Dodaj do ulubionych

Ooo, Sobecka grubo

08.10.16, 11:24
Brawo, jechać po ruskim agencie. I najciekawsze wytłuściłam:

Poseł Anna Sobecka wystosowała 7 października list otwarty do Antoniego Macierewicza, szefa MON, w obronie osób popierających obywatelski projekt ustawy w pełni chroniący życie w Polsce. Przytaczamy go w całości:

Szanowny Panie Ministrze!

6 października br. to dzień, który niechlubnie zapisze się na kartach historii Polski jako ten, w którym zaprzepaszczono szansę obrony najbardziej bezbronnych, polskich nienarodzonych dzieci.

Co więcej, w tym kompromitującym dla Pana Ministra i części moich kolegów dniu nie skorzystał Pan Minister z prawa do milczenia. Wręcz przeciwnie. W cotygodniowym felietonie dla Telewizji Trwam próbował Pan Minister wybielić się, a nawet obrócił to haniebne wydarzenie w sukces. Imputował Pan Minister, że popieranie projektu zakazującego aborcji jest opowiedzeniem się przeciwko ochronie życia poczętego.

Do tej pory starałam się nie zabierać głosu w tej sprawie i nie krytykować osób, którym zabrakło odwagi, aby poprzeć ten projekt ustawy i opowiedzieć się za życiem, ale słowa Pana Ministra przelały czarę goryczy.

Wypowiedź Pana Ministra jest nie tylko niegodziwa i kłamliwa, ale to także policzek w twarz wymierzony blisko pół miliona obywatelom, którzy podpisali się pod projektem ustawy. Swoją wypowiedzią zlekceważył Pan Minister ponad 200 tys. osób, które szły w Marszach dla Życia, oraz kilkudziesięciu parlamentarzystów, którzy bronili nienarodzonych dzieci.

Z niedowierzaniem obejrzałam felieton Pana Ministra i zastanawiam się, czy jest jeszcze sens naszej wspólnej pracy w jednym klubie poselskim. Mając na uwadze powyższe, w imieniu tych wszystkich osób, które zaangażowały się w ochronę życia poczętego, oczekuję publicznych przeprosin od Pana Ministra.

Z poważaniem

Anna Sobecka

gosc.pl/doc/3485426.Sobecka-do-Macierewicza-To-niegodziwe
Obserwuj wątek
    • milva24 Re: Ooo, Sobecka grubo 08.10.16, 11:29
      Ja się cały czas zastanawiam nad jednym. Naprawdę ci najbardziej radykalni z ruchów pro-life są przekonani, że jeśli zakażą prawnie aborcji to jej w Polsce zupełnie nie będzie? I jeszcze nie wiem czy to naiwność czy wyparcie.
      • fragile_f Re: Ooo, Sobecka grubo 08.10.16, 11:33
        Oni nie wierzą w statystyki podziemia aborcyjnego, im się wydaje ze w Polsce jest 100 aborcji rocznie.
        • 1elka26 Re: Ooo, Sobecka grubo 08.10.16, 11:38
          fragile_f napisała:

> Oni nie wierzą w statystyki podziemia aborcyjnego, im się wydaje ze w Polsce je
          > st 100 aborcji rocznie.

A kto prowadzi statystki podziemia aborcyjnego? Rzucanie liczbami - 100 tysiecy aborcji jest tak samo prawdopodobne jak to, że lewica ma coś mądrego do zaoferowania Polakom.
          A dlaczego tylko 100 tysiecy, a nie 200 tysięcy?
          • milva24 Re: Ooo, Sobecka grubo 08.10.16, 11:43
            Ale dl mnie osobiście nie ma znaczenia czy to jest 20, 50 czy 100 tysięcy. Na pewno jest podziemie aborcyjne i te legalne usunięcia to jest kropla w morzu. Może więc ruchy pro-life nie zaczną walki z podziemiem aborcyjnym?
            • milva24 Re: Ooo, Sobecka grubo 08.10.16, 11:44
              * Dlaczego więc ruchy pro-life nie zaczną walki z podziemiem aborcyjnym.?
          • fragile_f Re: Ooo, Sobecka grubo 08.10.16, 11:44
            "Zgodnie z raportem CBOS z 2013 r. co czwarta Polka zdecydowała się na przerwanie ciąży. Według informacji Federacji na rzecz Kobiet i Planowania Rodziny każdego roku w Polsce wykonuje się ponad 100 tys. aborcji, z czego tylko kilkaset jest legalnych."

a tu link do badań CBOS:

www.cbos.pl/SPISKOM.POL/2013/K_060_13.PDF

Co najzabawniejsze - najczęściej ciąże przerywały kobiety z podstawowym i średnim wykształceniem, mieszkanki wsi i małych miast. Czyli klasyczny elektorat PISu. Daje do myślenia.
            • milva24 Re: Ooo, Sobecka grubo 08.10.16, 11:47

> Co najzabawniejsze - najczęściej ciąże przerywały kobiety z podstawowym i średn
              > im wykształceniem, mieszkanki wsi i małych miast. Czyli klasyczny elektorat PIS
              > u. Daje do myślenia.
              >
              Słabsze pojęcie o antykoncepcji i gorszy dostęp do niej, również tej awaryjnej to większe szanse na wpadkę.
          • owmordke Re: Ooo, Sobecka grubo 08.10.16, 11:49
            To sie oblicza tak: we wszystkich krajach sasiednich gdzie prowadzone sa statystyki na 1 urodzone dziecko przypada od 2 do 0,5 aborcji. U nas rodzi sie jakies 350 000 dzieci rocznie. Nawet zakladajac wspolczynnik duzo nizszy w stylu 7:1 (urodzenia:aborcje), daje to 50 000 aborcji. Dodatkowo aborcja w Polsce nie jest karana, w prasie jest duzo ogloszen w stylu "wywolywanie miesiaczki", sa przygraniczne kliniki gdzie zatrudnia sie mowiacy po polsku personel. Podaz jest duza, a podaz jest przeciez jedynie odpowiedzia na popyt.
          • livia.kalina Re: Ooo, Sobecka grubo 08.10.16, 12:23
            A możesz się odnieść do pytania? Serio wierzysz, że liczba aborcji się zmniejsza w przypadku całkowitego zakazania jej legalnego przeprowadzania?
            • milva24 Re: Ooo, Sobecka grubo 08.10.16, 12:41
              Ja myślę, że w tym przypadku realnie zmniejszyłaby się liczba urodzeń. Może nie kolosalnie ale zauważalnie. Kobiety, które decydują się na ciążę koło 40 (a sporo znam takich, są to zazwyczaj kolejne dzieci) mogą zrezygnować ze starań. Również te, które cechowały się pewną "otwartością na nowe życie" mogą zacząć się bardziej zabezpieczać i z tej otwartości zrezygnować w obawie o losy dzieci już urodzonych w przypadku śmierci matki w wyniku ciąży lub pogorszenia się ogólnej sytuacji w przypadku urodzenia dziecka ciężko upośledzonego.
              • szarsz Re: Ooo, Sobecka grubo 08.10.16, 17:19
                Nie wiem, jak dużo takich kobiet będzie, ale ja z pewnością. Trzeciego dziecka nie mam z dwóch powodów: nie mam już sił, to raz, boję się chorób, to dwa.
                • milva24 Re: Ooo, Sobecka grubo 08.10.16, 17:25
                  Ja też i jeszcze ze dwie znajome z którymi rozmawiałam. Jedna dziewczyna w drugiej ciąży, lat 40, na szczęście już z dobrymi wynikami amniopunkcji mowiła, że gdyby została zaostrzona ustawa, choćby i ten przymus rodzenia ciężko upośledzonych dzieci to ona w życiu by się nie zdecydowała na tę ciążę.
      • wheels.of.steel Tu nie chodzi o to, że i tak podziemnie będzie 08.10.16, 13:25
        Chodzi o to, że działacze pro-life nie chcą ręki przykładać do jakichkolwiek legalnych aborcji, bo uważają że państwo nie powinno aborcji legitymizować. A z pewnością wiedzą, że podziemia nigdy się nie zlikwiduje.
        • szarsz Re: Tu nie chodzi o to, że i tak podziemnie będzi 08.10.16, 14:04
          Blabla, lepiej przykładać rękę do upodlenia kobiet i pozbawić je opieki medycznej w tym czasie.
    • anorektycznazdzira Re: Ooo, Sobecka grubo 08.10.16, 11:33
      Serio???
      No tak, oni na tym samym "poziomie" na jakim usiłują prowadzić dyskurs publiczny także rozmawiają między sobą big_grinbig_grin
      Jest nadzieja, że reakcja opier***noego będzie również na ich poziomie.

BTW, kto widział jakieś marsze życia, gdzie by szło 200 tys osób, coś przegapiłam???
      • milva24 Re: Ooo, Sobecka grubo 08.10.16, 11:39
        Były jakieś marsze dla życia i rodziny na wiosnę ale nie typowo pod hasłem "stop aborcji".
      • rorzrzutny Re: Ooo, Sobecka grubo 08.10.16, 11:57
        anorektycznazdzira napisała:

> Jest nadzieja, że reakcja opier***noego będzie również na ich poziomie.

Nie będzie żadnej reakcji. On jest psychopatą, ale głupcem nie jest.
      • paszczakowna1 moja interpretacja 08.10.16, 12:05
        > No tak, oni na tym samym "poziomie" na jakim usiłują prowadzić dyskurs publiczn
        > y także rozmawiają między sobą big_grinbig_grin

Nie nazwałabym listu otwartego w tygodniku o największym nakładzie w Polsce "rozmawianiem między sobą".

Moja interpretacja afery z ustawa antyaborcyjną po lekturze strony "Gościa niedzielnego" (przypominam raz jeszcze: tygodnik o największym nakładzie w Polsce, rozdawany we wszystkich kościołach): Episkopat (który ma duży wpływ na szeregowych posłów PiS) rozmyślnie wpuścił Kaczyńskiego na minę. Zanalizowali ostatnie poczynania PiS, misiewiczów i ogólną niekompetencję i doszli do wniosku, że za duzo jabłek włożyli do jednego koszyka, i to zapewnie dziurawego. A do tego po czarnym proteście pojawiła się im przed oczami straszna wizja.

A CO, JEŚLI...

...po PiS dojdzie do władzy nie przyjemna, oswojona, hojna PO, tylko mniej sympatyczni (acz zapewnie też do oswojenia z czasem) technokraci z .Nowoczesnej, którzy zapowiadają otwartym tekstem, że nie będą finansować religii w szkołach? I to technokraci w sojuszu nie z sympatyczną PO, która by na takie bezeceństwa nie pozwoliła, tylko z bytem już zupełnie potwornym, młodą lewicą, która może wyłonić się z Razem, Inicjatywy Polskiej, z ewentualnym udziałem Biedronia? I to nie kiedyś tam, w bliżej nieokreślonej przyszłości, tylko, jeśli PiS dłużej porządzi, już za kilka lat?

Jeśli mam rację (a sądzę, że mam wink ), będziemy oglądać zdecydowany odwrót KK od oszustów i hipokrytów z PiS. Za pół roku się okaże, że nigdy ich nikt nie popierał.
        • lusitania2 Re: moja interpretacja 08.10.16, 13:00
          paszczakowna1 napisała:

> Jeśli mam rację (a sądzę, że mam wink ), będziemy oglądać zdecydowany odwrót KK
          > od oszustów i hipokrytów z PiS. Za pół roku się okaże, że nigdy ich nikt nie po
          > pierał.

imo w swoim rozumowaniu:
          a) mocno nie doceniasz chciwości i
          b) grubo przeceniasz inteligencję
          panów w fioletowych sukienkach.
          Za pół roku piss udobrucha kler et consortes ustawą zakazującą aborcji z powodu uszkodzenia wad płodu i obie strony będą trwały we wzajemnym uścisku dopóki katastrofa budżetowa nie zdmuchnie pissu ze sceny politycznej.
          • zona_glusia Re: moja interpretacja 08.10.16, 13:24
            lusitania2 napisał:
            > imo w swoim rozumowaniu:
            > a) mocno nie doceniasz chciwości
            Kto im tyle da, jak nie PiS:
            wawalove.pl/Ogromna-dotacja-dla-Swiatyni-Opatrznosci-Bozej-Od-Ministerstwa-Kultury-a24238?src01=6a4c8&src02
            Wydaje się, że PO dawało mniej i będzie dawać mniej w przyszłości, jeśli kiedykolwiek będzie jeszcze rządzić, bo na razie Schetyna idzie drogą Millera.
            • paszczakowna1 Re: moja interpretacja 08.10.16, 15:53
              Wydaje mi się, że nie doceniacie sum, które idą corocznie na:
              * katechetów w szkołach (w wiekszości ksieży i zakonnice)
              * kapelenów wojskowych
              * kapelanów szpitalnych, pożarniczych, itp itd
              * dotacje do fundacji kościelnych
              * emerytury księży

A z drugiej strony, jakie są przychody z majatków kościelnych i z tacy.

To są prawdziwe pieniądze, nie jakieś tam drobne kilkadziesiąt milionów. Niebezpieczeństwo, że dojdzie do władzy ktoś, kto się do tego dobierze (a do tego z poklaskiem obywateli), jest znacznie bardziej istotną sprawą niż to, czy rządzi PiS czy inna prawica.

I jednak zakładam u części wyżej postawionego kleru szczyptę inteligencji. Od początku mnie dziwiło tak mocne wsparcie PiS - chyba się nie zorientowali, z jakimi idiotami mają do czynienia (a i część biskupów intelektem nie błyszczy, zgadzam się). Nie upieram się, że koniecznie tę całą sprawę z projektem Ordo Iuris zaaranżowali, ale gdy się zdarzyła, jest to dobry moment, by się od PiS odciąć i zachować twarz. (W odcinaniu się od niewygodnych polityków maja wprawę wielowiekową).
              • lusitania2 Re: moja interpretacja 08.10.16, 16:39
                przypomnę ci ten wątek za pół roku.
                • szarsz Re: moja interpretacja 08.10.16, 17:25
                  Dokładnie, to było tylko takie delikatne pokazanie pazurków, zaraz sobie dadzą po buziaku i znowu zapanuje zgoda.
          • anorektycznazdzira Re: moja interpretacja 08.10.16, 16:35
            mogę się podpisać, do "wyrafinowanej strategii" pis mam stosunek z grubsza taki, jak do opowieści o lądowaniu ufo w Emilcinie. A do inteligencji Komitetu Centralnego KRK taki, jak do cudu w Sokółce.
            Towarzystwu peron odjechał dawno temu, to co ich trzyma w kupie to interesy.
            Skończy się kasa (wszelka) i zaczną społeczne niepokoje, to się skończy ich sojusz, ale wcześniej politycy złożą daninę w tej walucie, w której KC miał to od początku obiecywane.
            • paszczakowna1 Re: moja interpretacja 08.10.16, 17:10
              >Towarzystwu peron odjechał dawno temu, to co ich trzyma w kupie to interesy.

Ale te interesy wbrew pozorom nie są wspólne, w tym sęk. Nie ma scenariusza, w którym by KK na sojuszu z PiS dobrze wyszedł.

>Skończy się kasa (wszelka) i zaczną społeczne niepokoje,

Mnie się zdaje, że społeczne niepokoje to już się zaczęły.
              • szarsz Re: moja interpretacja 08.10.16, 17:17
                > Nie ma scenariusza, w którym by KK na sojuszu z PiS dobrze wyszedł.

Kasa, misiu, kasa. Nasi purpuraci liczą wyłącznie kasę. Sądzę, że im w ogóle nie chodzi o zakaz aborcji i wykorzystają sprawę do tego, by wyciągnąć jeszcze więcej. Jak im PiS da, to i z ambony się coś głupiego powie i będzie git.
                • paszczakowna1 Re: moja interpretacja 08.10.16, 19:18
                  >Kasa, misiu, kasa. Nasi purpuraci liczą wyłącznie kasę. Sądzę, że im w ogóle nie chodzi o zakaz aborcji i wykorzystają sprawę do tego, by wyciągnąć jeszcze więcej. Jak im PiS da, to i z ambony się coś głupiego powie i będzie git.

Pożyjemy, zobaczymy. KK na za wszystko też sobie pozwolic nie może. I tak zarobił poważne minusy.
              • anorektycznazdzira Re: moja interpretacja 08.10.16, 22:50
                "Nie ma scenariusza, w którym by KK na sojuszu z PiS dobrze wyszedł."
                Co konkretnie masz na myśli?
                Bo ja uważam, że kk w ogóle nie bierze pod uwagę długofalowych skutków swoich działań. A przynajmniej ich decyzyjna wierchuszka nie bierze. Tam się nie myśli w kategoriach, że ludzie odpłyną z kościoła czy jakieś takie. Kierują się przekonaniem, że mają rację nadaną przez boga i drugim przekonaniem, że dobro kościółka uber ales, czyli można robić nawet świństwa i łoić kasę nieprzyzwoicie, o ile to wzmocni ich instytucję.
                Długofalowego planu, jak prawda czy szacunek nie mają.
                • paszczakowna1 Re: moja interpretacja 08.10.16, 23:42
                  >Nie ma scenariusza, w którym by KK na sojuszu z PiS dobrze wyszedł.
                  >Co konkretnie masz na myśli?

Scenariusz hiszpański (przyspieszony) jest najbardziej prawdopodobny. PiS, skompromitowany do reszty, traci władzę, ludzie sa wściekli, a wściekli ludzie lubią mieć kogoś, kogo można o wszystko winić (w tym przypadku nie bez racji).

>Bo ja uważam, że kk w ogóle nie bierze pod uwagę długofalowych skutków swoich działań. A przynajmniej ich decyzyjna wierchuszka nie bierze.

W ogóle to biora. tylko polscy biskupi są teraz wyjątkowo marnej jakości. Kiedyś uważali, by się nikomu zbytnio politycznie nie narazić, bo to nieopłacalne, a poza tym byli tam ludzie inteligentni.
    • 1elka26 Re: Ooo, Sobecka grubo 08.10.16, 11:45
      "ruski agent"? mądrzy ludzie mówią, że najgłosniej krzyczą "łapaj złodzieja" ci, którzy sami mają sporo za uszami.
      • paszczakowna1 Re: Ooo, Sobecka grubo 08.10.16, 11:54
        Dokładnie, słonko, dokładnie.
        • 1elka26 Re: Ooo, Sobecka grubo 08.10.16, 12:03
          paszczakowna1 napisała:

> Dokładnie, słonko, dokładnie.
          >

Dokładnie. Zwłaszcza ci, eufemistycznie okreslani jak TW. OO, oni dużo krzyczą - szczególnie o niszczeniu demokracji, "ruskich agentach" w rządzie itp.
      • rorzrzutny W rzeczy samej - Antek krzyczy jak nikt inny. n/t 08.10.16, 11:59

• livia.kalina Re: Ooo, Sobecka grubo 08.10.16, 15:02
        >"ruski agent"? mądrzy ludzie mówią, że najgłosniej krzyczą "łapaj złodzieja" ci, którzy sami mają sporo za uszami.
        I dlatego Macierewicz tyle pie... (gwara poznańska) o agentach?
    • szarsz Re: Ooo, Sobecka grubo 08.10.16, 11:48
      > zastanawiam się, czy jest jeszcze sens naszej
      > wspólnej pracy w jednym klubie poselskim.

Mów mi "wróż Maciej" wink
      Jaka piękna katastrofa. A jeszcze tydzień temu bylam taką pesymistka...
      • lellapolella Re: Ooo, Sobecka grubo 08.10.16, 17:29
        Szarsz, dla mnie też ten fragment zabrzmiał jak najpiękniejsza muzykawink
    • fragile_f Re: Ooo, Sobecka grubo 08.10.16, 12:03
      A o nas się nie martw kochana, to przecież was prezes zrobił własnie w ciula big_grin

BTW czy to tylko moje odczucie, czy memy pisiurów i zygotarian są okrutnie czerstwe?
      • 1elka26 Re: Ooo, Sobecka grubo 08.10.16, 12:10
        fragile_f napisała:

> A o nas się nie martw kochana, to przecież was prezes zrobił własnie w ciula big_grin

Taki jest przekaz dnia? Co to jednak znaczy brak dojścia do miarodajnych źródeł.
        • fragile_f Re: Ooo, Sobecka grubo 08.10.16, 12:14
          Biorąć pod uwagę kwik proliferów na fb PISu, to raczej zostaliście wyrolowani bez wazeliny smile

Przypomnij mi, dlaczego posłowie prolife głosowali za odrzuceniem, mimo że dzień wcześniej bronili projektu jak własnych jader?
          • paszczakowna1 Re: Ooo, Sobecka grubo 08.10.16, 12:36
            Żeby zrobić na złość opozycji!!! Taki był plan od początku, wy głupie lewaki!!!111
    • cosmetic.wipes Re: Ooo, Sobecka grubo 08.10.16, 12:04
      A ty się opowiadasz po stronie oszołomów czy radykałów?
    • paloma_blauwinder Re: Ooo, Sobecka grubo 08.10.16, 12:04
      Celnie i zasłużenie. Ciekawe, czy Wódz zdecydował już na którym froncie chce dostać ostateczne baty. Bo chyba już powoli dociera, że niekorzystnie jest je dostawać z obu stron na razbig_grin
      • paszczakowna1 Re: Ooo, Sobecka grubo 08.10.16, 16:45
        Jak się nie obrócisz, d... z tyłu i ktoś w tę d... może kopnąć.
    • cosmetic.wipes Re: Ooo, Sobecka grubo 08.10.16, 12:39
      Zrozumiałam, dziękuję za wyjaśnienia.

Jesteś radykalnym oszołomem więc nie możesz się rozdwoić.
    • jdylag75 Re: Ooo, Sobecka grubo 08.10.16, 14:03
      Niezle, kobieta pisze do goscia, ktory w sposob planowy
      • jdylag75 Re: Ooo, Sobecka grubo 08.10.16, 14:04
        Cd moze rozpoczac unicestwianie zycia, poniewaz dysponuje wojskim i uzbrojeniem.
        Naprawde trzeba miec rozklejona psychikę zeby nie widziec absurdu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka