Dodaj do ulubionych

pije w nocy..

23.01.17, 23:18

Moja córka, rok i 9 mcy wypija w nocy niemal litr mleka. Budzi się, steka, kopie nas, przewaga sie, jak dostanie mleko, to pije i zasypia. I tak 4-6 razy w nocy.
Oczywiście śpi z nami bo 4-6 razy w nocy nie dałabym rady wstawać. ..

Dramat. Mam wrażenie ze jest coraz gorzej. Nie wspomnę o cenie mleka 40 zł za puszkę sad (nie toleruje laktozy, mleko HA)

za 3 mce urodze drugie dziecko i juz widzę te nocki... 5 razy wstawać do niemowlaka i 5 razy do dwulatka...

P.s. córka zdrowa, ma apetyt, chętnie zjada kolacje. Na próby zastąpienia mleka woda lub herbata reaguje wyciem.

Miał tak ktoś?
Obserwuj wątek
    • bergamotka77 Re: pije w nocy.. 23.01.17, 23:24
      Nie daj się sterroryzowac. U mnie już półroczne dzieci NIE jadł w nocy. Trzeba dziecku dac obfita kolację ale nie dokarmiac w nocy, zwłaszcza kilka razy. Powyje noc jedną drugą i trzecią i się przyzwyczai. Co jej dajecie w dzień jeść ze w nocy jest taka głodna? Przecież to już duże dziecko i może jeść mnóstwo rzeczy....A jeśli nie toleruje laktozy to recepta od alergolog i wtedy jest refundowane mleko specjalistyczne. Moje dzieci tak miały.
      • bang_bang30 Re: pije w nocy.. 23.01.17, 23:32
        Je wszystko. To co i my. Nie wybrzydza. Tylko mleczne rzeczy ograniczamy. Dajemy bezlaktozowe jogurty sery, mleko.
        Nie wiem jak ja odzwyczaic. To by oznaczało kilka zarwanych nocy, wycie i lament. A my oboje co rano do pracy sad
        • shell.erka Re: pije w nocy.. 24.01.17, 09:21
          Ponieważ mam pms, to napiszę to, co myślę w tej chwili.
          Podziwiam serdecznie i współczuję ogromnie ludziom decydującym sie na robienie sobie dzieci rok po roku.
          Zwłaszcza w sytuacji, kiedy nie ma sie możliwości dluzszego pobycia z dzieckiem w domu.
          To jakaś misja?
          W tym wieku dziecku podalabym poprostu mleko krowie bez laktozy albo kozie. A nie merdała mieszanki, ktorych skladu najwyraźniej nie czytałaś... Bo bys nie podała.
          Wez tydzien zwolnienia i przecierp tak jak dziewczyny piszą. Inaczej za chwilę naprawdę się zajedziecie.
          • bang_bang30 Re: pije w nocy.. 24.01.17, 21:52
            A gdzie ten rok po roku przeczytałas? Będę mieć dokładnie 2 lata różnicy. ..
            • berdebul Re: pije w nocy.. 25.01.17, 15:05
              Czytanie ze zrozumieniem "robią sobie rok po roku", zaszłaś w drugą ciąże, jak pierwsze dziecko miało 15 miesięcy, czyli rok i 3 miesiące.
    • andaba Re: pije w nocy.. 23.01.17, 23:24
      Smakoszka smile
      Kiedyś się odzwyczai, ale czy szybko?
      Może spróbuj ją jeszcze teraz, póki nie ma rodzeństwa ją przetrzymać, jak się nie uda w ciągu tygodnia, to odpuść, dzieci w wieku szkolnym flachy nie doją, kiedyś się odzwyczai.
      Albo przekonaj, że się mleko skończyło i daj wodę. Półtora roku to już sporo może rozumieć.
    • bei Re: pije w nocy.. 23.01.17, 23:28
      Rozrzedzaj mleko woda, stopniowo, powoli...az mieszanka stanie sie woda.
      Nie podawaj butli przy pierwszym kweknieciu.
      Mozesz od razu podac wode mowiac, ze w nocy mleko spi.
      • andaba Re: pije w nocy.. 23.01.17, 23:37
        No, jak pracujesz to do kitu. Weź dwa tygodnie zwolnienia na odzwyczajenie od butli. Bei ma rację z tym rozcieńczaniem.
        • bergamotka77 Re: pije w nocy.. 23.01.17, 23:41
          Tym bardziej jak pracujesz to dlugo tak nie pociągniespociągniesz. Hello to prawie dwulatka! Czy wy jecie w nocy albo wasze 2-3-letnie dzieci ? W nocy uklad pokarmowy ma odpoczywac. A butelka w tym wieku to juz skandal bo maluch ma duże szanse na wadę zgryzu itp.
          • annajustyna Re: pije w nocy.. 24.01.17, 08:44
            Moja miala butle prawie do 6. urodzin. Zgryz idealny.
            • andaba Re: pije w nocy.. 24.01.17, 09:52
              Bo to pieprzenie jest z tym zgryzem, musiałby dzieciak mieć butlę non stop w paszczy, a nie nawet 8 razy dziennie po 10 minut.
              Gorsze są smoczki dojone non stop, a zwłaszcza paluch. Który nie jest wyprofilowany do dzioba i nie da się go zabrać. No, da się, ale to wersja dla sadystów.
            • arkanna Re: pije w nocy.. 24.01.17, 22:17
              powiedz ze zartujesz? mam 6 latka na stanie i jak sobie wyobraze ze on i butla to beka smile
              • annajustyna Re: pije w nocy.. 25.01.17, 09:43
                Nie zartuje. Oczywiscie nie jako jedyna forma odzywiania wink.
    • leann32 Re: pije w nocy.. 23.01.17, 23:37
      Pije z butelki czy z kubka?
      Moze chodzi o ssanie?

I wazne pytanie - czy na pierwsze mleko budZi sie po 3-4 h od zasniecia?
      • bang_bang30 Re: pije w nocy.. 24.01.17, 08:30
        Z butli. Pierwszy raz budzi się po ok 2/3 godzinach.
    • e-kasia27 Re: pije w nocy.. 23.01.17, 23:38
      Ogranicz, bo zrobisz dziecku krzywdę, nerki uszkodzisz nadmiarem białka.
      Litr mleka HA przez noc, to stanowczo za dużo.

Zrób dziecku testy alergiczne na mleko. Dzieci uczulone na mleko uzależniają się od mleka i niczego innego nie chcą pić, ani jeść, tylko mleko. Nietolerowanie zwykłego mleka też przemawia za alergią.
    • a.va Re: pije w nocy.. 23.01.17, 23:39
      Ale jak to robisz, że nie wstajesz? Przecież mm się bardzo szybko psuje, trzymasz je całą noc?
      A w temacie - moja dość często się budzi koło 3-4 nad ranem po mleko. Daję jej, bo jak nie dam, to do rana nie może zasnąć, a ja razem z nią. Dawanie wody zamiast mleka nie skutkuje - pije chętnie, ale potem wcale nie zasypia. Ja się po kilku nocach poddałam, jest głodna, to niech ma, wolę dać i iść spać niż się do rana męczyć.
      • a.va Re: pije w nocy.. 23.01.17, 23:45
        Aha, ale moja nie wypija litra, tylko ok. 100 ml, litr by mnie niepokoił.
      • bang_bang30 Re: pije w nocy.. 24.01.17, 08:32
        No właśnie jak nie dam mleka tylko np wodę to się budzi... Koniec spania.
        A jak to robie: butle przygotowane przy łóżku z wodą (mleko pije w temperaturze pokojowej, nie podgrzewamy). Jak płacze to wsypujemy odmierzony proszek, wstrząsam i podaje... i idę spać smile
    • mikams75 Re: pije w nocy.. 23.01.17, 23:48
      mnie tu zjedza za to co napisze, ale trudno, juz sie kiedys dowiedzialam, ze zadreczam glodne dziecko. Moja corka byla mlodsza od twojej i w nocy opijala sie mlekiem i kiepsko spala a w dzien tez ciezko bylo jakis rytm ustalic, byla zmeczona, rozdrazniona i z rozszerzania diety nam nic nie wychodzilo, co corka opila sie mlekiem w nocy i w dzien apetytu nie miala. A ze w dzien nie jadla to w nocy byla glodna. Kolo sie zamykalo. Znam tylko drastyczna metode - rozcienczania mleka az bedzie woda, albo dawanie tylko wody i przemeczenie sie, bo dziecko bedzie krzyczec. Moje krzyczalo pierwszej nocy, oczywiscie nosilam, uspakajalam, proponowalam wode. Tlumaczylam, ze w dzien jemy, w nocy spimy, a teraz jest noc itd. Drugiej nocy dziecko juz szybciej usnelo, kolejnej nocy tak tylko kontrolnie sprawdzilo, czy juz mleka nie dostanie.
      Dziecko zaczelo jadac lepiej w dzien i zaczelo lepiej sypiac w nocy, po lepiej przespanej nocy bylo mniej marudne w dzien. Jak nie bylo sie po co budzic, to przestalo sie tak ciagle budzic. Owszem, na wode czasem sie budzilo, ale dalam niekapek do samoobslugi. A jak zlikwidowalam niekapek i dawalam w zwyklej butelce badz w szklance to juz zupelnie przestalo to byc atrakcyjne dla dziecka.
      • bang_bang30 Re: pije w nocy.. 24.01.17, 08:33
        Dzięki. Widać kilka Nie przesłanych nocy mnie czeka. Musze w końcu kiedyś to zrobić.
        • shell.erka Re: pije w nocy.. 24.01.17, 09:24
          To działa. Przerabiam teraz wyprowadzkę dziecka z naszej sypialni. Ma 1,5 roku. Pierwszego wieczoru spedzilam 2,5 h tlumaczac ze teraz jest duzy i tak jak kazdy spi w swoim lozkum wczoraj akcja trwala juz 40 minut. Obstawiam, ze w okolocy piatku sam bedzie wiedzial dokad ma isc i w nagrode dostanie nowe lozko.
        • arkanna Re: pije w nocy.. 24.01.17, 22:23
          działa, u mnie było podobnie tylko ze moje były piersiowe do ok 2 lat a potem zapadła decyzja ze nie po to karmiłam tak długo aby teraz wprowadzic mm i sie męczyć nie mówiąc o kosztach. Pierwsze nocki były cięzkie a potem juz z górki. Zadne tak wody czy bron boze soczki , były kolacje a potem śniadanie.
    • mamma_2012 Re: pije w nocy.. 24.01.17, 08:57
      Mój syn dość długo pił mleko w nocy, ale zwykłe, krowie. W butelce była wielka dziura, żeby mieć pewność, że nie chodzi o ssanie. Potem kupiłam mu taką butelkę ze słomką i musiał sam wstać i ją sobie wziąć, a picie było na siedzący. Teraz nadal pije w nocy, ale już raczej tylko wodę.
    • kaz_nodzieja Re: pije w nocy.. 24.01.17, 09:03
      Tyle kosztuje puszka mleka???? Lepiej karmić piersią.
      • annajustyna Re: pije w nocy.. 24.01.17, 09:13
        Ja karmila 2,5 roku...
        • arkanna Re: pije w nocy.. 24.01.17, 22:24
          i po 2,5 roku kamienia dałaś mm?
        • kaz_nodzieja Re: pije w nocy.. 25.01.17, 10:03
          A ta puszka mleka starcza na ile?
    • kondolyza Re: pije w nocy.. 24.01.17, 09:22
      powiem Ci ze 6 porcji mleka to jest jakies kuriozum... ja tozumiem ze dzieciak sie budzi,ze spi niespokojnie,ze mm trzeba odstawic ale zeby dac 6 butelek? i ona to wypija? jestem w ciezkim szoku

my tak mielismy z jednym dzieckiem ze tuz przed 2gimi urodzinami nasililo sie jej budzenie nocne. wpadlismy w pulapke-najlatwiej bylo zrobic mm bo szybko zasypiala ale to bylo 1 mm w nocy a itak na 150 ml wsypywalam nie 5 a np 3 miarki
      po jakims miesiacu bylam juz mocno poirytowana tym budzeniem sie,zwlaszcza ze od 2go miesiaca przesypiala noce, balam sie ze to budzenie wejdzie jej w nawyk i sie zawzielam. postanowilam dla dobra nas wszystkich a przede wszystkim chroniąc przed prochnicą butelkową:
      - odrzucic wogole mm i butelke
      - sumiennie przeanalizowac jadlospis i ilosci jedzenia w dzien

Polecam.
      pierwsza noc byla ciezka,drugiej nocy juz sie nie obudzila.

i sprawdz co je w dzien. dawaj tran fermentowany i wit D. mleko naprawde nie jest do niczego potrzebne dziecku prawie dwuletniemu
    • lauren6 Re: pije w nocy.. 24.01.17, 09:23
      Mam dziecko w podobnym wieku i też się budzi 3-5 razy w nocy żeby pić (wypija tak 0.5l). Tyle, że ja nie daje mleka, tylko wodę z butelki z ustnikiem dla dzieci.
      Może to kwestia pory roku i centralnego ogrzewania. Jesienią dziecko tyle nie piło i ogólnie lepiej spało. Wstawiliśmy do sypialni nawilżacz, ale nie pomaga.
    • lady_mary Re: pije w nocy.. 24.01.17, 09:23
      Zbadaj dziecku cukier.
      Nocne karmienia eliminowalam wydłużając czas pierwszego.snu - tzn najpierw do 11 szedł tata (i nie bylo od tego odwrotu ani wyjątków), potem do 12, 1 a potem samo poszło, pozostale "czesci" snu tez się wydluzaly. Chyba lepiej sie przemeczyc tych kilka nocy, przespanie calej nocy zmienia jakosc zycia niesamowicie.
    • chlorella_zielona Re: pije w nocy.. 24.01.17, 22:09
      Masakra dla zębów! Tak jak dziewczyny radzą - przejdź na wodę, podawaj na kolację kaszę, weź tydzień urlopu na przestawienie i będzie po problemie.
      • aaa-aaa-pl Re: pije w nocy.. 24.01.17, 22:26
        Wprowadzenie wody to też nie ma sensu.Potem znów trzeba będzie odzwyczajać.Picie w nocy- zakłóca sen.Kto pije w nocy( pewnie są jakieś wyjątki )?Smaczna i pożywna kolacja i spać.Przemęczysz się parę nocy, ale chyba warto smile
        • chlorella_zielona Re: pije w nocy.. 24.01.17, 23:03
          tak, też prawda.
          • manala Re: pije w nocy.. 24.01.17, 23:19
            i potem dochodzi problem nocnego odpieluchowania
    • konwalka Re: pije w nocy.. 24.01.17, 23:08
      przepraszam najmocniej, ale bylam przekonana, ze to bedzie jakies wstrzasajace wyznanie cichej alkoholiczki
      • bergamotka77 Re: pije w nocy.. 24.01.17, 23:14
        Ja myślałam najpierw ze to o mężu forumki będzie wink
    • hermenegilda_zenia Re: pije w nocy.. 24.01.17, 23:46
      Prawie dwuletnie dziecko bardzo dużo rozumie i można z nim porozmawiać w jego języku o tym, ze nie będzie niedługo mleczka w nocy, bo zeby sie psują, brzuch sie meczy a ona zle śpi. Poinformowalabym mała, ze będzie dostawać od teraz wodę zamiast mleka, a poza tym bardziej zaangazowalabym męża w usypianie przebudzonego dziecka - niech co druga pobudkę ogarnia on. Ja akurat karmiłam piersią 2 lata, syn do odstawienia kilka razy budził sie w nocy, ale dzięki temu ze tata chodził najpierw to z czasem nauczył sie zasypiać bez piersi/ssania i udawało sie odroczyć i ograniczyć podawanie cycka do 2 razy w nocy.
    • volta2 Re: pije w nocy.. 25.01.17, 13:42
      nie pamietam co, ale wiem ze moje dziecko pilo bardzo duzo w nocy, nigdy nie chodzilo o ssanie, bo on nigdy smoka nie mial, pil z niekapka. pieluchy nad ranem to byly chyba ciezsze niz sam dzieciak, bliskie eksplozji...
      nie pamietam jak z tym walczylismy, poza rozdzieleniem spania, to byl hardcore na tyle, ze wywalilam szczegoly z pamieci.

wiem, ze nawet mu melisy dolewalam do napoju, bo strasznie przy budzeniu jeczal, tak glosno ze budzil noworodka (u nas rowne 2 lata roznicy).

w zasadzie to nic nie pomoglo - ma teraz 14 lat i po nocy wciaz szuka picia. zdarza sie ze bylo mleko na sniadanie a rano nie masmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka