Dodaj do ulubionych

Religia w przedszkolu

16.08.16, 10:32
Religia w przedszkolu - to częste zjawisko jest? Kompletnie zignorowałam tę kwestię przy wyborze przedszkola, stwierdziłam, że będę się nad tym zastanawiać, jak już będę wiedziała, czy w ogóle jest. Z rozmowy z kolegą, który też ma dziecko w wieku przedszkolnym wywnioskowałam, że trudno znaleźć przedszkole bez religii, nawet prywatne.

Dziecko chadza do przedszkola już jakiś czas, zaraz zaczyna się nowy rok szkolny, mają rozdawać rozpiski z zajęciami dodatkowymi i nikt nic o religii nie wspomina. Trafiłam na jakieś wyjątkowe przedszkole, czy może to norma?
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Religia w przedszkolu 16.08.16, 10:37
      W rozpisce zajęć dodatkowych religii nie było ale ta i owszem odbywała się ale jako, ze nie jest dodatkowo płatnym zajęciem i odbywa się w czasie podstawy programowej na rozpisce nie figurowała- nie pamiętam tylko czy była już w trzylatkach czy dopiero później.
      • agata_abbott Re: Religia w przedszkolu 16.08.16, 10:41
        Ale nie jest częścią podstawy programowej?
        Przedszkole akurat mamy zorganizowane jak mało które, więc wątpię, żeby kombinowali z przemycaniem dzieciom religii, bez pytania rodziców o zdanie.
        • slonko1335 Re: Religia w przedszkolu 16.08.16, 11:01
          wartowiedziec.org/index.php/edukacja/aktualnosci-i-ekonomia/2977-religia-w-przedszkolu-men-odpowiada

pytać powinni jak najbardziej, a że nie zawsze to robią to inna sprawa...
    • jehanette Re: Religia w przedszkolu 16.08.16, 10:40
      Ja dostałam do wypełnienia deklarację, czy chcę żeby moje dziecko uczestniczyło w zajęciach z religii, także prawidłowo i nie zostałam zaskoczona.
    • bbkk Re: Religia w przedszkolu 16.08.16, 10:45
      Nie wszedzie jest. W zadnym przedszkolu z mojej okolicy nie ma religii.
      • karme-lowa Re: Religia w przedszkolu 16.08.16, 10:48
        W naszym przedsskoku była religia. Podpisywało się deklarację.
    • milva24 Re: Religia w przedszkolu 16.08.16, 10:54
      W przedszkolu moich dzieci religia jest w zerówce.
    • lauren6 Re: Religia w przedszkolu 16.08.16, 11:02
      U nas w przedszkolu na szczęście nie było religii, nawet w zerówce.
    • danaide Re: Religia w przedszkolu 16.08.16, 23:42
      Religii w przedszkolu nie było, ale co roku przedstawienie jasełkowe musowo być musiało.
      • milka_milka Re: Religia w przedszkolu 17.08.16, 15:10
        No i? Jasełka Ci przeszkadzają?
        • danaide Re: Religia w przedszkolu 17.08.16, 23:39
          Dużo bardziej przeszkadzało mi to, że przedszkolu przeszkadzało, że nie mam nic przeciwko temu, żeby moje dziecko w tym przedstawieniu nie brało udziału, a udział w Jasełkach był w pewnym sensie obligatoryjny.
    • kropkaa Re: Religia w przedszkolu 16.08.16, 23:50
      Nie było, w okolicznych też nie. Przeżyłam niemałe zaskoczenia, gdy dowiedziałam się, że u koleżanek "normą" jest 2x30 min. od trzylatków. Co gorsza, koleżanki niechodzace do kościoła uważały, że "a niech chodzi, a co będzie robić".
      • taki-sobie-nick Re: Religia w przedszkolu 16.08.16, 23:54
        Co gorsza, koleżank
        > i niechodzace do kościoła uważały, że "a niech chodzi, a co będzie robić".

No cóż, jak widać owe koleżanki mało refleksyjne były.

Jak widać niechodzenie do kościoła też było u nich niespecjalnie przemyślane.

Tak, zaraz będą wpisy, że chodzenie do kościoła też często jest nieprzemyślane. Wiem o tym.

Tak sobie tylko myślę na temat wymienionych koleżanek.
        • ichi51e Re: Religia w przedszkolu 17.08.16, 14:37
          W sumie mimo ze jestem niewierzaca tez by mi nie przeszkadzalo ze dziecko chodzi - zawsze to czesc kultury. Tyle ze bym powiedizala dziecku ze to wszystko bajki
    • taki-sobie-nick ale ta religia 16.08.16, 23:55
      to na wniosek rodziców jest? Przynajmniej niektórych rodziców? Czy z automatu?
      • kropkaa Re: ale ta religia 17.08.16, 00:05
        Jak jest, to z automatu. Ale deklaracje muszą być zebrane. Z tym, że czasem "siostra zaprosiła, bo taki sam jeden siedział" i potem już "chodzi".
        • kropkaa Re: ale ta religia 17.08.16, 00:07
          Ale pierwszy raz, w sensie wprowadzenia do przedszkola, na wniosek rodziców. Potem już z górki.
          • taki-sobie-nick Re: ale ta religia 17.08.16, 00:08
            kropkaa napisała:

> Ale pierwszy raz, w sensie wprowadzenia do przedszkola, na wniosek rodziców.

Ooo, no o to mi chodziło.
    • mynia_pynia Re: Religia w przedszkolu 16.08.16, 23:58
      Nie wiem, bo moje katolickie ;P. Natomiast widzę że dużo mniej nawiedzone niż pobiskie rejonowe.
    • katriel Re: Religia w przedszkolu 17.08.16, 00:25
      Ja akurat chciałam, żeby moje dziecko chodziło na religię w przedszkolu. To znaczy jakoś bardzo mi nie zależało, zwłaszcza w 3- i 4-latkach, ale raczej tak niż nie. Więc co kilka miesięcy pytałam, co z tą religią. Przez trzy lata dostałam kolejno następujące odpowiedzi:
      1) "Będzie od października."
      2) "Nie odbywa się. Niestety, nie możemy znaleźć odpowiedniej katechetki. Może pani kogoś zna?"
      3) "Ależ tak, jest, ale dopiero o 17, bo pani katechetka wcześniej nie może. Może pani odbierać syna później." (Odbierałam wtedy codziennie o 14.)
      4) "Pani katechetka jest na zwolnieniu, w przyszłym miesiącu rodzi, wróci za pół roku, zdecydowaliśmy się nie szukać nikogo na zastępstwo, bo to tylko kilka miesięcy."
      5) "Pani katechetka zdecydowała się iść na urlop wychowawczy, szukamy kogoś na jej miejsce, może pani kogoś zna?"
      Zanim znaleźli, dziecko poszło do szkoły.
      • grrrrw zanim znaleźli 17.08.16, 17:45
        Dyrekcja przedszkola czy szkoły nie szuka katechety, a proboszcz, na terenie parafii ktorego znajduje sie przedszkole/szkoła.

Religia w przedszkolu z reguły jest od października do maja z przyczyn logistycznych.
        • katriel Re: zanim znaleźli 17.08.16, 18:11
          Przedszkole było montessoriańskie i nie chciało katechetki pierwszej lepszej z przydziału, tylko taką z metodami pasującymi do koncepcji wychowawczej przedszkola. Dlatego szukało samo.

Ja nie mam pretensji, że od października (wszystkie zajęcia dodatkowe były od października), tylko piszę, jak było.
          • grrrrw Re: zanim znaleźli 17.08.16, 19:55
            Tak, czy siak, katecheta musi miec zgode proboszcza i misje z kurii.
    • thea19 Re: Religia w przedszkolu 17.08.16, 00:49
      moje dziecko chodzilo do stolecznego panstwowego przedszkola i religii nie bylo.
      • paniusia.aniusia Re: Religia w przedszkolu 17.08.16, 05:58
        U nas jest w pieciolatkach. Na wniosek rodziców dyrektor ma obowiązek zoŕganizowac. Dyrektor sam nie szuka- katecheta deleguje proboszcz.
    • julita165 Re: Religia w przedszkolu 17.08.16, 15:21
      Przedszkole prywatne - religii nie ma. Nawet nie wiem dlaczego, podejrzewam, że ponieważ jest w obszarze małej parafii sporo placówek ( podstawówka, gimnazjum, dwa przedszkola państwowe ) to zwyczajnie ksiądz się z braku czasu nie naprasza ( tylko 3 księży, dodatkowo mają "pod opieką" szpital i więzienie ) a najwidoczniej ze strony przedszkola ( rodziców ) również nacisków nie ma. W rejonowym państwowym przedszkolu religia była tylko w grupie 6-latków. Nie wiem jak w zeszłym roku kiedy teoretycznie 6-latki poszły do szkół.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Religia w przedszkolu 17.08.16, 19:58
      W naszym, publicznym, przedszkolu była religia dla najstarszej grupy. Ale między 16 a 17, gdzie dzieci już prawie nie było, bo dyrekcja uważa, że przedszkole to nie miejsce dla katechetow/księży/zakonnic.
      • szalona-matematyczka Re: Religia w przedszkolu 17.08.16, 23:31
        Przedszkole uwaza, ze nie jest miejscem dla katechetow/ksiezy/zakonnic ? Zuleyka, a gdze takie przedszkole mozna znalezc w PiS-Polsce ????????? P.S. Nie boicie sie (wy, rodzice oraz dyrekcja i pracownicy tego przedszkola), ze nastapi nalot na to przedszkole i zgarna wszystkich na przesluchanie w tej kwestii ? Wszystkich, lacznie z przedszkolakami ...
        • ichi51e Re: Religia w przedszkolu 18.08.16, 05:54
          Pewnie dyrektorka komuszy beton big_grinDDD
          • zuleyka.z.talgaru Re: Religia w przedszkolu 18.08.16, 07:25
            big_grin
        • zuleyka.z.talgaru Re: Religia w przedszkolu 18.08.16, 07:24
          Mój syn już nie chodzi do tego przedszkola, bowiem poszedł do szkoły. Młodszy JESZCZE nie chodzi tam. Ale i tak starszak nie był zapisany na te zajęcia. big_grin
          Ale dlaczego mają przesłuchiwać? Zajęcia są? Są. I to w czasie, kiedy nie ma innych zajęć dodatkowych więc nic się nie zazębia i rodzice nie mogą powiedzieć, ze koliduje big_grin
      • grrrrw Re: Religia w przedszkolu 20.08.16, 10:18
        A to jest dyrekcji prywatne przedszkole, ze zapytam ?
        • kropkaa Re: Religia w przedszkolu 20.08.16, 11:23
          Prywatne czy nie, nie ma potrzeby by 3-latek dwa ty w tygodniu po pół godz. słuchał o ukrzyżowaniu.
          • kropkaa Re: Religia w przedszkolu 20.08.16, 11:24
            *dwa razy
          • ichi51e Re: Religia w przedszkolu 20.08.16, 12:44
            Nie no religia to nie tylko ukrzyzowanie na litosc boska
          • grrrrw Re: Religia w przedszkolu 20.08.16, 12:49
            Stanowisko MEN: „Uznając prawo rodziców do religijnego wychowania dzieci oraz zasadę tolerancji, Państwo zagwarantowało w art. 12 Konkordatu między Stolicą Apostolską i Rzecząpospolitą Polską, podpisanego w Warszawie dnia 28 lipca 1993 r. (Dz. U. z 1998 r. Nr 51, poz. 318), że szkoły publiczne podstawowe i ponadpodstawowe oraz przedszkola prowadzone przez organy administracji państwowej i samorządowej organizują zgodnie z wolą zainteresowanych naukę religii w ramach planu zajęć szkolnych i przedszkolnych. Prawo rodziców do zapewnienia ich dzieciom wychowania religijnego zgodnego z ich przekonaniami jest zagwarantowane również przepisami art. 53 ust. 3 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej.

www.katechizmy.pl/sites/katecheza/files/58406_skrot.pdf
        • zuleyka.z.talgaru Re: Religia w przedszkolu 20.08.16, 12:54
          Przecież zajęcia były zorganizowane. Jak ktoś chciał posyłać przedszkolaka na religię to mógł. Przestań sapać.
          • grrrrw Re: Religia w przedszkolu 20.08.16, 16:33
            Ten sapiacy link był do kropki, która nie zna programu nauczania religii, a wypowiada sie.
            • kropkaa Re: Religia w przedszkolu 20.08.16, 22:31
              Znam praktykę i wiem, jaj to wygląda w rzeczywistości. Dzieci koleżanek nie mogły zrozumieć dlaczego kogoś przybyli gwoździami do krzyża.
              • ichi51e Re: Religia w przedszkolu 21.08.16, 06:13
                No z tego co pamietam akurat to swietnie tlumacza - lza TWOJE grzechy" suspicious
              • grrrrw Re: Religia w przedszkolu 21.08.16, 08:24
                Nalezy interweniowac, jesli katecheta naucza niezgodnie z wytycznymi programu.
    • aankaa Re: Religia w przedszkolu 17.08.16, 23:42
      20 kilka lat temu - religia (przedszkole państwowe) była "z automatu". Trzeba było napisać oświadczenie, że dziecko na religię chodzić nie będzie. Personel zbierał grupę niechodzących i organizował im zajęcia w innej sali
      • grrrrw Re: Religia w przedszkolu 20.08.16, 12:50
        Nie z automatu, tylko musialo byc 7 chetnych. KIlka lat temu z automatu byla rowniez przewidziana "etyka nawet dla jednego ucznia = 280 zl miesiecznie kosztowalo to dziecko podatnika.
        • kropkaa Re: Religia w przedszkolu 20.08.16, 22:33
          Co to jest dla milionach na pensje księży i zakonnic. A przynajmniej przedmiot przydatny.
          • grrrrw Re: Religia w przedszkolu 21.08.16, 08:23
            Co to jest dla budzetu 714 zl miesiecznie na utrzymanie psa w schronisku.
          • plater-2 Re: Religia w przedszkolu 21.08.16, 09:38
            A PT kropce nie przeszkadzało, gdy za PRL, zakonnice brały pensje za opiekę nad chorymi w szpitalu Wolskim, albo w domach opieki nad nieuleczalnie chorymi dziećmi ? Jakim prawem to się działo ? Rodzice z własnej kieszeni płacili ?
    • afro.ninja Re: Religia w przedszkolu 20.08.16, 15:28
      U mnie nie było, ale na wniosek rodziców została wpisana do programu. Moim zdaniem to zbytnia przesada. Na zebraniu większość rodziców oburzona i co? Tylko troje dzieci na 26 osobowa grupe nie chodzi na religię. A trzeba bylo przynieść pisemną zgodę.
    • hermenegilda_zenia Re: Religia w przedszkolu 20.08.16, 22:39
      Dla mnie to była b. ważna kwestia, na szczęście w większości prywatnych przedszkoli, które były na mojej liście przed zapisaniem dziecka, nie ma religii, więc byłam zadowolona, że dzieciaka ominie indoktrynacja od najmłodszych lat.
    • melancho_lia Re: Religia w przedszkolu 21.08.16, 07:31
      W naszym państwowym religii nie było.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka