Dodaj do ulubionych

Tarczyca wyniki przed i po tabletce

27.09.16, 18:15
Wyszła mi niedoczynność - tsh 9,79 na badaniu przed euthyroxem.

Dzień po poszłam zrobić po 125 mg euthyroxu - tsh wyszło 11,33.

Byłam pewna, że po tabletce tsh wyjdzie o wiele niższe - bo mi tak ostatnio pisalyscie. A tu wyższe wyszło? O co kaman?
Obserwuj wątek
    • wuika Re: Tarczyca wyniki przed i po tabletce 27.09.16, 18:18
      Np. o to, że substancja czynna euthyroxu nie działa od strzału? suspicious Np. spokojnie można brać o różnych porach dniach, byle tabletka rozpuściła się w pustym żołądku, bo do pełnego stężenia (a co za tym idzie - do ew. jego spadku, jeśli ktoś zaprzestaje brania tabletek) trzeba kilku dni.
      • wuika Re: Tarczyca wyniki przed i po tabletce 27.09.16, 18:22
        I jak niżej napisano - na samo ustabilizowanie trzeba jeszcze więcej czasu niż na uzyskanie sensownego stężenia we krwi.
    • milka_milka Re: Tarczyca wyniki przed i po tabletce 27.09.16, 18:18
      Może wpadłaś w niestabilną fazę? Moje dziecko ostatnio będąc na swojej normalnej dawce miało TSH 19, tydzień później 30. Ustabilizowało się po podniesieniu dawki i spadło bardzo ładnie do ok. 1, ale trwało to pewnie ze dwa miesiące.
    • elle-hivernale Re: Tarczyca wyniki przed i po tabletce 27.09.16, 18:34
      W zależności od endo badania miałam robić od 4 do 6 tygodni po zmianie dawki. Lekarz kazał Ci zrobić badania następnego dnia po rozpoczęciu leku czy to twój pomysł?
      • shell.erka Re: Tarczyca wyniki przed i po tabletce 27.09.16, 18:38
        Szczerze - chciałam polepszyć wynik - potrzebuje zaświadczenie przed zabiegiem. Stwierdziłam, że jeśli zrobię po tabletce, to zgodnie z tym co pisalyscie, że tabsy fałszuja wynik, wynik będzie lepszy. A tu kupa. Jest gorszy.
        • wuika Re: Tarczyca wyniki przed i po tabletce 27.09.16, 18:46
          Ale nie po jednym dniu suspicious Inna sprawa: chcesz sobie zrobić kuku, skoro zamierzałaś poddać się czemuś tam z zafałszowanymi wynikami?
          • shell.erka Re: Tarczyca wyniki przed i po tabletce 27.09.16, 18:51
            Łoboże, równie dobrze mogłabym nie wspominać o tarczycy. Czuję się super, wyniki badań zleconych przed zabiegiem są super.
            Trudno zgrać w czasie termin zabiegu i termin idealnych wyników tarczycy.
    • lieu Re: Tarczyca wyniki przed i po tabletce 27.09.16, 18:36
      Wg mojego lekarza trzeba sprawdzać trójkę tarczycowa, samo TSH nic nie znaczy
      • shell.erka Re: Tarczyca wyniki przed i po tabletce 27.09.16, 18:39
        Sprawdziłam - poniżej normy. Nie tak jak tsh, ale poniżej. I przed i po tabletce.
        • wuika Re: Tarczyca wyniki przed i po tabletce 27.09.16, 18:47
          Ale to też niedobrze. Może nie lecz się sama, tylko posłuchaj lekarza?
          • shell.erka Re: Tarczyca wyniki przed i po tabletce 27.09.16, 18:56
            Ale czego mam posłuchać? Klasyczna niedoczynność. W lipcu miałam rzut Hashimoto i straszna nadczynność. Fatalnie się czułam, morfologia tragiczna. Zależało mi na dobrych wynikach przed operacja, więc się wzięłam za siebie, dawkę euthyroxu zmniejszyłam i chyba przefobrzylam. Teraz zwiększyłam i tyle. To samo usłyszę od endo. Żeby zwiększyć dawkę. Gdyby morfologia i inne parametry były kiepskie sama na stół bym się nie pchala, ale nie będę znowu przekładać terminu i badać tarczycy co 2 tygodnie tylko dla cyferek.
    • kai_30 Re: Tarczyca wyniki przed i po tabletce 27.09.16, 19:12
      Po pierwsze - zmniejszanie samodzielnie dawki przy rzucie Hashimoto to bardzo głupi pomysł, skutkujący kompletnym rozwaleniem hormonów, no ale to już wiesz. Po drugie - w robieniu badań nie-po-tabletce chodzi o trójkę tarczycową, nie o samo TSH, a dokładniej o ft3 i ft4, bo one reagują natychmiast. TSH jest dość labilne i tak naprawdę pokazuje stan sprzed kilku tygodni (dlatego właśnie lekarze każą odczekiwać te 4-6 tygodni po zmianie dawki).

• shell.erka Re: Tarczyca wyniki przed i po tabletce 27.09.16, 19:28
        Po 7 latach choroby naprawdę sądzę, że znam swój organizm i chorobę bardziej niż poznańscy endo.
        Trafiłam na jedną sensowną, która znała temat i pierwsza oswiecila mnie w tematach okolohashi typu pierwiastki, wchłanianie, dieta itp itd.

Reszta zlecala najczęściej samo tsh, kazała olewac resztę i dobierala dawkę leków wg swoich widzimisię, nie słuchając moich sugestii i uwag.

Niestety p. Doktor zmieniła placówkę i nie chce mi się szukać jej po całym mieście.

Nie będę płacić co 3 mce - co tyle robię badania mniej więcej, kiedy czuje ze się coś zmienia, 150 zł tylko po to, żeby zlecił mi tsh - które i tak muszę zrobić prywatnie, bo skierowanie od prywatnego. I powiedział, to co wiem.
        Raz w roku idę na usg. I tyle.
        • wuika Re: Tarczyca wyniki przed i po tabletce 27.09.16, 20:31
          I pomimo tej świetnej wiedzy i samodzielnego prowadzenia poważnej jakby nie było choroby, nadal nie wiesz, jak są wchłaniane lekarstwa i jak one rzutują na wyniki badań (w jakim czasie)? suspicious
          • shell.erka Re: Tarczyca wyniki przed i po tabletce 28.09.16, 06:46
            Nie nie. Ty nie zrozumiałas najwyraźniej o co mi chodziło w pierwszym poście. Nie chodziło mi o natychmiastowa poprawę wyników po zmianie dawki. Nie. Normalnie zrobiłabym badanie ponownie za około miesiąc, żeby sprawdzić jak tam tsh i towarzystwo się zaprzyjaźnia z dawka.

Tu w tym momencie, zależało mi na zafalszowaniu wyników, bo pamiętałam, jak mi pisalyscie, że nie bierze się tabletki w dniu badania, bo zaburza mocno obraz / wyniki i stąd zapewne wg was była wtedy ta nadczynność, której z pewnością wg was nie miałam (mimo że wszystko na to wskazywało).
            Myślałam, że może macie rację i jakimś cudem po tabletce przed badaniem, wynik będzie lepszy. A tu kupa. I w zasadzie mój wątek był o tym, że wynik po tabletce i wynik bez tabletki są w zasadzie tak samo miarodajne i żebyście głupot następnym razem nie pisały, że można sobie wynik wsadzić w tylek. Bo nie trzeba go wsadzac. Można się nim jak najbardziej posilkowac w ramach diagnozy.
            • milka_milka Re: Tarczyca wyniki przed i po tabletce 28.09.16, 06:55
              No ale z jakiejś przyczyny lekarze każą robić przed tabetką, prawda? Nawet samo TSH.
              • shell.erka Re: Tarczyca wyniki przed i po tabletce 28.09.16, 08:27
                Nie wszyscy. Niektórzy poprostu pytają, czy wyniki przed, czy po.
            • kai_30 Re: Tarczyca wyniki przed i po tabletce 28.09.16, 11:04
              No ale nie zarejestrowałaś, że wszyscy mówią o badaniu całej trójki tarczycowej, a nie samego TSH i w związku z tym to badanie przed tabletką?
              • shell.erka Re: Tarczyca wyniki przed i po tabletce 28.09.16, 12:36
                Ale cała trójke zbadalam i cała trójka wcale się znacząco nie zmieniła a już napewno nie na korzyść.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka