Dodaj do ulubionych

System rekuperacji

06.02.17, 15:32
Macie, sprawdza się?Rzeczywiście nie ma potrzeby otwierania okien? Jakoś nie potrafię sobie wyobrazić żeby nie przewietrzyć w chałupie wink
Obserwuj wątek
    • 1matka-polka Re: System rekuperacji 06.02.17, 16:33
      Mam rekuperację od 5 lat. Paru moich znajomych również, więc możemy sobie porównać wrażenia, wszyscy mają pozytywne. Dla mnie to również świetne rozwiązanie. Rzeczywiście nie otwieramy okien przez cały rok. Powietrze jest zawsze świeże, a straty ciepła są minimalne. Za to kiedy z mężem jedziemy gdzieś do hotelu z wentylacją grawitacyjną, to się dusimy w nocy a rano boli nas głowa...Z minusów, to trochę brudu, który zbiera się wokół wywietrzników na suficie.
      • asiula1306 Re: System rekuperacji 06.02.17, 20:29
        to fakt, sypialnia niby wietrzona ale po krótkim czasie to powietrze też takie ciężkie, bym musiała cały czas wietrzyć
    • butch_cassidy Re: System rekuperacji 06.02.17, 20:21
      Mamy, a ja i tak latem mam ciągle otwarte drzwi tarasowe. No bez sensu jest je zamykać, kiedy ptaki śpiewają, motyle latają i kwiaty pachną smile Nie potrafię. Mąż próbował mnie tego nauczyć, ale już się poddał. Zimą za to bardzo się przydaje.
      • asiula1306 Re: System rekuperacji 06.02.17, 20:28
        coś mi się wydaje, że u mnie też to będzie tak wyglądać smile
    • czyscicka Re: System rekuperacji 06.02.17, 20:36
      Jeśli regularnie wymieniasz filtry co 3-4 miesiace, masz dodatkowo jonizator to jest ok. Szczególnie to się odczuwa w sezonie zimowym. Rekuperator fajnie oczyszcza powietrze z alergenów i zanieczyszczeń.
      W lecie okna u nas otwarte non stop.
      Przynajmniej 10 lat temu to była bardzo droga inwestycja.
      • magia Re: System rekuperacji 07.02.17, 01:01
        Już nie jest, zwłaszcza jeśli się weźmie pod uwagę, że zaoszczędzisz na stopach pod kominy i budowie kominów.
        Mam reku i uważam, że to jedna z najlepszych decyzji podczas budowy domu. Okna nie spływają wilgocią w ogóle, łazienki nie zaparowuja podczas kąpieli, latem ustawiam nocą na najwyższy bieg i pięknie się chłodzi cały dom. Od października do maja okno otwieram tylko do w celu jego umycia, czyli w praktyce raczej wcale.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka