Dodaj do ulubionych

Białe skarpetki na wf

02.09.16, 15:36
Czy ktoś może wie, dlaczego koniecznie muszą być białe? Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to zmowa producentów białych skarpet, względnie zmowa producentów wybielaczy i superhiperturboproszków do prania, które znikną każdą plamę.
O czymś nie wiem???
Obserwuj wątek
    • stacie_o Re: Białe skarpetki na wf 02.09.16, 15:38
      nie tylko na wf, ale do chirurga też:
      wyborcza.pl/TylkoZdrowie/1,137474,15952410,Nowy_zwyczaj__Na_operacje_w_bialych_skarpetach.html
    • cosmetic.wipes Re: Białe skarpetki na wf 02.09.16, 15:39
      W którymś z krakowskich szpitali (chyba Zeromskiego) był wymóg dla pacjentów zakładania białych skarpet na salę operacyjną. Uzasadnienie dyrekcji brzmiało: "żeby pacjent wygladał estetycznie na stole" big_grin
      • stacie_o Re: Białe skarpetki na wf 02.09.16, 15:40
        nas to dotknęło osobiście, dziecko tam miałam operowane wink
      • kawka74 Re: Białe skarpetki na wf 02.09.16, 15:54
        Widać chirurdzy mają szczególne pojęcie estetyki ;p
        Dziecko nie ma ani jednej pary białych skarpet - chętnie zakupię pod warunkiem, że znajdzie się logiczne uzasadnienie.
        • daszutka Re: Białe skarpetki na wf 02.09.16, 16:59
          W przypadku sali operacyjnej chodzi o czystość. Na białym widać czy są czyste. Po co na wf nie mam pojęcia.
          • iwoniaw Re: Białe skarpetki na wf 02.09.16, 17:19
            daszutka napisał(a):

> W przypadku sali operacyjnej chodzi o czystość. Na białym widać czy są czyste.

A czy pacjent może iść (no, nie dosłownie iść - zostać zawieziony raczej) na stół operacyjny boso?
            • ichi51e Re: Białe skarpetki na wf 03.09.16, 07:43
              Nogi tez moze miec brudne. Tak to przynajmniejnpod skarpetka
          • kira02 Re: Białe skarpetki na wf 02.09.16, 17:47
            No jak to po co?! Bo jak ćwiczą boso, to widać, czy panie sprzątające dbają o czystość big_grin
      • przeciwcialo Re: Białe skarpetki na wf 02.09.16, 15:56
        No, ba... w kropkowanych mógłby chirurga rozsmieszyc, skalpel sie omsknie i co wtedy wink
    • mikams75 Re: Białe skarpetki na wf 02.09.16, 15:42
      podejrzewam, ze to wzgledy higieniczne, na bialych znac brud i sa duze szanse, ze dzieci beda miec zawsze czysta pare poza tym nie beda nosic tych samych skarpet przed i po wf. Ot sposob na wymuszenie zmieniania skarpet.
      • kawka74 Re: Białe skarpetki na wf 02.09.16, 15:55
        Może i tak, ale jeśli chodzi o spodenki, to mają być czarne wink
        • mikams75 Re: Białe skarpetki na wf 02.09.16, 16:00
          sodenki nie odgrywaja roli, bo sa zakladane na majtki. Trzeba poczekac az zdefiniuja kolor majtek wink
    • edelstein Re: Białe skarpetki na wf 02.09.16, 15:43
      Nie wiem,ale to jest wymog tak bezdennie glupi,ze bym sie nie zastosowala.Jesli pan/i od wf by wymagala to niech zakupi ze swoich srodkow,a potem niech je dopiera.
      • mikams75 Re: Białe skarpetki na wf 02.09.16, 15:50
        moze i bez sensu, bo co komu do tego, ale w sumie to w czym problem? Dziecko wklada te skarpetki na godzine, w buty przeznaczone na gimnastyke, nie wiem od czego te skarpetki maja sie wybrudzic tak, zeby nie dalo sie doprac.
        • dorota_pruszynska Re: Białe skarpetki na wf 02.09.16, 15:53
          może ich dzieci nie używają obuwia sportowego..??
        • edelstein Re: Białe skarpetki na wf 02.09.16, 16:32
          Moj syn buty na gimnastyke uzywa tez poza szkolnym wf-em i nie w bialych skarpetkach,tylko w tych w ktorych chodzi.Tak wiec biale beda brudne od wnetrza buta.
    • kanna Re: Białe skarpetki na wf 02.09.16, 15:53
      To łatwe, chodzi o to, żeby wyegzekwować zmianę skarpet i żeby nie śmierdziało w sali.
      • kawka74 Re: Białe skarpetki na wf 02.09.16, 16:00
        Słaby sposób, szczerze mówiąc, bo z butów wystaje niewielki fragment skarpetek - chyba że przy sprawdzaniu obecności wywołany uczeń zdejmuje buty, a nauczyciel ogląda i ewentualnie weryfikuje nosowo, czy świeże te skarpetki, czy nie.
        Chyba jednak to ta chirurgiczna estetyka... ;p
        • kanna Re: Białe skarpetki na wf 02.09.16, 17:26
          Wystarczy, że ostrzeże o możliwości sprawdzenia :p
        • mikams75 Re: Białe skarpetki na wf 02.09.16, 21:21
          no ale kolor widac na tym fragmencie, ja mysle ze jednak chodzi o eliminacje smrodu.
          • a.va Re: Białe skarpetki na wf 02.09.16, 21:25
            Wystarczy tyle, ile widać, żeby zmusić do prania, przecież nikt nie będzie prał pół skarpetki smile
    • iwoniaw Re: Białe skarpetki na wf 02.09.16, 16:48
      Ha, u nas kolor skarpet niezdefiniowany, muszą się jeszcze wiele nauczyć big_grin Za to koszulka na wf musi być biała bez nadruków, ale mi to akurat lotto, chcą białą, daję białą.
      • barbaram1 Re: Białe skarpetki na wf 02.09.16, 17:28
        U nas też białej koszulki wymagają. Mam całą szafkę podkoszulek dla dziecka, ale żadna biała. Po co ma być biała? Koszulki w szafce, a ja muszę nowe kupować.
        • ichi51e Re: Białe skarpetki na wf 03.09.16, 07:54
          Matko bosko odkad jest wf w szkole stroj to spodenki biale skarpetki i biala koszulka. Spodenki mialy byc niebieskie kiedys z tego co pamietam ale potem brali kazde (czerwone czarne niebieskie - wiadomo braki byly) teraz raczej norma jest czarno/biele. Mysle ze znalazlabym zdjecia z lat 50tych i dzieci na wfie tak byly ubrane.
          A mimo to w 2016 ciagle co roku ktos odkrywa jak wyglada stroj na wf...
          • asia_i_p Re: Białe skarpetki na wf 03.09.16, 08:27
            Może dlatego, że są jednak szkoły - jak szkoła mojego dziecka - gdzie ubrania na wf mają być wygodne i przewiewne, a nie w określonych kolorach. I psują w ten sposób przekonanie, że tak się po prostu robi i już.
            • ichi51e Re: Białe skarpetki na wf 03.09.16, 08:40
              No ale to raczej nowosc i wyjatek nie regula.
              Zadanie "opisz stroj na wf" wiekszosc ludzi jednak powie spodenki i biala koszulka tenisowki
              • aknaszilak Re: Białe skarpetki na wf 03.09.16, 09:04
                Jaka nowość, ponad 30 lat temu w podstawówce i osiem lat później w liceum, o studiach nie mówiąc, nigdy nie spotkałam się z takim wymogiem. Buty miały być na jasnej podeszwie, tyle. Rozumiem, że w innych szkołach mogło być, ale wiem, że moje szkoły nie były wyjątkiem.
              • kawka74 Re: Białe skarpetki na wf 03.09.16, 09:22
                Nie wiem, która większość, bo akurat w szkole, do której chodziłam, nie było żadnego wymogu co do kolorystyki - strój miał być sportowy i zmieniany po lekcji, spodnie mogły być długie albo krótkie, koszulka w kolorze dowolnym, a skarpetkami w ogóle nikt się nie zajmował. I, jak widać, to jednak nie był wyjątek.
          • edelstein Re: Białe skarpetki na wf 03.09.16, 14:33
            W zadnej ze szkol do ktorych uczeszczalam takiego wymogu nie bylo
    • em_em71 Re: Białe skarpetki na wf 02.09.16, 16:56
      W szkole moich dzieci są obowiązkowe, tak jak ciemne spodenki i bialy t-shirt, bez nadruków. No i oczywiście obuwie z jasna podeszwą. Poza tym szereg innych wymogów przeciwko którym się nie buntuje. Tak ta szkoła ma. To nie jest nasza rejonowka, choć publiczna. Dopóki dobrze uczą i jest dyscyplina, a dzieciaki pod kontrolą, nie mam uwag.
      • 3-mamuska Re: Białe skarpetki na wf 02.09.16, 17:37
        Chodzi o to ze i koszulka i skarpety sa zakładane bezpośrednio na ciało. Ciało sie poci i trzeba po w-f zmienić koszulke i skarpety.
        Do tego nauczyciel widzi czy dziecko przychodzi czyste czy w brudnych ciuchach.

Ja nas na basen był wymóg dla chłopców białych gaci, wlasnie z tego powodu, ze widac było czy sa czyste.
        Najgorsze było to ze zaraz po zmoczeniu przyklejone do ciała prześwitywały.
        Dziewczyny miałam kolorowe stroje bo dbają o czystość.
        W technikum tak było.
        • iwoniaw Re: Białe skarpetki na wf 02.09.16, 17:42
          O matko, przypomniałaś mi, jak w podstawówce na basen musieliśmy (wszyscy) nosić białe stroje do pływania. Koszmarnie prześwitywały rzeczywiście uncertain Dziś na szczęście kolorystyka dowolna.
          • kira02 Re: Białe skarpetki na wf 02.09.16, 17:50
            Wszyłabym czarną podszewkę w newralgicznych miejscach.
          • ichi51e Re: Białe skarpetki na wf 03.09.16, 07:58
            U nas tez tak bylo. I to bylo naprawde beznadziejne
        • morekac Re: Białe skarpetki na wf 03.09.16, 06:22
          >Ciało sie poci i trzeba po w-f zmienić koszulke i skarpety.

To logiczny byłby zakaz białych koszulek i skarpet w pozostałej części szkoły...
    • mynia_pynia Re: Białe skarpetki na wf 02.09.16, 21:26
      Bez jaj, syn ma jedne białe skarpety, reszta kolorowe. Mam to w duszy, najwyżej nie pozwolą mu ćwiczyć , ha, ha, ha, ha!!!
    • ichi51e Re: Białe skarpetki na wf 03.09.16, 07:41
      Sportowe pewnie maja byc a te biale albo czarne kiedys czarny h nie bylo. Stawiam wiec ze tradycja
      • k1234561 Re: Białe skarpetki na wf 03.09.16, 07:50
        A to jeszcze są takie wymogi w publicznych szkołach,żeby strój na WF to ciemne spodenki,biała koszulka i białe skarpetki?Moja córka miała taki wymóg w podstawówce katolickiej,ale to było zrozumiałe,szkoła prywatna,w dodatku katolicka,wszystko z zadęciem i pod sznurek.Jak poszła do państwowego gimnazjum to w I klasie zakupiłam stosowny strój,ale sukcesywnie był on zmieniany a to zimą długie spodnie dresowe szare,a to znowu wiosną legginsy 3/4 w jakimś mało stonowanym kolorze (bo mamusiu teraz wszystkie dziewczyny tak chodzą na wf) a koło maja ,czerwca,różnokolorowe bluzki w tym i spodenki też.Nikt ,nigdy do córki ani jej koleżanek się nie przyczepił i nie zażądał białych skarpet,tudzież ciemnych spodenek i białej koszulki.Inne gimnazja w moim mieście też tak restrykcyjnie nie podchodzą do tego tematu.
        • ichi51e Re: Białe skarpetki na wf 03.09.16, 08:12
          Bo na etapie gimnazjum to juz kazdy na to w d. Dzieci albo nauczyly sie myc albo nie. Za to w pkolu i pierwszej klasie...
          • lokitty Re: Białe skarpetki na wf 03.09.16, 14:23
            Pamiętam, jak byłam zachwycona w LO, że wreszcie mogę mieć ciemnoszare legginsy i takową koszulkę, a nie te wieśniackie granatowe szorciki ciut za tyłek, jak w podstawówce wink. A podstawówkach zawsze narzucali i dziś też to robią.
    • chocolate_cake Re: Białe skarpetki na wf 03.09.16, 08:40
      Nie mam pojęcia
      Ja 30 lat temu w liceum musiałam mieć białe spodenki. Koniecznie białe. Ciężko to było wtedy dostać. Koszulka oczywiście też biała.
    • bei Re: Białe skarpetki na wf 03.09.16, 08:53
      Na bialych najszybciej widac gdy przestaja byc czyste....
      • bei Re: Białe skarpetki na wf 03.09.16, 08:58
        Dzieci czesto cwicza bez buwia ( cwiczenia stop). Mysle, ze szkoly zaostrzyly rezim higieny.
      • kawka74 Re: Białe skarpetki na wf 03.09.16, 09:25
        Niby tak, ale nie zawsze każdą plamkę da się doprać. Skarpetki pachnące kwieciem, prane po każdym użyciu, ale szary odcień tu i ówdzie jest dyskwalifikujący...?
    • kropkacom Re: Białe skarpetki na wf 03.09.16, 09:09
      Podejrzewam jednak względy estetyczne tongue_out Jego mać.

Córka ma białe kupione w komplecie w jakimś markecie z akcji Back to school. Po normalnym użytkowaniu szybko przestały być estetyczne. I tak, córka myje się codziennie, zmienia ubrania codziennie a pranie robię ostatnio non stop. Znaczy współczuje.
    • miramaru Re: Białe skarpetki na wf 03.09.16, 11:19
      To jeszcze nic. Znam podstawówkę, w której nauczyciel WF nie prosił, a kazał używać dezodorantu do stóp Klasa 4.
    • purchawkapuknieta Re: Białe skarpetki na wf 03.09.16, 14:14
      Żeby bylo ladnie i czysto uncertain

moja ma czarne, bo jej na czerwono buty farbują big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka