Dodaj do ulubionych

500+ raz jeszcze

25.08.16, 10:19
Dowiedziałam się od koleżanki urzedniczki, że im wiecej odwołań do odmowy 500 plus (np przekroczenie dochodów), to w końcu zmienią na pierwsze dziecko.
Odwołujcie się, piszcie cokolwiek sytuacje opiszcie itd. Im więcej wniosków, tym będzie głośniej w urzędach i ministerstwo podjemie działania.
Powiedziała mi koleżanka że nawet mozna wpisac nie zgadzam się z decyzją, i tyle.
Chodzi o odwołania, im więcej tym lepiej.
Obserwuj wątek
    • wuika Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 10:21
      Aha, bo urzędniczka to ma wpływ na to, co się uroi Jarosławowi i panu od finansów. Zapewne suspicious
    • stacie_o Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 10:23
      już teraz im budżet nie styka. A ty się łudzisz...
      • dankaimirek Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 10:28
        nie łudze się, ale podobno chcą wprowadzić limit max na osobę
        • stacie_o Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 10:30
          Limit czego? Dzieci?
          • dankaimirek Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 10:32
            tak dzieci.....czy myslisz wogole? limit dzieci na osobe?
            chyba wiadomo ze 2 tyś podobno
            • stacie_o Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 10:36
              jaja sobie z ciebie robię. to nie, na mnie nie licz, nie będę nic pisać, mam sporo więcej niż 2 tyś i dostaję na drugie dziecko tongue_out lepsza opcja jak dla mnie, że na drugie niezależnie od dochodów niż na każde z limitem dochodów.
              • dankaimirek Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 10:53
                ale tak bedzie, to ci zapewnie, wiem ze zródeł. Duzo osób wtedy powyzej 2tyś zamieni się z osobami poniżej i bedzie git
                • stacie_o Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 11:06
                  Masz kontakty z Broszką i Jarozbawem? Jeśli tak, to przekaż im moją serdeczną prośbę, żeby ustąpili..
                • wuika Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 11:07
                  Jakich źródeł? Jarosława znasz? To jedyne prawie pewne źródło tego, co się w Polsce dzieje. Nikt z PISu niczego bez uzgodnienia z prezesem nie zrobi, a jak robi, to wylatuje w siną dal. A Ty tylko pierdoły piszesz.
            • dyzurny_troll_forum Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 10:44
              dankaimirek napisał:

> tak dzieci.....czy myslisz wogole? limit dzieci na osobe?

To by nie było takie złe, niektórzy nie powinni się rozmnażać....
            • lilly_about Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 10:53
              Ale że co? Nie będzie się już można rozmnażać?
              • alienka20 Re: 500+ raz jeszcze 26.08.16, 06:22
                Od kwietnia 2017 w UK wchodzi zasada, że nie będą wypłacać dopłat do zasiłków mieszkaniowych i child tax credit na trzecie i kolejne dziecko. Skoro nie stać cię na dzieci (korzystasz z zasiłków), to się nie mnóż jak królik.
    • mid.week Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 10:40
      A jak napiszę odwołanie od wyników wyborów to ustąpią....?
      • stacie_o Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 10:40
        Wygrywasz...
      • dyzurny_troll_forum Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 10:44
        mid.week napisała:

> A jak napiszę odwołanie od wyników wyborów to ustąpią....?

100/10
    • lilly_about Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 10:51
      Urban legend? Może nie wierz we wszystko, co ci mówią.
    • aagnes Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 10:53
      Moim zdaniem w koncu bedzie kryterium dochodowe i dzieki temu pojawi sie kasa na pierwsze dziecko.
      skandalem jest te 500 na prezesów i brak 500 dla jedynakow w rodzinach w ktorych przekroczono o 2 zl w kryterium dochodowe.
      • dyzurny_troll_forum Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 10:55
        aagnes napisał:

> skandalem jest te 500 na prezesów

A niby dlaczego?
        • aagnes Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 10:58
          ano tak uwazam. w ogole nie podoba mi sie idea zrzucania sie na ludzi, ktorzy uznali, ze musza miec wiecej dzieci, skoro uznali, ze chca miec wiecej=stac ich na to.
          • memphis90 Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 14:12
            Jak ktoś decyduje się na pierwsze, to też stać go na to... Czemu mam się zrzucać na +500 na jedynaków? A jak kogoś nie stać, to tym bardziej nie widzę powodu, żeby premiować jego niefrasobliwość.
            • larrisa Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 14:23
              Dokładnie. Dlatego faktycznie ten program nie powinien działać w tej formie. Doprowadzi do zadłużenia kraju i oby nie, ale, do ucisku małych i średnich przedsiębiorstw pod hasłem "uszczelniamy system podatkowy". Dzieci z tego więcej nie będzie, więcej będzie jedynie długu do spłacenia. Pieniądze powinny iść na infrastrukturę dziecięcą i na zachętę kobiet do pracy zawodowej, oraz oczywiście pracodawców, by byli skłonni je zatrudniać. Utworzyć jakieś ulgi, przywileje dla zatrudniających młode kobiety a nie dowalać jedynie kolejnych obowiązków. Rozdawnictwo jeszcze żadnego kraju nie doprowadziło do rozkwitu i Polski też nie doprowadzi.
              • kaz_nodzieja Re: 500+ raz jeszcze 26.08.16, 19:03
                Pracodawcom na dobrą sprawę wystarczy, że (pomijając pracę w szkodliwych warunkach) będą mogli potraktować ciężarną i matkę małego dziecka jak każdego innego pracownika, nie mając związanych rąk.
          • alin9 Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 18:59
            Aagnes to tak jakbym napisała,że nie podoba mi się myślenie rodziców jedynaków.Skoro mają dziecko to ich stać.Mnie nie podoba się co innego.Przeraża mnie taki program w tym jakże bogatym kraju.
      • lilly_about Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 10:56
        Dziecko prezesa jest gorsze, bo jest dzieckiem prezesa?
        • dyzurny_troll_forum Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 10:58
          lilly_about napisała:

> Dziecko prezesa jest gorsze, bo jest dzieckiem prezesa?

Oczywistą oczywistością jest, że dziecko prezesa jest lepsze od patoli którzy są w stanie ledwie 800PLN na głowę zarobić...
        • aagnes Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 10:59
          dziecko (kogos tam) jest gorsze bo nie ma rodzenstwa?
          • lilly_about Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 11:02
            Nie jest. Cała ta ustawa jest do bani. Ale chciałam wiedzieć, ile zarabia prezes w tym kraju, skoro nie powinien dostawać kasy na swoje potomstwo.
            • aagnes Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 11:17
              znam osoby ktore do dzisiaj nie zlozyly wniosku bo im sie nie chce wypelnic wnioskuje, ze ta kwota do zycia nie jest im potrzebna. znam tez takie samotne matki, ktore niestety nie mieszcza sie w kryterium, bo zarabiaja np 2000 zl i jest szalenie zamozna. tzn wg standartow ematkowych (czytaj: zazwyczaj utrzymanek swoich panów) jest nieudacznikiem.
              naprawde zdumiewające jest, ze w tak biednym panstwie jak nasze stac nas na zrzutke dzieci prezesów.
              • lilly_about Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 11:21
                A stać nas na zrzutkę pieniędzy dla ludzi niewydolnych wychowawczo? Serio? Albo dla bezrobotnych? Serio?
                • aagnes Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 11:24
                  nas na nic nie stac, ale chyba trzeba cos wybrac
                  ja sobie nie zycze finansowac wielu przedsiewzięć z ktorych nie korzystam, i mam je centralnie gdzies ale tak to niestety dziala
                  • lilly_about Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 11:27
                    Dlatego też nikogo nie obchodziło, że ty nie chcesz finansować dzieci prezesów. Ja ie chcę finansować dzieci bezrobotnych na przykład.
                    • kaz_nodzieja Re: 500+ raz jeszcze 26.08.16, 19:04
                      A ja nieudaczników, uważam że nieudacznicy nie powinni mieć dzieci bo zwykle płodzą podobnych nieudaczników.
              • dyzurny_troll_forum Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 11:26
                aagnes napisał:

>tzn wg standartow ematkowych (czytaj: zazwyczaj utrzymanek sw
                > oich panów) jest nieudacznikiem.

Ja rozumiem, że miałoby zawiać pogardą, bo tylko jeżdżąca na szczocie za 1300 warta jest szacunku, ale

....znalezienie odpowiedniego samca i rozmnożenie się z nim to jest niestety część życiowego sukcesu. Nawet większa część sukcesu zaryzykowałbym..

• semihora Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 11:52
                  To szukaj swojego samca i się rozmnóż. Sukces będzie tym większy, że tyyyyle dolców podobno czeka na pierwszego zaciążonego faceta wink
              • memphis90 Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 14:14
                >tzn wg standartow ematkowych (czytaj: zazwyczaj utrzymanek swoich panów)
                Utrzymanek? Większość ematek pracuje zawodowo...

>naprawde zdumiewające jest, ze w tak biednym panstwie jak nasze stac nas na zrzutke dzieci prezesów.
                A kto finansuje zrzutkę- samotna matka trójki dzieci, na bezrtobociu, ciągnąca wszystkie możliwe zasiłki- czy prezes ze swoich podatków...?
                • larrisa Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 14:26
                  memphis90 napisała:

> >tzn wg standartow ematkowych (czytaj: zazwyczaj utrzymanek swoich panów)
                  > Utrzymanek? Większość ematek pracuje zawodowo...

Ale dużo również nie pracuje. Większość podstawowych mierników aktywności zawodowej kobiet w Polsce jest poniżej średnich unijnych.
        • baltycki Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 12:08
          Nie widze sensu motywowaniem do rozmnazania sie "prezesa" banknotem 500zl.
          • dyzurny_troll_forum Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 12:09
            baltycki napisał:

> Nie widze sensu motywowaniem do rozmnazania sie "prezesa" banknotem 500zl.

Jeszcze nie wprowadzili do obiegu banknotów 500 złotowych. To dopiero plany.
            • baltycki Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 13:03
              Robisz z siebie przypie-dalacza o pier-doly,
              dlaczego?
              • dyzurny_troll_forum Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 13:07
                baltycki napisał:

> Robisz z siebie przypie-dalacza o pier-doly,
                > dlaczego?

Ponieważ gdyż diabeł tkwi w szczegółach...
                • baltycki Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 13:13
                  Banknot 500, czy kwota 500.
                  zamien i odpowiedz,
                  czy moze zmotywowac "prezesa"?
                  • dyzurny_troll_forum Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 13:15
                    baltycki napisał:

> Banknot 500, czy kwota 500.
                    > zamien i odpowiedz,
                    > czy moze zmotywowac "prezesa"?

Zapytam przewrotnie, czy powinien motywować kogoś kto i tak nie jest w stanie wykarmić już posiadanego potomstwa?
                    • baltycki Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 13:24
                      "Zapytam", nawet przewrotne, nie jest odpowiedzia.
                      > czy powinien motywować kogoś kto i tak nie jest w stanie wykarmić już posiadanego potomstwa?
                      Otrzymujac 500/dziecko juz moze.
                      • dyzurny_troll_forum Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 14:10
                        baltycki napisał:

> Otrzymujac 500/dziecko juz moze.

Czyli jesteś zdania, że państwo powinno utrzymywać czyjeś dzieci? Może nawet OK, tylko dlaczego wypłacając 500, a nie umieszczając te dzieci w odpowiednim ośrodku?
                        • iwoniaw Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 14:11
                          Ośrodek drożej wychodzi. Minimum 2000. A warunki często dużo gorsze niż u rodziców za 500.
                          • dyzurny_troll_forum Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 14:12
                            iwoniaw napisała:

> Ośrodek drożej wychodzi.

Drożej, ale lepiej!
                            • iwoniaw Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 14:17
                              Gdzie lepiej, tam lepiej. Od takich rodziców to rzeczywiście zabierają do ośrodka, mimo kosztów i obiektywnie koszmarnych warunków w tymże.
                        • baltycki Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 14:38
                          Czy poza komento..........
                          odechcialo mi sie.
                          Busibig_grin
          • lilly_about Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 12:13
            A takiego, co zarabia 1800 widzisz?
            • baltycki Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 12:31
              Widze, dlatego moj prezes jest w "".
          • wuika Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 12:50
            Ilu jest tych prezesów w skali całego kraju? Postawienie górnego progu na poziomie "zamożny" oznaczałoby, że przetwarzanie WSZYSTKICH wniosków byłoby o wiele droższe. Warto?
    • anika772 Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 10:57
      Ale ja wcale nie chcę żeby było na pierwsze dziecko. Im mniej na to wydadzą, tym lepiej.
    • larrisa Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 11:04
      W sumie mam to gdzieś bo i tak nie dostanę, ale osobiście uważam, że powinien być limit dochodowy.
      • lilly_about Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 11:05
        Jaki konkretnie?
        • stacie_o Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 11:08
          To mnie właśnie ciekawi. Jak uznamy, że ktoś jest na tyle bogaty, że nie zasługuje. Bo rodzina z 1999 zł na osobę to taka biedna, że MUSI według niektórych załapać się na pomoc już na pierwsze dziecko, ale taka z 2002 to ani chybi dzieci prezesów i im niczego nie brakuje wink
          • dyzurny_troll_forum Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 11:10
            stacie_o napisała:

> To mnie właśnie ciekawi. Jak uznamy, że ktoś jest na tyle bogaty, że nie zasług
            > uje.

Ja w ogóle nie rozumiem jak można wspierać najgorszych zamiast promować najlepszych....
          • larrisa Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 11:12
            Można obniżyć proporcjonalnie kwotę wypłaty o kwotę przekroczenia. Sądzę że obecne kryterium 800,00 zł. jest ok.
            • stacie_o Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 11:15
              Ale to nie jest program socjalny. To program demograficzny. Ma zachęcić do posiadania większej niż jedno liczy dzieci.
              • lilly_about Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 11:17
                A w tym kraju to jest właśnie program socjalny. I tu chyba jest pies pogrzebany.
                • stacie_o Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 11:22
                  Ludzie to by chcieli, żeby ten program był jak robin hood zabierał bogatym i dawał biednym. Bo jak ktoś bogaty, to wiadomo, że złodziej. Śmieszy mnie ustawianie progu bogaty-biedny na dochodzie 800 czy nawet 2000 zł na łebka...
                  • lilly_about Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 11:23
                    Mnie też. Tym bardziej, że nadal się nie dowiedziałam, ile zarabia prezeswink
                  • semihora Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 11:55
                    > Śmieszy mnie ustawianie progu bogaty-biedny na dochodzie 800 czy nawet 2000 zł na łebka...

No ale dolny próg jednak ustawiono, a górnego jakoś nie. Ale to pewnie dlatego żeby naprawdę biedni panowie pokroju Karczewskiego mogli się załapać.
                    • lilly_about Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 12:00
                      Ty też nie rozumiesz, że to 500 to nie zapomoga, tylko ponoć program zachęcający do prokreacji? Po zapomogę idź do mopsu.
                      • semihora Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 12:33
                        Właśnie bardzo dobrze rozumiem (bo początkowo jako taki był promowany) i dlatego uważam, że rodziców jedynaka taka kasa by urządzała i dała szansę na myślenie o kolejnych dzieciach, ale oni mają limit dochodowy, a bogacza z trójką dzieci nie przekona do dalszej prokreacji, bo dla niego te pieniądze to będzie śmiech na sali na waciki.

Grunt, że ty jesteś do przodu i nie musisz udawać się do MOPS-u. Już sobie narobiłaś dzieci z powodu 500 plus?
                        • lilly_about Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 12:38
                          Widzisz... ja mam póki co jedynaka, więc jestem tym gorszym sortemwink) Samotną matką nie jestem i dochody jakoś tez przekraczamy. Więc trudno, nie zedrę kasy z państwa. No i ku twej rozpaczy 500 zł polskich nie jest dla mnie w jakikolwiek sposób kwotą, która dawała podstawy do myślenia o drugim dziecku. Jeśli dla kogoś jest to bardzo mi przykro. A ja jak zechcę mieć kolejne dziecko, to dlatego, ze zechcę i ze będzie mnie na nie stać, a nie będę tak jak ty liczyła na wszelkie zapomogi. Łapiesz?
                          • larrisa Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 14:15
                            lilly_about napisała:

> No i ku twej rozpaczy 500 zł polskich nie jest dla mnie w jakikolwiek
                            > sposób kwotą, która dawała podstawy do myślenia o drugim dziecku. Jeśli dla ko
                            > goś jest to bardzo mi przykro. A ja jak zechcę mieć kolejne dziecko, to dlatego
                            > , ze zechcę i ze będzie mnie na nie stać, a nie będę tak jak ty liczyła na wsze
                            > lkie zapomogi. Łapiesz?

No i sama widzisz, dokładnie potwierdzasz to co piszę wyżej. 500,- zł. nie zachęci do kolejnych dzieci, bo to nie jest kwota na tyle duża, żeby jakoś diametralnie zmieniała ludzie życie. Pic na wodę i tyle, a zadłużenie kraju rośnie. Jak również rośnie presja na "uszczelnianie systemu podatkowego" czytaj - totalną inwigilację obywateli i bezkarność aparatu państwowego.
                      • owczarkini Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 12:52
                        Ty też nie rozumiesz, że to 500 to nie zapomoga, tylko ponoć program zachęcający do prokreacji? Po zapomogę idź do mopsu.

No, ja nie rozumiem. Gdyby miał zachęcać do prokreacji, to powinien obejmować ZWŁASZCZA pierwsze dziecko, gdzieś tu napisałam dlaczego. Patrząc na całą UE chyba nigdzie nie ma takiego cudactwa, że państwo tylko i wyłącznie płaci od drugiego dziecka. Dla uproszczenia pomijam kosmiczny próg 800 zł bo nawet samotnej matce ciężko się zmieścić, o ile pracuje.
                        Bo to nie jest ani zapomoga, ani pronatalizm tylko łapówa wyborcza. Dla mnie mówi sporo o tym, jak PiS postrzega swój target ;P
                  • larrisa Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 14:09
                    stacie_o napisała:

> Ludzie to by chcieli, żeby ten program był jak robin hood zabierał bogatym i da
                    > wał biednym. Bo jak ktoś bogaty, to wiadomo, że złodziej.

Daruj sobie...sama mam firmę i średnio miesięcznie na same podatki wywalam ponad 10 tys.
                    Jak ktoś bogaty to nie złodziej, ale sam sobie da radę. No trudno zadłużać coraz bardziej ten kraj, żeby bogatym dawać po 500,- zł. Co to są zresztą za pieniądze dla tych co faktycznie mają kasę?
              • larrisa Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 11:18
                Tych co mają pieniędze zachęci do kolejnego dziecka dodatkowe 500 zł.?
                • stacie_o Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 11:23
                  A dlaczego nie? To miły bonus. Mogę powiedzieć o sobie, że fajnie, że coś dali. Bo w innych dziedzinach nic nie dali, albo wręcz zabrali.
                  • marzeka1 Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 11:30
                    Polityka prorodzinna w Unii - to pokazuje, jak daleko w tyle w tej sprawie była/jest Polska.
                    • dyzurny_troll_forum Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 11:42
                      marzeka1 napisała:

> to pokazuje, jak daleko w tyle w tej sprawie była/jest Polska.

Polska jest daleko? A przeczytałaś co zaklinowałaś? Polska płaci 119E na drugie dziecko, czyli więcej niż na przykład Szwecja. I dużo, dużo więcej niż kraje porównywalne pod względem rozwoju. Naprawdę myślisz, że Polskę na to stać?

Łotwa
                      Rodzicom przysługuje dodatek w wysokości 11,38 euro na pierwsze dziecko, 22,76 euro - na drugie, 34,14 na trzecie i każde następne.

Litwa
                      W rodzinach o miesięcznych dochodach do 153 euro dzieci do drugiego roku życia otrzymują 28,5 euro miesięcznie, a powyżej 153 euro - 15,2 euro miesięcznie.

Estonia
                      Na pierwsze i drugie dziecko dodatek wynosi 19,18 euro. Na trzecie i więcej - 76,72 euro.

Słowacja
                      Obecnie wynosi on 23,52 euro na miesiąc.

Szwecja
                      Dodatki na dzieci wynoszą 1050 koron (112 euro) miesięcznie.

Węgry
                      Miesięczne świadczenie dla rodziny z jednym dzieckiem wynosi 12 200 forintów (ok. 40 euro), dwójką - 14 800 (ok. 48 euro), trójką i więcej - 16 000 forintów (ok. 52 euro). Samotni rodzice mogą liczyć na dodatkowe 1000-1500 forintów (3-5 euro) miesięcznie, zależnie od liczby dzieci.

Bułgaria
                      Dziecko otrzymuje wówczas 35 lewów (ok. 18 euro) na miesiąc. Warunkiem wypłaty świadczenia jest uczęszczanie dziecka do żłobka, przedszkola albo szkoły publicznej.

• iwoniaw Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 12:15
                        Bułgaria
                        > Dziecko otrzymuje wówczas 35 lewów (ok. 18 euro) na miesiąc. Warunkiem wypłaty
                        > świadczenia jest uczęszczanie dziecka do żłobka, przedszkola albo szkoły public
                        > znej.

Ciekawe, jak w Bułgarii z dostępnością publicznych żłobków i przedszkoli?
                        • dyzurny_troll_forum Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 12:18
                          iwoniaw napisała:

> Ciekawe, jak w Bułgarii z dostępnością publicznych żłobków i przedszkoli?

A tam Bułgaria - ciekawe są Włochy. Wypłacają podobną kwotę jak Polska i wprowadzili górną granicę dochodu, która jest tu tak szeroko postulowana. Myślę, że skoro zasiłek jak we Włoszech to granica chyba tez powinna być podobna, czy nie?

------------------------
                          Podstawa dodatku wynosi ok. 100 euro, jest pomniejszana lub powiększana zależnie od liczby osób w gospodarstwie domowym oraz dochodów. Zasiłek nie przysługuje, gdy roczny dochód gospodarstwa przekracza 100 tys. euro.
                          ----------------------
                          • stacie_o Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 12:25
                            Ano tak:
                            Children aged 10 months, have the right to visit public daily nursery centers or child care centers.

The enrollment happens by filing an application form and undergoing a process of ranking based on different criteria, due to the fact that the number of places in the public nurseries in Sofia and other cities is limited. The criteria for being accepted in Sofia can be found on the website of Sofia Municipality. In order to apply and be accepted in a nursery center it is necessary to register in the Information System for Child Care Services.

To attend a nursery, it is required to pay a fee, which depends on whether the nursery is public or private. If you are part of the refugee integration program, the fee for a public kindergarten for your child is covered by the state.

Czyli podobnie jak w Polsce: masz prawo posłać dziecko do przedszkola, tylko że jest ich mało...
                            • iwoniaw Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 12:32
                              No coś takiego właśnie podejrzewałam, niestety. Czyli nie dość, że nie ma dla twojego dziecka miejsca w żłobku/przedszkolu i musisz wydawać na opiekunkę/rezygnować z pracy, to wraz z brakiem miejsca w dodatku nie dostajesz tej kasy "na dziecko" - a ci, co sobie potrafili załatwić zaświadczenia pasujące do owych "different criteria", są wygrani podwójnie, bo nie dość, że państwo im opiekę nad dzieckiem dotuje, to i parę groszy żywej gotówki wpadnie...
                              • dyzurny_troll_forum Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 12:36
                                iwoniaw napisała:

> No coś takiego właśnie podejrzewałam, niestety. Czyli nie dość, że nie ma dla t
                                > wojego dziecka miejsca w żłobku/przedszkolu i musisz wydawać na opiekunkę/rezyg
                                > nować z pracy, to wraz z brakiem miejsca w dodatku nie dostajesz tej kasy "na d
                                > ziecko" -

Przypominam, że mówimy o ok. 18E wink

> a ci, co sobie potrafili załatwić zaświadczenia pasujące do owych "different criteria"

Ohh, ale tak jest zawsze, gdy są jakieś grupy wybrane nad którymi trzeba się pochylać z zatroskaniem....
                                • iwoniaw Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 12:53
                                  Przypominam, że mówimy o ok. 18E wink

No ja akurat nie mówię o 18€, tylko o sposobie myślenia i podejścia do kwestii tzw. polityki prorodzinnej w ogóle.
                                  Co do wysokości kwoty - 18€ w Bułgarii ma jednak nieco wyższą siłę nabywczą niż choćby w Polsce, więc nie bagatelizowałabym tej sumy aż tak bardzo.
                  • dankaimirek Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 14:39
                    Ale powinnas zajśc w ciąze skoro piszesz ze to nie zapomoga a promowanie dzieciatych, to zachodź w ciąże
              • owczarkini Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 11:40
                Gdzieś się spotkałam z niegłupim argumentem, że żeby on był pronatalistyczny, to właśnie zwłaszcza na pierwsze dziecko powinny być te pieniądze. Mogłoby to zachęcić liczne pary, które w wyniku np. braku stabilnej pracy w ogóle boją się zdecydować na dziecko. A drugiego bez pierwszego przecież nie będzie wink
                Jak się rozglądam po otoczeniu, to faktycznie. Zamożni znajomi z dwójkami dzieci jeżdżą na lepsze wczasy i śmieją się z naiwności PiS-u bo w ich planach prokreacyjnych nic to nie zmienia. Ale znam kilka par odkładających decyzję o dziecku w ogóle bo praca niepewna, bo kredyt itd.
                • memphis90 Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 14:25
                  >. Mogłoby to zachęcić liczne pary, które w wyniku np. braku stabilnej pracy w ogóle boją się >zdecydować na dziecko.
                  I co- mając "stabilne" pińcet już się utrzymają przy życiu...? Bzdura.
                  • dankaimirek Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 14:43
                    wiesz co jakbym dostała na pierwsze to bym zaszła w ciąze zeby dostac na drugie, 1000 zł, plus męża pensja, mogłabym posiedziec troche z dwójką. A tak ja sobie nie pozwole na drugie
                    • stacie_o Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 14:48
                      czyli tu cię boli.
                    • dyzurny_troll_forum Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 14:50
                      dankaimirek napisał:

> A tak ja sobie nie pozwole na drugie

I zaprawdę powiadam Ci, córko, słuszna jest to decyzja!

• wuika Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 15:49
                      Brakuje Ci pięciu stów, żeby mieć drugie dziecko?
                      • arwena_11 Re: 500+ raz jeszcze 26.08.16, 19:30
                        wychodzi raczej, że brakuje jej 1000.
                  • owczarkini Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 18:29
                    >I co- mając "stabilne" pińcet już się utrzymają przy życiu...? Bzdura.
                    Nie bardziej niż obecne "stabilne" 500 na drugie skłoni zamożną posiadającą obecnie dwójkę do posiadania trzeciego.
              • dankaimirek Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 14:36
                No własnie taka co ma 2,3,4 zdecyduje sie na 5?
                czy ty w związku z tym zajdziesz w ciąze dlatego że dostałas 500 zł?
            • marzeka1 Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 11:17
              Mnie 500+ nie dotyczy, bo dzieci pełnoletnie, ale w sumie jak czytam te pełne pogardy teksty o tych "co biorą 500+"- zaskakuje mnie to.
              No jak mogli za to nagrodzić jak ematki tak świetnie wiedzą, że to "do dupy".
              • dyzurny_troll_forum Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 11:23
                marzeka1 napisała:

> No jak mogli za to nagrodzić jak ematki tak świetnie wiedzą, że to "do dupy".

Wiedzą, że jest do dudy ponieważ jest do dudy. A jakaś nagroda od Krewnych I Znajomych Królika czy innego Towarzystwa Klepania Się Po Pleckach naprawdę nic nie znaczy....
                • marzeka1 Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 11:25
                  Ależ wiem, Ty jesteś specjalistą od orzekania, co coś znaczy. Masz śwetne rozpoznanie, czy to dobra nagroda za 500+ czy nie. A możesz co najwyżej napluć na ematce.
                  • dyzurny_troll_forum Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 11:28
                    marzeka1 napisała:

> A możesz co najwyżej napluć na ematce.

Mogę też zredukować ilość płaconych podatków....a im mniej będzie zapłaconych podatków tym szybciej się przewróci... A im szybciej się przewróci tym lepiej, bo szkody będą mniejsze!
                    • jdylag75 Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 11:34
                      Obawiam się, że jest mała szansa na zlikwidowanie go, będzie choćby budżet ducha miał wyzionąć, zarżną podatkami przedsiębiorców, podniosą VAT ale 500 będzie.
                      • dyzurny_troll_forum Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 11:43
                        jdylag75 napisała:

> Obawiam się, że jest mała szansa na zlikwidowanie go, będzie choćby budżet duch
                        > a miał wyzionąć, zarżną podatkami przedsiębiorców, podniosą VAT ale 500 będzie.

Będzie póki niemieckie banki będą pożyczały.... potem nawet VAT 27% nie pomoże....
          • moje.m Re: 500+ raz jeszcze 26.08.16, 09:00
            tak samo jak rodzina 800, a 801 nie dostanie.
    • jdylag75 Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 11:28
      Ten program miał jedynie wygrać wybory, taki był cel w związku z tym jest wystarczająco dobry i nie trzeba go zmieniać bo cel został osiągnięty.
      • dyzurny_troll_forum Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 11:31
        jdylag75 napisała:

> Ten program miał jedynie wygrać wybory,

Niby tak, ale jak widzisz ciemny lud się rozochocił. I jak to mówił poeta:

Ciemny tłum kłębił się i wyciągał ręce
        Wciąż było mało i ciągle chciał więcej
        • jdylag75 Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 11:35
          Ludzie racjonalizują i chcą więcej. Skoro dali - to znaczy że mają.
    • mynia_pynia Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 11:50
      Nie dostaje, nie chce żadnych limitów! To ma poprawić dzietność a nie wspomagać niezamożnych! Jakbym miała lat 20 to bym inaczej wymyśliła sobie życie z 500+. Teraz mam 38 i kolejna przerwa od pracy nie wchodzi w grę, teraz to ja chce trochę pozarabiać na siebie i przyjemności a nie płodzić i rodzić dzieci.
    • iziula1 Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 15:53
      Ależ się uśmiałam big_grin big_grin
      Naprawdę uważasz że nasz ukochany rząd ugnie się pod wpływem oczekiwań społecznych? Zrealizuje postulaty suwerena? Naprawdę?
      Prawie 10 miesięcy rządów PISu a wiara w tobie pozostała niezachwiana. Zostaje mi pogratulować takiej łatwowierności.
      • dybusia Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 20:12
        A co odpowiadało Wam w szeregu lat rządów Po?
        • iziula1 Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 20:22
          dybusia napisała:

> A co odpowiadało Wam w szeregu lat rządów Po?

Patrząc na obecny rząd to śmiało powiem WSZYSTKO !
          • larrisa Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 20:33
            No już nie popadajmy w przesadę. Akurat to, że PO wiele spraw olewało przyczyniło się do zwycięstwa PIS.
            • dyzurny_troll_forum Re: 500+ raz jeszcze 26.08.16, 10:18
              larrisa napisała:

> No już nie popadajmy w przesadę. Akurat to, że PO wiele spraw olewało przyczyni
              > ło się do zwycięstwa PIS.

Do zwycięstwa PiS przyczyniła się tylko i wyłącznie tragiczna ordynacja wyborcza. Oraz niesamowity fart prezesa Jarosława (albo pakt z JP2).

Przypominam, że:

Razem - 530 349 - 3,62 proc.
              KORWiN - 722 999 - 4,76 proc.
              ZL - 1 147 102 - 7,55 proc.

nie weszły do parlamentu i te dwa i pół miliona ludzi zostało brutalnie pozbawionych jakiejkolwiek reprezentacji.
              • iziula1 Re: 500+ raz jeszcze 26.08.16, 11:55
                dyzurny_troll_forum napisała:

> Przypominam, że:
                >
                > Razem - 530 349 - 3,62 proc.
                > KORWiN - 722 999 - 4,76 proc.
                > ZL - 1 147 102 - 7,55 proc.
                >
                > nie weszły do parlamentu i te dwa i pół miliona ludzi zostało brutalnie pozbawi
                > onych jakiejkolwiek reprezentacji.

Dodatkowo, te głosy zasiliły PIS.
          • dybusia Re: 500+ raz jeszcze 25.08.16, 20:57
            To znaczy Co?
            • paszczakowna1 Re: 500+ raz jeszcze 26.08.16, 10:08
              Stabilny wzrost gospodarczy, decentralizacja i demokratyzacja państwa, rosnący szacunek dla Polski za granicą. Mało?

Teraz mamy rządy towarzyszy Szmaciaków, kupujących poparcie za pieniądze wypracowane w czasie poprzednich rządów, demolujących państwo i opluwających wszystkich, którzy są temu przeciwni. W "szeregu lat rządów Po" tego nie było i to mi się podobało.
              • dybusia Re: 500+ raz jeszcze 26.08.16, 18:52
                Ale niewiedza i bzdury.
                • ra-sowa Re: 500+ raz jeszcze 26.08.16, 23:07
                  a czy ty, krynico mądrości, napisałaś nam co napawa cię dumą w obecnym rządzie i panu prezydencie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka