30.11.16, 09:18
Dziewczyny, pisalam o podejrzeniu ciazy w innym watku.
Troche sie denerwuje bo mam 37 lat i boje sie czy bedzie ok.
Ostatnia miesaczke mialam 28.10.
Przewaznie mam raz co 30, raz 32 dni okres. Dzis mija chyba 33 dzien i nie wiem co myslec.
Dodam ze stosujemy gumke. Ale w dniu 22.11 chwile bylo bez, a pozniej w gumce
Wiem ze to raczej dzien nie plodny, ale moze jednak...
No i to ze stosunek przerywany nie zapobiega ciazy.
Poprzednio jakis tydzien przed okresem tez tak robilismy i nic.
Boje sie nie samej ciazy ale czy wszystko bedzie ok.
Czy w tym wieku sa inne badania niz w wieku 20paru lay?
Kiedy powinnam zrobic test, jestem zestresowana sama sytuacja. Ale rok temu przerwalam antykoncepcje ze wzgledu na stan zdrowia i raczej nie planowalam dzieci. Maz tez nie. Ale pomimo tego ryzykowlismy bo jednak nieraz rozmawialismy o tym powierzchownie ze moglibysmy miec dziecko. Natomiast boje sie czy byloby zdrowe itd. Pocieszcie, poradzcie.
Obserwuj wątek
    • shell.erka Re: ciaza 30.11.16, 09:30
      Nie wiem jak teraz po dobrej zmianie, ale 2 lata temu po 35 r.z. Lekarze kierowali na badania prenatalne - specjalistyczne usg i testy z krwi. Badania w ramach NFZ.

37 lat to teraz bardzo popularny wiek na rodzenie.

• milamojamila Re: ciaza 30.11.16, 09:31
      Oj dziewczyna, dziewczyna...Co mamy Ci powiedzieć? Zrób test, idź na BHcG. Ze względu na to,że skończyłaś 35 lat dostaniesz skierowanie na badania tzw. prenatalne, które robi się między 11, a 13 tyg ciąży. Ryzyko wad istnieje zawsze, nawet gdybyś miała 20 lat. Wszystko zależy od genów. Najpierw potwierdź,że jest się w ogóle o co martwić zanim zaczniesz fiksować.
    • niu13 Re: ciaza 30.11.16, 09:34
      Jeśli Cię to pocieszy- jestem teraz w 12 tc w trakcie badań genetycznych. Jak narazie wszystko wychodzi ok. Mam 39 lat w chwili porodu skończę 40. Zaszłam w ciążę bez planu po prostu parę mies temu przestaliśmy się zabezpieczać. Moja rada: decyduj czy chcesz ryzykować czy nie. Bo na takie cyrki raz gumka raz nie czy stosunek przerywany szkoda życia i nerwów. Moim zdaniem szanse na ciążę tetaz masz nikłe.
      • ewkazdrzewka Re: ciaza 30.11.16, 09:47
        zabezpieczalam sie 12 lat. Ale musialam przerwac ze wzgledow zdrowotnych. W glowie myslalam zeby zdecydowac sie na dziecko, maz raczej nie. Natomiast jednak sie przelamal ostatnio i jakos nam bylo wszystko jedno. Teraz juz sama nie wiem. Jak nie teraz to nigdy.
        • niu13 Re: ciaza 30.11.16, 09:49
          U mnie też było na zasadzie jak nie teraz to nigdy. Albo się ryzykuje albo adios pomidory.
        • sanrio Re: ciaza 30.11.16, 09:53
          mąż nie chce dziecka w ogóle? a czym to argumentuje?
          • ewkazdrzewka Re: ciaza 30.11.16, 09:55
            maz nie chcial wczesniej bo mowi ze stary jest 39lat. A teraz nie mowi nic. Czeka
          • fifiriffi Re: ciaza 30.11.16, 09:55
            na razie to mu wszystko jedno z tego co pisze autorka.

• ewkazdrzewka Re: ciaza 30.11.16, 10:01
              Nie mam pojecia czy wszystko jedno bo noe wiemy czy kestem w ciazy.Jak m sie cieszyc lub nie?
              • mebloscianka_dziadka_franka Re: ciaza 30.11.16, 10:13
                A ja nie rozumiem czemu nie wiesz czy jesteś w ciąży. Czemu nie kupisz testu/nie zrobisz badania z krwi? Nie wiem po co w ogóle te wszystkie dywagacje, skoro nawet nie wiesz, czy jesteś w ciąży i z jakiegoś niepojętego powodu, zamiast najpierw to sprawdzić, to rozkminiasz o badaniach prenatalnych...
                • ewkazdrzewka Re: ciaza 30.11.16, 10:17
                  test wyjdzie tak szybko?
                  • mebloscianka_dziadka_franka Re: ciaza 30.11.16, 10:28
                    Jak nie wyjdzie, a nie będziesz miała okresu, to powtórzysz za 2-3 dni. Jak zrobisz badanie bety, to wyjdzie ci na 100% czy jesteś czy nie.
                • magata.d Re: ciaza 30.11.16, 10:34
                  Nie wie czy jest w ciąży, nie zrobi testu bo od ewentualnego zapłodnienia minęło 8 dni wink
                  • mebloscianka_dziadka_franka Re: ciaza 30.11.16, 12:25
                    Jeśli spóźnia jej się okres i martwi się, że jest w ciąży, zrobienie testu to najlogiczniejszy i najprostszy sposób, żeby się o tym przekonać.
    • owczarkini Re: ciaza 30.11.16, 10:17
      Kup sobie test na początek albo zrób badanie z krwi. Jak wyjdzie na tak, to się cieszcie. Zrobisz badania i będziesz wiedziała, czy wszystko OK. Sporo kobiet w tym wieku rodzi dzieci.
      Moim zdaniem jednak szanse są nikłe a okres może się przesunąć po prostu w wyniku stresu.
      Ale powodzenia.
    • magata.d Re: ciaza 30.11.16, 10:45
      Na początku powiem Ci, że teraz najprawdopodobniej w ciąży nie jesteś, bo po pierwsze nie współżyłaś w okresie płodnym, a po drugie z tego co piszesz to jednak byłaś zabezpieczona. Fantazja ci szaleje.
      I teraz moja rada. Uspokój się i zastanów się, czy ty i twój mąż chcecie mieć dziecko czy nie, albo czy zdajecie się na los i nie zabezpieczacie się i jak będzie to dobrze jak nie to też w porządku. Jeżeli chcecie albo nie wykluczacie to przestańcie się zabezpieczać a ty przestań się stresować. Mnóstwo kobiet rodzi w tym wieku lub starszym i wszystko jest w porządku (ja urodziłam w wieku 36 lat i wszystko ok). Jeżeli nie chcecie to się zabezpieczajcie i nie będzie problemu. Bo to co teraz robisz to nie spowoduje że zajdziesz w ciążę a do tego stresuje cię i odbiera radość współżycia. Może psycholog? Albo z lekarzem porozmawiaj. Musicie podjąć decyzję.
    • paszewa Re: ciaza 30.11.16, 10:55
      po przeczytaniu tego posta uważam że mimo 37 lat jesteś za młoda na dziecko... Pytasz serio czy jestes trolem wink
    • szarsz Re: ciaza 30.11.16, 10:57
      Ciąże w 25 dniu cyklu się zdarzają, ale niezbyt często, więc raczej masz mniejsze niż większe szanse. Ale bez badania krwi forum Ci ciąży nie wywróży. I właściwie to nie wiem, czego Ci życzyć. Chyba tego, żebyś się ucieszyła z wyniku testu smile
      • paszewa Re: ciaza 30.11.16, 11:16
        czemu forum nie wywróży? Wszakże dzisiaj są Andrzejki...
        • memphis90 Re: ciaza 30.11.16, 17:37
          Trzeba wosku polać i zobaczyć, czy układa się w kształt embrionu...
    • bei Re: ciaza 30.11.16, 11:48
      Spokojniesmile
      Moze masz cykl bezowulacyjny, one sa wowczas dluuugie.
      Jesli nawet jakims wielkim cudem w ciaze zaszlas, to 37 lat to swietny czas na macierzynstwo.
      szybkiego dobrego!
      • ewkazdrzewka Re: ciaza 30.11.16, 12:26
        Zrobilam test. Wyszla jedna kreska - brak ciazy. Cholera za wczesnie. A jesli nie jestem to gdzie okres....
        • przystanek_tramwajowy Re: ciaza 30.11.16, 12:31
          Nie świruj. Okres to nie zegar atomowy i czasami może się spóźnić albo przyjść za wcześnie. Naprawdę masz tak niskie pojęcie o własnej fizjologii, że tego nie wiesz?
          • ewkazdrzewka Re: ciaza 30.11.16, 12:49
            Nie chodzi o to. Wiem wszystko, zawsze sie zabezpieczam ale tym razem czesciowo tylko. No i tak zaczelam panikowac
            Chociaz nadal nie wiem co wkoncu
            • afro.ninja Re: ciaza 30.11.16, 12:55
              Masz schize, zrob sobie beta. Zalujesz trzydziestu zlotych na badanie>?
            • magata.d Re: ciaza 30.11.16, 13:02
              Skoro się częściowo tylko zabezpieczyłaś, to może częściowo tylko będziesz w ciąży winkwinkwink
              Pomyśl trochę. Jeżeli nawet zaszłaś w ciążę te 8 dni temu to i tak test ci tego teraz nie pokaże.

Przestań się częściowo zabezpieczać, tylko podejmij decyzję czy się zabezpieczasz normalnie czy decydujesz na dziecko.
              W ciąży prawdopodobnie nie jesteś. A teraz zastanów się czego Ty chcesz.
              • magata.d Re: ciaza 30.11.16, 13:03
                A, ty zaczęłaś panikować, że możesz być w ciąży? Jeżeli tak to zacznij się porządnie zabezpieczać.
                • ewkazdrzewka Re: ciaza 30.11.16, 13:25
                  nie panikowac bez przesady. Ucieszylabym sie bardzo
              • ewkazdrzewka Re: ciaza 30.11.16, 13:24
                ale o co ci chodzi? czy sie zabezpieczam czy nie to wuj ci do tego.Nie chcialam sie zabezpieczac bo mialam taka chec
                Ja tylko zapytalam jak na wstepie. nie jestem zla na siebie o to. I nie bede podejmowac decyzji bo ty tak chcesz.
                • magata.d Re: ciaza 30.11.16, 13:51
                  "ale o co ci chodzi? czy sie zabezpieczam czy nie to wuj ci do tego.Nie chcialam sie zabezpieczac bo mialam taka chec
                  Ja tylko zapytalam jak na wstepie. nie jestem zla na siebie o to. I nie bede podejmowac decyzji bo ty tak chcesz."

No to już wiemy

Troll, troll, troll, troll, obrzydliwy troll
                  • ewkazdrzewka Re: ciaza 30.11.16, 14:01
                    sama trolem jestes
    • ewkadrzewka Re: ciaza 30.11.16, 13:42
      Niezły masz nick 😊
      • niu13 Re: ciaza 30.11.16, 13:45
        A to nie jest zjawisko "chciałabym a boję się"?
      • ewkazdrzewka Re: ciaza 30.11.16, 13:45
        ????? wlamalas sie?
        • ewkadrzewka Re: ciaza 30.11.16, 14:23
          Tez tak o tobie pomyślałam ale widzę że coś nas różni

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka