Dodaj do ulubionych

fatalne wyniki jakości probiotyków

09.02.17, 11:55
Z opublikowanych właśnie wyników audytu przeprowadzonego przez NIK wyłania się koszmarny obraz rynku suplementów w Polsce. Jakość tytułowych probiotyków to tylko wierzchołek góry lodowej. Zainteresowane osoby zachęcam do lektury www.nik.gov.pl/aktualnosci/nik-o-dopuszczaniu-do-obrotu-suplementow-diety.html

A w temacie probiotyków tak chętnie kupowanych to radzę się poważnie zastanawiać. 89% przebadanych produktów nie zawierało deklarowanej ilości żywych bakterii lub stwierdzona zawartość była wielokrotnie niższa niż deklarowana (nawet kilkuset razy niższa!), znaleziono też produkt zanieczyszczony bakteriami kałowymi.

Dla mnie GIS i jednostki terenowe powinno się zaorać i zbudować system od nowa. Jest totalnie niewydolny. Oby wreszcie coś z tym zrobiono.
Obserwuj wątek
    • amarili Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 09.02.17, 12:12
      czytałam tylko artykuł na onecie, i powiem szczerze - byłam i jestem wciąż pod wrażeniem uncertain nie wiedziałam, że akurat o probiotyki chodzi. ale w sumie, jakie to ma znaczenie - skoro w probiotykach tak źle, to z resztą także zapewne.

co mnie przekonuje, że rynek suplementów powinien być albo ukrócony, albo gruntownie przebadany. albo jedno i drugie uncertain
    • dziennik-niecodziennik Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 09.02.17, 17:30
      Jak to suplementy. Dlatego ich nie lubie. Nigdy nie wiadomo co siedzi w srodku...
      • zlababa35 Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 09.02.17, 17:59
        To jakie probiotyki kupować? Sanum?
        • mum2004 Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 09.02.17, 18:37
          No szkoda że nie podają żadnych nazw. Miałam zaufanie do sanprobi - ale z artykułu nic nie wynika.
          • zlababa35 Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 09.02.17, 18:43
            No właśnie o tym samym myślałam, pediatra polecała zwłaszcza ten z 1 bakterią...
          • memphis90 Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 13.02.17, 23:00
            SanProbi to też SD w dodarku zawiera L. plantarum czyli szczepy nie mające udowodnionego żadnego konkretnego działania. W ogóle Sanum ma jakieś dziwaczne preparaty, jakieś wyciągi z bakterii trądzikowych służace do.. wcierania w łokiec na przykład albo kapsułkowane bakterie wywołujące biegunkę, zapalenie opon czy sepsę (te to- mam nadzieję- jednak nie działają...).
            • magic.marker Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 13.02.17, 23:09
              Dziwaczne nie dziwaczne, ja sobie chwalę smile
        • k_linka Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 10.02.17, 10:33
          Te zarejestrowane jako lek, np Lacidofil, Enterol, Trilac (ale nie Plus)
        • magic.marker Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 11.02.17, 12:03
          Zlababa, ja kupuje właśnie Sanum.
          Czerwone i zielone.
          Teraz pojechali z kolorami bo i żółte i filetowe i niebieskie zrobili. Tych to nie znam.
          Zasadniczo w ogóle bardziej ufam tym droższym, co je trzeba w lodówce trzymać.
    • sfornarina Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 09.02.17, 17:54
      W USA 97% suplementów jest nieprzebadanych. Rynek również w dużym stopniu nie reguluje jakie "specjalne właściwości" probiotyków producent może umieścić na opakowaniu i w ulotce.
      Wolno na przykład takiemu producentowi przeprowadzić badanie na niereprezentatywnej grupie osób (na przykład 10 kobiet) i wedle zeznań tychże kobiet umieścić na opakowaniu, że 80% zauważyło zdecydowaną poprawę jakości włosów. Może to na przykład nie mieć żadnego związku z faktyczną poprawą jakości włosów, tylko powiedzmy ktoś im powiedział na ich zapytanie, że ich włosy lepiej wyglądają, albo zadziałał efekt placebo - producent nie musi przeprowadzać tych badań wedle szkoły researchu.
      Leki nie mogą zawierać niesprawdzonej informacji na ulotce; suplementy mogą.

No, ale jak na forum powiesz, że suplementów nie łykasz, to jesteś baba zdegenerowana, nie kobieta; bo ematki na kazdy marketingowy chwyt pod tytułem "zrobię Cię piękną, szczuplejszą, szczęśliwszą, zdrowszą, itp" się złapią big_grin
      • martishia7 Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 09.02.17, 18:07
        No, ale jak na forum powiesz, że suplementów nie łykasz, to jesteś baba zdegenerowana, nie kobieta; bo ematki na kazdy marketingowy chwyt pod tytułem "zrobię Cię piękną, szczuplejszą, szczęśliwszą, zdrowszą, itp" się złapią big_grin

Naprawdę tak uważasz? Mnie się wydawało, że tutaj świadomość "suplement to nie lek" raczej istnieje.
        • yamilca197 Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 09.02.17, 19:46
          antybiotyk plus oslonowo probiotyk musi byc,no jak to tak bez probiotyku😁
          • fifiriffi Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 11.02.17, 07:27
            No, ale jak na forum powiesz, że suplementów nie łykasz, to jesteś baba zdegenerowana, nie kobieta; bo ematki na kazdy marketingowy chwyt pod tytułem "zrobię Cię piękną, szczuplejszą, szczęśliwszą, zdrowszą, itp"

aaa bzdura! nie na ematce.
            Dlatego własnie ematkę lubię (jednak trochę) bo wielu rzeczy jest świadoma.Tutaj jednak nieźle nagiełaś rzeczywistość
    • anorektycznazdzira Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 09.02.17, 18:02
      Zdziwieni?
      Rynek tzw. suplementów diety nie jest w ogóle regulowany, w porównaniu z rynkiem farmaceutyków. Właściwie co tam sobie kto umyśli może sprzedać i uzasadnić, jak uważa za stosowne. Analogicznie do każdego innego produktu nie-leczniczego.
      Tyle w temacie.
    • kokoryczko Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 09.02.17, 18:14
      coś jest na rzeczy, bo praktycznie wcale nie czułam żadnego efektu po takich specyfikach. Wolę już zjeść dobrej jakości kiszone ogórki czy kapuchę (albo sok).
    • danystudio Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 09.02.17, 18:17
      Tak po prawdzie to żywność też jest zanieczyszczona, nawet bardziej niż suplementy. Bakterie kałowe i sperma się trafiają np w daniach w restauracjach (wrzućcie sobie temat w google, smacznego)

Suplementy trzeba kupować z głową. Probiotyki w postaci prawdziwej kiszonej kapusty, ogórków i buraków. Zioła w postaci suszu, nie w postaci tabletek czy kapsułe no i w ogóle co się da w sklepie chemicznym, z oznaczeniem CZDA (czysty do analizy), a nie w aptece z talkiem, dwutlenkiem tytanu, kwasem stearynowym, stearynianem magnezu, glikolem polietylenowym, celulozą, maltodekstryną żelatyną, sacharozą, poliwinylopirolidonem, sorbitolem, sztucznymi barwnikami i słodzikami i innymi wynalazkami których nie potrafię nawet wymówić, które choć dopuszczone wcale zdowe nie są.

• znowu.to.samo Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 09.02.17, 18:50
        A sztuczne witaminy? Już parę lat temu niezależne badania dowiodły, że tzw. witaminki robią więcej złego niż dobrego. I co? i nic, dalej w najlepsze są reklamowane i sprzedawane.
        • danystudio Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 09.02.17, 18:57
          Niczego takiego nie udowodniono. Na każde badanie które mówi że szkodzą znajdziesz inne co mówi że pomagają. W kazdym bądź razie, w przeciwieństwie do leków, sztuczne witaminy przynajmniej nikogo jeszcze nie zabiły

Oczywiście naturalne sa najlepsze, ale jak ktoś ma niedobory to lepsze sztuczne niż żadne.
        • princesswhitewolf Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 10.02.17, 15:23
          >że tzw. witaminki robią więcej złego niż dobrego.

to ja linka poprosze do tych rewelacji.

Nie chodzi o to ze szkodza. chodzi o umiar i aby najlepiej pozyskiwac witaminy przez zdrowe odzywianie.
      • znowu.to.samo Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 09.02.17, 19:10
        O pierwszy z brzegu artykuł..
        www.fitomento.com/wiedza/dieta/item/592-suplementy-diety-i-syntetyczne-witaminy-czy-sa-zdrowe-witaminy-prawdziwe-a-witaminy-sztuczne

Chcesz więcej?
        • kim5 Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 10.02.17, 11:04
          Suplement diety nie jest lekiem, nie ma leczyć, nie ma nawet działać.
          Nie ogarniam, jak można wierzyć w leczniczą moc żywności. No ale w świecie, że rządzą poglądy ala Zięba nie dziwi nic.
          • jorkidwa Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 10.02.17, 11:57
            >>>Nie ogarniam, jak można wierzyć w leczniczą moc żywności.

Jak ktoś się żywi w McDonalds, to faktycznie lepiej, żeby nie wierzył

>>>No ale w świecie, że rządzą poglądy ala Zięba nie dziwi nic

Akurat Zięba (Visanto) ma najlepiej przebadane suplementy w całej Polsce - był okres, że Sanepid i GIS przychodziły do niego co tydzień bo zawistni ludzie tyle donosów wysyłali. Nic nie znaleźli poza tym co pisze na opakowaniu, nigdy nie musiał żadnych partii wycofywać z rynku. Jak chcecie żeby gruntownie przebadali wasze ulubione firmy suplementowe, musicie wysłać parę listu z gatunku "Uprzejmie donoszę..."
            • kim5 Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 10.02.17, 13:13
              Sanepid i GiS nie sprawdzi, czy toto działa. Jedynie sprawdzi, czy owa żywność spełnia normy spożywcze.
              Do komentarza o McD się nie odniosę, bo jest zwyczajnie złośliwy.
              • jorkidwa Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 10.02.17, 13:21
                jeśli zakładasz że nie działa, to nie kupuj!
                • kim5 Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 10.02.17, 13:25
                  Ale ja nie kupuję!
                  • jorkidwa Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 10.02.17, 14:02
                    tak trzymać! będziesz miała więcej na lekarzy
            • memphis90 Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 13.02.17, 23:13
              >Akurat Zięba (Visanto) ma najlepiej przebadane suplementy w całej Polsce - był okres, że Sanepid i GIS przychodziły do >niego co tydzień bo zawistni ludzie tyle donosów wysyłali
              Tak, tak, a dr Tombaka profesorowie nie lubią, bo on leczy im pacjentów i nie mogą zarabiać! Też to słyszałam... Taka mitologia dla wyznawców.
        • memphis90 Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 13.02.17, 23:11
          Tak, ja poproszę więcej, chętnie dowiem się jak komórka nabłonka jelita rozróżnia, że prosta cząsteczka kwasu askorbinowego została wyprodukowana "chemicznie" w laboratorium człowieka, a nie "chemicznie" w mitochondrium pietruszki... Sorry, ale ta strona to jakiś dowcip uncertain "organizm uznaje synytetyczne witaminy za obce"- a niesyntetyczne uznaje za własne...? Ponadto- jak witamina nieprzyswajana przez organizm może zmienić kolor i zapach moczu...? Jakim cudem niewchłonięte witaminy mogą obciążać nerki i wątrobęalbo zwiększać apetyt? Przecież się nie przyswaja, czyli teoretycznie wchodzi jamą gębową, a wychodzi odbytem.Widać dr (nomen omen) Tombak przespał te zajęcia z fizjologii człowieka... Natomiast mając na uwadze współpracę tego pana z firmą Sanum połykanie kapsułkowanego Bacillus cereus (zatrucia pokarmowe, biegunki, zapalenie opon, posocznica) albo wcieranie sobie gronkowca w łokcie to samo zdrowie!
      • princesswhitewolf Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 10.02.17, 15:22
        > i buraków

nie rozumiem. Jakich burakow?

a swoja droga kiszonki nie maja pelnego spektrum bakterii. Wiecej maja go jogurt, kwasne mleko i kefiry ale tez nie do konca.
        • jorkidwa Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 10.02.17, 15:28
          Nigdy nie słyszałaś o kiszonych burakach? I soku z kiszonych buraków? Można w domu zrobić w kilka dni- tydzień
          • princesswhitewolf Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 10.02.17, 15:32
            nie. Serio. nawet nie wiedzialam ze cos takiego istnieje.

Na pewno mowisz o kiszonych a nie w occie? Bo ze sa z octem takowe to wiem i nawet jadlam
            • jorkidwa Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 10.02.17, 15:39
              na 100% mówię o kiszonych, takich jak np tu
              agnieszkamaciag.pl/genialny-zakwas-z-burakow-domowej-roboty/
              • princesswhitewolf Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 10.02.17, 15:43
                musze sobie to cudo kupic i sprobowac. Moze sa w polskim sklepie.
    • muchy_w_nosie Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 10.02.17, 14:54
      To ja mam teraz jakiś szit, bo mimo brania dużych dawek probiotyku dostałam grzybicy przy antybiotyku - nigdy mi się to nie zdarzyło, myślałam że probiotyk to lek a nie suplement, bo lekarz na recepcie mi to wpisał.
      • jorkidwa Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 10.02.17, 15:04
        ???

Antybiotyk w zależności od spektrum wybija wszystko łącznie z bakteriami probiotycznymi. Grzybica jest znanym i czesto spotykanym powikłaniem antybiotykoterapii - chpl każdego chyba antybiotyku o tym mówi.
        • princesswhitewolf Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 10.02.17, 15:26
          dokladnie jorkidwa.

sens brania probiotyku chocby w postaci jogurtow kefirow kapusty kwaszonej jest PO antybiotykoterapii a nie w trakcie.
    • magic.marker Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 10.02.17, 15:35
      Szkoda tylko, że nie ma w dokumencie głównym listy zakwestionowanych produktów.
      Owszem, można je znaleźć w 5 dokumentach dla oddziałów lokalnych pod linkiem Zalecenia Pokontrolne na samiutkim dole.
      W Białymstoku kwestionowali gł. spalacze tłuszczu i dodawacze energii.
    • biedronka-111 Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 10.02.17, 19:06
      W piątek prezes NIK Krzysztof Kwiatkowski zdjął tajemnicę kontrolerską dotyczącą wykazu suplementów diety, które nie powinny być wprowadzone do sprzedaży. Poniżej publikujemy tę listę.

https://bi.gazeta.pl/im/04/5e/14/z21358084Q,Wykaz-suplementow-diety--ktore-w-trakcie-kontroli-.jpg

wyborcza.pl/7,155287,21358071,nik-ujawnia-liste-szkodliwych-suplementow.html
      • zonda-m Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 10.02.17, 19:14
        Nie "odtajnili" wszystkiego, bo probiotykow to ja tu widzę tylko jeden: duo lactil. W streszczeniu badań był wymieniony np probiotyk zakodowany jako AJ, do tej listy nie mogę go dopasować (choć kojarzę probiotyk, którego nazwa by pasowała).
        • taki-sobie-nick Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 10.02.17, 20:08
          zonda-m napisał(a):

> Nie "odtajnili" wszystkiego, bo probiotykow

Z czego wynika, że należy omijać probiotyki i żreć wzmiankowany niżej jogurt.

Więcej jako konsumenci nie możemy zrobić.
          • magic.marker Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 10.02.17, 20:23
            Nie. To znaczy, że probiotyk probiotykowi nie jest równy.
            I jak ze wszystkim, trzeba inwestować w produkt firmy jak to się mówi - renomowanej.
            I może droższy niż 9.99PLN za opakowanie i taki, którego nie trzeba w lodówe przechowywać wink
        • dorek3 Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 14.02.17, 08:55
          To nie są wszystkie zakwestionowane ale tylko te które stanowią zagrożenie dla życia lub zdrowia czyli zanieczyszczone, sfałszowane lub w ogóle zawierające substancje niedozwolone. Te o złej jakości typu za mało bakterii w probiotyku nie są na tej liście ujęte.
      • dziennik-niecodziennik Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 10.02.17, 19:19
        A co to sa za cuda??
        Zaiste, jakies garażowe wynalazki.
        • zonda-m Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 13.02.17, 22:53
          Większość to rzeczywiście podejrzane cuda z siłowni.

ALE ta odtajniona lista zupełnie pomija badane probiotyki; wkurzyłam się i wczytałam dokładnie. Jedynie (wg mnie) Duo-Lactil został ujawniony bo cytuję: "Dodatkowo w suplemencie diety D-L. stwierdzono zanieczyszczenie produktu - obecność bakterii chorobotwórczych z gatunku Enterococcus faecium."
          Z innego akapitu raportu NIK: "w suplemencie diety D-L. zamiast deklarowanych 3,7x10^8 cfu Bifidobacterium sp. stwierdzono 1,4x10^6 cfu tych bakterii".
          Jeżeli probiotyk D-L to Duo-Lactil, to mamy tu potężną wpadkę firmy farmaceutycznej cieszącej się renomą "poważnej", a nie garażowej. Polfarmex (o ile dobrze zgadłam) robi przecież mnóstwo np. refundowanych leków na receptę i nie potrafi zadbać o czystość (bakterie kałowe), nie wspominając już o zbyt małej zawartości deklarowanych bakterii. Jeżeli "taka poważna firma" sobie nie poradziła, to ja już nie wiem, co można bezpiecznie kupić (i nie mam tu na myśli probiotyków, lecz ogólnie suplementy, powiedzmy multiwitaminy itp).

Czytam dalej raport NIK: "w suplemencie diety AJ. zamiast deklarowanych w jednej tabletce 2,0x10^9 cfu stwierdzono 7,9x10^8 cfu, w tym: zamiast 1x10^9 cfu Lactobacillus sp. – 2,9x10^8 cfu oraz zamiast 1x10^9 cfu Bifidobacterium sp. – 5,0x10^8 cfu" i przypuszczam, że do opisu składu pasuje jedynie reklamowany w telewizji probiotyk dla juniorów największej w Polsce firmy farmaceutycznej produkującej np.refundowane leki na receptę (cyt.:"Należymy do grona 20 największych firm generycznych na świecie...Wytwarzamy leki wydawane na receptę i stosowane w lecznictwie zamkniętym. Mamy wiodący udział w kluczowych obszarach terapeutycznych w Polsce. Specjalizujemy się w kardiologii, gastroenterologii i neurologii. Znaczącą część portfela produktowego stanowią leki dostępne bez recepty (OTC). W naszej ofercie znajdują się również suplementy diety, wyroby medyczne, kosmetyki oraz fitofarmaceutyki. Rozwijamy się w obszarze leków biologicznych, które są przyszłością współczesnej farmakoterapii zwłaszcza w leczeniu chorób takich jak nowotwory czy schorzenia o podłożu immunologicznym. Jesteśmy także największym polskim producentem substancji farmaceutycznych, które z powodzeniem konkurują na wysoko rozwiniętych rynkach Unii Europejskiej i Stanów Zjednoczonych.")

Takie potęgi nie poradziły sobie z probiotykami??? Zatrudniają chyba technologów i kontrolerów jakości?

Dwóch pozostałych opisanych w raporcie probiotyków na M. i na P. nie dopasowałam. Czy naprawdę konsument musi robić prywatne śledztwo, żeby uniknąć badziewia? Wyniki kontroli jakości powinny być jawne. W raporcie nie ma ani słowa, dlaczego zaszyfrowano nazwy zbadanych produktów.

A przy okazji: trany i omegi- zbadano jak się ma opis na opakowaniu do faktycznej zawartości. I znów nic optymistycznego, również wiodący i zaufani producenci nie mają się czym pochwalić:
          2.bp.blogspot.com/-kkj8L3m7pDA/VulDKoTk5uI/AAAAAAAAA3U/RKRtdVrs4Sk6AgRBJXdohkJMuerFu7gTg/s1600/tabela%2Btrany.png
          • dorek3 Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 14.02.17, 08:58
            A wiesz jak często wygląda owa produkcja probiotyków. Ściągasz beczkę proszku z Indii, do której dołączone jest świadectwo jakości, na którym wszystko jest cacy. Następuje konfekcja czyli pakowanie w kapsułki, blistry i pudełka i jazda na rynek. Nikt tego nie bada! Nikogo nie interesuje, czy bakterie, które przyleciały z Indii są tymi co na papierze, czy jest ich tyle ile powinno na wejściu i na koniec okresu ważności.
            • zonda-m Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 14.02.17, 09:06
              Byłem pewna, że garażowe firmy Tak działają. Jednak liczyłem, ze "renomowani" producenci leków! dysponujący własnymi labami, specjalistami itp zachowują standardy jakości.
              • dorek3 Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 14.02.17, 10:15
                Nie chcę napisać że każda firma tak robi. Ale nikt nie wprowadza suplementów po to aby wydać na nie tyle ile musiałby wydawać na leki. Kategoria suplementów jest firmom potrzebna po to aby szybko i z wysoka marżą wejść na rynek, a później elastycznie reagować.
                W wersji mniej hardcorowej producent ściąga surowce, oznacza zawartość "cukru w cukrze", robi produkt i voila. W wersji super-hiper oznacza zawartość substancji aktywnych w produkcie i nastawia badania stabilności produktu. Nadal daleko do standardów lekowych, ale przynajmniej wiadomo co tkwi w produkcie.
      • magic.marker Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 10.02.17, 19:28
        Dzięki.
        Szkoda, że nie dołączono nazwy producentów.
        A swoją drogą produkty Animal były swego czasu najlepszymi na odchudzanie i tzw. pompę.
        I widzę, że się jazda na 5-HTP zaczęła. A wiecie, co on robi w organizmie? Przerabiany jest na serotoninę. I nie mówcie nikomu, że powstaje (też w organizmie) z tryptofanu, co go też można kupić jako suplement uncertain
        • zonda-m Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 13.02.17, 22:13
          W przypadku 5-htp NIK powołuje się na opinie FDA z EFSA Journal 2011, 9(6):2198; EFSA Journal 2009, 7
          (9):1273.
          • magic.marker Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 13.02.17, 22:37
            A tak, wiem.
            Myslę, że może w manię wpędzić. Szczególnie mieszane z antydepresantami.
      • jorkidwa Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 11.02.17, 04:47
        Od samego początku powinny byc podawane nazwy oraz informacje co wg służb sanitarnych było nie tak - jaka substancja, w jakich ilościach.

Czy ktoś mi może powiedzić dlaczego NIK przyczepił się do czarnego orzecha włoskiego?
        • magic.marker Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 11.02.17, 12:05
          Jak się dowiesz to też chcę wiedzieć smile może dlatego, że to na robaki?
          Pewnie w którymś z tych dokumentów pokontrolnych jest ale to trzeba się przedrzeć przez wszystkie uncertain
    • taki-sobie-nick A nie prościej kupić jogurt? 10.02.17, 20:02
      Naprawdę wszystko musimy żreć w tabletkach?

Oglądając reklamy mam wrażenie, że w blokach o godzinie np. 17 wciskają nam prawie wyłącznie takie i owakie suplementy, żele i podobne produkty.

• dziennik-niecodziennik Re: A nie prościej kupić jogurt? 11.02.17, 00:22
        Jogurty tez sa rozne jakosciowo i o roznej ilosci bakterii.
    • lea_223 Re: fatalne wyniki jakości probiotyków 11.02.17, 05:24
      Probiotyki i suplementy diety! Mam nadzieję że Solgar nie znalazł się na tej liście sad. Bo efekty są po nim znakomite. Ale jednak te dodatkowe zbędne extrasy w składzie mogą się chyba znaleźć wszędzie. Czy nie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka