No przepraszam, ale nie rozumiem. Zginęły siostry narzeczonej twojego krewniaka, a oni chcieli się jak najszybciej zwinąć do Polski? W takiej sytuacji zostaje się na miejscu i pilnuje wszystkich formalności. Kto ma to zrobić za krewnych? Takie jest życie. Dziwne postępowanie twojego krewnego i dziwny wątek, bo podobny żaden Polak jak twierdzi MSZ nie zginął.
                  • hanka78 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 16:15
                    To że czegoś nie rozumiesz to Twój problem.. Obyś zrozumieć nie musiał...
                    • bisiek10 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 16:51
                      No ale ja też nie rozumiem.Jakieś to pokrętne.To chyba normalne że jako bliskiej osobie kazali mu zostać aby zidentyfikować zwłoki czy załatwic inne formalności.Poza tym ja rozumiem szok i żal ale na każdy post nie wyrażajacy współczucia odpowiadasz atakiem.I jeszcze twierdzenie że ambasada nic nie powie że zginęli Polacy.No prosze Cię.
                      • hanka78 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 16:55
                        On nie jest bliska osobą. Ja atakuje, czy Ty?

• bisiek10 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 16:58
                          Ja??? No prosze Cię.Kto na normalne pytanie wyjechał z tekstem czy jestem ministerstwem???
                          • hanka78 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 17:05
                            Sugerowałeś, że ministerstwo nie zostało poinformowane. Więc może się identyfikujesz z ministerstwem?
                            • bisiek10 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 17:13
                              OMG.Nie wierze normalnie.Ty umiesz czytć ze zrozumieniem?? To TY sama napisałas że ambasada nic nie powie.
                        • przystanek_tramwajowy Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 16:59
                          Ale jego narzeczona tak. Zginęły jej siostry.
                          • hanka78 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 17:07
                            To powiedz im, ze są złe i głupie , bo nie robią tego co Ty uważasz za stosowne
                        • lauren6 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 17:45
                          Chciał uciec do Polski i pozostawić narzeczona samą w obliczu takiej tragedii? Ojp.
                          • gama2003 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 18:15
                            Niewiarygodne. Choć może go szok tłumaczyć i odruch ucieczki z miejsca tragedii. Rodzinie współczuję z całego serca, nie wiem, czy lata wystarczą by podnieść się po takim dramacie.
                            A ambasada ma pewnie procedury, niestety przykre obowiązki musi wypełnić rodzina ofiar.
                  • nenia1 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 20:26
                    przystanek_tramwajowy napisał:

> No przepraszam, ale nie rozumiem. Zginęły siostry narzeczonej twojego krewniaka
                    > , a oni chcieli się jak najszybciej zwinąć do Polski? W takiej sytuacji zostaje
                    > się na miejscu i pilnuje wszystkich formalności. Kto ma to zrobić za krewnych?
                    > Takie jest życie.

Poważnie nie można sobie darować pouczanek w obliczu takiej tragedii? Przecież to są jeszcze bardzo młodzi ludzie, którzy przeżyli dosłownie horror, na ich oczach ginęli ludzie, sami otarli się o śmierć. Oczekujesz filozoficznego podejście w takiej sytuacji na zasadzie - takie jest życie? Coś z tobą nie tak?
                    • mamaemmy Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 19:52
                      Przystanek jak zawsze lubi się niby mądrze przypie...ć i uważa się za takiego YNTELIGENTA. Sama nawet nie zauważa,że jest po prostu żalosna od jakiegos czasu.
                  • slonko1335 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 21:21
                    A to na serio takie dziwne, że po czymś takim młody człowiek chce jak najszybciej znaleźć się u siebie wśród swoich bliskich? Jakby Wasze dziecko tam było nie chciałybyście żeby jak najszybciej wróciło? przecież to traumatyczne przeżycie nawet dla dorosłych doświadczonych osób a co dopiero dla takiego gó...arstwa..
                    • lokitty Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 23:05
                      Tyle, że to "g..niarstwo" jest już dorosłe (narzeczeni) i nikogo innego z rodziny tam nie ma, kto mógłby dopełnić formalności itp. Strasznie przykre i obciążające, ale co innego można zrobić?
                      Czułabym się bardzo niefajnie, gdyby mój narzeczony w takim momencie chciał wyjechać, a nie mnie wspierać na miejscu. Bo jeśli w takiej sytuacji nie potrafi wspierać, to kiedy?
                      • nenia1 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 23:18
                        Różne rzeczy można w takiej sytuacji robić, bo i ludzie są różni. Nie ma jednego wzorca postępowania. Nie oceniaj tych ludzi bo ani nic o nich nie wiesz ani nie sądzę, byś coś takiego doświadczyła na własnej skórze.
                        • lokitty Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 23:25
                          Nie oceniam, stwierdzam fakt, że niestety zostali postawieni w ciężkiej sytuacji, której muszą sprostać, bo nikogo innego nie ma. Optymalne by było, gdyby przyjechali rodzice dziewczyn, jeżeli mogą, bo cała ta sytuacja jest straszna.
                          BTW, niejednokrotnie byłam stawiana w ciężkich sytuacjach, na szczęście nie aż takiego kalibru, ale typu napad z pobiciem na ludzi z mojej grupy, różne wypadki, szczególnie przykre, kiedy chodziło o dzieci (np. matka jełopa położyła 3-latka na górze na piętrowej nadstawce nad łóżkiem, dziecko w nocy spadło oczywiście, spędziłam z nimi w szpitalu czas do 4 nad ranem, o 6 wyjeżdżaliśmy dalej). I po prostu niestety, ale czasami nie ma kto czymś się zająć, i nawet ci nieprzygotowani muszą sprostać sytuacji (opatrywałam pobitą kobietę, chociaż po prostu generalnie rzygam na widok krwi).
                          • nenia1 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 23:58
                            Nie stwierdzasz żadnego faktu tylko przestawiasz swoją opinię jak twoim zdaniem wzorcowo powinni zachować się ci młodzi ludzie. Nie, ludzie wcale nie muszą zawsze wszystkiemu sprostać i mają prawo do różnych reakcji, szczególnie w wyjątkowo ekstremalnych sytuacjach.
                            • lokitty Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 09:34
                              Pewnie mają, ale nie rozumiem, dlaczego autorka wątku reaguje aż tak dużą złością na wszelkie okoliczności, które są niezależne od nich - a wiem z kolei, że służby ratownicze w takich przypadkach starają się jak mogą, i nie są to żadne zaniedbania czy lekceważenie. Najpierw ratuje się żywych, taka prawda.
                              I z wypowiedzi autorki, a nie czego innego, wynika to, że powstała taka a nie inna odnoga wątku.
                              Jak już napisałam, najlepiej by było, gdyby tam na miejsce przyjechali rodzice - i mam nadzieję, że tak będzie.
                      • slonko1335 Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 10:01
                        I co z tego, że dorosłe?...nie oczekiwałabym od dziecka które przeżyło cos takeigo, że ma sie zając formalnościami dotyczącymi smierci siostry tylko chciałabym by jak najszybciej wyrwało sie z tego horroru...a tu mowa o dzieciaku tak naprawdę który żadnym bliskim dziewcyznek nie jest...skąd wiesz czy na miejscu nie ma juz rodziny? co tak naprawde on ma tam robić?
                        • lokitty Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 11:08
                          Wspierać narzeczoną, której siostry tragicznie zmarły. Chłopak, który by zwiał w takiej sytuacji i mnie zostawił z taką sytuacją, byłby dla mnie skreślony.
                          • przystanek_tramwajowy Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 11:20
                            lokitty napisał(a):

> Wspierać narzeczoną, której siostry tragicznie zmarły. Chłopak, który by zwiał
                            > w takiej sytuacji i mnie zostawił z taką sytuacją, byłby dla mnie skreślony.
                            >

Zgadzam się. To niestety idealny materiał na męża, który zwieje w podskokach, jak dziecko będzie niepełnosprawne albo żona zachoruje na nowotwór.

---
                            Kazałam dzieciakowi wysiąść, mówiąc, że ze mną jej rodzice nie ustalali, że wraca z nami. Dzieciak przerażony, bo ona sama autobusami jeszcze nie jeździ i jak ona ma teraz wrócić. Powiedziałam jej by zadzwoniła do rodziców i odjechałam (by beatulek).
                          • slonko1335 Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 11:26
                            "ambasada zamiast im coś pomóc, prosi, żeby nie wyjeżdżali "

ta narzeczona to tez chce wyjechać z tego piekła jak zrozumiałam-i co ma on zostac na meisjcu coby ja na odległośc wspierac-fantastyczny pomysł...
                            • lokitty Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 12:31
                              A bo te formalności niestety nie są błyskawiczne, identyfikacja, papiery, zapewnienie transportu zmarłych do Polski itp. W bliskim kręgu osobistym, nazwijmy to tak, x lat temu,obserwowałam historię pilota wycieczki - w wypadku zginęła prawie połowa autokaru, osoby towarzyszące, które przeżyły, też musiały czekać na powrót do Polski, identyfikować, dopełniać formalności, a sytuacja była łatwiejsza, bo to był 1 autokar z samymi Polakami, listą ludzi i pilot od razu był w stanie powiedzieć, kto zginął. Wypadek zdarzył się rano, a autokar dla wracających można było zamówić dopiero po kilkunastu dobrych godzinach, tak samo rodziny mogły ich odbierać samochodem.
                              Nie piszę tego, żeby dowalać - tyle, że w takich sytuacjach jedno co można robić, to nie nakręcać stresu, bo nie masz wpływu na pewne procedury.
                              BTW, jest artykuł na gazecie, ogólnie ciężka sytuacja, ojciec dziewczyn opiekuje się niepełnosprawnym synem, więc pewnie nie przyjedzie po nie sad. Cały rok zbierały na tę wycieczkę, no k... mać!
                              • lokitty Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 12:37
                                BTW, autorka napisała coś w stylu, że "to nie jest jego rodzina" i do tego się odniosłam też. Ale nieważne. Ważne, żeby młodzi zdołali jakoś się wyciszyć i przebrnąć przez to wszystko, nie są anonimowi w swojej małej miejscowości, więc mam nadzieję, że dostaną wsparcie od lokalnych instytucji i sąsiadów.
                                • slonko1335 Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 13:02
                                  ale taka jest prawda-to nie jest jego rodzina i choćby nie wiem jakby chciał nikt z jego zdaniem i nikt tam się z nim nie będzie liczył w kwestii formalności, zdania, itd.....
                                  • lokitty Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 13:16
                                    Ale to nie znaczy, że nie powinien być przy narzeczonej, jeśli ona jest zmuszona z jakichś powodów tam zostać. Jeżeli ludzie są na tyle dorośli, żeby zaręczać się i planować ślub, to niestety, ale też powinni być na tyle dorośli, żeby zaopiekować się tym wybranym towarzyszem życia.
                                    • slonko1335 Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 13:23
                                      ale nie jest nigdzie napisane, że ją zostawia tam samą,prawda? to sobie ematki dośpiewały tylko... bo ja widzę wyraźnie, że ONI chcieli wyjeżdżać...bierzesz pod uwagę też to, że jeśli nawet zorganizowana jest pomoc, jakiś nocleg dla rodzin ofiar to on się może zwyczajnie nie łapać?
                                      • lokitty Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 18:49
                                        Wiesz co, pewnie że tak, po prostu uważam, że postawa autorki, starszej pewnie ze 2 razy od całego tego towarzystwa i nie zamieszanej bezpośrednio w zdarzenia, niestety nie pomaga. Ale w takich ciężkich sytuacjach każdy reaguje, jak umie. Pamiętam, jak dowiedziałam się o wypadku, który Ci wyżej opisałam - i po prostu totalnie nie uwierzyłam (dostałam wiadomość, zanim cokolwiek pojawiło się w mediach). Dlatego zostawmy to, bo jak dziewczyna jeszcze czyta swój wątek, to pewnie jej przykro.
                                        Szkoda, ogromnie szkoda dziewczyn, dla których to miała być atrakcja i coś nowego, zbierały kasę, czekały... trudno to wszystko pojąć, jakie życie jest okrutne i złośliwe.
                                        Po tym wypadku, o którym Ci napisałam, usłyszałam bezpośrednią historię o dziewczynce, która pojechała na wycieczkę w nagrodę za wyniki w nauce, chyba do gimnazjum zdała, rodzice się cieszyli... Skończyła ze skręconą głową pod fotelem.
                                        Życie to ku...
                                • pulcino3 Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 18:42
                                  W pierwszej kolejnosci to Polakami, ktorzy byli ofiarami ataku terrorystycznego poza granicami kraju zarowno tu jak i tam , powinny zajac się polskie służby do tego powołanie a nie lokalnie/sasiedzi. Rzad powinien wysyłać resortowy samolot do transportu zwłok, jak to bylo tydzień temu we Włoszech w przypadku zabitych obywateli Włoch w AS.
                                • pulcino3 Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 18:42
                                  W pierwszej kolejnosci to Polakami, ktorzy byli ofiarami ataku terrorystycznego poza granicami kraju zarowno tu jak i tam , powinny zajac się polskie służby do tego powołanie a nie lokalnie/sasiedzi. Rzad powinien wysyłać resortowy samolot do transportu zwłok, jak to bylo tydzień temu we Włoszech w przypadku zabitych obywateli Włoch w AS.
                                  • lokitty Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 18:50
                                    Mówię o tym, co po powrocie. Mam nadzieję, że zostaną otoczeni opieką, bo nie są anonimowi, ludzie ich żałują bardzo. Oby dobrych chęci starczyło.
                                    • kaz_nodzieja Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 19:09
                                      Biedna ta rodzina. Matka zmarła kilka lat wcześniej na nowotwór. Nie ma sprawiedliwości na tym świecie.
                              • slonko1335 Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 12:52
                                No ja wiem, to może potrwać długo a przypominam, że mieli na drugi dzień wracać do Polski wiec niekoniczni mają nawet gdzie się zatrzymać i bez sensu tam siedzieć czekać nie wiadomo na co skoro ciała zidentyfikowano już..bierzesz pod uwagę, że chłopak je zaprosił i też może w jakimś stopniu czuć się winny, nie wiesz czy pierwsza myśł rodziny dziewczynek tez taka nie była, bo w obliczu takiej tragedii rózne rzeczy się dzieją i nie zawsze myśli rozsądnie..Nie wiem mój ojciec zmarł jak byłam starsza, na miejscu, po długiej chorobie a nie wyobrażam sobie, żeby rodzina mnie zostawiła samą z załatwieniem formalności..i nie wyobrażam sobie aby zostawić z tym po czymś takim swoje dziecko tam, po tym co się stało, co widziało, co przeszło, w obcym miejscu, kraju...chłopak ma 22 lata-ma prawo zachowywać się niedojrzale i irracjonalnie-nie ma żadnej określonej procedury zachowania po czymś takim..Tobie wydaje się, że zachowałabyś sie inaczej ale bardzo możliwe, że tylko ci się wydaje...ja wiem, że chciałabym jak najszybciej wrócić do domu, do bliskich i wątpię czy podołałabym w załatwianiu jakichś tam formalności a mam prawie dwa razy tyle lat..
                                • gama2003 Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 17:45
                                  Myślę, że żadna z nas nie jest w stanie wyobrazić sobie co ci ludzie przeszli, co widzieli, co musieli zrobić. Ani jaka jest siła szoku, w którym są. Każde z nich ma prawo być w szoku na granicy utraty zmysłów. Nie ma co potępiać chłopaka, nie stracił sióstr, ale cudem ocalił życie, brał udział w niewyobrażalnym dramacie Sam potrzebuje pomocy, możliwe, że i dwa razy starszy człowiek nie uniósłby emocji, jakie tam muszą szaleć... Znamy tylko urywki informacji o tej grupce ludzi. Mam nadzieję, że mimo trudnych procedur mają wszystko, co możliwe w takiej sytuacji, zapewnione ze strony ambasady. Są wszyscy bardzo młodzi, owszem, ideałem by było, gdyby mieli siłę wspierać się wzajemnie. Ale jeśli jej nie mają to po prostu dlatego, że tragedia jest ich ludzkie siły. I wcale nie dlatego, że chłopak jest cienkim Bolkiem i histeryzuje.
                                  A z drugiej strony nie wiem, czy takie przeżycie ma szansę tych ludzi utrzymać przy sobie. Czy pozostanie razem podzieli ciężar do przepracowania, czy przeciwnie, będzie go powiększać. To pokaże czas. Nie mamy prawa oceniać nikogo z nich.
                • szalona-matematyczka Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 18:24
                  Hanko, ten lekarz ratowal rannych zanim zajal sie zabitymi. Jesli ma sie ograniczona ilosc personelu medycznego (a przy takiej tragedii to zawsze jest malo lekarzy, pielegniarek, szczegolnie na poczatku) to personel medyczny ma za zadanie zajac sie rannymi i utrzymac ich przy zyciu. Zmarlemu i tak juz nie pomoze... Zwloki mozna okryc samemu, czekajac na lekarza/transport, np. plaszczem, kurtka, marynarka, swetrem, przynajmniej twarz zmarlego. Ambasada tez TU wiegen nie pomoze, dobrze doradzili, zeby pozostac, by zidentyfikowac zwloki, bo bez tego sa problemy z pogrzebem,zwlaszcza ze zwloki trzeba transportowac zza granicy.
                  • szalona-matematyczka Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 18:25
                    * tu wiecej
                • zlotonaiwnych Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 19:53
                  A dlaczego w ogóle to opisujesz??? Może twój siostrzeniec sobie tego nie życzy, może jego narzeczona też nie chce, żeby na publicznym forum opisywano jej rodzinna tragedię? ???
                  • tymianek21 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 20:33
                    Też o tym pomyślałam! Od razu pisze o tym na forum!
    • morgen_stern Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 13:31
      Bardzo mi przykro, biedne dziewczyny.
    • kozica111 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 13:39
      Bardzo mi przykro.Nie wiadomo co napisać więcej.
    • gama2003 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 13:49
      Boże,gdzie jesteś ? Chciałoby się zapytać.
      Nie ma słów by wyrazić współczucie rodzinom ofiar. Świat stanął na głowie. A Europa ciągle poprawna politycznie...
      • morgen_stern Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 13:58
        Co to ma wspólnego? Jakby wszyscy zaczęli krzyczeć "wstrętne arabusy wracajcie do swoich kóz" to by nie zginęły? Nie osłabiaj mnie.
        • wioskowy_glupek Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 14:03
          Dużo ma wspólnego, właśnie dlatego nie należy krzyczeć a działać na rzecz pozbycia się tej hałastry niezasymilowanej

Współczuję sytuacji w jakiej znalazł się siostrzeniec i jego narzeczona sad
          • morgen_stern Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 14:06
            Zamachu dokonał zdaje się pół Francuz, pół Tunezyjczyk, więc jak to odniesiesz?
            • cosmetic.wipes Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 14:12
              Najnowsze doniesienia głoszą, że jednak nie pół Francuz, a cały Tunezyjczyk.
            • wioskowy_glupek Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 15:10
              Masz nieaktualne informacje
              • morgen_stern Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 16:00
                Bazuję na tym, co podają media, jak my wszyscy.
                • wioskowy_glupek Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 17:30
                  No to widocznie, niedokładnie słuchasz...
            • kaz_nodzieja Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 15:17
              Zamachów terrorystycznych dokonują głównie inni niż rdzenni Europejczycy i nawet jeżeli na 10 przypadków czasem zaplącze się i rdzenny Europejczyk nie zmienia to faktu, że za większością zamachów nie stoją tzw. rdzenni Europejczycy. Może gdyby zginął tam Twój kot byłabyś w stanie zrozumieć cokolwiek.
              • zofijkamyjka Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 17:51
                kaz_nodzieja napisał(a):

> Zamachów terrorystycznych dokonują głównie inni niż rdzenni Europejczycy i nawe
                > t jeżeli na 10 przypadków czasem zaplącze się i rdzenny Europejczyk nie zmienia
                > to faktu, że za większością zamachów nie stoją tzw. rdzenni Europejczycy.

no i co z tego wynika? W Europie z połowa ludzi to pewnie nie sa rdzenni Europejczycy. Sama Europa sie do tego przyczyniła, Tunezja np.była wiele lat pod pretektoratem Francji wiec przepływ ludnosci był swobodny. Chcesz wyrzucał z Europy wszystkich podejrzanych o nierdzenność? Na jakiej podstawie? I GDZIE?
                Ludzie myślcie trochę!
                • kaz_nodzieja Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 10:17
                  Masz rację, nie na podstawie rdzenności. Gdyby to ode mnie zależało wyrzucałbym na podstawie przynależności do pewnej religii, konkretnej religii. Jeżeli nie odpowiada im kultura europejska niech szukają szczęścia w krajach islamskich, droga wolna.
                  • zofijkamyjka Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 22:10
                    kaz_nodzieja napisał(a):

> Masz rację, nie na podstawie rdzenności. Gdyby to ode mnie zależało wyrzucałbym
                    > na podstawie przynależności do pewnej religii, konkretnej religii. Jeżeli nie
                    > odpowiada im kultura europejska niech szukają szczęścia w krajach islamskich, d
                    > roga wolna.

ale w Europie mieszkają muzułmanie, sa obywatelami europejskich krajów, wielu z nich mieszka tu od bardzo dawna. Gdzie ich wyrzucisz?
                    • kaz_nodzieja Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 22:20
                      Do krajów islamskich.
                      • zofijkamyjka Re: W zamachu zginęły dwie 17.07.16, 21:12
                        kaz_nodzieja napisał(a):

> Do krajów islamskich.
                        a z jakiego powodu kraj jakikolwiek ma przyjmowac obcych obywateli i na jakich zasadach?
                        • kaz_nodzieja Re: W zamachu zginęły dwie 17.07.16, 21:20
                          Nie popieram tego co stało się w Polsce w roku 1968, ale może na takich zasadach?
        • cersei8 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 14:05
          Nie, ale jakby tego konkretnego arabusa ktos lata temu nie wpuscil (albo jego rodzicow) do Francji, to jest ogromna szansa ze zaden inny nie dokonalby takiego samego zamachu w tm miejscu i w tym czasie.
          Wtedy ci wszyscy ludzie by nie zgineli. Takze te nieszczesne mlodziutkie dziewczyny.
          Bylam w Nicei wiele razy, takze z moimi dziecmi, nawet nie umiem sobie wyobrazic co czuja teraz bliscy ofiar.
          • morgen_stern Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 14:07
            Cóż, może skieruj te słowa do Francuzów, którzy przez lata tych "arabusów" sprowadzali sobie jako tanią siłę roboczą i eksploatowali ich kraje? Nie wszystko jest takie proste jak wam się wydaje.
            • cersei8 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 14:11
              Tak, ale podejrzewam ze ci ktorzy eksploatowali ich kraje juz dawno nie zyja, a chyba potomkowie nie powinni placic za ich czyny?
              A wlasnie tak sie od jakiegos czasu dzieje, nieprawdaz?
              • morgen_stern Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 14:13
                Ale ja nie piszę o "płaceniu za czyny" tylko o prostej konsekwencji pewnych wydarzeń z przeszłości tego kraju. Kolonialnego kraju. Warto to sobie uświadomić.
                • kaz_nodzieja Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 15:23
                  Skoro tylko kolonialne kraje są odpowiedzialne to czemu starano się zmusić (na szczęście mało skutecznie) inne kraje do przyjęcia osób z niewiadomych dla mnie powodów nazywanych "uchodźcami wojennymi"?
                  • aniorek Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 17:05
                    bo te inne kraje doja od 12 lat UE i czasem trzeba cos dac, a nie tylko brac.
                    • demodee Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 17:33
                      Ale forsa z Unii to przecież pożyczka!

Na razie bierzemy, ale za chwilę będziemy płacić, ale już nie będzie dotacji dla nas. W ten sposób oddamy to, cośmy wzięli.

Więc tłumaczenie "weźcie imigrantów, bo w ten sposób wyrównujecie rachunki" jest nieprawdą. No, chyba, że za każdego przyjętego imigranta zmniejszy nam się finansowy dług wobec Unii, to wtedy masz rację.
                      • aniorek Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 21:02
                        trzeba bylo sladem Bialorusi olac UE. wtedy nie trzeba by bylo bawic sie teraz w jakichs uchodzcow.

niektorzy widac nadal nie rozumieja, ze na dluzsza mete nie jest mozliwe oplywanie w dobrobyt i jednoczesne olewanie krajow, ktore klepia biede. to nie te czasy.
                        • demodee Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 15:38
                          Niespecjalnie widzę związek pomiędzy dotacjami unijnymi, które trzeba będzie wkrótce zwrócić innym krajom Unii, a tłumami spoza Unii.

Ludzi uciekających spod bomb trzeba przyjąć, inaczej się nie godzi. Ale nie musimy chyba przyjmować każdego, kto chce u nas zamieszkać czy chociaż pobyć...
                          • claudel6 Re: W zamachu zginęły dwie 17.07.16, 00:46
                            o czym Ty mówisz? jakie zwrócić? znasz przyszły budżet Unii i chcesz powiedzieć, ze Polska nagle stanie się płatnikiem netto? to niesamowite, ze go znasz, bo on jeszcze nie powstał.
                            • demodee Re: W zamachu zginęły dwie 17.07.16, 12:02
                              Nie ma w tym nic niesamowitego. Ten model biznesowy oparty jest na pomyśle, że przyjmuje się do grupy biedne państwa (np. Polskę), które są finansowane przez państwa bogate (tzw. starej Unii). Forsa idzie na inwestycje, które inwestorzy uznają za potrzebne i z których mają zysk (podobno z każdego wydanego w Polsce euro Niemcy dostają zwrot w kwocie 60 eurocentów, co do wysokości zwrotu z inwestycji nie będę się upierać). W miarę bogacenia się państwa biedne przestają dostawać dotacje, ale będąc bogatymi muszą płacić na biedne, które zostały przyjęte w ramach rozszerzania Unii. I ma nadzieję, ze stając się płatnikiem brutto Polska też będzie dostawać jakiś zwrot z inwestycji.

Polska nie stanie się "nagle" płatnikiem netto i to nie zależy od budżetu i ja nie muszę go znać. Wiedza o byciu płatnikiem netto i brutto nie jest żadną tajemnicą, mówią o tym w telewizji.

A ty nie wiedziałaś, że w Unii są płatnicy netto i brutto?
              • madi138 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 14:14
                Nie zauważyłas jeszcze, ze Ci którzy dokonują tych zamachów często są urodzeni, wychowani w krajach Europejskich i posiadają obywatelstwo?!
                • barbibarbi Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 15:49
                  No i co z tego? Co to za różnica? Nie asymilują się, nie identyfikują z krajem urodzenia, kultywują swoje obyczaje i religię. Żyją, czerpią korzyści, pracują w tym zgniłym zachodnim kraju, żrą zachodnie jedzenie, jeżdżą po zachodnich autostradach, ale mają pogardę w sercu. I w końcu wsiadają do ciężarówki i rozjeżdżają to zgniłe zachodnie robactwo, te zepsute dziewczyny w szortach i te bezbożne dzieci. A harem dziewic w raju już czeka aby zaspokoić "bohatera".
            • gama2003 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 14:33
              Nic nie usprawiedliwia zabijania. Nic.
              Morderstwo na ulicy to nie front wojenny, gdzie obie strony wiedzą w czym biorą udział.
              Mają szanse na reakcje, są przeszkolone.
              A ten konkretny człowiek zapłacił rzezią za wychowanie w kraju, w którym miał szanse żyć, kształcić się i osiągnąć więcej, niż kiedykolwiek w Tunezji.
              • joa66 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 14:40
                Nic nie usprawiedliwia zbrodni. Zrozumienie złożoności problemu pozwala myśleć o profilaktyce.
                • morgen_stern Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 14:44
                  Znów mylenie wyjaśniania złożonego zjawiska z "usprawiedliwianiem zbrodni". Przerażająco powszechne.
                • cersei8 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 14:46
                  Nie oszukujmy sie, jedyna profilaktyka to brak zgody na osiedlanie sie muzulamnow w Europie, dokladne sprawdzanie turystow stamtad i wykorzystanie wszelkich mozliwosci prawnych do pozbycia sie tych co juz tu mieszkaja.
                  Trudno, ale to jedyna droga
                  • joa66 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 14:51
                    Nie, to nie jest profilaktyka. Jest nią usprawnienie bezwładnych służb.

I jeżeli uważasz, że "pozbycie się" zalatwi sprawę jesteś bardzo naiwna.
                    • cersei8 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 15:06
                      Znasz sluzby ktore sa w stanie monitorowac taka ilosc potencjalnie podejrzanych?
                      W dodatku ktore musza jeszcze uwazac na to aby nie naruszczyc godnosci potencjalnego podejrzanego oraz ktore bardziej boja sie oskarzen o rasizm niz potencjalnej porazki?
                      Profilaktyka to zapobieganie, skoro obecnosc duzej ilosci muzulmanow to potencjalny problem i zagrozenie to nalezy zapobiegac jego wystapieniu
                      • joa66 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 15:17
                        Wlasnie na tym polega problem - nie są w stanie, bo są niewydolne. I jeżeli system stać "na wydalenie z kraju" (bez lęku przed oskarżeniem o raszm) to na pewno go stać na sprawne systemy informacji, na wizyty takze w zakazanych dzielnicach, itd. O innych rzeczach nie wspominając.
                        • kaz_nodzieja Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 10:19
                          Nie są w stanie bo jest ich za dużo. Gdyby u nas było tak wiele muzułmanów nasze służby też byłyby niewydolne.
                          • jagienka75 Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 10:28
                            oglądałam na YT przed kilkoma miesiącami filmik, gdzie wypowiadał się Francuz.
                            mówił, że mają u siebie jakieś 25 mln muzułmanów, chociaż media tą liczbę uparcie zaniżają kilkakrotnie.
                            Francja liczy sobie 66 mln mieszkańców. jaki z tego wniosek?
                            muzułmanie stanowią tam prawie 1/3 tego kraju.
                            nie dziwota, że służby przy takiej ilości są niewydolne.
                            w Niemczech z milionem sobie nie radzą, to co się Francji dziwić.
                            • kaz_nodzieja Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 10:35
                              Dodatkowo zwracam uwagę, że oni mają konie trojańskie u siebie w służbach. Muzułmanie są oficjalnie zatrudnieni w wojsku, policji, na lotniskach. Przypominam, że za zamachem na lotnisku w Belgii stał między innymi były wieloletni pracownik tego lotniska. Mógł spokojnie znać rozkład, zwyczaje itp. Zdaje się w którymś z krajów "bogatych" (nie Francja, ale już nie pamiętam który kalifat europejski, czy Anglia czy Szwecja) jakaś jednostka służb dostała pouczenie, że za mało zatrudnia obcokrajowców i powinna zwiększyć ich odsetek.
                            • joa66 Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 11:04
                              oglądałam na YT przed kilkoma miesiącami filmik, gdzie wypowiadał się Francuz.
                              mówił, że mają u siebie jakieś 25 mln muzułmanów, chociaż media tą liczbę uparcie zaniżają kilkakrotnie

big_grinbig_grinbig_grin

Boże, czy ludzie muszą wpadać z jednej skrajności w drugą...
                              • jagienka75 Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 11:48
                                ale że kto wpada w skrajność? ten Francuz, który jak wielu innych, musi się użerać z hołotą, czy ja?
                                ja tam się cieszę, że w naszym ciemnogrodzie jest póki co spokojnie.
                  • joa66 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 14:58
                    p.s to nie jest wina "arabusów", że europejskie systemy kontroli są niewydajne, na tragikomicznym poziomie. Nie jest ich "winą", że społeczeństwa i systemy nie są w stanie wydalic osób, którym odowodniono związki ze nielegalnymi organizacjami. Nie jest ich winą, że system pozwalał to, żeby niektóre szkoły były niemal zarzadzane przez organizacje muzułmanskie. Nie jest ich winą, że pozwala się na misyjną działalność z mową nienawiści włącznie w legalnych placowkach. Nie jest ich winą, że mogą się zarejestrować w róznych panstwach pod różnymi nazwiskami , z takimi samymi odciskami palców. Nie jest ich winą, że system nie przyjeżdża do pewnych dzielnic. Nie jest ich winą, że system przymyka oczy na obrzezanie dziewczynek. Nie jest ich winą, że system uznaje niepełnoletniośc na oko 30 letniego mężczyzny bez dokumentów.

Mam wymieniać dalej?
                    • kaz_nodzieja Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 15:26
                      Jeżeli nie jestem w stanie sprawdzić wiarygodności gościa który poprosił mnie o nocleg odmawiam mu tego noclegu. Tym bardziej jak słyszę, że ostatnio policja ostrzega przed złodziejami podszywających się pod gości. I tym bardziej jak widzę, że sąsiad nocleg podobnego gościa przypłacił nieprzyjemnościami. Oto Słowo Moje.
                  • minor.revisions Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 15:35
                    Brednia. Isis wtedy będzie rekrutować spośród rdzennych obywateli przez media społecznościwe.
                    • zofijkamyjka Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 19:12
                      minor.revisions napisała:

> Brednia. Isis wtedy będzie rekrutować spośród rdzennych obywateli przez media s
                      > połecznościwe.

i rekrutuje!!
                  • zofijkamyjka Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 17:59
                    cersei8 napisał(a):

> Nie oszukujmy sie, jedyna profilaktyka to brak zgody na osiedlanie sie muzulamn
                    > ow w Europie

na jakiej podstawie chcesz nie pozwalać na cokolwiek wyznawcom jakiejs religii i jak będziesz to weryfikować? Przecież to jaka religie wyznajesz nie jest wypisane na Twoim czole?
                    Ludzie,to jest skomplikowane! najwieksze potęgi militarne słabo radza sobie z terrorystami a Wy myslicie że wystarczy przestac ludzi wpuszczac do Europy.Jak będa chcieli to znajda sposób żeby zaatakować! Przypuszczam, że Francja tak sie wypecjalizowała w działaniach antyterrorystycznych z bronią i bombami, to siegnęli po zwykłą ciężarówkę!!!!
                    • olena.s Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 13:24
                      To jest bardziej złożone.
                      Wyobraźmy sobie, że da się bez konsekwencji (bez podważania konstytucyjnych podstawowych wolności i swobód etc.) zakazać danej grupie wyznaniowej np. wjazdu lub osiedlania się, uzyskiwana obywatelstwa lub czegokolwiek.
                      I waszym zdaniem to rozwiązuje problem? Na ile skutecznie i na jak długo? Otóż po pierwsze poza ISIS/Al Kaidą etc. pojawią się kolejne grupy, rekrutujące się z osób, które zostałyby pokrzywdzone/obrazone takim krokiem, które uznałyby (nie bez racji) ze realnym powodem jest europejski rasizm itp, a także zyskaliby na wpływie ci, ktorzy używają argumentów eschatologicznych (konieczność wojny religijnej, w której ginie 2/3 ludzkości - to na przykład wizja szyickich dwunastników). Po drugie, nastawienie mogłyby zmienić państwa muzułmańskie ze wszystkimi tego reperkusjami. Po trzecie, na każdy sposób znajduje się kontrsposób. Po czwarte wreszcie, nie mówiąc juz nawet o fakcie, ze w Europie w ubiegłym roku po raz pierwszy bodaj liczba zgonów przekroczyła liczbę urodzeń, pozostaje kwestia zmian klimatycznych i wysoce prawdopodobnej wędrówki ludów w skali, jakiej nie mieliśmy okazji obserwować od wieków, a która - jezeli się wydarzy - będzie obejmowała wedrówkę ku biegunom z obszarów zwrotnikowych.
                      • kaz_nodzieja Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 15:44
                        Nazizm jest teraz zakazany. Naziści po wojnie albo uciekli do odległych krajów, albo ponieśli kary (niestety dotyczyło to niewielkiego procenta) albo ukrywali się jako "porządni obywatele" starannie unikając dawnych zachowań i poglądów aby się nie wydało, że kiedyś byli oddanymi wyznawcami nazizmu. Myślisz, że z islamem nie byłoby podobnie?
                        • olena.s Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 16:25
                          Bzdura. Jak zwykle. Nie. Nazim był krótkotrwały i doczesny, a ponadto cały zgniły i cały ohydny. W islamie masz kupe normalnych relatywnie nieszkodliwych bzdur, parę rzeczy fajnych i parę kwestii, które teoretycznie unieszkodliwiłaby reformacja (poprzez doprecyzowanie znaczeń i oddzielenie warstwy historycznej od transcendentalnej). Oraz właśnie warstwę duchową, której osobiście nie radziłabym nikomu naruszać w żadnej religii w przewidywalnej przyszłości.
                          • asmarabis Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 16:36
                            > r, parę rzeczy fajnych

Wymien prosze choc jedna bo mysle od miesiecy i wymyslic zadnego pozytywu nie moge
                            • olena.s Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 17:13
                              To jest abrahamiczna religia. Jest normalne wybaczenie, jest normalny szacunek dla rodziców, i ogromne wywyższenie matek ("czyń dobrze i służ swojej matce, potem swojej matce, potem swojej matce, potem twojemu ojcu, potem krewnym, a potem reszcie" [Mazhari], jest przypisywany Mahometowi dialog z facetem który do niego przyszedł i pytał, jak ma dla Boga wejść na ścieżkę dżihadu, na co Mahomet zapytał, czy jego matka żyje, a po uzyskaniu twierdzącej odpowiedzi rzekł "to przypadnij jej do stóp, bo tam znajduje się droga do raju"[at-Tabar]). Jest obowiązek wspierania ubogich i określenie, jaki odsetek powinno sie na to rocznie wydać. Jak tak się podniecasz tematem to poczytaj, na Boga, cos szerzej.
                              • kaz_nodzieja Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 17:57
                                A jest też obowiązek pracy?
                                • olena.s Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 18:18
                                  A która religia ma obowiązek pracy?
                                  • kaz_nodzieja Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 18:25
                                    Nie odpowiada się pytaniem na pytanie.
                                  • milka_milka Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 18:28
                                    Obowiązek nie, ale etos tak. Np protestantyzm.
                                    • olena.s Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 18:31
                                      No zgoda, jeżeli idzie o postęp cywilizacyjny to protestantyzm jest nieoceniony. Jednak 1) protestantyzm jest tylko jedną z odnóg chrześcijaństwa, a 2) nie ma nakazu pracy jako takiego. No nie ma i już. I nie może być, bo są ptaki niebieskie co to nie sieją, nie orzą....
                                      • kaz_nodzieja Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 18:35
                                        I się nie wysadzają.
                                        • olena.s Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 18:46
                                          Pociesz tą informacją Albigensów. Nie zapomnij tez o mieszkańcach Bezzieres ani chrześcijańskiego Konstatnynopola.
                                          Albo wróć do mjego wczesniejszego postu: (...) " i parę kwestii, które teoretycznie unieszkodliwiłaby reformacja (poprzez doprecyzowanie znaczeń i oddzielenie warstwy historycznej od transcendentalnej)."
                              • asmarabis Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 21:42
                                olena.s napisała:
                                . Jest obo
                                > wiązek wspierania ubogich i określenie, jaki odsetek powinno sie na to rocznie
                                > wydać. Jak tak się podniecasz tematem to poczytaj, na Boga, cos szerzej

A jak Arabia Saudyjska i inne bogate arabskie panstwa niby wspieraja tych ubogich z terenow objetych wojnami?

• kaz_nodzieja Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 21:50
                                  Złote kible do których srywają zamieniają na platynowe.
                                • olena.s Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 22:15
                                  Kotku, co ty usiłujesz udowodnić w zasadzie, bo nie bardzo łapię?
                                  Bogate państwa arabskie wpuściły sporo kasy i w działania w terenie, i w obozy uchodźców. Za mało? Mozliwe. Niewłaściwie? Być może.
                                  Natomiast oczywiście nie ma to nic wspólnego z tym, o czym pisałam, a pisałam o zakacie: w islamie człowiek - nie państwo, nie rząd, nie prezydent, nie król, tylko człowiek - ma obowiazek wsparcia ubogich poprzez pewien odsetek od swoich środków, bodaj 2,5% od kapitąłu, a chyba nawet sporo więcej od towaru, płatny gdzieniegdzie pod panstwowym przymusem, w większości krajów dobrowolnie.
                                  Koran opisuje prawdziwie pobożnych, że to ci, którzy rozdają "majątek ? mimo umiłowania go ? bliskim krewnym, sierotom i biedakom, podróżnemu i żebrzącym, i na wykup niewolników".
                                  Zakat jest jednym z 5 filarów islamu.
                                  • joa66 Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 22:27
                                    face2faceafrica.com/article/saudi-arabia-maid-abuse
                                  • asmarabis Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 22:27
                                    > Natomiast oczywiście nie ma to nic wspólnego z tym, o czym pisałam, a pisałam o
                                    > zakacie: w islamie człowiek - nie państwo, nie rząd, nie prezydent, nie król,
                                    > tylko człowiek - ma obowiazek wsparcia ubogich poprzez pewien odsetek od swoich
                                    > środków, bodaj 2,5% od kapitąłu, a chyba nawet sporo więcej od towaru, płatny
                                    > gdzieniegdzie pod panstwowym przymusem, w większości krajów dobrowolnie

O matko strasznie to zawile, nie panstwo ale pod panstwowym przymusem, jak zyc ....nie dziwie im sie ze oni z natury wszyscy tacy sfrustrowani .......

Jak na razie to nie podalas ani jednego sensownego pozytywu islamu

O matce to zostawmy bo to jakas kpina zeby matki nie sznowac, o czym my to w ogole mowimy?
                                    • olena.s Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 22:39
                                      Moja droga, mi osobiście podoba się religijny nakaz wspierania ubogich. Tobie sie nie podoba? Bardzo proszę, nie zmuszam.
                                      Natomiast system jest prosty (nie wiem, czemu wydaje ci się zawily?) w bodaj 7 krajach zakat jest obowiązkowy i pobierany przez państwo, w innych jest dobrowolny, i państwo tego nie nadzoruje. Podobno forsa z zakatu sięga rocznie 200 mld USD, dość poważna kwota, ale islamscy krytycy podnoszą, że nie jest wykorzystywana efektywnie.
                                      • asmarabis Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 22:49
                                        Ale jakos mimo wszystko ta pomoc w praktyce dobrze nie dziala skoro tyle osob z tej kultury decyduje sie na zycie z zasilku na ktory pracuja europejczycy? A poza tym czy z tego zakatu to nie sa finansowane meczety europejskie w ktorych rozne rzeczy sie potem dzieja?

No nie wiem myslalam ze napiszesz cos pozytywnego ale chyba nie da sie znalezc takiej rzeczy. Dzieki za dobre checi...
                                        • olena.s Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 23:08
                                          Nie wiem, z jakich funduszy finansowane są meczety, a z jakich czerwony półksiężyc. Wiem, że stoiska charytatywne w centrach handlowych (o ile wiem służą właśnie zbieraniu zakatu) oznakowane są i na edukację, i na czerwony półksiężyc, i na jakies ogólnodziecięce cele. Przy końcówce ramadanu gazety czasem piszą o jakimś/jakiejś dobroczyńcy/czyńczyni, która na przyklad spłaca za siedzących w więzieniu długi, albo okup dla rodziny jakiegoś zabitego, dzieki czemu kara zostaje zmniejszona. Wątpię, aby wpłaty z zakatu miały wspierać akurat muzułmanów w Europie, skoro z 47 muzułmanskich państw świata pewnie z 10 jest skrajnie ubogich.
                                          A jeżeli wolisz z innej strony to spójrz na to tak: islam stworzył system, który przez kilkaset, pewnie blisko 1000 lat był bardziej zaawansowany i sprawniejszy niż nasz. Nasz zaczął się rozpędzać wtedy, kiedy zaczęła słabnąć władza religijna i karty się odwróciły.
                                          Nie nalezy patrzeć prostacko na to wszystko. Przywoływany przeze mnie w innym wątku Lewis wspomina w jednej z książek o liście od posła bodaj Francji na dwór sułtana, który tłumaczył królowi Ludwikowi, żeby sie nie niecierpliwił, bo (przytaczam sens, niedosłownie) "tu nie jest tak, jak u nas, gdzie słowo króla jest rozkazem. Sułtan musi porozumiec się z róznymi radami społecznymi nim wyda zgodę na coś tam".
                                • zofijkamyjka Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 22:18
                                  asmarabis napisała:

> A jak Arabia Saudyjska i inne bogate arabskie panstwa niby wspieraja tych ubogi
                                  > ch z terenow objetych wojnami?

ale chyba nie jest tajemnicą że wielu ludzi nie stosuje sie na codzień do zaleceń swoich religii.
                                  • asmarabis Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 22:29
                                    Dyskusja jest o chociaz jednej pozytywnej rzeczy dotyczacej islamu, o tych negatywnych moze nie piszmy bo serwer gazeta.pl padnie z przeciazenia
                                    • kaz_nodzieja Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 22:33
                                      big_grin
              • turzyca Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 15:02
                > A ten konkretny człowiek zapłacił rzezią za wychowanie w kraju, w którym miał szanse żyć, kształcić się i osiągnąć więcej, niż kiedykolwiek w Tunezji.

Mial albo nie mial. Badania o tym, ze to samo cv z francuskimi danymi jest przyjmowane, a z arabskimi lub arabskopochodnymi (typu adres) jest odrzucane, sa chyba swietnie znane.
                A jak czlowiek nie moze zyc normalnie niezaleznie od tego jak bardzo sie stara, to zaczyna byc sfrustowany i podatny na populistyczne haselka.

Tak wiec moze przyczyna smierci tych ludzi wcale nie byla poprawnosc polityczna, tylko wlasnie jej brak?
                • paszczakowna1 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 15:25
                  >Tak wiec moze przyczyna smierci tych ludzi wcale nie byla poprawnosc polityczna, tylko wlasnie jej brak?

Zwracam uwagę, że do tej pory nie zdarzył się żaden zamach wykonany przez szwedzkiego lub niemieckiego muzułmanina. Nie sądzę, by było to przypadek.
                  • turzyca Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 17:35
                    Wiesz, kiedy sobie uswiadomilam, ze Francja sama hoduje problemy? Bylam w Montpellier, ktore lezy blisko morza, ale nie nad samym morzem, wiec jak chce sie dostac na plaze, to jakos trzeba dojechac. Mozna dojechac normalnym autobusem miejskim, bilet na ktory kosztuje tyle co na kazdy inny oraz mozna jezdzic na miesiecznym, oraz pospiesznym, ktory jest znacznie drozszy i nie objety miesiecznym w zaden sposob, wiec trzeba wyskoczyc z calej sumy.
                    Gdy pod wieczor wracalam do Montpellier, zaskoczylo mnie, ze na przystanku w miejscowosci plazwoej stoja ochroniarze. Zrozumialam, o co chodzi, gdy autobus podjechal. To byl krotki pojazd i sporo z czekajacych ludzi sie nie zmiescilo. Trzech ochroniarzy pilnowalo, zeby autobus nie zostal nadmiernie zatloczony. To byl jeden z ostatnich kursow i wiadomo bylo, ze ci, ktorzy sie nie zmiescili, beda musieli wracac do domu na piechote. 15 km.
                    Pogadalam z miejscowymi i dowiedzialam sie, ze ten autobus ma ten sam rozklad przez caly rok, w zaden sposob nie jezdzi czesciej latem, gdy ludzie chca jechac na plaze. Po prostu linia autobusowa jest dostosowana do sredniego zapotrzebowania. Czyli jak w listopadzie na przedmiescia, chce jechac 40 osob, to podstawia sie ten autobus na 50 miejsc siedzacych i dobrze jest. Ale nie uwzglednia sie, ze latem nad morze chce jechac 150 osob i dla co najmniej 70 zabraknie miejsca. Poniewaz ludzie nie chca zostac na przystanku i probuja sie wbrew przepisom wepchnac do autobusu, to stawia sie ochroniarza. Drugiego. Trzeciego. Ale nie wysle sie drugiego autobusu czy chocby przegubowca. Dlaczego wydaje sie kase na ochroniarzy, a nie na kierowce - nie wiem. Podaje ten przyklad, bo jest dosc latwy do opisania, ale tego bylo mnostwo, ustawicznie trafialam na rzeczy, ktore zarowno w Niemczech, jak i w Polsce byly niemozliwe (co ciekawe z zupelnie innych powodow), i przy ktorych mialam gesia skorke, ze to jest naprawde proszenie sie o problemy, ze takie ustawiczne wpychanie ludzi na nizsza pozycje, odbieranie im mozliwosci normalnego zycia, zginanie im karku, skonczy sie tym, ze jak sie odwina, to nie bedzie to lagodna reakcja.
          • sumire Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 14:14
            A z jakiego powodu ktoś miałby go nie wpuścić? W jaki sposób uzasadnisz komuś, że nie może w ogóle wjechać do twojego kraju, skoro spełnia legalne wymagania?
            • cosmetic.wipes Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 14:18
              No wiesz, teraz mozna nie wpuszczać po prostu prewencyjnie.
          • joa66 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 14:26
            Nie, ale jakby tego konkretnego arabusa ktos lata temu nie wpuscil (albo jego rodzicow) do Francji,

I Ty napisałaś, że w ludziach widzisz ludzi?

Nie wierzę.

Pomijając, że jesteś zabetonowana na złożoność sytuacji. Chyba nie miałaś w szkole w historii skoro uważasz, że "lata temu" ktoś "wpuszczał"..
            • cersei8 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 14:31
              Slowa "arabus" jako pierwsza uzyla morgen, moj wpis byl odpowiedzia na jej wpis.
              Tak, widze w ludziach ludzi, ale w tym zamachu zginely 84 osoby, a w nich takze widze ludzi i w ich pograzonych w bolu rodzinach. Problemem raczej jest to ze wyznawcy religii islamskiej nie widza ludzi w innowiercach.
              • joa66 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 14:38
                Problem jest takze w odpornosci na wiedzę i snucie wywodów na temat wpuszczania arabusów lata temu , itp.

• cersei8 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 14:43
                  Joa, ale ja wiem jakie byly okolicznosci tego wpuszczania, zeby nie powiedziec zapraszania.
                  Ale prawda tez jest taka, ze tamte decyzje, postanowienia czy ustalenia okazaly sie bledne, co widac dzis z cala moca, tym bardziej trzeba znalezc sposob na ochrone europejskich granic dzis.
                  • joa66 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 14:46
                    Nie wiadomo czy błędne były tamte decyzje, czy błedna była polityka przez te lata. Przypominam, że sprowadzano ich z jakiegos powodu "po coś" - nie wiadomo jak wyglądałaby Francja bez tego "czegoś". Bogactwo Europy nie wzięło się z naszego geniuszu i kultury, ale także z przemocy i biznesu, bez wzgledu na koszty.
                    • kaz_nodzieja Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 15:28
                      Na szczęście my jak ci biedni nie musimy ponosić konsekwencji tego, że inne kraje wzbogaciły się na koloniach big_grin Prawda?
                      • joa66 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 15:32
                        Tak i nie. Powinniśmy pomóc, jako czlonek UE i tak zwyczajnie po ludzku. Ale jak pisalam wielokrotnie wczesniej, pomoc nie polega na tym, że dajemy się wciagac w bagno, kopiując rozwiązania, które okazaly się porażką.
                        • kaz_nodzieja Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 10:23
                          Pomoc nie powinna być wymuszona. A goście powinni uszanować gospodarzy.
                      • zofijkamyjka Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 19:17
                        kaz_nodzieja napisał(a):

> Na szczęście my jak ci biedni nie musimy ponosić konsekwencji tego, że inne kra
                        > je wzbogaciły się na koloniach big_grin Prawda?

może powinieneś zatem podziękować okupacji radzieckiej. Tyle dobra!
                  • zofijkamyjka Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 19:15
                    cersei8 napisał(a):

> Joa, ale ja wiem jakie byly okolicznosci tego wpuszczania, zeby nie powiedziec
                    > zapraszania.
                    > Ale prawda tez jest taka, ze tamte decyzje, postanowienia czy ustalenia okazaly
                    > sie bledne

jakie błedne? Francja multukulti jest chyba bogatsza i na wyższym poziomie rozwoju gospodarczego niż my!. Zalezy jak na to patrzeć.
                    • kaz_nodzieja Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 19:40
                      Dla mnie ważniejsze bezpieczeństwo niż mamona, zwłaszcza jak poziom może nie najwyższy, ale też i nikt głodem nie przymiera.
                      • zofijkamyjka Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 20:50
                        kaz_nodzieja napisał(a):

> Dla mnie ważniejsze bezpieczeństwo niż mamona, zwłaszcza jak poziom może nie na
                        > jwyższy, ale też i nikt głodem nie przymiera.

teraz tak klepiesz, kiedyś i bezpieczniej i lepiej tam było niz u nas.
              • paszczakowna1 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 15:26
                >Problemem raczej jest to ze wyznawcy religii islamskiej nie widza ludzi w innowiercach.

Bzdura.
                • milka_milka Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 15:32
                  Nie, nie bzdura. wiesz coś na ten temat? Bo ja tak.
              • minor.revisions Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 15:39
                Jak to tłumaczy zamach w bagdadzie, krynico mądrości? Tam sami innowiercy byli czy to nie wyznawcy religii muzulmanskiej dokonali zamachu?
                • milka_milka Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 19:06
                  Nie odnosiłam się do zamachu w Bagdadzie, tylko do tego, że niemuzułmanie nie są w islamie traktowani jak równorzędni ludzie. I wiem to dobrze, wybacz, nie będę Cię wtajemniczeniczać.
              • zofijkamyjka Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 18:11
                cersei8 napisał(a):

> Slowa "arabus" jako pierwsza uzyla morgen, moj wpis byl odpowiedzia na jej wpis
                > .
                > Tak, widze w ludziach ludzi, ale w tym zamachu zginely 84 osoby, a w nich takze
                > widze ludzi i w ich pograzonych w bolu rodzinach. Problemem raczej jest to ze
                > wyznawcy religii islamskiej nie widza ludzi w innowiercach.

a jestes pewna że tam nie było muzułmanów wśród ofiar? Jak mozna tek upraszczac cały problem?
                • sumire Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 18:14
                  Byli. Wśród ratujacych również.
                  • zofijkamyjka Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 18:53
                    sumire napisała:

> Byli. Wśród ratujacych również.
                    no wiec właśnie.
                    • kaz_nodzieja Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 10:25
                      Wśród ofiar II wojny światowej też byli Niemcy (w tym ludność cywilna). I też zdarzało się, że Niemcy ratowali Żydów lub Polaków albo pomagali w ucieczkach. Zatem bezpodstawne jest obwinianie ich o II wojnę światową.
          • bisiek10 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 14:27
            Ten arabus był znany tym od bezpieczeństwa.Wiec tu nie należy psioczyć na to, czemu ktoś lata temu wpuścil jego rodzine,tylko na to ze służby bezpieczenstwa majac podejżenia jakiegolwiek pozwoliły mu żyć jak normalnemu obywatelowi.Zauważ ,że każdy z zamachowców we Francji byl wcześniej im znany.Tu tkwi problem.
            • cersei8 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 14:39
              Moze problem jest w tym ze muzulanskich obywateli Francji znanym tym od bezpieczenstwa jest zbyt wielu aby ich wszystkich pilnowac lub pozamykac profilaktycznie. Moze wiec nalezy psioczyc na to ze przez lata wpuszczano do kraju tysiace ludzi niezdolnych do asymilacji i potencjalnie groznych
              • sumire Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 14:47
                Ponawiam pytanie - jeśli ktoś wjeżdża do twojego kraju legalnie, na jakiej podstawie mu zabronisz? "Sorry, ma pan na imię Mohamed, wracaj pan do domu"? Czy może "sorry, pan z Maroka, wracaj pan do domu?".

Gdyby istniało tak proste rozwiązanie, to by je stosowano. Szkopuł w tym, że takiego rozwiązania nie ma.
                • cersei8 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 14:53
                  O obowiazku posiadania wizy slyszlas? To jest BARDZO proste rozwiazanie, takze do walki z obecna fala uchodzcow, problem jest raczej w tym ze ktos tego rozwiazania ze wzgledu na zle pojeta poprawnosc nie chce stosowac.
                  Co ciekawe US takich problemow nie ma
                  • joa66 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 15:02
                    No ciekawe, nie można do USA pontonem się dostać. I ciekawe jakie plany my Trump...
                  • sumire Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 15:12
                    Hm... Wedlug wujka Gugla obywatele Tunezji na ten przykład mogą wjechać bez wizy do 65 krajów - Francji nie ma wśród nich.
                  • minor.revisions Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 15:43
                    Oczywiście ze USA ma ten problem. Przy czym częsc amerykanskuch terrorystow to buali jak śnieg mężczyźni o prawicowych, konserwatywnych poglądach.
              • bisiek10 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 14:53
                Wiesz.Teraz niestety to jest musztarda po obiedzie z tym wpuszczaniem lata do tylu i psioczenie nic nie da.Bo tego nie cofną.Ale zmieniając prawo na takie,które by pozwalało na zamykanie podejżanych można jeszcze spróbować cos zdzialać.A miejsce by sie znalazło.Nie musi byc to Francja czy inny kraj Europy.
            • zofijkamyjka Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 18:13
              bisiek10 napisała:

> Ten arabus był znany tym od bezpieczeństwa.Wiec tu nie należy psioczyć na to, c
              > zemu ktoś lata temu wpuścil jego rodzine,tylko na to ze służby bezpieczenstwa m
              > ajac podejżenia jakiegolwiek pozwoliły mu żyć jak normalnemu obywatelowi.

był znany ale za jakieś drobne rozboje a nie za poważne sprawy? co, maja śledzic każdego łobuza czy złodzieja?
              • bisiek10 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 18:17
                Weszłas tu dopiero teraz i krzyczysz.Dopiero moze od godziny mówia za co był "znany".I tu nie tylko chodzi o tego z Nicei.Inni z innych zamachów byli znani za powiązania z siatkami terrorystycznymi a i tak łazili jak chcieli.
                • zofijkamyjka Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 18:21
                  bisiek10 napisała:

> Weszłas tu dopiero teraz i krzyczysz.Dopiero moze od godziny mówia za co był "z
                  > nany".

słyszałam o tym rano w Tok FM, ok 8.00
                  • bisiek10 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 18:35
                    Sorry radia nie slucham.
                    • zofijkamyjka Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 18:55
                      bisiek10 napisała:

> Sorry radia nie slucham.

myslałam, że jesteś zorientowana kto co kiedy wiedział....jesli mi cos zarzucasz
                      • bisiek10 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 19:20
                        Ale cóż takiego ja Tobie zarzucam?? Poki Ty nie napisałas o tym że był znany za "drobne" przestepstwa nikt o tym wcześniej tu nie wspomniał.No chyba że coś przeoczylam.
              • szalona-matematyczka Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 18:30
                Rozboj to nie drobne przestepstwo, do tego zwiazane z agresja.
              • kaz_nodzieja Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 19:47
                Skoro spędził w więzieniu kilka lat to raczej nie za jednorazowe wyrwanie torebki.
        • madi138 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 14:07
          W takiej sytuacji wszyscy oczekują, że ktoś coś w końcu zrobi. Tylko, że jedyną reakcją mogącą przynieść jakieś efekty jest rozpoczęcie otwartej wojny z ISIS. Pytanie, czy naprawdę tego chcemy i jesteśmy gotowi na kolejną wojnę światową, bo tak się to pewnie skończy.
      • pieskuba Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 14:02
        Też bym chciała, żeby był jakoś wyraźnie bliżej.
      • dyzurny_troll_forum Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 14:02
        gama2003 napisała:

> Boże,gdzie jesteś ? Chciałoby się zapytać.

Ale który? Ten Twój czy ten co siedział w ciężarówce obok kierowcy?
        • zofijkamyjka Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 18:15
          dyzurny_troll_forum napisała:

> Ale który? Ten Twój czy ten co siedział w ciężarówce obok kierowcy?
          a no własnie, może jego Bóg był przy nim sad
      • sumire Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 14:05
        A co ma jedno z drugim wspólnego? W każdy wątek trzeba wplatać ubolewanie na lewactwo, zamiast po prostu współczuć?
        • madi138 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 14:12
          Ma dużo wspólnego, bo to wiara lasuje ludziom mózgi. Ten facet zrobił to dla swojego boga. U nas np. zmusza sie kobiety do rodzenia śmiertelnie chorych dzieci w imię boga. Zobacz ile złego dzieje się z powodu wiary- ot, taki paradoks.
          • kim5 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 14:21
            Na razie nie jest znana motywacja sprawcy, btw.
        • tiszantul Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 14:46
          > A co ma jedno z drugim wspólnego? W każdy wątek trzeba wplatać ubolewanie na le
          > wactwo, zamiast po prostu współczuć?

Koniecznie zaśpiewajcie razem jakąś ładną piosenkę z okazji tego wielkiego współczucia, moze byc "Imagine". Ofiarom z Paryża też cały czas współczujesz, czy już przestałaś? O Paryżu pamiętano dwa tygodnie, o Nicei zapomnisz za dwa dni. Wymordowanie jednorazowo stu osób to we Francji już nie jest nic specjalnego. Zadowolony z siebie rząd Francji najwyżej zaapeluje, by nie łączyć zamachów z islamem, bo to "Francuzi zaatakowali Francuzów", najprawdopodobniej katoliccy ekstremiści, tacy sami jak u nas w Polsce
          • zofijkamyjka Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 18:19
            tiszantul napisała:

> Koniecznie zaśpiewajcie razem jakąś ładną piosenkę z okazji tego wielkiego wspó
            > łczucia, moze byc "Imagine". Ofiarom z Paryża też cały czas współczujesz, czy j
            > uż przestałaś?

A Ty co przepraszam proponujesz? Masz jakis sposób na terrorystów to dawaj, najlepiej odrazu ślij do służ wywiadowczych!
      • kropkacom Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 16:00
        Trochę szacunku dla ofiar, a nie zbijać kapitał polityczny na trupach.
        • lauren6 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 17:43
          Czy ktoś w tym watku agituje za jakąś partia?

O przyczynach zamachu trzeba rozmawiać, żeby zapobiec kolejnemu rozlewowi krwi. Nie wciskaj się z tekstami o szacunku dla ofiar. Nikt tutaj tego szacunku nie neguje.
      • obrus_w_paski Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 18:32
        Czy ta polityczna poprawność nie jest czasem przereklamowana? We wszyskich czytanych przeze mnie mediach (Us, uk, es, Pl ) pochodzenie zamachowców jest zawsze wspominane bez problemow. O problemie migracyjnym mowi sie od ponad roku. Taki np film "nienawiść" jest z 1995 roku i juz wspomina o problemie Na forach np tym jest mnostwo osob wypowiadających sie dosc ostro w stosunku do "nie Słowian" i nikt ich nie wygasza. Na fb notorycznie pojawiają sie strony nazistowskie. W Polsce onr ma msze w Białymstoku a jak wychodzą na miasto, to obcokrajowcy maja siedzieć w domach.
        Żaden polski polityk nie potępił ataków na Ukraińców w Pl.
        A ty piszesz o politycznej poprawności?
    • woman_in_love wszyscy którzy dokonali zamachów byli znani 15.07.16, 14:53
      I w tym tkwi problem: każdy "znany" powinien dawno temu mieć odebrane obywatelstwo i deportowany do kraju przodków lub dowolnego obozu dla bezpaństwowców na terenie np. Afganistanu. Zamiast wpuszczać setki tysięcy nowych uchodźców, Europa powinna każdego roku raczej deportować setki tysięcy aktualnych swoich już "obywateli".
      • cersei8 Re: wszyscy którzy dokonali zamachów byli znani 15.07.16, 15:07
        A przynajmniej tych ktorzy sprawiaja problemy
        • paszczakowna1 Re: wszyscy którzy dokonali zamachów byli znani 15.07.16, 15:28
          Dokąd niby można deportować swoich własnych obywateli i czemu niby jakikolwiek kraj ma przyjmować takich 'deportowanych'?
          • kaz_nodzieja Re: wszyscy którzy dokonali zamachów byli znani 15.07.16, 15:35
            Pozbawić obywatelstwa, potem deportować. Jak Polak zgwałcił i ciężko pobił Angielkę jakoś potrafiono zwrócić go z powrotem do Polski mimo, że w Anglii przebywał legalnie, prawda? A za zabójstwo nie można?
            • joa66 Re: wszyscy którzy dokonali zamachów byli znani 15.07.16, 15:41
              Bo może miał też polskie obywatelstwo?
          • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: wszyscy którzy dokonali zamachów byli znani 15.07.16, 15:35
            Francja już dawno powinna wprowadzić procedurę odbierania obywatelstwa terrorystom (pomysł był, ale nie przeszedł) i wysyłać ich do więzień na terenie jakiegoś zamordystycznego kraju, który się zgodzi przyjąć takich za kasę.
          • cersei8 Re: wszyscy którzy dokonali zamachów byli znani 15.07.16, 15:45
            Pozbawic obywatelstwa a potem deportowac, jak "co laska" bedzie odpowiednio wysoko to kazdy kacyk przyjmie i obywatelstwo da. U kacyka beda spokojni, ze strachu.
            • joa66 Re: wszyscy którzy dokonali zamachów byli znani 15.07.16, 15:52
              Jakie to proste, prawda? I wtedy źli ludzie dadzą nam spokój, bo cóz oni mogą nam zrobić jeżeli ich nie "wpuścimy"? A przed wyjazdem zabierzemy im konie, karoce i szable,

p.s. ciekawe tlyko dlaczego tak przejmujemy się potencjalem zbrojnym Korei Pn..nie słyszałam, żeby masowo emigrowali do Europy.
              • triss_merigold6 Re: wszyscy którzy dokonali zamachów byli znani 15.07.16, 15:54
                My się przejmujemy? Chyba przejmują się Korea Płd. i USA, bo to rejon ich wpływów.
                • joa66 Re: wszyscy którzy dokonali zamachów byli znani 15.07.16, 15:58
                  To tylko przyklad , triss, jezeli nie zrozumiałaś. W XXI wieku nie trzeba być na terytorium wroga, żeby go okrutnie zaatakować.
                  • kaz_nodzieja Re: wszyscy którzy dokonali zamachów byli znani 15.07.16, 15:59
                    Jak widać w tym przypadku trzeba być. Nikt nie zaatakował tych ludzi rakietami.
                    • joa66 Re: wszyscy którzy dokonali zamachów byli znani 15.07.16, 16:01
                      W tym przypadku. Bo innych przypadków nie ma. I nie będzie, jeżeli "te" będą utrudnione.

Naiwność ludzka nie zna granic.
                      • kaz_nodzieja Re: wszyscy którzy dokonali zamachów byli znani 15.07.16, 16:22
                        Ale mówimy o tym właśnie, konkretnym przypadku, gdy skrzywdził ludzi ktoś fizycznie będący na terytorium danego państwa.
                        • kaz_nodzieja Re: wszyscy którzy dokonali zamachów byli znani 15.07.16, 16:23
                          Chyba że chcesz sprowadzić dyskusję do historyjki która kończy się: "Matka siedzi z tyłu".
                  • joa66 Re: wszyscy którzy dokonali zamachów byli znani 15.07.16, 15:59
                    pomijam już fakt, , że efekt rykoszetu jeżeli coś się stanie na lini Korea - USA jest dość oczywisty.
                  • triss_merigold6 Re: wszyscy którzy dokonali zamachów byli znani 15.07.16, 16:06
                    Yyyy... w tym konkretnym wypadku (podobnie jak w Brukseli, Londynie, Madrycie) jednak zamachowcy byli na miejscu.
                    • joa66 Re: wszyscy którzy dokonali zamachów byli znani 15.07.16, 16:09
                      I co z tego, że w tym wypadku?? Rozmawiamy o tym dlaczego masowe deportacje nie byłyby skutecznym sposobem na rozwiązanie problemu.
                      • triss_merigold6 Re: wszyscy którzy dokonali zamachów byli znani 15.07.16, 16:11
                        Nie byłyby, ponieważ innokulturowych jest już we Francji, Belgii, Szwecji, Norwegii zbyt wielu. Too late.
                        Można natomiast nie wpuszczać kolejnych.
                        • sumire Re: wszyscy którzy dokonali zamachów byli znani 15.07.16, 16:16
                          Zaprawdę - ilekroć czytam wypowiedzi orędowniczek niewpuszczania, zastanawiam się, kiedy ostatnio przekraczały granicę jakiegoś kraju.
                          I ciekawa jestem, jak to miałoby wyglądać w praktyce - promesy wizowe dla mieszkańców wszystkich krajów arabskich? W ogóle zakaz podróży do Europy?
                          • demodee Re: wszyscy którzy dokonali zamachów byli znani 15.07.16, 17:41
                            Może po prostu wyjście z Schengen?
                            • sumire Re: wszyscy którzy dokonali zamachów byli znani 15.07.16, 17:50
                              A co to miałoby zmienić?
                            • zofijkamyjka Re: wszyscy którzy dokonali zamachów byli znani 15.07.16, 19:09
                              demodee napisała:

> Może po prostu wyjście z Schengen?

Norwegia nie jest w schengen, Wlk.Brytania tez nie jest w schengen i co nie mozna tam pojechać?
                              • kolpik124 Re: wszyscy którzy dokonali zamachów byli znani 15.07.16, 20:34
                                Norwegia jest w Schengen
                                • zofijkamyjka Re: wszyscy którzy dokonali zamachów byli znani 15.07.16, 20:51
                                  kolpik124 napisała:

> Norwegia jest w Schengen

dobra, pomyłka
                              • demodee Re: wszyscy którzy dokonali zamachów byli znani 16.07.16, 08:25
                                > > Może po prostu wyjście z Schengen?

> Norwegia nie jest w schengen, Wlk.Brytania tez nie jest w schengen i co nie mozna tam pojechać?

Pojechać do W.B. można, ale na granicy trzeba pokazać dowód tożsamości i można nie zostać wpuszczonym, jeśli podróżny się nie spodoba służbom imigracyjnym.

A po Schengen swobodnie można hulać.
                                • sumire Re: wszyscy którzy dokonali zamachów byli znani 16.07.16, 09:07
                                  Ale żeby wjechać do Schengen, nie będąc członkiem kraju członkowskiego albo stowarzyszonego, trzeba mieć wizę. A samo wyjście z Schengen naprawdę nie sprawia, że do kraju trudno wjechać. Są słabości procedur, jest czynnik ludzki. A panie zdziwione, że Europa nie korzysta z ich genialnie prostych rad.
                                  • demodee Re: wszyscy którzy dokonali zamachów byli znani 16.07.16, 09:29
                                    > Ale żeby wjechać do Schengen, nie będąc członkiem kraju członkowskiego albo stowarzyszonego, trzeba mieć wizę.

No właśnie. Cudzoziemcy starający się o wizę są filtrowani czyli jednak nie każdy chętny (jak w przypadku Schengen) może przekroczyć granicę.

> A samo wyjście z Schengen naprawdę nie sprawia, że do kraju trudno wjechać.

To wszystko zależy, jakie dane państwo ma procedury. Jeśli Polska wyjdzie z Schengen, to jednych obywateli może wpuszczać według procedury uproszczonej (np. obywateli Czech), a innych według procedury standardowej (np. obywateli Francji lub Belgii).
                                • zofijkamyjka Re: wszyscy którzy dokonali zamachów byli znani 16.07.16, 09:15
                                  demodee napisała:

> Pojechać do W.B. można, ale na granicy trzeba pokazać dowód tożsamości i można
                                  > nie zostać wpuszczonym, jeśli podróżny się nie spodoba służbom imigracyjnym.
                                  to juz terrorysta zadba żeby sie spodobać.
                        • zofijkamyjka Re: wszyscy którzy dokonali zamachów byli znani 15.07.16, 19:06
                          triss_merigold6 napisała:

> Można natomiast nie wpuszczać kolejnych.

tylko, że to nic nie da!
                          Ludzie, terroryzm jest bardzo trudny do zwalczania i do prewencji!!!Znasz jakieś państwo które sobie z tym radzi?
                          • kaz_nodzieja Re: wszyscy którzy dokonali zamachów byli znani 15.07.16, 19:43
                            Ale w jednych krajach praktycznie nie ma tego problemu (Polska, Węgry, Rumunia, Czechy), w innych jest. Zwykle jest to skorelowane ze społeczeństwem ubogaconym niż monokulturowym.
                            • zofijkamyjka Re: wszyscy którzy dokonali zamachów byli znani 15.07.16, 20:58
                              kaz_nodzieja napisał(a):

> Ale w jednych krajach praktycznie nie ma tego problemu

ale nie dlatego, że tacy zaradni jesteśmy, raczej taki mamy klimat i to z róznych powodów, między innymi biedniejsi jesteśmy smile i przez lat nikt do nas przyjechac nie mógł. Komuno wróć tongue_out
                          • woman_in_love mapka poglądowa, pokazująca kto sobie radzi 15.07.16, 19:51
                            Jak widać radzą sobie tylko ci, którzy biją kobiety w nikabach na ulicy, są ksenofobiczni i nie przyjmują uchodźców.

https://tiny.pl/g9wcm
                            • zofijkamyjka Re: mapka poglądowa, pokazująca kto sobie radzi 15.07.16, 21:01
                              woman_in_love napisała:

> Jak widać radzą sobie tylko ci, którzy biją kobiety w nikabach na ulicy, są kse
                              > nofobiczni i nie przyjmują uchodźców.

no jasne, zaradnością nazywasz radziecką okupację i bidę przez dziesiatki powojennych lat.
                        • minor.revisions Re: wszyscy którzy dokonali zamachów byli znani 16.07.16, 17:20
                          I to bardzo pomoże, bo na przykład wcale nie można kupić drona za sto dolców i za jego pomocą przeprowadzić jakiś wredny atak, może coś chemicznego albo biolgicznego.
                      • kaz_nodzieja Re: wszyscy którzy dokonali zamachów byli znani 15.07.16, 16:12
                        Skąd wiesz, że nie byłyby?
                      • woman_in_love no dlaczego by joa66 nie były rozwiązaniem? 15.07.16, 16:13
                        bo ty tak mówisz?
                        • joa66 Re: no dlaczego by joa66 nie były rozwiązaniem? 15.07.16, 16:23
                          tlumaczyłam. Nie zrozumiałaś? Trudno. Jakoś to przeżyję.
                          • woman_in_love to "tłumaczenie" to raczej stek bzdur wyssanych 15.07.16, 16:59
                            z "wartości", które obecnie już dogorywają. Natomiast za 2, 5 czy 10 lat, będą tu już w Europie inne wartości a wtedy różne rzeczy się mogą zdarzyć i różne będą możliwe. Pamiętaj o tym. Europa 1920 była kompletnie różna od 1940 i jeszcze inna od 1960, więc zmiany mogą nadejść zastraszająco szybko.
              • woman_in_love Koreą Płn. chyba tylko ty się joa66 przejmujesz 15.07.16, 16:12
                i może jeszcze USA. Z kolei taka np. Korea Płd. to bardziej pęka ze strachu nie przed bronią nuklearną z północy, tylko że reżim tam upadnie i 25 mln!!! głodnych i biednych Koreańczyków z Północy ruszy na południe. I tam już od dość dłuższego czasu są takie głosy, że integracja dwóch Korei zniszczy Południową gospodarczo, społecznie, politycznie i pod każdym innym względem, więc już jest niemożliwa. I to jest powód tego, że nikt Korei Płn. nie chce już ruszyć. Chyba że USA z tobą, bo wy lubicie "pomagać" innym.
            • araceli Re: wszyscy którzy dokonali zamachów byli znani 15.07.16, 16:19
              cersei8 napisał(a):
              > Pozbawic obywatelstwa a potem deportowac, jak "co laska" bedzie odpowiednio
              > wysoko to kazdy kacyk przyjmie i obywatelstwo da.

Pewnie - twórzmy kacykowi wielomilionową armię - na peeeewno będzie spokój! big_grin

Polityka międzynarodowa poziom piaskownica.
        • zofijkamyjka Re: wszyscy którzy dokonali zamachów byli znani 15.07.16, 18:25
          cersei8 napisał(a):

> A przynajmniej tych ktorzy sprawiaja problemy

ale zalezy chyba jakie problemy. Nie sądzę aby ktos przy zdrowych zmysłach wyrzucał kogoś /dlaczego do Afganistanu akurat?/ za kradziez np. z kraju
      • lauren6 Re: wszyscy którzy dokonali zamachów byli znani 15.07.16, 17:49
        To, plus odpowiedzialność zbiorowa. W Izraelu dom rodziny zamachowca zostałby zrownany z ziemia, a jego bliscy wyrzuceni na bruk. W Europie wdowa będzie żyć jak pączek w maśle z zasiłkow na dzieci.

Nie wierzę, że pan żył na pustyni i nikt z jego bliskich nie widział, że się radykalizuje. Wyciągnąć surowe konsekwencje wobec rodzin zamachów i Fatmy same zaczną dzwonić na policję z donosem na mężów.
    • nenia1 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 14:57
      Ogromnie, ogromnie mi przykro...dorośli, dzieci, młodzież wychodzą by miło spędzić wieczór w pięknym kraju, a jakiś p...b ich morduje.
    • bisiek10 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 15:02
      A tak w ogóle.To dziewczyna siostrzeńca i siostry to Polki? Jeśli tak i ambasada wie o wszystkim czemu nadal twierdza w mediach że wśród ofiar nie ma Polakow? Tak sie zastanawiam.
      • wioskowy_glupek Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 15:22
        Już podali, że zginęło 2 polaków.
        • bisiek10 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 15:34
          Gdzie??
          • maslova Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 17:32
            wiadomosci.onet.pl/krakow/dwie-polki-wsrod-ofiar-zamachu-w-nicei-znamy-szczegoly/v9pzrr
          • wioskowy_glupek Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 17:34
            Raz czy 2 przewinęła się ta informacja w tvn24 widocznie nieoficjalnie.
            • bisiek10 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 17:39
              Na pewno nie dwie czy trzy godz.temu bo śledze temat cały czas.Było tylko wcześniej że brytyjskie media podawały, ze sa ofiary wsród Polaków ale MSZ tego nie potwierdza.
      • hanka78 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 15:55
        Tak. Wszysy są/byli Polakami. Siostrzeniec zaprosił swoja dziewczynę i jej trzy siostry. 23, 20, 19 i 17 lat. 20 i 19-latka zginęły.
        Ambasada mówi, ze nic nie powie.
        • bisiek10 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 16:15
          Jak to nic nie powie????
          • bisiek10 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 16:23
            To tak ambasada może sobie nie informowac ministerstwa danego kraju,że obywatele tegoż kraju są ofiarami zamachu?? No dziwne conajmniej.
            • hanka78 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 16:26
              A Ty jesteś ministerstwem?
              • bisiek10 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 16:33
                Ale o co Ci chodzi?????
              • bisiek10 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 16:37
                Jesli nie zauważylaś to MSZ podaje ze nie maja info o ofiarach wśrod Polakow.Mowisz że ponoc ambasada nic nie powie (?)Dlatego pytam.Czy ambasada mając potwierdzenie może sobie tak nie informować ministerstwa o ofiarach wśrod obywateli.
                • hanka78 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 16:43
                  Nie ambasada... sorry. Waszczykowski powiedział, że poda info jak będzie miał potwierdzone (zresztą słusznie). Nie wiem ilu Polaków zginęło. Wiem, że dwoje na pewno...
                  • bisiek10 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 16:55
                    No ale mają potwierdzenie przecież od Twojego siostrzenca.Co innego jak by przy ciałach nie było dokumentów czy kogoś bliskiego.A Twoj siostrzeniec przecież tam z nimi był.
                    • rhysmeyers22 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 16:58
                      Ale chyba chcą sprawdzić czy wiecej Polaków nie zginęło i wtedy podac oficjalne info.
                      • bisiek10 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 17:04
                        A przestań.Po zamachach w Londynie nikt nie czekał na końowy bilans.Podawali info z tego co pamiętam że "prznajmniej" tylu i tylu obywateli tego i tego kraju padło ofiarą zamachu.
                    • hanka78 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 16:59
                      Sorry ale jak się poturbujesz pokłócić , to nie ze mną...
                      • bisiek10 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 17:01
                        No ja sie nie poturbuje smile Poprostu coś mi tu nie gra.
                        • hanka78 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 17:11
                          sorry
        • kadfael Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 16:22
          Hanka a daj znać na priva jakieś szczegóły. Mogę spróbować coś pomóc
          • hanka78 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 16:28
            Nie da się pomóc, tam jest płacz szok i lament...
            • kadfael Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 16:46
              Można chociąż pomóc przebrnąć przez te wszystkie formalności.
    • kaz_nodzieja Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 15:19
      Bardzo Ci współczuję. Niestety znajdą się tu kanalie, które będą po Tobie jeździły w imię dziwnie pojętej pseudo tolerancji. Ja od początku (mimo usiłowania zastraszania mnie) walczę z tymi którzy stoją za tymi zamachami.
      • dyzurny_troll_forum Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 15:25
        kaz_nodzieja napisał(a):

> Ja od początku (mimo usiłowania zastraszania mnie) walczę z tymi którzy stoją za tymi zamachami.

Opowiedz nam wszystkim jakimi to sposobami walczysz?
        • kaz_nodzieja Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 15:36
          Tym co mam czyli Słowem.
          • dyzurny_troll_forum Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 15:41
            kaz_nodzieja napisał(a):

> Tym co mam czyli Słowem.

Śpiewasz Imagine pod prysznicem jak polecał Tiszantul?
        • paszczakowna1 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 19:09
          Pisze obrzydliwe posty o ludzkiej tragedii.
          • kaz_nodzieja Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 19:38
            Potępiam sprawców. A że obrzydliwie? Tak, od wielu miesięcy. I znowu wyszło na moje. Po raz kolejny. Oni mogą zabijać niewinne osoby, my nie możemy się z nich ponabijać wyłącznie słownie bo "rasizm i ksenofobia", ewentualnie spiskujemy z Rosją.
            • snakelilith Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 20:57
              kaz_nodzieja napisał(a):

> I znowu wyszło na moje. Po raz kolejny.

Tak, zaznaczaj sobie te sukcesy twoich proroctw w kalendarzu, może jak kolejny raz wyjdzie na twoje, to ci w końcu stanie stary impotencie.
    • milka_milka Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 15:33
      Koszmarne.
    • kropkacom Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 15:57
      Nawet nie chce sobie wyobrażać co rodzina przezywa teraz i wcześniej. Wyrazy współczucia.
    • kadfael Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 16:06
      Współczuję. Straszne.
      Ale one chyba nie Polki? MSZ twierdzi, że Polaków wśród ofiar nie ma.
      • pani07 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 16:59
        Już podają: zginęły 2 Polki sad sad
        • karolciab125 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 17:47
          Gdzie?
          Na Tvn 24 w tej chwili była informacja, że dotychczas nie ma informacji, aby wśród zabitych byli Polacy...
          • lokitty Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 17:55
            Kliknij w linka, którego pani07 podaje.
    • kropkacom Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 16:15
      O forumowa hiena, zawsze na swoim miejscu jak widzę.
      • kaz_nodzieja Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 16:25
        Wybaczam Ci albowiem przez niedostatek intelektu nie wiesz co czynisz.
      • rhysmeyers22 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 16:46
        No ale w sumie kaznodzieja ma racje.a hiena mozna nazwać każdego produkującego sie w watku o zamachu w Nicei,czyż nie.w końcu tutaj dyskusje z wygodnej kanapy a tam bezmiar ludzkiej tragedii..
    • skubany_kotecek Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 17:24
      Tak bardzo mi przykro, wyrazy współczucia dla całej rodziny...
    • lokitty Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 17:28
      Właśnie gazeta.pl to potwierdziła na 1 stronie - jesteście z okolicy Myślenic?
      Bardzo współczuję, zawsze najbardziej boli, kiedy to są dzieci, młodzi, mający całe życie przed sobą...
      • hanka78 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 17:31
        tak
        • lokitty Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 17:36
          Przytulam sad.
          • znowu.to.samo Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 18:32
            o matko, współczuje sad(((((( nawet nie próbuje sobie wyobrażać co Wasza rodzina przechodzi sad((
            Dwie młode dziewczyny, mające całe życie przed sobą.... zgineły przez jakiegoś skończonego oszołoma... nawet gdyby przezył -nie ma kary dla takich!!!!!!
    • handzia.kaziukowa Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 18:00
      Bardzo współczuję.
    • zofijkamyjka Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 18:22
      kaz_nodzieja napisał(a):

> Pretensje do Merkel

a nie do Tuska? To Merkel zaprosiła tego Tunezyjczyka do Francji?
    • agnieszka77_11 Re: W zamachu zginęły dwie 15.07.16, 19:24
      Współczuję. Czytałam, że wśród ofiar są dwie Polki.
    • yenna_m Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 00:37
      Przytulam. Bardzo współczuję sad
    • yoma Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 09:44
      A mnie ciekawi, dlaczego całe forum od razu zakłada, że to był Straszliwy Terrorysta z ISIS, a nie zwykły świr, któremu odbiło. Z powodu koloru skóry?
      • kaz_nodzieja Re: W zamachu zginęły dwie 16.07.16, 10:06
        Z powodu religii i pochodzenia.
      • woman_in_love ISIS to właśnie świry religijne, którym odbiło 16.07.16, 10:13

• yoma Re: ISIS to właśnie świry religijne, którym odbił 16.07.16, 11:02
          Co by to było, gdyby Lubitz miał trochę ciemniejszą skórę. Ale że nazwisko słowiańszczyzną trąci, więc to był "tylko" świr.
          • izabella1991 Re: ISIS to właśnie świry religijne, którym odbił 16.07.16, 22:43
            Moi drodzy: nie czas teraz na dyskusje, komu odbilo a komu nie...trzeba rodzinie tych dziewuszek pomoc sprowadzic zwloki z Francji i to jest teraz najwazniejsze.
            Z wlasnego doswiadczenia ( niestety)wiem, ze sciagniecie zwlok z zagranicy to nie jest fiu! bzdziu! To czasem trwa tygodniami...oby tamtejszy konsul, ambasador , ktokolwiek okazal sie chlopem_ baba z jajami.To ma wielkie znaczenie, uwiezcie mi na slowo.
            Druga rzecz- to jest mala miejcowosc, a sama wiem, jak wredne, stare plotkary potrafia dopiec....jak im zamknac pyski? Takim malo tragedii, beda na glos labiedzic..a po co taki swiat pojechaly....? A napewno sie same o to prosily...itd.Potrafia takie koorwiska mame_ tate dziewczat o to zapytac, bo sensacji takim malpom wiecznie malo...
            • alsk9 Re: ISIS to właśnie świry religijne, którym odbił 17.07.16, 11:57
              Mówisz o tych wrednych starych plotkarach na emamie?
              • izabella1991 Re: ISIS to właśnie świry religijne, którym odbił 17.07.16, 20:53
                Prosze, czytaj ze zrozumieniem.
                Nie wiem, czy kiedykolwiek bylas w malym czy tez duzym miasteczku, wsi na pogrzebie...takim.,jaki wlasnie sie kroi.To smutne, ale prawdziwe, ze takie plotkary wiejsko- wredne beda mialy uzywanie....Zawsze znajdzie sie taka mendawesz( jedna czy tez kilka), ktora wsciboli nochal w nieszczesliwa, zaplakana rodzine i bedzie jatrzyc, ploty wymyslac itd....
                Takim koorviskom malo tragedii, one musza jeszcze dolewac oliwy do ognia, dlatego tez trzeba trzymac takie z daleka od zalobnej rodziny...najdluzej, jak sie da .
                • kaz_nodzieja Re: ISIS to właśnie świry religijne, którym odbił 17.07.16, 21:01
                  Znasz tę konkretną miejscowość i jej mieszkańców czy po prostu pomawiasz jej mieszkańców co jest karalne?
                  • izabella1991 Re: ISIS to właśnie świry religijne, którym odbił 17.07.16, 21:05
                    Kaz_ nodzieja, ile i czego trzeba wychlac, zeby dojsc do takich wnioskow?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka