Dodaj do ulubionych

Catering na komunię

29.01.17, 11:48
Czy są wśród was osoby ktore po mszy komunijnej przyjmowaly gości w mieszkaniu a obiad byl z restauracji? Czy to sie sprawdziło? Jakie było menu?
U mnie juz oczywiście wszystkie miejsca w restauracjach zarezerwowane.
I jeszcze drugie pytanie, wiekszosc gosci bedzie z daleka a ja mam male mieszkanie. Czy w związku z tym powinnam im zarezerwowac hotel?
Obserwuj wątek
    • kaz_nodzieja Re: Catering na komunię 29.01.17, 12:26
      Nie wiem.
    • viridiana73 Re: Catering na komunię 29.01.17, 13:55
      Ja mialam.
      Obiad z restauracji, z kelnerka podajaca do stolu. Potem obsluga pozbierala brudne gary, pojechali i spokoj.
      Nie ukrywam, ze zdecydowalam sie na takie rozwiazanie z powodu ograniczonych funduszy (salatki, ciasto i cieple danie przygotowywalam sama). I jesli ktos nie ma za wiele gotowki i znikad pomocy, to jest b. dobra opcja.
      Ale gdyby mnie bylo stac- to tylko restauracja. Przychodze, wieszam kapeluszsmile i wiem, ze jestem gosc.
    • aqua48 Re: Catering na komunię 29.01.17, 14:08
      onewoman napisała:

> Czy są wśród was osoby ktore po mszy komunijnej przyjmowaly gości w mieszkaniu
      > a obiad byl z restauracji?

A nie lepiej zamiast tak kombinować poszukać restauracji gdzieś dalej?

> I jeszcze drugie pytanie, wiekszosc gosci bedzie z daleka a ja mam male mieszk
      > anie. Czy w związku z tym powinnam im zarezerwowac hotel?

A to goście nie przyjadą rano i nie wrócą po obiedzie? To nie wesele. Jak będziesz zapraszać powiedz że opcja noclegu u Ciebie w domu nie wchodzi w grę i tyle. Jak kto chce na dłużej to sam sobie hotel zarezerwuje.
      • onewoman Re: Catering na komunię 29.01.17, 17:30
        Komunia o 9 rano a oni mają 500 km.
        • kaz_nodzieja Re: Catering na komunię 30.01.17, 08:52
          W takiej sytuacji niestety wypada zaproponować im nocleg. Jak nie u Ciebie to jakiś hotel, apartament. Ilu ich będzie? Przy większej ilości taniej wychodzi wynajęcie 3-pokojowego na przykład apartamentu dla wszystkich niż pokoi hotelowych.
        • hanusinamama Re: Catering na komunię 29.01.19, 17:44
          I na serio zapraszasz na komunie gosci z tak daleka? Najbliższa rodzina? Mnie osttanio znajoma marudziła ze tyle wyda na komunie, kasy nie maja a 40 osob sprosiła i nie ma 5 rodzenstwa. Ciotki pociotki...po co?
          • enigma81 Re: Catering na komunię 03.01.20, 14:18
            hanusinamama napisała:

> I na serio zapraszasz na komunie gosci z tak daleka?

Moja teściowa mieszka 600km ode mnie - nie widzę opcji nie zaprosić bo za daleko i trzeba ugościć z noclegiem..
          • edelstein Re: Catering na komunię 12.02.20, 10:00
            Wpadlas na to,ze najblizsza rodzina niekoniecznie musi mieszkac za plotem.Moja najblizsza rodzina ma do mnie ca.1000km. Z reszta nawet jak mieszkalam w Polsce to moi chrzestni mieszkali 500km ode mnie,a dziadkowie ok. 100km dalej.
          • ginger.ale Re: Catering na komunię 17.07.20, 15:32
            hanusinamama napisała:

> I na serio zapraszasz na komunie gosci z tak daleka? Najbliższa rodzina?

Najbliższa rodzina, to może być również rodzina mieszkająca zagranicą...
    • beverly1985 Re: Catering na komunię 29.01.17, 14:19
      Bylam na takim chrzcie- jefzenie przyjechalo w pojemniczkach termicznych i zostalo przelozone na talerze I polmiski. Dobrze sie sprawdzilo- zestaw przystawek, cieple danie i tyle. Organizatorka ugotowala sama zurek dla chetnych, potem byl tez tort z cukierni. Wszystko trwalo moze 4h I nikt nie nocowal, to nie wesele.
      • ala_bama1 Re: Catering na komunię 29.01.17, 15:06
        Catering nie jest zły ale trzeba mieć miejsce, krzesła, naczynia itp
        Też chwilę myślałam o cateringu ale już mi przeszło. U mnie komunia za rok więc coś znajdę. Trochę już podzwoniłam i ceny trochę duże bo w granicach 130-170zł za osobę.
        Jakie ceny u Was?
        • jadis76 Re: Catering na komunię 29.01.17, 15:40
          Ja komunie organizowałam w restauracji ale rezerwowalam tez hotel (w restauracji hotelowej była impreza komunijna). Komunia była o 9.00 rano, nie wyobrażałam sobie, ze goście będą jechać ponad 300 km rano, ubrani juz na imprezę. Nocowali w hotelu, rano przyjechali do kościoła. To było 6 osób, reszta mieszkała blisko, a moi rodzice zatrzymali sie u mnie.
        • beverly1985 Re: Catering na komunię 29.01.17, 16:08
          Moze zamiast hasla "komunia" spytaj o obiad w restauracji- przeciez glowne danie ala carte kosztuje 30-40 zl w calkiem dobrych restauracjach, do tego przystawka 15-25 zl, tyle samo deser i do tego jakis napoj- naprawde wystarczy.
        • hosta_73 Re: Catering na komunię 08.07.18, 12:03
          Miałam dwa razy imprezę z cateringiem z dwóch różnych firm. Dawali cala zastawę, łącznie z serwetnikami i pojemnikami na przyprawy (pelnymi).
          • hosta_73 Re: Catering na komunię 08.07.18, 12:05
            Obrusy tez dawali. Ale fakt, trzeba miec miejsce w domu.
        • enigma81 Re: Catering na komunię 03.01.20, 14:28
          ala_bama1 napisała:

> Catering nie jest zły ale trzeba mieć miejsce, krzesła, naczynia itp
          > Też chwilę myślałam o cateringu ale już mi przeszło. U mnie komunia za rok więc
          > coś znajdę. Trochę już podzwoniłam i ceny trochę duże bo w granicach 130-170zł
          > za osobę.
          > Jakie ceny u Was?

6 lat temu u córki 60 zł/os (obiad + napoje + owoce + lody na deser, ciasto we własnym zakresie)
          3 lata temu u syna, nowa restauracja ale też na wsi 80 zł/os (to samo, ale z ich ciastem, bez tortu).
    • mikams75 Re: Catering na komunię 29.01.17, 16:39
      ja korzystalam choc nie z okazji komunii - znajomy kucharz ze swoja narzeczona przywiezli gotowe i serwowali, ale ze to znajomi to tez usiedli z nami do stolu. Tylko naczyn i krzesel trzeba miec wystarczajaco. Pozniej pozmywali, posprzatali jadalnie i kuchnie. Opcja tania, bo dania na wynos i po znajomosci przy hurtowym zamowieniu byly tansze niz w restauracji, wino i inne napoje, woda, kawa, herbata, owoce, ciasto domowe - ceny marketowe a nie restauracyjne, co przy duzej liczbie gosci da sie odczuc. Generalnie polecam rozwiazanie jak masz gdzie ludzi usadzic.
    • juuuu7 Re: Catering na komunię 29.01.17, 16:52
      Zamawialam catering organizujac urodziny synka dla rodziny. Chcialam, zeby to bylo w domu a nie w restauracji bo zalezalo mi na swobodnej atmosferze. Ale u mnie nie bylo problemu z miejscem-przy stole zmiesci sie swobodnie nawet 20osob, a na urodzinach bylo 14+dwoje dzieci oraz z zastawa itp Bylam bardzo zadowolona z takiego rozwiazania, zwlaszcza ze jedzenie sprawdzone i pyszne i wyszlo tez tanio. Ale jesli robilabym komunie w ten sposob to wynajelabym tez kogos to podawania do stolu.
    • kondolyza Re: Catering na komunię 29.01.17, 16:54
      onewoman napisała:

> Czy są wśród was osoby ktore po mszy komunijnej przyjmowaly gości w mieszkaniu
      > a obiad byl z restauracji?

jest to opcja wygodna, jesli twój dom jest tego wart aby robic w nim przyjecie, czyli jest odpowiednio duży, np. z ogrodem - to wtedy na pewno warto.
      po drugie - przy takiej opcji najlepiej zostawić zaufaną osobę w domu aby przyjęła katering, aby dopilnowała rozłożenia przystawek, dekoracji itp. no bo jesli to ma wjechac razem z Wami przychodzącymi z kosciola to moze byc kiszka bo rozkladanie tego moze potrwac, zwlaszcza jesli jest to wieksze przyjecie, no chyba ze na 8 osob...

>Czy to sie sprawdziło? Jakie było menu?

na zimno: ryba w galarecie, salatki jakies, wedliny, sledzik,
      na cieplo jaka dobra ryba np ostatnio na jedym takim przyjeciu byl szczupak w sosie migdalowym - oblęd, do tego jakies placki warzywne, jakis kurczak np w formie kieszonek z czyms, warzywa na cieplo np pure marchewkowe lub jarzynki typu fasolka itp
      zupy 2 zazwyczaj na 30 osob zeby lepiej dopasowac

> U mnie juz oczywiście wszystkie miejsca w restauracjach zarezerwowane.

poszukaj. ja bym chyba komunii ani chrzcin za nic w swiecie nie chciala robic w domu. czy masz odpowiedznią ilość krzeeł, stołów? miejsce wypoczynkowe i bawialnie/ogrod?
      jesli nie to szukaj knajpy bo to sie tylko wy i goscie umęczycie

> I jeszcze drugie pytanie, wiekszosc gosci bedzie z daleka a ja mam male mieszk
      > anie. Czy w związku z tym powinnam im zarezerwowac hotel?

ja mam bardzo otwarte relacje z bliskimi ktorych zapraszam na takie imprezy wiec nie pytam na forum tylko pytam wprost moich gosci - czy mozecie sobie wziac urlop? wtedy bysmy wieczorem dluzej u nas posiedzieli, zarezerwuje wam hotel lub zapraszam do siebie bo akurat mam miejsce. bez pytania o plany gosci nie rezerwowalabym w ciemno ale na pewno bym zaproponowala zwlaszcza seniorom bo to jednak wysilek. pytanie tez na ktora ta komunia, bo jesli na 10 rano to chyba bym zarezerwowala poprzednią noc da dziadkow itp (ja bym zaprosila do siebie) bo rpzyjazd rano z daleka nie bylby mozliwy...
      wsyztsko zalezy.
      jesli chodzi o mojego brata to jak sie widzimy to juz musimy do rana niemalze posiedziec, pogadac, popic whisky, wyżalić się sobie wiec jego nawet nie pytam - zostaje na noc, a wiec gdybym miala male mieszkanie to bym rezerwowala hotel uprzednio zapytawszy czy ma poniedzialek wolny
      • onewoman Re: Catering na komunię 29.01.17, 17:22
        U nas komunia jest w sobotę i na 9 rano. Gosci nie za wiele, z nami 8 dorosłych, 1 nastolatka i 6 dzieci.
    • mamma_2012 Re: Catering na komunię 29.01.17, 17:20
      Moi rodzice czasem tym trybem organizują różne większe przyjęcia i imprezy. Czasem jest tylko katering, czasem razem z obsługą, czasem jedzenie szykuje mama, a ktoś przychodzi do obsługi. Wydaje mi się, że najlepiej się to sprawdza przy dużym domu.
      Gdybym miała przyjąć dużo gości w małym mieszkaniu szukałabym alternatyw.
    • muchy_w_nosie Re: Catering na komunię 29.01.17, 17:37
      Ostatnio rozmawiałam o tym z koleżanką, która bardzo często robi imprezy i przyjęcia. Mówiła, że ciężko jest trafić na dobre jedzenie, takie żeby zachwycało. Tort albo pieczesz sama albo zamawiasz w cukierni, ciasta i ciasteczka podobnie i zostaje zupa oraz drugie danie i przystawki. Koleżanka zawsze była zawiedziona ale ona jest z tych osób super gotujących.
      U mnie w pracy kilka razy w roku mamy katering i mi zawsze smakuje, tylko że ja jadam te rzeczy które wyglądają na smaczne, np nie lubiem sałatek warzywnych i śledziowych więc po co mam jeść i mówic że mi nie smakowała wink
      • muchy_w_nosie Re: Catering na komunię 29.01.17, 17:38
        Lubię
    • vivyan Re: Catering na komunię 29.01.17, 18:03
      W zeszłym roku moja przyjaciółka wybrała takie rozwiązanie, po tym jak na dwa tygodnie przed komunią zamówiona rok wcześniej knajpa ją wystawiła do wiatru. Zamówiła obiad, ja i jeszcze jedna kumpela robiłyśmy za obsługę smile Jedzenie przyjechało ciepłe, wystarczyło poprzekładać na półmiski i podawać. Kolację przygotowywałyśmy razem na miejscu -, sałatki, sery, wędliny, itp. + ugotowany dzień wcześniej bogracz. Powiem Ci, że gdyby to był sam obiad + podwieczorek, to w domu jak najbardziej. Ale jeśli rozważasz opcję z kolacją, to poszukałabym jednak restauracji, bo po wszystkim wrócisz do siebie i będziesz miała spokój. Nie wiem ilu planujecie gości, ale pewnie kilkanaście osób, więc dobrze by było umówić kogoś do pomocy, żebyście z mężem nie musieli latać z talerzami.
    • slonko1335 Re: Catering na komunię 30.01.17, 07:13
      Ceny cateringu u nas takie jak poczęstunek w restauracji. Zamawiałam catering na chrzciny syna-wtedy jeszcze były normalne ceny ale jak wycenili mi na komunie to w czoło się popukałam. Może jakąś salę znajdziesz do której da się catering z obsługa zamówić skoro w restauracjach już nie ma miejsc?
      Co do drugiej części pytania-nie zapraszam gości z daleka jeżeli nie jestem w stanie zapewnić im noclegu-albo śpią u mnie albo mam nocleg dogadany u rodziny albo opłacam i organizuje coś, nie ma u nas opcji, ze gości przyjeżdżają i sobie muszą opłacić hotel.
    • mirkad Re: Catering na komunię 30.01.17, 08:39
      U mnie lepiej być nie mogło-kosztowo porównywalne, firma sprawdzona; przełożyłam na półmiski i podałam, bez siedzenia w kuchni cały dzień. W sobotę dosprzatałam dom, upiekłam ciasto, zrobiłam dwie salatki, odebrałam tort. A pamiętam dobrze tą orkę na ugorze przy komunii mojej siostry: pomagałam cały dzień w kuchni (jest między nami spora różnica wieku), potem po gotowaniu trzeba było wszystko ogarnąć, a do pomocy do podania obiadu była koleżanka mamy (oczywiście nie za darmo). Pamiętając o tym, zrobiła wszystko żeby ulatwić sobie życie i cieszyć się komunią córki.
    • onewoman Re: Catering na komunię 30.01.17, 12:26
      A miała któraś z was tak ze komunia w restauracji i goście wybierali sobie to co chcieli na obiad?
      • drosetka Re: Catering na komunię 30.01.17, 12:55
        byłam kiedyś na takim chrzcie , ze miesiąc przed imprezą trzeba było sie zdeklarować co będziemy jeść, jak dla mnie totalnie dziwny zwyczaj. z reguły na tych imprezach co ja zamawialam(komunia, chrzciny) płacilo się kilkadziesiąt zl od osoby i wczesniej się ustalalo menu, kilka rodzajow mies, sałatki i goście wybierali już w trakcie imprezy to na co maja ochotę. Do domu też mialam kiedys catering( u nas sie to nazywa koryto wink ) z mięsami, pierogami, salatki sama zrobilam. Oprocz tego miałam znajomą kucharke, która zajeła się sprzątaniem po obiedzie, przygotowaniem kawy, itd. żebym ja nie musiala stać w kuchni
      • iwles Re: Catering na komunię 30.01.17, 16:50

no coś w ten deseń miałam.

Było specjalnie na okoliczność wydrukowane menu z potrawami, które ja wcześniej wybrałam do wyboru.
        Np. trzy zupy do wyboru, 4 drugie dania i 4-5 deserów.
        Lokal musiał być przygotowany, że np. wszyscy goście będą chcieli jedną i tę samą potrawę, ale i na różnorodność.
        Podszedł kelner i zbierał zamówienie.
        • hanusinamama Re: Catering na komunię 29.01.19, 19:55
          Ja miałam tak ze do wyboru były 2 zupy i kazdy wybierał a potem juz dania były podane na stół i kazdy sobie nakładał.
      • enigma81 Re: Catering na komunię 03.01.20, 14:35
        onewoman napisała:

> A miała któraś z was tak ze komunia w restauracji i goście wybierali sobie to c
        > o chcieli na obiad?
        Mój dziadek organizował swoje 90-te urodziny dla większej ilości osób w zaprzyjaźnionej restauracji. Ok 2 tyg wcześniej dostaliśmy menu z prośbą o wybór tego co będziemy jeść. Były 2 zupy, chyba 3 rodzaje mięsa, 2 dania rybne, 2 dodatki, 3 surówki i 2 czy 3 desery.
        Na samej imprezie serwowanie poszło bardzo sprawnie.
    • onewoman Re: Catering na komunię 30.01.17, 16:40
      Ile płaciłyście w restauracji od osoby? Dziś w jednej podali 120 zł od osoby i od dzieci też tyle samo? U was też było za dziecko tak jak za dorosłego?
      Czy będzie miejsce okaże się w środę.
      • slonko1335 Re: Catering na komunię 30.01.17, 17:06
        Tegoroczne menu komunijne w lokalu który zaklepałam na komunię syna:
        Menu I
        Przystawka: Roladka biszkoptowa z wędzonym łososiem i sosem koperkowym
        Zupa: Rosół z makaronem
        Danie główne: De volaille w sosie serowym, podany z ziemniakami
        i sałatką ze świeżych warzyw
        Napoje:Kawa, herbata (warnik)- bez ograniczeń
        Soki owocowe, napoje gazowane - 1l/1os
        Deser lodowy:dwie gałki, bita śmietana, polewa, 1 owoc lub ciasto 100g/1os
        CENA: 95zł/1os

Menu II
        Przystawka:Roladka z kurczaka podawana na kompozycji świeżych
        warzyw z sosem czosnkowym
        lub Roladka biszkoptowa z wędzonym łososiem i sosem koperkowym
        Zupa: Krem z pomidorów z mozzarellą
        Danie główne: Dorsz podawany z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty
        lub Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym, podawane z cząstkami ziemniaczanymi
        i sałatką ze świeżych warzyw
        Napoje: Kawa, herbata (zaparzacz)- bez ograniczeń
        Deser lodowy: dwie gałki, bita śmietana, polewa, 1 owoc lub ciasto 100g/1os
        CENA: 115zł/1os

Menu III
        Przystawka:Roladka z kurczaka podawana na kompozycji świeżych
        warzyw z sosem czosnkowym
        Zupa: Krem z pomidorów z mozzarellą
        lub Krem z papryki
        Danie główne: Grillowana pierś z kurczaka / de volaile / panierowany sznycel wieprzowy
        1,5szt/1os - patery
        Frytki /ziemniaki/cząstki - patery
        Sałatka ze świeżych warzyw - miski
        Sos do mięsa
        Przystawki na stół:Talerz mięs i serów,Tatar wołowy z jajkiem, Sałatka z kurczakiem w panierce słonecznikowej podana z owocami i sosem vinaigrette malinowym, Jajka w sosie tatarskim, Pieczywo i dipy
        Napoje:Kawa, herbata (zaparzacz)- bez ograniczeń
        Deser lodowy: dwie gałki, bita śmietana, polewa, 1 owoc lub ciasto 150g/1os
        CENA: 150zł/1os
        • onewoman Re: Catering na komunię 30.01.17, 20:06
          A czy dziecko tak samo liczone?
          • slonko1335 Re: Catering na komunię 30.01.17, 20:12
            nie mam pojęcia szczerze mówiąc jak liczone jest dziecko - wiem tyle, ze na pewno nie sto procent ale czy połowę czy 70 procent ceny od jakeigos wieku to już nie mam pojecia ale komunia syna w 2018 dopiero, o ile w goóle do niej pójdzie więc nie wnikałam szczególnie w tegoroczne menu i ceny...
    • inguszetia_2006 Re: Catering na komunię 30.01.17, 20:14
      Witam
      Robiłam w domu. Mąż ugotował obiad. Zamawialiśmy przystawki, sałatki. Ciasta kupione w cukierni. Wydawało mi się to fajniejszą opcją niż knajpa, bo mam ogródek, gdzie można sobie przysiąść z kieliszkiem winka, posłuchać śpiewu ptaków, takie tam.
      Pzdr.
      Ing
      • onewoman Re: Catering na komunię 30.01.17, 20:33
        Gdybym miala ogrodek a nie mieszkanie 50 m to tez nie mialabym problemu.
        • hanusinamama Re: Catering na komunię 29.01.19, 19:56
          Ja mam ogródek i duzy dom a i tak wole na taka okazje reastauracje. Ktos podawać musi, zbierac talerze tez. W domu robie urodziny (czasami na 25 osób) ale impreza typu komunia w restauracji. Nie mam zamiaru martwic sie czy zupa wyszła albo czy cos sie nie przypali....
    • kondolyza Re: Catering na komunię 22.02.18, 15:27
      zdecydowanie -hotel, w hotelach jest duzo sal i dyzo moce przerobiwe więc i tam zrob przyjęcie.

catering tez bedzie kosztowal a jeszczeilosc stolow,krzesel,nakryc? masz tyle czy tez bedziesz musiala zaplacic?
      a ile pracy przy tym!
      impreza w knajpie to wygoda i odpowiedni poziom.

co do noclegow to zalezy o ktorej jest ta komunia? bo np 10 a 12:30 robi roznice. skąd mają dotrzec goscie? ile jest takich z daleka? do mnie przyjezdzaja goscie z daleka,nocują z soboty na niedziele ale z niedzieli na poniedzialek juz nie bo wszyscy chcą zawsze wracac do siebie, bo praca w poniedzialek, dzieci do szkoly itp.
      rozpytaj, zrob rozeznanie. jesli msza jest wczesnie np o10 to podzwon i dopytaj czy beda chcieli przyjechac dzien przed, w zaleznosci od liczby osob-u siebie lub w hotelu. jesli msza o 13 i np zaplanowany fotograf to obiad zaczniecie przed 16, ty najlepiej znasz zwyczaje swohej rodziny wiesz jak i ile lubią biesiadowac itp
      w mojej rodzinie po eleganckim obiedzie w knajpie na takie okazje jest jeszcze after party dla najblizszych, mlodych, seniorzy nocują w hotelu, ktos wraca a miejscowi u nas do 1 w nocy siedzą przy sodeczce..
      • jeziorowa Re: Catering na komunię 22.02.18, 15:52
        Nie zgadzam się aby impreza w knajpie była super wyborem i wygodą (dla kogokolwiek innego niż gospodarze). Najczęściej jest koniecznością, bo gospodarze nie dysponują miejscem, w którym mogą przyjąć gości.
        • kondolyza Re: Catering na komunię 22.02.18, 15:57
          to jest mega wygodne dla wszystkich!
          jedzenie wjezdza od razu po wejsciu gosci, wszyscy mogą zajac sie konwersacją, jak gosc chce kawe czy oieczywo to kelnerka od razu donosi, nie ma że nie ma bo np zabraklo miejsca w zamrazarce na lód lub mąż zapomnial kupic mleka do kawy dla Gosi.
          i goscie i gospodarze korzystają z luznej atmosfery, nikt sie nie spina,nikt nie musi gotowac, podawac

dodatkowo jest wygodniej i ladniej-takie same nakrycia,wygodne krzesla,miejsca tyle ile trzeba.
          dla gospodarzy tez super ze sprzatac nie trzeba.
          z napojami tez nie ma problemu ze np nikt nie pil sokow tylko cole lub odwrotnie a Ty nie kupilas odpowiedniej ilosci.

co moze byc niewygodnego dla Gosci w imprezie wknajpie?
          • jeziorowa Re: Catering na komunię 22.02.18, 17:20
            Duże imprezy rodzinne robię w domu. Wszystkie nakrycia są takie same (mam zastawę na 36 osób chociaż przyjęcia są na 22-32osoby), miejsca do siedzenia są wygodne. Muzykę mamy taką jak chcemy, każdy czuje się swobodnie, bo są tylko najbliżsi, nikt obcy się nie szwęda. Seniorzy/ciężarna/osoba z gipsem lub inna potrzebująca po posiłku może usiąść w wygodnym fotelu albo na kanapie albo zdrzemnąć się w sypialni zamiast męczyć się kilka godzin przy stole. Dzieci zjedzą posiłek i idą cała grupą szaleć do ogrodu lub do dziecięcych pokoi. Nie trzeba ich pilnować, bo jest bezpiecznie.
            Dlaczego miałoby zabraknąć np soków? Kupuje się kilka zgrzewek (przecież to ma bardzo długą ważność), wiadomo co kto lubi, bo gości i ich gusty znam. Jedzenie jest świeże i wiadomo z czego przygotowane. Ekspres robi kawę 30 sekund, to długie czekanie? Sprzątanie to pół godziny (w większości domów jest zmywarka).
            Bywam na przyjęciach w knajpach, bo nie każdy ma warunki lokalowe na ugoszczenie 15-20 osób. Jest to jednak zdecydowanie mniejszy komfort.
            • kondolyza Re: Catering na komunię 22.02.18, 18:33
              rozumiem argumenty o kladzeniu seniora i ciezarnej jednakze znam miejsca gdzie wygodny szezlong tez jest i sala zabaw dla dzieci z animatorem tez
              poza tym jednak w domu jest wieksze zamieszanie bo ktos kolo tego musi chodzic, podawac, expres robi kawe w 30 sec ale razy 22 osoby czy nawet razy 10 plus podac plus doniesc to jednak jest roznica
              • jeziorowa Re: Catering na komunię 22.02.18, 18:55
                W której restauracji są do użytku gości restauracyjnych wygodne pokoje/fotele itd zapewniające spokój/możliwość snu/nakarmienia niemowlaka/inne? Sala zabaw z animatorem to tylko dla przedszkolaków, które to lubią. Dzieci szkolne raczej wybrałyby zanudzanie się przy stole.
                Gdy rodzina jest w domu, to przecież siostra/brat/ojciec może podstawić filiżankę i nacisnąć guzik ekspresu, dlaczego gospodarz ma przyjmować zamówienia i roznosić 22 kawy? przecież to nie kelner.
                Wiem, że można (jeśli ktoś jest zamożny) wynająć na przyjęcie nawet pałac i 40-tu kelnerów, ale nie oszukujmy się zazwyczaj przyjęcie w knajpie jest w małej salce lub dużej sali dzielonej z obcymi, nie ma miejsca aby wstać od stołu i pogadać, miejsce dla dzieci to jakiś kącik dla 2-3 trzylatków, obsługa kelnerska jest średnia, jedzenie też.
                • kondolyza Re: Catering na komunię 22.02.18, 19:15
                  nie żartuj. w słabych miejscach bywasz. w wielu knajpach sa nie tylko zabawy dla maluszkow ale tez konsole do gier dla starszakow. wiele knajp ma osobne sale. o pokojach do odpoczynku nie pisalam tylko o szezlongu czy fotelu. i sory ale nie widze tego ze kazfy z gosci przychodzi i sam sobie robi kawe u kogos w domu...
                  • jeziorowa Re: Catering na komunię 22.02.18, 19:27
                    Tematem jest przyjęcie komunijne, więc założyłam, że nie piszemy o znajomych tylko o najbliższej rodzinie. W mojej rodzinie matka/brat/szwagierka i inni ważni ludzie jak najbardziej wiedzą gdzie stoi w mojej kuchni ekspres do kawy i jak go włączyć.
                    Ponawiam pytanie: podaj jedną konkretną knajpę o jakiej piszesz w dowolnym miejscu w Polsce.
          • memphis90 Re: Catering na komunię 22.02.18, 18:11
            He, he, można pisać i pisać smile Z niedogodności, których ja doświadczylam:
            - kilka imprez w tej samej sali lub głośna impreza w sali obok
            - tycia salka, w której ledwie mieszczą się stoły i krzesła, więc trzeba się nastawić na kilka godzin siedzenia
            - podśmierdująca dokuczliwie toaleta
            - moja osobista rodzina z alergią na świeże powietrze zamówiła mikro salkę, zamykaną, duszą, gorącą- gospodarze rozsiedli się obok okien i odmówili ich otwierania, bo ich zawieje uncertain
            - grupowe zatrucie pokarmowe
            To ostatnie, przyznaję, może zdarzyć się i przy cateringu, i przy potrawach szykowanych w domu (chociaż w domu wiem co szykuję i jakiej jest świeżości).
          • memphis90 Re: Catering na komunię 29.01.19, 10:13
            >jedzenie wjezdza od razu po wejsciu gosci,
            Nie zawsze, często trzeba czekać, aż się kuchnia "wyrobi"

>dodatkowo jest wygodniej i ladniej
            Chyba, że zostaniesz upchnięta do małej salki, albo na dużej sali odbywają się jednoczesnie 3 komunie, to tak średnio z wygodą. Byłam też w miejscu, gdzie jednoczesnie było 12 komunii - więc po odejsciu od stołu trafiłaś na hordy obcych ludzi, krecacych się wszędzie. Sam wygląd sali czy wygoda krzeseł są dyskusyjne, choc bardziej z punktu widzenia gościa, bo gospodarz raczej wybierze salę, która spełnia jego normy estetyczne.
            • memphis90 Re: Catering na komunię 29.01.19, 13:37
              He, he, gadam sama z sobą 😆
      • em_em71 Re: Catering na komunię 22.02.18, 17:37
        A to ci sie po roku zebralo na porady wink
        • onewoman Re: Catering na komunię 22.02.18, 18:44
          Jednak bylo w restauracji smile
    • mirkad Re: Catering na komunię 08.07.18, 18:00
      Ja tak miałam, sprawdziło się super. Bez gotowania przez dwa dni, wszystko przywiezione zaraz po naszym powrocie z kościoła, zanim rodzina się ogarnęła, już było wszystko na stole, brałam ze sprawdzonej restauracji więc jedzenie jak domowe. Menu tradycyjne: rosół z makaronem, dwa rodzaje klusek, dwa rodzaje mięsa i dwa rodzaje kapusty - czyli to co ugotowałabym normalnie sama. Tort był też zamówiony, ciasto do tego upiekłam , kolację ogarnęłam z pomocą siostry.
      • bo76 Re: Catering na komunię 08.07.18, 18:39
        Miałam catering - sprawdzona firma, brałam już u nich na chrzest i roczek syna, potem na komunię córki i komunię syna. Komunia syna 3 lata temu, więc ceny pewnie wyższe, ale wtedy za obiad, zimną kolację plus barszcz i krokiety na ciepłą kolację było 60zł/osoba. Mała firma, specjalizująca się w cateringach, razem z nami obsługiwali 3 inne komunie.
        Obiad jak u poprzedniczki, opcja 1,5szt mięcha na osobę, zimna płyta z różnymi wędlinami, serami, 3 rodzaje sałatek, przywozili wszystko gotowe do podania, łącznie z chlebem i masełkiem. Tylko obiadowe ciepłe musiałam przełożyć na półmiski i zupę do waz. Namiary sprzedałam kilkunastu koleżankom - wszyscy zadowoleni, tylko jednym raz coś się obsunęło czasowo, bo kierowca złapał gumę:
        Ciasto i tort kupowałam sama.
        Super, bo w domu wygodniej dzieci się potem poprzebierały i przeszczęśliwe pobiegły na dwór, dorośli pogadali, posiedzieli na tarasie czy kanapie - ale u nas "intymnie" i rodzinnie, 18 osób było.
    • adam4422 [...] 29.01.19, 09:16
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • pukacz [...] 05.10.19, 18:07
    • regego Re: Catering na komunię 05.10.19, 18:34
      Polecam poszukać restauracji z hotelem my tak zrobiliśmy wcale nie wyszło drożej bo hotel miał mieszkania hotelowe w których doba jest nawet o połowę tańsza a standard jak w hotelu z tym że brak śniadania. Hotele lubią takie zestawy i dają upusty, za dobę noclegu dla 19 osób zapłaciliśmy 1000zł + plus koszt obiadu w restauracji hotelowej na który też dostaliśmy duży upust i komunia bardzo się udała a my spokojnie wróciliśmy do pustego mieszkania po całym dniu. Rodzina wiedziała(było to ustalone) że w razie jak ktoś zostaje kolejna dobę musi zapłacić sam, ale naprawdę koszt był bardzo niski i każdy został poinformowany ile kosztuje kolejna doba.
    • foodwroclover [...] 12.02.20, 08:46
    • przepio Re: Catering na komunię 12.02.20, 09:55
      Ja tak miałam, przyjaciółka też. Z tym, że przyjaciółka zamówiła obiad, ja to plus zimną płytę. Z tym, że talerze pod wędlinę były tak duże, że nie zmieściły się do lodówki, a przyjechaly rano...
      Wszystko było ok.
    • przystanek_tramwajowy Re: Catering na komunię 17.07.20, 13:52
      Dość, ze troll to jeszcze idiota. Dieta pudełkowa w wątku o cateringu na przyjęcie komunijne.
    • karme-lowa Re: Catering na komunię 17.07.20, 14:02
      Coraz głupsi ci spamerzy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka