Dodaj do ulubionych

"To nie jest tradycyjna rodzina"

30.11.16, 14:16
"Arkusz z pytaniami do matury próbnej z Wiedzy o Społeczeństwie. Na zdjęciu ojciec pochylający się nad niemowlęciem w wózku. Pytanie brzmi: „Rozstrzygnij, czy zdjęcie ilustruje tradycyjny model rodziny. Swoje zdanie uzasadnij, odwołując się do fotografii”. Poprawna odpowiedź: To nie jest rodzina tradycyjna. Opieka nad dziećmi jest zadaniem kobiety."

Wiecie co, ja rozumiem, że ten ktoś układający pytania ma jakieś poglądy. Każdy ma.
Ale przecież nie leci z tymi swoimi poglądami bezpośrednio do drukarni a później nie wręcza osobiście arkuszy uczniom.
Przecież po drodze jest jakaś komisja, redakcja tych pytań, cokolwiek. Dlaczego to przeszło?

Jak to jest możliwe, żeby czyjeś osobista wizja rodziny determinowała klucz do odpowiedzi?
Gdzie obiektywizm i neutralność światopoglądowa?

kobieta.wp.pl/to-nie-jest-tradycyjna-rodzina-kuriozalne-zadanie-na-probnej-maturze-z-wos-6064123509671041a
Obserwuj wątek
    • anika772 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 14:23
      Powiedz, że żartujesz.
      • ola766 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 14:38
        Ale z czym żartuję? Jest link.
        Może któraś z Was ma dziecko w maturalnej klasie i napisze coś więcej?
    • vaikiria Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 14:25
      Odpowiedź powinan brzmieć "To nie jest tradycyjny model rodziny. W ramach tradycyjnego modelu rodziny opieka nad niemowlętami jest zadaniem kobiety".
      • cosmetic.wipes Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 14:31
        W ramach tradycyjnego modelu rodziny dopuszczalne jest bicie dzieci. W ramach tradycyjnego modelu rodziny kobieta nie zarabia. W ramach tradycyjnego modelu rodziny wszystkie prace związane z domem (pranie/sprzatanie/gotowanie) wykonuje kobieta.

Ergo tradycyjny model rodziny jest głupi, a w tym kontekscie tradycja jest synonimem zacofania.
        • vaikiria Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 14:43
          Ale to jest inne pytanie. Jak masz pytanie o to, czy plucie mlekiem jest elementem syberyjskich rytuałów szamańskich, to odpowiedź rzmi "tak" a nie "szamanizm jest głupi i nie działa".
          • ichi51e Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 14:46
            dokldnie. Wileu ludzi ma umiejetnosc z precyzyjna odpowiedzia na pytanie. na egzaminie udzie.a sie odpowiedzi jaka jest prawidlowa a nie uprawia sie kopanie z konmi. Nawet jesli "ma sie racje"
            • vaikiria Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 14:51
              I dlatego odpowiedź proponowana jako prawidłowa jest błedna, bo nie odnosi sę do pytania tylko prezentuje poglądy.
            • ola766 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 14:55
              No, tyle że tu "precyzyjna" odpowiedź na pytanie czyli uzasadnienie brzmi (wklejam cytat z klucza):
              „Rodzina tradycyjna, inaczej patriarchalna, to rodzina, w której opieka nad dziećmi jest zadaniem kobiety. Natomiast mężczyzna zapewnia byt materialny i reprezentuje ją na zewnątrz
              To nie jest śmieszne.
              • vaikiria Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 15:02
                A to jest akurat prawidłowa definicja, tak to jest mniej więcej ujmowane socjologicznie. Co Ci się tu nie podoba?
                • ola766 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 15:12
                  "Reprezentuje ją na zewnątrz", to mi się nie podoba. Przecież to bzdura. W sensie nieprawda.
                  Bo co to tak własciwie znaczy, że kobieta siedzi w domu i nie pracuje zawodowo?
                  Czy że małzonek ma monopol na prezentowanie rodziny towarzysko?
                  Jest rzecznikiem rodziny na forum społecznym?
                  Być może w jakiejs kulturze tak to wygląda, ale na pewno nie u nas.
                  • vaikiria Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 15:15
                    W rodzinie patriarchalnej/tradycyjnej kobieta była od sfery domowej, mężczyzna od świata zewnętrznego. Tak po prostu było i to jest stwierdzenie faktu. Natomiast ta forma rodziny od dawna nie istnieje, bo mocno wyewoluowała, więc nic dziwnego, że tego nie widujesz.
                    • ola766 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 15:22
                      Więc zestawianie tego uzasadnienia ze współczesnym zdjęciem jest niekonsekwencją (eufemizm).
                      • vaikiria Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 15:30
                        Konswkwencją o tyle, że współczesne zdjęcie pokazuej odwrotną sytuację.
                    • panterarei Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 23:27
                      ależ istnieje i ma się dobrze. W rodzinach muzułmańskich tudzież u suwerena
          • cosmetic.wipes Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 15:04
            > Ale to jest inne pytanie. Jak masz pytanie o to, czy plucie mlekiem jest elemen
            > tem syberyjskich rytuałów szamańskich, to odpowiedź rzmi "tak" a nie "szamanizm
            > jest głupi i nie działa".

Oczywiście masz rację. Mój komentarz nie tyle dotyczył samej odpowiedzi, bo wszak ona nie zawierza w sobie oceny zjawiska, ale raczej miał za zadanie pokazać, jak przekazywanie tego rodzaju tresci prowadzi do zdefiniowania "tradycji"

Poza tym samo pytanie nie jest precyzyjne, bo nie wyjaśnia do jakiej tradycji sie odnosimy. Do przedwojennej panującej w chłopskiej chacie, do amerykańskiej z lat 60-tych, do typowych rodzin z PRL-u czy do tradycji wspólczesnej (nowej, świeckiej wink), gdzie ojciec jest zaangażowany zarówno w proces wychowawczy jak i czynnosci opiekuńcze.
        • 3-mamuska Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 14:46
          cosmetic.wipes napisała:

> W ramach tradycyjnego modelu rodziny dopuszczalne jest bicie dzieci. W ramach t
          > radycyjnego modelu rodziny kobieta nie zarabia. W ramach tradycyjnego modelu ro
          > dziny wszystkie prace związane z domem (pranie/sprzatanie/gotowanie) wykonuje k
          > obieta.
          >
          > Ergo tradycyjny model rodziny jest głupi, a w tym kontekscie tradycja jest syno
          > nimem zacofania.
          >

Czemu porównujesz bicie dzieci bo nie zarabiania przez kobietę pieniedzy to jakis jest problem?
          Ja siedziałam w domu przez x lat nie zarabiałam ,a dzieci nie biłam. Mało tego kase trzymałam ja, jeszcze za czasów kiedy opłaty robiło sie na poczcie.
          Robic tez robiłam bo trudno ,zeby maz po 12 godzin poza domem odkurzyć musiał.
          W sobote i niedzielne robił co było trzeba.

W tradycyjnym modelu rodziny dzieckiem zajmuje sie kobieta, ( bo karmi piersi) maz zarabia zeby kobieta mogła sobie bez stresu wychować potomstwo tak stworzyła to natura.
          Ile kobiet napisało ze maz bez pracy to nie facet ?
          Był taki wątek o tym.

Jak ktoś chce zyc nietradycyjnie ustawia sobie zycie inaczej.

Nie napisane było ze ojciec wogole nie opiekuje sie dzieckiem.
          -----------------
          Życie ma ty­le ko­lorów, ile pot­ra­fisz w nim dostrzec.
          • iwles Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 14:55

skąd zaczerpnęłaś definicję "tradycyjny model rodziny" ?
          • cosmetic.wipes Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 15:10
            > Czemu porównujesz bicie dzieci bo nie zarabiania przez kobietę pieniedzy to ja
            > kis jest problem?

Ja niczego nie porównuję, tylko opisuję model rodziny tradycyjnej. Tradycyjnej w rozumieniu autora pytania.

I nie pisałam o obligatoryjnym biciu dzieci, ale o przyzwoleniu na takowe.

> W tradycyjnym modelu rodziny dzieckiem zajmuje sie kobieta, ( bo karmi piersi)
            > maz zarabia zeby kobieta mogła sobie bez stresu wychować potomstwo tak stworzył
            > a to natura.

Jaka natura? Ta, która wymysliła pieniądze, czy ta która wymyśliła brak stresu?
            • 3-mamuska Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 22:05
              cosmetic.wipes napisała:

> > Czemu porównujesz bicie dzieci bo nie zarabiania przez kobietę pieniedzy
              > to ja
              > > kis jest problem?
              >
              > Ja niczego nie porównuję, tylko opisuję model rodziny tradycyjnej. Tradycyjnej
              > w rozumieniu autora pytania.
              >
              > I nie pisałam o obligatoryjnym biciu dzieci, ale o przyzwoleniu na takowe.
              >

Tak? Nie stawiasz? Kobieta nie zarabia i bijemy dzieci w tradycyjnej rodzinie? W jednym zdaniu?
              I kto przyzwala na bicie dzieci? Tradycja w rodzinie?
              Jakie bzdury maskara.

Czyli dzieci nie biją/nie zezwalają tylko nietradycyjne rodziny gdzie maz siędzie w domu a żona pracuje.
              Lub pracują oboje, matka z porodówki wraca do pracy opiekunka przejmuje dziecko .No tak moze wtedy nie zezwalają/ nie biją dzieci. W koncu zajmuje sie nim obcy człowiek.
              • cosmetic.wipes Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 01.12.16, 09:58
                > Nie stawiasz? Kobieta nie zarabia i bijemy dzieci w tradycyjnej rodzinie?
                > W jednym zdaniu?

Stawiam, bo zarówno brak aktywności zawodowej kobiety, jak i przyzwolenie na bicie charakteryzuje tradycyjną (w rozumieniu autora pytania) rodzinę.

> I kto przyzwala na bicie dzieci? Tradycja w rodzinie?

Tak, tradycja. Tradycja wynikająca z pomieszania wybranych elementów patriarchatu i ludowego katolicyzmu. Gdzie pan jest panem, kobieta sprzętem domowym, a dzieci i ryby głosu nie mają.
          • memphis90 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 19:52
            >W tradycyjnym modelu rodziny dzieckiem zajmuje sie kobieta, ( bo karmi piersi) maz zarabia zeby >kobieta mogła sobie bez stresu wychować potomstwo tak stworzyła to natura.
            Naprawdę natura wyposażyła kobietę w piersi, więc nie musi już starac się o swoje utrzymanie? Szczęśliwe my, samice innych gatunkow normalnie polują, kopią sobie nory/jamy itd... Widać w tym boską rękę!
            • 3-mamuska Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 22:01
              memphis90 napisała:

> >W tradycyjnym modelu rodziny dzieckiem zajmuje sie kobieta, ( bo karmi pie
              > rsi) maz zarabia zeby >kobieta mogła sobie bez stresu wychować potomstwo ta
              > k stworzyła to natura.
              > Naprawdę natura wyposażyła kobietę w piersi, więc nie musi już starac się o swo
              > je utrzymanie? Szczęśliwe my, samice innych gatunkow normalnie polują, kopią so
              > bie nory/jamy itd... Widać w tym boską rękę!
              >

My tez dbamy o nory i polujemy w sklepie za jedziem za kase mezawink

Co w tym złego ze kobieta moze sobie 1-2 lata posiedzieć w domu z dzieckiem?
              Czyli z porodówki od razu do roboty ,bo co bedzie siedzieć w domu niech zarabia na swoje utrzymanie, z mężem rozlicza sie co do grosza pol na pol , i pol na pol zajmują sie dzieckiem, raz ona cycem a następne karmienie z butelki sztucznym mlekiem.
              Jeden dzien on w pracy drugi dzien ona.
              Albo płacić za opiekunkę. Jak moja kuzynka od 1-15 płaciła ona ,a od 15-30/31 on. (Jakby nie mogli włożyć do koperty i dać razem.

Świetne partnerstwo i rodzina.
              Kochajmy sie jak bracia liczy sie jak Żydzi.

Myślałam ze związek to cos wiecej niz opiekana nad dzieckiem, kasa i kredyt .No cóż widac myliłam

No wiesz juz teraz wiem czemu były maz siostry ,w sądzie chciał zwrotu kosztów utrzymania jej przez 6-tygodni połogu ,które spędziła z ich wspólnym dzieckiem w domu.
              Jak widac kobiety tez maja takie poglądy.
              • antypomidorowa Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 22:53
                3-mamuska napisała:
                > Co w tym złego ze kobieta moze sobie 1-2 lata posiedzieć w domu z dzieckiem?

Np. to, że niektóre kobiety chcą wrócić do pracy po 3-4 miesiącach, a ich partnerzy chcą wtedy pójść na rodzicielski. I rodzicielski przysługuje tak samo ojcu jak i matce. I podobnie wychowawczy.
              • panterarei Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 23:30
                idźże se strzel baranka w ścianę dla otrzeźwienia. Tu nie mowa o modelu w którym kobita jest na urlopie macierzyńskim, względnie wychowawczym, tylko o takim w którym nie pracuje w ogóle.
          • anka_z_lasu Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 20:46
            "W tradycyjnym modelu rodziny dzieckiem zajmuje sie kobieta, ( bo karmi piersi) maz zarabia zeby kobieta mogła sobie bez stresu wychować potomstwo tak stworzyła to natura."

No i przyszło mi się cieszyć z faktu, że istnieje tradycyjny ZUS i daniny nań odprowadzane. Bo pozwala mi bez stresu karmić piersią przez rok na urlopie macierzyńskim...
            • szarsz Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 21:49
              > istnieje tradycyjny ZUS

Natura go stworzyła
      • rysiowa85 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 14:39
        zgadza się."Opieka nad dziećmi jest zadaniem kobiety"to prezentacja czyiś poglądów (autora)

a w następne zadanie maturalne, wykoloruj obrazek.

Zdziwiłybyście się ale to doskonałe przygotowanie do studiowania biorąc po uwagę ile studentek na zajęciach wyciąga kolorowanki relaksacyjne i kredki (dodam że nawet studentki 5 roku potrzebują sie ćwiczyć w niewychodzeniu za linie)
        • mallard Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 15:03
          rysiowa85 napisał(a):

> prezentacja czyiś poglądów

Czyichś.
          • rysiowa85 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 15:37
            czasami się boje, że nikt nie czyta moich postów
            • ichi51e Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 16:07
              ja czytam wink
              • rysiowa85 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 16:34
                wink dopiero poprawianie mojej ortografii daje mi pewność
                • antypomidorowa Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 22:56
                  A to akurat niekoniecznie. Bo ktoś może pasjami szukać ortografów, a nie wczytywać się w treść wink
    • stephanie.plum Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 14:32
      ale tu nie trzeba powiedzieć, czy taki model rodziny, gdzie ojciec zajmuje się dzieckiem jest fajny i dobry (oczywiście, że tak), tylko, czy jest tradycyjny.

no a tradycyjny - w sensie obiegowym - faktycznie raczej nie jest.

pytanie durne absurdalne i bezsensowne, to fakt. też mi wiedza o społeczeństwie, raczej rebusy i zgadywanie, co autor miał na myśli.
      • alsk9 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 14:36
        Durne pytanie- ktoś kto tworzył takie testy to idiota musi być
        (warto sprawdzić po nazwisku co to za półgłówek i czy jakichś ważnych funkcji nie sprawuje, bo to wstyd i szkodnictwo dla szkolnictwa)
        bo jak daleko wstecz mamy sięgać żeby się na "tradycję" powoływać?

W tradycyjnym domu rodzinnym nie ma bidetu!
    • magata.d Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 14:34
      Nie wierzę. To jakiś żart?
    • afro.ninja Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 14:36
      To sa pytania na mature?? o_0
      Moze fasktycznie potrzeba nam elitarnych egzaminow, co to ma byc??
      • kira02 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 19:17
        No wlasnie tez jestem w szoku, powiedzialabym, ze pytanie z testu szóstoklasisty.
    • agata_abbott Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 14:37
      Serio? W tradycyjnym modelu rodziny ojciec nie może się pochylić nad wózkiem?
      Napisz, proszę, że żartujesz, coś takiego, w XXI wieku, w Polsce, na egzaminie?
      • triss_merigold6 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 14:43
        OMG, musiałabyś znać konstrukcję testów pod klucz. Tu uczeń ma (tak przypuszczam) prawidłowo zidentyfikować cechy/elementy charakterystyczne dla tradycyjnej rodziny i innych modeli.
        Uczeń nie ma snuć własnych refleksji ani oceniać, który model jest lepszy, tylko wskazać cechę.
        • agata_abbott Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 15:01
          No widać nie znam, na szczęście "nowa matura" mnie ominęła.
          Zmierzam jedynie do tego, że jeśli wg autora pytania symbolem rodziny "nie-tradycyjnej" jest facet pochylający się nad wózkiem, no to wystąpił tu naprawdę spory skrót myślowy...
          • olena.s Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 15:08
            Raczej odwrotnie. Facet pochyaljący się nad wózkiem NIE jest symbolem rodziny tradycyjnej.
            • alsk9 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 15:17
              Myślę, że jakby dali zdjęcie faceta na kanapie z piwem przed tv i dziecko bawiące się samo w kącie, to nikt by nie miał wątpliwości, że to JEST model tradycyjnej rodziny big_grin
              • danaide Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 18:17
                Dokładnie. Z matką w kuchni (poza obrazkiem) więc wszystko git.
    • ichi51e Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 14:38
      no ale nie jest to tradycyjna rodzina (z naciskiem na slowo tradycyjny) chyba ze mamy na mysli pigmejow aka. Mysl mozna rozwinac piszac dlaczego rodzina tradycyjna sie nie sprawdzala i teraz mamy zwiazki oparte na partnerstwie.
      tak jak zadanie "dokoncz prawidlowo rysynek" (gdy masz kwadrat z trojkatem) prawidlowo znaczy "zrob z tego domek"
      • alsk9 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 14:42
        To nie jest tradycyjna rodzina, w tradycyjnej rodzinie dziecko leży na sianie w szałasie albo w chuście na plecach matki.
        • ichi51e Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 14:48
          zalezy w jakiej kulturze. czy tradycyjna rodzina mieszka w szalasie czy w domu jednorodzinnym?
          • alsk9 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 14:52
            e? czy rodzina mieszkająca w bloku przestaje być tradycyjna?
            czy jeśli rodzina z 3 wieku n.e. nie miała domku jednorodzinnego tylko szałas to jest tradycyjna czy nie?
            czy jeśli jeszcze ze 100 lat temu najczęściej w jednym domu mieszkały 3-4 pokolenia, to obecne oddzielne "mieszkanie dla każdego" spowodowało nietradycyjność rodziny?
        • vaikiria Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 14:52
          I to jest kolejny błąd metodologiczny. Autor powinien doprecyzowac, do jakiej kultury ma odnosić się określenie "tradycyjny".
          • triss_merigold6 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 14:55
            Maturzysta ma to w podręczniku do wos, dział I "Społeczeństwo".
            • vaikiria Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 15:03
              Ale to nie zwalnia autora pytań od obowiązku prezycyzyjnego ich formułowania.
          • madi138 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 15:45
            No jak to?! Jest przecież jedna właściwa tradycja, jedna właściwa religia, jedna właściwa partia, jeden wódz, itp. big_grin
          • olena.s Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 20:34
            Fakt, wobec wielości kultur zgłębianych w polskich LO ze szczególnym uwzględnieniem stosunku danej kultury do opieki nad niemowlęciem, autor koniecznie powinien doprecyzować, czy chodzi o tradycyjną rodzinę w pojęciu polskim czy moze mormonów z Utah.
            • claudel6 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 04.12.16, 03:33
              nie no, nie żartuj, przecież to musi być osadzone w czasie.
        • claudel6 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 04.12.16, 03:28
          ja bym powiedziała, że w tradycyjnej rodzinie to dziecko rodzi się w stajence, a ojciec jest nieznany wink
      • ichi51e Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 16:12
        dodam jeszcze ze np w mojej rodzinie (tongue_out czytam wlasnie pamietniki sp juz dziadka ciotecznego) tradycyjna rodzina to taka w ktorej dziemi zajmowaly sie najpierw mamka potem bona a potem wychowawczyni. ojca i matke ogladali na dziendobry i dowiedzenia do tego w wieku lat 12 dziadek snul sie po lesie ze sztucerem i klusowal ile wlazlo.
        • arwena_11 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 18:04
          Dokładnie. Moja babcia mi opowiadała, że z siostrą rano ubierały się ( z pomocą służącej ), potem jadły śniadanie i szły odwiedzić matkę i ojca. Audiencja pół godziny i były przejmowane przez bonę.
          Wieczorem wspólna z rodzicami kolacja, gdzie były wypytywane czego się danego dnia dowiedziały, czego się nauczyły.
    • triss_merigold6 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 14:39
      To są pytania na maturę. Aha.
    • edelstein Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 14:44
      Poglady?chyba brak wyobrazni,bo dz7ecku noze mama umrze,ahh zapomnialam tradycyjnie matki nie umieraja.
    • joa66 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 14:46
      Wiecie co? Ja czasami myślę, że w tym nawet nie chodzi o propagandę, tylko o poniżenie "przeciwnika". Czystą przyjemność prezesa - przyjemność z pogardy i poniżania. Takie "napluję Wam w twarz".
      • triss_merigold6 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 14:50
        Nie sądzę, nie w tym wypadku. Pamiętasz chyba jeszcze jak wyglądały arkusze maturalne i koncepcja udzielania odpowiedzi pod klucz?
        W tym wypadku, tak przypuszczam, uczeń ma prawidłowo wskazać, jaka cecha/zachowanie odpowiada modelowi rodziny tradycyjnej - definicja w programie wos w dziale "Społeczeństwo", a jakie nie odpowiada - definicje i przykłady innych rodzin również w programie wos w dziale "Społeczeństwo".
        Jedyne czego bym się tu czepiała, to zaskakująca prostota zadania, to nie powinien być poziom maturalny.
        • alsk9 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 14:55
          Ja bym się czepiała braku umiejscowienia w czasie. Na moim osiedlu bardzo dużo jest tradycyjnych rodzin. Popołudniami to panowie zapitalają z wózkami na spacerniak.
          • triss_merigold6 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 14:56
            Arkusz maturalny - nad czym skądinąd ubolewam - nie jest miejscem na niuanse i dywagacje, że rano tradycyjna, a po południu zamiana ról.
            • alsk9 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 15:13
              Tu nie ma żadnej zamiany ról. Obecnie taki jest model tradycyjnej rodziny.
              Jest za to upływ wieku i zmiany obyczajowe, na którzy autorzy nie zdążyli się załapać w poglądach, by w podręcznikach nie sadzić farmazonów odstających od rzeczywistości.
              Równie dobrze można pytać jak wygląda tradycyjny pogrzeb, i oczekiwać że ktoś odpowie, że jest to palenia na stosie - bo przeciez tak u Słowian bywało.
              • memphis90 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 20:00
                Przepraszam, ale w dawnych tradycyjnych rodzinach kobiety też zapitalały do roboty. Co zostało nawet uwiecznione w noweli Tadeusz, w której biedne dziecię puszczone samopas utopiło się w rzece, podczas gdy matka pieliła pańskie pole... Więc IMO zdjęcie nie pokazuje tradycyjnej rodziny, bo tradycyjna to ojciec chodzący za wołami przy bronie, matka pieląca chwasty, troje drobiazgu w trumienkach na cmentarzu (koklusz, szkarlatyna i czerwonka) i aktualny dzieciak twarzą w dół w trzcinach...
              • claudel6 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 04.12.16, 03:34
                dokładnie. uf.
        • ola766 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 14:58
          Ale bez przesady. Jeżeli w kluczu masz przykładowe uzasadnienie " Natomiast mężczyzna zapewnia byt materialny i reprezentuje ją na zewnątrz” to już przegięcie.
          Reprezentują ją na zewnątrz? Serio?
          • iskierka3 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 15:07
            Przegiecie i nie dlatego ze uwaza sie to za "trafycyjny" model rodziny ( juz pominmy definicje slowa tradycyjny w tym przypadku) ale ze rownoczesnie wszedzie sie trabi, ze TRADYCYJNA rodzina jest jedyna sluszna wartoscia ( procz plucia na obcychwink. Czyli uczy sie mlodziez, ze jedyna sluszna opcja jest tylko matka zajmujaca sie dziecmi i ojciec bankomat. Wstretna manipulacja.
          • rysiowa85 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 15:11
            no tak, jak go złapac na zdradzie to powie że on prezentował zasoby

p.s. to w tradycyjnych rodzinach kobiety nie reprezentują rodziny na zewnątrz?
            Myśle że to nawet dla tradycjonalistek jest obraźliwe, ale wątpie że to dostrzegają.
        • iskierka3 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 15:02
          To ja bym oblala. Bo dla mnie rysunek faceta pochylajacego sie nad wozkiem to nie jest zaden model rodziny tylko wizerunek faceta pchylajacego sie nad wozkiemwink no moze i bym odpisala ze nie ale gdyby tam byl pingwin surfujacy na krze to odpisalabym tak samowink
          A w ogole to mala matura dla przedszkolakow czy analfabeta ukladal pytania?wink
          • triss_merigold6 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 15:14
            Ponieważ nigdy nie uczyłaś się do testów maturalnych, oni to trenują od początku III klasy.
            Cóż, od dobrych 15 lat twierdzę, opierając się na materiale porównawczym, że nowa matura jest dla słabszych na umyśle i zdać ją b. prosto, pod warunkiem, że człowiek ogarnie technikę rozwiązywania testów.
            • iskierka3 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 15:22
              Nie, no ostatecznie tu logiczna odpowiedz to niewink czyli prawidlowa. Ale formula pytania jak dla opoznionych. Plus okropna i szkodliwa otoczka ideolo.
              • triss_merigold6 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 15:25
                O, brawo! Nareszcie zaczyna docierać, że formuła szeregu zadań maturalnych wymusza produkowanie tumanów.
                • iskierka3 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 17:58
                  Ale czemu brawo? I NARESZCIE akurat do mnie?
          • rysiowa85 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 15:31
            "Bo dla mnie rysunek faceta pochylajacego sie nad wozkiem to nie jest zaden model rodziny tylko wizerunek faceta pchylajacego sie nad wozkiem"

ewentualnie model samotny ojciec+ dziecko (czy mamy domniemywać czy rozwodnik/wdowiec/kawaler? )
      • stephanie.plum Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 15:09
        a to prezes układał te pytania?

ja w twojej wypowiedzi dostrzegam coś jednak maniakalnego. ale niech zgadnę - moje twierdzenie jest błędne, a twoja wypowiedź - prawidłowa. niczym na maturze :~D

oczywiście, zanim nie rządził prezes, pytania maturalne były zawsze bezbłędnie mądre...
        • iskierka3 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 15:11
          Czyli jednak to pytanie jest glupie?
          • stephanie.plum Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 16:02
            moim zdaniem jest strasznie głupie, aczkolwiek go nie widziałam, znam tylko z opowieści.
            wtłacza w myślenie stereotypowe, nie daje żadnego pola do interpretacji, jest tak banalne i prostackie, że uczniom się może wydawać, iż coś się za tym kryje - jakiś sens. a jest bezsens.

dobrze, że nie kazali obrazka pokolorować...
    • paszczakowna1 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 15:04
      >To nie jest rodzina tradycyjna

No nie jest. Samotny mężczyzna adoptujący niemowlę to wyjątkowa sytuacja. wink
      • handzia.kaziukowa Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 15:11
        tak samo bym uzasadniła. Do tradycyjnego modelu rodziny brakuje matki na obrazku. Pochylanie się nad wózkiem to przecież żadna opieka tongue_out
        • alsk9 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 15:15
          hahaha, nawet nie wiadomo czy to ojciec dziecka, może przechodzień który się zainteresował porzuconym wózkiem z niemowlakiem big_grin
          • iskierka3 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 15:19
            Albo wpadlo mu do wozka 5zlwink
            • rysiowa85 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 15:31
              wink
            • cat4 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 15:45
              big_grin
        • triss_merigold6 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 15:15
          Przy tak skonstruowanych zadaniach w arkuszu nikt maturzysty nie pyta o uzasadnienie, ma wskazać, pytania są b. często zamknięte.
      • plater-2 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 15:13
        tradycja «ogół obyczajów, norm, poglądów, zachowań itp. właściwych jakiejś grupie społecznej, przekazywanych z pokolenia na pokolenie; też: ciągłość tych obyczajów, norm, poglądów lub zachowań»
        • cosmetic.wipes Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 15:22
          No i?
          W mojej małej grupie społecznej, zwanej rodziną, od lat jest tradycja, że oboje rodzice zajmują sie dziećmi, i oboje pracują zawodowo.
          • plater-2 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 17:24
            Ze zdjecia przedstawiajacego męzczyznę/ojca (?) pochylającego się nad niemowlęciem w wózku nie wynika, ani kto zajmuje sie tym dzieckiem, ani czy rodzice dziecka oboje pracuja zawodowo.

Męzczyzna ten może byc niania tego dziecka, starszym bratem, porywaczem , straznikiem miejskim...
            • cosmetic.wipes Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 01.12.16, 10:01
              Wobec powyższego równie trudno stwierdzić na podstawie tego zdjęcia czy rodzina jest tradycyjna, jak i uznać za tradycję model kościółkowo-umartwiający się.
              • plater-2 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 03.12.16, 16:15
                "Kuriozalny" nie znaczy "wymyslony w kurii.
                • cosmetic.wipes Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 03.12.16, 16:43
                  Co ty powiesz? Nie miałam pojęcia...
        • ola766 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 15:28
          Z tym, że teraz przeciętna rodzina najwyraźniej nie łapie się na definicję "tradycyjnej".
          Teraz ten "ogół obyczajów właściwych jakiejś grupie społecznej" (a mówimy o rodzinie w dzisiejszej Polsce) jest zupełnie inny niż ten ukazany w uzasadnieniu.
      • stephanie.plum Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 16:03
        masz komplet punktów
        :~)
    • kawka74 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 15:31
      'Tak, jest to tradycyjny model rodziny - ojciec chwilowo dogląda potomka, podczas gdy matka wybiera wołowinę na obiad'.
      'Nie, tradycyjna rodzina to matka, ojciec i co najmniej dwoje dzieci'.
      'Nie, tradycyjna rodzina to matka, ojciec i dziecko, a to biedne dziecko ze zdjęcia nie ma matki'.
      'Nie, w tradycyjnej rodzinie ojciec trzyma się od niemowlęcia jak najdalej; dzieckiem zajmuje się bona'.
      I tak dalej, w tym duchu, kreatywny maturzysta jest w stanie podać przynajmniej kilka możliwych odpowiedzi.
      O ile 'tradycyjny' w rozumieniu 'mężczyzna+kobieta+dziecko' jakoś trzyma się kupy, o tyle 'tradycyjny' w rozumieniu 'matka w domu z dziećmi, ojciec pracuje' nadaje się raczej do panoptikum.
      • cosmetic.wipes Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 15:34
        > kreatywny maturzysta jest w stanie podać przynajmniej
        > kilka możliwych odpowiedzi.

Maturzysta ma nie być kreatywny, maturzysta ma się dopasować do klucza uncertain
        • kawka74 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 15:38
          Racja - jak widać po tym pytaniu. Ale co pomyśli (mam nadzieję!), to jego.
          • triss_merigold6 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 15:50
            Odkąd weszła nowa matura konsekwentnie powtarzałam kursantom, że matura nie jest odpowiednim momentem na myślenie.
      • stephanie.plum Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 16:05
        i stąd stres maturzysty. każda odpowiedź jest dobra, a tylko jedna - punktowana.

boże co za absurd ta matura.
        • triss_merigold6 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 16:08
          Bez przesady z tym stresem, trzeba być naprawdę kretynem, żeby nie ogarniać z grubsza klucza. Poza tym, właśnie na to poświęcana była III klasa liceum.
          • stephanie.plum Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 16:19
            masz rację, może przesadzam.
            tak czy siak - ludzie w wieku maturalnym mózgi mają jeszcze chłonne jak gąbki, a tu funduje się im rok wkuwania, jak trzeba odpowiadać, żeby było po linii i na bazie.
            piękna strata czasu. albo - przygotowanie do życia w świecie...
            • triss_merigold6 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 18:08
              Nie "tu im się funduje" tylko nowa matura weszła w bodajże 2005 r.
              • livia.kalina Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 20:55
                2005 rok to jednakże pamiętny rok, podobnie jak i ostatni...
                • triss_merigold6 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 21:19
                  Coś chciałaś zasugerować, czy jednak może przypomniało Ci się, że wówczas do nowej matury podchodził rocznik gimnazjalistów - dzieci reformy rządu Buzka z 1999 r.?
      • mgla_jedwabna Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 01.12.16, 13:41
        "To nie jest tradycyjna rodzina, w tradycyjnej dziecko spało na płachcie na skraju pola i nikt go nie doglądał"
    • fornitta69 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 15:47
      O mamo big_grin Maturzyści i takie pytania? Nieeee! To mi sie chyba sni! Zdawalam nowa maturę (10 lat temu) min z wosu i pytania nie byly trudne ale nie obrazaly inteligencji maturzystow. No nie aż tak w każdym razie...
      • triss_merigold6 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 16:00
        Wydaje Ci się. 10 lat temu uczyłam do matur z WOS i szereg zadań z poziomu podstawowego było niewiarygodnie łatwych, wręcz podchwytliwie łatwych.
        • fornitta69 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 16:22
          Ale latwosc i sformułowanie to dwie różne sprawy. Rozumiem np polecenie: wybierz z listy,które określenia opisują tradycyjna polska rodzinę. Ale rysunki jak dla przedszkolaków? To jakas parodia. Naprawde pamiętasz TEGO TYPU pytania na maturze z wosu?? Ja nie.
          • triss_merigold6 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 18:09
            Tak, pamiętam m. in. dowcipy rysunkowe do zinterpretowania.
        • cosmetic.wipes Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 17:52
          To było pytanie z poziomu rozszerzonego tongue_out
          • fornitta69 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 20:44
            No nie big_grin
    • maadzik3 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 15:53
      po pierwsze skandal, po drugie - to jest pytanie MATURALNE? To już naprawdę doszliśmy do poziomu "pokoloruj drwala" sad Przecież to się fajnie nadaje na ciekawą dyskusję z przedszkolakami pt. czym jest tradycja, jak ją odbieramy, czym stereotyp, czym różnorodność
      • triss_merigold6 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 16:01
        Zdziwiona? Pisałam o tym ponad 10 lat temu.
      • anorektycznazdzira Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 19:59
        Oooo, to, to!!!
        suspicious
    • issa-a Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 15:54
      ale o co chodzi?
      przyzwyczaj się.
      Np, nie po to obniża sie wiek emerytalny żeby emerytki korzystały z uciech życia, a po to, żeby zajmowały się wnukami.
      Radzę zagłębić się we wszlkie argumentacje nowej władzy. I przyzwyczajać sie.
    • alsk9 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 16:10
      Wiem, to jest ćwiczenie przygotowujące maturzystów do dorosłego życia. Czyli uczenie umiejętności - nieważne kto ma rację i co naprawdę sądzisz, ważne wiedzieć co szef chce usłyszeć i za co ci zapłaci. tongue_out
      • stephanie.plum Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 16:20
        otóż to.
        • triss_merigold6 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 18:10
          Słuszne podejście. Nikogo nie interesuje co na egzaminie maturalnym sądzi maturzysta. Ma zaprezentować opanowanie materiału i umiejętność czytania poleceń ze zrozumieniem.
    • kaz_nodzieja Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 17:16
      Mężczyzna opiekujący się niemowlakiem to zdziczała moda ostatnich lat, podobnie jak spodnie rurki i sojowe latte z ciastkiem bezglutenowym.
      Taka rodzina absolutnie nie jest tradycyjna, a czy jest dobrym modelem - nie mnie oceniać.
      • antypomidorowa Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 23:08
        kaz_nodzieja napisał(a):

> Mężczyzna opiekujący się niemowlakiem to zdziczała moda ostatnich lat, podobnie
        > jak spodnie rurki i sojowe latte z ciastkiem bezglutenowym.
        > Taka rodzina absolutnie nie jest tradycyjna, a czy jest dobrym modelem - nie mn
        > ie oceniać
        .

To jest już ocena.
        • morekac Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 01.12.16, 06:59
          A pan nie opiekuje się niemowlakiem. Pochyla się nad wózkiem.
          Może sprawdza, czy mu dziecka nie podmienili? Albo czy ojcem nie jest sąsiad?
      • evee1 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 01.12.16, 08:21
        Ha, ha, jeżeli chodzi o spodnie rurki to już co najmniej trzecia ich odsłona!
    • woman_in_love i bardzo dobrze:Polska musi doświadczyć zdzieczeni 30.11.16, 17:36
      -a i katolickiej cywilizacji śmierci, bo tu za dobrze było. Staniemy się tym razem następnym Meksykiem i mam nadzieję że skutecznie.
      • plater-2 Re: i bardzo dobrze:Polska musi doświadczyć zdzie 30.11.16, 17:39
        Ze zdjecia nie wynika, ze ten mezczyzna opiekuje sie dzieckiem. On do wozka zaglada.

Moze to pedofil, ktory ukradl dziecko ?
        • woman_in_love tam byś mógł sądzić, gdyby to ksiądz się pochylał 30.11.16, 18:21
          nad dzieckiem: wtedy 100% pedofil - zgodnie z tradycją wielu krajów.
    • livia.kalina definicja tradycji 30.11.16, 17:46
      Wrzuciłam sobie w google:
      Tradycja – przekazywane z pokolenia na pokolenie treści kultury (takie jak: obyczaje, poglądy, wierzenia, sposoby myślenia i zachowania, normy społeczne), uznane przez zbiorowość za społecznie doniosłe dla jej współczesności i przyszłości.
      bo już sama zwątpiłam czy tradycja ma wydźwięk pozytywny czy po prostu neutralny - zbiór zachowań i postępowań, uprawiany od dłuższego czasu. Ale z definicji wynika, ze jednak pozytywny. Czyli tradycja, według której ojciec nie poświęca dzieciom czasu, nie spędza go z nimi, od pierwszych dni ich życia, żadną tradycją nie jest bo jakież to może mieć społecznie doniosłe wartości?

A że taki model długo funkcjonował jako najczęściej występujący to smutna prawda. Tak jak tradycja palenia na stosie "czarownic" czy tez najwybitniejszych naukowców czy intelektualistów. Smutny punkt na dziejach ludzkości a nie żadna tradycja (w rozumieniu definicji przytoczonej powyżej).
    • obrus_w_paski Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 19:01
      A ja zapytam się inaczej:
      Naprawdę tak idiotyczne pytania są zadawane na MATURZE?

Oczywiście odpowiedz powinna być precyzyjna czyli w tradycyjnym modelu rodziny faktycznie to kobieta zajmuje się dzieckiem.
      Tradycyjny niekoniecznie równa się jedyny dopuszczalny i dobry
      • triss_merigold6 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 19:36
        Mam autentyczną ochotę przetrząsnąć wyszukiwarkę i cytować te wszystkie ematki, które w ostatniej dekadzie uważały nową maturę w postaci arkuszy z testami za zupełnie ok i upierały się, że nie, wcale nie jest banalnie łatwa i wcale nie generuje tysięcy młodych ludzi nieprzywykłych do samodzielnego uczenia się.
        Teraz się nowa matura nie podoba? Akurat kiedy pojawiło się pytanie, które można zinterpretować jako wpisujace się w trend ideolo?
        • ola766 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 19:45
          Akurat ja nic nie pisałam o maturach, bo nie jestem w temacie.
          Na ten artykuł trafiłam przypadkowo i tu wrzuciłam zeby się podzielić, bo owszem, poruszył mnie ten, jak to nazwałaś "trend ideolo".
          Do rzeczy:
          "Matura 2016 - WYNIKI, CKE. Pogrom na WOS-ie i biologii

Z danych CKE wynika, że w tym roku najtrudniejszy był egzamin z WOS-u, czyli wiedzy o społeczeństwie. Średni wynik, jaki uzyskali maturzyści to zaledwie 27 proc.!"
          www.edulandia.pl/matura/1,118553,20352327,matura-2016-wyniki-co-5-maturzysta-oblal-mature-katastrofa.html

Jeżeli WOS jest najtrudniejszy, to co się dzieje z poziomem pozostałych przedmiotów?
          • ola766 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 19:46
            Za wcześnie poszło. Cd. I co sie dzieje z poziomem nauczania, ew. czy aktualna młodzież to debile?
            • triss_merigold6 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 19:53
              Wyjaśnianie należałoby zacząć od przypomnienia idei ministra Handkego, że 80% młodzieży w danym roczniku ma mieć maturę, a cała reforma edukacji w 99' r. była nakierowana na upowszechnienie edukacji ogólnokształcącej z finałem w postaci matury.
              • ola766 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 20:24
                No i według danych ma.
                Sądzę, że w takim razie matura się zdewaluowała.
                He, i jeszcze Giertych mi się przypomniał, jak ułaskawił poległych na matematyce... bo za duży procent nie zdał...
                I pamietam te teorie spiskowe, ile dzieci jego znajomych nie zdało (i czyje to były dzieci), że amnestia objęła cały rocznikbig_grin
        • fornitta69 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 20:56
          Uczylas maturzystów 10 lat temu...dalej uczysz? Nie widzisz jak w ciagu ostatnich lat sie degeneruje system edukacji? To nie jest kwestia samej nowej matury. Nauczyciele,których znam psioczą od dawna na zmiany, nie zaczęli jak PiS doszedl do wladzy- na przyrode zamiast chemii,biologii,geografii jako oddzielnych przedmiotów, na okrojenie obowiązkowego materiału z matmy,na uczenie polskiego polegające na uczeniu pisania pod klucz. Z młodzieży sie coraz większe tluki robi. I to pytanie z próbnej z wosu pokazuje,ze to juz chyba za daleko poszlo. Jestesmy o krok od "pokoloruj drwala" tongue_out
          • triss_merigold6 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 21:16
            Ściślej rzecz biorąc, uczyłam do 2011, bo prowadzenie kursów przygotowawczych to była weekendowa fucha. Zaczynałam przygotowując jeszcze do egzaminów na studia.
            Od lat konsekwentnie piszę, że efekty nowej matury to wisienka na torciku całościowej wizji modelu edukacji. A matura musi być łatwa, skoro w założeniu mają podchodzić do niej niemal wszyscy.
        • obrus_w_paski Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 23:19
          Ale to chyba nie do mnie, z maturzystami nie mam żadnego kontaktu od kiedy pisałam ja maturę (jeszcze "stara") i wciąż jestem w szoku ze takie pytanie pojawiło się na próbnej maturze. Takie pytania urągają przeciętnemu 18-19 latkowi
    • inguszetia_2006 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 19:45
      Witam
      Eeee... spoko. Jak moja córka będzie miała maturę, to pewnie będzie tak jak z drwalem.
      Czyli - pokoloruj wózek dziecięcywink
      Pzdr.
      Ing
      • ola766 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 19:51
        Albo: "Na podstawie koloru wózka oceń, czy to chłopiec czy dziewczynka".
        O, albo "Na podstawie stopnia zużycia wózka oceń, które to dziecko w rodzinie." Dla rozszerzenia: "ile lat ma matka?"
        Ty weź sobie nie żartuj z edukacji, to jest jedna z najważnieszych rzeczy, jakie możemy zapewnić dzieciom.
        • kaz_nodzieja Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 01.12.16, 09:38
          Proponuję:

"Ile lat ma matka" - na zdjęciu dziecko z ZD.
          Prawidłowa odpowiedź - 40.
          • danaide Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 01.12.16, 17:34
            Ile lat ma matka?
            Na zdjęciu bliźniaki.
            Odpowiedź - 66.
            • kaz_nodzieja Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 01.12.16, 20:25
              Też dobre.

Gdzie spędzała wakacje matka? Na zdjęciu śniade niemowlę.
              Odpowiedź: Egipt/Tunezja.

• anorektycznazdzira Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 20:03
      ojp
    • migona Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 21:12
      w świecie produkujących idiotyczne pytania z idiotycznym kluczem odpowiedzi, którego cała magia polega na wyuczonym: jest bodziec - jest reakcja, chłop w pobliżu wózka z niemowlakiem (bodziec) reprezentuje nietradycyjną rodzinę (reakcja), baba w pobliżu wózka z niemowlakiem(bodziec) -tradycyjną (reakcje). Gdzie, skąd, jak kiedy ta tradycja - nieważne.

W świecie pozostałych, chłop w pobliżu wózka reprezentuje chłopa w pobliżu wózka, a interpretacja świata produkujących idiotyczne pytania nasuwa się tylko jedna:
      wg świata produkujących idiotyczne pytania w tradycyjnych rodzinach żaden osobnik płci męskiej nie pojawia się w pobliżu wózka z niemowlakiem. A przynajmniej unika fotografowania się w takich sytuacjach.
      • olewka100procent Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 21:58
        Mówicie co chcecie ale opiekę nad MAŁYM dzieckiem najlepiej ogarnie kobieta. To jest nasza natura i nie zmienia tego żadne feministki. Oczywiście ja swojego męża angażuje w opiekę bo sama bym się zarobiła . Ale ja intuicyjnie wyczuwam np. dlaczego dziecko teraz płacze. Facet tego nie potrafi
        • migona Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 22:17
          nie przejmuj się - facet jakby musiał też by "intuicyjnie wyczuwał" (znaczy wyuczył się) dlaczego mu dziecko płacze (albo byłby w grupie kobiet i mężczyzn, którzy nigdy niczego "intuicyjnie" nie wyczuwają, tylko metodą eliminacji poszukują źródeł płaczu).

Co to ma wspólnego z tradycyjnym modelem rodziny obrazowanym chłopem pochylającym się nad wózkiem nie wiem. Nawet patrząc bardzo łaskawym okiem na definicję tradycyjnej rodziny, jako tej w której większy albo nawet całkowity ciężar opieki nad dzieckiem spoczywa na matce, to o ile cały czas mówimy o XX-XXI wieku w środkowej części Europy - tradycyjny model rodziny nie oznacza, że ojciec się do niemowlaka nie zbliża na odległość umożliwiającą zrobienie im wspólnego zdjęcia. Ale jak mówię - widocznie tak to wygląda w świecie produkujących idiotyczne pytania.
          • morekac Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 01.12.16, 07:07
            >tradycyjny model rodziny nie oznacza, że ojciec się do niemowlaka nie zbliża na odległość umożliwiającą zrobienie im wspólnego zdjęcia. Ale jak mówię - widocznie tak to wygląda w świecie produkujących idiotyczne pytania.

Nie wiem, może w tradycyjnej rodzinie ojciec może zobaczyć swoje dziecko dopiero po postrzyżynach?
            BTW: przy studiowaniu genealogii rodzinnych kilka razy natknęłam się na zapiski , że księdzu sporządzającemu zapis urodzenia w księdze parafialnej dziecko okazało dwóch mężczyzn ... Dziwne, nie? wink
            • arwena_11 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 01.12.16, 07:47
              Bez przesady okazywał ojciec ze świadkiem a dalej masz napisane okazano dziecię płci ... zrodzone z jego małżonki X Y z Z.

Te akty urodzenia, zgonu czy małżeństwa są piękne. Wiele można się dowiedzieć.
            • morekac Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 01.12.16, 09:29
              Przecież wiem. Ale zgodnie z kluczem z próbnego WOSu można wyciągnąć wniosek, że skoro ojciec zbliżył się do dziecka, to rodzina była nietradycyjna. Chłopska rodzina z XIX wieku...
              • arwena_11 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 01.12.16, 09:48
                No w tym wypadku to w sumie masz rację. To rodzina szlachecka z XIX w też nie była tradycyjna tongue_out
                • morekac Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 01.12.16, 19:56
                  No i CKE coś pisze o błędzie z niewłaściwym zdjęciem. Bo już zaczęłam się zastanawiać, czy przodek -samiec okazujący 200 lat temu dziecię płci dowolnej nie był aby skażony dżenderem. No bo dziecka się dotknął.
        • livia.kalina Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 23:59
          >Ale ja intuicyjnie wyczuwam np. dlaczego dziecko teraz płacze. Facet tego nie potrafi
          Rozumiem, że tak się pocieszasz, skoro masz dziecko z facetem, któremu brak tak elementarnej umiejętności?
        • taki-sobie-nick Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 01.12.16, 01:01
          olewka100procent napisała:

> Mówicie co chcecie ale opiekę nad MAŁYM dzieckiem najlepiej ogarnie kobieta. To
          > jest nasza natura i nie zmienia tego żadne feministki.

Cudzym też?

Bo za cholerę nie rozumiem, o co chodziło zaprzyjaźnionemu dziecku, jak płakało.
          • taki-sobie-nick Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 01.12.16, 01:01
            taki-sobie-nick napisała:

> olewka100procent napisała:
            >
            > > Mówicie co chcecie ale opiekę nad MAŁYM dzieckiem najlepiej ogarnie kobie
            > ta. To
            > > jest nasza natura i nie zmienia tego żadne feministki.
            >
            > Cudzym też?
            >
            > Bo za cholerę nie rozumiem, o co chodziło zaprzyjaźnionemu dziecku, jak płakał
            > o.

tfu, nie rozumiałam
        • claudel6 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 04.12.16, 03:54
          gó... prawda. z ojcem dziecka startowaliśmy od 0 w opiece, o obsłudze niemowlaka wiedzieliśmy 0, i tak samo sie uczyliśmy na błędach i sukcesach, i oboje doszlismy do tej niby matczynej intuicji. tylko że ojciec mojego dziecka był obecny 24h/na dobe, nie wychodził do innego pokoju, jak dziecko w nocy płakało, wymawiając sie swoją świętokrowiastą pozycją w rodzinie.
          • kaz_nodzieja Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 04.12.16, 10:34
            Natura przystosowała kobiety do opieki nad niemowlętami. Robiono eksperyment naukowy dotyczący tego kto się szybciej obudzi na dźwięk płaczu niemowlęcia lub częstotliwości tego dźwięku. Okazało się (wbrew "feministycznym" bajaniom), że szybciej obudzi się kobieta (nawet bezdzietna) niż mężczyzna. Inne badania dowodzą, że małe dzieci pod opieką mężczyzn częściej doznają urazów niż pod opieką kobiety.
    • fomica Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 22:15
      Pytanie nie było czy to jest rodzina "normalna", "poprawna", "dopuszczalna" tylko czy "tradycyjna" zgodnie z nauczoną wcześniej definicją. Jeśli w ramach tradycyjnej mamy kobiete w domu i mężczyznę w pracy, to facet z niemowlakiem na zdjęciu nie jest z tradycyjnej. Logiczne. To jest rodzina partnerska, nowoczesna, ale nie tradycyjna. Nie widze tu żadnego wartościowania tylko sprawdzenie rozumienia definicji.
      • triss_merigold6 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 30.11.16, 22:17
        To samo napisałam wyżej.
        Nikt nie pyta maturzysty o jego interpretację rysunku ani nie prosi o wartościowanie. Ma wskazać element definicji.
      • iskierka3 Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 01.12.16, 06:36
        A nie nie. Nie byloby swinstwa gdyby za tym wtlaczaniem co jest tradycyjna rodzina nie szedl przekaz, ze tylko "tradycyjna" rodzina jest ok. A idzie.
      • anorektycznazdzira Re: "To nie jest tradycyjna rodzina" 01.12.16, 20:32
        Czy w "tradycyjnej rodzinie" facet, jak już wróci z pracy do domu, udaje, że nie widzi wózka, obchodzi go szerokim łukiem, nie dotyka kufniasza palcem i traktuje jak powietrze? Czy też może jednak czasem się nad wózkiem nachyli?
        Całość pytania jest poniżej czyjejkolwiek inteligencji, a to jest pytanie maturalne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka