asia-loi 09.08.16, 20:55 Musiałam wymienić dowód osobisty (10 lat) i w związku z tym mam pytanie: kogo muszę powiadomić o wymianie dowodu? Na pewno bank, a czy pracodawcę i Urząd Skarbowy też? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
basiastel Re: Wymiana dowodu 09.08.16, 21:06 tez właśnie wymieniłam, o US nie pomyślałam Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: Wymiana dowodu 09.08.16, 21:12 A w ogóle trzeba powiadamiać? Do głowy by mi to nie przyszło. Wymieniałam dowód już parę razy w życiu i nigdy nikogo nie powiadamiałam. Po co? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Wymiana dowodu 09.08.16, 21:16 e-kasia27 napisała: > A w ogóle trzeba powiadamiać? > Do głowy by mi to nie przyszło. > Wymieniałam dowód już parę razy w życiu i nigdy nikogo nie powiadamiałam. > Po co? Jak odbierałam dowód, to pani wydająca mi dowód powiedziała, że trzeba powiadomić bank i pracodawcę. Bank - to oczywiste dla mnie, zresztą bank sam mi przypomniał, że niedługo kończy mi się ważność dowodu i muszę wymienić. Nie wiem po co powiadamiać pracodawcę, no i chyba trzeba powiadomić tam gdzie się podaje nr dowodu np. ubezpieczyciela - polisy. A Urząd Skarbowy - tu nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Wymiana dowodu 09.08.16, 21:32 Nie wiem po co powiadamiać pracodawcę === żeby uaktualnił dane przesyłane do ZUSu Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Wymiana dowodu 09.08.16, 21:36 Już od dawna nie wysyła się danych z dowodu do ZUS. Odpowiedz Link Zgłoś
niennte Re: Wymiana dowodu 09.08.16, 21:17 Jakoś mi się wydaje, że bank powiadamiał skarbówkę, więc ja tylko bank. Będziesz w banku, zapytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Wymiana dowodu 09.08.16, 21:19 A po co skarbówce numer dowodu? Oni mają PESEL i NIP i nr dowodu jest im doskonale zbędny. Odpowiedz Link Zgłoś
niennte Re: Wymiana dowodu 09.08.16, 21:32 U mnie to się wiązało ze zmianą adresu. Teraz adresu podobno nie ma na dowodzie, ale Skarbówka to urząd, który ma pełnię władzy nad każdym obywatelem, więc ... Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Wymiana dowodu 09.08.16, 21:46 Tak, teraz dowód jest bez adresu. Ale do US trzeba zgłaszać zmianę danych (niektórych), a nie dokumentów. W NIP-3 chyba nawet wcześniej nie było takiej rubryki jak nr dokumentu tożsamości, PESEL czy adres tak. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Wymiana dowodu 09.08.16, 21:21 niennte napisała: > Jakoś mi się wydaje, że bank powiadamiał skarbówkę, więc ja tylko bank. Będziesz w banku, zapytaj Bank już powiadomiłam, ale nie zapytałam o US, nie pomyślałam wtedy. Odpowiedz Link Zgłoś
niennte Re: Wymiana dowodu 09.08.16, 21:28 Mnie to chyba w urzędzie przy wydaniu dowodu powiedzieli, gdzie mam pójść i kogo powiadomić. Skarbówka musi być powiadomiona na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
moni_kaw Re: Wymiana dowodu 09.08.16, 21:31 US jest zawiadamiamy niejako z urzędu przez organ wydający dowód, niedawno się to zmieniło, bank musisz sama, pracodawca zależy od regulaminu - u mnie trzeba, Odpowiedz Link Zgłoś