Dodaj do ulubionych

praca na macierzyńskim

22.01.17, 22:56
Proszę o info: jak można legalnie pracować na macierzyńskim?
Chciałabym pracować na 1/8 etatu.
Czy możliwe jest otrzymywanie 7/8 zasiłku z ZUS a 1/8 wynagrodzenia od pracodawcy?
Lub jakaś inna forma ?
Obserwuj wątek
    • bergamotka77 Re: praca na macierzyńskim 23.01.17, 00:16
      Chyba nie albo rybka albo pipka...Ciesz się że teraz macierzyński taki długi jak miałam trzy razy krótszy..
    • maslova Re: praca na macierzyńskim 23.01.17, 01:15
      Można pracować, ale na rodzicielskim (czyli po 20 tygodniach macierzyńskiego). Zasiłek obniża się wtedy tak, jak napisałaś, czyli o wymiar czasu pracy.
      www.portalkadrowy.pl/temat-tygodnia/urlop-rodzicielski-laczony-z-praca-zasilek-macierzynski-po-zmianach-12358.html
    • bang_bang30 Re: praca na macierzyńskim 23.01.17, 08:08
      Dodam że mam jeszcze wygaszacze działalność. Mogłabym ja odwiesic. Ale czy mogę wystawiać faktury na ten sam podmiot u którego jestem na etacie?
      • lauren6 Re: praca na macierzyńskim 23.01.17, 08:10
        Doczytaj, ale z tego co pamiętam twórcy kp nie przewidzieli popularności jednoosobowych dg oraz umów smieciowych. Jeśli będziesz pracować na uop to macierzyński Ci utną, jeśli na dg, uz, uod to nie.
    • ricemice Re: praca na macierzyńskim 23.01.17, 08:24
      Na własnej dg możesz pracować i na macierzyńskim, nic z tego powodu nie tną.
    • bang_bang30 Re: praca na macierzyńskim 23.01.17, 08:40
      Ale na umowę zlecenie mogę pracować. .. gdyby to zlecenie spółka powiązana mi wystawiła a nie pracodawca?
      • ruda_henryka Re: praca na macierzyńskim 23.01.17, 09:01
        ja pracowałam u mojego pracodawcy co mam normalnie umowę o pracę -byłam na macierzyńskim, ale musiało minąć 12 lub 14 tygodnia obowiązkowego urlopu, potem normalnie wystawiali mi umowę zlecenia co miesiąc. Zasiłek dostawalam bez zmian 80 % cały rok.Nie wiem jak jest z dg w tym przypadku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka