Dodaj do ulubionych

Czytnik kindle paperwhite

05.11.16, 20:22
czym sie różni od zwykłego kindle'a?

Warto kupowac kindle czy moze byc dowolny czytnik? Jaka jest różnica (nie licząc cenowej)?
Obserwuj wątek
    • wuika Re: Czytnik kindle paperwhite 05.11.16, 20:24
      Ma światło! Światło jest genialne smile
    • kaka-llina Re: Czytnik kindle paperwhite 05.11.16, 20:26
      Światło!!!!!! inych niz kindle nigdy nie kupowałam.. ( a i kindlem czekałam az będzie świato..wink)
    • aurinko Re: Czytnik kindle paperwhite 05.11.16, 20:26
      Paperwhite ma podświetlany ekran. Genialne rozwiązanie. Świetnie się czyta w słońcu i w ciemnościach smile Warto kindla. Nie warto wypasionego kindla, wystarczy paperwhite, nie musi mieć najnowszych bajerów.
      • princy-mincy Re: Czytnik kindle paperwhite 05.11.16, 20:29
        czyli jesli jest kindle paperwhite to mozna czytać bez lampki (czym to sie wtedy różni od czytania na IPadzie z apka Kindle?) a jesli jest tylko kindle to muszę miec lampkę?
        • wuika Re: Czytnik kindle paperwhite 05.11.16, 20:33
          Ekrany LCD męczą Ci oko, a w czytnikach masz epapier, który nie ma takiego sztucznego podświetlania. Można czytać po ciemku, ja często to wykorzystuję do czytania do spania (kładę się na bok, przyciemniam kindle i czytam, aż nie usnę).
        • aurinko Re: Czytnik kindle paperwhite 05.11.16, 21:01
          Nie trzeba żadnej lampki do paperwhite, do kindla bez paperwhite potrzebujesz lampkę i nie poczytasz na słońcu. Kindle paperwhite nie męczy wzroku tak bardzo.
          • peonka Re: Czytnik kindle paperwhite 06.11.16, 03:01
            Kindle zwykły na słońce się jak najbardziej nadaje (mam na świeżo - przeczytane jakieś 500 stron na hiszpańskiej plazy), ale w nocy lampka jest konieczna.
            Mam zwykłego i bardzo żałuję braku podswietlenia sad
            • aurinko Re: Czytnik kindle paperwhite 06.11.16, 18:56
              A ja nie dawałam rady czytać na słońcu na zwykłym kindlu smile po kilkunastu minutach miałam dość. Na paperwhite mogę godzinami.
    • slonko1335 Re: Czytnik kindle paperwhite 05.11.16, 20:28
      Moim zdaniem warto . Paperwhite ma podświetlenie-możesz czytać tam gdzie jest ciemno-tez warto.
    • klamkas Re: Czytnik kindle paperwhite 05.11.16, 20:28
      Ma podświetlenie. I tak, warto zainwestować w paperwhite, zamiast zwykłego kindla. Z dwóch powodów: zwykły nie jest dotykowy, poruszanie się klawiszami przy obsłudze jest upierdliwe (przy samym czytaniu nie ma wielkiej różnicy). Za to światełko - genialne. Możesz czytać po ciemku, nie świecąc inny, w oczy (to światło jest jakieś takie przytłumione, nierozpraszające się).

Co do marki - nie wypowiem się, kocham kindle wink.
      • peonka Re: Czytnik kindle paperwhite 06.11.16, 03:02
        Zwykły też jest (może byc) dotykowy - mam taki smile
      • landora Re: Czytnik kindle paperwhite 06.11.16, 06:46
        Akurat tu się nie zgodzę, klawisze były fajniejsze. Ale podświetlenie jest bezcenne.
    • redheadfreaq Re: Czytnik kindle paperwhite 05.11.16, 20:33
      Ma delikatne podświetlenie. Jest genialny, ja mam wersję I, mąż II. II ma troszeczkę równiejsze oświetlenie i da się je całkowicie wygasić. Nie wyobrażam sobie czytnika bez podświetlenia, szczerze powiedziawszy.
    • anika772 Re: Czytnik kindle paperwhite 05.11.16, 20:37
      Nawet się nie zastanawiaj, bierz z podświetleniem.
    • norra.a Re: Czytnik kindle paperwhite 05.11.16, 21:04
      Też polecam paperwhite'a. Regulacja podświetlenia jest bardzo przydatna.
    • alchemy_alice Re: Czytnik kindle paperwhite 05.11.16, 21:04
      Po pierwsze podświetlenie, które nie męczy oczu jak ekran tabletu. Idealne do czytania w różnych warunkach (u mnie sprawdza się czytanie przed snem, kiedy ściemniam ekran aby nie raziło mocno w oczy). Po drugie wygoda użytkowania, dotykowy ekran jest funkcjonalny no i zwyczajnie wygodny, wolę to niż klikanie w przyciski. Po trzecie wygodne zakupy w Amazon, sporo czytam po angielsku, mogę od razu z kindla zakupić sobie na urządzenie i czytać. Po czwarte nie potrzeba już Calibre do przeformatowania plików, wystarczy ichnia aplikacja do zainstalowania na windowsa/inne systemy - dwa kliki i książka już jest na urządzeniu bez żadnych cyrków. Po piąte cena adekwatna do jakości - za swój zapłaciłam w promocji niecałe 500zł na niemieckim Amazon, jest wytrzymały (chociaż warto dokupić sobie etui z funkcją wybudzania, wtedy już w ogóle wypas), ładnie wygląda i wiem, że w przypadku reklamacji w ciągu roku dostaje się nówkę nieśmiganą, nawet jak samochodem po tym przejedziesz. Ogólnie dla mnie sprzęt świetny, wygodny i warty swojej ceny. Polecam.
    • princy-mincy a te reklamy? 05.11.16, 21:04
      Aż tak upierdliwe ze ich brak wyceniany jest na 20 euro?
      • berdebul Re: a te reklamy? 05.11.16, 21:15
        W ogóle nie są upierdliwe, wyskakują tylko jako wygaszacz.
      • alchemy_alice Re: a te reklamy? 05.11.16, 21:16
        Ja mam taki bez reklam, ale mąż ma z reklamami. Nie są upierdliwe, w sumie tylko przy włączeniu i na dole ekranu jak się wybiera książkę. Przy czytaniu ich nie ma.
    • mum2004 Re: Czytnik kindle paperwhite 06.11.16, 01:30
      Ja mam zwykłego kindla. Też jest ekran dotykowy, bez przycisków.
      Wymagania ma jak zwykła książka czyli faktycznie w ciemnościach wymaga lampki. Dla mnie to nie problem gdyż używam go tylko w autobusie przy dziennym świetle.
      Pewnie gdyby różnica w cenie była mniejsza to bym wzięła ale mój kosztował chyba niecałe 2 stówy a spełnia swoją funkcję.
    • jo-asiunka Re: Czytnik kindle paperwhite 06.11.16, 01:59
      Uwielbiam paperwhite za podświetlenie. Całkowicie zmienia jakość czytania.
    • jaulfa Re: Czytnik kindle paperwhite 06.11.16, 10:59
      Kindle jest najbardziej znany. Jego niezaprzeczalną zaletą jest bateria. Wg instrukcji ma wystarczać na 2 miesiące. Ja czytam dużo, mi bateria wystarcza na 2-3 tygodnie.
      Moim ulubionym czytnikiem był czytnik prestigio (cena OK 300 zł). Miał to co kindle czyli podświetlenie, dotykowy ekran. Niestety miał słabszą baterię. Wg producenta miała wystarczać na OK 2 tygodni. Przy moim czytaniu wystarczała na 2-3 dni. Właśnie z powodu baterii zmieniłam czytnik na kindle.
      Dobre są również pocketbook - też mają wszystkie bajery, ale menu jest mniej czytelne no i bateria jest słabsza niż w kindle
      • wioskowy_glupek Re: Czytnik kindle paperwhite 06.11.16, 19:15
        Bez przesady z tą baterią smile Pocketbooka ładuje raz w miesiącu, jest tańszy od Kindlea a równie dobry i ma podświetlenie.
    • princy-mincy Jeszcze jedno pytanie- slownik 10.11.16, 09:42
      Czy tylko Kindle ma slownik czy inne czytniki tez?
    • sueellen Re: Czytnik kindle paperwhite 10.11.16, 14:15
      Paperwhite poleciła mi ematka i go uwielbiam nieprzewanie od dwóch lat. Można czytać w pełnym słoncu np na plazy i w egipskich ciemnościach, a oczy się nie męczą. Na tym polega genialność kindla

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka