Dodaj do ulubionych

Prezent ślubny od 18 latków

19.08.16, 22:13
Dziewczyna syna dostała imienne zaproszenie na ślub od swojej kuzynki. Na zaproszeniu figuruje ona z osobą towarzyszącą. Wiadomo że na ten ślub pojedzie mój syn-jako jej chłopak.
Na pytanie co planują dać w prezencie- pada odpowiedź ,że prezent kupuje mama dziewczyny (jest również zaproszona )
Zaproponowałam ,że symbolicznie oni tez powinni coś dać ( wiadomo-oprócz kieszonkowego nie mają żadnych pieniędzy) skoro zostali zaproszenie oddzielnie. Tylko co? Proszę o podpowiedź ,co kupić młodym. I pamiętajmy że to ja wykładam kasę smile

Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Prezent ślubny od 18 latków 19.08.16, 22:22
      Kwiaty.
      Oczekiwanie, że para 18-latków przyniesie prezent ślubny lub jego równowartość byłoby dość dziwne, takie prezenty dają dorośli.
      Ewentualnie prezent w stylu "atrakcyjne szkło/ceramika" - wazon, patera, ozdobna misa.
      • esme83 Re: Prezent ślubny od 18 latków 19.08.16, 22:58
        Wiadomo, że to kwestia gustu, ale ja bym dała coś w tym stylu:
        i2.arsneo.pl/be71c6d18b0d5e40282f644823dd004b6e50494f.jpg
        • arkanna Re: Prezent ślubny od 18 latków 19.08.16, 23:16
          nie moje klimaty, ale pokaże zaproszonym
    • thea19 Re: Prezent ślubny od 18 latków 19.08.16, 22:23
      kupno prezentu w ciemno dla obcych osob jest mocno ryzykowne. ja bym dala bezpieczny bok zakupowy albo karte i dobre wino.
    • sayyida Re: Prezent ślubny od 18 latków 19.08.16, 22:25
      Można się dowiedzieć, czy jest lista prezentów, często uwzględnia ona mniej majetnych gości. Ewentualnie dwie filizanki/dwa śmieszne kubki/dwa kieliszki? Do 50 pln da się kupić coś przyzwoitego.
      • arkanna Re: Prezent ślubny od 18 latków 19.08.16, 23:10
        bon zakupowy odpada, wesele jest w mieście oddalonym od naszego miejsca zamieszkania o 300 km, mała mieścina -nie mam pojęcia jakie tam są sklepy
        • sundry Re: Prezent ślubny od 18 latków 20.08.16, 12:20
          No ale chyba jakieś większe miasta są w pobliżu, z centrami gdzie są sklepy z wyposażeniem wnętrz czy w typie empiku.
    • premeda Re: Prezent ślubny od 18 latków 19.08.16, 22:35
      Miałam na swoim ślubie biednych studentów i prezentu od nich nie oczekiwaliśmy. Jak najbardziej śmieszne, okolicznościowe kubki dadzą radę.
    • arkanna Re: Prezent ślubny od 18 latków 19.08.16, 22:42
      zakładam ,że para młoda nie oczekuje prezentu ale uważam że coś symbolicznego należy dać, stąd moje pytanie
      1. kwiaty ok 50 zł - zwiędną za kilkadni
      2. może coś np h-y , ładna ramka na zdjęcie, komplet ręczników
      co wy na to?
      • arkanna Re: Prezent ślubny od 18 latków 19.08.16, 22:44
        chyba jednak dwa kieliszki będą lepszesmile
      • mynia_pynia Re: Prezent ślubny od 18 latków 19.08.16, 23:05
        18 latkowie potrafią odłożyć na kartę do tel. a nie potrafią uzbierać stówki na prezent? I to jeszcze dla kuzynki czyli najbliższej rodziny! Prezent należy kupić. Zakładam że dziewczyny się znają i lubią, ja tam bym wiedziała co kuzynce kupić mimo że moja o 6 lat starsza. Na prezent przeznaczyć 200 zł. to nie jakiś ekstremalny wyczyn. Co bym kupiła.... hmmmm... solniczkę i pieprzniczkę, zestaw herbat + fajne kubki, nietypowe ręczniki np. fakturowane bawełniane, czekoladki jakieś eleganckie z dobrej firmy, ja bym się ucieszyła z ładnych poduch dekoracyjnych i kapy/koca/pletu, dzbanka na wodę/sok.
        • arkanna Re: Prezent ślubny od 18 latków 19.08.16, 23:14
          wesele jest 8 października więc niby moga odłozyć ale z drugiej strony za bardzo nie mają z czego. Mój syn dostaje 100 zł kieszonkowego ;-(
          • mynia_pynia Re: Prezent ślubny od 18 latków 20.08.16, 00:07
            Za stówkę też kupisz powyższe smile, po 5 dych na głowe wychodzi. Zawsze można nie jechać.
      • kk345 Re: Prezent ślubny od 18 latków 20.08.16, 10:33
        >2. może coś np h-y

???
    • lauren6 Re: Prezent ślubny od 18 latków 19.08.16, 22:56
      To tylko zaproszenie na ślub. Kwiaty wystarczą.
      • mynia_pynia Re: Prezent ślubny od 18 latków 19.08.16, 23:07
        He, he ... fakt.
      • arkanna Re: Prezent ślubny od 18 latków 19.08.16, 23:15
        i wesele, sorry nie dopisałam. Mało tego z noclegiem dla gości , bo 300 km od nas
        • mamaemmy Re: Prezent ślubny od 18 latków 20.08.16, 07:09
          A jak idą na 18-tkę do koleżanki/kolegi to też idą bez prezentu ,bo ich nie stać ? No przecież nie.
          Pierwszy ślub miałam w wieku 25 lat i wielu znajomych jeszcze studiowało,albo dopiero się dorabiało wszystkiego-czytaj generalny brak kasy wink Ale dostalismy np fajny komplet reczników,mis do salaty,grawerowane kieliszki z datą ślubu plus wino z winnicy kolegi,pościel,nawet zestaw kuchenny smile
        • lauren6 Re: Prezent ślubny od 18 latków 20.08.16, 07:42
          Tak czy inaczej zapewnienie tego prezentu powinno leżeć w gestii zaproszonej rodziny, a nie osoby towarzyszącej. Jeśli rodzice dziewczyny nie uważają za stosowne, żeby przynosiła ona osobny prezent, nie wybiegałabym przed szereg i ograniczyła się do kupna kwiatów.
    • aamarzena Re: Prezent ślubny od 18 latków 19.08.16, 23:29
      Kwiaty lub wino plus filizanki/komplet recznikow/komplet kieliszków/widelczykow do ciasta/jakiś gadżet do kuchni np. fikuśna blaszka do ciasta, patera, zestaw wykrawaczek do owoców, miska na owoce, miseczki na dipy i dodatki/ obrus/ pled
    • mala_truskawka Re: Prezent ślubny od 18 latków 19.08.16, 23:41
      A musza kupowac prezent? Nie moga zrobic jakiegos kolazu ze zdjec przyszlych malzonkow albo smiesznego filmiku z zyczeniami na dvd?
      • anetaa Re: Prezent ślubny od 18 latków 20.08.16, 00:47
        dlaczego bon zakupowy odpada?

nie wierze ze w promieniu kilkunastu czy kilkudziesięciu km nie ma rosmanna, reserved czy innej popularnej sieciówki w której młodzi chętnie zrobią zakupy - to normalne ze z małych miejscowości jeździ sie na zakupy do większych centrów handlowych.

Partycypacja w kosztach z twojej strony jest jak najbardziej wskazana:benzyna, nocleg i prezent dla młodych to duże koszty, które dla matki dziewczyny mogą być dużym obciążeniem.
      • agniesia331 Re: Prezent ślubny od 18 latków 20.08.16, 08:18
        Ja dostałam Biała haftowana pościel _klasyka,sluzyla mnóstwo lat,komplet kieliszkow_mam do tej pory, komplet sztućców typu 12 widelczykow, cukiernicze i dzbanuszek do kawy posrebrzane_sluza dpbtejbpory. Nie kupowalabym dziwnej ceramiki,bo niektórzy nie lubią dziwactw. A co jak marzy im się klasyczne białe lub cz_bisle mieszkanie? A te rzeczy co wypisalamvpasuja do wszystkiego. Lub 2 szlafroki dla młodych np.biale,szare, lub 4_6 ręczników bialych
        • thea19 Re: Prezent ślubny od 18 latków 20.08.16, 10:26
          posciel to byla dobra 30lat temu. teraz jest milion rozmiarow, tkanin i wzorow, wiec trafienie w odpowiednie to jak wytypowanie zwycieskich numerow lotka.
    • kasia_madura Re: Prezent ślubny od 18 latków 20.08.16, 00:51
      Ja dostałam urocze pudełko z własnoręcznie przygotowanym zestawem, każda rzecz miała swój odręczny opis: wino- na romantyczne wieczory, eleganckie zapałki i świecę- dla podsycania ognia miłości, drobne monety (dużo, chyba kilkadziesiąt złotych)- z życzeniami dostatku, ryż- dla przepędzenia złych duchów, sól i pieprz- aby nigdy nam nie zabrakło pikanterii, itp. Każda z tych rzeczy pięknie zapakowana, z ładnym opisem. Jako całość prezentowało się świetnie i świadczyło o zaangażowaniu oraz życzliwości darczyńców, którzy nie mogli pozwolić sobie na kosztowny prezent.
    • eliszka25 Re: Prezent ślubny od 18 latków 20.08.16, 04:05
      bon zakupowy bym odradzala, bo co to bedzie za bon? na 50 zl? jako prezent weselny wypada to raczej blado. w kazdym razie ja bym sie co najmniej zdziwilia, gdybym dostala bon zakupowy do h&m czy rossmanna za 50 zl. zdecydowanie bardziej ucieszyla bym sie z jakiegos fikusnego, pamiatkowego prezentu, ktory tez nie musi byc drogi, ale przynajmniej widac, ze ktos mial pomysl, checi, zadal sobie trud, zeby naprawde pomyslec o mlodych. kasia_madura pisze o pudelku ze swmieszna zawartoscia. cos takiego mozna przygotowac samemu i taki prezent jest fajny i nie musi kosztowac wiele. kiedys widzialam, jak mloda para dostala w prezencie drewniany walek do ciasta, ale z odpowiednia oprawa - fikusnie zapakowany, caly opisany roznymi powiedzonkami i przyslowiami odnosnie malzenstwa i dany z odpowiednim komentarzem. juz nie pamietam dokladnie, co to bylo, bo lata minely od tego momentu, ale pamietam, ze sala gruchnela smiechem. tego typu prezent bylby dla mnie fajna, smieszna pamiatka, albo przynajmniej wesolym wspomnieniem.

za kilkadziesat zlotych mozna tez kupic np. na dawandzie prezenty dla mlodych. pomyslow jest calkiem sporo np:
      pl.dawanda.com/product/70712791-zyli-dlugo-deska-do-krojenia-z-grawerem
      pl.dawanda.com/product/71059843-pan-i-pani-kowalscy-deska-do-krojenia-z-grawerem
      pl.dawanda.com/product/59399339-poszewki-mrs-mr
      pl.dawanda.com/product/103758675-kubki-latte-zona-maz
      pl.dawanda.com/product/84099295-kubki-dla-par-together-we-are-complete
      pl.dawanda.com/product/59166783-grawerowany-walek-do-ciasta-sto-lat
      de.dawanda.com/product/45885302-zestaw-kubkow-kierownictwo
      lub np. taka podkowa na szczescie, na ktorej mozna zlecic wygraweroanie daty slubu
      pl.dawanda.com/product/80056899-prawdziwa-podkowa-posrebrzana-prezent-slubny
      wszystko zalezy oczywiscie od upodoban i gustu, ale osobiscie zdecydowanie bardziej wolalabym dostac jakis prezent w tym stylu niz bon zakupowy do sieciowki za 50 zl. dobrym prezentem bylby tez np. zestaw w postaci butelki wina + 2 kieliszki + jakas fikusna kartka z zyczeniami dla mlodych w jakims pomyslowym opakowaniu.
      • pole_koniczyny Re: Prezent ślubny od 18 latków 20.08.16, 09:30
        Moim zdaniem nikt nie oczekuje od 18-latków typowego weselnego prezentu.
        Do dawania drobiazgów rzeczowych typu ceramika, wazon, poduszki mam nastawienie mieszane. Wiem, że świadczą o dobrych intencjach obdarowującego, ale nie znając dobrze państwa młodych, ich gustu, stylu mieszkania raczej można zrobić komuś kłopot niż sprawić radość. Weźcie pod uwagę, że ludzie młodzi, zaraz po ślubie, na ogół mieszkają w niewielkim lokum, często wynajmowanym i raczej muszą ograniczać liczbę posiadanych gratów.

Niech dzieci przyniosą piękny bukiet kwiatów czy nawet butelkę wina ostatecznie i będzie dobrze.
        • 3liliana1971 Re: Prezent ślubny od 18 latków 20.08.16, 10:55
          ,,Niech dzieci przyniosą piękny bukiet kwiatów czy nawet butelkę wina ostatecznie i będzie dobrze.''
          18-latkowie to są dzieci?
        • eliszka25 Re: Prezent ślubny od 18 latków 20.08.16, 10:59
          totez zalinkowalam kilka przykladow prezentow, ktore nie zajmuja duzo miejsca i sa tez zwykle przydatne. kubki czy deska do krojenia przydadza sie chyba w kazdym domu? nikt nie kaze stawiac tego na honorowym miejscu, bo to sa rzeczy uzytkowe, wiec dawalabym cos takiego z mysla, ze pewnie sie przyda w zyciu codziennym. nie zalinkowalam poduszek, tylko poszewki na poduszki i dla mnie nie sa to poduszki ozdobne na kanape, tylko raczej poszewki na jasiek. jedynym elementem "wystroju" mieszkania bylaby ta podkowa, ale to z kolei mala rzecz i mozna ja powiesic w kazdym miejscu. chocby nad lozkiem.

bukiet kwiatow + dobre wino, to jest wbrew pozorom, wcale nie taki symboliczny wydatek.

nikt normalny nie oczekuje wypasnego prezentu od takich mlodych ludzi, wiadomo, ale ja bedac ta zapraszana mloda osoba chcialabym podarowac cos trwalszego niz tylko kwiaty.
          • wuika Re: Prezent ślubny od 18 latków 22.08.16, 11:57
            U nas z okazji ślubu prawie wszyscy znajomi, którzy nie byli zaproszeni na skromniuteńkie wesele, wpadli na pomysł "oj, kubków to nigdy nie za wiele". 6 lat po ślubie mam większość zestawów nawet nie rozpakowanych, czekają na moment, kiedy moje ulubione się kiedyś wytłuką - będę miała skąd uzupełniać zapasy. Dostaliśmy kilkanaście zestawów kubków i filiżanek suspicious
            • eliszka25 Re: Prezent ślubny od 18 latków 22.08.16, 13:08
              coz, tak naprawde wszystko moze byc nietrafionym prezentem. dasz butelke wina, a mlodzi moga takiego nie lubic lub w ogole nie pic wina. kwiaty - wszyscy przynosza kwiaty i potem stoja one poupychane w kazdym kacie przez kilka dni i trafiaja na smietnik, a mlodzi nawet nie pamietaja, ktory bukiet od kogo. kwiaty mojej siostry ze slubu zostaly w domu moich rodzicow, wiec mlodzi nawet ich do domu nie wzieli.

z drugiej strony - wszystko zalezy od podejscia. moja druga siostra tez dostala w prezentach slubnych mnostwo zestawow szklanek i kubkow. najpierw sie z tego smieli, a potem okazalo sie, ze przez lata moja siostra nie musiala dokupowac szklanek i kubkow, bo starczylo na dluugo.
              • wuika Re: Prezent ślubny od 18 latków 22.08.16, 13:45
                No ja przez 6 lat jeszcze nie wytłukłam niczego na tyle, żeby otworzyć któryś ślubny zestaw. Stoją w szafie i czekają na lepsze czasy big_grin A dwa zestawy zostały prezentami przechodnimi - obdarowani wiedzieli, jakie jest pochodzenie, styl filiżanek im pasował, to poszły w świat smile
      • malowanka06 Re: Prezent ślubny od 18 latków 20.08.16, 16:52
        takie poszewki mr and mrs można kupić na aliexpress o wiele taniej i zdąży dojść
        pl.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20160820065034&SearchText=mr%26mrs+pillow+case
        ręczniki np z IKEA mam do tej pory ze ślubu, zawsze się przyda taki prezent i na ich kieszeń.
        Wino w jakimś fajnym pudełku
    • lidek0 Re: Prezent ślubny od 18 latków 20.08.16, 10:01
      www.podarunkownia.net/slub i zrobi wrażenie na gościach i młodych takim bukietem
      • memphis90 Re: Prezent ślubny od 18 latków 20.08.16, 10:59
        Serio uważasz, że młodzi i goście padną z zachwytu na widok ferrero rocher na patyczkach....?
        • pade Re: Prezent ślubny od 18 latków 20.08.16, 11:08
          big_grin cudne!
          a te deski z grawerem, wowsmile
          Arkanna, kup komplet kieliszków. To się zawsze przydaje i raczej nie ma problemu z trafieniem w gust państwa młodych.
          • arkanna Re: Prezent ślubny od 18 latków 20.08.16, 11:25
            dzięki za wszystkie pomysły, jest z czego wybierać. Dziewczyna syna dziś na odwiedzi. Ja jestem za winem i kieliszkami ale to do ich będzie należała decyzja . I niech porozmawia ze swoja mamą- wolałabym nie narobić kwasu zanim się poznamy-podobno ona kupuje prezent od całej rodziny
        • lauren6 Re: Prezent ślubny od 18 latków 20.08.16, 14:50
          > Serio uważasz, że młodzi i goście padną z zachwytu na widok ferrero rocher na patyczkach....?

Może miała na myśli krowki z Milanówka ze sztucznymi ptakami? Ja bym zaniemówiła z wrażenia widząc taki prezent.
        • lidek0 Re: Prezent ślubny od 18 latków 22.08.16, 11:52
          Nie wszyscy są tak wymagający jak Ty i Twoja rodzina sad. O ile wiem mowa tu od parze młodych niezarabiających ludzi i prezencie tylko od nich. Bukiet z cukierków może być dodatkiem. Dla mnie na moim ślubie i weselu najważniejsza była obecność bliskich mi osób a nie wartość przynoszonych prezentów i to czy wesele się zwróci, ale każdy ma prawo mieć swoje podejście do wesela smile.
          • lauren6 Re: Prezent ślubny od 18 latków 22.08.16, 11:56
            Zostałaś tu wyśmiana nie z powodu wartości takiego prezentu, tylko dlatego, że jest uosobieniem kiczu i złego gustu.
            • lidek0 Re: Prezent ślubny od 18 latków 22.08.16, 22:23
              Rozumiem,że wszystkich mierzysz swoją miarą sad . Poza tym sama jakoś nie błysnęłaś gustem sad - kwiaty? Tak banalnie - nie stać Cię na więcej sad ?
              Dla mnie nie jeden wpis jest objawem kiczu ale nikogo nie obrażam.
          • klamkas Re: Prezent ślubny od 18 latków 22.08.16, 22:41
            Prezent nie musi być drogi. Jak najbardziej może być symboliczny. Ale bukiet z cukierków? Wolałabym coś praktycznego (ale niedrogiego) - ładny komplet solniczka+pieprzniczka, fajne kubki, przyzwoite mini-termosy dla dwojga (smile - kocham, kocham, kocham!). W ostateczności wino (bywają bardzo tanie, ale obłędne w smaku).
    • ruscello Re: Prezent ślubny od 18 latków 20.08.16, 11:17
      Dostaliśmy dwa duże kieliszki do wina dla pary młodej, 2 kubki z grafiką zakochanych i naszymi imionami, są też poduszki/poszewki i inne gadżety "dla par". Mamy też fajny kominek aromatyczny, nasze zdjęcie wydrukowane i oprawione.

Generalnie ani my, ani nasi znajomi, nie oczekiwaliśmy jakichś prezentów od rodzinnej młodzieży, ale takie gadżety (spokojnie można się zmieścić w ok. 50 zł) sprawiły dużo radości, bo widzieliśmy, że o nas pomyśleli. Z zestawu kwiaty/wino lepsze już chyba wino (albo super czekoladki) - od kilku lat już nie widziałam kwiatów na ślubach, wszyscy proszą, żeby nie przynosić.
      • paniusia.aniusia Re: Prezent ślubny od 18 latków 20.08.16, 14:24
        Kiedyś dostałam (nie slubny) prezent : kieliszki z Krosna w płaskim dużym pudełku, 6 sztuk do wina. Pięknie, elegancko to wyglądało. Kupiłam późnej koleżance na ślub też w takim pudełku kieliszki do wody. To była cała seria i chyba w miarę rozsądne ceny.
    • zazou1980 Re: Prezent ślubny od 18 latków 22.08.16, 12:18
      Coś niewielkiego bym jednak kupila. Albo tu www.spodlady.com/ albo tu www.ikea.com/pl/pl/, ale to musialabym sie dowiedziec na jakim etapie zycia sa nowozency...
      • zazou1980 Re: Prezent ślubny od 18 latków 22.08.16, 12:23
        btw, ja majac jakies 23 lata kolezance na wesele kupilam taki zestaw www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20152554/, ale wiedzialam, ze dopiero co kupili mieszkanie i sie urzadzaja... wtedy kosztowalo chyba 79pln
    • zuleyka.z.talgaru Re: Prezent ślubny od 18 latków 22.08.16, 18:57
      My w prezencie ślubnym dostaliśmy od mojego brata 10 biletów - całonocna opieka nad dzieckiem big_grin sam zrobił itp. mega fajne i się przydało smile
      • zuleyka.z.talgaru Re: Prezent ślubny od 18 latków 22.08.16, 18:58
        Zapomniałam dopisać, że wówczas miał 17 lat.
    • dziewczynarabina Re: Prezent ślubny od 18 latków 22.08.16, 22:46
      Może fajną książkę kucharską?
    • k_asia_1985 Re: Prezent ślubny od 18 latków 02.09.16, 18:55
      Dobrze, że o tym pomyślałaś - mając osobne zaproszenie, WYPADA coś dać. Może uda Ci się znaleźć coś na tej stronie? - jakiprezent.pl/slub

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka