Dodaj do ulubionych

Ematko, dopomóż. Żelazko

28.12.16, 22:35
Drogie kobiety, dojrzeliśmy do zakupu żelazka - jakoś tak wyszło, że żadne z nas nie wniosło w "posagu", a zaczyna go nam brakować. Tyle, że dla mnie wszystkie modele dostępne w sklepach różnią się ceną i kolorem (nie przeczę, niektóre są całkiem ładne tongue_out) i to tyle.

Co musi mieć porządne żelazko? Nie chcielibyśmy wydać więcej niż 300 zł, do uprasowania czasem parę koszulek, jakaś koszula/łatwiej gniotąca się sukienka, w perspektywie paru miesięcy dziecięce szmatki - tyle. Poratujcie radą!
Obserwuj wątek
    • nickbezznaczenia Re: Ematko, dopomóż. Żelazko 28.12.16, 22:38
      Kup z powierzchnią zabezpieczającą przed przywieraniem i termostatem. smile
      • nickbezznaczenia Re: Ematko, dopomóż. Żelazko 28.12.16, 22:40
        I nie powinno być zbyt lekkie.
    • sayyida Re: Ematko, dopomóż. Żelazko 28.12.16, 22:39
      Ja kupuję w lidlu takie za 100 pln, bo moja roztrzepana rodzina często je pali. Tzn ono się wyłącza po 8 minutach bez ruchu, ale kilka razy po 8 min. wystarczy do spalenia stopy, a metoda z solą i folia aluminiowa nie działa.
      • berdebul Re: Ematko, dopomóż. Żelazko 28.12.16, 23:02
        Rozcieńcz Kreta (albo inne KOH) i pomocz, całe przypalenie schodzi, pózniej wystarczy dokładnie spłukać wodą i juz.
        • niu13 Re: Ematko, dopomóż. Żelazko 29.12.16, 13:09
          A nie zniszczy stopy? Kret?
      • jola_ep Re: Ematko, dopomóż. Żelazko 29.12.16, 13:19
        Są specjalne sztyfty do czyszczenia stopy żelazka.
        • niu13 Re: Ematko, dopomóż. Żelazko 30.12.16, 11:40
          czyściłam niedawno solą. Namachałam się jak głupia ale czarne g...o zeszło. Niestety, po miesiącu znowu to samo. Jak zapobiegać nawrotom tego spalonego osadu?! mam Philipsa Powerlife
    • mary_lu Re: Ematko, dopomóż. Żelazko 28.12.16, 22:40
      Duża moc i długi kabel.
    • saszanasza Re: Ematko, dopomóż. Żelazko 28.12.16, 22:43
      Moje ma funkcję prasowania wszystkiego na jednym ustawieniu. Bardzo mi się to podoba zwłaszcza, że w domu mam nastolatka, który ne jest zbyt "lotny" w prasowaniuwink
    • inguszetia_2006 Re: Ematko, dopomóż. Żelazko 28.12.16, 22:44
      Witam
      Kup najtańsze z firmowych. W stówie się zmieścisz. I tak się zepsuje po trzech latach i tak. Nie ma co się przywiązywać do żelazek.
      Pzdr.
      Ing
      • ongoing Re: Ematko, dopomóż. Żelazko 28.12.16, 22:54
        inguszetia_2006 napisała:

> I tak się zepsuje po trzech latach i tak. Nie ma co się przywiązywać do żelazek.

Niekonieczniesmile mam od 9 lat żelazko Braun, prasuje super (nie, żebym lubiła prasować, ale lubię mieć wyprasowane ubrania). Przed nim ze 3 razy tuż przed końcem gwarancji psuło mi się żelazko Philipsa, więc w ramach gwarancji mogłam wymieniać na nowe, ale ileż można...
        podsumowując - dobrze zainwestowałam w tego Brauna
    • ga-ti Re: Ematko, dopomóż. Żelazko 28.12.16, 22:45
      Ja mam philipsa od ładnych kilku lat. Powierzchnia niby jakaś teflonowa, czy coś, ale się porysowała, jednak w niczym nam to nie przeszkadza przy prasowaniu. Dla mnie podstawy: spory zakres temperatury, para, bez pary i spryskiwacz, porządny czubek by ładnie rozprasowywał fałdki, długi sznur. Starczy.
      Za to deska do prasowania musi móc być wysoka, żeby się nie schylać wink
    • danaide Re: Ematko, dopomóż. Żelazko 28.12.16, 22:48
      Lubię Tefale, choć ostatnie zakupiłam markę własną jednego z marketów za śmieszną cenę (poniżej 100) i pomijając jeden problem przyzwyczaiłam się. Wg mnie liczy się waga (raczej lekkie), stopa z super poślizgiem (w Tefalach są), uderzam parą i psikam - ważne jest, by jednak para była pod kciukiemwink oraz łatwy system oczyszczania się z kamienia. To wszystko chyba spokojnie za połowę Twojego budżetu. Za 300 może Ci grać, śpiewać i o w Wigilię samo coś uprasuje.
    • danaide Re: Ematko, dopomóż. Żelazko 28.12.16, 22:53
      Lubię Tefale, choć ostatnie zakupiłam markę własną jednego z marketów za śmieszną cenę i pomijając jeden problem (uderzanie parą nie tym palcem co lubięwink przyzwyczaiłam się. Wg mnie liczy się waga (raczej lekkie), stopa z super poślizgiem (w Tefalach są), uderzanie parą i psikanie oraz oraz łatwy system oczyszczania się z kamienia. To wszystko chyba spokojnie za połowę Twojego budżetu.
    • e-kasia27 Re: Ematko, dopomóż. Żelazko 28.12.16, 22:57
      Porządne żelazko powinno być ciężkie.
      Jeśli zamierzasz prasować tylko ubrania, w tym dziecięce, a nie pościel, ręczniki..., to im będzie mniejsze, tym wygodniej się będzie prasować.
      Moim zdaniem do niczego są te żelazka ze srebrną, błyszczącą stopą, ale to tylko moje własne odczucia podobnie, jak to, że najbardziej pasują mi żelazka firmy Tefal.
    • arwena_11 Re: Ematko, dopomóż. Żelazko 28.12.16, 23:14
      Takie co się samo wyłącza po puszczeniu rączki, takie które nie jest za lekkie, takie, które ma funkcję automatycznego dostosowania temperatury do materiału.
      • minor.revisions Re: Ematko, dopomóż. Żelazko 29.12.16, 01:20
        Ale jak ono to robi? Przecież nawet jak wyczuje że się zmieniła tkanina i musi obniżyć temperaturę to grzałkę może wyłączyć, ale stopa jet przecież dalej gorąca jak samo piekło, nie?
        • arwena_11 Re: Ematko, dopomóż. Żelazko 29.12.16, 09:20
          No właśnie nie jest. Nie mam pojęcia jak to robi, ale pierwszy raz nie muszę sie martwić, że coś przypalę. Nawet nie przypaliło nadruków, o których zapomniałam i prasowałam T-shirta syna automatycznie po koszulach męża.
          Do tego jak tylko puszczę rączkę samo się wyłącza, więc pomiędzy zmianami ciuchów na desce - stygnie. Nagrzewa się szybko. Jedyna wada ( ale to na początku, bo teraz już nie zauważam ), to to, że pompa jak zaczyna pracować jest głośna. Ale po 2-3 minutach, już pracuje cicho. Znowu sie robi głośno jak woda jej nie zasłania - ale to zaleta bo wiem kiedy dolać.
          • agrestka1 Re: Ematko, dopomóż. Żelazko 29.12.16, 09:29
            arwena to powiedz jakie masz? ja też takie chcęsmile
            • arwena_11 Re: Ematko, dopomóż. Żelazko 29.12.16, 09:34
              www.oleole.pl/zelazka/bosch-sensixx-x-di90-antishine-tdi903231a.bhtml?from=pla&gclid=CNiJnqP_mNECFYcucgod6EMCIA
              • saszanasza Re: Ematko, dopomóż. Żelazko 29.12.16, 12:31
                arwena_11 napisała:

> www.oleole.pl/zelazka/bosch-sensixx-x-di90-antishine-tdi903231a.bhtml?from=pla&gclid=CNiJnqP_mNECFYcucgod6EMCIA

No wlaśnie też mam takie i sobie bardzo chwalę. zjedyny minus to, że przy braku wody buczy, ale ten model tak ma, trzeba się przyzwyczaić.
                • arwena_11 Re: Ematko, dopomóż. Żelazko 29.12.16, 13:05
                  dla mnie to plus, bo go nie spalęsmile
              • jola_ep Re: Ematko, dopomóż. Żelazko 29.12.16, 13:18
                Miałam podobnego Boscha. Skusił mnie generatorem pary.
                Źle mi leżał w ręku (przyzwyczajona byłam do zwinniejszego Philipsa), system zapobiegający kapaniu działał gorzej niż w poprzednim żelazku, a może to moja wyobraźnia, bo generalnie żelazko działo mi na nerwy (dźwięk?). Z pewną ulgą więc przywitałam jego awarię po 3 miesiącach użytkowania. Kupiłam sporo tańszego Philipsa Azur. Nieco gorszy od poprzedniego Philipsa, ideałem jeszcze nie jest. Ale i tak jestem zadowolona i do Boscha nie wracam. Przy właściwym strumieniu pary prawie nie reguluję temperatury. Zmniejszam tylko czasem i prasuję wtedy początkowo bardziej parą, zanim postawię żelazko. Więc tej funkcji automatycznej regulacji temperatury mi nie brakuje.

Ważna jest stopa żelazka (szafirowa, ceramiczna) , moc, wyrzut pary (im więcej tym lepiej), sposób odkamieniania. Polecam też funkcję automatycznego wyłączania i sprawdzenie żelazka w stacjonarnym sklepie. Z ładniejszym, który lepiej "leży" w ręku, lepiej się prasuje wink
                • saszanasza Re: Ematko, dopomóż. Żelazko 29.12.16, 21:14
                  Ja poprzednio też miałam boscha i obiecałam sobie, że nigdy więcej! Szczerze nienawidziłam tego żelazka. No i kupiłam....boschabig_grin
                  Myślę, że to kwestia modeli a nie firm.
                  • jola_ep Re: Ematko, dopomóż. Żelazko 30.12.16, 10:06
                    W takim razie konkretniej mi nie przypadł do gustu Bosch Sensixx'x DA70
                    • saszanasza Re: Ematko, dopomóż. Żelazko 30.12.16, 10:38
                      jola_ep napisała:

> W takim razie konkretniej mi nie przypadł do gustu Bosch Sensixx'x DA70

to może?
                      www.bosch-home.pl/zelazka-sensixxx-da70.html
                      bo ja właśnie to miałam! To było jedno wielkie nieporozumienie!
    • fraudes Re: Ematko, dopomóż. Żelazko 29.12.16, 09:26
      Ja mam Philips Azur (samo azur, bez performer, plus, itp.) cena - 179 (około). Jestem megazadowolona.
    • best_bej Re: Ematko, dopomóż. Żelazko 29.12.16, 21:24
      Mam takie.
      Spadło z deski ze sto razy i nadal ma się dobrze.
      Acha jak zapomnisz wyłączyć to samo się wyłączasmile
    • dziewczyna_kolegi Re: Ematko, dopomóż. Żelazko 30.12.16, 11:47
      Odradzam Bosha, moje żelazko kupione w sierpniu br. już raz było w naprawie (kapie z niego niemiłosiernie) i niestety kapie dalej, może teraz oddadzą mi kasę. Sorry, ale od żelazka za 250 zeta oczekuję trochę więcej. Trzeba było wziąć Phillipsa sad.

ja mam takie i nie polecam
      www.oleole.pl/zelazka/bosch-sensixx-x-da70-tda702821i.bhtml#opis

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka