Dodaj do ulubionych

Co z tymi gimnazjami? Szydło mówi dziwnie

01.09.16, 10:10
Ktoś jej słuchał? Może onet coś pokręcił?

" Jeśli Sejm przyjmie ustawę o zmianie systemu oświaty, a prezydent ją podpisze, to w przyszłym roku szkolnym rozpoczniemy zmiany, ale będzie to trwało. Proces, który rozpoczynamy, polega na tym, że będą wygaszane gimnazja, powstaną ośmioletnie szkoły podstawowe, czteroletnie licea. Dzieci idące do szkoły w 2017 r. będą pierwszym rocznikiem w klasie siódmej "

Czyli że co w końcu, likwidacja gimnazjów dopiero od 2023?
Obserwuj wątek
    • paszczakowna1 Re: Co z tymi gimnazjami? Szydło mówi dziwnie 01.09.16, 10:11
      A, jeszcze link: wiadomosci.onet.pl/kraj/bedzie-swieto-narodowe-31-sierpnia-beata-szydlo-to-bardzo-dobry-pomysl/kk62nd#hpsrc=wi&pos=1
    • joa66 Re: Co z tymi gimnazjami? Szydło mówi dziwnie 01.09.16, 10:13
      Też zrozumiałam, że 2023.

Może jednak chodzi o środki pozyskane z budżetu unijnego, które trzeba by było zwracać?

Współczuję rodzicom planowania pierd...ona wersji edukacji dziecka.
    • julita165 Re: Co z tymi gimnazjami? Szydło mówi dziwnie 01.09.16, 10:17
      Koniec gimnazjów za trzy lata czyli w czerwcu 2019r. Ci ktorzy dziś idą do I klasy gimnazjum jeszcze je skończą ale od przyszlego roku szkolnego już nie będzie naboru do I klasy bo obecni VI-klasiści pójdą do klasy VII SP. To jest chyba absolutnie pewne. Koleżanka uczy w gimnazjum, zawsze były trzy równoległe klasy ale w tym roku trafiły się cztery. Dyrektor powiedział że z powodu braku klas pierwszych za rok nie będzie już żadnych nowych nauczycieli zatrudniał tylko na ten rok porozdaje nadgodziny.
    • oqoq74 Re: Co z tymi gimnazjami? Szydło mówi dziwnie 01.09.16, 10:18
      Jak znam życie to zabrakło w tym słowa, że "idące do klasy szóstej, będą pierwszym rocznikiem w klasie siódmej". Inaczej być nie może, bo im kadencji nie starczysmile Tak, wiem, że mogą rządzić wiecznie.
      • joa66 Re: Co z tymi gimnazjami? Szydło mówi dziwnie 01.09.16, 10:34
        Inaczej być nie może, bo im kadencji nie starczy

Kocham Cię!
      • dzikka Re: Co z tymi gimnazjami? Szydło mówi dziwnie 01.09.16, 11:43
        No co wy, przecież to znaczy, że te co idą do 6 w przyszłym roku będą pierwszymi siódmoklasistami. Więc nic się wg założeń pi...wskich nie zmienia, dla mnie niestety.....
        • chocolate_cake Re: Co z tymi gimnazjami? Szydło mówi dziwnie 01.09.16, 13:26
          dzikka napisała:

> No co wy, przecież to znaczy, że te co idą do 6 w przyszłym roku będą pierwszym
          > i siódmoklasistami. Więc nic się wg założeń pi...wskich nie zmienia, dla mnie n
          > iestety.....

No dokładnie tak. Niestety.
        • mama303 Re: Co z tymi gimnazjami? Szydło mówi dziwnie 01.09.16, 19:04
          dzikka napisała:

> No co wy, przecież to znaczy, że te co idą do 6 w przyszłym roku będą pierwszym
          > i siódmoklasistami. Więc nic się wg założeń pi...wskich nie zmienia, dla mnie n
          > iestety.....

nie, pierwsza wersja była taka, że dzieci które dziś poszły do 6 klasy zostały w podstawówce
    • sayyida Re: Co z tymi gimnazjami? Szydło mówi dziwnie 01.09.16, 10:18
      Ja myślę, że ona zastosowała skrót myślowy. I że ta siódma powstanie w 2017 właśnie, tak jak zapowiadano sad A o wiele sensowniej by było, żeby to faktycznie przyszłoroczne siedmiolatki szły nowym tokiem (4+4)+4...
    • spanish_fly Re: Co z tymi gimnazjami? Szydło mówi dziwnie 01.09.16, 10:20
      F****ck, moje dziecko idzie dziś do szóstej klasy. Chciałabym wreszcie wiedzieć coś na pewno. sad
      • agni71 Re: Co z tymi gimnazjami? Szydło mówi dziwnie 01.09.16, 12:32
        W przyszłym roku twoje dziecko pójdzie nie do gimnazjum a do 7. klasy.
        • mama303 Re: Co z tymi gimnazjami? Szydło mówi dziwnie 01.09.16, 19:06
          agni71 napisała:

> W przyszłym roku twoje dziecko pójdzie nie do gimnazjum a do 7. klasy.

moim zdaniem to nie jest mozliwe. Juz musiałby się program zmienić w 6 klasie
          • chocolate_cake Re: Co z tymi gimnazjami? Szydło mówi dziwnie 01.09.16, 21:31
            Nie zmieni się i dziecko pójdzie do klasy siódmej. Zobaczysz. Bo tak twierdzi pis i już.
            Chciałabym wierzyć że będzie inaczej.
          • agni71 Re: Co z tymi gimnazjami? Szydło mówi dziwnie 01.09.16, 22:47
            PiS twierdzi, że mozliwe
            • mama303 Re: Co z tymi gimnazjami? Szydło mówi dziwnie 02.09.16, 10:28
              agni71 napisała:

> PiS twierdzi, że mozliwe

alez oni klepią co tam chcą! te dzieci co poszły teraz do 6 klasy powinny miec juz znacznie zmieniony program żeby zrobić w 3 lata to co powinny umieć żeby iśc do liceum.
              • spanish_fly Re: Co z tymi gimnazjami? Szydło mówi dziwnie 02.09.16, 10:35
                W tej szkole, w której jest teraz po prostu nie da rady upchnąć tylu klas podstawówki ile PIS chciałby w niej zmieścić. Nawet jeśli pójdzie do siódmej to gdzie?
                • chocolate_cake Re: Co z tymi gimnazjami? Szydło mówi dziwnie 02.09.16, 14:16
                  Do najbliższego gimnazjum ale do klasy siódmej. Gdzieś tu był zamieszczony link w innym wątku
                  • iwoniaw Re: Co z tymi gimnazjami? Szydło mówi dziwnie 02.09.16, 14:23
                    Do najbliższego gimnazjum ale do klasy siódmej.

To jest po prostu myślenie ludzi, którzy nie widzieli chyba niczego poza swoim powiatem, gdzie szkół każdego typu (podstawówka, gimnazjum, liceum) mieli po 1 sztuce i wszyscy tam szli, raz liczniej, raz mniej licznie, w zależności o rocznika. W wielu miejscach rejony podstawówek wcale nie pokrywają się z rejonami gimnazjów - która zatem z podstawówek z okolicy powinna przejąć budynek gimnazjum na klasy VII-VIII i zainstalować tam m.in. swoją dyrekcję (wszak to formalnie ma być jedna placówka I-VIII nawet jeśli w kilku budynkach)? To tylko taki pierwszy z brzegu przykład.
                    • chocolate_cake Re: Co z tymi gimnazjami? Szydło mówi dziwnie 02.09.16, 15:37
                      Ależ ja to wiem i ty to wiesz. A pani minister i tak zrobi tak jak uważa. I będzie burdel.
                      • iwoniaw Re: Co z tymi gimnazjami? Szydło mówi dziwnie 02.09.16, 18:21
                        Cały czas żywię nadzieję, że jednak jakaś koleżanka szwagra sąsiadki wuja pani minister znajduje się w sytuacji, w której reforma tak chaotyczna i w takim tempie realizowana jest jej wybitnie nie na rękę i szepnie komu trzeba. Bo na przyjęcie logicznych argumentów z jakiejkolwiek innej strony chyba rzeczywiście nie ma co liczyć sad
    • anorektycznazdzira Re: Co z tymi gimnazjami? Szydło mówi dziwnie 01.09.16, 10:23
      Na pewno nie 2023. Nikt tam nie będzie tyle czekał na spektakularną okazję do wprowadzenia do wszystkich podręczników rozdziału o zamachu smoleńskim i przodowniczej roli panów Kaczyńskich w antykomunistycznej opozycji.
    • paszczakowna1 Re: Co z tymi gimnazjami? Szydło mówi dziwnie 01.09.16, 10:31
      Słodko. Nic nie wiadomo, poza tym że nie ma nawet siatki godzin, nie mówiąc o programach, podręcznikach i jakimkolwiek pomyśle, gdzie upchnąć te klasy 7 i 8. Wiadomo tylko, że następne lata w edukacji mamy przerąbane.

Ja w każdym razie idę dzisiaj na pikietę przed MEN.
      • chocolate_cake Re: Co z tymi gimnazjami? Szydło mówi dziwnie 01.09.16, 13:29
        paszczakowna1 napisała:

> Ja w każdym razie idę dzisiaj na pikietę przed MEN.

Ja za daleko mieszkam ale sercem jestem z tobą smile
        Też bym poszła.

• paszczakowna1 Chyba jednak onet pokręcił :-( 01.09.16, 10:40
      Dodała, że rząd "rozpoczyna wygaszanie gimnazjów", a dopytywana stwierdziła, iż dzisiejsi szóstoklasiści będą "pierwszym rocznikiem, który będzie kontynuować naukę w klasie siódmej, tak jakby już w nowym systemie".

Powiem szóstoklasistom, żeby się niczym nie przejmowali, nie martwili, tylko się uczyli

Nie jestem skłonna do przemocy, ale jakbym spotkała tę tępą babę...
      • spanish_fly Re: Chyba jednak onet pokręcił :-( 01.09.16, 10:47
        Kiedy będzie koniec roku dla szóstych klas? Czy roczniki, które szły do gimnazjum i zdawały egzamin nie kończyły nauki około kwietnia? Czy w związku z tym zmienił się program klas szóstych? Książki kazano nam kupić te same...
        • joa66 Re: Chyba jednak onet pokręcił :-( 01.09.16, 10:50
          Czy roczniki, które szły do gimnazjum i zdawały egzamin nie kończyły nauki około kwietnia

Nie.
      • afro.ninja Re: Chyba jednak onet pokręcił :-( 01.09.16, 10:53
        Nie trzeba bylo ruszac szesciolatkow, budowac zlobki i przedszkola. Wymyslili pomysl uzdrawiania gospodarki za pomoca sześciolatków. Ale jak to bylo- Polaku radz sobie sam, panstwa jest od rzadzenia, a nie od pomagania.
        No to przyszedl pis, ktory tez chce sie popisac, skoro po mogla robic chaos w szkolach podstawowych, to oni zrobia w calej oswiacie. A co, nie stac ich? Kazda wladza w tym kraju ma w d u pie, nawet swoj nieliczny elektorat, bo przeciez wiekszosc Polakow nie glosuje, wiec przed kim politycy maja odpowiadac?
        • paszczakowna1 Re: Chyba jednak onet pokręcił :-( 01.09.16, 11:00
          >budowac zlobki i przedszkola

Budowali.

>skoro po mogla robic chaos w szkolach podstawowych, to oni zrobia w calej oswiacie

Tylko za tej złej PO były lata na dostosowanie szkół i programów, kupno dywaników, krzesełek itd. Fundusze w końcu tez sie znalazły. PiS ma wszystko totalnie w dupie.
          • lauren6 Re: Chyba jednak onet pokręcił :-( 01.09.16, 11:15
            > Budowali

Chyba stadiony. Stan publicznych żłobków w mojej dzielnicy w przeciągu ostatnich lat zmienił się o -1. I tak, mam pretensję do poprzedniego rządu (żłobki podchodzą pod Min. Zdrowia). Nie trudno przewidzieć, że jak roczniki wyżowe lat 80 zaczną się rozmnażać to będziemy mieć w PL, a szczególności w Warszawie, baby boom.

Ja i tak jestem w luksusowej sytuacji, bo jak mi się dziecko nie dostało do państwowego żłobka to zaraz zaklepałam prywatny. Znajomi nie mieli tyle szczęścia i ich dziecko jest zapisane w prywatnych żłobkach na liście rezerwowej.

Taki teraz mamy klimat.
            • jdylag75 Re: Chyba jednak onet pokręcił :-( 01.09.16, 12:25
              Żłobki nie podlegają pod ministerstwo zdrowia od lat, bodajże od 2011 r., za czasów poprzedniego rządu zostały zmienione przepisy o opiece nad najmłodszymi i powstało wtedy dużo prywatnych placówek, państwowych także.
              Wzmożone rozmnażanie się roczników wyżowych z lat 80-ch,a konkretnie początku lat 80-ch to tez pieśń przeszłości.
              Mieszkasz w stolicy - to jest powód braku miejsc w placówkach.
            • volta2 Re: Chyba jednak onet pokręcił :-( 01.09.16, 14:25
              w warszawie nie trzeba było rocznika z lat 80ych do rozmnażania

myślisz że dlaczego czarbajry się raduje że u niej gdzies na wiosce dzieci w klasie tylko 12? bo reszta jest albo w wawie albo w uk.

klas 12 osobowych na prowincji jest dużo. u nas jest też 12 - ale klas w jednym rocznikusad
        • oqoq74 Re: Chyba jednak onet pokręcił :-( 01.09.16, 11:05
          Ależ Ty bredzisz. 6 latki w podstawówce miały program zerówkowy. Gdyby reforma weszła zgodnie z terminem, już dawno temat byłby zamknięty. Ale ratowanie maluchów, cuda cyrki spowodowały bajzel. Tu mam duży żal do PO, że się ugięli.
          A PiS tradycyjnie idzie zdecydowanie dalej i jak buldożer z tradycyjnym "a peło to..." na ustach.
          • anorektycznazdzira Re: Chyba jednak onet pokręcił :-( 01.09.16, 11:09
            dokładnie tak
          • afro.ninja Re: Chyba jednak onet pokręcił :-( 01.09.16, 11:29
            Wiesz gdzie po mialo "ratuj maluchy"? W niszczarce. I tyle w temacie.
            Teraz tez powstaje grupa, ktora jest przeciwko obecnej reformie i co, ta grupa jest cacy, bo rzadzi pis?
            Ludzie byli przeciwni reformie szesciolatkow, skoto co roku tylko 20 procent dzieci szlo jako szesciolatki do pierwszej klasy. Teraz moze byc inaczej, bo wiekszosc ludzi nie chce gimnazjow, tego calego cyrku z testami, rankingami, punktami, skladaniem podan. A pis nie po, bedzie sie spieszyl. Moze byc tak ze w nastepnej kadencji wygra po, choc to malo prawdopodobne i moze odkrecic te reforme z gimnazjami.
            • paszczakowna1 Re: Chyba jednak onet pokręcił :-( 01.09.16, 11:36
              >Wiesz gdzie po mialo "ratuj maluchy"? W niszczarce.

PO cackała się z "ratujj maluchy" jak ze śmierdzącym jajem i na tym polegał jej błąd.

> A pis nie po, bedzie sie spieszyl.

Ach, PiS jest ten dobry, bo się "będzie spieszył" mając wszystko i wszystkich w d..., a peło była ta zła, bo miała rzekomo "ratuj maluchy" w niszczarce. Nie ma to jak logika.
              • afro.ninja Re: Chyba jednak onet pokręcił :-( 01.09.16, 11:43
                Dla mnie pis i po, to sa takie same partie.
                Bylam przeciwna reformie szesciolatkow, uwazam, ze zostala bardzo zle przeprowadzana. I naprawde gdyby 80 procent rodzicow nie byla przeciwna tej reformie, to akcja maluchy moglaby stanac na glowie, a i tak nikt by na nia nie zwrocil uwagi. A tak spoleczenstwo chociaz moglo sie podpisac, widze tu jedynie sukces i spryt Elbanowskich, ale nic poza tym, byli pierwsi i na tym skorzystali.
                Jestem przeciwna tej reformie, co przyjdzie, bo uwazam, ze zostanie tak samo zle przeprowadzona jak poprzednie. Poza tym nie wierze, zeby nauczyciele i samorzady, poradzili sobie z taka zmiania. Nikt na tym nie skorzysta, a na pewno nie pierwsze roczniki.
                • mama303 Re: Chyba jednak onet pokręcił :-( 01.09.16, 19:19
                  afro.ninja napisała:

> Jestem przeciwna tej reformie, co przyjdzie, bo uwazam, ze zostanie tak samo zl
                  > e przeprowadzona jak poprzednie. Poza tym nie wierze, zeby nauczyciele i samorz
                  > ady, poradzili sobie z taka zmiania. Nikt na tym nie skorzysta, a na pewno nie
                  > pierwsze roczniki.

ale Elbanowskim sie podoba smile
            • oqoq74 Re: Chyba jednak onet pokręcił :-( 01.09.16, 11:46
              I tu się kolejny raz mylisz.
              1. PO po protestach przesuwało reformy i stąd bazjel. A jakbyś poczytała przepisy, wiedziałabyś, że referendum nie jest wiążące dla rządzących.
              2. Powstaje grupa, tyle, że chociaż sama jestem przeciw tej reformie, to nic nie wskórają, bo większość jest za likwidacją gimnazjów, bo przecież sami chodzili do 8 klasowej podstawówki i było dobrze. Tylko, że ta sama szkoła już nie wróci. To tylko tutaj na ematce jest sporo przeciwników. Ludzie oczy otworzą dopiero w przyszłym roku i kolejnych.
              3. Ta reforma w przeciwieństwie do reformy 6 latków, nie jest wcale przygotowana, nie ma podstaw programowych, nikt nic nie wie, a będzie nieporównanie więcej kosztować.
              • afro.ninja Re: Chyba jednak onet pokręcił :-( 01.09.16, 11:55
                Wiadomo bylo z gory, ze PO odrzuci wniosek o referendum. Chyba najbardziej swiadomi tego byli Elbanowscy.
                • oqoq74 Re: Chyba jednak onet pokręcił :-( 01.09.16, 12:13
                  PiS też się nie ugnie.
                  • afro.ninja Re: Chyba jednak onet pokręcił :-( 01.09.16, 12:50
                    I to moze byc problem dla pisu. Czy to nie pis pyszczył jak to PO ludu nie słucha?
                    Wiadomo gadka- szmatka.
                    Jestem zdziwiona, ze np. nauczyciele nie strasza strajkiem, ze tak malo rodzicow jest przeciwna tej reformie.

• spanish_fly Re: Chyba jednak onet pokręcił :-( 01.09.16, 13:07
                      Niektórzy są zrezygnowani, a niektórzy zwyczajnie zaczynają się bać. W tym tygodniu dwie osoby mi tłumaczyły, że wolą swoje poglądy polityczne zachować dla siebie i rodziny i się z nimi nie afiszować, bo się autentycznie boją, że się jakiś pisowskich aparatczyk do nich przyczepi i będzie ich nękał. Narzędzia do nękania obecna władza ma bogate jak nigdy.
                    • oqoq74 Re: Chyba jednak onet pokręcił :-( 01.09.16, 13:10
                      Pisałam wyżej, ludzie generalnie byli przeciwni gimnazjom. Upatrywali w nich wszystko co złe.
                      Że najwięcej przemocy, że do niczego itd.
                      Nie dociera, że najwięcej przemocy jest w podstawówkach. Ludzie wierzą, że wystarczy pozwolić dzieciom zostać w podstawówkach i problemy znikną. A oni też chodzi jeszcze do 8 letniej podstawówki i było tak fajnie.
                      A strajk nauczycieli i ewentualne ich narzekania zwrócą się przeciw nim.
                      I do tego większość nie wie, że utrzymanie szkół jest w gestii samorządów. Rząd mówi, że da, że będzie dobrze, to będzie. Na 500 też dał, a mówili, że nie da. Dał.
                      Ta reforma przejdzie, choćby były liczne protesty. Bo PiS wie, że jego wyborcy chcą likwidacji gimnazjów. A wszelkie głosy sprzeciwu będą uciszane stwierdzeniem, że przecież obok podpisów przeciw 6 latkom w szkole, zbierano też za likwidacją gimnazjów i oni tylko robią to czego wszyscy chcą.
                      • chocolate_cake Re: Chyba jednak onet pokręcił :-( 01.09.16, 13:33
                        oqoq74 napisał(a):

> Pisałam wyżej, ludzie generalnie byli przeciwni gimnazjom. Upatrywali w nich ws
                        > zystko co złe.
                        > Że najwięcej przemocy, że do niczego itd.
                        > Nie dociera, że najwięcej przemocy jest w podstawówkach. Ludzie wierzą, że wyst
                        > arczy pozwolić dzieciom zostać w podstawówkach i problemy znikną. A oni też cho
                        > dzi jeszcze do 8 letniej podstawówki i było tak fajnie.
                        > A strajk nauczycieli i ewentualne ich narzekania zwrócą się przeciw nim.
                        > I do tego większość nie wie, że utrzymanie szkół jest w gestii samorządów. Rząd
                        > mówi, że da, że będzie dobrze, to będzie. Na 500 też dał, a mówili, że nie da.
                        > Dał.
                        > Ta reforma przejdzie, choćby były liczne protesty. Bo PiS wie, że jego wyborcy
                        > chcą likwidacji gimnazjów. A wszelkie głosy sprzeciwu będą uciszane stwierdzeni
                        > em, że przecież obok podpisów przeciw 6 latkom w szkole, zbierano też za likwid
                        > acją gimnazjów i oni tylko robią to czego wszyscy chcą.

Zgadzam się. Tak to niestety wygląda.
                    • volta2 Re: Chyba jednak onet pokręcił :-( 01.09.16, 14:28
                      ale jak nie słucha jak słucha?

likwidacja gimnazjów to sztandarowe hasło wyborcze.
                      wygrali i realizują.

mają sie słuchać zwolenników peło? samobójcy chyba?
                      • paszczakowna1 Re: Chyba jednak onet pokręcił :-( 01.09.16, 15:27
                        > ale jak nie słucha jak słucha?

Kogo słucha? Tych, co mówią to, co sobie waadza życzy słuchać.

>wygrali i realizują.

Cool. W rok, rozwalając system. A po co, można spytać? Na podstawie jakich badań?

>mają sie słuchać zwolenników peło? samobójcy chyba?

Mają robić tak, by to było dla uczniów korzystne, a nie, by im słupki poparcia za szybko nie spadały. Konepcja, widzę, zupełnie egzotyczna.
                        • volta2 Re: Chyba jednak onet pokręcił :-( 01.09.16, 18:23
                          znaczy chcesz poweidzieć że w trakcie kampanii było słychać tylko o 500+ i lud poleciał zagłosować (ach jakież to wygodne wytłumaczenie dla pięknych młodych i bogatych z dużych miast!) i o likwidacji gimnazjów nikt nie słyszał?

ukryli głęboko ten koncept? otóż, nie
                          lud zagłosował czyli się wypowiedział, ale że nie piękny nie młody i nie z dużych miast to można udawać że propozycji nie było?

(ach jakież to wygodne dla opcji przegranej!)
                          • paszczakowna1 Re: Chyba jednak onet pokręcił :-( 01.09.16, 18:44
                            A co, rządzenie państwem to Familiada? Wuj tam z jakimiś badaniami, ekspertami, sensem, programami, wuj tam z ludźmi, którzy włożyli masę wysiłku w gimnazja, wuj tam z miliardami złotych w to włożonymi - trzeba rozwalić. Bo lud na PiS zagłosował, zatem PiS ma boskie prawo rozwalic wszystko. (Dziwna rzecz, lud głosował już przedtem i jakoś wybrane przez lud partie nie miały takich inklinacji.)
                            • volta2 Re: Chyba jednak onet pokręcił :-( 01.09.16, 19:44
                              nie chce mi się z tobą kłócić boś zacietrzewiona
                              Mocno a ja muszę mężu obiad podać.

Trzeba było wygrać wybory, wysłać 3 latków do 1 klasy i utrzymać tu zieloną wyspę.
                              • mama303 Re: Chyba jednak onet pokręcił :-( 01.09.16, 20:24
                                3 latki niestety w domach zostają sad

• triss_merigold6 Re: Chyba jednak onet pokręcił :-( 01.09.16, 20:41
                                  Gdzie? W mojej dzielnicy w przedszkolu są grupy dla 3-latków, a 6-latki mają zerówkę w szkole.
                                  • mama303 Re: Chyba jednak onet pokręcił :-( 01.09.16, 21:34
                                    W-wa?
                                    • triss_merigold6 Re: Chyba jednak onet pokręcił :-( 01.09.16, 21:35
                                      Tak, Warszawa.
                                      • mama303 Re: Chyba jednak onet pokręcił :-( 02.09.16, 10:31
                                        triss_merigold6 napisała:

> Tak, Warszawa.

w W-wie akurat robili co mogli, żeby sześciolatlki wypchnąc do szkół do zerówek. tym się zresztą bardzo narazili Elbanowskim smile
                                        W tej kwestii W-wa to troche wyjątek.
              • paszczakowna1 Re: Chyba jednak onet pokręcił :-( 01.09.16, 12:09
                >większość jest za likwidacją gimnazjów

Tylko ta "większość" to ludzie, których to w ogóle nie dotyczy.

>nie ma podstaw programowych

Nie ma nawet cholernej siatki godzin. Nie wiadomo, co z nauką języków obcych. Nie wiadomo, co z przedmiotami przyrodniczymi. Jestem pewna, że nie wie tego nawet idiotka w MEN. Aaale "reforma" będzie, bo tak. Dla funu.
              • jdylag75 Re: Chyba jednak onet pokręcił :-( 01.09.16, 14:19
                Dawno, dawno temu większość była przeciwko powszechnej edukacji! Takie to czasy były.
                Gimnazja to betka.
            • anorektycznazdzira Re: Chyba jednak onet pokręcił :-( 02.09.16, 17:57
              >Wiesz gdzie po mialo "ratuj maluchy"? W niszczarce.

Chwila, chwila, koleżanko. Moja własne rodzone dziecko znalazło się w grupie, co to najpierw miała iść, potem nie miała, potem znowu nie miała, a potem musiała, bo przyszłoby mojemu dziecku zimować w... zerówce. Są jakieś granice absurdu i jakieś granice uczenia dzieci liczenia do 20 i czytania drukowanych literek tongue_out

A temu jest winne właśnie cholerne "ratowanie maluchów" i cackanie się nimi przez PO

Właśnie dlatego moje dziecko wylądowało w tak wujowej sytuacji, że zmieniono ustaloną wersję pod histeryzujące lanserki pod sejmem.
          • dzikka Re: Chyba jednak onet pokręcił :-( 01.09.16, 11:47
            podobnie jak ja. PiS ma wszystkich w d....., no oprócz większości kleru. PO zrobiła największy błąd, ze się ugięła w sprawie 6 latków i przeciągała burdello w nieskończoność.
        • anorektycznazdzira Re: Chyba jednak onet pokręcił :-( 01.09.16, 11:14
          Żłobków i przedszkoli zbudowano więcej niż kiedykolwiek przedtem. Tylko na mojej trasie dom-praca powstały 3, z czego do jednego bez problemu posłałam syna. Weszła też ustawa żłobkowa i roczny macierzyński (co powoduje, że do żłobka nie muszą "iść" półroczne dzieci).
          Natomiast za poprzedniego pisielstwa zamknięto masę przedszkoli i żłobków, ponieważ ekipa ma misję, żeby baba w domu siedziała, bo to uszczęśliwi wszystkich i świetnie wpłynie na społeczeństwo. Komuś się wydaje, że doprowadzenie do tego, że nagle w przedszkolach został cały rocznik dzieci i mas 3-latków się nie zmieściła, to przypadek? To ta sama ideologia. A dzieci i ich matki ta akurat ekipka to ma na sztandarach i w dupie, bo na pewno nie na uwadze.
          • dzikka Re: Chyba jednak onet pokręcił :-( 01.09.16, 12:14
            anorektycznazdzira, ale o tym większość nie pamięta. Roczny macierzyński,tacierzyński, około 1500 żłobków, kilka tysięcy przedszkoli, częściowa możliwość opłaty niani ze środków budżetowych, bezpłatne podręczniki, które zresztą od przyszłego roku miały być dla wszystkich dzieci w podstawówce i w gimnazjum. W naszym mieście przy każdej szkole podstawowej powstał bezpieczny plac zabaw, co jest istotne dla dzieci, które muszą siedzieć na świetlicy. Zresztą dotacje na świetlice tez były całkiem spore.
            A teraz szybko, byle jak i po łebkach, nikt nic nie wie ale pani minister zapewnia, że absolutnie nikt zmiany nie odczuje. Tak, akurat, szczególnie te dwa roczniki, które w 2019 wybiorą się do liceum.....
            • mama303 Re: Chyba jednak onet pokręcił :-( 01.09.16, 19:26
              dzikka napisała:

> anorektycznazdzira, ale o tym większość nie pamięta. Roczny macierzyński,tacier
              > zyński, około 1500 żłobków, kilka tysięcy przedszkoli, częściowa możliwość opła
              > ty niani ze środków budżetowych, bezpłatne podręczniki, które zresztą od przysz
              > łego roku miały być dla wszystkich dzieci w podstawówce i w gimnazjum.
              dodałabym jeszcze systematyczny wzrost liczby 3 latków w przedszkolach. W W-wie w zeszłym roku poszło chyba ok.80% 3 latków do przedszkoli a w tym ktos to liczył?
              • anorektycznazdzira Re: Chyba jednak onet pokręcił :-( 02.09.16, 18:00
                ... ale wiemy, że dla pisooszołomów to niedobrze, bo gdyby matki siedziały na dupie w chałupie zamiast posyłać do przedszkoli 3-latki to wszystkich ogarnęłoby szczęście, powodzenie, sielanka i zbawienie.
    • purchawkapuknieta Re: Co z tymi gimnazjami? Szydło mówi dziwnie 01.09.16, 11:18
      Czyli że nie kumasz, o co sie rozchodzi, ale idziesz na pikietę?
      • paszczakowna1 Re: Co z tymi gimnazjami? Szydło mówi dziwnie 01.09.16, 11:25
        >Czyli że nie kumasz, o co sie rozchodzi, ale idziesz na pikietę?

Owszem, między innymi dlatego, że nie kumam, o co chodzi. Ty możesz sobie uważać, że waaaadza zawsze wie lepiej i nie musi cię i niczym informowac, nic konsultować i gruntowną przebudowę systemu oświaty na pewno doskonale załatwi w niecały rok, bo to taka wspaniała waaadza jest, ze tylko po rękach taką waaadzę całować, że raczy nam miłosciwie panować, ale jesteś w tym mniemaniu odosobniona.
        • spanish_fly Re: Co z tymi gimnazjami? Szydło mówi dziwnie 01.09.16, 11:53
          Purchawce chyba przydzielili rolę Twojego cienia. Współczuję.
    • mamma_2012 Re: Co z tymi gimnazjami? Szydło mówi dziwnie 01.09.16, 11:28
      Mówi dziwnie, bo sama nie ma pojęcia o co chodzi w reformie, na jakim jest etapie i kogo obejmie. Coś słyszała, ale szczegółów prosta matka dorosłych synów nie ogarnia. Połączyła dwa hasła, które jej się obiły o uszy i wyszła bzdura.
      • niu13 Re: Co z tymi gimnazjami? Szydło mówi dziwnie 01.09.16, 13:33
        Podobno nauczyciele na rozpoczęciu roku mówią szóstoklasistom rzeczy niestworzone: że testu nie będą pisać, ale nie wiadomo, czy pójdą do gimnazjów, czy zostaną w SP. Ze pewny jest tylko brak testu. No to jak bez testu, to raczej zostaną w SP. Współczuję temu rocznikowi, który to: 2004 czy 2005? Co za burdel się zrobił. Przecież to za poprzednich rządów PIS wprowadzono gimnazja? Czy się mylę??Giertych zdaje się to wymyślił?
        • spanish_fly Re: Co z tymi gimnazjami? Szydło mówi dziwnie 01.09.16, 13:41
          Dlaczego niestworzone? Mówią jak jest. Przecież dopóki nie uchwalą stosownych ustaw to wszystko patykiem po wodzie pisane.
        • oqoq74 Re: Co z tymi gimnazjami? Szydło mówi dziwnie 01.09.16, 13:46
          Jakie niestworzone? faktem jest, że nie będzie sprawdzianu szóstoklasistów, bo w tym względzie przepisy zmieniono i ten sprawdzian zlikwidowano. To jest fakt.
          I faktem jest, że na tę chwilę nie wiadomo co będzie, bo przepisów jeszcze nie ma, nie ma nawet projektów ustaw. To co mają powiedzieć, że na pewno nie pójdą do gimnazjum? A co jeśli coś namieszają i jednak przesuną to wszystko o rok?
        • iwoniaw A co im mają mówić? 01.09.16, 13:54
          Przecież nie ma jeszcze żadnej nowej ustawy.

Ze pewny jest tylko brak testu. No to jak bez testu, to raczej zostaną
          > w SP.

Tak, bo o tym postanowiono już rok temu. Założenie było takie, że każdy ma iść do swojego gimnazjum rejonowego, a nie jakieś "nierówne szanse" z "lepszymi" i "gorszymi". (gdzieś wklejałam linka z zachwyconą tym pomysłem nową panią kurator bodajże z Małopolski).

Współczuję temu rocznikowi, który to: 2004 czy 2005?

Ci z 2004, którzy poszli do I klasy jako 7-latki i ci z 2005, którzy I klasę zaczęli jako 6-latki.
        • paszczakowna1 Re: Co z tymi gimnazjami? Szydło mówi dziwnie 01.09.16, 15:28
          > Przecież to za poprzednich rządów PIS wprowadzono gimnazja? Czy się mylę??Giertych zdaje się to wymyślił?

Handke. AWS. Ale dużo obecnych członków PiS było w AWS i głosowało za.
        • chocolate_cake Re: Co z tymi gimnazjami? Szydło mówi dziwnie 01.09.16, 21:36
          Mówią dobrze bo dopóki nie ma ustawy to nie ma 100% pewności jak będzie.
        • skat_0 Re: Co z tymi gimnazjami? Szydło mówi dziwnie 01.09.16, 22:51
          AWS z Buzkiem w 1999 roku wprowadzili 4 reformy oswiaty, służby zdrowia, samorzadowa i emerytalna
    • czar_bajry Re: Co z tymi gimnazjami? Szydło mówi dziwnie 01.09.16, 22:57
      Dziś mówili w szkole że obecne kl VI od przyszłego roku będą kl VII.
      A stopniowe wygaszanie będzie polegać na tym że katolickie się ostanątongue_out
      • iwoniaw Re: Co z tymi gimnazjami? Szydło mówi dziwnie 01.09.16, 23:09
        Nie ostaną się, bo niby kto miałby o nich pójść? Absolwenci 8-klasowych podstawówek? Czy ci, którzy ukończyli 6. klasę i zamiast dwóch lat chcą jeszcze 3 lata chodzić do szkoły, zanim pójdą do liceum? Ja myślę, że one będą miały ułatwione przekształcanie się w podstawówki (albo i tzw. drugi etap podstawówki, czyli klasy 5-8 skoro nauczanie początkowe ma trwać 4 lata) albo licea.
      • chocolate_cake Re: Co z tymi gimnazjami? Szydło mówi dziwnie 02.09.16, 14:14
        czar_bajry napisała:

> Dziś mówili w szkole że obecne kl VI od przyszłego roku będą kl VII.
        > A stopniowe wygaszanie będzie polegać na tym że katolickie się ostanątongue_out
        >

Akurat. Pracuję w katolickim gimnazjum i liceum. Gimnazjum znika.
    • truscaveczka Re: Co z tymi gimnazjami? Szydło mówi dziwnie 02.09.16, 10:31
      Mówiono, że 16 września będzie głosowanie nad zmianami. Teraz, że wtedy zostaną podane do dyskusji publicznej.
      Ktoś tu się raczkiem wycofuje?
      • iwoniaw Re: Co z tymi gimnazjami? Szydło mówi dziwnie 02.09.16, 10:46
        Ktoś tu się raczkiem wycofuje?

Oby. Mam nadzieję, że nawet do ludzi w ministerstwie zacznie powoli docierać, że nie brali pod uwagę zbyt wielu zmiennych, o których co i rusz piszą choćby w internecie ludzie nawet nie znający się na edukacji, ale mający wątpliwości co do konkretnych spraw związanych ze szkołą swoich dzieci.
        Pomijając też koszt i sens tej reformy, jej po prostu nie da się zrobić ot tak, przez pstryknięcie palcami. Z czysto technicznych względów. Choćby przebudowanie podstawy programowej byłoby konieczne, a wówczas uczniowie powinni iść nią od początku danego etapu edukacyjnego.
        • paszczakowna1 Re: Co z tymi gimnazjami? Szydło mówi dziwnie 02.09.16, 14:33
          >Oby. Mam nadzieję, że nawet do ludzi w ministerstwie zacznie powoli docierać, że nie brali pod uwagę zbyt wielu zmiennych, o których co i rusz piszą choćby w internecie ludzie nawet nie znający się na edukacji, ale mający wątpliwości co do konkretnych spraw związanych ze szkołą swoich dzieci.

Mam nadzieję. Ale do tej pory nic na to nie wskazuje. Szydło i Zalewska szczebioczą jakieś głupoty, konkretów tradycyjnie zero.

Fun fact: po rzekomych "debatach i konsultacjach" prowadzonych przez MEN (na które naprawdę sporo osób dało sie nabrać, przyjechało za własne pieniądze itd) nie został żaden dokument pisany. Zero.

Inny fun fact: "eksperci" rzekomo doradzajacy MEN są anonimowi (całkiem jak ci tajemniczy konstytucjonaliści, którzy doradzali Dudzie).
      • przeciwcialo Re: Co z tymi gimnazjami? Szydło mówi dziwnie 02.09.16, 15:33
        Na to licze, szóstoklasisci musieliby miec juz teraz zmieniony program bo w dwa lata zaoraliby te dzieciaki aby zrealizowały materiał przed liceum/technikum.
        • chocolate_cake Re: Co z tymi gimnazjami? Szydło mówi dziwnie 02.09.16, 15:40
          przeciwcialo napisała:

> Na to licze, szóstoklasisci musieliby miec juz teraz zmieniony program bo w dwa
          > lata zaoraliby te dzieciaki aby zrealizowały materiał przed liceum/technikum.

Chciałabym w to wierzyć ale widząc co się dzieje to nie mam tej nadziei sad
          • przeciwcialo Re: Co z tymi gimnazjami? Szydło mówi dziwnie 02.09.16, 16:00
            Skoro akty prawne uprawomocnia sie w styczniu/lutym to może nie wystarczyc czasu na napisanie programów. poza tym w dwa lata nie da sie zrealizowac materiału. ewentualnie w ramach buntu nie kupie ksiażek do siódmej klasy, w nosie to mam. W gimnazjum byłyby za darmo.
        • afro.ninja Re: Co z tymi gimnazjami? Szydło mówi dziwnie 02.09.16, 15:55
          Szkola mojej siostrzenicy ma wstepny pomysl. Piątoklasiści koncza nauke w szkole podstawowej i przechodza cala klasa do budynku gdzie bylo gimnazjum, szkola podstawowa ma po prostu filie. Nikt pracy nie straci. Taki maja plan. A co bedzie to kto wie, jak nikt nic nie wie... smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka