Dodaj do ulubionych

Ideologiczne dwa ognie

23.09.16, 18:32
Mam wrażenie, że kobiety w Polsce (ale nie tylko) są przez podmioty życia politycznego (partie, stowarzyszenia, działaczy, publicystów) brane w ideologiczne dwa ognie, zostaje im wybór między dżumą, a cholerą.

Prawica konserwatywna-okołokościelna-tradycjonalistyczna to wiadomo: powrót do "Piekła kobiet" Boya-Żeleńskiego, baby do garów, niech wróci patriarchalny model rodziny, represjonowanie i kontrola nad kobiecą seksualnością, piętno wstydu i grzechu + cały szereg obowiązków związanych z bycie idealną matką i żoną, przemoc domowa to wewnętrzna sprawa rodziny etc.
Najkrócej rzecz biorąc, prawa strona sceny politycznej kobietami pogardza i traktuje instrumentalnie.

Z kolei lewica (umownie powiedzmy lewica, chodzi o światopoglądowych liberałów w zachodnioeuropejskim rozumieniu tego pojęcia) na dłuższą metę ma ofertę równie słabą.
Jak pokazały przykłady niemieckie, szwedzkie czy norweskie, lewica jest w stanie złożyć kobiety na ołtarzu politycznej poprawności i dbania o innokulturowych członków społeczeństwa.
Interes polityczny (i ekonomiczny, aczkolwiek to złudzenie) jest ważniejszy niż wywalczone przez kobiety prawa do nietykalności cielesnej, szacunku, równego traktowania.
Do tego dochodzi kontrola i władza państwa nad dziećmi, promowanie - w ramach równouprawnienia - opieki naprzemiennej kosztem kobiet, deprecjonowanie macierzyństwa i potrzeby posiadania dzieci. Jako wisienka na torciku - podważanie sensu ochrony ekonomicznej i socjalnej kobiet vide Madzia Środa "urlopy macierzyńskie są niepotrzebne".

Jakby nie patrzeć, duda z tyłu. tongue_out
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Ideologiczne dwa ognie 23.09.16, 18:49
      A do tego rodzima lewica też nie wahała się poświęcić praw prokreacyjnych kobiet, żeby ugłaskać Kościół Katolicki przed referendum unijnym.
      Reasumując, lewica w identycznie instrumentalny sposób postrzega i traktuje kobiety, tylko ma bardziej eleganckie i nowoczesne opakowanie.
      • daisy Re: Ideologiczne dwa ognie 23.09.16, 18:59
        E tam, naciągasz na siłę. "Promowanie, deprecjonowanie, podważanie" to pikuś w porównaniu z realną przemocą. Chodzi o to, żeby mimo "promowania" mieć wybór. Prawica żadnego wyboru nie przewiduje, a promować zamierza poprzez wpychanie do gardeł.
      • martishia7 Re: Ideologiczne dwa ognie 23.09.16, 19:19
        A do tego rodzima lewica też nie wahała się poświęcić praw prokreacyjnych kobiet, żeby ugłaskać Kościół Katolicki przed referendum unijnym.

Ale dała nam otwarte granice, które pozwalają zastosować outsorcing usługi <gorzki żart> Gdyby się sprostytuowali za darmo - to dopiero byłby wstyd.
        • triss_merigold6 Re: Ideologiczne dwa ognie 23.09.16, 19:21
          Otwarte granice dla turystyki były wcześniej.
          • martishia7 Re: Ideologiczne dwa ognie 23.09.16, 19:46
            Ale paszport trzeba było mieć, nie? Niby drobiazg, ale brak równał się miesiąc straty. Plus swobodny przepływ usług- kraje ościenne musiały dostosować swoje prawodawstwo tak, żeby innym obywatelom UE nie uniemożliwiać skorzystania. Szczerze mówią nie wiem jak wyglądał temat turystyki aborcyjnej przed 2004. Mogły Polki legalnie usuwać ciąże u sąsiadów?
            • triss_merigold6 Re: Ideologiczne dwa ognie 23.09.16, 19:50
              Nie wiem, ja zawsze miałam paszport.
      • kaz_nodzieja Re: Ideologiczne dwa ognie 23.09.16, 19:35
        Dokładnie. Pamiętam jeszcze jak za poprzedniej władzy poniewierano zgwałconą 14-latką, która w tej sytuacji aborcję powinna mieć od ręki, a nie po nagłośnieniu na cały kraj i po interwencji najwyższych władz. To było chore. Nic też nie zrobili w sprawie liberalizacji ustawy. A pigułki "po" bez recepty cisnęli kobietom jak kiełbasę po 8 latach, tuż przed kolejnymi wyborami.
    • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Ideologiczne dwa ognie 23.09.16, 19:06
      triss_merigold6 napisała:

> Jak pokazały przykłady niemieckie, szwedzkie czy norweskie, lewica jest w stani
      > e złożyć kobiety na ołtarzu politycznej poprawności i dbania o innokulturowych
      > członków społeczeństwa.

Myślę, że dobry lekarz mógłby coś pomóc na to, że wszędzie widzisz innokulturowych.

Xsionnc
      • triss_merigold6 Re: Ideologiczne dwa ognie 23.09.16, 19:09
        Sięgam nieco dalej niż własne podwórko.
        • livia.kalina Re: Ideologiczne dwa ognie 23.09.16, 20:05
          A może sięgasz za daleko i nie widzisz, że na twoim podwórku innokulturowość nie istnieje. I nie ma ochotników, żeby ją tworzyć. Skąd więc ta obsesja?
          • riki_i Re: Ideologiczne dwa ognie 25.09.16, 13:52
            Był zdaje się taki jeden ochotnik , ex-minister Trzaskowski z PO co to od razu zgodził się na relokację 6500 uchodźców, a potem nie wykluczał more&more . Do tego złamał z Panią Kopacz jedność Grupy Wyszehradzkiej.
            • pade Re: Ideologiczne dwa ognie 25.09.16, 14:14
              oko.press/fantazje-blaszczaka-pis-uratowalo-polske-uchodzcami/
            • livia.kalina Re: Ideologiczne dwa ognie 25.09.16, 16:26
              "Był zdaje się taki jeden ochotnik (...)"

Zgadza się. Radio Erewań o tym nadawało.
              • riki_i Re: Ideologiczne dwa ognie 25.09.16, 20:03
                Nie, tvn24. Sprawdz sobie.
        • kropkacom Re: Ideologiczne dwa ognie 23.09.16, 21:25
          Wypadałoby być jednak wtedy zgodnym i sięgać przy opisie tych dwóch skrajnych opcji, a nie tylko jednej.
    • xcv12 Re: Ideologiczne dwa ognie 23.09.16, 19:12
      Niestety, muszę się z tobą zgodzić. Czy to nie któraś polska feministka broniła uchodźców twierdząc, że Polacy też gwałcą? Co za pocieszenie!
      Ja mam poglądy lewicowe, popieram również kontrolowane przyjmowanie uchodźców, więc jest to dla mnie przykra konstatacja. Bo co do prawicy nigdy nie miałam złudzeń. A ostatnio mam wrażenie, że lewica (ogólnie europejska, nie tylko rodzima) poświęciła mnie i inne kobiety dla innych, ważniejszych wg nich idei. A często nie da się pogodzić dużej migracji ludzi często o zwyczajach skrajnie odmiennych i praw kobiet, gejów, dzieci.
      • triss_merigold6 Re: Ideologiczne dwa ognie 23.09.16, 19:23
        Kinga Dunin. Kobieta, która tak ambitnie działała, że pozwoliła na umieszczenie własnego dziecka - niemowlaka w domu dziecka.
        • kaz_nodzieja Re: Ideologiczne dwa ognie 23.09.16, 19:36
          Że jak???
          • triss_merigold6 Re: Ideologiczne dwa ognie 23.09.16, 19:48
            Cóż... widocznie uznała, że zaangażowanie polityczne w walkę z tzw. komuną jest warte poświęcenia.
            • maadzik3 Re: Ideologiczne dwa ognie 23.09.16, 20:27
              Triss nie pieprz. Są granice. Kinga Dunin została internowana z mężem za działalność opozycyjną 13 grudnia 1981 r. (gdy twój idol spał) i wsadzona na pewien czas (fakt, ona nie na bardzo długo). Ich 5-miesięczny syn został przez milicję umieszczony w domu małego dziecka. Odebrany przez nią po zwolnieniu z internowania. Można pani Dunin nie lubić i się z nią nie zgadzać, ale pisanie takich kłamstw o człowieku to jak pytanie bezpieki do działacza Solidarności w 1980 r. "Czy przestał pan już bić żonę?" (autentyk, znam to małżeństwo, wyjątkowo fajni, ale tak goownem rzucano żeby się przykleiło i ty robisz dokładnie to samo.
              • zarin Re: Ideologiczne dwa ognie 23.09.16, 21:21
                Dokładnie, podpisała lojalkę (jej mąż nie), żeby wyjść i zająć się synem, za co jej się jeszcze dostało od środowiska. Pisanie, że pozwoliła na umieszczenie niemowlaka w domu dziecka to totalne pomówienie, było wręcz przeciwnie.
                • kaz_nodzieja Re: Ideologiczne dwa ognie 23.09.16, 21:52
                  Dziękuję, tego nie wiedziałem o tej Pani. Do tzw. feministek podchodzę zawsze z pewną dozą sceptycyzmu.
            • daisy Re: Ideologiczne dwa ognie 24.09.16, 16:15
              Triss_merigold6, to co napisałaś o Kindze Dunin i jej dziecku jest obrzydliwe. Dzięki takim ludziom jak Dunin możesz teraz wypisywać te żałosne wypociny, publicznie gardzić "lewactwem" (prawactwo zdaje się bardziej ci imponuje, co? Wiadomo, silniejszy, czy raczej taki, co chętnie da w mordę, zawsze będzie cieszył się mirem wśród pewnego typu osób) i tak dalej.
              Żadna z ciebie Triss Merigold, co najwyżej odrażająca Wiedźma Ple-Ple. Na pewno świetnie dogadałybyście się z panią Pawłowicz - o ile nie rywalizacja nie przeszkodziłaby przyjaźni.
              https://images2.fanpop.com/images/quiz/212000/212347_1242622902318_404_410.jpg
              • yamilca197 Re: Ideologiczne dwa ognie 25.09.16, 08:41
                daisy napisała:

> Triss_merigold6, to co napisałaś o Kindze Dunin i jej dziecku jest obrzydliwe.
                > Dzięki takim ludziom jak Dunin możesz teraz wypisywać te żałosne wypociny, publ
                > icznie gardzić "lewactwem" (prawactwo zdaje się bardziej ci imponuje, co? Wiado
                > mo, silniejszy, czy raczej taki, co chętnie da w mordę, zawsze będzie cieszył s
                > ię mirem wśród pewnego typu osób) i tak dalej.
                > Żadna z ciebie Triss Merigold, co najwyżej odrażająca Wiedźma Ple-Ple. Na pewno
                > świetnie dogadałybyście się z panią Pawłowicz - o ile nie rywalizacja nie prze
                > szkodziłaby przyjaźni.
                > https://images2.fanpop.com/images/quiz/212000/212347_1242622902318_404_410.
> jpg

Piekne i takie prawidziwe.
                • 31stopniwcieniu Re: Ideologiczne dwa ognie 25.09.16, 10:10
                  Myślałam, ze laska nienawidzi tylko singielek i bezdzietnych kobiet - wydawało mi się, że to problem psychiczny, ewentualnie wynikający z niewesołych kolei losu. Ale nie, nienawidzi też wszystkich, którzy stoją po lewicowo-liberalnej stronie, chociaż rzekomo to jest także jej światopogląd. Nie przypominam sobie, żeby jechała tak po Terlikowskiej, Pawłowicz czy prezydentowej, tak jak jedzie po polskich feministkach. Naprawdę, wysoce żałosna próba radzenia sobie z kompleksami i porażkami życiowymi. Z drugiej strony lepiej wylewać żółć w necie, niż w domu na dzieci i "starego", ale taki poziom zgorzknienia musi wychodzić też w realu.
                  • kaz_nodzieja Re: Ideologiczne dwa ognie 25.09.16, 10:15
                    W mediach nie ma praktycznie feministek. Jechała więc co najwyżej po Paniach, które uważają się za feministki. Coś jak imigranci, których mediach nazywają uparcie "uchodźcami".
                    • 31stopniwcieniu Re: Ideologiczne dwa ognie 25.09.16, 10:34
                      W mediach głównego nurtu, szczególnie teraz, rzeczywiście nie ma.
            • taje Re: Ideologiczne dwa ognie 25.09.16, 09:51
              Obrzydliwe zagranie i wręcz pomówienie. PiS-owska propaganda przy tobie blednie. Myślę, że ktoś powinien przesłać linka do twojej wypowiedzi samej pomówionej choć nie wiem czy Kinga Dunin zniżyłaby się do twojego poziomu, żeby to komentować.
              • triss_merigold6 Re: Ideologiczne dwa ognie 25.09.16, 09:58
                Pomówionej? Przecież to prawda. Matka niemowlaka tak szalenie aktywnie działała, że aż ją internowali, a że rodzice nie potrafili zapewnić dziecku opieki np. kogoś z rodziny, to trafiło czasowo do domu dziecka.
                • mama303 Re: Ideologiczne dwa ognie 25.09.16, 16:13

> Pomówionej? Przecież to prawda. Matka niemowlaka tak szalenie aktywnie działała
                  > , że aż ją internowali, a że rodzice nie potrafili zapewnić dziecku opieki np.
                  > kogoś z rodziny, to trafiło czasowo do domu dziecka.

a pisałaś że to ona oddała dziecko do domu dziecka.
                  • kotradykcja Re: Ideologiczne dwa ognie 25.09.16, 16:17
                    Oddała, zabrali, oooooj tam tongue_out
                • maadzik3 Re: Ideologiczne dwa ognie 26.09.16, 11:29
                  ponieważ jak chodzili o północy po domach to siedziałaś w USA to poinformuję cię, że wyciąganym z łóżka i internowanym ludziom nie pozwalano iść po rodzinę jeśli były dzieci a telefony profilaktycznie wyłączono. można było pałą za podskakiwanie dostać. a pani Dunin zrobiła wszystko żeby szybko odzyskać opiekę nad dzieckiem. w przeciwieństwie do męża, ale wg ciebie facetowi wolno wszystko kobiecie nic, faktycznie nie dziwię się że obecne rządy ci pasują
        • gris_gris Re: Ideologiczne dwa ognie 25.09.16, 01:04
          Wow, przeszłaś sama siebie Triss!
        • naomi19 Re: Ideologiczne dwa ognie 25.09.16, 07:09
          Nie wiem czy o kobiecie, matce możnaby wymyślić większą obelgę. Obrzydliwe.
          • triss_merigold6 Re: Ideologiczne dwa ognie 25.09.16, 09:59
            Zgadzam się, to obrzydliwe troszczyć się bardziej o idee fixe i bawić w wielką konspirę gazetowko-dyskusyjną zamiast zająć malutkim dzieckiem.
            • araceli Re: Ideologiczne dwa ognie 25.09.16, 10:01
              > Zgadzam się, to obrzydliwe troszczyć się bardziej o idee fixe i bawić w wielką
              > konspirę gazetowko-dyskusyjną zamiast zająć malutkim dzieckiem.

Macica, macica, macica! Kobiecie nie wolno nic poza dbaniem o własną macicę i potomstwo!

co ty robisz na forum Triss-Macico? Do dzieci pędem!!!!!
              • 31stopniwcieniu Re: Ideologiczne dwa ognie 25.09.16, 10:12
                Siedzi na forum, bo ma dosyć swoich bachorów, więc atakuje bezdzietne, żeby sobie ulżyć. wink
              • triss_merigold6 Re: Ideologiczne dwa ognie 25.09.16, 11:42
                Ależ wolno i cudownie spełniać się w różnych rolach.smile Niemniej, najlepiej aby spełnianie się było takie zrównoważone i nie narażało życia i zdrowia dziecka, zwłaszcza takiego w wieku niemowlęcym.

Ale to w sumie był jej wybór, najwyraźniej tak miała ustawione priorytety.
                • araceli Re: Ideologiczne dwa ognie 25.09.16, 15:59
                  > Ależ wolno i cudownie spełniać się w różnych rolach.smile Niemniej, najlepiej aby
                  > spełnianie się było takie zrównoważone i nie narażało życia i zdrowia dziecka,
                  > zwłaszcza takiego w wieku niemowlęcym.

Zawsze jak roztaczasz swoja wizję 'feminizmu' przypomina mi się ta scena z 'Komedii Małżeńskiej':
            • sumire Re: Ideologiczne dwa ognie 25.09.16, 10:47
              Dzięki tej idee fixe i obrzydliwych zabawach w konspirę możesz sobie dzisiaj pisać na forum i żyjesz w jako tako wolnym kraju, tak poza wszystkim. Możesz sobie to deprecjonować do woli, ale to tylko dowodzi małostkowości. Wszyscy ci piszą, że to ohydne plucie, a ty dalej w zaparte, zamiast zastanowić się, czy aby faktycznie nie przeginasz.
              Za co ty tak nienawidzisz innych kobiet, Triss? Bo poziomem mizoginii i chęcią sprowadzenia nas do pokrowców na układ rozrodczy przebijasz najbardziej betonowych seksistów płci męskiej, jakich znam.
              • verdana Re: Ideologiczne dwa ognie 25.09.16, 14:09
                No i oczywiście zadaniem każdej matki jest umiejętność przewidywania przyszłości. Ma wiedzieć, ze będą internowania, ma wiedzieć, ze wpadnie pod samochód, ma wiedzieć, ze zachoruje. A Triss oddała niemowlę do żłobka nie w imie idei, tylko dla pieniędzy. Małe niemowlę. Zamiast sie zająć. Cóż. (Ps. ja też oddałam niemowlę do żłobka, ale nie oceniam na forum kobiety i jej życiowej tragedii).
                • kaz_nodzieja Re: Ideologiczne dwa ognie 25.09.16, 14:15
                  Nie dla pieniędzy. Z tego co pamiętam nudziła się już w domu.
              • obrus_w_paski Re: Ideologiczne dwa ognie 26.09.16, 11:19
                Ale to proste. W swiecie triss wartość kobiety sie mierzy wg jej możliwości rozrodczych (ekonomicznych, mentalnych, lokalowych, partnerskich) i zycia seksualnego, a triss staje sie powoli niewidzialna i w jednym i w drugim aspekcie.
                • kaz_nodzieja Re: Ideologiczne dwa ognie 26.09.16, 11:25
                  Nie podoba mi się ten świat, ale to jest prawdziwy świat niestety, a nie świat Triss.
                  Wartość człowieka maleje wraz z wiekiem (w przypadku kobiet trochę szybciej).
            • zarin Re: Ideologiczne dwa ognie 25.09.16, 11:25
              Oczywiście nie napiszesz, że cała akcja trwała kilka dni, a w tym czasie zrobiła glodowke. Znamienne jest też, że nie oceniasz jej męża ani żadnego innego faceta, któremu wygodniej było siedzieć internowanym niż zmieniać pieluchy.
              Zgadzam się z wpisami obok, wyjątkowa podłość i mizoginia.
            • vaikiria Re: Ideologiczne dwa ognie 26.09.16, 14:03
              Ale oczywiście ni zarzucasz tego samego ojcu dziecka? Dlaczego nie napiszeszm, że "rodzice umieścili dziecko w domu dziecka"?
        • kotradykcja Re: Ideologiczne dwa ognie 25.09.16, 15:50
          Gdybyś wcześniej nie sięgnęła dna, byłoby to teraz.
          <Rzyg>
          Dziewczyny już napisaly, więc nie będę się powtarzać.
          Jesteś podła i kłamiesz.
          • rosapulchra-0 Re: Ideologiczne dwa ognie 26.09.16, 10:46
            Ona nie sięgnęła dna. Ona w nie puka od spodu.
      • maadzik3 Re: Ideologiczne dwa ognie 23.09.16, 19:28
        tam gdzie ideologia tam przewidziane miejsce w szeregu dla danej grupy (dla kobiet zawsze niskie choć w modelach kościelnych jak obecny obrzydliwie niskie). Dlatego jestem liberałem. Nie oczekuję że ktoś mi coś da, że ktoś będzie chciał mi zrobić dobrze, że państwo się o mnie troszczy itd. Panstwo to aparat urzędniczy plus wierchuszka chora na władzę który ma mnie w doopie pod warunkiem że ściągnie ze mnie tyle kasy ile się da. Ale im większą mam wolność osobistą, możliwości formalne, im więcej może zostać zarobionych pieniędzy w mojej kieszeni i w im mniej spraw państwo w ogóle się wtrąca (bo to NIE jego rola) tym lepiej. Państwo generalnie jest wrogiem więc im go mniej tym lepiej
      • paszczakowna1 Re: Ideologiczne dwa ognie 23.09.16, 19:59
        >Niestety, muszę się z tobą zgodzić. Czy to nie któraś polska feministka broniła uchodźców twierdząc, że Polacy też gwałcą? Co za pocieszenie!

Broniła prawidłowo. Epidemia gwałtów uchodźców jest prawacką fantazją nie znajdującą potwierdzenia w statystykach. (Polecam porównanie z uporczywym przedstawianiem przez Daily Mail i podobne media Polaków jako gwałcicieli, czego owoce zbierają dziś rodacy w GB).

>A często nie da się pogodzić dużej migracji ludzi często o zwyczajach skrajnie odmiennych i praw kobiet, gejów, dzieci.

Migracja nie jest wymysłem lewicy, tylko konsekwencją (w dużej mierze) zmian klimatycznych. Jest nieunikniona. Owszem, warto się zastanowic, jak zadbać w tej sytuacji o poszanowanie praw kobiet, gejów, dzieci, acz bynajmniej nie widzę, by zagrożone one były w Niemczech, Szwecji czy Norwegii. Są natomiast w Polsce, gdzie imigrantów z krajów południowych nie ma.
        • kaz_nodzieja Re: Ideologiczne dwa ognie 23.09.16, 20:01
          Uchodźców tak, z tym się zgadzam. Ale czy imigrantów też?
          • kaz_nodzieja Re: Ideologiczne dwa ognie 23.09.16, 20:05
            Moje pytanie dotyczy gwałtów. Nadmienię, że wyraźna nadpopulacja mężczyzn w młodym wieku niezależnie od rasy czy wyznania prędzej czy później kończy się podwyższoną falą gwałtów i przemocy seksualnej wobec kobiet.
            • kaz_nodzieja Re: Ideologiczne dwa ognie 23.09.16, 20:55
              Tylko mentalny osioł (płci obojga) tego nie widzi/nie chce dostrzec, bądź też udaje, że podziwia "szaty" cesarza podczas gdy dynda on przyrodzeniem na prawo i lewo.
              • maadzik3 Re: Ideologiczne dwa ognie 24.09.16, 22:04
                tak, jest to realny problem. sama o tym kiedyś pisałam. ale nie większy niż próba zakazania badań prenatalnych i penalizowania każdej aborcji jaką aktualnie funduje nam sejm. krótko mówiąc każdy ma swój zestaw problemów, bezproblemowych miejsc nie ma. jednak w Polsce ostatnio problemy dla kobiet bez żadnej zmiany populacji w sensie imigracyjnym narastają lawinowo z powodu niechęci do nich i potrzeby władzy nad nimi sporej części zupełnie rodzimej populacji, a to przeraża
                • kaz_nodzieja Re: Ideologiczne dwa ognie 25.09.16, 09:21
                  Lawinowo? A pomijając aborcję (za PO też był problem z uzyskaniem legalnej aborcji np. po gwałcie) w jaki sposób to się objawia? Roczny macierzyński, przywileje w pracy (większe niż w innych krajach np. najdłuższy okres ochronny i pełnopłatne ciążowe L-4), 500 zł na dziecko, dowolność ubierania się, nikt nie namawia by nosiły opaski.
                  • maadzik3 Re: Ideologiczne dwa ognie 26.09.16, 11:32
                    roczny macierzyński był dawno. a naciski na to żeby siedziały w domu, tym samym zamykanie rynku pracy dla młodych kobiet, brak dostępu (znowu) do antykoncepcji awaryjnej, brak edukacji seksualnej i wpychanie w tradycyjne role równe zależności ekonomicznej często na życie to są realne problemy
                    • kaz_nodzieja Re: Ideologiczne dwa ognie 26.09.16, 11:36
                      Roczny macierzyński (strzał w stopę kobietom, które jednak chcą pracować) wprowadziło PO. Jeżeli chcecie faktycznej poprawy na rynku pracy dla kobiet to nie ma innej drogi niż ucięcie większości przywilejów "pracowych" wynikających z posiadania płodnej macicy czy mlecznych piersi. Czyli żadnych wcześniejszych zwolnień na mleczne cyce, żadnego okresu ochronnego przez zwolnieniem (innego niż dla reszty pracowników) itp.
                    • pade Re: Ideologiczne dwa ognie 26.09.16, 12:56
                      Jakie dawno?
        • lady-z-gaga Re: Ideologiczne dwa ognie 23.09.16, 21:01
          >Migracja nie jest wymysłem lewicy, tylko konsekwencją (w dużej mierze) zmian klimatycznych. Jest nieunikniona.

A jakież to straszliwe zmiany klimatyczne zaszły w ciągu ostatnich 2-3 lat?
          • kaz_nodzieja Re: Ideologiczne dwa ognie 23.09.16, 21:05
            Kobieto zrobiło się za gorąco, a większość europejskich mężczyzn zwykle woli młodsze i ładniejsze, więc.... Sama przyznasz, że jest do zagospodarowania pewne powiedzmy "paletko".
            • lady-z-gaga Re: Ideologiczne dwa ognie 23.09.16, 22:02
              Nie pier..l. Chodzi mi o to, o czym wszyscy wiedzą - że tsunami migrantow czy też "uchodźcow", jakie w pewnym momencie zaczęło zalewać Europę, to dobrze zorganizowana i opłacona akcja. Ani wojny, ani klimat tego nie sprawiły.
              • kaz_nodzieja Re: Ideologiczne dwa ognie 23.09.16, 22:12
                To prawda, ale dla mnie to tak oczywiste jak to, że do schabowego jest kapusta.
                • kaz_nodzieja Re: Ideologiczne dwa ognie 23.09.16, 22:13
                  Tylko nieliczne w Polsce lewaczki i lewaki w to wierzą. Jak widać nie tylko katolicy wierzą w "Dobrą Nowinę" big_grin
              • zona_glusia Re: Ideologiczne dwa ognie 24.09.16, 13:34
                Masz rację oczywiście, że za przemytem ludzi do Europy stoją pieniądze. Jednak wydaje mi się, że kolejność zdarzeń jest następująca: zmiany klimatyczne - susze na Bliskim Wschodzie (na przykład w Syrii) plus ideologiczne rozwalenie Iraku - masz pogorszenie warunków życia - Arabską wiosnę (zaczęło się od Tunezji i śmierci jakiegoś biedaka z rozpaczy i nędzy) - rozpad dyktatur, które jakoś gwarantowały minimum życiowe plus wojna w Syrii - mnóstwo ludzi chcących uciec - przemytnicy wietrzący interes - fala uchodźców zalewająca Europę.
                • maadzik3 Re: Ideologiczne dwa ognie 26.09.16, 11:34
                  raczej susza w Syrii jest konsekwencją wojny (w tym akurat wypadku) a nie odwrotnie. W tym klimacie nieuprawianie pól przez parę lat (z powodu wojny) skutkuje utraceniem żyznej warstwy gleby i burzami piaskowymi. Natomiast ja mam ostatnio wrażenie że tę ucieczkę z Syrii nakręca dość mocno Putin (naloty na konwoje, szpitale, zrywanie zawieszeń broni) grając właśnie na destabilizację Europy (gra na kilku frontach, ale to jeden z nich)
                  • kaz_nodzieja Re: Ideologiczne dwa ognie 26.09.16, 15:59
                    Ja wszystko rozumiem, ale czemu owa susza czy też wojny domowe nie służą wyłącznie młodym, zdrowym mężczyzną? A nie kobietom? Czemu nie ma choć w miarę równych proporcjach kobiet i mężczyzn?
        • xcv12 Re: Ideologiczne dwa ognie 23.09.16, 21:53

> Broniła prawidłowo. Epidemia gwałtów uchodźców jest prawacką fantazją nie znajd
          > ującą potwierdzenia w statystykach. (Polecam porównanie z uporczywym przedstawi
          > aniem przez Daily Mail i podobne media Polaków jako gwałcicieli, czego owoce zb
          > ierają dziś rodacy w GB).

Broniła nieprawidłowo, bo powinna używać argumentów, statystyk, a nie wyświechtanego "a was Murzynów biją".
          • kaz_nodzieja Re: Ideologiczne dwa ognie 23.09.16, 21:55
            Statystyki świadczyły przeciwko ludziom nazywanym w mediach "uchodźcami", więc czym mieliby się podpierać?
        • kirigiri Re: Ideologiczne dwa ognie 24.09.16, 10:04
          >>>>Polecam porównanie z uporczywym przedstawianiem przez Daily Mail i podobne media Polaków jako gwałcicieli, czego owoce zbierają dziś rodacy w GB

Bzdura. Jestem namiętną czytelniczką Daily Mail i o ile DM można dużo zarzucić w kwestii przekręcania rzeczywistości, to nigdy nie przestawiała Polaków jako gwałcicieli.
        • riki_i Re: Ideologiczne dwa ognie 25.09.16, 14:01
          paszczakowna1 napisała:

> Migracja nie jest wymysłem lewicy, tylko konsekwencją (w dużej mierze) zmian kl
          > imatycznych. Jest nieunikniona. Owszem, warto się zastanowic, jak zadbać w tej
          > sytuacji o poszanowanie praw kobiet, gejów, dzieci, acz bynajmniej nie widzę, b
          > y zagrożone one były w Niemczech, Szwecji czy Norwegii.

Czy Ty czytałaś jakiekolwiek studia kulturowe na temat np. mniejszości muzułmańskiej w Belgii? Ci ludzie (broń Boże nie żadni ekstremiści, zwykli najzwyklejsi muzułmanie, pokornie pracujący np. jako kierowcy taksówek) głęboko gardzą zachodnią kulturą. Gardzą Belgami, którzy oddają staruszków do domów starców, gardzą europejskimi kobietami i ich wyzwolonym stylem życia. Ta migracja rodzi równoległe społeczeństwa, które nie zintegrują się nigdy. Jak ich będzie większość, co z powodu demografii jest nieuniknione, narzucą swoje obyczaje i Twój świat bezpowrotnie upadnie. Tak jak upadł starożytny Rzym i Bizancjum.
          • kaz_nodzieja Re: Ideologiczne dwa ognie 25.09.16, 14:17
            Czy uda się odwrócić ten smutny trend i powrócić to "białej" (w większości) Europy? Czy już za późno na kroki wszelakie?
          • araceli Re: Ideologiczne dwa ognie 25.09.16, 16:10
            riki_i napisał:
            > lJak ich będzie większość,
            > co z powodu demografii jest nieuniknione,

Ja się zastanawiam po co klepać wciąż tę bzdurę?

www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj3nbHO2KrPAhWDa5oKHf8VAYUQFggeMAA&url=https%3A%2F%2Fwww.infona.pl%2Fresource%2Fbwmeta1.element.hdl_11089_3754%2Fcontent%2FpartDownload%2F35090789-38eb-38b2-a23e-11122dad132e&usg=AFQjCNFcLfw-tZJGqYMhquERXKfL6sv-Xg&sig2=6BHis7Wce2vxtxO7vSaM2g
            www.fzp.net.pl/spoleczenstwo-i-gospodarka/demografia-arabska-nie-coscie-mysleli
            www.trystero.pl/archives/3100#
    • lady-z-gaga Re: Ideologiczne dwa ognie 23.09.16, 19:29
      Naturalnie widzę Twoją tendencyjność, ale i tak muszę się zgodzić z tym, co piszesz.
      • triss_merigold6 Re: Ideologiczne dwa ognie 23.09.16, 19:33
        Przypomniało mi się, że już o tym pisałam tylko w skali mikro.
        forum.gazeta.pl/forum/w,567,151712299,151712299,Lewackie_poglady_konserwatywna_mentalnosc.html

Widzisz, prawica przynajmniej nie udaje, że reprezentuje moje interesy. Lewica (szeroko pojęta) udaje, że owszem.
        • lady-z-gaga Re: Ideologiczne dwa ognie 23.09.16, 19:44
          Ja nie wiem, czy po 89 roku u nas w ogole była prawdziwa lewica. Wszyscy po równo grają z klerem w cztery łapki.
          • riki_i Re: Ideologiczne dwa ognie 25.09.16, 14:09
            lady-z-gaga napisała:

> Ja nie wiem, czy po 89 roku u nas w ogole była prawdziwa lewica. Wszyscy po rów
            > no grają z klerem w cztery łapki.

Najlepszy news to Roman Kotliński, ex-naczelny antyklerykalnego tygodnika "Fakty i mity", który skrycie finansował Kościół (przynajmniej na papierze) setkami tysięcy złotych prywatnych darowizn na kościelną działalność charytatywno-opiekuńczą.
            • kaz_nodzieja Re: Ideologiczne dwa ognie 25.09.16, 14:14
              Niedobrze mi. Jeszcze trochę, a okaże się, że i Urban sypnął na KK.
        • xcv12 Re: Ideologiczne dwa ognie 23.09.16, 19:49
          Mam wrażenie (może niesprawiedliwe), że lewica uznała, że sprawa kobiet jest już załatwiona i już nic nie ma do roboty w tym temacie (kobieta może głosować, pracować, awansować, ma dostęp do aborcji i przynajmniej teoretycznie ma równe prawa i obowiązki w małżeństwie) i lewicowcy przerzucili się na inne, bardziej medialne tematy.
          • kaz_nodzieja Re: Ideologiczne dwa ognie 23.09.16, 19:56
            Kobiety powinny zadziałać agresywnie, ale tego nie zrobią bo to kobiety i wszelkie partie to wiedzą. Pomiauczą trochę, pozbierają w efekcie nic nie wartych podpisików i jak Burek z podkulonym ogonem z powrotem do garów, dzieciaka i męża.
    • mama303 Re: Ideologiczne dwa ognie 23.09.16, 19:38
      lewicy nie ma w sejmie. Za odrzuceniem projektu Nowackiej głosowało wielu posłów, także z PO, PSL, Kukiz. Ciekawostka: Kaczyński był przeciw odrzuceniu
      • triss_merigold6 Re: Ideologiczne dwa ognie 23.09.16, 19:49
        A co w tym ciekawego? Swego czasu Marek Jurek za parcie na projekt zaostrzający prawo zapłacił stanowiskiem marszałka Sejmu. Ja pamiętam wszystko z życia politycznego ostatnich 25 lat.
        • nickbezznaczenia Re: Ideologiczne dwa ognie 23.09.16, 21:08
          Jednak nie wszystko.
        • iwles Re: Ideologiczne dwa ognie 25.09.16, 19:30
          Triss, znowu przeinaczasz, Marek Jurek dobrowolnie (urazony ambicjonalnie, ze nie udalo sie przeglosowac zmian w Konstytucji) podal sie do dymisji.
          • livia.kalina Re: Ideologiczne dwa ognie 25.09.16, 19:48
            Nie tyle nawet podał się do dymisji, co na znak protestu odszedł z pis i założył własną partię (nowa prawica, czy jakoś tak). Jako, że marszałkiem był pisowskim to wychodząc z pis musiał przestać być marszałkiem.
          • araceli Re: Ideologiczne dwa ognie 25.09.16, 20:13
            iwles napisała:
            > Triss, znowu przeinaczasz, Marek Jurek dobrowolnie (urazony ambicjonalnie, ze
            > nie udalo sie przeglosowac zmian w Konstytucji
            ) podal sie do dymisji.

Przypomnijmy (bo to naprawdę istotne), że większość parlamentarną zdobyć mu się w tym głosowaniu udało. De facto PiS już raz całkowity (1000% całkowity) zakaz aborcji już raz przegłosował.
    • paszczakowna1 Re: Ideologiczne dwa ognie 23.09.16, 20:01
      W żadnym stopniu nie czuje sie zagrożona przez lewicę ani liberałów. To, ze ktoś występuje w obronie praw innych tobie nie zagraża, Triss, nawet gdy ty tych innych uważasz za niegodnych praw.
      • xcv12 Re: Ideologiczne dwa ognie 23.09.16, 21:02
        paszczakowna1 napisała:

> W żadnym stopniu nie czuje sie zagrożona przez lewicę ani liberałów. To, ze kto
        > ś występuje w obronie praw innych tobie nie zagraża

Ale ja też nie czuję się zagrożona, tylko olana.
        Bo w działaniu to wygląda tak, że utrzymanie uchodźców i pseudouchodżców kosztuje tyle, że gminę na nowe przedszkole już nie stać. Budżet nawet bogatych Niemiec nie jest z gumy. Mieszkam tutaj i dla mnie ważniejsze jest nowe przedszkole i szkoła w okolicy, zajęcie się galopującymi cenami wynajmu niż kolejni migranci, a dla lewicy - odwrotnie. Najwidoczniej mam inne priorytety.
        • kaz_nodzieja Re: Ideologiczne dwa ognie 23.09.16, 21:07
          Zwłaszcza, że nawet Niemcy nie radzą sobie z odróżnieniem uchodźcy od nie-uchodźcy. Nie radzą sobie z nimi, a cierpią jak zwykle - zwykli mieszkańcy i napastowane kobiety, w tym nastolatki.
    • kropkacom Re: Ideologiczne dwa ognie 23.09.16, 21:23
      Chyba już ustaliliśmy, że te drugie poglądy nie maja swojej reprezentacji we władzach. Nie ma dwóch ogni.
      • kropkacom Re: Ideologiczne dwa ognie 23.09.16, 21:27
        Jak rozumiem racjonalizujesz teraz to co się dzieje. Na zdrowie.
    • paloma_blauwinder Re: Ideologiczne dwa ognie 23.09.16, 22:41
      Triss, nie porównujesz prawicy z lewicą. Porównujesz lewicę klerykalną z lewicą bezbożną. Obie są z przekonania patriarchalne i wyznają aksjomat "głupia kobieto, już my wiemy lepiej, co dla ciebie dobre".
      • triss_merigold6 Re: Ideologiczne dwa ognie 23.09.16, 22:54
        Cherie, bardzo dobrze wiem, co z czym porównuję.
        Nie napisałam ani słowa o poglądach/programach ekonomicznych w/w, ich stosunku do roli państwa w gospodarce, czy skali redystrybucji dochodów, jaką popierają.
        Taki Korwin jest bezwzględnie konserwatywny obyczajowo i skrajnie liberalny w zakresie pomysłów ekonomicznych, darwinistyczny wręcz.
        Porównuję światopoglądową prawicę z ideologiczną triadą rodzina-państwo-kościół ze światopoglądową lewicą, stawiającą ideologicznie na równouprawnienie, wolność (do), gender, prawa mniejszości.
    • anorektycznazdzira [...] 24.09.16, 09:21
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • marzeka1 Re: Ideologiczne dwa ognie 24.09.16, 10:21
        "Ale najbardziej mnie vqrviają kobiety srające same pod siebie. "
        Anorektyczna, nie czytasz emamy?
        W to właśnie: sranie na siebie bawią się niektóre kobiety z chęcia: i w życiu, w realu, i w necie, na forum.
        I nie wiem, skąd masz wizję , że "prawdziwa kobieta" nie potrzebuje pomocy czy to w ciąży, czy karmiąca, czy pracująca, czy niepracująca. Różnimy się przecież, a nigdy przez głowę (także w trakcie tego, co miało na mnie wpływ) nie miałam takiej wizji kobiety. Ngdy.
        • anorektycznazdzira Re: Ideologiczne dwa ognie 24.09.16, 10:32
          Czytam, również stad wnioskismile
          Ale z "niepotrzebowaniem pomocy", to nie zrozumiałaś, uważam, że potrzebuje i że społeczeństwo w najlepszym swoim interesie powinno jej to zapewnić.
          • marzeka1 Re: Ideologiczne dwa ognie 24.09.16, 10:50
            Też uważam, że potrzebuje pomocy, ale brak tego przypisałaś jednej stronie, iż tak wieszczy. Wiesz sama, że różnimy się w wielu sprawach, ale będąc wg częsci "ciemnogrodem, konserwą" powinnam też mieć taką wizję roli kobiety: nie miałam nigdy, od ludzi, którzy mieli na mnie wpływ też nie miałam takiego przekazu. Żyję w tzw.męskim domu i musiałabym na głowę upaść, by na siebie zwalić obsługę 3 facetów, bo "jestem kobietą".
            I nie mam pojęcia, jak na to miałby wpływać fakt, że jestem wierząca.
    • edelstein Re: Ideologiczne dwa ognie 24.09.16, 13:53
      Co za bzdury.To,ze Niemcy przyjely uchodzcow nie oznacza,ze moje prawa znikly.
    • jesienna.nuta Re: Ideologiczne dwa ognie 25.09.16, 09:21
      "Mam wrażenie, że kobiety w Polsce (ale nie tylko) są przez podmioty życia politycznego (partie, stowarzyszenia, działaczy, publicystów) brane w ideologiczne dwa ognie, zostaje im wybór między dżumą, a cholerą."

Tak, ale to dotyczy tylko kobiet o bardzo małym rozumku. Krótko mówiąc - idiotek.
    • araceli Re: Ideologiczne dwa ognie 25.09.16, 09:45
      Napisała konserwatywna mieszczanka, gardząca kobietami (w tym rodzoną siostrą), lżąca je kiedy tylko wyjdą poza kuchnię i pracę max w budżetówce. Dla ciebie kobiety to macice na dwóch nogach - ważne są tylko 'prawa prokreacyjne', alimenciki i socjal ciągnięty od państwa. Rozwój, wpływ na świat, działalność? Nie, nie nie - macica, macica, macica!

Od Twoich wywodów chce się po prostu rzygać.
      • jesienna.nuta Re: Ideologiczne dwa ognie 25.09.16, 10:31
        To dla mnie?!
        Nie mam siostry big_grin
        A rzygaj sobie na zdrowie big_grin
      • edelstein Re: Ideologiczne dwa ognie 25.09.16, 11:13
        big_grin
      • triss_merigold6 Re: Ideologiczne dwa ognie 25.09.16, 11:43
        Prawa prokreacyjne to akurat m.in. prawo do edukacji seksualnej, dostępnej powszechnie antykoncepcji, prawo i możliwość terminacji ciąży, a więc dokładnie to, o co walczą feministki.
        • berber_rock Re: Ideologiczne dwa ognie 25.09.16, 15:02
          aaaa ;... i to za to ich tak nie lubisz? Bo jak dla mnie to walcza o sluszna sprawe. Chyba ze najezdzasz na nie, bo ciebie te problemy juz nie dotycza, wizc mozna sie powyzywac ...
    • berber_rock Re: Ideologiczne dwa ognie 25.09.16, 15:00
      Ale bzdety ..

Najbardziej jednak zaciekawil mnie ten "promowanie - w ramach równouprawnienia - opieki naprzemiennej kosztem kobiet".
      Mozesz mi wyjasnic, gdzie w opiece naprzemiennej widzisz koszt kobiet? Bo ja tak analiwzujac na sucho widze same zalety. Dziewczyny, ktore znaja temat z autopsji i z ktorymi mialam okazje na ten temat rozmawiac tez sobie to rozwiazanie chwala (przez porownanie do modelu polskiego, w ktorym jakby nie patrzec zawsze D z tylu).
      A zaliz wiec?
      A
      • riki_i Re: Ideologiczne dwa ognie 25.09.16, 15:32
        Opieka naprzemienna jest kosztem dzieci, a nie kobiet.
        • kotradykcja Re: Ideologiczne dwa ognie 25.09.16, 16:00
          Udowodnij, rikitiki big_grin
          Bo akurat tak się składa, że na tle dzieci "pirozwodowy" w opiece tradycyjnie -polskiej nasze, w opiece naprzemiennej, wyróżniają się
          A. dobrym samopoczuciem
          B. wynikami w nauce
          C. poczuciem bezpieczeństwa
          D. brakiem syndromu "biednego dziecka z rozbitego domu"
          A zatem?
          • vaikiria Re: Ideologiczne dwa ognie 26.09.16, 14:08
            Tylko to chyba jest inna zależność. Na opiekę naprzemienna decydują się rodzice w sytuacji, gdy nie ma żadnej patologii, a do tego oboje sa osobami dojrzałymi, zaangażowanymi w rodzicielstwo i nieskonfliktowanymi. I moim zdaniem już samo to pozytywnie wpływa na dziecko. A Triss to wiadomo - sąd ma zrobić tak, żeby jej było dobrze i wygodnie, dzieciak nieistotny.
            • kotradykcja Re: Ideologiczne dwa ognie 26.09.16, 23:02
              Nie zawsze. Znam przypadki ON w sytuacji konfliktu. I mimo wszystko dzieci funkcjonowały lepiej.
              Ale to taki off top wink
    • kotradykcja Re: Ideologiczne dwa ognie 25.09.16, 15:43
      Było dobrze, dobrze, dobrze, ale musiałaś pieprznąć jak łysy grzywką o tej opiece naprzemiennej big_grin
      Bo nie dotrze do Ciebie, że nie chodzi o "koszt" kobiety ani mężczyzny, nie chodzi o to żeby mamusi było miło ani tatusiowi. Chodzi o prawo dziecka żeby nadal mieć mamę oraz tatę po równo.
      Ale zostawmy Twoje fobie w tym zakresie.
      Jeden komentarz.
      W Polsce NIE MA lewicy. Żadnej.
      Tak poza tym to wyjątkowo zgadzam się z Tobą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka