Dodaj do ulubionych

Bat na alimenciarzy

23.01.17, 11:40
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114871,21280108,ministerstwo-sprawiedliwosci-ma-pomysl-na-alimenciarzy-wykorzystajmy.html
Ministerstwo Sprawiedliwości myślało i wymyśliło. Imo sprawy idą w dobrą stronę, choć osobiście uważam pręgierz za skuteczniejsze rozwiązanie.
Przynajmniej matki zaoszczędzą na detektywach szukających nowego miejsca pracy płodzimierza.
Obserwuj wątek
    • martishia7 Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 11:47
      A to jest akurat godny pomysł. Elegancko pomoże ustalić dlaczego bezrobotny niezdolny do płacenia alimentów, regularnie przebywa w godzinach charakterystycznych dla świadczenia pracy, w danym miejscu.
      • memphis90 Re: Bat na alimenciarzy 24.01.17, 15:45
        A dlatego, wysoki sądzie, że poleguje sobie w rowie z flaszką patrząc, jak powstaje nowe osiedle! Ale wcale tam nie pracuje, nie, nie. Czy ktoś widział jego nazwisko na umowie...?
    • triss_merigold6 Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 11:50
      Bardzo dobry pomysł.
    • zawsze-w-drodze Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 11:55
      Szkarłatna literę na czole wypalać.
    • pitahaya1 Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 12:18
      Nie do końca jestem przekonana, czy aby na pewno o alimenciarzy chodzi.
      Sprawa opasek nie jest niczym nowym. Chodzi o olbrzymi kontrakt na ich produkcję i obsługę. Był chyba nawet przetarg zorganizowany i ucichł... Teraz po zmianie władzy znów wychodzi na światło dzienne. Kim są ludzie bezpośrednio z tym związani? Jakie mają układy polityczne i zaplecze?
      • kochamruskieileniwe Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 12:30
        no tak - w ten sposób to można storpedować każdy pomysł.
        Zeby była jasność - jestem przeciwna takim praktykom - a nie są to praktyki nowe. Po 1989 roku - zawsze się tak działo. I nie tylko w sferach rządowych ale i w innych również - ot - chociażby tzw ekolodzy i inni.
        Wkurza mnie to niemiłosiernie.
        Ale - jaki inny pomysł w tej kwestii?
        • lauren6 Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 12:34
          Nie ma lepszego pomysłu. Obecna sytuacja jest bardzo zła, druga skrajność to zamykanie alimenciarzy w więzieniu.
          Ograniczenie wolności plus stały dozór gdzie pracuje to imo najlepsze rozwiązanie. Mam w rzyci jaki pośrednik na tym wszystkim zarobi, skoro zyskają na tym zaniedbywane finansowo dzieci.
          • pitahaya1 Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 13:36
            lauren6 napisała:

Mam w rzyci jaki pośrednik na tym wszystkim zarobi, skoro zyskają na tym za
            > niedbywane finansowo dzieci.

A skąd masze pewność, że wydanie kolejnych miliardów ze wspólnej kasy poprawi los dzieci? Zmusisz tych ludzi do pójścia do pracy? Wiesz, jakie są koszty takiej operacji? Koszty wytworzenia, utrzymania, kontroli? Widziałaś kiedykolwiek, jakie to są kwoty?

Zobacz, ile pomysłów nie wypaliło a państwowa kasa lała się strumieniami. NIKT nie poniósł za to najmniejszej odpowiedzialności.
            W naszym kraju nie da się zapanować nad systemem rejestracji pacjentów, żeby wyeliminować kilkukrotne blokowanie miejsc w kolejkach.
            Kolejne rejestry, kolejne systemy ewidencji a kasa płynie do kieszeni.
            • kochamruskieileniwe Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 13:44
              tak - to, o czym piszesz jest przerażające. Bo tak to działa w naszym krajusad

Tylko - co robić?

Np.
              Dłużnicy alimentacyjni mogli tracić prawo jazdy. Ale TK zakwestionował to.

W tej chwili za niepłacących - społeczeństwo również ponosi koszty. Taki FA to niby skąd ma pieniądze?
              O długu wobec FA już niejednokrotnie było pisane. A FA przysługuje tylko pewnejczęści społeczeństwa. O reszcie - nic się nie pisze suspicious
            • pitahaya1 Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 13:45
              Wpisz sobie w Google "Prokom ZUS" i czytaj. Chyba, że masz w rzyci.
              Tak się wyciąga kasę, bez względu na to, kto przy korycie.
        • pitahaya1 Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 13:31
          Ale tu nie chodzi o storpedowanie pomysłu co o realne koszty tej operacji wink Skórka za wyprawkę, ale "zrobiliśmy".
          • lauren6 Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 13:47
            Masz w artykule, że opaski spowodowałyby obniżenie kosztów.
            • pitahaya1 Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 14:05
              Koszt czego? Opasek, czy tego, co się dalej będzie działo?
              Bo chyba nie sądzisz, że całość za te trzysta im się zamknie. Nie żartuj.
        • minor.revisions Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 16:14
          Jakoś w innych krajach da się bez opasek. Ale nie ma takiego społecznego przyzwolenia na niepłacenie. To jest robota dla scenarzystów seriali obyczajowych. Z zabranie prawa jazdy to jest bardzo dobry pomysł, wystarczy zrobić taką modyfikację że prawo koleś zachowuje ale jest tam adnotacja że może z niego korzystać wyłącznie do pracy. Tym sposobem jak go złapią z tym prawem i on będzie mówił że właśnie z pracy wracał no to wiadomo że pracuje i ma dochód i nie może ściemniać że nie, no i nie może pracować na czarno żeby ten dochód ukrył.
          • kochamruskieileniwe Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 16:17
            jest przyzwolenie społeczne - ba! nawet poparcie (vide Żakowski. No nie mogę mu tego darować....)
            I drugie sprawa - kwestia egzekwowania prawa.
            Wiele zapisów prawnych jest martwa.
            • kochamruskieileniwe Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 16:17
              martwe, oczywiście miało być. Absolutnie nie wykorzystywane..
            • minor.revisions Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 16:26
              No w Polsce jest, mówię że nie ma w krajach w których da się bez opasek. I że w Polsce trzeba nad tym przyzwoleniem popracować czyli np poumieszczać alimenciarzy jako szwarccharaktery w telenowelach suspicious
            • kropkacom Re: Bat na alimenciarzy 24.01.17, 13:03
              Ta, Żakowski. Poparcie jest przede wszystkim w rodzinach oraz w kolejnych panterach. I to jest szkodliwe, bo bezpośrednie.
    • joa66 Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 12:50
      Plan ma słaby punkt - wysokość wynagrodzenia pana. Jeżelu umówi się z pracodawcą na minimalną, to mu ściągną 50 zł na dziecko.

p.s. przeczytałam tytuł wątku jako bal alimenciarzy.
      • kochamruskieileniwe Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 13:00
        Może wtedy US do pracodawcy wkroczy?
        Nie wiem....
        Chyba, że będą szli w zaparte, że to wolontariat
        • joa66 Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 13:01
          Ale jeżeli płaci minimalną to zgodnie z prawem.
          • lauren6 Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 13:17
            Jeżeli zatrudnia np informatyka za minimalną to sprawa śmierdzi na kilometr. Wystarczy tak utrudnić życie pracodawcom, by im się nie opłacało zatrudniać alimenciarzy dużo poniżej średniej pensji w zawodzie. Jeśli sąd oszacował potencjalne zarobki takiej osoby jako kilkukrotnie wyższe niż oficjalnie zarabia to jest bardzo dobry powód do kontroli skarbowej.
            • joa66 Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 14:13
              Ale to można robic i bez opasek smile
              • pitahaya1 Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 14:34
                Właśnie o to chodzi. Wiele rzeczy można zrobić. Nie neguję absolutnie ścigania oszustów. Po prostu wiem, jak wygląda sprawa opasek i dałabym sobie rękę uciąć, że przetarg jednak dojdzie do skutku. To jest niekończący się biznes dla nielicznych wink
                Prokom-bis.
          • arwena_11 Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 18:58
            Ale obecnie minimalna to 2000 brutto. na rękę coś ok 1450. Alimenty można ściągac chyba w wysokości ok 60% - czyli spokojnie ok 800 zł.
    • volta2 Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 13:07
      w ostatnia sobote sobie plotkowalam z kolezanka z prokuratury.
      i zeszlo na alimenciarzy

stwierdzila, ze przeciez oni nic nie maja, i ona od razu umarza takie sprawy, no wiesz, nieskutecznosc egzekucji...

w ogole bez zadnej reflekcji, zreszta mialam podobna rozmowe z kolega sedzia - no przeciez ich nie zamkne, oni naprawde nic nie maja...

jestem na 100% przekonana, ze zadno z nich nawet jednego papierka nie wyprodukowalo, ktore mogloby sluzyc "odnalezieniu" srodkow misia, najwaznejsze - przyklepac i do statystyki wywalic jako sukces zakonczonej sprawy.
      • thank_you Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 13:12
        To prawda. smile
      • baltycki Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 13:21
        Sedzia ma szukac?
        Prokurator?
        A kto bedzie scigal przestepcow i ich osądzal?
        • triss_merigold6 Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 13:33
          Przecież to są przestępcy.
          • lady-z-gaga Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 13:46
            A jak dziecko wraca samo ze szkoły, to ma bac się bandytów, pedofili czy alimenciarzy?
            • lauren6 Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 13:50
              Nie płacenie alimentów to przemoc ekonomiczna.
              Czego bardziej się ma bać dziecko: przemocy fizycznej (tata zbije), przemocy psychicznej (tata mnie zwyzywa) czy ekonomicznej (tata nie da pieniędzy i będę głodny)?
              • lady-z-gaga Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 13:55
                Nie wdawajmy się w dyskusję, która przemoc jest bardziej szkodliwa i czy bieda boli bardziej od bicia i awantur....to obszerny temat, a ja tylko zareagowałam na sugestię, że wymiar sprawiedliwości ma się przykładać do ścigania alimenciarzy tak samo, jak do ścigania na przykład morderców i gwałcicieli.
            • thank_you Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 13:51
              Postulujesz, żeby nie zajmować się przestępstwami gospodarczymi? Yupi. wink
              • kaz_nodzieja Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 13:53
                I gwałcicielami dorosłych kobiet.
            • vaikiria Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 15:54
              Co jest bardziej prawdopodobne: napad pedofila w trakcie powrotu ze szkoły czy wypięcie się jednego rodzica i niepłacenie przez niego alimentów?
              Poza tym - różnymi rodzajami przestepstw zajmują się różne instytucje i rózne komórki np. w policji.
          • kaz_nodzieja Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 13:52
            triss_merigold6 napisała:

> Przecież to są przestępcy.

100/100
          • baltycki Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 14:01
            Nie wystarczy nie placic, aby zostac przestepca.
            • kaz_nodzieja Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 14:06
              Alimenciarz?
              • baltycki Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 14:10
                Czytajacy kodeksy, jesli chce wiedziec.
                • kaz_nodzieja Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 14:22
                  Nie o to pytam.
            • triss_merigold6 Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 14:22
              Ależ wystarczy.
    • mamma_2012 Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 13:35
      Przynajmniej trzy słabe punkty.
      1. Matki wolałyby dostać od państwa to 300+, które miesięcznie kosztuje obsługa opaski
      2. Co z tymi, którzy z opaską na nodze zalegną na lata przed tv na utrzymaniu rodziny, bo przecież jak mu ma 500 zostać na życie, to dudy nie ruszy do roboty?
      3. Nie rozwiąże to problemu ukrywających dochody, którzy niby chodzą do pracy, a nie ma z czego ściągać
      Jak problem alimenciarzy jest rozwiązywany winnych krajach?
      Kary powinny być, ale ma miarę konkretnego przypadku. Jednemu zabrać paszport, innemu stempek do dowodu, innemu prawo jazdy.
      • lauren6 Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 13:53
        1. Matki nie dostają od państwa, tylko od podatników. Niby dlaczego ja mam płacić na cudze dzieci, a ich ojciec leży do góry brzuchem i nic nie robi?
        2. Więzienie i już nie będzie tv?
        3. Jak już będzie wiadomo gdzie pracują to będzie można sprawdzić dlaczego tak mało zarabiają.
        • mamma_2012 Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 13:59
          1. Z tekstu wynikało, że podatnika te ich opaski mają kosztować 300+ i pewnie kobiety wolałyby te pieniądze na swoim koncie niż u firmy nadzirującej system.
          2. Opaski miały być alternatywą dla wydawania kilku tysięcy miesięcznie na odsiadkę
          3. Mało można zarabiać legalnie. Firma na żonę czy matkę, a on pół etaciku za pół minimalnej.
          Naprawdę jestem ciekawa jak to działa w innych krajach, czy jest jakiś sposób.

• baltycki Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 14:07
            A wyplaty z FA panstwo panstwu zwroci?
            Matkom otrzmujacym z FA zamienisz 300 z Funduszu na 300 "opaskowe", co zyska?
            • kaz_nodzieja Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 14:08
              Co tak bronisz tych złodziei?
              • baltycki Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 14:12
                Ja? Wypowiadajac sie za opaskami?
                • kaz_nodzieja Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 14:21
                  Alimenciarz czy nie?
                  • baltycki Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 14:32
                    Zajrzyj do notatek.
                    • aniani7 Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 15:54
                      Hahaha, ale się uśmiałam. Kapitalny dialog xdddd
            • mamma_2012 Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 14:27
              Nie o to chodzi. 400.000 spraw x 300 złotych to 1.200.000 rocznie. Jeżeli system nie przełoży się na wzrost płatności to będą pieniądze wyrzucone w błoto. A czy przełoży się? Chyba wątpię. Część delikwentów nie będzie przestrzegać zasad i trafi do więzień, bo inaczej się nie da, więc będą generować jeszcze wyższe koszty finansowe i społeczne.
              Ja szczerze mówiąc nie mam pomysłu jak skutecznie, systemowo zabrać się za ten temat.
              Jedyne co mi przychodzi do głowy to sądowy katalog kar i dobieranie ich do konkretnych przypadków.

• baltycki Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 14:42
                "Zdaniem Wójcika wprowadzenie opasek ograniczyłoby koszty ponoszone przez ministerstwo.
                - Kosztuje to podatnika trzysta kilkadziesiąt złotych, a nie ponad trzy tysiące złotych..."

Z tego porownania widac, ze opaska zastapilaby kare wiezienia, ze nie otrzymywaliby ja wszyscy nieplacacy.
          • minor.revisions Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 16:19
            > 2. Opaski miały być alternatywą dla wydawania kilku tysięcy miesięcznie na odsiadkę

Chcesz (czy tam pan Zbyszek chce) komuś wmówić że teraz alimenciarze zwyczajowo siedzą w pierdlu?
            • mamameg Re: Bat na alimenciarzy 25.01.17, 11:20
              Zmieniają przepis o uporczywej niealimentacji, więc faktycznie będą trafiać do więzienia.
              • baltycki Re: Bat na alimenciarzy 25.01.17, 12:46
                mamameg napisała:

> Zmieniają przepis o uporczywej niealimentacji, więc faktycznie będą trafiać do
                > więzienia.

Musieliby zmienic jeszcze pare przepisow.

"świadczenie wychowawcze oraz będący jego odpowiednikiem dodatek w wysokości świadczenia wychowawczego nie wpływają na zakres obowiązku alimentacyjnego

(...)co w sytuacji, gdy osoba zobowiązana do płacenia alimentów będzie uchylała się od ich zapłaty, a beneficjent alimentów zostanie objęty rządowym programem 500+? Czy polepszenie kondycji finansowej rodziny przez comiesięczny wpływ do budżetu kwoty 500 zł na dziecko wpływa na odpowiedzialność karną np. ojca dziecka, zobowiązanego do alimentacji? Moja odpowiedź na to pytanie jest jednoznaczna: tak, wpływa i w pewnych sytuacjach zagwarantuje bezkarność osobie zobowiązanej do alimentacji.
                (...)
                art. 209 § 1 k.k. dodaje wyraźnie: „i przez to naraża ją na niemożność zaspokojenia podstawowych potrzeb życiowych”.
                (...)
                Jeśli do budżetu danej rodziny wpływać będzie comiesięcznie kwota 500 zł (lub większa, w zależności od liczby beneficjentów programu), musi być ona brana pod uwagę przy ocenie tego, czy podstawowe potrzeby życiowe danej rodziny mogły zostać zaspokojone mimo uchylania się od obowiązku alimentacyjnego"

dogmatykarnisty.blogspot.de/2016/04/500-zamiast-alimentow.html
                • mamameg Re: Bat na alimenciarzy 26.01.17, 10:13
                  Jest całkiem sporo samotnych rodziców nieobjętych programem 500+, wystarczy mieć jedno dziecko i pensję powyżej 1600zł, więc całkiem sporo niepłacących alimenciarzy ma szanse na obroże czy więzienie.
        • naomi19 Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 16:46
          Ale właśnie chodzi o to, żeby ich nie wsadzać, tylko jakimś sposobem doprowadzić do tego, by nie zatajali swoich dochodów!
      • naomi19 Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 16:45
        mamma- wreszcie jakiś mądry nie oderwany od reala głos!
    • kaz_nodzieja Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 13:54
      Ja bym proponowała umieszczenie zdjęcia i pełnych danych alimenciarza na specjalnie do tego celu utworzonym portalu, każdy by mógł zobaczyć i obejrzeć czy jego miły sąsiad czy uroczy kolega z pracy to czasem nie złodziej, który okrada własne dzieci.
      • lady-z-gaga Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 14:04
        i przede wszystkim prace przymusowe na rzecz miasta dla takich ludzi - skoro nie mogą znaleźć płatnego zajęcia, niech pracują za darmo, bo bezczynność jest niezdrowa dla ciała i psychiki
        • fragile_f Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 14:36
          Doskonały pomysł - można upiec dwie pieczenie na jednym ogniu i wykorzystać alimenciarzy do sprzątania psich kup z trawników. I tak tego nikt nie robi komercyjnie, więc nie będzie problemu z potencjalnym odbieraniem komuś pracy. Mogą też odklejać gumy do żucia z chodników, sprzątać pobocza. Dużo jest takich prac.
          • aniani7 Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 16:15
            Najlepszy z możliwych pomysłów, pan nie może znaleźć pracy, ma mnóstwo czasu w godzinach, w których ludzie coś tam robią zarobkowo, niech sprząta miasto, będzie przynajmniej czyściej, a i szybko wyjdzie czy faktycznie nie pracuje.
            • naomi19 Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 16:44
              Supr, wygrałyście Nobla, jednak w żaden, podkreślam, w żaden sposób nie zmienia to sytuacji dziecka, na którego konto nie wpływa co miesiąc 500zł. Prolemem jest praca w szarej strefie i płaca minimalna na papierze, dziewczyny, ruszcie głowami!
              • vaikiria Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 19:26
                Owszem zmienia. Bo jak ktoś nagle musi się codziennie meldować na sprzątaniu miasta to nagle nie może do pracy na czarno chodzić, prawda? I wtedy może się okazać, że jednak bardziej się kalkuluje iść do pracy na umowę i płacić niż tyrać za darmo.
                • naomi19 Re: Bat na alimenciarzy 24.01.17, 11:25
                  Problemem jest zatajanie dochodów i np praca na pół etatu za minimalną krajową. Jeżeli tego nie rozumiesz, zamilcz.
                  • vaikiria Re: Bat na alimenciarzy 24.01.17, 16:00
                    Sama zamilcz, nie będziesz Ty wyznaczało, kto ma prawo wypowiedzieć się na ogólnodostępnym forum, załóż sobie prywatne paniusiu, to będziesz dyktowała warunki. Dotarło?
      • beataj1 Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 14:10
        Obawiam sie że nie zadziała. Bo wiesz wciąż pokutuje podejście że matka za te szalone 500 zeta miesięcznie które ma alimentów to sobie na seszele jedzie. Bo jak wiadomo dziecko nic nie kosztuje i matki gromadnie alimenty na waciki wydają - podczas gdy alimenciarze głodem przymierają.
        Zawsze się znajdzie jakaś dobra dusza co płodzimierza pożałuje że on taki biedny i wykorzystywany ponad miarę takimi potężnymi alimentami.
      • mozambique Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 14:29
        oczywiscie takze fotek cudownych mamuś co poszły w dal i o dzieciach zapomniały
      • mamameg Re: Bat na alimenciarzy 25.01.17, 11:24

> Ja bym proponowała umieszczenie zdjęcia i pełnych danych alimenciarza na specja
        > lnie do tego celu utworzonym portalu, każdy by mógł zobaczyć i obejrzeć czy jeg
        > o miły sąsiad czy uroczy kolega z pracy to czasem nie złodziej, który okrada wł
        > asne dzieci.

www.facebook.com/Alimendy-671594906295657/?fref=ts
        • pitahaya1 Re: Bat na alimenciarzy 25.01.17, 12:43
          O ile kolega kolegę nie przekona, że to zła kobieta była a pieniądze na waciki poszły, dlatego miś nie płaci.
    • beataj1 Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 14:12
      Wiecie co. Taka opaska będzie mieć też inne dobre strony. Pan co to niby tak strasznie zabiega o kontakty z dzieckiem (a zła żona mu nie pozwala) to będzie teraz mógł udowodnić że 4 razy w tygodniu chodzi pod szkołę dziecka, co weekend jest pod domem i wydreptuje ścieżki po parku w którym bywają dzieci byle je tylko zobaczyć.
      Jest dowód - jest.
      Tylko czy o to alimenciarzom chodzi - oto jest pytanie....
      • naomi19 Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 16:42
        To akurat dobry argumemt. Nierealny, ale zabawny. Nierealny bo nikt nie będzie miał czasu tego sprawdzać, którą ściażką pan chodzi i gdzie i ile wystaje.
        • anorektycznazdzira Re: Bat na alimenciarzy 24.01.17, 17:34
          Coś mi się wydaje, że w dzisiejszych czasach wpiszesz nr opaski do kompa i wyskoczy rozpiska koordynatów razem z mapą, nie takie apki się robi
    • zolla78 Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 15:12
      Biorąc pod uwagę wysokość zaległości, to podejrzewam, że opaska jednak przyniesie wymierną korzyść dla dzieci. Weźcie pod uwagę, że o ile system będzie działał jak w USA, to tu nie chodzi o monitorowanie gdzie kto się przemieszcza, ale taka osoba ma ograniczoną możliwość przemieszczania się, ewentualnie dom - praca. Sąd może ustalić to tak, że np. o 18.00 po pracy jest w domu i koniec. Zatem będzie to coś czego perspektywa skutecznie sporo osób zmusi do płacenia chociaż czegoś tam, byleby mogły się normalnie poruszać po mieście czy kraju za swoimi sprawami. Bo już widzę jak uwzględniony jest wniosek takiej osoby, że chce mieć zgodę na wyjazd na narty czy gdzieś tam, jak podobno kasy na alimenty nie ma. Poza tym, podejrzewam, że jednak nastawienie do nie płacącego alimenty zmieni się bardzo i jednak będzie większy wstyd przyjaźnić się czy kolegować z kimś kto ma taką opaskę. Zatem spotkają się takie osoby jednak z dużym ostracyzmem społecznym, a to doda swoje i sprawi że kolejni jednak będą płacić, zwłaszcza jak mogą.
      • vaikiria Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 15:51
        Otóż to! Opaska to tylko część systemu.
        • fragile_f Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 16:07
          Plus pozostaje lekki obciach wynikający z poznawania nowych pań - bo jak wyjaśnić wiezienną opaskę? wink Oczywiscie są laski, którym nie zrobi to żadnej róznicy, ale myślę że przynajmniej połowa naiwnych dziuń przemysli sprawę 2x, zwłaszcza jak nie bedzie tak łatwo pojechac do Egiptu na romantyczny wyjazd.
          • vaikiria Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 16:09
            Oj tam, sa takie, które uznają za romantyczne zadawanie się z takim antysystemowcem gnębionym przez kaczystowski reżim big_grin
            • lauren6 Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 16:25
              Dołoży się kilka gumek czy bransoletek z paciorków na kostkę i będzie tak hipstersko.
      • lady-z-gaga Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 16:49
        >Sąd może ustalić to tak, że np. o 18.00 po pracy jest w domu i koniec. Zatem będzie to coś czego perspektywa skutecznie sporo osób zmusi do płacenia chociaż czegoś tam, byleby mogły się normalnie poruszać po mieście czy kraju za swoimi sprawami. Bo już widzę jak uwzględniony jest wniosek takiej osoby, że chce mieć zgodę na wyjazd na narty czy gdzieś tam, jak podobno kasy na alimenty nie ma.

Piękne wizje macie, doprawdy. Jak juz ten wspaniały system się rozwinie i okrzepnie, można będzie zaopaskować inne grupy społeczeństwa. Bo własciwie po co przecietny obywatel ma się kręcic tu i tam bez wiedzy władzy? czy nie lepiej, aby ktos gdzieś, przed monitorkiem, patrzył, co obywatel robi?
        • kaz_nodzieja Re: Bat na alimenciarzy 24.01.17, 12:01
          Niech zacznie płacić na swoje dziecko to wtedy opaska pójdzie w odstawkę.
          • lady-z-gaga Re: Bat na alimenciarzy 24.01.17, 12:03
            metody totalitarne nie mają w zwyczaju dobrowolnie chadzać w odstawkę, zwykle się umacniają i rozpowszechniają
            • fragile_f Re: Bat na alimenciarzy 24.01.17, 14:51
              ...ale zdajesz sobie sprawę z tego, że ci panowie powinni de facto siedzieć w więzieniu? I że ta opaska to kara wymierzona w inny sposób, ale wyrok sądu jest ten sam? Serio uważasz, że ukaranie kogoś to totalitaryzm? Przecież mają bardzo prosty wybór: mogą przestać ukrywać dochody.
    • xcv12 Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 15:47
      Pomysł co najmniej absurdalny i niehumanitarny. Śledzenie ludzi i inwigilacja to domena systemów totalitarnych. Jak to zwykle z PIS-em, pewnie jest drugie dno (zbieranie informacji o Kijowskim, upokorzenie Kijowskiego, przetargi dla krewnych i znajomych królika).
      Wątpię, czy te opaski będą skuteczne. Facet powie, że codziennie przychodzi do kolegi, a nie do pracy, jeśli pracuje w barze, to że przychodzi tam na piwo i siedzi osiem godzin itd, pojawi się nowa usługa - nielegalne zdejmowanie opaski. Chciałabym żeby ktoś się wreszcie dobrał do dudy, czytaj pensji płodzimierzy, ale to nie jest metoda.

Może jeśli opaski b
      • vaikiria Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 15:56
        Jak codziennie w tych samych godzinach pojawia się w barze to tylko kwestia kontroli, żeby sprawdzić, czy pracuje czy sączy piwo.
        • naomi19 Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 16:40
          tiaaaaa, komuś wyobraźnia się rozhulała, dwa głębokie wdechy moja droga
          • vaikiria Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 19:17
            Bo? Świat zmieniają ludzie z wyobraźnią, a nie ci, co siedzą na tyłku i mówią, że się nie da. Ciekawe jakie masz powody, że Ci się nie podoba szukanie metod na ściganie złodziei.
            • naomi19 Re: Bat na alimenciarzy 24.01.17, 11:23
              Jesteś obrzydliwa.
      • kochamruskieileniwe Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 16:03
        a humanitarne jest wypięcie się na własne dziecko?
      • emka_uk Re: Bat na alimenciarzy 24.01.17, 14:51
        Ja znam takiego "humanitarnego pana"- związek się rozpadł i owszem z winy pani ale...pan się na własne dzieci wypiął- finansowo i osobiście stwierdzając, że "to nie on rozwalił rodzinę" - z pracy się raz dwa zwolnił- etatowej w tym samym czasie szybciutko wyrejestrował firmę która prowadził i zlecenia robił na lewo- jak mu się i to znudziło to wyjechał do UK bo tam go już nikt ścigać nie będzie i może zapomną o długu w funduszu alimentacyjnym. Za dwa lata jego żona z ich wspólnymi dziećmi chciała dołączyć do swojego obecnego partnera w UK (z którym też mam wspólne dzieci) i wtedy się zaczęło. Do wydania paszportów ich wspólnym dzieciom potrzebna była jego zgoda- najpierw pana nie można było znaleźć, a potem jak się znalazł to pan stwierdził, że się nie zgadza bo mu eks-żona dzieci za granicę wywiezie (zapomniał gamoń, że sam za dokładnie ta samą granicą już jest). Ponad miesiąc zajęło mnie i jego szwagierce przetłumaczenie mu, że w zasadzie robi problem z niczego. Dzisiaj dzieci są już dorosłe i w UK mieszkają- z ojcem kontakt prawie zerowy.
    • bistian Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 16:37
      Powinno się takich/takie rozstrzeliwać. Jeśli nie jest to ich wina, tylko są chorzy, nie mogą znaleźć pracy, są po wypadku, muszą się opiekować kimś ciężko chorym itd., to społeczeństwo niewiele straci, gdy ich się rozstrzela. Nie potrzebne nam są osoby chore, bez pracy, w depresji itd., a jeśli opóźnienie w spłacie alimentów to wina pomyłki, to nie potrzebni nam pechowcy. Jednym ruchem oczyścimy społeczeństwo, po co się bawić w rozwiązania połowiczne?
      • lady-z-gaga Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 16:53
        Opaski sa piękne. Wystarczy tylko zrobic je w kilku kolorach: dla niepłacących alimentow zielone, dla niepłacących czynszu niebieskie, dla niespłaconych kredytow zółte. Dla tych, co biorą zasiłki i podobno nie pracują - fioletowe. Dla tych, co są na zwolnieniu lekarskim - czerwone. Żeby społeczeństwo wiedziało, kto roluje system.
        • lauren6 Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 18:33
          Tak, siedząc w komunikacji miejskiej będę uważnie badać nogi współpasazerów wyobrażając sobie jakiego koloru bransoletę mogą nosić pod skarpetą.
          • lady-z-gaga Re: Bat na alimenciarzy 24.01.17, 11:27
            Można tak zrobić, żeby świeciły i dzwoniły, na znak, że obiekt porusza się w zakazanym kierunku.
            • kaz_nodzieja Re: Bat na alimenciarzy 24.01.17, 12:00
              Co Ty tak bronisz tych alimenciarzy?
              • lady-z-gaga Re: Bat na alimenciarzy 24.01.17, 12:12
                śmierdzi mi każda systemowa inwigilacja oraz administracyjne stosowanie kar, ktore powinny być w gestiach sądów
                ale to normalka w państwie pisowskim - pod pretekstem troski o społeczeństwo zrobić sobie (czyli władzy) dobrze i pożytecznie, raz wprowadzone rozwiązanie to furteczka do wykorzystania go w przyszłości
                • baltycki Re: Bat na alimenciarzy 24.01.17, 12:25
                  >śmierdzi mi każda systemowa inwigilacja oraz administracyjne stosowanie kar,
                  > ktore powinny być w gestiach sądów
                  Mysle, ze to wlasnie sąd nalozy kare ograniczenia wolnosci (areszt domowy), a opaska ulatwi kontrole jej wykonania.
                  • lady-z-gaga Re: Bat na alimenciarzy 24.01.17, 12:43
                    Taką mam nadzieję. Jednak to by oznaczało, że nie każdy niepłacący tatuś będzie takim dozorem objęty i że potrzebne będą mocne poszlaki, aby uznać kogoś za "uporczywie uchylającego się". I w związku z tym wcale nie jest oczywiste, że ten pomysł rozwiąże problem w skalo makro. No ale ematki zachwyciły się samą wizją totalitarnego systemu i naznaczeniu winowajcy piętnem, nawet chocby dzieci nie miały z tego ani złotówki.
                    • baltycki Re: Bat na alimenciarzy 24.01.17, 12:52
                      "Wiceminister zapewnił, że ministerstwo działa "systemowo" i pracuje nad nieuchronnością kary. - Będzie określona kara przewidziana przez nas. Już nie będzie tak, że ktoś będzie mógł zapłacić 50, 100, 200 złotych - zapewnił Michał Wójcik."

Rozumiem, ze zostanie zmieniona definicja "uporczywego uchylania sie", albo karane bedzie samo "uchylanie sie".
                    • martishia7 Re: Bat na alimenciarzy 24.01.17, 13:21
                      Myślę i mam nadzieję, taką jak baltycki. Pomijając to, co baltycki napisał (o planach usunięcia przesłanki "uporczywości", co pozwoli sądom hojniej skazywać), to zwracam uwagę na jeszcze jedną rzecz. Sądy, wbrew powszechnemu przekonaniu obywateli, nie są głupie i całkowicie granatem oderwane od reala. Po pierwsze zdają sobie sprawę, że liczba miejsc w więzieniach w Polsce jest ograniczona, kolejka oczekujących jest długa. Podobnie ma się sprawa z karą ograniczenia wolności dla niepracujących (oficjalnie) - ktoś tę ich prace musi zorganizować i nadzorować, co pociąga realne koszty. Siłą rzeczy liczba osób, które na raz mogą tego typu karę odbywać - również jest ograniczona, jak liczba miejsc w więzieniach. Nakładanie kar pieniężnych za niealimentację, siłą rzeczy pozbawione jest sensu. Sądy więc, moim zdaniem, dokonują swego rodzaju samoograniczenia i baardzo ostrożnie wydają wyroki skazujące. Kiedy będą mieć do dyspozycji karę ograniczenia wolności z dozorem elektronicznym, to myślę, że chętniej będą z niej korzystać. Bo ta kara nie będzie "wirtualna" jak więzienie czy ograniczenie wolności które kiedyśtam może w końcu zostanie wykonane.
                      Jeżeli ktoś jest trwale bezrobotny, uzależniony i prawdziwie nie ma z czego płacić, to żadna kara na to nie pomoże, bo pieniędzy taki petent nie wyczaruje z nikąd. Problem prawdziwy, a jednocześnie najbardziej frustrujący, to ci, którzy ukrywają dochody. Kara ograniczenia wolności z dozorem przynajmniej ma szansę być na tyle dolegliwa, żeby przyczynić isę do osiągnięcia pożądanego skutku (płatności).
    • naomi19 Re: Bat na alimenciarzy 23.01.17, 16:39
      Pomysł ciekawy, ale chyba nikt jeszcze nie wie, ile będzie kosztowała armia urzędników, którzy będą musieli śledzić alimenciarzy, analizować, przeszukiwać te miejsca pracy, sprawdzać, szukać informacji... i dlatego w cały ten system nie wierzę- jest nierealny.
      • baltycki Re: Bat na alimenciarzy 24.01.17, 13:01
        Nie wiesz, czemu sluzy i jak dziala opaska, prawda?
    • fornitta69 Re: Bat na alimenciarzy 24.01.17, 12:06
      Istnieje cala masa prac, ktore mozna wykonywac zdalnie - I na czarno. I co taka opaska da wtedy?
      • kaz_nodzieja Re: Bat na alimenciarzy 24.01.17, 12:15
        No właśnie nie taka znowu cała masa, zdecydowana mniejszość.
        • fornitta69 Re: Bat na alimenciarzy 24.01.17, 12:22
          W dzisiejszych czasach? No ale nawet jesli... Jak beda sprawdzac dokladnie ktory z alimenciarzy pracuje,jak im to beda udowadniac? Nie lepiej im dac prace spoleczene zamiast wiezienia- jak jeden z drugim polata z miotla w swojej miejscowosci na oczach znajomych,jeszcze w uniformie z napisem "skazany za alimenty" to mu sie zachce na dzieci placic...
          • kaz_nodzieja Re: Bat na alimenciarzy 24.01.17, 12:27
            Tak. W dzisiejszych czasach. Jest tych prac więcej niż 20 lat temu, ale jest ich mniejszość. Osobiście na palcach jednej ręki mogę zliczyć tych, którzy faktycznie mogą pracować zdalnie.
            • fornitta69 Re: Bat na alimenciarzy 24.01.17, 12:32
              Ha. W innych kregach sie obracamy widocznie. Tak czy siak- watpie w skutecznosc tych bransoletek. To takie typowe pisowskie: "robimy cos,bedzie dobrze,bedzie dzialac,ale szczegolow nie podamy- bo nie"
          • baltycki Re: Bat na alimenciarzy 24.01.17, 12:37
            Areszt domowy w godz. np. 0-16 i 18-24 (2 godz. na zakupy) jest upierdliwy nawet przy pracy domowej.
            • fornitta69 Re: Bat na alimenciarzy 24.01.17, 12:43
              Jestes pewien,ze na tyle upierdliwy zeby ich zmusic do placenia? Bo upierdliwosc dla satysfakcji a nie dla wymiernych korzysci to dziecinada.
              • baltycki Re: Bat na alimenciarzy 24.01.17, 12:58
                Moj brak pewnosci, ze zmusi 100%, nie skutkuje u mnie brakiem akceptacji.
                • fornitta69 Re: Bat na alimenciarzy 24.01.17, 14:13
                  Tzn perspektywa wiezienia ich nie zmusza do placenia a perspektywa "upierdliwej" opaski ich zmusi? I wy to lykacie? To bedzie kolejna kasa wyrzucona w bloto. No ale licza sie przeciez dobre checi big_grin
                  • fragile_f Re: Bat na alimenciarzy 24.01.17, 14:48
                    Bo doskonale wiedzą, że do tego więzienia nie trafią. Uwierz, opaska jest na tyle upierdliwa, obciachowa (a jak jeszcze połączona z aresztem domowym to już w ogóle), że może skłonić delikwentów do przemyślenia, czy naprawdę nie bardziej opłaca się płacić. Zwłaszcza jeśli będą musieli dodatkowo sprzątać psie kupy 7-15 przez 5 dni w tygodniu za darmo - automagicznie okaże się, że jednak mogą znaleźć legalną pracę (tzn przestać rżnąć głupa, że nie mają roboty de facto).
                  • baltycki Re: Bat na alimenciarzy 24.01.17, 14:48
                    > Tzn perspektywa wiezienia ich nie zmusza do placenia a perspektywa...
                    Nie jest tak latwo zasluzyc na wiezienie, trzeba sie postarac i to bardzo.
                    Polecam watek z Samodzielnej
                    art. 209 kk - uporczywa niealimentacja

--
                    Kaznodzieja - dlaczego kłamiesz ?
                    /joa66/
                    Bo lubię.
                    /kaz_nodzieja/
                    • fornitta69 Re: Bat na alimenciarzy 24.01.17, 15:21
                      To nie lepiej tak kombinowac zeby latwiej bylo trafic do pudla za miganie sie od alimentow? Nie da sie? Odsiadka (chocby krotka) by im szybciej sumienia przywracala niz opaski. Dla przecietnego czlowieka wiezienie to jednak hardkor a udupienie w chalpie nie bardzo wink
                      • fragile_f Re: Bat na alimenciarzy 24.01.17, 15:34
                        Ale zrozum - nie ma tylu więzień!

N I E M A.

Nie chodzi o wyrok sądu, chodzi o realny, fizyczny brak miejsca.
                        • fornitta69 Re: Bat na alimenciarzy 24.01.17, 16:59
                          To niech z opaskami lataja ci,ktorzy za bzdury siedza a nie alimenciarze. Dla alimenciarzy to wrecz prezent,jak to wczesniej napisal.
                          • fornitta69 Re: Bat na alimenciarzy 24.01.17, 17:01
                            * jak ktos wczesniej napisal
                      • lauren6 Re: Bat na alimenciarzy 24.01.17, 18:08
                        Ale po co alimenciarz ma iść do więzienia? Żeby leżeć na pryczy i się obijać? Ma znaleźć legalną pracę i płacić alimenty. Opaska to taki środek do wychowania pana (lub pani), żeby wziął odpowiedzialność za dzieci.
                        • fornitta69 Re: Bat na alimenciarzy 24.01.17, 22:20
                          "Ma znalezc"- to go zmus. Aaaa,sorry opaska go zmusi big_grin Batem to by byly przymusowe prace spoleczne albo realna grozba pierdla a nie areszty domowe I bransoletki. Wiezienia jednak sie ludzie boja,to nie samo lezenie na pryczy I dostawanie zarcia pod nos.
    • kropkacom Re: Bat na alimenciarzy 24.01.17, 13:07
      To ma być po prostu zamiennik odsiadki w więzieniu? Jeśli tak to tak rozumiem, że ktoś zakwalifikowany do programu będzie dostawał jakąś kasę od państwa?
      • baltycki Re: Bat na alimenciarzy 24.01.17, 14:03
        > że ktoś zakwalifikowany do programu będzie dostawał jakąś kasę od państwa?
        Z jakiego tytulu?
        Sad orzeknie w jakich godzinach wolnosc zostanie ograniczona, np. pracujacy na pol etatu bedzie mial "wychodne" w godzinach pracy + czas dojazdu, szukajacy pracy wychodne 10-12 na ewentualne wizyty u potencjalnych pracodawcow......itp.
        Sad moze nawet zezwolic na wychodne w celu zaprowadzenia dziecka do przedszkola.
        • kropkacom Re: Bat na alimenciarzy 24.01.17, 14:44
          Dzięki za odpowiedz.

To sposób na przepełnione więzienia a nie bat na alimenciarzy. Napiszę więcej, niektórzy się nawet pewnie ucieszą. Niektórzy z tych którym grozi odsiadka.
          • baltycki Re: Bat na alimenciarzy 24.01.17, 15:13

martishia7 napisała:

> Jeżeli ktoś jest trwale bezrobotny, uzależniony i prawdziwie nie ma z czego pła
            > cić, to żadna kara na to nie pomoże, bo pieniędzy taki petent nie wyczaruje z n
            > ikąd.

I to Ci ida do wiezienia (+ lumpy), przyznasz, ze bez sensu

> Problem prawdziwy, a jednocześnie najbardziej frustrujący, to ci, którzy
            > ukrywają dochody. Kara ograniczenia wolności z dozorem przynajmniej ma szansę b
            > yć na tyle dolegliwa, żeby przyczynić isę do osiągnięcia pożądanego skutku (pła
            > tności).

Ci placa po 50 zl miesiecznie (lub co 3 miesiace) i juz nie popelniaja przestepstwa, opaska moze im pomoc. Ile Samodzielnych pisze "ojciec dziecka oficjalnie bezrobotny pracuje za granica", z opaska nie wyjedzie..... przyklady mozna mnozyc.
            • pitahaya1 Re: Bat na alimenciarzy 24.01.17, 16:05
              Gdzieś to jest zawarte w projekcie? Pytam o brak możliwości wyjazdu za granicę.
              • baltycki Re: Bat na alimenciarzy 24.01.17, 17:39
                Nie po to zaklada sie opaske, aby gosc mial swobode przemieszczania sie.
                • pitahaya1 Re: Bat na alimenciarzy 24.01.17, 18:00
                  Racja. Jako że opaski już funkcjonują, jakieś doświadczenie z nimi mają.
        • naomi19 Re: Bat na alimenciarzy 26.01.17, 11:09
          Świetny pomysł! Wtedy na rozprawę nie będzie się czekało 6 miesięcy ale 3 lata i 6 miesięcy! Z ciebie jest mózg!
    • kochamruskieileniwe Re: Bat na alimenciarzy 24.01.17, 13:07
      Definicja uporczywego uchylania sie już została zmieniona.

Zaskoczyłaś mnie Lady. Jestes przeciw inwigilacji. W Więzieniach jest również pewien rodzaj inwigilacji.
      MYślsz, żeby je zlikwidować?

Przecież opaska ma być ZAMIAST odsiadki w więzieniu.
      W tej chwili sądy niezbyt chętnie orzekają tę karę, bo (jak podajewww.rp.pl/Rodzina/302059897-SW-ponad-36-tys-skazanych-za-nieplacenie-alimentow-w-zakladach-karnych.html za zeszły rok, w tym roku jeszcze nie ma danych)

"W zakładach karnych w kraju na koniec zeszłego roku przebywało 3 tys. 676 osób skazanych za niepłacenie alimentów - poinformowała Służba Więzienna w piśmie do Rzecznika Praw Obywatelskich. Dodatkowo na wykonanie kary oczekuje kolejne 1 tys. 638 osób."

I tym osobom "należy" sie opaska.
      A nie kazdemu niepłacącemu alimenty.

W tym obliczu - sądy mogą częściej skazywać. A nieuchronność kary (suspicious - tu słaby punkt!) może być mobilizująca.

• lady-z-gaga Re: Bat na alimenciarzy 24.01.17, 13:32
        "W zakładach karnych w kraju na koniec zeszłego roku przebywało 3 tys. 676 osób skazanych za niepłacenie alimentów - poinformowała Służba Więzienna w piśmie do Rzecznika Praw Obywatelskich. Dodatkowo na wykonanie kary oczekuje kolejne 1 tys. 638 osób."

I tym osobom "należy" sie opaska.
        A nie kazdemu niepłacącemu alimenty."

Pod tym mogę się podpisać obiema rękami.
        Opaska jako zamiennik kary więzienia, a nie opaska jako kara za niepłacenie alimentów. To jest różnica. Obawiam się, że kilka osob wypowiadających się w tym wątku tej różnicy nie bierze pod uwagę.
      • lauren6 Re: Bat na alimenciarzy 24.01.17, 13:34
        > W tym obliczu - sądy mogą częściej skazywać. A nieuchronność kary (suspicious - tu słaby punkt!) może być mobilizująca

Dokładnie o to chodzi. W obecnym systemie najgorsze jest to, że można okradać własne dzieci bez żadnych konsekwencji. Chodzi o to by konsekwencje były. Tylko nieuchronność kary jest mobilizująca.

Opaska spowoduje, że alimenciarz utrzyma zdolności zarobkowe, ale jego wolność zostanie ograniczona.

Nie wiem jak można bronić przemocowców i jeszcze twierdzić, że słusznie wymierzona przez sąd kara to inwigilacja.
    • memphis90 Re: Bat na alimenciarzy 24.01.17, 15:46
      Lepsze byłyby roboty przymusowe. I bransoletki do tego, żeby delikwent nie nawiał i przypadkiem nie opierniczał się przy łopacie, tylko zasuwał.
      • bistian Re: Bat na alimenciarzy 24.01.17, 15:57
        memphis90 napisała:

> Lepsze byłyby roboty przymusowe. I bransoletki do tego, żeby delikwent nie nawi
        > ał i przypadkiem nie opierniczał się przy łopacie, tylko zasuwał.

Jestem za, jeden dzień prac społecznych tygodniowo by wystarczył, a bransoletka byłaby, gdyby ktoś się uchylał.
        Myślę, że większość mężczyzn by się na to zgodziła, byle zobaczyć niepłacące alimentów kobiety przy takiej pracy. smile
    • pitahaya1 Tak to działa teraz: 24.01.17, 18:00
      www.kurierilawski.pl/czytaj/Wiezniowie-z-opaskami-elektronicznymi-sa-wsrod-nas/3607
      www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/bransoletka-na-noge-zamiast-wiezienia,107482.html
      Ano zobaczymy, czy poprawi to sytuację polskich dzieci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka