konwalka 04.08.16, 19:52 wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Ucinaja-nogi-zamiast-leczyc,wid,16489811,wiadomosc.html?ticaid=1177d3&_ticrsn=3 bez komentarza Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
araceli Re: uciąć i po kłopocie 04.08.16, 20:11 "Nie ma wątpliwości, że gdyby system kontraktacji procedur medycznych oraz ich wyceny był racjonalny, to do wielu przypadków amputacji by nie doszło - mówi szef sejmowej komisji zdrowia dr Tomasz Latos. " Nie ma to jak usprawiedliwiać lekarskie ścierwa! Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: uciąć i po kłopocie 04.08.16, 20:28 News jest z 2014, za czasow rzadow twojej ukochanej PO. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: uciąć i po kłopocie 04.08.16, 20:31 A coś się zmieniło w ciągu ostatnich paru miesięcy? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: uciąć i po kłopocie 04.08.16, 21:43 To cie oswiece - nic. A nawet gorzej, Centrum Cyklotronowe Bronowice w Krakowie, jeden z najnowocześniejszych ośrodków protonoterapii nowotworów głowy na świecie dostało kontrakt na 13 ( słownie trzynastu) pacjentów. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: uciąć i po kłopocie 04.08.16, 20:34 black_halo napisała: > News jest z 2014, za czasow rzadow twojej ukochanej PO. PO podejmuje decyzje lekarskie???? Jesteś taka jak ten lekarz z wypowiedzi - uzależniasz MORALNOŚĆ i prawidłowe wykonywanie zawodu od zakontraktowanej kasy??? Dno! Po prostu dno! Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: uciąć i po kłopocie 04.08.16, 20:52 W 2014 Po byla u wladzy od 7 lat. Chyba mozna bylo cos z tym problemem zrobic. W Polsce lekarska moralnosc zalezy tylko i wylacznie od kasy i to jest glowny problem. W dzien dochtorek Chazan moze byc sobie obronca zycia, wieczorem w swym prywatnym gabineciku na obrzezach miasta za odpowiednia oplata poda tablete wczesnoporonna, zrobi skrobanke w 25 tygodniu i in-vitro koniecie po 60tce. Dobrze by bylo gdyby do zawodu dostawali sie ludzie uczciwi i z powolaniem ale wszyscy wiemy, ze na AM ida glownie dzieci, ktorrzy juz siedza w tym zawodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: uciąć i po kłopocie 04.08.16, 20:55 black_halo napisała: > W 2014 Po byla u wladzy od 7 lat. Chyba mozna bylo cos z tym problemem zrobic. Tak, tak - władza winna, że lekarz szuja. Jak bardzo można sięgnąć dna zwalając winę byleby tylko opluć 'złe peło'? Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: uciąć i po kłopocie 04.08.16, 21:35 Byly o tym tez inne artylkuly, nawet tu wklejalam. www.wykop.pl/ramka/2659401/szpitalom-ciagle-bardziej-oplaca-sie-amputowac-konczyny-niz-leczyc/ Masz: amputacja - 6 tys. krakow.wyborcza.pl/krakow/1,44425,15106411,Za_pozno_na_ratunek__Taniej_amputowac_niz_leczyc_konczyne.html Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: uciąć i po kłopocie 04.08.16, 21:44 black_halo napisała: > Byly o tym tez inne artylkuly, nawet tu wklejalam. Widać Twój poziom moralności dorównuje tym rzeźnikom. Jaka jest Twoja cena, żeby nie zrobić z człowieka kaleki? Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: uciąć i po kłopocie 04.08.16, 21:52 Moj poziom moralnosci? Popatrz lepiej na swoj, bo ja sie tym faktem oburzalam juz dawno temu. Zdaje sie, ze wtedy odpisalas, ze nie ma pieniedzy na wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: uciąć i po kłopocie 04.08.16, 22:07 black_halo napisała: > Moj poziom moralnosci? Popatrz lepiej na swoj, bo ja sie tym faktem oburzalam j > uz dawno temu. Zdaje sie, ze wtedy odpisalas, ze nie ma pieniedzy na wszystko. Tak tak - napisałam, że nie ma pieniędzy na wszystko więc niech lekarz-rzeźnik zrobi z człowieka kalekę za WIĘCEJ kasy Peron odjeeeeechał! Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: uciąć i po kłopocie 04.08.16, 22:46 Juz nie nie rob z siebie takiego niewiniatka. Szpital robi z czlowieka kaleke bo NFZ placi za to wiecej niz za leczenie. Potem taki czlowiek i tak jest zostawiony sam sobie bo ZUS renty nie da. Przypadek dziewczyny, ktorej w zwiazku z nowotworem amputowano noge az do biodra i rente po 5 latach zabrano. Pracy nie znajdzie bo kaleka a jak jeszcze mieszka w malej miejscowosci i nie ma dobrego dojazdu to juz calkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: uciąć i po kłopocie 04.08.16, 23:18 black_halo napisała: > Szpital robi z czlowieka kaleke bo NFZ placi za to wiecej niz za leczenie. I znów usprawiedliwiasz skr..syństwo. Widać doskonale rozumiesz tan poziom dna. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: uciąć i po kłopocie 04.08.16, 23:46 Czy ciebie doszczętnie poyebało? Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: uciąć i po kłopocie 05.08.16, 08:39 Nie usprawiedliwiam. No ale powiedz co lekarz milaby niby zrobic? Z wlasnej kieszeni zaplacic? Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: uciąć i po kłopocie 05.08.16, 09:04 black_halo napisała: > Nie usprawiedliwiam. No ale powiedz co lekarz milaby niby zrobic? Z wlasnej kie > szeni zaplacic? Lekarz ma leczyć. Jeżeli mu się nie opłaca to powinien zrezygnować w ogóle. 'Po pierwsze nie szkodzić'. Okaleczanie ludzi dla kasy jest tylko i wyłącznie skur..syństwem. Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: uciąć i po kłopocie 05.08.16, 11:41 Oczywiscie, ze lekarz ma leczyc. Ale jak chca urynkowienia uslug medycznych to najglosniej ujadasz na forum, ze tak, niech ludzie placa, a jak nie maja z czego to niech zdychaja pod plotem. Wiec masz tego efekt. Ja wiem, ze to jest teraz u ciebie szok i niedowierzanie, jak to, mechanizmy rynkowe sie nie sprawdzily w sluzbie zdrowia. Taki dysonans poznawczy. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: uciąć i po kłopocie 05.08.16, 13:38 black_halo napisała: > Ja wiem, ze to jest teraz u ciebie szok i niedowierzanie, jak to, mechanizmy ry > nkowe sie nie sprawdzily w sluzbie zdrowia. Taki dysonans poznawczy. Och cudownie - jak się ma Twoje 'nierynkowe' podejście do służby zdrowia w kontekście tej sprawy: obejmijmy ubezpieczeniem zdrowotnym WSZYSTKICH - miliony tych co nie płacą a jednocześnie płaćmy lekarzom 'drobne' 7 średnich krajowych (30 tysięcy)? A ja wiem - Ty wiesz, że kasy nie ma ale wierzysz, że Twój kochany PiSik wyciągnie kasę 'z rękawa'? Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: uciąć i po kłopocie 05.08.16, 14:32 > Och cudownie - jak się ma Twoje 'nierynkowe' podejście do służby zdrowia w kont > ekście tej sprawy: obejmijmy ubezpieczeniem zdrowotnym WSZYSTKICH - miliony tyc > h co nie płacą a jednocześnie płaćmy lekarzom 'drobne' 7 średnich krajowych (30 > tysięcy)? Ale teraz tez mnostwo ludzi nie placi bo skladke oplaca za nich panstwo czyli reszta. Bezrobotni - zatrudnieni na czarno czy nie, panstwo placi za nich skladki plus za ich rodziny Dzieci, mlodziez i malzonkowie osob zatrudnionych - placi osoba zatrudniona na etacie ale praktycznie to panstwo Ludzie pracujacy na panstwowych posadanych - panstwo placi pensje To ty naglosniejsz ujadasz jak jest dyskusja na temat ozusowienia wszystkich umow i objecia skladkami na ubezpieczenie. A teraz cie dziwi dlaczego w systemie brakuje pieniedzy? Trzeba bylo jest glosnie popierac PO i Petru, wtedy umowe o prace zlikwidowano by zupelnie a leczenie byloby 100% platne. Ze nie byloby cie stac, trudno. Najwyzej amputowali by ci noge siekiera, kolek miedzy zeby i bez znieczulenia. > A ja wiem - Ty wiesz, że kasy nie ma ale wierzysz, że Twój kochany PiSik wyciąg > nie kasę 'z rękawa'? Ja wiem wiem, ze kasy nie ma i wiem dlaczego. ty zas oczekujesz, ze PiS rozwiaze lata zanieban poprzednich rzadow w niecaly rok. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: uciąć i po kłopocie 05.08.16, 14:48 black_halo napisała: > To ty naglosniejsz ujadasz jak jest dyskusja na temat ozusowienia wszystkich um > ow i objecia skladkami na ubezpieczenie. Żeby jeszcze do Twojego łba dochodziło CO piszę anie ŻE piszę... > Ja wiem wiem, ze kasy nie ma i wiem dlaczego. ty zas oczekujesz, ze PiS > rozwiaze lata zanieban poprzednich rzadow w niecaly rok. Twój kochany PiSik dotychczas robi rozpie..chę większą, niż wszyscy poprzednicy. Na prostą po tych rządach będziemy wychodzić następne 50lat. Popatrz sobie jak dług rośnie a tak kwiczałaś, że PO zadłuża... Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: uciąć i po kłopocie 04.08.16, 23:27 > News jest z 2014, za czasow rzadow twojej ukochanej PO. Odpowiedz Link Zgłoś
larrisa Re: uciąć i po kłopocie 04.08.16, 23:34 black_halo napisała: > News jest z 2014 (...) widocznie google nic nowszego nie znalazł po wrzuceniu w wyszukiwarkę "Polska jest jedynym krajem w Europie...". Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: uciąć i po kłopocie 04.08.16, 23:12 Słyszałam o takich przypadkach. Facet na coś chorował, szczegółów nie pamiętam, leki na tyle drogie że nie było go stać - więc "taniej" było nie leczyć, a w rezultacie amputować mu nogi - rentę płaci wszak ZUS, nie NFZ. Straszne. Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: uciąć i po kłopocie 04.08.16, 23:48 kobiecie, która mieszka po sąsiedzku, lekarze zasugerowali amputację nogi. jakieś 4 lata temu. nie zgodziła się. problemy z nogą zaczęły się kilkanaście lat temu. mówi, że jak idzie do przychodni, to czuje, że wszyscy bykiem na nią patrzą, bo przecież za "często " po lekarzach łazi. po co leczyć, skoro można uciąć. przykre to. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: uciąć i po kłopocie 05.08.16, 06:57 No ale tak samo bylo z tym chlopcem co mial raka co na siepomaga na niego zbierali w zeszlym roku - dopiero jak dziecku drugie oko mieli usunac rodzice sie zorientowali ze to mozna leczyc tylko kasy nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
demodee A protezy? 05.08.16, 08:01 A jak komuś utną nogę, to nie muszą mu dać protezy? Bo jednemu lekarzowi obcięło nogę i zamontowali mu protezę i on teraz dalej pracuje i w pogotowiu nawet jeździ. Znana sprawa, w telewizji go pokazywali parę lat temu się to stało. Ale może lekarzom montują protezy, a zwykłemu obywatelowi nie? Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: A protezy? 05.08.16, 08:46 Refundacja to 3 tys za proteze. Czyli mamy - szpital dostaje 6 tys za amputacje a leczenie kosztowalyby 14 tys a zwarcaja tylko 4 (zg. linka, ktorego wczesniej wkleilam). Szpital jest 2 tysiaki do przodu, NFZ da te 3 tys na proteze czyli wydatki panstwa to razem 9 tys. I juz jest 5 tysiecy w budzecie na marmurowe posadzki w NFZ i osmiorniczki. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: A protezy? 05.08.16, 08:52 Daj już spokój z tymi ośmiorniczkami, bo to się robi śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: A protezy? 05.08.16, 09:11 black_halo napisała: > (zg. linka, ktorego wczesnie > j wkleilam). Czytałaś w ogóle to co zalinkowałaś? "U Bonifratrów od lat istniał zespół chirurgów, którzy specjalizowali się w udrażnianiu lub poszerzaniu obwodowych naczyń krwionośnych, np. w nogach. Była to jedyna tego typu placówka w mieście, a że potrzeby są ogromne, bliźniaczą chciał stworzyć Szpital Uniwersytecki. Niestety, oczekiwania finansowe specjalisty sięgały 30 tys. zł, a na tyle publicznej placówki nie było stać. Sława ze Śląska wylądowała w zakonnym szpitalu. Z powodu aspiracji pieniężnych chirurgii naczyniowej nie ma też w Szpitalu im. Jana Pawła II: za proponowaną przez niego pensję nikt nie zgodził się przyjść" "W 1997 roku Ministerstwo Zdrowia wypromowało specjalistów wojewódzkich. Mieli oni decydować i doradzać, ilu specjalistów na danym terenie jest koniecznych dla zabezpieczenia zdrowia mieszkańców. Efekt jest taki, że w regionie bardzo ich brakuje i pytanie dlaczego? Bo były specjalista wojewódzki był kierownikiem oddziału w prywatnym szpitalu i nie zależało mu na pojawieniu się konkurencji." Jasne - złe NFZ nie chce kontraktować usług żeby starczyło na pensyjkę 30 TYSIĘCY!! Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: A protezy? 05.08.16, 09:25 To dlaczego sie wiekszej ilosci tych chirurgow nie ksztalci a to co jest wyjezdza na zachod? Jak sie chce miec specjalistow to trzeba im zaplacic. Ematka wonska specjalistka w korpo pracuje za minimum 3-4 srednie krajowe a chirurg naczyniowy ma pracowac za ile wg. ciebie? Bo co? Z panstwowej kasy? Jak nie zaplaci panstwo polskie to zaplaci inne i masz tego konsekwencje. Wiec jedyna opcja jest podniesc ilosc specjalizacji i pensje rodzimym lekarzom, tak zeby nie chcieli wyjezdzac. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: A protezy? 05.08.16, 09:36 black_halo napisała: > To dlaczego sie wiekszej ilosci tych chirurgow nie ksztalci a to co jest wyjezd > za na zachod? Jak sie chce miec specjalistow to trzeba im zaplacic. Niech opłacą sobie studia to będziemy gadać ile 'trzeba im zapłacić'. > Ematka wonska specjalistka w korpo pracuje za minimum 3-4 srednie krajowe a chi > rurg naczyniowy ma pracowac za ile wg. ciebie? 30 tysięcy to 8 średnich krajowych. Inni lekarze (również specjaliści) nie mają takich wymagań. Choć w sumie czemu nie - niech chirurg szantażuje, że zarżnie pacjenta na stole jak mu NFZ tyle ile sobiw wymyśli nie zapłaci. Usprawiedliwiasz skurw...syństwo chciwością - to jest dopiero dno! Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: A protezy? 05.08.16, 11:38 > Niech opłacą sobie studia to będziemy gadać ile 'trzeba im zapłacić'. Inne studia sa bezplatne. ty za swoje placilas? > 30 tysięcy to 8 średnich krajowych. Inni lekarze (również specjaliści) nie mają > takich wymagań. Choć w sumie czemu nie - niech chirurg szantażuje, że zarżnie > pacjenta na stole jak mu NFZ tyle ile sobiw wymyśli nie zapłaci. 7 zaledwie. Powtarzam, W dupiemanie pacjentow dzieje sie od wielu lat. Wczesniej ci te sqwysyn,stwo nie przeszkadzalo. Wiec co sie zmienilo? rzadzi PiS wiec mozna teraz sie oburzac, ze nogi ucinaja zamiast leczyc? Ja tego nie usprawiedliwiam, od wielu lat to powtarzam, tobie na oburzenie sie zebralo przy zmianie wladzy. W kazdym innym watku swiecie sie oburzasz jak panstwo ma cos komus dac. Bo to z twoich podatkow. czy ty jedna araceli placisz te podatki? Nie, podatki placi znacznie wiecej osob ale do tej pory g..no cie obchodzilo jaki jest poziom leczenia w polskim szpitalu, jak sie zyje ludziom w popegeerkowskich wioskach. Uwazalas, ze to sa sami rozszczeniowcy, ktory chca zeby panstwo im dalo. Teraz moze powiesz jeszcze, ze chirurg jest rozszczeniowy? Wiec ja cie prosze, odpowiadam tak ja ty innym: idz na studia, wyksztalc sie w tym zawodzie, zrob staz i specjalizacje i zatrudnij sie w szpitalu. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: A protezy? 05.08.16, 13:33 black_halo napisała: > Inne studia sa bezplatne. ty za swoje placilas? Odpracowuję w podatkach - nie grożę, że jak mi nie zapłacą 'tyle co na Zachodzie' (a w moim zawodzie to duuuużo więcej) to wyjadę za granicę. > 7 zaledwie. Zaledwie! Cóż to jest? Kasa na waciki! > Powtarzam, W dupiemanie pacjentow dzieje sie od wielu lat. Wczesniej ci te sqwy > syn,stwo nie przeszkadzalo. Wiec co sie zmienilo? rzadzi PiS wiec mozna teraz s > ie oburzac, ze nogi ucinaja zamiast leczyc? Przeszkadzało ale nadal nie dociera do Ciebie, że to nie jest kwestia rządu (jakiegokolwiek) ale skr..ństwa KONKRETNYCH ludzi. Tylko dla Twojego zrytego beretu wszystko jest nawalanką w PO. Twoja recepta na skur..ństwo? Zapać skur...synowi tyle ile żąda! Pięęęęęknie! Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: A protezy? 05.08.16, 14:39 > Odpracowuję w podatkach - nie grożę, że jak mi nie zapłacą 'tyle co na Zachodzi > e' (a w moim zawodzie to duuuużo więcej) to wyjadę za granicę. Ale wyjechac mozesz, nikt ci nie zabrania. > Przeszkadzało ale nadal nie dociera do Ciebie, że to nie jest kwestia rządu (ja > kiegokolwiek) ale skr..ństwa KONKRETNYCH ludzi. Tylko dla Twojego zrytego beret > u wszystko jest nawalanką w PO. > > Twoja recepta na skur..ństwo? Zapać skur...synowi tyle ile żąda! Pięęęęęknie! Masz nierowno pod kopula. To jest skwy..synstwo konretnych ale nie tych co sie tobie wydaje. To jest squ...synstwo ludzi rzadzacych tym systemem. Ze sie bardziej oplaca ucinac nogi niz leczyc. Tylko ty nie chcesz widziec odpowiedzialnosci tych ludzi, wolisz zwalic wine na lekarza jakby on byl winien, ze NFZ woli zaplacic za amputacje niz leczenie. Nie widzisz tego czy udajesz, zeby nie przyznac, ze odpowiedzialnosc lezy wsrod rzadzacych. Nie wierze, ze poprzedni rzad nie czytal pracy i internetow, ze nikt tego nie zglaszal. Pytam sie jeszcze raz: co ma zrobic lekarz w sytuacji kiedy brakuje pieniedzy. No nich bedzie po twojemu, leczy, szpital wydaje 14 tysiecy i co dalej? NFZ zaplaci albo i nie ale skad pieniadze? Owsiak ma orkiestre zorganizowac? ty po prostu oczekujesz, ze problem sie jakos rozwiaze. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: A protezy? 05.08.16, 14:45 black_halo napisała: > Masz nierowno pod kopula. To jest skwy..synstwo konretnych ale nie tych co sie > tobie wydaje. To jest squ...synstwo ludzi rzadzacych tym systemem. Ludzie 'rządzący systemem' ucinają nogę, którą można wyleczyć bo im nie zapłacą 30 tysi? Lecz się - najlepiej u takich! > Pytam sie jeszcze raz: co ma zrobic lekarz w sytuacji kiedy brakuje pieniedzy. Nic. Nie ma skur..syn amputować nogi dla kasy. Odpowiedz Link Zgłoś