Dodaj do ulubionych

Widzę główkę!!

11.02.17, 16:29
Wiem, że kaliber nie ten, co jajeczka świętego Walentego, ale się ucieszyłam jak dziecko.

Kiedyś wracając z pracy zobaczyłam na rondzie wielką szyszkę. Zaparkowałam i poleciałam po nią, bo przecież uwielbiam znosić do domu takie śmieci. Szyszka była wielka, a w domu okazało się, że również brzemienna.

Wsadziłam trzy nasionka do doniczki i postawiłam w pokoju-składziku.

I dziś zobaczyłam to!! Pierwszy z trojaczków z in-wiadro wystawia łeb! Jak widać, kawał chłopa. Dziecię jest rasy Pinus Pinea, czyli tej, co to z niej orzeszki piñowe się biorą.
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/ac/lj/uy6c/ZUAvSeqJDCpI07qdQB.jpg

A oto szczęśliwa matka:
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/ac/lj/uy6c/6i34w3ElMlBVFRNjWB.jpg
Obserwuj wątek
    • fornitta69 Re: Widzę główkę!! 11.02.17, 16:32
      Gratulacje smile A jak dziecie podrosnie, to je wsadzisz do gleby na podworku, tak? Czy jak?
      • cauliflowerpl Re: Widzę główkę!! 11.02.17, 16:34
        Nie mam podwórka.
        Ale podaruję komuś, kto ma i chcę być obecna przy przeprowadzce smile
        A może już będę mieć... kto wie.
        • fornitta69 Re: Widzę główkę!! 11.02.17, 16:39
          Aha. To ciesz sie dzieckiem, zanim Ci z gniazda wyfrunie wink
        • ra-sowa Re: Widzę główkę!! 11.02.17, 16:59
          Gratuluję potomka. A co to za potencjalne podwórko? czyżby coś...????
          • cauliflowerpl Re: Widzę główkę!! 11.02.17, 17:01
            A bo to wiadomo, co za 20 lat będzie...
            • ra-sowa Re: Widzę główkę!! 11.02.17, 17:08
              A to za dwadzieścia lat się wysadza?
              Weź poczytaj o odpowiedzialnym rodzicielstwie, o hartowaniu, wychowaniu, matką będziesz.
              • cauliflowerpl Re: Widzę główkę!! 11.02.17, 17:11
                No właśnie się zamierzam. Bo czy ono przypadkiem tam nie ma za zimno? Albo za ciemno?
                I najważniejsze - żeby koty nie pożarły dzieciątka!
                • ra-sowa Re: Widzę główkę!! 11.02.17, 17:19
                  Czyli imprezę robimy ! mamy królewskie drzewo!
                  • cauliflowerpl Re: Widzę główkę!! 11.02.17, 17:20
                    Robimy!
                    Bożu, to żyje do 500 lat.
                    Wzruszyłam się.
                    • ra-sowa Re: Widzę główkę!! 11.02.17, 17:22
                      Oooo, takie potomstwo zostawić po sobie to nie byle co
                    • mid.week Re: Widzę główkę!! 11.02.17, 17:29
                      będziesz miała sporo czasu by im opowiadać o cyklistach. Albo nie opowiadać, bo do konca sama nie wiem to trzeba czy wręcz odwrotnie....
                      • ra-sowa Re: Widzę główkę!! 11.02.17, 17:33
                        o matko, żeby tylko na dobre drzewo wyrosło, a nie na jakiego kryminalistę, z drzewami to różnie być może, oby nie brzoza tylko
                        • cauliflowerpl Re: Widzę główkę!! 11.02.17, 17:34
                          Polałam się big_grin
      • kfugktru23 Re: Widzę główkę!! 11.02.17, 16:36
        Ale to za jakieś 20, 30 lat...
      • wheels.of.steel Jeśli to pinia, to u nas zimy nie przetrwa 12.02.17, 18:42
        Warto to wziąć pod uwagę. wink
        • heca7 Re: Jeśli to pinia, to u nas zimy nie przetrwa 13.02.17, 08:43
          Ona nie mieszka w Polsce wink
        • cauliflowerpl Re: Jeśli to pinia, to u nas zimy nie przetrwa 13.02.17, 15:55
          Te na rondzie jakoś przetrwały wink
          A serio - Pinokio będzie dorastał na półwyspie Iberyjskim.
    • morekac Re: Widzę główkę!! 11.02.17, 16:40
      >Jak widać, kawał chłopa.

A jak się rozpoznaje płeć u tego drzewa?
      • cauliflowerpl Re: Widzę główkę!! 11.02.17, 16:46
        Po imieniu. Pinus to musi być chłopiec wink

A swoją drogą, dobre pytanie. Wikipedia mówi, że to hermafrodyta: "Męskie kwiatostany są podłużne, żółte, długości 1–1,5 cm. Wyrastają u podstawy młodych pędów. Żeńskie szczytowe, kuliste, długości 1–1,5 cm, rosną pojedynczo lub po 3."
        • morekac Re: Widzę główkę!! 11.02.17, 16:51
          Ale Pinea mogłaby być dziewczynką, nieprawdaż?
          • cauliflowerpl Re: Widzę główkę!! 11.02.17, 16:52
            No to skoro hermafrodyta to dobrze się składa, ma po jednym imieniu dla każdej płci.
            • chicarica Re: Widzę główkę!! 14.02.17, 18:38
              Co to za dżędery tu propagowane są! Wstydu nie macie!
              Szczęśliwej mamusi felicitaciones smile Pamiętaj, że teraz musisz być prawdziwą iberyjską mamusią, Twoje dziecko musi mieszkać z Tobą co najmniej do trzysetnego roku życia i musisz robić croquetas big_grin
              • chicarica Re: Widzę główkę!! 14.02.17, 18:40
                Jeszcze tylko dodam, że wg mnie powinien nazywać się Hesus, z akcentem nad u. Znam trzech Hesusów i każdy jest fajny. Angielskojęzyczni znajomi mają tendencję do nazywania ich Dżizas, dlatego uważam że to imię wymiata.
                • cauliflowerpl Re: Widzę główkę!! 17.02.17, 16:44
                  Niestety, jedyny Jezus, jakiego znam, to przyjaciel EXa.
                  Wychodzi na to, że nie tylko kotu bym nie dała imienia, które mi nie podchodzi, ale nawet roślince big_grin
    • ludborka Re: Widzę główkę!! 11.02.17, 16:44
      Ale super! Niech rośnie silny i zdrowy smile
      • cauliflowerpl Re: Widzę główkę!! 11.02.17, 16:48
        Dzięki!
    • baltycki Re: Widzę główkę!! 11.02.17, 16:50
      Myslalem, ze rodzi... big_grin
    • aankaa Re: Widzę główkę!! 11.02.17, 17:26
      fiu, fiu
      pogratulować potomka
    • mid.week Re: Widzę główkę!! 11.02.17, 17:27
      Ptaszki, szyszki... Wiosna na całego wink
    • mallard Re: Widzę główkę!! 11.02.17, 17:48
      Ładną masz dłoń wink
      • cauliflowerpl Re: Widzę główkę!! 11.02.17, 17:50
        Zawstydzasz mnie, mallardzie wink
        • mallard Re: Widzę główkę!! 11.02.17, 19:28
          cauliflowerpl napisała:

> Zawstydzasz mnie, mallardzie wink

E!
    • mallard Re: Widzę główkę!! 11.02.17, 17:50
      cauliflowerpl napisała:

> ucieszyłam jak dziecko.

Lubię takich entuzjastów. smile
      • cauliflowerpl Re: Widzę główkę!! 11.02.17, 17:53
        Szukając informacji o warunkach uprawy trafiłam na hiszpańskie forum ogrodnicze.
        Jest nas całkiem sporo big_grin
    • peonka Re: Widzę główkę!! 11.02.17, 19:13
      A ile trwała ciąża, że tak spytam?
      • cauliflowerpl Re: Widzę główkę!! 11.02.17, 19:24
        Od 21 stycznia. czyi dokładnie 3 tygodnie.
    • konwalka Re: Widzę główkę!! 11.02.17, 19:29
      ale fajnie! czekamy na nowe zycia zatem smile
    • kochamruskieileniwe Re: Widzę główkę!! 11.02.17, 19:30
      Pochwalam! Profesjonalne zdjęcie ze skalą smile

No cóż - możesz byc pewna, że przedwcześnie babcią nie zostaniesz big_grin
    • gama2003 Re: Widzę główkę!! 11.02.17, 19:34
      Piękny zielony kiełek smile.
      Mam w domu takie szyszki, cudowne są.
      I nie wiedziałam, że to te od orzeszków.
      • emakowka Re: Widzę główkę!! 11.02.17, 20:36
        W przyszłości orzeszkowe wnuki będziesz miala wink
    • angeika89 Re: Widzę główkę!! 11.02.17, 22:01
      Moje gratulacje smile
      Musisz uwiecznić rozwój potomka i czekamy na dalszy rozwój sprawy smile
    • redheadfreaq Re: Widzę główkę!! 11.02.17, 22:06
      Gratuluję! smile
      • aqua48 Re: Widzę główkę!! 12.02.17, 11:42
        Kocham pinie miłością wielką ale niestety w naszym klimacie nieodwzajemnioną, niech Pinio się dobrze chowa!
    • cauliflowerpl Re: Widzę główkę!! 12.02.17, 13:17
      Jak dalej będzie tak rósł, to za chwilę będę mieć sosnę w domu big_grin
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/ac/lj/uy6c/mMzG4a0VIp8HJxPRpB.jpg
      • gama2003 Re: Widzę główkę!! 12.02.17, 13:35
        Pinokio smile.
        Cudny !!!!!
        • cauliflowerpl Re: Widzę główkę!! 12.02.17, 13:38
          Tak jest! Będzie się nazywał Pinokio.
          • mid.week Re: Widzę główkę!! 12.02.17, 13:57
            Wow! Ten to świetuje ewolucjonizm na całego!
      • premeda Re: Widzę główkę!! 12.02.17, 18:27
        Gratulacje, bardzo ładnie się zapowiada. Widać, że silny okaz. Ja też czekam, będę mieć szczypiorki 😁
        • morekac Re: Widzę główkę!! 12.02.17, 21:20
          >Ja też czekam, będę mieć szczypiorki 😁

A potem je pożresz - niewinne, zielone szczypiorzątka...
      • angeika89 Re: Widzę główkę!! 12.02.17, 20:37
        Wow!
        Rośnie jak na drożdżach smile
      • fornitta69 Re: Widzę główkę!! 12.02.17, 20:44
        cauliflowerpl napisała:

> Jak dalej będzie tak rósł, to za chwilę będę mieć sosnę w domu
        Zrobisz najwyżej dziure w dachu tongue_out
    • mid.week Re: Widzę główkę!! 12.02.17, 21:04
      Wygooglałam jak wyglądają dorosłe PinusyPinee i muszę powiedzieć, że całkiem zacne okazy z takich maluchów wyrastają. Niby toto iglaste, ale nie wygląda. Znalazłam nawet jednego dębopodobnego
      https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTcj_hlh2qqsBVG2v8M6HMpZknmt-7IxhjBmX6OULK7Aousdxck

Jak już będę miała ten swój dom z ogrodem to sobie takiego spróbuje wychodować. Póki co pozostane przy szczypiorku wink
      • ra-sowa Re: Widzę główkę!! 12.02.17, 21:08
        Ale na drzewo królewskie bardzo się nadaje. Wyobraźcie sobie - drzewo Kalafiorowej, a my na ławeczce pod nim popijamy winko
        • mid.week Re: Widzę główkę!! 12.02.17, 21:27
          i huśtawka! Na takich obłędnie długich sznurkach. Nie huśtałabym się na niej, bo skończyłoby się to pawiem, ale one tak cudownie wyglądają! Kalafiorowa by na niej siadała a Amante by ją kołysał, o! O zachodzie słońca, z widokiem na jezioro. I dwa tęczowe jednorożce big_grin
          • ra-sowa Re: Widzę główkę!! 12.02.17, 21:32
            i sznurki tej huśtawki oplecione kwiatkami, i suknia z falbanką smile
            A jutro Kalafiorowa się obudzi, zajrzy tu i wywali nas od swojego drzewa
            • mid.week Re: Widzę główkę!! 12.02.17, 21:50
              A na głowie kapelusz z wielkim rondem i kokardą, której "wąsy" powiewaja na wietrze... A w powietrzu unosić się będzie zapach fiołków i muzyka z Dirty Dancing.
              Kalafiorowa nie będzie nas musiała wywalać, biedne drzewo uschnie ze wstydu, konar nie dźwignie ciężaru i huśtawka runie na ziemię.
            • gama2003 Re: Widzę główkę!! 13.02.17, 12:19
              A dokoła latają malutkie ptaszki i ćwierkają!
              Jak mogłyście zapomnieć !
              Do tego czasu Konwalka będzie już miała odpowiednią ilość wnucząt, to Ją poprosimy o ptasie wsparcie !
              • cauliflowerpl Re: Widzę główkę!! 13.02.17, 12:24
                Sielana big_grin
      • fornitta69 Re: Widzę główkę!! 12.02.17, 21:22
        Ale piekne drzewo! To ja sie wpraszam na to picie wina smile Kocham drzewa z wzajemnoscia smile
        • cauliflowerpl Re: Widzę główkę!! 13.02.17, 08:33
          Alez czestujcie sie szukajcie tej hustawki zeby nas wszystkie pomiescila big_grin
    • heca7 Re: Widzę główkę!! 13.02.17, 08:53
      Cudny wątek smile
      Ja miałam coś podobnego z dwiema moimi sosnami. Wysiały się same kiedy jeszcze dom był niewykończony. Jakoś uchowały się w różach, które w tym miejscu rosły. Róże wypadły a sosny zostały. Takie zwykłe ale młoda sosna jak wiadomo przypomina wyglądem choinkę, ma gałęzie od samego dołu. Po paru latach przyszedł czas na pierwszą przecinkę. Z sosenek dziecinnych miały się stać młodymi sosnami wink I jak mąż je od spodu przerzedzał to czułam autentyczne wzruszenie big_grin Jakby to postrzyżyny były! Od lat też obserwuję jak rosną. Niby ten sam gatunek, stoją metr od siebie a są inne. Chyba mają innych rodziców suspicious Jedna jest strzelista, szczuplejsza, ma długie gałęzie i dłuższe kolki. Druga rośnie wolniej jest przysadzista, ma grubszy pień, będzie niższa, ma krótsze boczne gałęzie.
      • cauliflowerpl Re: Widzę główkę!! 13.02.17, 09:40
        Tchnelas nadzieje w me serce smile
        W starym mieszkaniu mialam 3 palmy z nasion przywiezionych z Kadyksu, ale - ze sie tak wyraze - po rozwodzie zostaly z ojcem.
        • klamkas Re: Widzę główkę!! 13.02.17, 12:06
          Ja musiałam porzucić daktyla - wysiałam sobie z pestki przywiezionej z Libii i nieoczekiwanie wyrósł. Na początku wolniutko, a potem jak się rozbujał, to musiałam go przeprowadzić, bo na nasze mieszkanie okazał się za wysoki, a sufit mam na wysokości 3,60 m wink.
          • cauliflowerpl Re: Widzę główkę!! 13.02.17, 12:24
            Ja juz mam miejsce upatrzone, biore udzial w tworzeniu parku na gorze niedaleko domu, to tam Pinokia wysle w swiat.
          • peonka Re: Widzę główkę!! 13.02.17, 15:17
            O, pięknie. Ja właśnie wsadzilam daktyle, palmy kanaryjskie i bananowce. W wodzie siedzi awokado i cherimoye.
            Ile zajęło twojemu daktylowi dojście do sufitu, pamiętasz może? Bo ja jestem dość niecierpliwa smile
            • klamkas Re: Widzę główkę!! 13.02.17, 15:57
              Pierwsze 2-3 lata rósł bardzo wolno, a potem wyrósł jak głupi (podejrzewam, że wcześniej miał jakąś trefną ziemię, bo zaczął rosnąć po tym jak przypadkiem rozbiłam doniczkę i musiałam go przesadzić), nie powiem ci teraz dokładnie, ale kilka lat (może 5?). Ciężko się go utrzymuje, bo to niby palma, a tak naprawdę rośnie jak trawa (ten pieniek, który zawsze ładnie widać na zdjęciach to szczepiony), więc jak już podrośnie to wymaga dobrego podtrzymywania ze wszystkich stron.

Awokado też za mną chodzi, szkoda, że moje koty zeżrą wszystko co nie ma kolców sad.
              • peonka Re: Widzę główkę!! 13.02.17, 23:41
                Serio, pieniek to oszustwo?! To nie wyrośnie taki jak mama i tata?
                Czym to się szczepi? Mam męża ogrodnika, zaszczepi, tylko muszę dokładnie wiedzieć co czym!
                5 lat szybko zleci, co?
                • klamkas Re: Widzę główkę!! 14.02.17, 18:13
                  Nie wiem jak te palmy w naturze to robią, że w końcu dorabiają się pieńka, ale te doniczkowe wyglądają tak:

www.google.pl/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj3zf20ipDSAhWjApoKHT4QDNIQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fporadnikogrodniczy.pl%2Fdaktylowiec.php&psig=AFQjCNF71nvZRZh7gQg5fmDVxggFU8kX2A&ust=1487178671180577" border="0" alt="https://www.google.pl/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj3zf20ipDSAhWjApoKHT4QDNIQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fporadnikogrodniczy.pl%2Fdaktylowiec.php&psig=AFQjCNF71nvZRZh7gQg5fmDVxggFU8kX2A&ust=1487178671180577">

Chyba, że je zaszczepisz (nie wiem jak, nie znam się), podobnie jak z jukką.

Pewnie, że zleci wink.
                  • klamkas Re: Widzę główkę!! 14.02.17, 18:13
                    O, coś się źle wkleiło....
                    • peonka Re: Widzę główkę!! 15.02.17, 11:01
                      No nic. Co by nie wyrosło, będziemy kochać jak swoje smile
                      Dzieki za info!
        • heca7 Re: Widzę główkę!! 13.02.17, 13:53
          smile
          Mam jeszcze gdzieś szyszki sosen rosnących na podjeździe pod sv. Jure w Makarskiej. Ze dwa lata później ten las na stoku cały spłonął uncertain
    • eliszka25 Re: Widzę główkę!! 13.02.17, 14:17
      taka wielka piniowa szyszke przywiezlismy sobie jesienia z sardynii, ale niestety, nasionek w niej zadnych nie bylo
    • olikol Re: Widzę główkę!! 13.02.17, 14:29
      O... ładna. Zazdraszczam. 3 razy próbowałam in-wiadro z różnymi gatunkami sosen ale się nie przyjęły sad
      • aqua48 Re: Widzę główkę!! 13.02.17, 18:22
        Mnie się tylko dęby rozsiewają...
        • kochamruskieileniwe Re: Widzę główkę!! 13.02.17, 19:33
          u mnie leszczyna, orzechy włoskie i dęby - za sprawą wiewiórek...
          • aqua48 Re: Widzę główkę!! 14.02.17, 17:56
            Leszczynę też mi wiewiór zasiał..
      • eliszka25 Re: Widzę główkę!! 13.02.17, 21:35
        mnie sie tylko pigwe udalo in wiadro wyhodowac. rosnie juz prawie 10 lat, ale tylko raz miala owoce. moze jak ja w koncu przesadze do ogrodka (jak juz go w koncu bedziemy mieli), to odzyje.
        • olikol Re: Widzę główkę!! 15.02.17, 10:58
          Dużo cytrusów miałam nawet całkiem okazałych, bo wrzucałam pestki po cytrynach, mandarynkach, itd do doniczki kwiatka na wschodnim oknie. Dorodnie rosły. Tak samo palma z hiszpańskiego nasionka.
          Mam też klon czerwonolistny z nasionka (wysadzony do ogródka ma już z 6 metrów wysokości) , a ostatnio w donicach na balkonie w mieście (nie jest to parter!) same zasiały się jesiony.
          Uwielbiam ten etap rozmnażania z nasionek.
          Natomiast chcę sosnę tą drogą mieć, więc będę dalej eksperymentować.
    • fornitta69 Re: Widzę główkę!! 13.02.17, 21:18
      A ja wiem jak sie ten watek skonczy... Pani Kalafiorowa napisze,ze to zwykla cebula jest tongue_out I nasze marzenia o hustawce rozwieja sie jak sen zloty...
    • gama2003 Re: Widzę główkę!! 14.02.17, 00:34
      Chciałam Was zawiadomić, że i u mnie powstało nowe życie. Ale padniecie ze zdziwienia !
      Robię sobie śniadanko a tu w pomidorze made in market siedzą kiełki !!!! Zakładam, że pomidorów wink.
      No to zrobiłam im gniazdko z wacików kosmetycznych ( metoda wielkanocnawink) i niektóre już zaczęły sterczeć nad watkę.
      Tak mnie to rozśmieszyło, że postanowiłam hodować z nich pomidory. Nie umiem wstawiać zdjęć, ale się może nauczę smile i Wam pokażę.
      Za nic nie rozumiem, jak w całym pomidorze mogły zacząć kiełkować nasionka. I to do postaci zielonych kiełków.
      ( ja wiem, że obciach to, gamma hoduje pomidory, cienko wyglądam przy romantycznych kanarkach i Pinokiu, ale zawsze to coś !!!! - wiosna na forum smile)
      • peonka Re: Widzę główkę!! 14.02.17, 01:13
        Nie no, coś ty, pomidory to poważna sprawa. Jesteś teraz prawdziwą rolniczką! wink
      • cauliflowerpl Re: Widzę główkę!! 14.02.17, 07:18
        W dzieciństwie wysiewałam pomidory, potem przenosiliśmy je do ogródka babci i rosły sobie aż je zeżarliśmy!
        Więc trzymam kciuki.
      • klamkas Re: Widzę główkę!! 14.02.17, 18:16
        Nie żartuj, pomidory to poważna sprawa, dobry pomidor nie jest zły.
        • gama2003 Re: Widzę główkę!! 14.02.17, 18:41
          Dla mnie bez pomidorów nie ma życia.
          Teraz jadam te plastikowe, ale czekam na cuda pachnące, sierpniowe polskie najpyszniejsze.
          Te moje hodowlane to marketowy pancerny gatunek jakiś jest. Zobaczymy. Mam około 20 kiełków.
          Oraz męża z dziwną miną, została mu od czasu, kiedy dowiedział się o mojej hodowli.
          • klamkas Re: Widzę główkę!! 14.02.17, 18:52
            Mężowi nie ma się co dziwić, jak ty byś zareagowała, gdybyś usłyszała "kochanie, spodziewam się 20-raczków?".
          • cauliflowerpl Re: Widzę główkę!! 14.02.17, 18:53
            Dużo! Ja pamiętam kiełki w jabłkach.
    • cauliflowerpl Re: Widzę główkę!! 17.02.17, 16:49
      Rozczapierzył się.
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/ac/lj/uy6c/Ebf70fcNysvA2mQqmB.jpg
      • mid.week Re: Widzę główkę!! 17.02.17, 18:51
        WOW ale ma czuprynę big_grin
        • premeda Re: Widzę główkę!! 17.02.17, 19:09
          Na Fafunię się zapatrzył 😁
          • cauliflowerpl Re: Widzę główkę!! 17.02.17, 20:45
            O, miałaby Fafunia na czym siedzieć.....
      • angeika89 Re: Widzę główkę!! 17.02.17, 21:09
        Idzie jak burza.
        Piękną ma czuprynkę big_grin
      • gama2003 Re: Widzę główkę!! 17.02.17, 21:53
        Wzruszyłam się !
        Wygląda już - tak iglasto !
        Jak te dzieci szybko rosną...

• klamkas Re: Widzę główkę!! 17.02.17, 22:00
        A co na to koty?
        • cauliflowerpl Re: Widzę główkę!! 17.02.17, 22:16
          No mała go chce zeżreć, myśli, że to trawa. Pinokio mieszka w rowerowym pokoju, ale boję się, że ta małpa się kiedyś nauczy drzwi otwierać i go pożre.
          Jutro im posieję trawy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka