Dodaj do ulubionych

merino Polska - wełna

30.11.16, 14:50
Niedawno jakaś forumka (niestety nie pamiętam nicka) pisała pozytywnie o kocach tej firmy. Być może błędnie, ale zrozumiałam, że te koce są miękkie i "przytulne". Niestety, okazaly się szorstkie (własnie dostałam swój). Czy da się to zmienić (odpowiedni płyn do prania?)

Dzięki.
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: merino Polska - wełna 30.11.16, 14:51
      p.s. to ma być present dla osoby która lubi milusie - ale się ucieszy też z szorstkiego jeżeli jej powiem jak go "odszorstkowić"
    • mysiulek08 Re: merino Polska - wełna 30.11.16, 16:12
      Pewnie to bylam ja smile Jestem fanka kocy z merynosa i jak dla mnie/nas sa miekkie i przytulne, ale nie jest to miekkosc i 'milusiosc' mikrofibry i minky (tak to sie chyba nazywa).

Mam dwie koldry i piec kocy merynos:

www.merino-polska.pl/oferta,koce-welniane,58.html

i jeden typu tumbler:

www.merino-polska.pl/oferta,koce-tumbler,541.html

Kazda koldra i koc przed pierwszym uzyciem byly wyprane (taki bzik), program welna, 20stp plyn perwol, do plukania lenor. I tak je piore. Stwierdzam, ze po praniu sa bardziej miekkie i z kazdym praniem to sie lekko poglebia.

Przyznaje, ze pierwszy koc sama zepsulam, wypralam w programie welna, ale nei miala plynu tylko sypnelam troche persila, temp 30stp i to byl blad. Welna sie lekko zbila i wprawdzie po nastepnych praniach w perwolu jest lepiej ale nie tak przy innych.

Natomiast tumblerowi pranie raczej zaszkodzilo, koc byl bardziej 'twardy' juz przez praniem, a po praniu jest dosc nieprzyjemny, co akurat Kici.Yodzie nie przeszkadza.

Kazdy inaczej odbiera 'milusi' smile dla nas miekkosc welny merynosa po praniu jest ok i bede chwalic, ktos inny moze inaczej odebrac.

W kazdym razie perwol z lenorem poprawily miekkosc welny.

Teraz czekam na koc i koldre z kaszmiru, ciekawa jestem jak to bedzie.
      • joa66 Re: merino Polska - wełna 30.11.16, 16:22
        W kazdym razie perwol z lenorem poprawily miekkosc welny.

dzięki, tak też doradzę.

Ja sama nie mam nic przeciwko szorstkim, nawet je lubię. Sztucznych nie trawię nawet nie z powodów "ideologicznych", ale dlatego, że wyglądam po nich tak:

https://img.biomedical.pl/4_3/400/3da8f3eb5b685ba210b8e155aa4914c4.jpg

I postanowiłam w prezencie też dac nature. Mam nadzieję, że koc z wiekiem będzie coraz delikatniejszy, bo osoba, której go podaruję własnie lubi efekt "milusiej mikrofibry".
        • mysiulek08 Re: merino Polska - wełna 30.11.16, 16:29
          Mam podobnie, cokolwiek jest blisko ciala musi byc naturalne. Przy obecnych temperaturach (42stp w plusie smile) spie w minimalistycznej pizamie, pod kocem z merynosa i bardzo mi sie podoba ten efekt 'otulenia' welna. I choc welniane swetry mnie gryza i podkoszulek jest musowy, tu nie ma efektu 'gryzienia' smile
        • e-kasia27 Re: merino Polska - wełna 30.11.16, 22:36
          Nie będzie delikatniejszy nigdy.
          Wełna zawsze będzie szorstka, a z wiekiem to się tylko sfilcować może.
    • wapaha Re: merino Polska - wełna 30.11.16, 21:03
      ja mam i uwielbiam najbardziej na świecie wink mąż jednak nie lubi, dla niego jest szorstki i kłujący. hm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka