Dodaj do ulubionych

Steki z tuńczyka-przepis

12.02.17, 16:35
Kupuję, robię, ale zawsze wychodzą mi niesmaczne, dziś kolejna spektakularna porażka ("zmarnowane" w soli, kolorowym pieprzu i rozmarynie, mój grillowany, partnera smażony, oba niesmaczne:/).
Dobre jadam w restaurachach, nawet w głupim North Fish mi nawet smakują, a w domu od lat porażka za porażka. Co robię nie tak?
Obserwuj wątek
    • kondolyza Re: Steki z tuńczyka-przepis 12.02.17, 17:00
      nie smakują po prostu? może opisz co dokładnie Ci przeszkadza?
      może są za suche? czyli to oznacza że za długo smażone/grilowane.
      może mięso brzydko pachnie? to by oznaczało że kiepski dostawca. najlepiej wybierać takie miejsca/sklepy, gdzie jest spory ruch i duzo amatorów na produkty droższe czyli tuńczyka. rozumiem że kupujesz świeżego? bo jesli mrozony to wszystko wyjaśni. co do swiezych to z mojego doswiadczenia największa szansa na swieże mięso z tunczyka i inne tego typu rarytasy to makro bo w odroznieniu od malych sklepikow rybnyh, nawet delikatesow - w makro jest zawsze ruch, wiadomo w jaki dzien swieze dostawy itp.
      dodatkowo sprawdż jeszcze ruszt griilla czy ejst czysty. czym go smarujesz/na jakim tluszczu samzylas mężowi? moze to olej po rpostu jest niesmaczny?
      no i na koniec przyprawy - tunczyka najlepiej podawac soute i dopiero na talerzu posypac lekko swiezo mielonym pieprzem.
      • aankaa Re: Steki z tuńczyka-przepis 12.02.17, 17:06
        stek smaruje się oliwą i smaży na mocno rozgrzanej (suchej) patelni
        • kondolyza Re: Steki z tuńczyka-przepis 12.02.17, 17:24
          aankaa napisała:

> stek smaruje się oliwą i smaży na mocno rozgrzanej (suchej) patelni
          >

jasne, ale pytanie jaką oliwą posmarowała autorka? czy nie był to surowy palący się olej, albo może oliwa zjełczała, albo po prostu taki rodzaj oliwy ktory ma smak nieodpowiadający autorce... przyczyn moze być wiele. generalnie do wysokiej temperatury smażenia/grilowania musi być ten gorszy typ oliwy tzn. mniej zdrowy bo powinna to być oliwa rafinowana, gdyż jeśli będzie surowa czyli nierafinowana to nioestety będzie się palić i wtedy jedzenie nie będzie smaczne
      • pole_koniczyny Re: Steki z tuńczyka-przepis 12.02.17, 17:07
        Moim zdaniem kwestia może być banalnie prosta - jakość ryby. Przy każdych stekach - czy wołowych czy rybnych - to jest podstawa. Tym bardziej jeśli oba kawałki robione innymi metodami są niesmaczne. Niestety to nie gulasz, który można uratować długim duszeniem i przyprawami nawet jeśli mięso nie za dobre.
        • mamma_2012 Re: Steki z tuńczyka-przepis 12.02.17, 18:16
          Ryby kupuję w Makro, więc są raczej świeże, a przynajmniej nie mniej świeże niż w restauracjach, które się tam zaopatrują. Smażę na oliwie z oliwek, problemem nie jest wysmażenie, bo prędzej będą zbyt krwiste niż suche. Problem jest w smaku. Kombinuję z mieszkankami ziół, bo problem chyba jest głównie w wyrazistości smaku (chyba, bo wypróbowałam wiele przepisów), chociaż większość ryb najbardziej lubię w najprostszych formach, często wystarczy mi sól i pieprz lub czosnek.
          • kondolyza Re: Steki z tuńczyka-przepis 12.02.17, 18:51
            no to pewnie te mieszanki psują Ci smak. dobra ryba wystarczy jak bedzie zrobiona na czystym grillu i posypana jedynie pieprzem.
            • verdana Re: Steki z tuńczyka-przepis 12.02.17, 19:04
              Ja zalewam na parę godzin sosem teriyaki i smażę. Sama nie lubię, ale innym smakują.
              • kondolyza Re: Steki z tuńczyka-przepis 12.02.17, 19:28
                tez lubie w sosie teryaki.
                \pytanie jakie jadła autorka wątku w knajpie... czasem piszą w karcie w czym marynowany itp... jesli probuje odtworzyc ten smak w ciemno to lipa...
                • mamma_2012 Re: Steki z tuńczyka-przepis 12.02.17, 19:39
                  W knajpach to jadam często cuda wianki na kiju, typu muśnięty nutką tybetańskiego ziela i aromatyzowany trawą z Wysp Dziewiczych. Na to się nie porywam.
                  Po licznych porażkach na jakiś czas odpuściłam, bo wszystkie inne ryby wychodzą mi rzeczywiście smaczne, ale ostatnio właśnie w głupim NF zjadłam i tak mi się zachciało podobnego, trochę lepszego, ze sprawdzonej ryby i przypraw, obejrzałam co tam można zidentyfikować i gucio nic nie wyszłouncertain
          • aankaa Re: Steki z tuńczyka-przepis 12.02.17, 22:13
            mamma_2012 napisała:

> Ryby kupuję w Makro, więc są raczej świeże, a przynajmniej nie mniej świeże niż
            > w restauracjach, które się tam zaopatrują. Smażę na oliwie z oliwek, problemem
            > nie jest wysmażenie, bo prędzej będą zbyt krwiste niż suche. Problem jest w sm
            > aku. Kombinuję z mieszkankami ziół, bo problem chyba jest głównie w wyrazistośc
            > i smaku (chyba, bo wypróbowałam wiele przepisów), chociaż większość ryb najbard
            > ziej lubię w najprostszych formach, często wystarczy mi sól i pieprz lub czosnek.

ryby w makro kupuj we czwartek (wtedy są dostawy)
            nie smaż na oliwie
            nie kombinuj z mieszkankami wink ziół - wystarczy sól i pieprz
            • mikams75 Re: Steki z tuńczyka-przepis 12.02.17, 22:43
              ja wlasnie tez jakos nie lubie mieszanek, naprawde malo ktora jest dobra, wole pojedyncze ziola i tez rzadko wrzucam rozne, zazwyczaj uzywam pojedynczo.
    • mikams75 Re: Steki z tuńczyka-przepis 12.02.17, 19:09
      ja lubie tunczyka z musztarda, smak ok, ale zazwyczaj mi za suchy wychodzi.
    • buuenos Re: Steki z tuńczyka-przepis 12.02.17, 23:30
      na rozgrzana patelnie wlewasz sos sojowy. Wrzucasz steki i smazysz po ok 3-4 min na strone. traktujesz swiezo mielonym pieprzem i smacznegosuspicious)
    • wipsania Re: Steki z tuńczyka-przepis 12.02.17, 23:39
      Akurat dzisiaj robiłam na obiad - w oparciu o ten przepis
      www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/walentynki/z_sosem_paprykowym/przepis.html
      Były znakomite, chociaż tuńczyk, aczkolwiek kupiony świeży jakiś czas temu w Lidlu musiał ulec zamrożeniu.
      Smażyłam po rozmrożeniu, patelnie grillowa leciutko posmarowana olejem rzepakowym. Sos z tego przepisu wyszedł wspaniały, wszystkim smakowało.
      Ale nie mazałam sosem talerzy, tylko trochę na rybę, trochę na ryż

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka