Dodaj do ulubionych

co z tą Polską za 4 lata będzie? :(

05.11.16, 15:21
słuchajcie, matki rozpolitykowane, jak myślicie- co będzie dalej?
właściwie boję sie juz gazet czytać [ale czytam...] - wszysctko co się mogło stać złego, to już się stało. tempo zmian jest zabójcze- to mieszanka zamachu stanu i rewolucji sad
co będzie dalej? jak myślicie?
wolałabym przygogotować się na najgorsze- ewentulanie wyjechać z kraju na pewnien czas [mam takei możliwości], lub myśleć w kierunku zdecydowanego przygotowania dzieci na emigrację sad
Obserwuj wątek
    • mai-ra3 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 15:26
      Czekamy na grudzień i całkowite przejęcie TK. Wtedy okaże się, po co TK było im potrzebne i armia Macierewicza.
      • spanish_fly Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 15:30
        Po to żeby kosić kasę. Mogą już dokładnie wszystko, odwoływać wyroki sądów, konfiskować pod byle pretekstem majątki, podsłuchiwać i podglądać. Teraz będziemy patrzeć jak rosną fortuny pisiewiczów - naszym kosztem i na kredyt, który spłacać będą nasze dzieci i wnuki. Podobnie było na Węgrzech, ale u nas będzie gorzej, bo nasz umiłowany przywódca ma więcej wad.
        • mai-ra3 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 15:38
          No i jest szybszy od Orbana i zmiany zachodzą w tempie ekspresowym. Poza tym na Węgrzech to jednak mieli większość konstytucyjną i wiele tych złych zmian jednak było pod względem prawnym niby OK. A u nas totalnie bezprawne to będzie.
    • beata985 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 15:27
      wróżki i jasnowidzki, do których namiętnie chadzają nasi politycy z lewa i prawa przewidują, że taki syf będzie jeszcze con. 8 lat...
      • hemp_plant Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 15:29
        dlaczego 8? może 3? sad
        a co potem? naprawianie? czy społeczestwo juz przyzwyczajone?
        • beata985 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 15:30
          mówiły o 8....a potem powolne dzwiganie się z syfu....
          • beata985 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 15:32
            dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/wrozki-szare-eminencje-polityki,216343.html
    • triss_merigold6 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 15:32
      Nie mam bladego pojęcia, co będzie i na czym się skończy, mimo że - teoretycznie - oglądam tę biegunkę legislacyjną od wewnątrz.
      • hemp_plant Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 15:34
        czy to tylko o władzę chodzi? czy to w jakimś kierunku idzie? nie wierzę w ideologię - to musi do czegoś prowadzić!
        • triss_merigold6 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 15:39
          Powtórzę: nie mam pojęcia. Obawiam się, że nikt nie panuje nad całokształtem i teraz lecą na spontanie.
          Mogę tylko szacować, kto ze składu rządu jest kompletnym wariatem, wariatem zwyczajnym, po prostu głupi, zgrabnie łączy bycie głupim z szaleństwem. Jest też parę osób dość ogarniętych, które są mniej eksponowane.
          • spanish_fly Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 15:46
            Nie wiem jak można być ogarniętym i firmować swoim nazwiskiem to co się wyprawia i jaką krzywdę się ludziom robi.
            • triss_merigold6 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 15:56
              Normalnie, odpowiadają za swoją działkę i są kompetentni pod względem zawodowym, a ponieważ chcą zajmować określone wysokie stanowiska, to nie będą podważać publicznie działań swojego premiera/ministra.
              Świadomość lub brak świadomości "robienia krzywdy" nie ma z tym nic wspólnego.
    • fragile_f Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 15:37
      Ja od dłuższego czasu dokładnie sprawdzam, czy to aszdziennik czy zwykla wiadomosc, bo naprawdę można się pomylić uncertain

Co do stosunku do kraju: odłożyłam ciążę na później (nie mam zamiaru ryzykować własnym życiem i zdrowiem, mogą mnie cmoknąć) oraz zaczełam szukać pracy za granicą. Chłop już znalazł, kwestia załatwienia formalności, wynajęcia mieszkania i tak dalej. Kwestia upadajacej służby zdrowia i $@$%%% reformy edukacji już niedlugo będzie mnie obchodzić o tyle, że mam tutaj rodzinę.

Jeszcze rok temu emigracja była mi obca ("może kiedyś"), teraz nie moge się doczekać wyjazdu.
      • spanish_fly Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 15:41
        Moja siostra też chyba wyemigruje razem z rodziną sad Bardzo mnie to smuci.

Ja mam inny charakter, nie dam rady wyjechać, nie zostawię rodziców. sad
        • kaz_nodzieja Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 19:30
          Dlaczego siostra chce emigrować?
      • aurinko Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 15:46
        fragile_f napisała:

> Jeszcze rok temu emigracja była mi obca ("może kiedyś"), teraz nie moge się doc
        > zekać wyjazdu.

Ja rok temu zarzekałam się, że nigdy nie wezmę pod uwagę opcji "emigracja". W tej chwili jestem na etapie "może kiedyś". Jak tak dalej pójdzie, to niedługo przejdę do etapu "trzeba się zacząć rozglądać za nowym miejscem na ziemi".
        Mój najstarszy syn pracuje i mieszka poza PL, jak jeszcze kilka mcy temu myślał, że może za parę lat wróci do Polski tak teraz powiedział wprost - do Polski tylko w odwiedziny. Ale on jest młody, bez zobowiązań, bez dzieci. Jemu łatwiej, spakuje się w godzinę i za chwilę może zmienić dowolnie kraj. Mnie sama myśl o mieszkaniu w innym mieście paraliżuje, a co dopiero w innym kraju..sad
        • yamilca197 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 15:51
          Gdy wyjezdzalam bylo strasznie,smieszno i absurdalnie,po wielu latach jest jeszcze gorzej.
        • stacie_o Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 15:59
          Mam podobnie. Problem w tym, że nie jestem w tym życiowo rozgarnięta. Jak pytam, jak się to robi słyszę, że pakujesz się i jedziesz. Ja tak nie umiem sad
          • triss_merigold6 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 16:08
            Normalnie, pakuje się i wyjeżdża w różne miejsca brat mojej znajomej. Jest samotny, mieszkanie sprzedał, nie ma stałej pracy, w przerwach między wyjazdami siedzi na głowie rodzicom.
            • asia-loi Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 16:31
              triss_merigold6 napisała:

> Normalnie, pakuje się i wyjeżdża w różne miejsca brat mojej znajomej. Jest samotny, mieszkanie sprzedał, nie ma stałej pracy, w przerwach między wyjazdami siedzi na głowie rodzicom.

No, ale nie wszyscy są samotni. Mając dzieci i pracującego współmałżonka nie da się tak pakować i wyjeżdżać. I jeszcze jedno, co zrobi brat Twojej znajomej, jak rodzice umrą, komu będzie siedział na głowie?

==============
              Gdy jedna osoba cierpi na urojenia, nazywamy to szaleństwem.
              Gdy wielu ludzi cierpi na urojenia, nazywamy to religią.
              • triss_merigold6 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 16:34
                Brawo! Chodziło mi o samodzielne dojście do takich dokładnie wniosków.
                Nie wiem, komu będzie siedział na głowie, na pewno nie jej.
              • stacie_o Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 16:48
                Dokładnie. Mam swoje dzieci. Mam zawód ciężko transferowalny, ale znam język obcy. Ojciec dzieciom ma bardzo dobry zawód, ale nie dudu w żadnym języku poza polskim. Kto ma jechać najpierw? Z kim zostawić dzieci? Czy wziąć je od razu?
                • kaz_nodzieja Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 19:31
                  Ale czemu Ci to źle? Myślisz, że teraz za granicą jest lepiej?
              • berber_rock Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 19:59
                asia-loi napisała:

> No, ale nie wszyscy są samotni. Mając dzieci i pracującego współmałżonka nie da
                > się tak pakować i wyjeżdżać.

Ale bzdety. 12 lat temu dokladnie tak zrobilam majac na glowie 4 letnie dziecko i meza. Spakowalam sie i wyjechalam. Fakt, ze wczesniej zdazylam sobie nagrac prace. Ale cala reszte (szkola, mieszkanie, nauka jezyka etc°) musialam sobie worganizowac tutaj. Maz i syn dojechali po 5 m-cach na gotowe. W ciagu 12 lat ani minuty nie zalowalam tej decyzji.

> Gdy jedna osoba cierpi na urojenia, nazywamy to szaleństwem.
                > Gdy wielu ludzi cierpi na urojenia, nazywamy to religią.
                • triss_merigold6 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 20:13
                  Twój mąż nie pracował?
                  • berber_rock Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 20:18

> Twój mąż nie pracował?

A Ty widze moja biografie chcesz chyba napisac smile
                    A z czego to wywnioskowalas? Bo intryguje mnie Twoj sposob myslenia.
                    • triss_merigold6 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 20:22
                      Napisałaś, że miałaś męża i 4-letnie dziecko na głowie. Że dziecko, to rozumiem, ale mąż chyba miał jakąś swoją pracę, rodzinę, krąg towarzyski. No, chyba że był całkowicie zdany na Ciebie i zależy od Twoich decyzji.
                      • berber_rock Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 20:30

> Napisałaś, że miałaś męża i 4-letnie dziecko na głowie. Że dziecko, to rozumiem
                        > , ale mąż chyba miał jakąś swoją pracę, rodzinę, krąg towarzyski.

Obil Ci sie kiedys o uszy wyraz freelance? Poza tym wydaje mi sie, ze to nie jest akurat Twoje zmartwienie ani kwestia zainteresowan.

No, chyba że
                        > był całkowicie zdany na Ciebie i zależy od Twoich decyzji.

- Nwet jesli, to chyba jest to raczej jego sprawa a nie Twoja, nieprawdaz?
                      • berber_rock Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 20:35

No, chyba że
                        > był całkowicie zdany na Ciebie i zależy od Twoich decyzji.

- Swoja droga masz ciekawe spojrzenie na zwiaze: czyli osoba ktora zarabia/zarabia wiecej decyduje o wszystkim, a ta druga nie ma nic do powiedzenia? Bosko! A poza kasa cos sie dla ciebie liczy?
                      • pitahaya1 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 20:39
                        Dlaczego założyłaś, że mąż nie pracował? Może po prostu dojechał później, bo tyle zajęło mu przeniesienie się do nowej pracy. Zmiana otoczenia czy kręgu znajomych? Idąc tym torem to powinniśmy wybierać małżonka ze swojego miasta i tak już zostawać do sądnych dni.
                        • triss_merigold6 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 21:12
                          No, ja tak zawsze robiłam tzn. umawiałam się tylko z facetami z Warszawy. Po co miałam szukać dalej?
                          • berber_rock Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 22:02

> No, ja tak zawsze robiłam tzn. umawiałam się tylko z facetami z Warszawy. Po co
                            > miałam szukać dalej?

OK. Tylko caly czas nie rozumiem, jak to sie ma do wyprowadzki za granice. Tzn. co? Twoj maz sie nie wyprowadzi, bo tu ma mamusie i tatusia? Wspolczucia. Moj odcial pepowine w wieku 17-18.
                            Jakby mi powiedzial ze zostaje, bo mamusia i znajomi, to raczej uslyszalby Adios.
                            • kfugktru23 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 22:05
                              A ty swoją mamusie porzuciłaś?
                              • berber_rock Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 22:09
                                kfugktru23 napisał:

> A ty swoją mamusie porzuciłaś?

Tak. Zgodnie z tutejsza forumowa wykladnia od dnia slubu moja rodzina jest maz i dzieci i to o nich mam dbac. Nie zawieralam zwiazku malzenskiego z mamusia.
                                • sniyg Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 23:58
                                  Emigracja to jednak straszna choroba.
                            • spanish_fly Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 22:32
                              Eee, no to jest już jednak trochę dziwne. Taka decyzja powinna chyba być wspólna. Nie ma nic złego w tym, że się kocha również swoich rodziców i przyjaciół.
                              • berber_rock Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 06.11.16, 08:40
                                A gdzies napisalam ze nie byla wspolna??? Wiecej - byla bardziej jego niz moja. Ja "jedynie" postaralam sie o dobrze platne zatrudnienie do konca zycia.
                • asia-loi Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 20:22
                  berber_rock napisał(a):

> Ale bzdety. 12 lat temu dokladnie tak zrobilam majac na glowie 4 letnie dziecko i meza. Spakowalam sie i wyjechalam.

Źle zrozumiałaś, to co napisałam. Odniosłam się do tego postu:
                  Normalnie, pakuje się i wyjeżdża w różne miejsca brat mojej znajomej. Jest samotny, mieszkanie sprzedał, nie ma stałej pracy, w przerwach między wyjazdami siedzi na głowie rodzicom.

Chodziło o ciągłe pakowanie się i wyjeżdżanie na krótko wiele razy. A nie o wyjazd na jakiś dłuższy czas.
          • pani07 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 16:10
            Koniecznie trzeba z tej strasznej Polski wyjechać, najbezpieczniej do Francji, Belgii czy Niemiec. Tam jest raj.
            • yamilca197 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 16:16
              A co tekiego strasznego sie tam dzieje?
              • nathasha Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 16:21
                Tam sa muzulmanie, dla niektorych to straszniejsze niz polska rzeczywistosc. Choc slepcy nie widza ze niedlugo i KK wprowadzi w Polsce swoisty szariat, juz teraz kobiety nie powinny siadac w pierwszych rzedach w Kosciele bo moga kusic
                • triss_merigold6 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 16:23
                  No, jak ktoś chodzi do kościoła, to sam jest sobie winien, że musi głupot słuchać.
                  • nathasha Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 16:35
                    Jeszcze chwila jeszcze momencik i odpowiednia ustawa o dlugosci spodniczki pojawi sie w sejmie
                • yamilca197 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 16:24
                  Aha, Muzulmanie...
                  No KK i Islam sa bardzo podobne.
                  • pani07 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 16:38
                    Bredź dalej- napisz, że nie ma zadnej różnicy, że w sumie u nas dla kobiet jak w Arabii Saudyjskiej i innych krajach arabskich.
                    • edelstein Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 16:41
                      Jest,w krajach islamskich wczesna aborcja jest dozwolonabig_grin
                    • hemp_plant Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 16:43
                      pani, powoli nie ma. nawet coraz szybciej- katolicki szariat to sie nazywa.
                      • pitahaya1 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 16:58
                        Niektórym ten katolicki szariat odpowiada. czas przyjąć do wiadomości, że polska to nie tylko bogate i piękne ematki.
                        • rysiowa85 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 17:30
                          "Niektórym ten katolicki szariat odpowiada. czas przyjąć do wiadomości, że polska to nie tylko bogate i piękne ematki."

tylko dlaczego ci którym katolicki szariat odpowiada mają taką wielką potrzebę przymusić do niego wszystkich?
                          Naprawdę katoliczkom jest lżej na duszy jak lekcji religii jest wiecej niz chemii, jak niekatolickie dziecko ma lekcje religii w środku zajęć, jak krzyż wisi w sali szkolnej?
                          To jest jakaś katolicka satysfakcja?
                          Czy takiej słabej są same wiary, że bez zakazu aborcji to by same przerywały ciąże?
                          • echtom Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 17:45
                            Daj spokój, kobieto, wynik wyborów nie ma nic wspólnego z katolicyzmem, po prostu większość zagłosowała na złość PO na ich najsilniejszą opozycję.
                            • nathasha Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 17:51
                              Opozycje ktora sie niezle maskowala, schowala macierewicza i pawlowska i przebrala w skore baranka
                              • echtom Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 17:57
                                No właśnie - nie tylko katolicka ciemnota się nabrała. Przynajmniej mogę spać spokojnie, że byłam przewidująca i nie przyłożyłam do tego ręki.
                                • nathasha Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 18:02
                                  Ja sie prawie nabralam za pierwszym razem, jak w 2010 jaroslaw startowal, ale jeszxze wierzylam w przemiane i to byl jednak szczegolny czas.
                          • noemi29 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 18:01
                            No ja też się dziwię. Katoliczka = wiara w Boga. Bóg dał ludziom wolną wolę, ludzie mają sumienia, jeśli Bóg do niczego nie przymusza, dlaczego to robią ludzie?
                            Dlaczego rzekomo w katolickim kraju potrzeba zakazu przerywania ciąży?
                            Jeżeli komuś sumienie nie pozwala, to tego nie zrobi i nie potrzebuje żadnego zakazu.
            • spanish_fly Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 16:22
              Poczekaj, Ciebie też dobra zmiana w dupę ugryzie. Wczoraj kolega, który do tej pory bronił PIS jak niepodległości dowiedział się, że musi zapłacić 20 tys. zł za coś za co do tej pory płacił 40 zł. Jakież było jego rozczarowanie dobrą zmianą, która obiecywała zadbać o polskie sklepy, klął jak szewc.
              • mai-ra3 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 16:30
                Właśnie na to też czekam. A ponieważ pieniędzy zabraknie, dobra zmiana prawie każdego dosięgnie pod rożnymi postaciami : podatków w sklepach co przyniesie inflację, podwyżek prądu, gazu , OC, podatków od dochodów dla bogaczy którzy mają 6 tys. itp.
                • fifiriffi Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 17:48
                  mai-ra3 napisała:

> Właśnie na to też czekam. A ponieważ pieniędzy zabraknie, dobra zmiana prawie k
                  > ażdego dosięgnie pod rożnymi postaciami : podatków w sklepach co przyniesie inf
                  > lację, podwyżek prądu, gazu , OC, podatków od dochodów dla bogaczy którzy mają
                  > 6 tys. itp.

k... źwa a widzisz..Ostatnio tłumaczyłam, przynajmniej próbowałam niby fajnym, inteligentnym ludziom wytłumaczyć że dostaną po doopie, to mi nie chcą wierzyć.
              • asia-loi Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 16:34
                spanish_fly napisała:

... Wczoraj kolega, który do tej pory bronił PIS jak niepodległości dowiedział się, że musi zapłacić 20 tys. zł za coś za co do tej pory płacił 40 zł...

A możesz zdradzić co to takiego, za co do tej pory płaciło się 40 zł, a teraz trzeba będzie zapłacić 20k.
                • triss_merigold6 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 16:36
                  W sumie też bym chciała wiedzieć, bo to ciekawe.
                • mamma_2012 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 17:02
                  Pewnie interpretacja zabezpieczająca, czy jak to tam się fachowo nazywa.
                  • asia-loi Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 17:07
                    mamma_2012 napisała:

> Pewnie interpretacja zabezpieczająca, czy jak to tam się fachowo nazywa.

A co to takiego jest interpretacja zabezpieczająca?
                    • mamma_2012 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 17:11
                      Coś takiego
                      m.money.pl/wiadomosci/artykul/klauzula-obejscia-prawa-interpretacje,106,0,2184042.html
                    • spanish_fly Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 18:59
                      Tak dokładnie. Odmówili mu wydania zwykłej interpretacji indywidualnej i kazali zawnioskować o zabezpieczającą.
                • best_bej Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 18:57
                  Ale to nie jest wynik rządów PiS
                  O zwiększeniu opłaty za interpelację słyszał juz jakieś 5 lat temu. Bo wygląda to tak ze US wydają interpretacje za 40 zł a to powinni robić podatkowy którzy za te sama robotę życzą sobie właśnie 20 tys.
                  • spanish_fly Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 19:02
                    To jest wynik rządów PIS, bo do tej pory mu odpowiadali na wnioski o indywidualną.
                  • mamma_2012 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 19:07
                    Nie chodzi o zwiększenie kwoty, a zmiany w tym, kiedy jest potrzebny jeden czy drugi dokument.
                    Głośny był ostatnio przypadek, gdzie US odesłał po opinię zabezpieczającą człowieka, który miał przyjąć darowiznę od brata. Przypominam, że darowizny w rodzinie są całkowicie zwolnione z podatku.
        • echtom Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 16:36
          Ja też zostaję - jestem już w takim wieku, że niewiele mogą mi zrobić. Dzieci samodzielne, mobilne, w każdej chwili mogą się spakować i wyjechać, jeśli uznają, że tak będzie lepiej.
          • triss_merigold6 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 16:42
            Ja przede wszystkim nigdy, ani przez minutę, nie rozważałam emigracji. Jestem stacjonarna do wyrzygania. Jedyne co zupełnie serio rozważam, to przeniesienie się w Bieszczady w przyszłości, o ile wymyślę sobie źródło utrzymania.
            • echtom Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 16:43
              Emerytura, Triss tongue_out
              • triss_merigold6 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 16:48
                Ubawiłaś mnie. tongue_out Zasadniczo, wolałabym wcześniej niż w wieku emerytalnym, żeby zdążyć tam jeszcze pożyć w dobrej kondycji fizycznej.
                Nic, byliśmy w wakacje, jadę tam na 2 tygodnie w ferie, potem pewnie na wiosnę.
                • nathasha Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 17:26
                  Moze white hat? Trzeba tylko polaczenia internetowego wink
            • drinkit Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 20:38
              Też nigdy nie rozważałam emigracji, mimo że studiowałam w różnych państwach, to korzenie mam zapuszczone głęboko. Rozważałam przeniesienie się w przyszłości w Tatry, ale wiem że nic z tego nie będzie, bo nie znoszę górali i ich plemiennej mentalności, a w ogóle to już nie ma tam miejsca. Faktycznie, Bieszczady brzmią sensownie, albo jakiś mniej popularny Beskid, np. Niski.
              • spanish_fly Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 20:48
                A działeczkę już masz? Przypominam, że odebrano nam już możliwość swobodnego kupowania ziemi w ojczyźnie.
                • pitahaya1 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 21:18
                  Ale ludzie lamentu z tego tytułu nie podnoszą big_grin Coś musi być na rzeczy.
                  • kfugktru23 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 21:21
                    Spodziewasz się Majdanu?
                  • asia-loi Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 21:22
                    pitahaya1 napisał:

> Ale ludzie lamentu z tego tytułu nie podnoszą big_grin Coś musi być na rzeczy.

Bo mało kto wie, że PiS im zamienił prawo własności w prawo dzierżaw. Ksiądz dobrodziej nie mówi w kościele, że to on ma pierwszeństwo w kupowaniu ich ziemi.
                  • spanish_fly Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 21:25
                    Bo to się dopiero robi kłopot, kiedy chcesz kupić lub sprzedać. Niektórzy lamentują.
    • aurinko Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 15:40
      Nie będzie TK, nie będzie wyborów, demonstracje będą rozganiane przez ORMO (tfu, znaczy się armię Macierewicza), szary człowieczek nie będzie miał szans dochodzić swoich racji w sądzie, inwigilacja się nasili, zwierzątka (nie chcę obrażać świń) przy korycie nażrą się kosztem zwykłych ludzi, gospodarka upadnie. Na wierzchu będzie cacy, w środku zgnilizna.
      • pani07 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 16:02
        Co Ty czytasz na co dzień, że takie bzdety gadasz? smile)))
        • aurinko Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 16:15
          Co ty ćpasz, że tak ci się na mózg rzuciło? smile)))
      • larrisa Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 16:14
        A jak sądzisz, dlaczego teraz nie rozganiają demonstracji?
        • triss_merigold6 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 16:16
          Bo nie ma takiej potrzeby. Nie demonstrują rolnicy z widłami czy górnicy z płonącymi oponami, nie próbują szturmować budynków rządowych czy sejmu.
          • larrisa Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 16:27
            To mówimy o burdach czy demonstracjach?
            • triss_merigold6 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 16:29
              Jak uczy doświadczenie, granica między jednymi, a drugimi, jest płynna. Każda demonstracja ma potencjał, żeby rozwinąć się w burdy i zamieszki, większość jednak się nie rozwija.
              • larrisa Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 16:39
                No dobrze. Ale my cały czas, jak na razie, przewidujemy co będzie. Oczywiście, może tak się zdarzyć, ale też wcale nie musi. Jak na razie demonstracji w Polsce dużo i nikt nie rozgania.
                • kaz_nodzieja Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 19:35
                  Dokładnie. Atmosfera pikniku rodzinnego, w sumie szkoda, bo trochę nudno.
        • aurinko Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 16:17
          Za wcześnie na to. Jeszcze nie ma wszystkich narzędzi, aby to robić bez konsekwencji.
          • larrisa Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 16:29
            Ale konkretnie. Bo tak, wiadomo, buduje się pewien klimat, dobry do nakręcania. Jeśli samodzielny, większościowy rząd ze stałym najwyższym poparcie społecznym nie ma narzędzi, to kto je ma?
            • aurinko Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 16:34
              Jeśli moja wcześniejsza odpowiedź cię nie satysfakcjonuje, to dopowiedz sobie co chcesz.
            • mdro Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 20:01
              Gdzie masz to "stałe najwyższe popracie społeczne"? Może sprawdź poparcie, które miał rząd PO po roku od wyborów?
              • larrisa Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 20:44
                Obecnie. Od czasów ostatnich wyborów PIS ma największe poparcie wśród wszystkich partii i poparcie im raczej nie spada, nie chodzi mi o wartości historyczne i ustalenie kto pobił "rekord" w ostatnich 100 latach.
                • kfugktru23 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 20:57
                  PiS obecnie ma około 30%. Jakieś 20% to twardy elektorat PiS. 30% PO to miało pod koniec poprzedniej kadencji. PiS rządzi bo ludzie nie chcą głosować.
                  • asia-loi Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 21:03
                    kfugktru23 napisał:

PiS rządzi bo ludzie nie chcą głosować.

A może trzeba zadać sobie pytanie i samemu na nie odpowiedzieć: dlaczego ludzie nie chcą głosować?
                    • kfugktru23 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 21:05
                      Bo od 5 lat mamy kryzys gospodarczy? Ludziom jest ciężko, są więc sfrustrowani. Więc im się ulało. W Polsce w UK a uleje się w USA.
                    • nathasha Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 21:06
                      to jest chyba ogolna tendencja - sa rozczarowani polityka, nie wierza ze politycy maja jeszcze wplyw na cokolwiek, nie wierza ze ich glos sie liczy, nie wierza w glosowanie na mniejsze zlo.
                      • asia-loi Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 21:11
                        nathasha napisała:

> to jest chyba ogolna tendencja - sa rozczarowani polityka, nie wierza ze politycy maja jeszcze wplyw na cokolwiek, nie wierza ze ich glos sie liczy, nie wierza w glosowanie na mniejsze zlo.

Dokładnie tak. Ja sama nie byłam na ostatnich wyborach do parlamentu, właśnie z powodów które wymieniłaś. Do tej pory chodziłam. Jeszcze byłam zagłosować na Komorowskiego.
                        Mam już po kokardy ciągłego wybierania mniejszego zła, czuję się oszukana i rozczarowana tym co wyprawiają politycy, a miało być inaczej niż w PRL-u. Tak naprawdę to zmieniły się tylko świnie u koryta.
                        • nathasha Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 21:14
                          No tak, ale Biscotti slusznie gdzies ponizej napisala - ze nie ma politykow idealnych, a sprobuj w kampanii ludziom mowic prawde- jak w kieszeni masz ze nie zaglosuja bo wola wierzyc w mrzonki i ze po maksimum roku rzadow nowej partii wszyscy beda mieli mercedesa i dom w Hiszpanii. Marketing wkroczyl pelna para do polityki dzieki nam, konsumentom, i reklama jest tu najwazniejsza. Trzeba sobie z tego zdac sprawe i niestety glosowac na mniejsze zlo.
                          • asia-loi Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 21:24
                            nathasha napisała:

> No tak, ale Biscotti slusznie gdzies ponizej napisala - ze nie ma politykow idealnych, a sprobuj w kampanii ludziom mowic prawde- jak w kieszeni masz ze nie zaglosuja bo wola wierzyc w mrzonki...

Ale mnie nie chodzi o obietnice wyborcze polityków, bo na nie się już dawno nie nabieram.
                            Chodzi mi o to co wyczyniają jak już dojdą do władzy. Afera goni aferę.
                            • nathasha Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 21:33
                              to juz temat na dluzsza dyskusje smile w Polsce kilkadziesiat lat komunizmu i korupcji oraz politycznego zdeprawowania ktore temu towarzyszyly zrobily swoje, tego nie zmieni jedno czy dwa pokolenia.
                  • nathasha Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 21:03
                    no a teraz jak zechca to w ogole nie wiadomo czy to sie bedzie liczylo. Kaczynski nie przezylby powrotu PO do wladzy.
          • pani07 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 16:47
            aurinko napisała:

> Za wcześnie na to. Jeszcze nie ma wszystkich narzędzi, aby to robić bez konsekw
            > encji.
            smile)))))))
    • anika772 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 15:41
      wszysctko co się mogło stać złego

A skąd to optymistyczne przekonanie?
      • triss_merigold6 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 15:52
        Osobiście uważam, że to dopiero wstęp, taka przygrywka. Tam są zastępy dwudziestoletnich hunwejbinów żądnych władzy.
        • anika772 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 16:23
          Trafnie ich określiłaś. Też myślę że to dopiero "wstęp do preludium".
          Trudno, suweren wybrał, bujamy się wszyscy. Nie mogę się za bardzo przejmować, bo dbam o ciśnienie, no ale czytać i słuchać informacji nie umiem przestać.
    • asia-loi Re: Będzie wojna 05.11.16, 15:47
      Po prostu będzie wojna. Nidy nie mogłam pojąć, jak to się stało, że tacy ludzie jak Lenin, Hitler, Stalin i inni, mogli tyle zła zrobić i nikt im nie przeszkodził. Obserwując to, co wyprawia Jarosław i w jaki sposób się to odbywa, zaczynam już rozumieć ten mechanizm i myślę że nie tylko ja.
      • bi_scotti Re: Będzie wojna 05.11.16, 15:51
        Wy mi tu najpierw powiedzcie, jako ematki wszystkowiedzace!, co bedzie u moich poludniowych sasiadow juz w srode a nie tam takie dlugofalowe denerwowanie sie co bedzie za 4 lata! I'm worried, eh ... Potrzebuje wsparcia moralnego, bo mam poczucie, ze u moich sasiadow ZLE sie dzieje. A o PL zaczne sie denerwowac w srode, no moze w czwartek smile Promise!
        • asia-loi Re: Będzie wojna 05.11.16, 15:54
          bi_scotti napisała:

> Wy mi tu najpierw powiedzcie, jako ematki wszystkowiedzace!, co bedzie u moich poludniowych sasiadow juz w srode...

U nas już się mleko rozlało, a u Twoich południowych sąsiadów nie wiem kto wygrała. Byłoby chyba lepiej żeby wygrała Clinton. Dla Polski też.
        • gulcia77 Re: Będzie wojna 05.11.16, 15:59
          Oj, racja Bi_scotti, tam też nieciekawie się dzieje. Zgadzam się z Asią - też mnie zawsze interesowało, jak doprowadzono do amoku Niemcy, Włochy, Rosję. Do głowy by mi nie przyszło, że będę takie oczadzenie oglądać na własne oczy, krótko po osiągnięciu wieku średniego.
        • nathasha Re: Będzie wojna 05.11.16, 16:19
          Powiem Ci biscotti ze po Brexicie to ja sadze ze wszystkim kreci Putin i ze wygra Trump, a jak nie wygra to podwazy przez wikileaks wynik wyborow i zacznie sie jazda bez trzymanki. Nie bedzie juz zadnej przeciwwagi dla Rosji, w cztery lata mozna na tym wiele ugrac. Chiny nie sa dla Rosji takim przeciwnikiem jakim byly US a Europa jest za slaba. Boje sie tego ze Putin zacznie zajmowac Ukraine, kraje baltyckie, w koncu i Polske. W 1938 czy 1939 tez w wojnie nie wierzono, nikt nie wierzyl w to co przygotowal Hitler i Stalin. Dlaczego historia nie mialaby sie powtorzyc
          • piesfafik Re: Będzie wojna 05.11.16, 16:31
            Mieszkam na poludnie od bi-scotti i umieram ze strachu. W glowie mi sie nie miesci jak ktos taki jak Trump moze wogole miec szanse ale wlasnie wyczytalam ze wsrod bialych zdecydowanie prowadzi. Tylko wsrod bialych kobiet z college education jest ostro do tylu. Licze na minorities smile .
            • triss_merigold6 Re: Będzie wojna 05.11.16, 16:35
              Prowadzi wśród białych pracujących mężczyzn z klasy średniej. Wcale nie u patologicznej biedoty czy rednecków z pasa biblijnego.
            • echtom Re: Będzie wojna 05.11.16, 16:38
              Ale podobno i tak decydują elektorzy, a nie sama liczba głosów oddanych w wyborach? Nigdy do końca nie rozumiałam tego systemu.
              • bi_scotti Echtom 05.11.16, 17:31
                Tu masz taki niby funny guide dla Canadians, moze pomoze (przynajmniej jest z obrazkami): site.macleans.ca/interactives/electionExplained/index_01.html
                wink
                • echtom Re: Echtom 05.11.16, 17:52
                  Dzięki, nawet przystępnie wyjaśnili smile
                  • joa66 Re: Echtom 05.11.16, 17:57
                    Trochę rozrywki w tych ciężkich czasach:

www.newyorker.com/humor/borowitz-report/queen-offers-to-restore-british-rule-over-united-states
                    • echtom Re: Echtom 05.11.16, 18:01
                      To jakaś satyra, tak? Ale pomysł uroczy - przyjdzie królowa i zrobi porządek smile
          • paszczakowna1 Re: Będzie wojna 06.11.16, 01:51
            Europa nie jest słaba, tylko podzielona. Same Niemcy+Francja to potęga przy Rosji.

>Boje sie tego ze Putin zacznie zajmowac Ukraine, kraje baltyckie, w koncu i Polske.

Ukrainę - może. To dla nich sprawa ambicjonalna. Kraje bałtyckie - watpię. Polska zdecydowanie im potrzebna jak wrzód na d... (Zwasalizowana natomiast - cudowna perspektywa dla Putina.)
            • nathasha Re: Będzie wojna 06.11.16, 08:01
              Zeby Niemcy i Francja byly potega przy Rosji (w co w ogole smiem watpic) to najpierw musialyby miec wspolna strategie i sie dogadac, a juz samo to nie jest latwe. O Stalinie tez mowiono ze dalej nie pojdzie.
              • paszczakowna1 Re: Będzie wojna 06.11.16, 08:22
                Gospodarczo są wobec Rosji potęgą. Poza tym nie uważam Putina za szaleńca, a ponadto jeśli by połknął wschodnią Ukrainę (a zgadzam się, że by chciał - Kijów poza granicami Rosji Rosjanom się w głowie nie mieści), długo by ją trawił i niewykluczone, że by się udławił.

>O Stalinie tez mowiono ze dalej nie pojdzie.

Kto mówił i kiedy, bo sobie nie przypominam? Nie mylisz z Hitlerem?
                • nathasha Re: Będzie wojna 06.11.16, 08:39
                  Na co Putinowi byl Krym? Na nic, same tylko klopoty z tego. On nie mysli w kategoriach ekonomicznych ale imperialnych a zasoby rosja ma spokojnie na to zeby ta polityke imperialna stosowac, to jest przeciez nadal komunistyczne panstwo, nikt sie obywatelem i czy ma za co jesc nie bedzie przejmowal.
                  Stalin poszedlby o wiele dalej niz wschodnie Niemcy gdyby nie amerykanie
                  • paszczakowna1 Re: Będzie wojna 06.11.16, 22:11
                    >Na co Putinowi byl Krym? Na nic, same tylko klopoty z tego.

Kluczowy strategicznie. Poza tym w przeciwienstwie do Dombasu, przeważajaca wiekszość mieszkańców Krymu naprawdę chciała być w granicach Rosji. A w przypadku niechętnych miejscowych - zrobic inwazję to jedno, utrzymać siły okupacyjne to drugie i zgoła odmienne. Nie lekceważę Rosji, ale nie należy panikować.

>Stalin poszedlby o wiele dalej niz wschodnie Niemcy gdyby nie amerykanie

Stalin miał zgodę.
        • gulcia77 Re: Będzie wojna 05.11.16, 16:30
          Jeszcze coś mi przyszło do głowy. Tak sobie siedzę z moim chłopem w sobotnie popołudnie i słuchamy sobie Joan Baez, którą uwielbiamy oboje i mój rzucił właśnie dość interesujący koncept. Otóż uważa on, że Nobel dla Dylana nie jest li tylko docenieniem półwiecza poezji. Minęło raptem pół wieku od fermentu, który przewalił się przez prawie cały świat, niosąc za sobą zrównanie praw Afroamerykanów, emancypację kobiet i jeszcze kilka rewolucyjnych zmian. Oczywiście - to nie było wszędzie tak samo i jednocześnie, ale parę rzeczy jednak się w latach 60-tych zmieniło. I nagle wszystko się cofnęło. Być może komitet noblowski i kilkoro mądrych tego świata próbuje powiedzieć "ocknijcie się ludzie, zmierzacie do wojny nr trzy"
          • nathasha Re: Będzie wojna 05.11.16, 16:39
            To prawda. Bardzo sie cofnelismy. A w Polsce to juz wlasciwie bardziej na miejscu sa ksenofobiczne, rasistowskie i neofaszystowskie wypowiedzi niz na odwrot.
        • olena.s Re: Będzie wojna 05.11.16, 16:33
          Cóż, dobrze nie jest. A kiedy nie jest dobrze, to moze być róznie. Widziałaś - jeszcze z optymistycznych czasów - propozycję poradzenia sobie z upadkiem Imperium Rowana Atkinsona?
        • hemp_plant Re: Będzie wojna 05.11.16, 16:39
          wiesz, oczywiście, że źle sie tam dzieje. i bedzie gorzej- ale czytałam fajną analizę, że to koniec dwupartyjnego systemu będzie. summa summarum na lepsze im wyjdzie.... ale we wtorek- masakra bedzie.
          • nathasha Re: Będzie wojna 05.11.16, 16:42
            Ja chyba nie wlacze telewizora. Nie przyjme tej wiadomosci po prostu. Trump i pierwsza dama escort girl
            • bi_scotti Re: Będzie wojna 05.11.16, 16:47
              Moja corcia ukochana mieszka i pracuje u sasiadow, ostatnio odbyli "powazna" rozmowe z jej amerykanskim boyfriend smile Choc oboje sa przeciwni instytucji malzenstwa, jesli wygra DT, wezma slub i dzieki temu on bedzie mial podstawy starac sie o nasze papiery. Just in case, eh ... To niby troche zart ale raczej taki "smiech przez lzy". Cytujac barda "... dziwny jest ten swiat ..."
              • nathasha Re: Będzie wojna 05.11.16, 16:52
                Ja to bardziej mysle w kategorii miedzynarodowej. To bedzie jak wycofanie sie US z jakichkolwiek spraw byle nie przeszkadzax Rosji a do czego Rosja jest zdolna sami wiemy. Swoja droga nie moge uwierzyc ze facet ktory otwarcie pogardza kobietami, atakujeje seksualnie, wysmiewa mniejszosci nadal ma szanse bo Clinton ma jakies nieujawnione maile. Swiat zwariowal.
              • pani07 Re: Będzie wojna 05.11.16, 17:02
                Bi_scotti, ale Amerykanie wybierają między dżumą a cholerą- nie poszłabym na takie wybory, a na 100% nie zagłosowałabym na p.Clinton, co chwila wychodzą takie rzeczy jak te fundusze Clintonów
                A i po drugiej stronie z lekka lub nawet z mocna obżydliwy chłop.
                • nathasha Re: Będzie wojna 05.11.16, 17:05
                  A ja mysle ze niestety to jest sytuacja w ktorej trzeba glosowax na mniejsze zlo, bo brak glosu to glos na trumpa. To przykre i niefajne ale w demokracji sa i takie sytuacje.
                  • bi_scotti Re: Będzie wojna 05.11.16, 17:10
                    nathasha napisała:

> niestety to jest sytuacja w ktorej trzeba glosowax na mniejsze zl
                    > o, bo brak glosu to glos na trumpa. To przykre i niefajne ale w demokracji sa i
                    > takie sytuacje.

Tak szczerze mowiac, to w znakomitej wiekszosci wyborow, w ktorych bralam/biore udzial glosuje na "mniejsze zlo". Opcja jakiegos perfect kandydata, ktory nie mialby "swojego za uszami", nie budzil watpliwosci czy nie mial tzw. "convoluted history" jakos mi sie dotad nie trafila. Moj pech? A moze po prostu "real politic", eh ... Dla mnie osobiscie wybor pomiedzy HC a DT jest de facto no-brainer, ale moze to tez jakos tam swiadczy o moim wlasnym lekko cynicznym podejsciu do politykow.
                    • nathasha Re: Będzie wojna 05.11.16, 17:23
                      Ty akurat masz szczescie bo masz super premiera, choc jak przyjdzie mu sie zmierzyc z trumpem to moze byc slabo
                      • bi_scotti Re: Będzie wojna 05.11.16, 17:33
                        Well, jak to mowia, panie, w Ameryce "it's the economy, stupid" ... Trump nam moze zrobic duzo krzywdy - USA to nasz najwiekszy partner export-import, for better and for worse ... uncertain
                        • nathasha Re: Będzie wojna 05.11.16, 17:35
                          Ale teraz macie tzn mamy jeszcze wspolna przestrzen handlowa Kanada Europa. Ale zgadzam sie, pytanie czy Kongres bedzie nadal republikanski bo pamietam ze kongres wlasnie blokoeal wiele inicjstyw Obamy, wiec prezydent nie wszystko moze.
                • pani07 Re: Będzie wojna 05.11.16, 17:07
                  Miało być "obrzydliwy"/
                • vessss Re: Będzie wojna 05.11.16, 17:20
                  U nas było podobnie i zobacz jakie bagno. Postawa nie idę, bo wszyscy źli zaowocowała najgorszym złem..
                  • nathasha Re: Będzie wojna 05.11.16, 17:25
                    O to to. Ja sie jeszcze jak glupia szczypalam ze przeciez nie bede polakom wladz wybierac. To teraz wybiore. Bo nie moge zniesc ze naprawde fajny dorobek rozpizdzili w rok. Boze, ja tak tesknie za Tuskiem. Ostatnio jak mi w radiu puscili jego wypowiedz to sie prawie wzruszylam jak sobie orzypomnialam jak to jednak normalnie bylo
                    • pani07 Re: Będzie wojna 05.11.16, 17:30
                      "Tęsknię za Tuskiem"? Ty tak serio? Przypominam, że to to , co PO zrobiło, było zmianą władzy. Naprawdę sądzisz, ze ludzie teraz pobiegną na Tuska i PO głosować?
                      • nathasha Re: Będzie wojna 05.11.16, 17:33
                        Ja tak jak najbardziej na serio. PO przegralo bo Tuska nie bylo. Przypomne ze tylko on byl w stanie Polakow przestrzec przed pisem przez dwie kadencje.
                    • larrisa Re: Będzie wojna 05.11.16, 17:32
                      nathasha napisała:

> O to to. Ja sie jeszcze jak glupia szczypalam ze przeciez nie bede polakom wlad
                      > z wybierac. To teraz wybiore. Bo nie moge zniesc ze naprawde fajny dorobek rozp
                      > izdzili w rok. Boze, ja tak tesknie za Tuskiem.

Taki fajny dorobek, a ludzie wybrali PIS.
                      • gulcia77 Re: Będzie wojna 05.11.16, 17:43
                        PO miało parę wpadek - nikt temu nie przeczy. Ale to co się teraz dzieje, to samobójstwo dla kraju. Ekonomiczne, polityczne, wizerunkowe. Ja się naprawdę staram zrozumieć, do czego dąży PiS - i za chiny ludowe nie wiem. Czego oni chcą? Stać się Mołdawią, Salwadorem, wylecieć z wszelkich struktur międzynarodowych, czy po prostu zrobić dobrze Rosji i otworzyć jej szeroko drogę do powrotu do europejskiej strefy wpływów?
                        • bi_scotti Re: Będzie wojna 05.11.16, 17:47
                          gulcia77 napisała:

> Ja się naprawdę star
                          > am zrozumieć, do czego dąży PiS - i za chiny ludowe nie wiem. Czego oni chcą?

Welcome to the club suspicious Tez sie zastanawiam i zastanawiam, i zastanawiam ... Juz chyba bardziej siwa byc nie moge a i tak dalej nie wiem "czego oni chca?". Pain sad
                        • nathasha Re: Będzie wojna 05.11.16, 17:48
                          Oni chyba maja tylko ideologie za cel,stad kompletne niezrozumienie i de facto ignorowanie spraw gospodarczych, a poniewaz Polska Chrystusem narodow i przedmurzem chrzescijanstwa wiec to niech inni przed nami klekaja a nie ze my bedziemy z kims wspolpracowac. To jest zupelnie nienowoczesne podejscie do polityki miedzynarodowej i bedzie skutkowalo nasza izolacja a w dluzszej perspektywie zalamaniem gospodarczym
                        • alexa0000 Re: Będzie wojna 05.11.16, 18:00
                          Ja myślę, że oni nie maja celu.W końcu chłopcy mają władzę i wykorzystaja ja do udupienia kobiet.Bo baba to k#$_wa i musi znać swoje miejsce, zozbujaly się one nieco ostatnio, a boys will be boys.I tylko i to im chodzi, o pawi ogon i wladze,okazjonalne chlanie i podupczenie z pejczami bez kamer. I mogą, i to ich nakręca, że mogą.
                          • pitahaya1 Re: Będzie wojna 05.11.16, 18:22
                            Celem jest utrzymanie władzy, dzięki czemu nie tylko mogą zaspokoić własne chęci i ambicje, ale urządzić siebie i otoczenie do piątego pokolenia do przodu. Rząd i przystawki zawsze się wyżywią.
                            Popatrz na takiego misia. Kim on był i jaką przyszłość miał przed sobą? Do końca życia podpaski i tabletki z krzyżykiem miał sprzedawać? A teraz cud, miód i wożenie tyłka rządową limuzyną.
                            Pytasz więc, jaki mają cel?
                            • spanish_fly Re: Będzie wojna 05.11.16, 19:58
                              Dokładnie, pożyć sobie chcą, teraz oni rządzą! A że nie mają bladego pojęcia co robić, to wychodzi im koślawo.
                • spanish_fly Re: Będzie wojna 05.11.16, 19:22
                  Co pieprzysz? Clinton to nie jest żadna dżuma i ma szanse być znakomitym prezydentem, a z pewnością nie gorszym niż kilku poprzednich. Nie wiem skąd Polacy powzięli to przekonanie, bo słyszę, że jest powtarzane.

O funduszach Clintonów to jest taka sensacja, jak i o polskich fundacjach, o których podobno trąbią otatnio w Dzienniku.
                  • nathasha Re: Będzie wojna 05.11.16, 19:40
                    Nie wiem czy ogladalas debaty, ale ona ma bardzo niefajna mowe ciala i to w polaczeniu z mailami, plus informacjami o tym ze nie gra fair (np dziennikarka cnn przeslala jej pytania przed debata) sprawia ze latwo sie sprzedaje wizerunek malej klamczuszki i oszustki, bref, kogos kto ma cos do ukrycia. Oczywiscie nie musi tak byc, ale wszyscy wiemy jak i na co obecnie sie glosuje. A fakt ze jest kobieta na pewno nie pomaga (ona sama fajnie o tym mowila w wywiadzie dla humans of new york)
                    • spanish_fly Re: Będzie wojna 05.11.16, 19:48
                      Niepojętym jest dla mnie, że mają zbliżone wyniki. Ludzie są głupi.
                      • nathasha Re: Będzie wojna 05.11.16, 19:53
                        Nie, nie glupi, poje...ani. Glupi glosuje dlatego ze polityk mu obiecuje gruszki na wierzbie, ale jak ktos notorycznie klamie, poniza wszystkich i wszystko, instrumentalnie traktuje kobiety i dziewczynki i ma ego wieksze...wlasciwie to nawet nie potrafie znalezc odpowiedniego porownania dla wyrazenia wielkosci ego trumpa, i ciagle ma szanse na wygrana to Amerykanie sa durniami i gdyby nie to ze jednak troche rzadza tym swiatem zyczylabym im wygranej faceta.
                      • pitahaya1 Re: Będzie wojna 05.11.16, 21:22
                        A u nas byli mądrzy? Nawet teraz swoją głupotę potrafią obrócić w sukces. Czego od nich wymagać? Liczysz, że ktoś tu przyzna się do pomyłki? big_grin
        • anika772 Re: Będzie wojna 05.11.16, 16:55
          Bi_scotti, niestety obawiam się, że wygra Donald Trump. A jakie będą tego konsekwencje, to już niebiosa raczą wiedzieć.
      • taniarada Re: Będzie wojna 05.11.16, 21:27
        asia-loi napisała:

> Po prostu będzie wojna. Nidy nie mogłam pojąć, jak to się stało, że tacy ludzie
        > jak Lenin, Hitler, Stalin i inni, mogli tyle zła zrobić i nikt im nie przeszko
        > dził. Obserwując to, co wyprawia Jarosław i w jaki sposób się to odbywa, zaczyn
        > am już rozumieć ten mechanizm i myślę że nie tylko ja.
        >wodzu prowadź .Jak wybuchnie wojna to co zrobisz.Wyciągniesz czerwoną flagę .Czy rączki do Bozi.Kobiety mają łatwiej ich nie zabiją .
        • kfugktru23 Re: Będzie wojna 05.11.16, 21:30
          No nie wiem. Bomby jak spadają to nie wybierają płci. Poza tym mężczyzn obejmuje prawo jenieckie...
          • triss_merigold6 Re: Będzie wojna 05.11.16, 21:32
            A kobiety Konwencje Genewskie dotyczące ludności cywilnej.
            • taniarada Re: Będzie wojna 05.11.16, 22:18
              Chciałem coś dodać o gwałtach.Ale mi przez język nie przechodzi.
              • asia-loi Re: Będzie wojna 06.11.16, 07:52
                taniarada napisał(a):

> Chciałem coś dodać o gwałtach.Ale mi przez język nie przechodzi.

Tobie coś przez "język" nie przeszło? Paradne. big_grin

============
    • mamma_2012 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 16:16
      Diabli wiedzą. Z jednej strony to kwestia miesięcy jak się budżet rypnie i trzeba będzie zacząć zabierać, a to rozwścieczy przekupionych. Z drugiej ta reaktywacja ORMO przeraża.
      Pierwszy test będzie w styczniu czy lutym, jak drobni sklepikarze będą musieli sami zapłacić podatek od obrotów.
      • pitahaya1 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 16:37
        Dlaczego uważasz, że rozwścieczy przekupionych? Ilu z nich bezpośrednio zauważy dociśnięcie pasa? Na 500+, 4000+, mieszkanie+ zawsze pieniądze się znajdą. Inni ucierpią. Już rząd znajdzie pieniądze.
        • mamma_2012 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 16:58
          No właśnie obawiam się, że się nie znajdą, a jak się znajdą to kosztem czegoś. Koniec końców każdemu coś zabiorą czy utrudnią i nie da się tego ukryć.
          • pitahaya1 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 17:01
            Każdemu docisną a jakiejś części zwrócą. Na tym rzecz polega.
    • echtom Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 16:26
      W wersji optymistycznej za 3 lata zmieni się ekipa rządząca i zacznie wszystko odkręcać, więc za 4-5 lat powinno już być w miarę normalnie. Moje córki powinny odłożyć na ten czas swoje ewentualne plany prokreacyjne.
      • nathasha Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 16:40
        Ja nie wierze ze oni pozwola na zmiane za 3 lata, nielegalnie czy za pomoca przekupstw czy laczenia metod wladzy nie oddadza. Az do smierci Pierwszego
        • mai-ra3 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 16:45
          Dobrowolnie nie oddadzą, myślę ze coś pozmieniają w prawie wyborczym...
          • pani07 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 16:48
            Anglia to też dobre miejsce, gdzie emamy mogą emogrować
          • nathasha Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 16:49
            Ewentualnie utrudnia glosowanie tam gdzie "tradycyjnie" orzegrywaja, beda dowozic swoich wyborcow busami do komisji a na ulice wypuszcza bojowki ONR, ewentualnie obiecaja kase kazdemu kto na nich zaglosuje. I posuna sie do sfalszowania wyborow jak bedzie trzeba
            • paszczakowna1 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 06.11.16, 01:08
              Sfałszowac wybory nie jest tak łatwo, dowozić też nie, ordynacja obecna jest dla PiS korzystna i raczej nie będą ryzykowali swądu przy zmianie, a bojówek PiS nie ma. Narodowcy są krzykliwi, ale stosunkowo nieliczni i w większości nieskłonni do przemocy.
          • vessss Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 17:25
            Nie muszą nawet zmieniać, wystarczy, że na głosowanie pójdą ci, którzy chcą utrzymania tego całego rozdawnictwa socjalu, ruszą nawet tacy, co w swoim życiu urny wyborczej na oczy nie widzieli.
            • nathasha Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 17:27
              Ale jakby to nie wystarczylo musza miec plan B. Juz cos Jarek wymysli
              • paszczakowna1 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 06.11.16, 01:09
                >Juz cos Jarek wymysli

Jarek IMO odpływa coraz bardziej i raczej nic specjalnie sprytnego już nie wymyśli.
        • kawka74 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 17:00
          PiS nie ma komu oddać władzy, nie musi się bać.
          • joa66 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 17:28
            I w tym jest ogromny problem.
            • nathasha Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 17:29
              No jak nic tusk musi wrocic
            • kawka74 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 17:41
              Zgadza się.
              Jedyne, co PiSowi grozi, to brak większości w parlamencie.
              • mai-ra3 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 17:57
                kukiz pomoże sad
                • nathasha Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 18:04
                  Wierze ze na kukiza juz nikt nie zaglosuje
        • feniks_z_popiolu Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 17:03
          nathasha napisała:
          > Az do smierci Pierwszego

Pozwolę sobie nie zgodzić się. Pan Brudziński już w przyczajce.Poziom bezwzględności chamstwa i bezczelności jak najbardziej predystynuje go do roli wodza. Formacja,ktora teraz nami rządzi nawywijała już tyle, że nie może się cofnąć. Musi przeć do przodu. Choćby nie wiem co.
          • nathasha Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 17:07
            Ale wraz ze smiercia Pierwszego zaczna sie wojny miedzy nimi, i to wojny na smierc i zycie i tym sie zajma i moze wtedy przegapia takie male "glupstwo" jak ewentualne falszerstwo wyborow, badz nie dogadaja sie i partia sie rozpadnie i juz wiekszosci nie bedzie.
      • claudel6 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 06.11.16, 01:59
        PIS w ciagu roku zrujnował nam system prawny. zmienił podstawowe ustawy ustrojowe (prokuratura, Trybunal, sądy) oraz dziesiątki innych. wprowadził śmieciowe prawo. zamienił nasz system prawny w szambo. odkręcenie tego to jest robota na lata. nie jedną, ale dwie, trzy kadencje. bo jeśli mamy to odkręcic zgodnie ze standardami, to napisanie nowej ustawy o trybunale, wraz z konsultacjami społecznymi, z uwzględneineim uwag biura legislacji, rady sądownictwa, a w końcu wniosków opozycji - potrwa miesiące. a te wszystkie czynności to standard w krajach demokratycznych. a ustawę o Trybunale, o prokuraturze trzeba napisać od 0. bo już teraz wiemy, że nie jest hitleroodporna. konstytucja stanowi "prezydent zaprzysiega sędziów", "rząd drukuje wyroki". no teraz widzimy, że zaprzysięga lub nie zaprzysięga. że drukuje lub nie drukuje. i co mu możemy zrobić. trzeba wstawić megabezpieczniki na takie sytuacje. napisac prawo od nowa. nie ma w Polsce grupy polityków zdolnych do tego, by poświęcić swoją kadencję na odkręcaniu pisowskiego syfu, a nie realizowanie swojej polityki. jestesmy w dupie. to jest początek końca III Rzeczpospolitej.

poza tym - jaką mamy gwarancję, moje drogie, że kolejna ekipa nie skorzysta z tej gładkiej sytuacji, którą stwarzają obecne ustawy? bo one dają władzę nieskończoną, szczególnie te ustawy Ziobry. Ziobro może z prokuratorami i wyrokami sądów zrobić teraz wszystko. kto by się wyrzekł takiej władzy?
        • nathasha Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 06.11.16, 07:51
          Kto by sie wyrzekl? Ten ktorymi mila jest Polska. Wbrew pozorom ja nie sadze by wieksze partie, czyli PO, lewica - ktora wprawdzie nie weszla tym razem do sejmu ale nie umarla tez zupelnie, PSL mialy wszystkie takie autorytarne zapedy jak PIS, dla mnie kaczynski to chory wyjatek. A odkrecanie czy duzo zajmie? nie ma mechanizmom ktore zupelnie by nas zabezpieczyly, nam tym tez polega demokracja, ze niestety sa to rzady wiekszosci i jak rzady wiekszosci maja wszystko to moga tez wszystko, ludzie musza byc tego swiadomi. Kazda konstytucje mozna zmienic, stworzenie takiej niezmienialnej de facto nie ma sensu bo to tez bedzie zapora dla postepu, dla zmian spolecznych. Widac ze to wszystko co sobie wywalczylismy jest bardzo kruche wiec raczej powinno nas nauczyc ze trzeba dbac o system chodzac na wybory i jednak dywersyfikujac glosy.
        • spanish_fly Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 06.11.16, 08:42
          Powtarzam to od dawna. PISowcy dali swoim następcom takie narzędzia do rąk, jakby się nie spodziewali, że kiedykolwiek stracą władzę.
    • kfugktru23 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 16:54
      wyborcza.pl/magazyn/7,124059,20934116,ludwik-dorn-moj-przyjaciel-kaczynski.html#BoxGWImg
      • triss_merigold6 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 16:55
        O, Dorna to ja pamiętam jak się z psem prowadzał po sejmie, a lekarzom groził wzięciem w kamasze.
      • mai-ra3 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 17:02
        Nie mam prenumeraty. Co tam Dorn opowiada ciekawego, w skrócie?
        • kfugktru23 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 17:08
          Że PiS to partacze więc raczej nie ma zagrożenia fałszowania wyborów bo to trzeba umieć zrobić...
          • 1elka26 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 17:37
            Za 4 lata być może nie bedzie już GW i nikt nie będzie wypisywał bredni o zamachu na demokrację, inwigilacji, mozliwych aresztowaniach itp. i być może wtedy otrzeźwiejecie. Na razie, to nieszczęsnego Kijowskiego nikt nie chce aresztować,ani żadnego innego "obrońcy demokracji" i nie wiedzą biedni co zrobić.
            Co do ORMO to chyba na manifestacjach KOD można ich jeszcze spotkać.
            • pani07 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 17:40
              Kraków z wczoraj, to tak gdy porównuje się KK i islamem i widzi się katolicki szariat:
              rocznie ginie ponad 100 tyś. chrześcijan
            • rysiowa85 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 17:45
              Komuś tu sie marzy Putinowska Rosja
              żeby nie było niechętnej rządzącym prasy

I jaka ta prasa będzie 1elka26 za 4 lata (i dlaczego za 4)?
              Będzie pisała tylko "prawdę rządzących":
              Demokracja u nas ma się dobrze
              Nikt nie protestuje, a jak protestuje to tylko paru wichrzycieli co ich można ołówkiem policzyć
              • 1elka26 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 18:08
                rysiowa85 napisał(a):

> Komuś tu sie marzy Putinowska Rosja
                > żeby nie było niechętnej rządzącym prasy
                >
                Gdyż tak twierdzą duchowi spadkobiercy doktryny komunistycznej dzisiaj ubrani w szaty "obrońców demokracji"?
                Wczoraj wsluchani z drżeniem rak w to co mowi Moskwa, a dzisiaj kornie przyjmujący wszystko co przychodzi z Brukseli. Nie - taka Polska nikomu rozsądnemu nie marzy się. Współpraca - tak, narzucanie jakichkolwiek norm - nie.
                • nathasha Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 18:19
                  A nie mowilam? Polska Chrystusem narodow, klekajcie narody, etc. i nic taki ktos nie kuma z tego jak wyglada nowoczesna polityka oraz ogolnie swiat. Boze, jaka teraz ta Polska jest piekna, jaka silna, jak tak podniosla sie z kolan i moze swobodnie wygrazac Brukseli, Rosji, Ameryce, Francji i komu tam sie Pierwszemu zamarzy. O tak, o taka Polske walczyli nasi bracia i siostry, z bracmi na czele, za to gineli w smolensku, ach... (Orgazm)
                  • spanish_fly Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 19:54
                    Pięknie podsumowałaś.
                • pitahaya1 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 18:24
                  A z kim poza Orbanem oni potrafią współpracować?
                  • spanish_fly Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 19:43
                    Przecież oni wcale z nim współpracują. Po prostu oddają mu hołd. Co PIS zwojował wspólnie z Węgrami?
                • rysiowa85 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 18:28
                  Chyba jednak nie odniosłeś się do kwestii którą poruszyłam.
                  Cieszyłeś się że nie będzie prasy krytykującej rządzących a dzięki dostępowi jedynie do prasy prorządowej "otrzeźwiejemy".
                  Jakie są publiczne media to chyba nawet taki manipulant jak ty dostrzega (chociaż dla dobra większej sprawy czyli Dobrej zmiany, będzie zaprzeczał)

p.s. Z trolami zwykle nie pisuje wiec pozwól że cie zablokuję po tej wypowiedzi i nie będę kontynuowała rozmowy z wielbicielem wprowadzenia w Polsce Putinowskiej Rosji, czyli trolem 1elka26

A pisanie że jestem duchowym spadkobierca komunistycznej... itd stawia cie w jednym szeregu wśród najbardziej żałosnych pisowskich trolli
                  • nathasha Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 18:48
                    Mnie to fascynuje to pisanie o spadkobiercach komunizmu, bo oni w jednym szeregu stawiaja michnika, walese, bartoszewskiego, kuronia a z kolei bracia kaczynscy to przeciez ryzykowali zyciem walczac z systemem. Moze niech wam jakies tam sensowniejsze odpowiedzi podpowiadaja
                • claudel6 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 06.11.16, 02:06
                  to, moja droga musimy wystąpic z Unii Eurpoejskiej. bo Unia tak generalnie narzuca normy w wielu sprawach, poczynając od praw człowieka, prezz wysokosc długu publicznego do jakości żywności.

tylko ja mam prośbe - wy ze swoim kochanym PISem wystąpcie z Unii, załóżcie Ziemniaczaną Republikę Niezłomnych, a nam zostawcie część kraju (tak z poparcia PIS wynika, że 65%), my założymy nowe państwo, które zostanie w Unii. dla mnie to państwo moze sie nazywać jakkolwiek. bo przynależność do Europy jest dla mnie ważniejsza niż przynależność do Wolski.
              • zona_glusia Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 23:19
                rysiowa85 napisał(a):

> Komuś tu sie marzy Putinowska Rosja

Ta ostatnia nagonka w telewizji na organizacje trzeciego sektora jest dokładnym powtórzeniem tego, co miało miejsce w Rosji.
                Tak o tym pisze Masza Makarowa - dziennikarka rosyjska pracująca obecnie w Polsce:

"Wiadomości tvp czy Wy jeszcze nie brzydzicie się, kiedy patrzycie w lustro?
                Naśladujecie to, co przed Wami już zrobiła rosyjska telewizja - tylko że zrobiła to bardziej profesjonalnie. Przecież tych ludzi z NGO-sów można prześladować, czekać pod drzwiami biura, zakładać kamerki i podsłuchy, nękać ich krewnych.
                To z jaką intonacją wymawiacie "w ubiegłym roku większość otrzymała z dotacji PAŃSTW OBCYCH" jest tak obrzydliwie podobne do intonacji NTV i Rossii24.
                Wstyd, koledzy. Ogromny wstyd.
                Może podrzućcie pomysł, że te wszystkie organizacje już dawno trzeba wpisać na listę "agentów zagranicznych". Kreml Wam ochoczo podpowie jak to załatwić. I Sorosa oczywiście na listę organizacji niepożądanych. W Rosji już na niej jest. Jak widać, żeby zacząć robić rzeczy obrzydliwe nie trzeba mieć rosyjskiej krwi ani żadnej specyficznej "rosyjskiej mentalności", o której w Polsce tyle powiedziano w ciągu ostatnich lat. Trzeba po prostu chcieć to robić albo chcieć dostawać kasę i mieć etat."
            • zona_glusia Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 22:36
              1elka26 napisał(a):

> Za 4 lata być może nie bedzie już GW i
              Media publiczne już zniszczyli, mówisz, że teraz kolej na prywatne
          • mai-ra3 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 17:38
            Aha, dzięki. Pozwolę się nie zgodzić z tym twierdzeniem, ale obym nie miała racji.
            • nathasha Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 17:41
              Tez w to nie wierze, jakos na razie zmiany gladko im przechodza.
    • mai-ra3 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 20:30
      Bardzo ciekawy artykuł właśnie znalazłamsmile Polecam do poczytania, dokładnie na temat, co będzie.

tomaszmatkowski.natemat.pl/193839,czyja-religia-tego-wladza
      • nathasha Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 20:39
        Nie doczytalam do konca, ale do wstepnej diagnozy dobrnelam i wydaje mi sie jednak malo prawdopodobna. To ze staniemy sie satelita Rosji a moze zostaniemy przez nia wchlonieci moze i jest prawdopoodbne ale nie wydaje mi sie by bylo celem Kaczynskiego. A juz na pewno nie KK i tlumaczenie ze wizja wyludnionych kosciolow zachodu pcha ich w ta strone no jednak mnie nie przekonuje
        • mai-ra3 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 20:45
          Nie mówię, że w to całościowo wierzę, bo nie, ale niechby częściowo chociaż to była prawda, to i tak sytuacja przeraża.
          • kfugktru23 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 20:59
            Też w to nie wierzę. Ludzie się nie burzą bo liczą na to że będzie normalnie. Ale realizacja jakiegokolwiek z tych scenariuszy oznacza Majdan.
          • nathasha Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 21:01
            i tez nie do konca kupuje ze to KK steruje Kaczynskim, to jest jak dla mnie naprzemienne sterowanie, oni go strasza tym ze zaczna popierac inne partie (tia...) a on ich tym ze zadna inna formacja nie bedzie tak im przychylna i tak trzymaja razem wladze nad rzadem 30% glosujacych dusz. wiec Kaczynski nie wszystko oczywiscie robi pod ich dyktando. ale niewatpliwie chce brata wyniesc na oltarz swietosci i do budowania tego mitu KK jest mu potrzebny.Zawsze wierzylam ze ostateczna bariera bedzie Unia ale widze ze i z tym sobie poradzili i jak beda chcieli to Polske z Unii wyprowadza.
            • kfugktru23 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 21:03
              PiS umie zarządzać tylko przez konflikt. Stąd rozpie...nie całego kraju.
              • nathasha Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 21:05
                ale jaki konflikt? to ze sa dwie a nawet trzy czy cztery Polski to juz za PO bylo widac.
                • kfugktru23 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 21:07
                  Tak. Ale za PO nie wywalano ludzi z pracy bo są z PiS.
                  • nathasha Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 21:11
                    nie, no oczywiscie, ale Kaczynski nienawidzi Tuska, to jest bardziej personalne niz ideologiczne, wiec chce zniszczyc kazdego kto jest z nim zwiazany. Plus potworna zadza wladzy po tylu latach posuchy.
            • mai-ra3 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 21:21
              Jak Unia pozbędzie się Polski, to już będzie koniec. Kto niby miałby nas obronić przed dyktaturą? Miną dziesięciolecia zanim z tego wyjdziemy. Szkoda mi moich dzieci sad
              • nathasha Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 21:30
                ale ja widze ze tak moze byc - popatrz na Brexit skutecznie zasponsorowany rosyjskimi pieniedzmi. Myslisz ze kampania w stylu "nie bedzie nam Bruksela plula w twarz"nie dalaby rady w Polsce? Ja mysle ze akurat ci ktorzy chodza na glosowania poparli by taka linie.
                • mai-ra3 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 21:40
                  Myślę, że jeśli aktualnie nam panujący nie zmienią podejścia, to Unia sama nas wyrzuci. Zresztą o to chodzi - nie wyjdziemy sami, tylko Unia nas się pozbędzie, bo staniemy się śmieszni na arenie międzynarodowej (właściwie, to już z nas się śmieją). Akurat w tym się zgadzam z autorem artykułu.
                  • nathasha Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 21:46
                    Unia nie moze nas wyrzucic, moze zawiesic niektore z naszych praw - np zawieszenia prawa do glosowania ale glosowania nad tym czy panstwo zlamalo swoje zobowiazania wymaga jednomyslnosci.
                • claudel6 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 06.11.16, 02:11
                  tak, masz rację, w Polsce jest bez problemu do przeprowadzenia kampania antyunijna, jeśli tylko ktoś z kasą i profesjonalny się za to weźmie. jesli w ciągu 6 miesięcy wylansowano od zera do bohatera Dudę, człowieka-nikt i znikąd, i on został prezydentem, to znaczy, ze ten elektorat jest w stanie łyknąć wszystko..
                  • nathasha Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 06.11.16, 07:58
                    Jedyne co mogloby to teraz zahamowac to niechlubny przyklad WB ktorej moze sie sypnac gospodarka. Ale to tylko w przypadku jesliby zorganizowano referendum podobne do brytyjskiego, mysle ze jednak zaglosowalibysmy na POLzostan. Ale przeciez oni nie musza organizowac zadnego referendum, moga przeglosowac to w parlamencie. A na unie juz sa obrazenie ze nie traktuje nas jak narodu namaszczonego. Juz kiedys o tym pisalam, ale ciagle wraca do mnie konferencje jarka gdy byl premierem i pojechal z wizyta do danii - swietnie ubrsny i plynnie mowiacy po angielsku dunski premier mial niebotycznie zaskoczona i z lekka zazenowana mine bo Kaczor w brudnych butach i zle dopasowanym garniturze dukajac po polsku byl w ogole obrazony ze musial sie do kogos udac z wizyta. I to jest ich podejscie i zrozumienie wspolpracy.
                    • sniyg Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 06.11.16, 08:16
                      PiS nie wyjdzie z Unii, nie przesadzajmy. Co do dukania po polsku - akurat nie tylko Kaczyński dukał, duński premier angielski miał od dziecka, u nas w tym czasie panował rosyjski. Tuska też krytykowano za słabą angielszczyznę.
                      • nathasha Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 06.11.16, 08:42
                        piS nie zadrze z unia, nie przesadzajmy, tiaaa - to juz bylo a jak sie dzieje wszyscy widzimy. Slaba bo slaba ale istnieje, potrafi sie chlopak dogadac, po niemiecku takze.uwazasz ze kaczynski zna jakikolwiek jezyk obcy?
                        • sniyg Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 06.11.16, 08:52
                          No co się dzieje? Konkretnie. Jakoś Węgry również nadal w Unii. Nie wiem jakimi językami włada Kaczyński, aż tak mnie nie interesuje. Tłumaczę ci jedynie, że politycy duńscy a polscy powstawali w innych rzeczywistościach, czego Tusk również przykładem.
    • taniarada Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 21:25
      hemp_plant wolałabym przygogotować się na najgorsze- ewentulanie wyjechać z kraju na pewni
      > en czas [mam takei możliwości], lub myśleć w kierunku zdecydowanego przygotowan
      > ia dzieci na emigrację < Dlaczego tak późno .Pakować się i do widzenia.Ja wróciłem i nie mam zamiaru wyjeżdżać>
      • olewka100procent Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 21:51
        A ja myślę że będzie lepiej niż w Niemczech,szwecji i Norwegii,gdzie to całe kulturowe ubogacacanie już im bokiem wychodzi. A co dopiero będzie za 4 lata. Już się słyszy przypadki gdzie kilka niemieckich rodzin uciekło do PL bo tu bezpiecznie. Tam są prawdziwe dramaty a nie jakieś Natalie Przybysz i aborcja
        • kfugktru23 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 21:58
          Mieszkasz w Niemczech?
        • berber_rock Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 05.11.16, 22:05
          olewka100procent napisała:

. Już
          > się słyszy przypadki gdzie kilka niemieckich rodzin uciekło do PL bo tu bezpie
          > cznie. Tam są prawdziwe dramaty

You've made my day smile KILKA niemieckich rodzin ucieklo smile Ile polskich rodzin ucieklo w ciagu ostatnich parunsatu lat???? Prawdziwe dramaty smile
      • asia-loi Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 06.11.16, 07:51
        taniarada napisał(a):

... Ja wróciłem i nie mam zamiaru wyjeżdżać>

taniarada, skąd wróciłeś? Z Watykanu?

========
    • kfugktru23 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 06.11.16, 01:22
      W 2013 stworzono film "Mściciel z Wall Street". Trudno nie utożsamiać się z bohaterem - stracił wszystkie ciężko zarobione pieniądze na giełdzie, zabrali mu dom, stracił ubezpieczenie a żona chora na raka popełnia samobójstwo. Więc wyrzyna pracowników biura maklerskiego. W tym filmie bohaterzy po drugiej stronie są płascy. Zaślepieni chciwością niszczą biednych, uczciwych ludzi. W takim widzeniu świata nie ma miejsca na porozumienie. I widzę po rozmowach w realu że tak ludzie często widzą świat.
      • nathasha Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 06.11.16, 07:59
        Zwlaszcza w Polsce
        • kfugktru23 Re: co z tą Polską za 4 lata będzie? :( 06.11.16, 08:16
          Popatrz na frankowiczów.
    • kfugktru23 Koza 06.11.16, 08:20
      Z PiS jest jak z kozą: Icek przychodzi do rabina i narzeka na warunki mieszkaniowe. Żona, dzieci, synowe, zięciowie, wnuki - hałas, ścisk, rwetes. Nie da się wytrzymać! Na to mądry stary rabin mówi: Icek, ty kup sobie kozę i weż ją do mieszkania. Icek zdziwiony ale przecież rabin mądry i słuchać go trzeba. Icek kupuje kozę i wprowadza do mieszkania, po tygodniu przychodzi kompletnie załamany. Cóżeś mi doradził- hałas, ścisk, rwetes. A jeszcze koza beczy, śmierdzi, wszystko zżera, katastrofa, totalne pobojowisko. Rabin: Icek, ty sprzedaj kozę. Icek kozę sprzedaje, wraca rozanielony. W domu sielanka - cisza, spokój, mnóstwo miejsca, wszyscy szczęśliwi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka