Dodaj do ulubionych

Dziecko chudnie

13.01.17, 20:51
Na fali wątków żywieniowych.
Dziecko między 3-4 rokiem waży stale ok. 16 kg (przez prawie rok tyle samo, ale ładnie rośnie w górę). Potem łapie grypę żołądkową, spada z wagą o ponad kilogram. Potem chętnie je chrupki z mlekiem (słodkie, toksyczne), kluski z sosem pomidorowym i inne włoskie potrawy, ryby wszelakie (ulubione od zawsze) i nabiał bez cukru (z cukrem nie lubi), ale też różne mączne potrawy same lub z czymś, inne rzeczy zjada, ale tylko trochę, bez entuzjazmu.
Godzicie się na odsmażane kopytka kilka razy w tygodniu? Inne zachcianki typu kanapka z nutellą i szynką? Parówki? Tłuste placki od babci?
Rzeczone dziecko nie przepada za czekoladą (kalendarz adwentowy prawie nietknięty, batonik czekoladowy to często wyzwanie na tydzień), do picia uwielbia mleko, wodę, kefiry.
Ja nie wiem co robić. Dając mu mleko 3,8 mam wrażenie, że go na siłę tuczę (ale on jest chudy). Córka była żywieniowym ideałem, bo ulubione jedzenie to były ryby na parze, sałata i owoce.
W sumie jego też mogę karmić rybami i wArzywami na parze, ale boję się, że znikniesad
Obserwuj wątek
    • mamolka1 Re: Dziecko chudnie 13.01.17, 20:59
      A niech je co chce.. Miałam ancymonka który od roku do ośmiu lat jadł cztery potrawy absolutnie bezmięsne. Włosy rwałam, urwicy dostawałam ( starszy brat jadł wszystko - kamień by dostał to by sprawdził czy zjadliwe ) . Teraz lat 16 prawie 180 wzrostu żre wszystko, co nie ucieknie i płacze nad głupota swoją kiedy wybrzydzał...
      • mamma_2012 Re: Dziecko chudnie 13.01.17, 21:05
        No tak, nigdy nie pytałam co je w przedszkolu, nie choruje więc w domu jest bardzo rzadko. Teraz miałam impuls i został w domu, ale jak trzeci raz chciał chrupki z mlekiem to wymiękłamwink
        • mamolka1 Re: Dziecko chudnie 13.01.17, 21:18
          Mój przez całą podstawówkę był w dole wszelkich siatek - i wagowych i wzrostowych. No chudy kurdupel .. pozatym w pełni zdrowy i sprawny. Pod koniec gimnazjum ruszył ze wzrostem . Teraz jeszcze rośnie i obstawiam, że przeskoczy starszego, wszystkojedzącego od zawsze brata .
          • niu13 Re: Dziecko chudnie 14.01.17, 09:26
            U nas identycznie! I całe dzieciństwo kombinacje co mu wymyślić, żeby tylko raczył skubnąć. Z chwilą dojrzewania, czyli w gimnazjum, stał się cud. Ostatnio na bilansie zorientowaliśmy się, że waga przez 4 ostatnie lata skoczyła mu niemal 100%! z 34 do 60kg!!
    • rulsanka Re: Dziecko chudnie 13.01.17, 21:34
      Ja nie wiem co robić. Dając mu mleko 3,8 mam wrażenie, że go na siłę tuczę (ale on jest chudy). Córka była żywieniowym ideałem, bo ulubione jedzenie to były ryby na parze, sałata i owoce.

Mam wrażenie, że masz jakieś chore podejście do "zdrowego" odżywiania, w postaci unikania tłuszczu. Skąd to przekonanie, że dając dziecku tłuszcz "tuczysz je"? Mleko 3,8 to normalne mleko. Wszystko poniżej 3,2 to podróba mleka.

Moi chłopcy na "rybie, warzywach na parze, sałacie i owocach", ważyliby chyba po 10kg w wieku 3 lat. Jedząc dużo i bez takich ograniczeń, jakie narzucasz, ważyli po 15 kg w wieku 4 lat. Mają po prostu dużą przemianę materii.
    • mamolka1 Re: Dziecko chudnie 13.01.17, 21:41
      Mam teraz pięciolatka - popatrzysz i stwierdzisz mały i chudy.. Podniesiesz i ręce mdleją... Mimo, że nieduży to ubity i ciężki . Je wszystko łącznie z brokułami, jarmużem, kalarepą i boczkiem... Ja już mam doświadczenie i zwyczajnie pozwalam iść własnym trybem .. Z głodu nie padnie
    • salix.s Re: Dziecko chudnie 13.01.17, 21:45
      Przeczytałam, że dziecko między 3a4 waży 16. Moje jest między 3a4 i waży 14 i pół. Moim zdaniem nie masz problemu smile
      • milva24 Re: Dziecko chudnie 13.01.17, 22:17
        To jeszcze od wzrostu zależy. Moje prawie 6 lat i 18 kg nie waży ale niska jest więc jest proporcjonalnie.
      • mamma_2012 Re: Dziecko chudnie 14.01.17, 09:49
        Teraz waży z 15, a ma 4,5. 16 ważył między 3-4 rokiem.
        • lucy-luka Re: Dziecko chudnie 14.01.17, 10:09
          a ile ma wzrostu?
          • mamma_2012 Re: Dziecko chudnie 14.01.17, 10:21
            No właśnie muszę go zmierzyć. Jest z tych niższych dzieci w grupie, ale nie jest bardzo niski. Widzę, że ładnie rośnie po ubraniach. Jego ojciec twierdzi, że w dzieciństwie był jeszcze chudszy, też jadł bardzo niezdrowo (nie wątpię, jedzenie u "teściowej" jest tak tłuste i słodkie, że czasem nie daję rady przełknąć).
    • jola-kotka Re: Dziecko chudnie 13.01.17, 21:52
      Daj spokoj jak nie tyje niech je co chce,mi matka tez prala mozg rybkami i salatka reszta to zlo wcielone jestem po psychiatryku ,terapiach itd. Tez nigdy nie tylam jako dziecko bylam niedozywiona mialam anemie bo organizm upominal sie o co innego a uprany mozg sluchal wytycznych pie...ietej mamusi no bo przytyje najgorsze jest to ze ja te bzdury lykalam i jadlam jak ona mowila pomimo ze nie byla wstanie tego kontrolowac ale to inna bajka.
    • kalina_lin Re: Dziecko chudnie 13.01.17, 21:53
      Mleko 3,2 to normalne mleko. Skąd w ogóle pomysł wprowadzania diet niskoglikemicznych i niskotłuszczowych u małych dzieci ("ryby na parze i sałata - wtf)?. Dziecko potrzebuje dobrej jakości tłuszczu i węglowodanów do prawidłowego rozwoju. Zwykłe, proste cukry w rozsądnych ilościach też są mu potrzebne, glukoza, to paliwo dla rozwijającego się mózgu.
    • ira_08 Re: Dziecko chudnie 14.01.17, 09:40
      >Dając mu mleko 3,8 mam wrażenie, że go na siłę tuczę (ale on jest chudy)

A dając mu batona, którego męczy przez tydzień? Nie utuczysz go mlekiem. Czemu ludzie nie rozumieją, że odżywianie, jak sama nazwa wskazuje, polega na odżywianiu organizmu i to mleko 3,8 jest lepsze niż 0,5?

Dziecko nie będzie grube od normalnego jedzenia. Je ryby, nabiał, pewnie jakiś owoc czy warzywo też czasem wciągnie. Niech je te kopytka - dodawaj np. świeże owoce i już nie syp cukrem. Parówki - ok, znajdź mu porządne, z mięsa nie MOMu. Podsuwaj mu orzechy, pestki do pogryzania. Tłuszcz to nie jest zło, przeciwnie. Antytłuszczowa histeria doprowadziła do takich problemów z otyłością.
      • mamma_2012 Re: Dziecko chudnie 14.01.17, 10:10
        Wyszłam na żywieniowego dziwaka. Wszystko przez Was, bo naczytałam się tu o tym jak karmicie swoje dzieci i jak krytykujecie matki zapychające dzieci kluchami. A u nas te kluchy i inne mączne potrawy właśnie zaczynają królować w diecie syna, kiedy nie jest w przedszkolu plus te nieszczęsne chrupki z mlekiem.
        Córka sama z siebie jadła zdrowo i różnorodnie i jakoś nie mogę się przezwyczaić do innej diety u dziecka (tzn. syn je to co my, ale bez sałatki i niewielką porcję, chyba, że na obiad jest np. makaron, wtedy zjada dorosłą i prosi o dokładkę)
        Nigdy w zasadzie nie używałam mleka innego niż 1,5 lub chudsze i podświadomie uznałam, że te dodatkowe procenty są zbędne.
        Pestek nie lubi, batonów nie daję, sam bierze (w sklepie czy w domu, a ponieważ zjada gryza i odkłada nie protestuję).
        Wogóle mam teraz wesoło w kuchni. Córka stwierdziła, że jest wegetarianką, ja na diecie, syn chce klusek, a facet normalnych obiadówwink
        • ira_08 Re: Dziecko chudnie 14.01.17, 10:56
          Ja nie mam dzieci, ale ze względu na dość wymagające fizycznie hobby, sporo się kształcę na temat żywienia, po prostu mnie telepie, jak widzę tę antytłuszczowe obsesje. Co Cię bardziej nasyci - łyżka masła orzechowego czy łyżka niskotłuszczowego serka? No właśnie. Kluchy nie powinny w diecie królować (nie wiem czy mówisz o makaronie czy o polskich kluskach...?), bo są mało odżywcze. Ale nie zabijają i na pewno nie utuczysz dziecka, jeśli nie będzie dopychane a to czekoladką, a to soczkiem, a to jogurcikiem.

>Wogóle mam teraz wesoło w kuchni. Córka stwierdziła, że jest wegetarianką, ja na diecie, syn chce klusek, a facet normalnych obiadów

Kluski są wegetariańskie wink I jak najbardziej "normalne". Gotuj normalnie, zdrowo, bez paranoi, że kogoś mlekiem czy śmietaną utuczysz. A jak się im nie podoba, niech gotują sami.
        • chlorella_zielona Re: Dziecko chudnie 14.01.17, 11:47
          A bo może zamiast czytać ematkę poczytaj o podstawowych zasadach zdrowego żywienia. Tłuszcz jest potrzebny, bo rozpuszczają się w nim witaminy A, D, E i K. Ryby trzeba jeść tłuste. Masło jest potrzebne. Mleko 3,8 to dobre mleko. Płatki - niech je płatki, jeśli lubi, byle nie za dużo tych słodzonych. Mój kocha zwykłe płatki kukurydziane, może Twój polubi? Węglowodany są dziecku potrzbne - obejrzyj, jak wygląda piramida zdrowego żywienia. Nic mu nie zaszkodzi, ani parówki, ani kopytka ani placki od babci, jeśli będzie jedzone z umiarem i różnorodnie. Wyluzuj i nie porównuj go do drugiego dziecka.
    • wuika Re: Dziecko chudnie 14.01.17, 11:28
      Moje dzieci lat PIĘĆ ważą niecałe 15 i nieco powyżej 16kg. Do głowy by mi nie przyszło, żeby je tuczyć, ani się zamartwiać, że je to, co lubi.
      • maeve_binchy Re: Dziecko chudnie 14.01.17, 13:52
        Zgadzam sie, moja 5,7 prawie waga miedzy 25-50 centylem, wzrost na 90, chuda jest, absolutnie nie tucze. To, ze jest chuda teraz, nic nie znaczy, moze sie 10 razy zmienic. Staram sie serwowac zdrowe posilki, unikam zapychaczy. Jak dzieciaki glidne, to same krzycza - moze dlatego, ze nigdy ich nie namawialam na jedzenie czegokolwiek.
    • beverly1985 Re: Dziecko chudnie 14.01.17, 14:00
      Mnie dziwi histeria, ze dziecko schudlo. Ilez sie nasluchalam- ze zniknie, ze chudzinka, ze trzeba karmic co 2 h ( albo czesciej) malymi porcjami, a czemu ja daje tylko 5 posilkow. Tak jakby rzeczywiscie dzieci chudly do zera I sie rozpuszczaly...
    • bassino73 Re: Dziecko chudnie 14.01.17, 14:28
      Mleko 3,8 nie tuczy, sama takie od wielu lat używam. Codziennie jem musli z takim mlekiem na śniadanie. Ważę 49 kg już parę lat po 40 ze wzrostem niewiele mniej niż 160 cm.
      A na pytanie. Ucz dziecka zdrowego żywienia, niech unika fastfoodów, pustych słodyczy. Lubi ryby, dawaj mu pieczone w folii z warzywami, trochę kaszy, ryżu brązowego. Lubi makaron z sosem pomidorowym? Dawaj makaron razowy. Pizzę rób mieszając mąki razowe, np. orkiszową. A jak od czasu do czasu zje placki ziemniaczane i kluski polane tłuszczem nic mu się nie stanie. A nutelli raczej unikaj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka