Dodaj do ulubionych

ile na komunię

30.11.16, 17:50
Tak mnie zainspirował sąsiedni wątek... Czeka mnie komunia chrześniaka, więc czas zacząć planować.

Wiem, było mnóstwo wątków na ten temat. Wiem, połowa odpowiedzi to "daj, ile możesz", a druga to "daj, ile uważasz". Ale mimo wszystko mam problem smile

Rzecz w tym, że gdybym miała dać tyle, ile chcę i uważam, to pewnie byłoby to 200-300 zł. Nie lubię tego prezentowego szaleństwa, zobowiązań, szukania na siłę, bo właśnie nadchodzą imieniny szwagierki itd. W najbliższej rodzinie (w przewadze, bo nie ze wszystkimi to działa) dajemy sobie raczej skromne prezenty, czasami organizujemy z takiej okazji wspólne wyjścia, czasami składamy się na coś większego, jeśli wiemy, że ktoś marzy o czymś bardziej kosztownym (ale właśnie jeśli wiemy o czymś konkretnym, a nie na zasadzie "na co by tu wydać")... Ale rodzina "komunisty" z innej bajki i wiem, że taka strategia nie zadziała. Nie chcę też sprawić przykrości chrześniakowi, który skromnym prezentem byłby pewnie rozczarowany. Rodzina zresztą niezamożna, więc to chyba naprawdę jedna z niewielu okazji, żeby dzieciak mógł uzbierać choćby na komputer czy inną konsolę. No nie chcę kosztem jego rozczarowania forsować mojego sposobu na życie.

Nie za bardzo mam kogo spytać, więc piszę tutaj. Jakie są teraz obyczaje? Pytam o takie ze środkowej półki, tzn. nie o rodziny, w których uznaje się komunię za przeżycie duchowe i daje skromne prezenty (bo to nie ten przypadek), ale też nie o takie, w których dzieciaki dostają quady (bo na to z kolei mnie nie stać).
Obserwuj wątek
    • bergamotka77 Re: ile na komunię 30.11.16, 18:29
      Dołączam się do pytania. Też mój chrzesniak ma w przyszłym roku komunie smile
      • bergamotka77 Re: ile na komunię 30.11.16, 18:30
        Zaznaczę ze to bliska mi osoba, bliska rodzina i go uwielbiam smile
    • ricemice Re: ile na komunię 30.11.16, 18:35
      Ja dla chrześniaka składałam się razem z chrzestnym na prezent - laptop. To był nasz wspólny prezent, dla 1 osoby dość kosztowny dla dwóch dało rade.
    • justyna-anna Re: ile na komunię 30.11.16, 18:44
      11 lat temu mój mąż dał swojej chrześniaczce 500 zł, 2 lata temu nasz sąsiad dał każdemu chrześniakowi po rowerze wartym 500 zł. Gdybym była chrzestną, dałabym tyle samo.
      • kondolyza Re: ile na komunię 30.11.16, 20:11
        500 zl wg mnie to norma, chyba ze jakis super bliski dzieciak to mozna dorzucic jakas pamiatke w stylu ryngraf czy medalik i wtedy srebrny czy zloty to juz zalezy od zasobnosci
    • kokoryczko Re: ile na komunię 30.11.16, 20:09
      Dzieciom nie daje się kasy, bo rodzice czasem lubią sobie większe kwoty przygarnąć (znam dużo przypadków z otoczenia). Lepiej konkretny prezent, zgodny z preferencjami "komunisty".
    • saszanasza Re: ile na komunię 30.11.16, 20:13
      Moja siostra rodzona, chrzestna córki, planuje dać jej na komunię 300 zł.
    • slonko1335 Re: ile na komunię 30.11.16, 20:17
      U nas w rodzinie nie daje się pieniędzy tylko prezenty-w granicach 300-400 złotych mniej więcej dla chrześniaków.
      • trut_u Re: ile na komunię 30.11.16, 20:37
        Pytam o kasę, żeby się lepiej zorientować, nie wiem jeszcze, czy dam pieniądze. Myślę, że nie, może jakaś zrzutka na większy prezent będzie... Ale chodzi mi właśnie przede wszystkim o to, na jaki wydatek się przygotować, a co za to kupić, to się jeszcze zobaczy - do wiosny daleko. Dzięki za wszystkie odpowiedzi!
    • sniyg Re: ile na komunię 30.11.16, 20:38
      W mojej rodzinie dzieci dostają prezenty, raczej nie przekraczają kwoty 300 zł. (np. rolki).
      • asia261 Re: ile na komunię 30.11.16, 21:46
        Ja bym dała min 500 zł. 200- 300 zl dają gł. niechrzestni
      • bergamotka77 Re: ile na komunię 30.11.16, 22:33
        Rolki to się daje na urodziny wiec mysle 300- 400 zl to za mało. 150 zl dajemy na zwykłe urodziny. Myślę ok. 600-800 zl co najmniej.
    • onewoman Re: ile na komunię 30.11.16, 22:15
      Ja jako chrzestna dałam 500 zł, ale jedni dziadkowie dali 1000 zł, a drudzy kupili playstation.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka