Dodaj do ulubionych

Świetne grafiki

18.10.16, 13:01
deser.gazeta.pl/deser/56,111858,20816056,kto-tu-nad-kim-ma-kontrole-polski-grafik-pokazuje-prawde-o,,1.html#BoxDesImgZ14&a=47&c=46
https://bi.gazeta.pl/im/47/da/13/z20816199IH.jpg

https://bi.gazeta.pl/im/4a/da/13/z20816202IH.jpg

https://bi.gazeta.pl/im/3f/da/13/z20816191IH.jpg

ma facet talent smile
Obserwuj wątek
    • triismegistos Re: Świetne grafiki 18.10.16, 14:19
      Zam te grafiki. Świetnie wpisują się w trynd płakania nad tymi strasznymi czasami, które nastały i jako takie są przez wielu ludzi jako prawda objawiona. Niektóre rysunki Kuczyńskiego są całkiem trafne ale te biadolące nad mediami społecznościowymi niezmiernie mnie śmieszą.
      • beataj1 Re: Świetne grafiki 18.10.16, 14:25
        Bo jak wiadomo przed nastaniem komórek/telewizji/radia etc etc to ludzie pasjami prowadzili ze sobą przy stole lub przy innych okazjach filozoficzne dyskusje o sensie życia.
        A teraz panie dramat i nikt się ze sobą nie komunikuje.
      • memphis90 Re: Świetne grafiki 18.10.16, 14:42
        Bardzo dobrze wyraziłaś to, co ja czułam, patrząc na te grafiki.
    • cosmetic.wipes Re: Świetne grafiki 18.10.16, 14:44
      Bardzo dosłowne. I to nie jest zaleta.
    • nangaparbat3 Re: Świetne grafiki 18.10.16, 15:32
      Dwie pierwsze bardzo mi sie podobają, ta z wyspami juz nie.
      Co do biadolenia nad mediami spolecznościowymi, to chcialam zauważyć, że sa juz badania, ktorych wyniki jasno wykazują obnizenie sie poziomu empatii studentow w stosunku do ich rowiesnikow sprzed sprzed 20 lat. W szkole obserwujemy to od parunastu lat, prosiliśmy ludzi z naszego uni., żeby zbadali, wlasciwie nas wyśmiali, no to inni badają.
      • triismegistos Re: Świetne grafiki 18.10.16, 15:38
        A udowodniono związek przyczynowo- skutkowy między rozwojem mediów społecznościowych a spadkiem tejże empatii?
        • nangaparbat3 Re: Świetne grafiki 18.10.16, 16:09
          Pośrednio mozna wywnioskowac - jeśli znacząco ograniczasz liczbe kontaktow twarzą w twarz, zwlaszcza w okresie rozwoju mozgu, trudno nie sądzić, że na poziomie czysto biologicznym mozg rozwinie się tak samo, jak u osoby mającej liczbę kontaktow w miare podobną do tej, jaką sie mialo przez ostatnie kilkaset tysiecy lat.
          Gdzies czytalam, ze matki o żywszej mimice maja inteligentniejsze dzieci - to wydaje mi się mniej oczywiste, i niestety nie pamiętam, kto i gdzie o tym pisal, natomiast na pewno pisano o tym jak o fakcie stwierdzonym naukowo.
          W sumie zadne halo - dziecko trzymane od urodzenia w ciemnosciach bedzie ślepe. Inne organy tez potrzebuja odpowiedniej stymulacji, zaden ekran odpowiedni nie jest.
          • triismegistos Re: Świetne grafiki 18.10.16, 16:20
            A w jaki sposób media społecznościowe ograniczają kontakty twarzą w twarz w okresie rozwoju mózgu? Bo fejsbuk fejsbukiem, ale do szkoły chodzić trzeba.
            Co do przykładu inteligentnych dzieci mimicznych matek- udowodniono korelację, czy związek przyczynowo- skutkowy? Bo sama korelacja równie dobrze może oznaczać, że inteligentne kobiety sa bardziej mimiczne, a że inteligencję dziedziczy się po kądzieli...
            • nangaparbat3 Re: Świetne grafiki 18.10.16, 16:30
              Co do matek, to raczej pisano o korelacji, chociaz nie przysiegnę.
              Co do malych dzieci i rozwoju mozgu - przeciez to ematki kupuja czterolatkom tablety. Sadzaja dwulatki przed monitorem i puszczają "bajki". Oczywiscie nie chodzi tylko o media spolecznosciowe, ale o elektronike w ogole. Dziecko, zresztą nie tylko dziecko, rozwija się przez angazowanie roznych zmysłow i dzialanie. Juz sie czuję jakbym wyważala otwarte drzwi.
              • triismegistos Re: Świetne grafiki 18.10.16, 16:38
                Tak samo teraz matki sadzają dzieci przed tabletem jak kiedyś przed telewizorem. W jaki to niby sposób bajka na tablecie jest bardziej szkodliwa niż taka z telewizji? No i bajki oglądane na tablecie to przecież nie jest żaden serwis społecznościowy.
                • nangaparbat3 Re: Świetne grafiki 18.10.16, 21:08
                  Ależ oczywiście, ze bajka z tv tez jest szkodliwa. Ale dopóki byla to tv w dwoch programach, silą rzeczy bajki mozna było ogladac przez nie wiecej niz jakąs godzinę dziennie. Potem sie zmienilo, bo w latach 80 ludzie zaczęli przywozic do Polski magnetowidy, i niektore dzieci spedzaly juz przed ekranem wiele godzin. Ale trzeba bylo przynajmniej byc w domu, zeby ogladac. Poza domem mieli do czynienia realnym światem - przestrzenią, bryłą, fakturą, no i z prawdziwymi ludźmi i ich mową ciala. Te proporcje wciaz sie zmieniaja na korzyść wirtualu.
                  Ciekawa jestem, jak to sie potoczy.
            • koronka2012 Re: Świetne grafiki 18.10.16, 20:50
              Ale po szkole już nie trzeba ruszyć tyłka, wystarczy FB, komunikator, sms-y.
              Obserwuję młodzież, i faktycznie trzeba ich siłą odrywać, a wizja tego, że będą poza zasięgiem sieci ich przeraża.

Nastoletni syn znajomej nie ma w zasadzie potrzeby wychodzenia z domu - gra, odrabia lekcje i rozmawia z kolegami niemal wyłącznie przez komputer. Przerażające.
              • zuleyka.z.talgaru Re: Świetne grafiki 18.10.16, 21:01
                Dzięki za tego posta.

Właśnie kombinowałam, jak przekonać syna, żeby sobie odpuścił sobotnie urodziny u kolegi z klasy bo chciałam go zabrać do lasu....(trzeba zasiać trawę i zrobić porządek na działce)...ale może lepiej niech jednak idzie do tego kolegi...
              • satoja Re: Świetne grafiki 18.10.16, 21:14
                13 letni Syn znajomej nawet na wakacje nie miał potrzeby wyjechać, wolał zostać w bloku przed komputerem, jak przychodził drugi kolega to siedzieli razem, nie mieli potrzeby wyjśc na boisko obok porzucać piłki..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka