Dodaj do ulubionych

zbędne owłosienie

02.01.17, 16:09
Dziewczyny, podpowiedzcie, jak się pozbyć niechcianych włosów? mam pojedyncze, jasne i dość grube włosy na brodzie. Przypuszczam, że to z powodów hormonalnych, ale hormonów żadnych brać nie chcę (mam 45 lat), co polecacie? w tej chwili wyrywam je pęsetą albo traktuję woskiem u kosmetyczki ale to dość upierdliwe jest, znacie jakiś skuteczniejszy i bardziej trwały sposób aby się ich pozbyć?
Obserwuj wątek
    • paszewa Re: zbędne owłosienie 02.01.17, 16:13
      zrób badania, u endokrynologa je skonsultuj to się dowiesz co i jak. Bo włosy ot tak sobie nie rosną u kobiet na brodzie tylko często to problemy hormonalne. Może powinnaś się leczyć.
      • evolventa Re: zbędne owłosienie 02.01.17, 16:26
        hm, więc muszę niestety porobić badania i zobaczyć co i jak....
    • jusytka Re: zbędne owłosienie 02.01.17, 16:14
      Nie słyszałaś o laserach? Jeśli włosy jasne to polecę Vectus
      • evolventa Re: zbędne owłosienie 02.01.17, 16:28
        oczywiście, że słyszałam, ale zawsze mi się wydawało, że one się sprawdzają jak włosy są ciemne, a skórę bladą, a ja owszem, blada jestem, ale włosy są jasne, więc nie wiem, czy laser w tym przypadku ma sens
        • jusytka Re: zbędne owłosienie 02.01.17, 16:44
          Dlatego właśnie poleciłam nowoczesny Vectus gdzie przed zabiegiem bada się poziom melaminy i optymalnie dobiera Niektórzy laserem nazywają nawet IPL a to nie ma nic wspólnego ze skuteczną depilacją
    • evolventa Re: zbędne owłosienie 02.01.17, 16:30
      a miała może któraś z Was robioną elektroepilację?
    • iza232 Re: zbędne owłosienie 02.01.17, 16:32
      Laser. Najskuteczniejszy, najpewniejszy i niestety najdroższy.
    • mynia_pynia Re: zbędne owłosienie 02.01.17, 17:37
      O ile laser uważam za wywalanie pieniędzy w błoto o tyle na brodzie bym sobie zrobiła. Pójdziesz kilka razy wydasz max 1000 zł i będziesz mieć spokój na kilka lat.
      • jusytka Re: zbędne owłosienie 02.01.17, 17:41
        Dlaczego tak uważasz? Jestem zupełnie odmiennego zdania
        • mynia_pynia Re: zbędne owłosienie 02.01.17, 19:11
          Bo mam koleżanki które pozbyły się owłosienia wydając grube tysiące złotych a po kilku latach pojawiają się pojedyńcze włosy. Kiedyś trafiłam na publikacje z lat w okolicach 2005 z USA i tam przeprowadzono badania i stwerdzono, że nie stwierdzono zachamowania wzrostu włosa na przestrzeni 6-8 lat. Czyli wydasz 6-10 tysi na depilację bikini i nóg a za max 8 lat znowu sierść.
          • jusytka Re: zbędne owłosienie 02.01.17, 19:22
            Po trzech latach rośnie delikatny meszek zamiast dawnych włosków i nie widzę by w miarę upływu czasu cokolwiek się zmienialo Nie można wszystkich laserów wkładać do jednego worka zwłaszcza takich sprzed 10 lat Niektórzy nawet IPL nazywają laserem
            • mynia_pynia Re: zbędne owłosienie 02.01.17, 19:45
              Ja w Internecie nie szukam info za tylko przeciwko, dlatego trafiam na takie publikacje, albo ... każdy strzał laterem oowoduje ścięcie białka, czasami w miejscach mocno ukrwionych mały skrzep trafia do krwioobiegu i powoduje mikro zatory, które nie są groźne dla dorosłego człowieka ale dla płodu bywają śmiertelne - oczywiście raz na xxx przypadków w xxx powodują porażenia a w xxxxxxx nie mają żadnych powikłań. Dlatego zabiegowi usówania włosów laserem nie mogą być poddawane kobiety w ciąży ani z chorobami zakrzepowymi.
              • jusytka Re: zbędne owłosienie 02.01.17, 19:57
                Oczywiście Przed zabiegiem jest przeprowadzony wywiad Jest nawet więcej przeciwwskazań
      • paszewa Re: zbędne owłosienie 02.01.17, 17:44
        trzeba znaleźć źródło problemu a nie skutkiem... Badania tarczycy, trzustki, próby wątrobowe, ginekologiczne hormony. Autorka może cierpi na jakas chorobę. Laser tu nie pomoże
        • jusytka Re: zbędne owłosienie 02.01.17, 17:51
          Laser pomoże bo można pozbyć się włosów a więc sporego problemu raz na zawsze Bujne włosy mogą ale wcale nie muszą być skutkiem zaburzeń hormonalnych Faceci też mają ich więcej lub mniej To cecha indywidualna Ja akurat hormony mam w normie Chora nie jestem a nadmierne owłosienie mam po mamie i babci a raczej miałam bo dzięki laserowi skórę mam gładką jak aksamit Żałuję tylko że wcześniej tego nie zrobiłam
          • julek_i_ja Re: zbędne owłosienie 03.01.17, 21:22
            Laser nie jest raz na zawsze. Nikt nie da Ci gwarancji na wiecej niz dwa lata. Osoba bez problemow hormonalnych moze zauwazy jakas roznice, ale jesli w gre wchodza hormony to nie ma to sensu. Ja od wielu lat walcze z owlosieniem typu meskiego, wydalam grube tysiace na lasery i po roku nie bylo widac juz zadnej roznicy, tzn. na poczatku laser zadzialal ale stopniowo wszystko odroslo. Szkoda kasy moim zdaniem. Moze sie sprawdzac zamiast regularnego wosku jesli tylko kogos na to stac.
            Moze elektroliza? podobno skuteczniejsza ale moze powodowac blizny.
        • edelstein Re: zbędne owłosienie 02.01.17, 19:15
          Ja mam genetycznie zaprogramowane dwa wlosy,ktore wyrastaja dokladnie w tym samym miejscu co u mojej mamy i babci.Moja siostra tez je ma.Irytujace dosc.
    • edelstein Re: zbędne owłosienie 02.01.17, 19:16
      W zaleznosci ile ich jest trzeba albo sie przebadac albo zaplacic za laser.
    • majaa Re: zbędne owłosienie 02.01.17, 19:28
      Jeśli wcześniej tych włosów nie miałaś, to z dużym prawdopodobieństwem jest to kwestia hormonów, ale powinnaś się przebadać, żeby to wiedzieć na pewno. Na razie spróbuj lasera, jeśli nie zlikwiduje na stałe, to przynajmniej na znacznie dłuższy czas niż pęseta czy wosk.
      • evolventa Re: zbędne owłosienie 03.01.17, 09:46
        dzięki dziewczyny za porady, zabieram się na diagnostykę hormonów i rozglądam za tym gdzie zrobić laser...
    • issa-a Re: zbędne owłosienie 04.01.17, 00:03
      są także zwykle depilatory, z końcówkami do twarzy.
      Sama mam taki depilator.
      https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTrMYzG8OMGpwNf_JgI4WTXrMRdPlUJYbAoXOtHiBesnjvXDseJlw

są też depilatory przeznaczone wyłącznie do twarzy
      https://www.trnd.com/pl/projekty/braun-face/realizacja-projektu/depilator/2014-11-25-braun-face_full.jpg

Są o tyle wygodne, ze możesz uzywac dowolnie często, sama, w domu i z jednorazowym wydatkiem (zakupu).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka