Dodaj do ulubionych

Robot kuchenny

09.01.17, 11:42
Noszę się z zakupem robota , zależy mi głównie , żeby robił ciasta drożdżowe, ubijał pianę no typowe sprawy, ale, żeby była możliwość w przyszłości dokupienia akcesorii , np. wyciskarki do soków itp.
Kwota która dysponuję to około 1200 złotych, więcej nie dam smile.
Wstępnie wybrałam Elektrolux lub Philipsa , ma któraś z Was ?

Co kobietki polecacie ? Podzielcie sie opiniami o swoich robotach.
Obserwuj wątek
    • skarolina Re: Robot kuchenny 09.01.17, 11:51
      Bosch MUM zdecydowanie. Mam od 9 lat, uwielbiam. Mój staruszek, mimo niewielkiej mocy (bo "tylko" 550 W, te nowsze mają więcej) potrafi pięknie wyrobić ciasto na chleb na zakwasie, razowe, z kilograma mąki, drożdżowe to dla niego żaden problem, kruche, piana z białek, ścieranie warzyw, szatkowanie kapusty. Jest niezastąpiony do wszystkiego, sporo akcesoriów można dokupić, w miarę potrzeby.
      • madame_edith Re: Robot kuchenny 09.01.17, 12:00
        Zazdroszczę. Bosch MUM 9 lat temu był chyba innym produktem niż teraz. Ja swojego kupiłam 3 lata temu.
        Tarka do owoców (jakieś 10 razy wcześniej użyta) nie dała rady utrzeć jabłek na szarlotke, połamała się ta część, która trzyma metalową tarkę. Ręce mi opadły dokumentnie. Wczoraj próbowałam zmielić polędwiczkę wieprzową. Nie jest to mięso żylaste. Nie dał rady, maszynka zapychała się każdą błonką. O poprzednich perypetiach już pisałam, nie będę się powtarzać.
        W życiu nie miałam tak badziewnego sprzętu, a niejednego boscha (pralka, zmywarka) posiadam i jest ok.
        • skarolina Re: Robot kuchenny 09.01.17, 12:20
          Mnie też się kiedyś sprzęgło od tarki złamało, ale to jednak była moja wina, koleżanka, w takim samym modelu jak mój, też załatwiła swoje. Jednak to była ewidentnie kwestia naszego złego użytkowania. Maszynka akurat jest średnia, to prawda, bo malutka, nie oczekuję od niej takiego samego działania jak mojego starego poczciwego zelmera. Ten mój jeszcze pociągnie, a następny na pewno będzie kolejny MUM, chyba, że Kenwood, bo one też z tych świetnych.
          • madame_edith Re: Robot kuchenny 09.01.17, 12:45
            Mnie to się marzy ten Kitchen Aid, ale pożałowałam kasy smile

Co do tarki, no co ja źle zrobiłam wrzucając jabłka obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kawałki? Powiedz, abym po naprawie (o ile się zdecyduje naprawić) nie zrobiła znowu czegoś nie tak? Pytanie jest zupełnie szczere.
            • skarolina Re: Robot kuchenny 09.01.17, 13:01
              Ale co chcesz naprawiać? Nie wystarczy kupić zabierak (bo to zabierak, nie sprzęgło, pomyliłam się)? To jakieś 40 zł. No ja za mocno docisnęłam na przykład, tarcza się na chwilę przyblokowała, silnik dalej kręcił i zabierak poszedł. Koleżanka podobnie - stwierdziła, że zetrze chrzan, twardy był, przycisnęła, przyblokowała i poszło.
              • skarolina Re: Robot kuchenny 09.01.17, 13:02
                A kitchen aid jest przereklamowany, w podstawowej wersji ma niewiele, a wszelkie przystawki kosztują majątek. Wspomniana koleżanka miała MUM w wersji 4..., sprzedała, kupiła KA, szybko sprzedała, póki był jeszcze na gwarancji, i kupiła MUM w wersji 5 - uwielbia smile
                • kropkaa Re: Robot kuchenny 09.01.17, 18:43
                  KA nie jest przereklamowany, tylko cena jest nieadekwatna do polskich warunków. Poza tym innych wad nie ma.
              • madame_edith Re: Robot kuchenny 09.01.17, 13:04
                Naprawiać - to co się połamało, ta część, którą wkłada się do robota i która sprawia, że tarka się kręci, nie mam pojęcia jak się zwie. Nie korzystałam z tej tarki często, nawet jak jeszcze działała, dlatego się zastanawiam czy dokupować tę część.
                Dziękuję za wyjaśnienie.
                • skarolina Re: Robot kuchenny 09.01.17, 13:14
                  To, co wkładasz do robota a na to nasadzasz tarkę? To zabierak właśnie jest.
                  • mysiulek08 Re: Robot kuchenny 09.01.17, 18:22
                    Zabierak i mnie pekl przy tarciu sera, moja wina. I juz wiem, ze trzeba kupowac li tylko jedynie oryginalny boscha a nie zamiennik.

Ja swojego Muma kocham miloscia wielka i zastanawiam sie nad zakupem samego 'body' zanim ta wersja zniknie z rynku.

Jedno co sie nie sprawdzilo, to mlynek zarnowy, pekl maly plastik. Maszynki nie mam, mam zelmera, mieli wszystko.
            • pruszynkaaa Re: Robot kuchenny 09.01.17, 19:56
              Mąż mi sprezentował Kitchen Aide - serio? różnicy nie widzę... wcześniej miałam Boscha mum... nie odżałuję sad kupiony jeszcze przez moją mamę, dostany w spadku - miał jakieś 10 lat. Niestety ze względu na emigrację musiałam zostawić w PL.
    • kandyzowana3x Re: Robot kuchenny 09.01.17, 11:56
      Kenwood Chef za ta cene spokojnie sie znajdzie. Tylko to z kategorii niezniszczalnych czolgow, co pociagna prawie wszystko.
      • kaka-llina Re: Robot kuchenny 09.01.17, 13:14
        Popieram!! Kenwood jest genialny i ma chyba najmocniejszy silnik z nich wszystkich (łacznie KA). Mam od trzech lat i kocham miłością dziką.... Ja za swojego, na jakiejś promocji zapłaciłam około 400 funtów, ale w zestawie miałam (oprócz misy i końcówek do mieszania) food processor, blender i maszynkę do mielenia (wszystko z pierdylionem końcówek i innych dodatków)
      • ola_dom Re: Robot kuchenny 09.01.17, 16:48
        kandyzowana3x napisała:

> Kenwood Chef za ta cene spokojnie sie znajdzie.

Gdzie????
        To jest moje marzenie, jak już będę miała więcej miejsca, żeby go trzymać, nie przereklamowany Kitchen Aid, tylko właśnie Kenwood Chef - i to była moja pierwsza myśl w tym wątku, ale szybko sprawdziłam i nowego nie widzę poniżej 3000 zł uncertain
        • kandyzowana3x Re: Robot kuchenny 09.01.17, 17:04
          Chocby taki Kenwood Chef Classic KM336 podstawowy, klasyczny, niezniszczalny smile
          KENWOOD Premier Chef KMC515, ok 1500.
          Mysle, ponizej 3000 to z pewnoscia wiele jest.
          • ola_dom Re: Robot kuchenny 09.01.17, 17:11
            kandyzowana3x napisała:

> Chocby taki Kenwood Chef Classic KM336 podstawowy, klasyczny, niezniszczalny smile
            > KENWOOD Premier Chef KMC515, ok 1500.

O patrz, dzięki!
            Nie zagłębiałam się w szukanie, bo na razie i tak nie mam jak go trzymać, więc nie kupię, ale moim zdaniem to bardzo dobra wiadomość dla autorki wątku smile.
    • dorek3 Re: Robot kuchenny 09.01.17, 13:09
      Też się przymierzam do takiego urządzenia. Które z przystawek uważacie za "must have"?
      • kandyzowana3x Re: Robot kuchenny 09.01.17, 13:35
        Jak dla mnie malakser KAH647PL wszystkie inner to kwestia indywidualnych potrzeb
      • madame_edith Re: Robot kuchenny 09.01.17, 18:10
        Dla mnie to do wyrabiania ciasta. Wszelkiei drożdżowe jest obłędne z tej maszyny. Na szczęście w moim kulawym robocie działa bez zarzutu! To samo tylko inna końcówka służy do ubijania piany/śmietany.
    • sonniva Re: Robot kuchenny 09.01.17, 13:50
      Kenwood Chef - przetestowany. Nie dałabym teraz bez niego rady.
    • solejrolia Re: Robot kuchenny 09.01.17, 14:00
      Mam Bosch Mum, jestem bardzo zadowolona.
    • b-b1 Re: Robot kuchenny 09.01.17, 14:08
      Bosch MUM -możesz rozbudowywać -jest sporo dostawek.
      Mam od kilku lat-nie wyobrażam sobie życia bez niegowink
      • marysia460 Re: Robot kuchenny 09.01.17, 15:20
        No i teraz to dopiero mam mętlik w głowie ! 😊
      • koszykpoziomek Re: Robot kuchenny 09.01.17, 15:22
        Zanim kupisz cokolwiek zastanów się gdzie robot będzie stał i gdzie pochowasz osprzęt. To duża maszyna, każdy dodatek zajmuje miejsce a dobrze jak jest pod ręką tzn w łatwo dostepnej szufladzie. Moim zdaniem wydanie spore kasy i sporadyczne używanie to głupota. Mam małą kuchnię, nisko powieszone szafki i dlatego kupilam Boscha MUM 54251 i poprostu kocham go i nie wyobrażam sobie życia kuchennego bez niego
        Również promocja w euro agd i koszt poniżej 900 były zachętą, w tej chwili w sklepach internetowych nie powinien przekraczać tysiąca. Dodatków ma dużo, moje serce podbiła możliwość krojenia w kostkę, dla mnie bomba, warzywa na sałatkę na dużą imprezę skroił błyskawicznie. Ma oczywiście wady plastikowy kielich blendera, maszynka przegrywa ze zwykłym Zelmerem ale ja traktowała ją przy zakupie jako zło konieczne i leży teraz wysoko i nie używam, niestety stanowi wyposażenie każdego rozbudowanego zestawu. Jednak do ciast robot sprawdza się genialnie, nawet daje radę z drożdżowym. Wyciskarka jest przyzwoita. Mam dodatkowo plastikową misę przydaje się przy pieczeniu. Warto dokupić tarkę do ziemniaków i krojenia w słupki.
        Jeżeli masz gdzie postawić i nie ograniczają Cię finanse na osprzęt to Kenwood.
    • usmiech144 Re: Robot kuchenny 09.01.17, 16:39
      Kocham, i uwielbiam swojego bosch mum. Mega wyrabia ciasta, chleby. Uwielbiam przystawkę do cięcia w kostkę. Od razu dokup niektóre tarcze np do frytek extra. Mam też lidlomixa (ala thermomix) też super, ale używam do innych rzeczy.
      • thaures Re: Robot kuchenny 09.01.17, 16:50
        Mam bosha- mum, chyba że wszystkimi końcówkami dostępnymi na rynku. Mój mąż jest zachwycony, ja mniej. Wkurza mnie, że zakładając jakąś nakładkę po dłuższym czasie potrzebuje instrukcji, bo nie potrafię dopasować tego intuicyjnie. Kupując ten robot obiecałam sobie, że już zrezygnuje z małego ręcznego robota- i żałuję, bo ubijając jedno jajko mam wielką miskę do mycia. Dla mnie największy plus tego robota to schowany przewód, dla męża - calosc.
        • diablica_a Re: Robot kuchenny 09.01.17, 17:08
          Też polecam robot Bosch mum ,mój już ma ze 12 lat ,super sprzęt ..a co do mielenia mięsa to u mnie wytrzymuje , a czasem mielę bardzo dużo ,może to kwestia że nożyk już się stępił .
          • madame_edith Re: Robot kuchenny 09.01.17, 18:12
            U mnie to nie miał na czym big_grin
    • usmiech144 Re: Robot kuchenny 09.01.17, 16:45
      Hahaha ja też 😀
    • asmarabis Re: Robot kuchenny 09.01.17, 17:07
      Myślałam ze teraz jest moda na Thermomix i jego podróbki. W ogóle byłam pewna ze wątek jest na ten temat, nie wiedziałam ze kris jeszcze sie interesuje takimi zwyklakami do robienia piany...... Wolałabym na twoim miejscu takie cos a nue piętnaście rożnych kurzolapek każda z inna funkcje.
      • usmiech144 Re: Robot kuchenny 09.01.17, 17:18
        No nie tak do końca, mam i Boscha i "thermomix " i pomimo tego że lubię oba to jednak ten drugi nie potnie mi warzyw na sałatkę w równą kosteczkę, czy nie potnie ziemniaków na frytki. Jak dla mnie to ideałem jest mieć te dwa urządzenia oraz mnóstwo mnóstwo innych ważnych rzeczy jak wyciskarka czy beztłuszczowa frytkownica ale ja to gadzeciara jestem i uwielbiam wszystkie rzeczy do kuchni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka