Dodaj do ulubionych

Kręgosłup

13.02.17, 23:30
Mówi się,że kręgosłup promieniuje,uciska ,spotkałyście się z czymś takim?
Obserwuj wątek
    • milva24 Re: Kręgosłup 13.02.17, 23:37
      Nie słyszałam. Słyszałam, że kręg może uciskać na rdzeń kręgowy. A czym miałoby się to promieniowanie objawiać?
    • kk345 Re: Kręgosłup 13.02.17, 23:44
      Ale bolący? Tak, ból z kręgosłupa może promieniować np do biodra lub nogi
    • b-b1 Re: Kręgosłup 14.02.17, 08:54
      Tak-wysunięty dysk spowodował nacisk na nerw i tak nieprawdopodobny ból nogi, że chodzić nie dało rady.
      Również spotkałam się z bólem "w piersi"(jak przy zawale) spowodowanym nieprawidłowościami w kręgosłupie.
      • aqua48 Re: Kręgosłup 14.02.17, 09:14
        Tak, ból od kręgosłupa może promieniować i uciskać. Jedynym rozwiązaniem są odpowiednie i regularne ćwiczenia. Doraźnie - rehabilitacja: dobre masaże, krioterapia.
    • sayyida Re: Kręgosłup 14.02.17, 09:27
      Kiedyś byłam w czymś w rodzaju muzeum czy galerii osobliwości na weterynarii. I jakiś zwierzęcy ortopeda pokazywał kręgosłupy - różniste - i tłumaczył, że i u zwierząt, i u ludzi kręgosłup odpowiada za jakieś 70% wszystkich chorób. Bo nawet lekki ucisk na jakiś nerw może powodować gorsze ukrwienie jakiegoś organu, osłabiać pracę mięśnia itd., co w efekcie prowadzi do stanów zapalnych , przerostów, niedorozwojów i w ogóle. Apelował, żeby o kręgosłup dbać.

Ja mam od kręgosłupa: rwę kulszową, "bolesne miesiączki", "kłucie w sercu", "migreny", a także duszność i nadreaktywność oskrzeli. A jeden znajomy ma problemy z potencją.
    • eliszka25 Re: Kręgosłup 14.02.17, 09:49
      tak, jestem tego zywym przykladem. kiedy kregoslup odmowi mi posluszenstwa, to objawia sie to bolem w biodrze, a nawet kolanie. z reszta przez problemy z kregoslupem mam krotsza prawa noge oraz prawe kolano "wytarte" jak 80-latek. mam artroze, czyli to samo, co moj 80-letni ojciec. jest to skutek skrzywienia kregoslupa, ktore powoduje wiekszy ucisk na prawa strone i tym samym szybsze "zuzywanie" sie stawow po tej stronie.
      • hedna Re: Kręgosłup 14.02.17, 16:36
        Mi z powodu kłopotów z kręgosłupem dokucza ból prawej strony tułowia,ból biodra ->nogi,z odcinka szyjnego zawroty głowy,kłopoty z pochylaniem. Palce u jednej ręki zdrętwieją po nocy ... W poniedziałek zaczynam zabiegi na odc.lędźwiowy,czekałam pół roku
        • silenta Re: Kręgosłup 14.02.17, 16:55
          Nie wymiguj się oczekiwaniem na zabiegi tylko zacznij ćwiczyć w domu ćwiczenia zalecane przez ortopedę na kręgosłup. I nie odbierz tego źle bo piszę z własnego doświadczenia. Dostałam od ortopedy zestawy do samodzielnego ćwiczenia: po 11 ćwiczeń na odcinek piersiowy, lędźwiowy i szyjny i jak doczekałam zabiegów to już w znacznym stopniu sama sobie pomogłam. Tylko trzeba jednak konsekwentnie ćwiczyć 5-6 razy w tygodniu. To proste ćwiczenia tylko trzeba poświęcić im trochę czasu.
          • hedna Re: Kręgosłup 14.02.17, 19:15
            bardzo chętnie spróbowałabym
        • eliszka25 Re: Kręgosłup 14.02.17, 17:07
          u mnie tez odcinek ledzwiowy i miewam podobne problemy. czasem nawet oddychac nie moge. odkad regularnie uprawiam nordic walking, rzadziej miewam problemy. poszukaj dobrego fizjoterapeuty, niech ci pokaze cwiczenia, bo porzadnie wzmocnione miesnie grzbietowe i brzucha bardzo pomagaja w zmniejszeniu dolegliwosci.
          • hedna Re: Kręgosłup 14.02.17, 19:19
            jak mnie tak zaczął dopadać ból prawej strony,to nie wiedziałam co się dzieje. A to,że nie mam pęcherzyka żółciowego,a to na naczyniaka na wątrobie (niby ma nie dawać dolegliwości bólowych).. Aż mi lekarka mądra powiedziała,że winny jest kręgosłup! Ostatnio często dokucza szyjny,pojawia się kłopot przy pochylaniu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka