Dodaj do ulubionych

kot przybleda potrzebna porada

17.07.16, 12:39

Doswiadczone kociary, poradzcie prosze, co powinnsmy zrobic, aby bezbolesnie przejsc przez okres adaptacji kota w naszym domu.
Kot ma kilka miesiacy, urodzil sie gdzies na dzialce, przyblakal do moich tesciow i spedzil z nimi miesiac . Jest wesoly, fajnie sie bawi, nie jest dziki. Tesciowie poprosili o pomoc, nie wiedza co zrobic z kotem, troche go odkarmili i wlasciwie tyle. Nie chca go zostawic na dzialce, bo zginie. Sami nie moga go wziac z roznych wzgledow.
Postanowilismy, ze go wezmiemy i co teraz? Kupilismy kuwete, miski, klatke, drapak, jedzenie jeszcze dla kota juniora. Dzis wieczorem pojawi sie w naszym domu i co dalej. Kiedy do weterynarza, zaraz w poniedzialek/wtorek czy odczekac kilka dni, aby kot przyzwyczail sie do naszego domu. Gdzie postawic kuwete, jak zachecic kotka do korzystania? Gdzie miski? Dajcie jakis rady...za ktore z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • feliz_madre Re: kot przybleda potrzebna porada 17.07.16, 12:51
      U nas standardowo - kuweta w łazience, miski w kuchni. Kuwetę wystarczy, że mu raz pokażesz, załapie. Trzeba tylko pilnować, żeby drzwi nie zamykać na noc lub gdy wychodzicie. Jak ci się gdzieś załatwi to od razu postaw tam dodatkową miskę z jedzeniem - koty nie sikają tam gdzie jedzą. Do weta możnaby od razu, żeby mieć z głowy - obejrzy, zbada, może też zaszczepi.
      • 3-mamuska Re: kot przybleda potrzebna porada 17.07.16, 13:13
        Do weta weź jak najszybciej, chodzi o pchły.
        Mysle ze i tak stresem bedzie dla niego nowy dom.
        Kuwetę mozesz postawić np w korytarzu, pozniej jak juz załapie to przesunąć do łazienki.
        U nad jak kociaki sie uczyły to stała zaraz przy posłaniu.
        Jak masz kuwetę zamknięta to ściągnij drzwiczki na początek, kup dobry żwirek. Mozna takie które wywalasz do toalety mniejszy problem ze sprzątaniem.
        Na początek kup jedzenie jakie dawali mu teściowie zeby nie miał sensacji.
        Potem poszukaj dobrej jakościowo karmy, bedzie szybciej sie najadł, i bedzie mniej zapachu w kuwecie.
    • peonka Re: kot przybleda potrzebna porada 17.07.16, 13:44
      Wszystko okaże się w praniu, kot jest już wstępnie zsocjalizowany, więc dacie radę. Weźcie go do weta na przegląd, odrobaczanie i odpchlenie, jeśli tego nie zaliczył u teściów. Zobaczycie kiedy, moze kot jest z tych śmiałych i od razu się odnajdzie u was. Jeśli widać będzie, że jest przestraszony, to poczekajcie.
      Życzę wiele radości z życia razem big_grin
      • nelamela Re: kot przybleda potrzebna porada 17.07.16, 13:52
        10/10.Jeśli wcześniej nie był odrobaczany,odpchlany to wizyta u weta konieczna.Dobrze też go zaszczepić na kocie choroby.Tak jak wcześniej dziewczyny piszą,kuweta w łazience,miski do kuchni.No i kochać sierściucha wink. Pozdrawiam.
      • aragorna71 Re: kot przybleda potrzebna porada 17.07.16, 13:53
        dziekuje, najbardziej boje sie, ze podrapie kanapy, zacznie sikac, wymiotowac itp.
        Moj chlop moze tego nie przetrzymac a wtedy kot tezsmile
        • nelamela Re: kot przybleda potrzebna porada 17.07.16, 13:57
          Jak będzie miał drapak albo zwykły pieniek szybko załapie do czego służy.Jeśli nie będzie wychodzący to obcinanie pazurków załatwi sprawę.No i za jakiś czas polecam kastrację.Będzie dobrze smile.
          • nelamela Re: kot przybleda potrzebna porada 17.07.16, 13:59
            A za kilka dni zobaczysz że chłop kocha kota najbardziej na świecie i vice versa.Sprawdzone na innym męskim osobniku i działa wink.
            • bbuziaczekk Re: kot przybleda potrzebna porada 17.07.16, 14:15
              Ha ha na mojego tez podzialalo.
              Typ który nie lubi zwierzat, który ich nigdy nie miał. Brzydza go i w domu nie chciał.
              Kot mu serce skradl i nawet z nami w lozku spi tongue_out
              Choc chlop tego nie pokazuje (no bo jak to) to widać ze kot go kupil.
            • echtom Re: kot przybleda potrzebna porada 17.07.16, 17:48
              > Sprawdzone na innym męskim osobniku i działa wink.

Żeby to na jednym smile Jeszcze autorka będzie zazdrosna wink
            • arwena_11 Re: kot przybleda potrzebna porada 26.08.16, 19:51
              potwierdzam, przełkną nawet podrapanie skórzanej kanapy - ale kotecek nie chciał panu robić bardzo dużej przykrości - podrapał z tyłu, gdzie nie widać wink
              • klamkas Re: kot przybleda potrzebna porada 26.08.16, 19:57
                Zamień się ze mną na koty! Kupiliśmy nowe fotele biurowe, nie mają miesiąca, wyglądają jak sita sad. Koty niby drapią drapaki, mają też dywaniki, które lubią drapać, mają stary fotel, który zostawiliśmy, żeby sobie drapały, wiedzą, że im nie wolno ruszać mebli i i tak drapią (jak nie widzimy oczywiście).
        • arwena_11 Re: kot przybleda potrzebna porada 17.07.16, 22:03
          Oj tam smile Popatrz sobie na mój wątek z września/października 2014. Córka znalazła kocią bidę. Mąż zgodził się najpierw tylko wyleczyć. Ale koteł umiał się wkupić w łaski i został z nami. Meble trochę podrapał- ale grzecznie z tyłu i nie widaćsmile Rozrabia i rządzi wszystkimismile A mężem najbardziej
    • bbuziaczekk Re: kot przybleda potrzebna porada 17.07.16, 14:10
      Od 1,5 miesiąca mamy kociaka (obecnie ma 13 tygodni) wiec jestem na swiezo smile
      Kot do weta po leki na odrobaczenie. Jak przejdzie etap odrobczania to wtedy szczepienie:
      1. Jeśli kot nie będzie wychodzący to wtedy sa 2 szczepionki. Najpierw jedna a po miesiącu druga.
      2. Jeśli kot wychodzący to tam jest więcej szczepien.
      Kweta najepiej wysoka + łopateczka
      Zwirek bentonitowy zbrylajacy (np. w Auchanie za 5 zl za 5 kg albo w Lidlu za 10 zl za 10 kg.
      Naszemu kotu nie odpowiadal zwirek drewniany.
      Po przywiezieniu do domu (niby porafila skorzystać z kuwety) nie chciała do niej wejść, tak jakby bala się tego drewnianego zwirku. Chodzila się zalatwiac pod rogowke do pojemnika na pościel. Na drugi dzień zmieniłam zwirek na ten bentonitowy i zaczelam ja uczyc.
      Zajelo mi to 2 dni.
      Po każdym spaniu, jedzeniu, zabawie kota wkladalamdo kuwety (kilkanaście-kilkadziesiąt razy na dzień) i poszlo gładko. Jak wrzucisz kota do kuwety to pozwol wyjść, nie zatrzymuj sila.
      Kuweta u nas stoi w kuchni miedzy lodowka a sciana w rogu. Nie chciałam w łazience bo drzwi zamykamy wiec nie zawsze byśmy pamiętali o zostawieniu otwartych drzwi.
      Codziennie wyciągam kupska i zbrylowany mocz. Dosypuje ciut swiezego. Raz w tygodniu wymieniam caly zwir. Nic nie smierdzi. Dodatkowo żeby był ladny zapach w kuchni wlaczylam do pradu (akurat nad kuweta) zapach w plyne do kontaktu.
      Drapak ten duzy z poleczkami - kot uwielbia.
      Drapaki kartonowe tez kupiłam. Ktoras kiedyś tu na ematce polecala z zooplusa. Sa super.
      Zabawki
      Obcinaczki do pazurów
      Szczotka do wyczesywania
      Miski stoja po drugej stronie kuchni niż kuweta -stoja kolo zlewu.
      Miski nie moga stać kolo kuwety.
      I wlasciwie tyle.

My jesteśmy już po 2 szczepieniu. Przed nami sterylka.
      I wlasciwie skoncza się te większe wydatki wyprawkowo-zdrowotne.
      Pozostanie kupowanie karmy.
      Jedzenie - u nas z mokrej karmy smakuje whiskas saszetki, potem puszki Miao a teraz mamy puszki z Animondy + do tego sucha karma: whiskas to dziadostwo ale na początek kupiłam. Tyle ze kot nie bardzo chce jesc.
      Kupilam Sanabelle to już lepsze jedzonko. Skonczymy Sanabelle i przechodzimy na jeszcze lepsza karme bez zboz Taste of the wild i na tej pozostanie.
      Na stroni whiskasa możesz dostać darmowa paczuszke dla juniora: podajes dane swoje, kota. Dostaniesz sucha karme 300 g i 5 saszetek mokrej po 100 g
      • bergamotka77 Re: kot przybleda potrzebna porada 17.07.16, 14:29
        Serio możesz sięgać bez obrzydzenia do lodówki gdy obok masz kocia toaletę? Nigdy nie zrozumiem fanek kotów...
        • bbuziaczekk Re: kot przybleda potrzebna porada 17.07.16, 16:21
          Tak wyobraz sobie ze moge big_grin
          Otwierajac lodowke nie widze kuwety bo mi ja drzwi zaslaniaja.
          Otwierajac lidowke nie zagladam.do kuwety.
          Stoi bo stoi i nikt nawet o tym nie pomyslal ze otwierajac lodowke obrzydzi go kupa owinieta zwirem ktorej nie widac a ktora jest od razu pozbierana i wyrzucona big_grin
          Takie to dziwne ?
          • bbuziaczekk Re: kot przybleda potrzebna porada 17.07.16, 16:26
            Kuweta stoi w rogu w ciemnej wnece wiec nawet jej nie widac.
            Serio. Wybralam mniejsze zlo. 4 osoby mieszkaja w domu z czego 2 malych dzieci wiec wole ta kuwete w kuchni niz obesrane tapczany i inne miejsca bo ktos zapomni zostawic otwartych drzwi z lazienki
            Pozatym ja nie wyobrazam sobie zostawiac otwartych drzwi w lazience !!!
            • bergamotka77 Re: kot przybleda potrzebna porada 17.07.16, 16:29
              Fuu paskusztwo!!
              • bbuziaczekk Re: kot przybleda potrzebna porada 17.07.16, 20:39
                To po jaki .uj wchodzisz na kocie watki ? big_grin big_grin
            • bella_roza Re: kot przybleda potrzebna porada 17.07.16, 20:49
              bbuziaczekk napisała:

> Pozatym ja nie wyobrazam sobie zostawiac otwartych drzwi w lazience !!!

można zamontować takie małe drzwiczki dla kota w drzwiach
          • annakate Re: kot przybleda potrzebna porada 17.07.16, 16:47
            Ja mam jedną z kuwet w sypialni, w kącie przy drzwiach. I uprzedzając pytanie - śpię spokojnie. Sprzątana systematycznie kuweta w niczym nie przeszkadza. Ja stosuja żwirek Cats Best Eco plus, największą jego zaleta jest mozliwośc spuszczania w toalecie, więc sprzatanie jest bezproblemowe. Jesli mogę cś poradzić, to nie kupuj zadnych żwirków zapachowych (leśnych, lawendowych etc) - dla kota może nie byc oczywiste, co czego ta perfumeria słuzy. I nie bój się na zapas, że kot będzie brudził - kot jest zwierzakiem z natury czystym, jesli tylko ma wybór to skorzysta z kuwety, musi być tylko sprzątana. I nie kupuj na poczatek dużych ilości jedzenia, żwirku - sprawdź, comu podpasuje. Moje np. saszetki jedzą Felixa, innych nie chcą, a suche żarcie różnych firm. Ważne, żeby zmieniać jedzenie (ja mam zawsze równocześnie otwarte dwa suche, oprócz tego dostają saszetki, płąskie puszeczki z Lidla oraz wołowinę - mielę i zamrażam w porcjach na raz) - bo koty potrafia przyzwyczaić się do jednego jedzenia i potem nie chca do pyska wziąć nic innego; co nie jest ani zdrowe dla kota, ani wygodne dla właściciela.
          • echtom Re: kot przybleda potrzebna porada 17.07.16, 17:53
            Mam w domu kilka kotów i kilka kuwet, jedna też stoi w kuchni i nikt nie histeryzuje z tego powodu smile
      • memphis90 Re: kot przybleda potrzebna porada 17.07.16, 21:07
        >Zwirek bentonitowy zbrylajacy (np. w Auchanie za 5 zl za 5 kg albo w Lidlu za 10 zl za 10 kg
        Lidlowy jest beznadziejny, a już szczególnie ten szary, bo biały jakby nieco lepszy. Nie zbryla, rozwala się, co dwa dni całość żwirku do wymiany uncertain Ja tera zużywam teraz Golden Grey i jest o niebo lepszy.
        Taste of the wild u nas się sprawdza bardzo dobrze, więc polecam.
        • bbuziaczekk Re: kot przybleda potrzebna porada 17.07.16, 21:24
          Z lidla jeszcze nie mialam. Przymierzam sie di kupna.
          Ale ja sobie chwale ten z Auchana RENO sie nazywa. Koszt ok 5.80 za 5 kg ale czesto jest promocja za niecale 4 zl (3.80 zl jakos tak)
          Ten typowo Auchanowski jest okropny.
          Drewnianego kot nie lubi. Innych nie testowalismy
        • nickbezznaczenia Re: kot przybleda potrzebna porada 17.07.16, 21:39
          Moja Kocica na lidlowy nie narzeka i ja również.U nas się dobrze zbryla.
          • beverlyja90210 Re: kot przybleda potrzebna porada 17.07.16, 22:23
            Moje koty nie akceptują kuwet zamykanychsmile Najlepiej na początek nie zamęczać głaskaniem za bardzo tylko pozwolić po kociemu sie oswoić z nowym domem.Do weta poszłabym od razu
        • klamkas Re: kot przybleda potrzebna porada 21.07.16, 22:40
          Może to kwestia kwestia wilgotności w waszym mieszkaniu/domu? U nas się zbryla, ale łatwo bryłki rozgrzebać - tzn. trzeba często sprzątać (=mieć więcej kuwet, co ja preferuję, bo kolejny kot, albo ten sam, ale z ponowną potrzebą wybiera czystą kuwetę wink). A może ja sobie racjonalizuję, bo nasze od 7 lat gardzą wszelkimi zmianami i trwają przy tym lidlowym smile.

Biały? Nasz jest zawsze szary?
    • aragorna71 Re: kot przybleda potrzebna porada 18.07.16, 08:32
      Pierwsza noc w nowym domu.
      Kot przyjechal wcale nie wystraszony, w czasie jazdy podobno ogladal krajobrazysmile
      Wszedl do domu porozgladal sie i zaczal zwiedzanie, zachowywal sie jakby chcial obejrzec dom i zastanowic sie czy chce tu mieszkac. Wchodzil do kazdego pokoju, obwachiwal, postal, porozgladal sie po czym wychodzil i wchodzil do nastepnegosmile
      Z jedzeniem poczekalam, ale jak juz obejrzal wszystkie pomieszczenia wstawilam go do kuwety, patrzyl dookola lekko zdumiony, pewnie sobie pomyslal, ze chyba oszalalam, ze chce, aby sikal na zawolanie, wyszdl z podniesiona glowa i wskoczyl na fotel na ktorym zazwyczaj siedzi moj maz.
      Pospal z godzine, wstal i mialczeniem dopominal sie jesc, dostal jesc i jakis czas pozniej poszedl do kuwety i wykorzystal ja zgodnie z przeznaczeniem, po czym pobawil sie z dziecmi i znow poszed spac. W nocy nie spal z dziecmi, mimo, ze zostawily uchylone dzwi ale na fotelu meza. Jak wstalismy do pracy to w kuwecie bylo juz sporo sprzatania. Jak tak male kocie moze tak duzo ......., no i dla mnie pedantki dosc niemila niespodzianka, bo lapkami troche roznosi piaseksmile
      Pomialczal do nas na dzien dobry, dostal jesc i zostal z dziecmi w domu.
      Po pracy zabieramy go do weterynarza.
      Zobaczymy co bedzie dalej, ale jest malo plochliwy, lubi sie przytulac wiec powinno sie ulozyc.
      Maz musi kupic 2 fotel a ja musze sie przyzwyczaic do piasku albo czesciej odkurzacsmile
      • nickbezznaczenia Re: kot przybleda potrzebna porada 18.07.16, 11:14
        Życzę miłego współżycia z Kotem. smile
      • peonka Re: kot przybleda potrzebna porada 18.07.16, 12:57
        Wspaniale smile trafił się wam towarzyski egzemplarz smile
        My żwirek mieliśmy z Rossmanna albo z Lidla i w sumie był dobry, ładnie się zbrylal. Ale kuweta stoi w łazience, czasami żwirek się zamoczyl i kot zostawial takie kredowe sladki wszędzie. Teraz ma drewniany zbrylajacy cats best Eco plus, tez sie troche nosi, ale śladów nie zostawia. Można codziennie odkurzac albo się przyzwyczaić smile
        • peonka Re: kot przybleda potrzebna porada 18.07.16, 12:59
          Aha, drugiego fotela na razie nie kupujcie, kotu się może odmienić - większość kotow ma swoje ulubione miejscówki przez jakiś czas, potem przenoszą się w inne miejsce.
          • jan.kran Re: kot przybleda potrzebna porada 18.07.16, 16:03
            Fajny egzemplarz Wam sie trafił .Zamiast drugiego fotela proponuję drugiego kotasmile
      • mysiulek08 Re: kot przybleda potrzebna porada 18.07.16, 19:05
        dla mnie pedantki dosc niemila niespodzianka, bo lapkami troche roznosi piasek

jest to ta ciemniejsza strona tongue_out im lzejszy zwirek tym bardziej sie roznosi, ten grubszy z kolei niezbyt dobrze sie zbryla, dobra opcja jest Benek Corn Cat, dosc ciezki, do utylizacji w toalecie

www.zooplus.pl/shop/koty/zwirek_dla_kota/zwirek_drewniany/458791
        tylko nie dopuszczac do momentu zmiany granulek w make, bo wtedy jest troche sprzatania smile

W utrzymaniu w ryzach zwirku pomaga taka mata przed kuweta:

www.zooplus.pl/shop/koty/kuwety_pielegnacja_kota/wycieraczki_kuwete/345865
        • aragorna71 Re: kot przybleda potrzebna porada 19.07.16, 09:04
          ciemniejsza strona kota to sprzatanie kuwety, dzis musze kupic jakis zwirek, bo oszaleje, od 2 dni prawie nic nie jem w domu a chudnac nie mam z czegosmile Czuje zapach mimo, ze nie powinnam i nikt poza mna go nie czuje. Kuweta stoi pod schodami, nie jest widoczna ani podobno jej nie czuc. Sprzatam 2 razy dziennie: rano i wieczorem i za kazdym razem mam odruch wymiotny.
          Czy ja sie nie przyzwyczje??? Teraz siedze w pracy i czuje zapach kuwety, chyba trzeba isc do psychiatrysmile
          Kot jest slodki i malo klopotliwy, w nocy nie miauczy, tylko ta kuweta. Na ten moment mamy otwarta i zwirek zbrylajacy dobrze ale podobno dla kota przyzwyczajonego do wolnosci taki troche piaskowy.
          Podobno mial byc tez absorbujacy zapachysmile
          Czy zakup super benka pomoze czy kupic inny?
          cena jest sprawa drugorzedna, mam nie czuc kuwety i nie miec odruchu wymiotnego przy czyszczeniu. Maz sie nie podejmie a mlodziez zdazyla spedzic jedna noc z kotem i wyjechali z dziadkami nad morze.
          Bylismy wczoraj u weterynarza, wszystko dobrze z kotem, zostal odrobaczony, obciete pazurki i zastosowano cos przeciw pchlom a za 2 tygodnie dalszy ciag. Musimy czekac, bo jest podejrzenie ciazy, chociaz wiek kota to od 4,5-6 miesiacy. Podobno to mozliwe.
          Dostalam rady jaki pokarm kupowac i jak sie nim zajmowc, aby nas nie terroryzowalsmile
          Ratunku z ta kuwetasmile
          • peonka Re: kot przybleda potrzebna porada 19.07.16, 09:17
            Przyzwyczaisz się smile ja przy pierwszym sprzątaniu nie tylko odruch miałam... A i kotu może się zapach kup zmienić, tez wiem z doświadczenia.
            Nie będzie wychodzil na dwór? Bo jak tak, to pewnie tam będzie się załatwiał.
            Żwirek kup jaki chcesz, byle w małym opakowaniu ma poczatek. Widać ze kot jest pojetny, da sobie radę i bez piasku. Tak, żwirek pochłania zapachy lepiej niż piasek!
            Jak kocina ma na imię? Trzymam kciuki, żeby nie była jednak w ciazy...
            A, sterroryzuje Was na pewno, ale będzie to słodka niewola smile
            • aragorna71 Re: kot przybleda potrzebna porada 19.07.16, 10:02
              chwilowo nie bedzie wychodzil. Mamy psa na zewnatrz, ktry by go polknal na obiad a poza tym musi sie przyzwyczaic, aby nie uciekl. Nie ma co prawda za bardzo ochoty ale nigdy nie wiadomo, na wolnosci pewnie bylo lepiejsmile Ma na imie Fruzia, dzieci wymyslily
          • po-trafie Re: kot przybleda potrzebna porada 19.07.16, 09:21
            Nie wyobrazam sobie otwartej kuwety, kot od malego ma kuwete zamknieta, z klapka:
            nt.petplanet.co.uk/images/product_images/extra_images/60787/99_Cat_Litter_Box_with_Scoop.jpg
            Do tego ma wycieraczke kocia przed kuweta, zeby nie roznosil zwirku kiedy z impetem z kuwety wyskakuje.

Zamknieta kuweta z filtrem zmniejsza zapach znaczaca, dodatkowo mozna ja tez wsadzic w cos wiekszego:
            gocatgosf.files.wordpress.com/2014/05/designer-kitty-litter-box-1.jpg
            (my zrobilismy cos podobnego z duzego plastikowego pojemnika ogrodowego na narzedzia/zabawki, bo kot zrobil sie doroslym majestatycznym 7kg tygrysem i niestety, rowniez to, co wydala jest spore i potrafi uderzyc zapachem jak piescia)

Przy sprzataniu regularnym zapachu powinno byc malo, zakladajac ze kot jest zdrowy i karmiany odpowiednia karma. Jesli karmi sie kota mokrym skladajacym sie glownie z surowego miesa, to niestety zapachu jest wiecej. Sa tez suche karmy pelnowartosciowe np Orijen lub Royal Canin.

• bbuziaczekk Re: kot przybleda potrzebna porada 19.07.16, 09:33
              A jaka karme wet wam polecil ?
              I jakie rady dam na terroryzowanie ?
              Podziel się wiedza.

Podobno po suchych karmach bezzbozowych kupy sa mniej smierdzace. I podobno bezzbozowa karma się powinno kota karmic.
              • aragorna71 Re: kot przybleda potrzebna porada 19.07.16, 09:55
                karme Royal a rady takie, aby w nocy nie raagowac na miauczenie kota, bo uzna, ze skoro przybiegamy go popiescic to zacznie wiecej miauczec, wiadomo, ze kot w nocy buszuje.
                Trzeba sie zamknac i przeczekac, nawet kosztem zatyczek do uszu.
                2 kot do towarzystwa nie jest wskazany, bo wbrew pozorom koty ze soba rywalizuja i sie zwalczaja i to powoduje stresy u kota.
                Zmeczyc kota zabawa przed snem.
                Podzielic swoj wolny czas tak, aby kot wiedzial kiedy bedzie zabawa, mial regularnie poswiecany czas ale tez nie za kazdym razem kiedy chce.
                Tu juz nawalamy, bo bawimy sie znim kiedy chce smile
                Nie kupowac za duzo zabawek, bo kot i tak najlepiej bawi sie w wycietym kartonie, torebka foliowa albo gazeta zwinieta w kulke.
                • mysiulek08 Re: kot przybleda potrzebna porada 19.07.16, 16:23
                  Po Royal Canin to dopiero bedziesz miala mix zapachowy tongue_out wiem co mowie. Najlepsza jest bezzbozowa, Acana, Orijen (sporo tego w zooplusie, pozniej Ci linki podesle). Po pierwszym szoku (to normalne) czyli troche luzne kupska, unormuje sie na tyle, ze i zapach kuwetowy bedzie bardziej znosny. Wlasny wrazliwy nos potwierdza.

Owszem, zwirek piaskowy dobry dla dzialkowego kota na pocztek, potem zmieniasz U nas w jednych kuwetach jest drobny Benek Compact (szalu dostaje od zmiatania zwirku) a w drugich Benek Corn (wyzej masz linka) i jest ok.

W serii Benek sa tez pochlaniacze zapachow, do bentonitow i do zwirkow drewnianych (zielona trawa, fajnie pachnie), sa ok i przydaja sie w innych okolicznosciach.

Kuweta kryta nie jest polecana przez dobrych behawiorystow, nie kazdy kot ja akceptuje, ale co kto woli. Ja np, niewyobrazam sobie sprzatania po zdjeciu wieka takiej kuwety, uj, musi byc niezla jazda.
                  Kocie raczej jeszcze za male zeby za tak mu siki smierdzialy.
                  Robale tez potrafia niezle smrodzic i przestawienie sie na inny tryb zycia tez. Sprobuj podawac mu probiotyk, lacid, zawartosc kapuslki w niewielkiej ilosci wody i strzykawka do pycha. Normuje flore bakteryjna smile

Ale przede wszystkim ZADNEGO! Royal Canin! Umrzesz ze smrodu tongue_out ale pewnie pan wet sprzedaje te karme i dlatego poleca wink norma na calym swiecie.
                  • bbuziaczekk Re: kot przybleda potrzebna porada 20.07.16, 00:03
                    No wlasnie miałam to samo napisac wcześniej ale mi tel wykryl spam ? i nie puscil.
                    Royal nie jest dobra karma ale weterynarze polecają bo maja z tego bonusy tongue_out tongue_out
                    Jak się wejdzie do weta to pierwsze co się rzuca w oczy to zarcie z Royala tongue_out
                    • mysiulek08 Re: kot przybleda potrzebna porada 20.07.16, 00:37
                      Dokladnie smile i tak jest na calym swiecie.

Mieszkam na fajnym koncu swiata i niestety Royal Canin jest tutaj uwazany za hipersuper karme premium. Co gorsza nie ma wielu opcji. Za maly rynek, ludzie niedoedukowani i zidokrynowani przez wetow tongue_out wiec cos lepszego trudno sie przyjmuje. Od jakiegos czasu jest dostepne Nutriense bezzbozowe i my i koty jestemy z tego powodu szczesliwi, ale i tak dla naszej krolowej sciagamy Orijena z bizonem smile

A zwirek Benka to juz kontenerami, bo probujemy przekonac lokalsow do czegos lepszego niz TiddyCats czy EasyClean.
                    • nelamela Re: kot przybleda potrzebna porada 20.07.16, 07:26
                      bbuziaczekk napisała:

> No wlasnie miałam to samo napisac wcześniej ale mi tel wykryl spam ? i nie pusc
                      > il.
                      > Royal nie jest dobra karma ale weterynarze polecają bo maja z tego bonusy tongue_out tongue_out
                      > Jak się wejdzie do weta to pierwsze co się rzuca w oczy to zarcie z Royala tongue_out

A nieprawda wink. ja jestem wetem i nie polecam.Moje psy nigdy nie jadły Royala.Także ....wink.
                      • mysiulek08 Re: kot przybleda potrzebna porada 20.07.16, 07:28
                        wyjatek potwierdza regule wink
            • aragorna71 Re: kot przybleda potrzebna porada 19.07.16, 09:46
              no widzisz tak to jest jak czlowiek sie nie zna i slucha rad pani ze sklepu.
              Nastraszyla mnie, ze kot przyzwyczajony do wolnosci lepiej aby mial piasek przypominajacy mu wolnosc i wlasnie otwarta kuwete, aby sie jej nie bal.
              Dzis kupie wszystko co potrzeba, karme mamy z polecenia lekarza Royal, kot bedzie karmiony tylko sucha karma. Zdaje sobie sprawe, ze po wysterylizowaniu zapach moze byc mniej intnsywny i ze wiekszosc mam w glowie ale mam i juzsmile
              Dzieki wam za wszystkie rady, zapach neutralizujacy tez sprawdze.
              • peonka Re: kot przybleda potrzebna porada 19.07.16, 15:38
                Zazdroszczę smile to trochę tak jak kupowanie wyprawki dla dziecka big_grin
            • mysiulek08 Re: kot przybleda potrzebna porada 20.07.16, 18:39
              Jesli karmi sie kota mokrym skladajacym sie glownie z surowego miesa, to niestety zapachu jest wiecej.

Jesli karmi sie surowym miesem to zapachu jest mniej, owszem, intensywny zapach jest wtedy gdy kot je puszki i saszetki gdzie miesa jest 4%
          • chocolate_cake Re: kot przybleda potrzebna porada 19.07.16, 09:27
            Są takie zapachy neutralizujące do kuwety. Miesza się ze żwirkiem
          • kalina_lin Re: kot przybleda potrzebna porada 19.07.16, 10:36
            Dla mnie bezkonkurencyjny i jedyny akceptowalny zapachowo jest żwirek silikonowy. Bentonitowe mi śmierdzą już w opakowaniu, a po połączeniu z kocimi sikami wręcz dramatycznie. Drewniane też mi się nie sprawdzały. Raz spróbowałam silikonu i to było to. Drugi plus jest taki, że ma grube granulki i stosunkowo mało kot rozrzuca.
          • poppy_pi Re: kot przybleda potrzebna porada 19.07.16, 11:05
            Możesz spróbować kupić krytą kuwetę, są specjalne pochłaniacze zapachu, żwirki zapachowe...próbuj smile
          • ssylwia1975 Re: kot przybleda potrzebna porada 10.11.16, 13:25
            Miałam to samo. Nie mogłam jeść, spać. Wszystko w połączeniu z moczem śmierdziało jeszcze bardziej.
            W moim przypadku sprawdził się żwirek silikonowy BENEK. Boże to niewiarygodne, ale nic nie czuć. Od tygodnia kuweta nie sprzątana i poważnie zero smrodu.Tylko kupa wyjmowana. Potem przemieszam i posypuje pochłaniaczem zapachów i bajka. Lokator w domu od tygodnia, a ja myślałam, że będę musiała go wydać.
            • ssylwia1975 Re: kot przybleda potrzebna porada 10.11.16, 13:27
              Spróbuj koniecznie!!!!
    • mysiulek08 Re: kot przybleda potrzebna porada 19.07.16, 18:30
      linkow kilka:
      zarlo:

Orijen, wysoka polka karmy bezzbozowej:
      www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_sucha/orijen_karma
      z narazeniem konfiskaty przez sluzby, importujemy via moja mamuska, co miesiac paczke dla Kici.Yody smile

Acana, chwalona:
      www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_sucha/karma_acana_kot
      cenowo chyba najlepsza:

www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_sucha/taste_of_the_wild
      Jak Ci wyzej pisalam, Royal Canin to nie jest zarcie wysokich lotow.
      forum.gazeta.pl/forum/w,10264,155369933,155369933,Cala_prawda_o_karmach_Royal_Canin.html#p155524309
      Kot nie jest wszystkozerca, a soja czy kukurydza bedace bogateym zrodlem magnezu powoduja u kota kamienie w pecherzu. Lepsza tansza bezzbozowka niz polecana przez weta, ktory ma prowizje od sprzedazy, RC. Poza tym, pomijajac doznania zapachowe po RC, dobrej karmy kot zje mniej i bedzie zdrowszy smile

O pochlaniaczach do kuwet:

forum.gazeta.pl/forum/w,10264,155295884,155295884,w_lazience_pachnie_jak_w_lesie.html
      aby w nocy nie raagowac na miauczenie kota
      nie zawsze sie da ogluchnac, ale sa koty, ktore nocki przesypiaja, najczesciej w nogach opiekunow tongue_out

Podzielic swoj wolny czas tak, aby kot wiedzial kiedy bedzie zabawa, mial regularnie poswiecany czas ale tez nie za kazdym razem kiedy chce.
      Tu juz nawalamy, bo bawimy sie znim kiedy chce

rytual: zabawa czyli polowanie a potem zarcie, po polowaniu - kot szczesliwy

Nawalacie, ale kocie jest mlode i musi sie wyszumiec smile

2 kot do towarzystwa nie jest wskazany, bo wbrew pozorom koty ze soba rywalizuja i sie zwalczaja i to powoduje stresy u kota.

a tu sie nie zgodze z panem wetem, owszem sa koty, ktore nie znosza innych kotow, ale w wiekszosci kompan do zabawy/polowan/bojek jest zbawienny i pozadany, sprawdzone

Nie kupowac za duzo zabawek, bo kot i tak najlepiej bawi sie w wycietym kartonie, torebka foliowa albo gazeta zwinieta w kulke.

tiaaa... karton/gazete rozszarpie i bedziesz klela przy sprztaniu smile torebke foliowa jak wyzej i co gorsza moze sie w nia zaplatac i udusic, albo zezrec kawalek, w najlepszym razie wyjdzie folia z drugiej z strony, w gorszym sie zatka i albo zdazysz z operacja albo kot zejdzie z tego swiata.

Owszem, niecenione sa kulki a alufolii (niezbyt duze), pileczki pingpongowe czy szpulki.

Spraw mu tunel:

www.zooplus.pl/shop/koty/zabawki_tunele_kota/tunele_dla_kota
      jakas wedke, nieznizczalny jest catdancer smile
      www.zooplus.pl/shop/koty/zabawki_tunele_kota/wedki_dla_kota/103998
      laserek tez dobrze kota meczy :

www.zooplus.pl/shop/koty/zabawki_tunele_kota/wedki_dla_kota/103998
      i konieczne te mysz smile

www.zooplus.pl/shop/koty/zabawki_tunele_kota/z_waleriana/194463
      to jest szal po prostu

Co do kuwet i zwirkow pisalam wyzej, ale jedna uwaga:
      zwirku, jakiekolwiek musi byc sporo a i kuweta nie moze byc za mala, bo wtedy kocie moze zaczac nie zakopywac urobku.

Co do krytej, sprobuj czy zaakceptuje, przykryj mu te co ma duzym kartonem z wycieta dziura, jak zalapie i nie bedzie sie bac, to ok.

Osobiscie mam inne zdanie co do zamknietych kuwet (podobnie jak Galaxy) ale to moje zdanie.
      • naturella Re: kot przybleda potrzebna porada 20.07.16, 07:00
        Podzielam zdanie co do Royal Canin. Jest chyba dobra w smaku, zwłaszcza ta dla wybrednych kotów, ale moja Frecia po niej wymiotuje. Daję Acanę, dobra karma, tylko cofa mi się, jak otwieram puszkę z kocim żarciem big_grin - ale to przez wysoka zawartość mięsa/ryby w karmie.

Na wrażliwość zapachowa polecam kryta kuwetę plus żwirek silikonowy. U mnie przez tydzień nic nie czuć. Po tygodniu zmieniam. Dodatkowy plus jest taki, ze nic się nie klei do kuwety, po prostu się wysypuje żwirek do wora, kuwetę przepłukuje i już. Nie ma żadnych zbrylonych grud do odklejania smile
        • mysiulek08 Re: kot przybleda potrzebna porada 20.07.16, 07:23
          U nas po puszkach i saszetkach sa bardzooo miekkie, smierdzace kupale, dlatego kociaste dostaja surowizne, wolowine, kuraka, indyka plus bezzbozowe chrupki. W kuwetach stosunkowo malo urobku (bo malo bezwartosciowych wypelniaczy w zarciu). Silikatowego zwirku nie zaakceptowaly. Czesc bandy corna benka tez nie.

Nie tyle RC jest dobra w smaku co ma cos 'na zachete i uzaleznienie'. Mamy jedna kote, ktora je wylacznie RC Sensible, nic innego, potrafi nad miska z czym innym i trzy dni wisiec drzac ryja, ze glodna. A jak robilam jej mieszanki z Nutrience zeby powoli ja przekonywac, to niczym Kopciuszek wybierala chrupki RC. W koncu machnelam reka, a ze jest bardzo, bardzo, bardzo agresywna do innych kotow, to ma swoj pokoj, wiec inni sie nie truja RC.

Ponoc karmy specjalistyczne RC sa ok, ale jakos w to nie wierze. Przez chwile koty dostawaly Urinary i jeden Renal, takiego rzygania i sraczek to nigdy nie bylo.
      • aragorna71 Re: kot przybleda potrzebna porada 20.07.16, 08:17
        dziekuje, fajne te zabawki a co do karmy zrezygnuje z tego Royala ale juz od tych nazw mam troche zamet w glowie, za duzo tego, jak na debiutantkesmile
        • bbuziaczekk Re: kot przybleda potrzebna porada 20.07.16, 10:58
          Zamow sobie na zooplusie karme Taste of the wild. Cenowo znosna i bez zboz.
          Ja po przeleceniu roznych for o zarciach kocich kupiłam ta karme sucha.
          Acana jest dla mnie za droga.
          Wiec stanelo na tym Taste of the wild 2 kg paczka za niecale 50 zl.
          Mamy tez Sanabelle ale w niej zboza sa.
          Jeszcze tym Orijenem musze się zainteresować cenowo.
          • bbuziaczekk Re: kot przybleda potrzebna porada 20.07.16, 11:07
            Orijen jeszcze droższy niż Acana uncertain
    • aragorna71 Re: kot przybleda potrzebna porada 20.07.16, 07:50
      oszaleje z tym siersciuchem, dzieci mnie nie zahartowaly na ciezka orke to robi to kotsmile
      Kupilam wczoraj sliczna kuwete zamknieta, duza i wygodna z filtrem i zwirek cat's best eco plus+ jakis proszek do wysypania na dno kuwety zapobiegajacy zapachowi.
      Kota potraktowala kuwete jak domek dla niej i lezala w niej klilka minut, po czym wyszla. Sledzilam ja cale popoludnie i wieczor i miauczala, ale do kuwety nie weszla, nawet jak zdjelam gore. Przed pojciem spac nie wytrzymalam i postawilam obok nowej stara kuwete z poprzednim piaskiem. Weszla po kilku sekundach i zrobila swojesad Zostawilam obie kuwety na noc i poszlam spac z myslami, ze oddam siersciucha do chinskiej budkismile Rano zchodzac z gory zobaczylam, ze sika do nowej kuwety
      (byla caly czas bez dachu), ale kupy byly w starej. Posprzatalam stara i zostawilam obie na caly dzien.
      Poza tymi problemami jest grzeczna, niczego nie drapie, bawi sie kulkami, wchodzi na drapak, siedzi na podlodze przy drzwiach tarasu i ogladaja sie przez szybe z psem. Pies patrzy na nia jak na obiad a ona zupelnie nie reaguje na niego, chyba przyzwyczajona do psow na wsi.
      Co do wyprawki to moze jest to i mile, przestalam kupowac buty i torby a zaczelam akcesoria dla kotasmile
      • chocolate_cake Re: kot przybleda potrzebna porada 20.07.16, 09:21
        Mam dokładnie to samo wink
        Dzieci były spokojne to wzięłam sobie dwa koty. Też przeżywałam kupno kuwety itp smile
        Pierwsza kotka miała kuwetę zamykaną z filtrem i do tego pochłaniacz zapachu. Robiła do niej ze dwa tygodnie a potem stopniowo zaczęła wychodzić do ogrodu. Kuweta jest teraz w użyciu może dwa razy w roku. Drugi kot się do nas przypałętał zabiedzony, z ranami. Wykastrowałam i tak już został smile. Ma w ogrodzie fajną drewnianą budę ale woli spać na sofie. Nie potrafię nauczyć go korzystania z kuwety. Boi się chyba wejść do środka. No więc wychodzi na dwór ale gdy jest w domu nawet 8-9 godzin to nie narobi.
        Mąż początkowo bardzo sceptyczny bardzo polubił kotki smile
      • bbuziaczekk Re: kot przybleda potrzebna porada 20.07.16, 11:04
        A ja przestalam kupować ubrania dziecioml których maja już na peczki a zaczelam kupować duperele dla kota. Już nawrt nie licze ile wydalam bo się przeraze. Maz tez nie wie wszystkiego ile wydalam. Po co ma wiedzieć i się biedny stresować.
        Teraz odkładam sobie kase na sterylke na wrzesień żeby małżonek nie odczul tych 200 zl mniej wink
        Zabawki i akcesoria dla kota kupuję na chińskim allegro, wychodzą grosze ale ok miesiąc trzeba czekac.
        • arwena_11 Re: kot przybleda potrzebna porada 20.07.16, 11:18
          Poszukaj dobrze, bo wiele gmin refunduje sterylki. I moze się okazać, że nic nie zapłacisz.
          • bbuziaczekk Re: kot przybleda potrzebna porada 20.07.16, 11:25
            Ale jak refunduje ? gdzie mam szukac ?
            Ja wiek tylko o akcji sterylizacji w marcu ze co roku w marcu jest tak akcja i placi się polowe ceny.
            Tego roku w marcu wykastrowałam psa za 120 zl zamiast 250 zl.
            Ale o innych refundacjach nie slyszalam ?
            • bbuziaczekk Re: kot przybleda potrzebna porada 20.07.16, 11:26
              Ale z kotem do marca czekac nie chce bo będzie miała 11 mcy. Chce sterylke zrobić w 6 mcu zycia.
              • arwena_11 Re: kot przybleda potrzebna porada 20.07.16, 11:39
                Mój miał sterylkę mając coś ok 5 miesięcy - 150 zł zapłaciłam.

W Warszawie ostatnia akcja była w marcu, ale wcześniej w 2015r była prowadzona do 15 grudnia. Teraz nie wiem, trzeba poszukać.
                Nie wiem też skąd jesteś.
                • bbuziaczekk Re: kot przybleda potrzebna porada 20.07.16, 11:59
                  Nasz wet chce sterylke robic za miesiąc czyli jak kot będzie miał 4 miesiące zacznie 5 mc) ale uznałam ze to za wcześnie i poczekam do 6 mca tak jak mi radzil wet z innej przychodni gdzie kastrowałam psa.

Jestem z Tychow (Tychy)
                  • arwena_11 Re: kot przybleda potrzebna porada 20.07.16, 12:15
                    Jak wet chce to rób.
                    Teraz kota mocz nie ma zapachu. Jak poczujesz zapach - to znaczy, że hormony zaczęły pracować. Potem podobno zapach dalej może się utrzymywać. No i jak zacznie znaczyć teren to ostatni dzwonek. Słyszałam od znajomych, że dorosłe kocury nawet po kastracji znaczą teren dalej sad
                    • mysiulek08 Re: kot przybleda potrzebna porada 20.07.16, 18:19
                      Słyszałam od znajomych, że dorosłe kocury nawet po kastracji znaczą teren dalej

Nie zawsze. Hormony przestaja 'dzialac' po okolo 2tyg od kastracji, wtedy juz nie ma typowego machowego smile zapaszku, a nawyk strzykania mija pozniej. Np, naszemu Miszczowi zajelo to ok 2miesiecy.
      • mysiulek08 Re: kot przybleda potrzebna porada 20.07.16, 18:23
        Ma dwie kuwety, to z dwoch korzysta, typowe smile Daj je chwile na podjecie decyzji. Przygotuj sie tez na to, ze zamknietej moze nie zakceptowac.

Mlode kocie, to i wyszumiec sie musi smile

Typowe, kochana, typowe z zakupami smile U nas taka troche pustynia jesli chodzi o fajne kocie gadzety, ale od czego jest ebay smile i zooplus. Mamuska juz kreci mlynki na czole pakujac kolejna paczke z kocimi przydasiami i karma dla krolowej Kici.Yody.
    • bbuziaczekk Re: kot przybleda potrzebna porada 20.07.16, 11:11
      A ja mam pytanie odnośnie tych karm.....
      Czy koteł może caly czas być na jednej karmie ? czy należy je zmieniac na inne co jakiś czas na przemian ? Jeśli należy zmieniac to co ile ? bo cos mi się ostatnio obilo o uszy ze się karmy zmienia ?
      • k1234561 Re: kot przybleda potrzebna porada 20.07.16, 12:38
        bbuziaczekk napisała:

> A ja mam pytanie odnośnie tych karm.....
        > Czy koteł może caly czas być na jednej karmie ? czy należy je zmieniac na inne
        > co jakiś czas na przemian ? Jeśli należy zmieniac to co ile ? bo cos mi się ost
        > atnio obilo o uszy ze się karmy zmienia

Oczywiście,że kot może byc cały czas na jednej karmie.Jeśli oczywiście ja lubi,służy mu.U kotów lepsze jest wrogiem dobrego.
        Ale możesz tez mu zmieniać karmy.Tylko jeśli już kot jest na bezzbożówce to zmieniaj karmę na inną bezzbozówkę i odwrotnie.Jak znam koty, to on sam da ci do zrozumienia,że karma którą je przykładow 7 miesiąc już ju się znudziła.Ale może byc tak,ze kot do śmierci będzie jadł jedną karmę.
      • mysiulek08 Re: kot przybleda potrzebna porada 20.07.16, 18:24
        Nie wszystkie koty przyjmuja zmiany spokojnie, czasami bywaja biegunki po zmianie. Dlatego zaleca sie mieszac nowa ze stara albo trzymac sie 'linii' jak napisala k1234561
    • aragorna71 Re: kot przybleda potrzebna porada 26.08.16, 14:00
      podsumowaniesmile
      na poczatek jeszcze raz dziekuje wam za wszystkie rady, bardzo sie przydaly.
      Kotka ma sie dobrze, jakos przezyla zabieg, niestety byla ciaza wiec zabieg byl bardziej rozlegly.
      Jest cudowna, fajniejszego kota nie moglam sobie wyobrazic, daje nam tyle radosci, ze wszystkie problemy juz nie sa problemami.
      Najdziwniejse jest to, ze najlepszy Pan to maz i widac, ze jemu okazuje najwieksze zainteresowanie, chociaz nas tez nie pomija, abysmy nie byli zazdrosnismile
      Rozpuscilismy ja juz tak, ze rano musi wpasc do naszej sypialni i pospac troche z nami.
      Wystarczy otworzyc drzwi np. idac do lazienki i juz jest, mialczy tak proszaco, ze nie umiemy jej odmowic wejscia na lozko a potem pieszczoty i spismile
      Piasek dla nas najlepszy okazal sie sylikonowy ( byly proby roznych), karma polecana przez was-Taste of the wild, zastanawiam sie, czy dawac jej do jedzienia dodatkowo swieze mieso, wolowina/indyk czy pozostac przy suchym. Lekarz radzi pozostac, wtedy kot nie jest zainteresowany ludzkim jedzeniem. Polecal tylko kupic kulki odklaczajace lub dodawac do karmy zmielone siemnie lniane. Jak zacznie wychodzic bedzie podjadala trawe ale to wiosna najszybciej.
      Pozdrawiam was i przyznaje, ze wszystkie watki o kotach czytam z zainteresowaniem.
      • aragorna71 Re: kot przybleda potrzebna porada 26.08.16, 14:01
        *miauczy oczywisciesmile
      • peonka Re: kot przybleda potrzebna porada 26.08.16, 19:32
        Fajnie że napisałaś smile jeszcze daj zdjęcia i bedzie dobrze wink
      • nickbezznaczenia Re: kot przybleda potrzebna porada 26.08.16, 19:49
        Od czasu od czasu każdy kot powinien jeść mięso. Wyobraź sobie swoje całe życie na chrupkach. sad

Cieszę się,że Wasza Kotka szybko się zadomowiła i życzę powodzenia. smile
      • mysiulek08 Re: kot przybleda potrzebna porada 27.08.16, 02:20
        Super smile
        Jak zacznie wychodzic bedzie podjadala trawe ale to wiosna najszybciej.
        chcesz miec kota calego?zdrowego? to nie wypuszczaj.

Lekarz radzi pozostac, wtedy kot nie jest zainteresowany ludzkim jedzeniem

glupoty gada, nasze kociaste jedza i chrupki i surowizne i zaden nie ma ochoty na ludzkie zarcie! surowa wolowina jest super, ale usmazony stek bleee. Wyjatkiem jest Miszczu, ale on w swoim zyciu aby przezyc musial jesc wszystko, wiec nie dziwne jest jest wyjada np malze a najlepszy jest sos z cytryna spod tych malzy smile

Kicia.Yoda owszem, jada wylacznie chrupki, ale ona nigdy nie chciala nic innego.

Poza tym koty maja tendencje do niepicia, a woda jest wazna dla kociego pecherza i nerek, jednym ze sposobow podawnia wody jest wlasnie surowizna dodatkowo uwodniona.

Dawaj kici surowe, jesli bedzie chciala oczywiscie smile

Polecal tylko kupic kulki odklaczajace, jak kot jest dlugowlosy to tak, nasza banda da sie pokroic za te:

www.zooplus.pl/shop/koty/karmy_specjalistyczne/zoladek_jelita/trawa/31997
        no i czesac, czesac, czesac smile nawet jesli krotki wlos jest.

Dawaj fote!

• aragorna71 zdjecia 29.08.16, 18:11
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/ve/wb/xhry/vkxkzN1AURaC4Zka9B.jpg
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/ve/wb/xhry/5NOmPq2mcBB4bihKaB.jpg
          • nickbezznaczenia Re: zdjecia 29.08.16, 18:16
            Taka jak moja,ale mniejsza.smile

Śliczna,rzecz jasna!
          • mysiulek08 Re: zdjecia 29.08.16, 18:24
            jaki fajowski smok smile tez mamy takie dwie smile
          • peonka Re: zdjecia 29.08.16, 18:36
            A podobno ludzie czarnych kotów nie lubią... No jak można takiego nie pokochać? big_grin toż to mały Sfinks!
            • k1234561 Re: zdjecia 29.08.16, 20:27
              Cudności,po prostu cudności.A te piękne oczy.....Kotek prześliczny.Nie dziwię się,że skradł Wasze serca.Niech się Wam zdrowo chowa.
          • klamkas Re: zdjecia 29.08.16, 20:40
            Wygląda na mądralę wink. Jest gadułą?
            • aragorna71 Re: zdjecia 30.08.16, 07:39
              jest wyjatkowa, wiem, ze kazdy wlasciciel mowi tak o swoim zwierzaku, ale nasza kota wszystko rozumiemie i mozna z nia gadac. Jak wpada rano do sypialni to robi nam awanture, dlaczego zostaly przed nia zamkniete drzwi, miauczy tak fajnie, zupelnie inaczej niz np. chce pieszczot, albo jak wchodzimy z domu to staje i robi mine kota ze szreka, cos niesamowitego i miauczy tak zalosnie, ze sumienie nie pozala jej zostawic. Nie wiem, co bedzie jak zacznie sie szkola, zajecia dodatkowe, imprezy dzieci....Jak zarosnie jej brzuszek to wstawie zdjecie jej ulubionej pozycji do spania i pieszczot. Nazywamy pozycja ginekologicznasmile
              • aragorna71 Re: zdjecia 30.08.16, 07:44

pazurki mozna jej obcinac bez problemu, pozwala sobie czyscic uszy. Robimy to co prawda jak sie rozbudzi i jest jeszcze snieta, ale nie szarpie sie, nie ucieka.
                Juz sie nauczyla, ze mozna szalec, podgryzac i podrapywac ale jak powiemy nie drap/nie gryz to zaczyna lizac reke. Cwaniara.
                Na kanapie i fotelach lezy jeszcze koc, ale juz chyba go zdejme, bo wiedze, ze nie ma sklonnosci do niszczenia. Super kot, kochamy ja wszyscy a najbardziej moj maz, ktory kilka lat nie zgadzal sie na kotasmile
                • jesienna.nuta Re: zdjecia 30.08.16, 08:07
                  Fajnego masz Kota.
                  Dużo szczęścia i radości ze znajdą Ci życzę smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka