Dodaj do ulubionych

impreza, goście, noclegi

16.02.17, 12:29
Pytanko mam, bo chyba nie ogarniam.
Jest impreza, na okrągłe urodziny, trzeba dojechać.Ale to nie problem, bo to ok 60km.
Te urodziny to osobistego brata są.Brat w tej miejscowości do której trzeba dojechać to mieszka.
Zaproszonych gości ok 30szt.
Co z noclegiem?czy? brat powinien gościom zapewnić nocleg" za swoje"-czy samemu sobie rodzeństwo powinno zapłacić(bo namiar mają)-pokój 20m od lokalu, cena za pokój hotelowy 100zł.-
Oczywiście istnieje mozliwośc powrotu do domu po tej imprezie, wystarczy ze kierowca nie pije.Ale trzeba chcieć?czy nie?olać brata?
Obserwuj wątek
    • lauren6 Re: impreza, goście, noclegi 16.02.17, 12:31
      Brat powinien zapłacić za noclegi gościom spoza miasta.
      Zrób co uważasz. Jak lubisz brata to zapłać te 100 zł za pokój i jedz na imprezę.
      • tol8 Re: impreza, goście, noclegi 16.02.17, 15:07
        Absurd.
        60km to nie problem. Jak ktoś wypić musi, to są pksy i pociągi.
        • drinkit Re: impreza, goście, noclegi 16.02.17, 16:57
          > Jak ktoś wypić musi, to są pksy i pociągi.

Jak ktoś wypić CHCE, a nie MUSI. Taka drobna różnica, no ale na ematce zawsze musi być, że ktoś "musi" wypić
          • fifiriffi Re: impreza, goście, noclegi 16.02.17, 19:49
            tylko,że własnie problemem jest po trochu to,że szwagier i szwagierka muszą wypić, bo gdy by nie musieli to nie byłoby problemu z powrotem.
            Np ja nie musze pić na imprezach i często jestem kierowca, Nie chce i nie muszę pić.A jak chcę, załatwiam kierowce.
    • prochottka1 Re: impreza, goście, noclegi 16.02.17, 12:33
      zaproszenie jest na urodziny
      a nie na nocleg do hotelu
      wszystko inne czyli nocleg czy powröt do domu
      po imprezie to do decyzja gości, na własny koszt
    • beata985 Re: impreza, goście, noclegi 16.02.17, 12:38
      to nie wesele...
      jak nie masz ochoty wracać organizujesz sobie nocleg, nie oczekujesz od tego nikogo,
      jak masz zamiar wypić i wracać-znajomy kierowca, taksówka.
    • wuika Re: impreza, goście, noclegi 16.02.17, 12:38
      Nocleg w gestii gości. No bez jaj, żeby dorosłymi ludźmi trzeba było się tak zajmować, że przy odległości 60km noclegi trzeba fundować smile
    • kk345 Re: impreza, goście, noclegi 16.02.17, 12:40
      A gdyby impreza była w tym samym mieście, to jubilat powinien opłacić gościom taksówki lub bilety na nocne autobusy? Oczywiście, ze dojazd/nocleg to sprawa gości. I nie wyobrażam sobie olania fajnej imprezy, bo brat mi hotelu nie wykupił...
    • lady-z-gaga Re: impreza, goście, noclegi 16.02.17, 12:41
      Hotel dla gości z okazji urodzin? nie przesadzacie aby?
      Wiele razy byłam poza miastem na imprezach, zawsze znalazło się parę osob niepijących dobrowolnie, mimo, że u gospodarzy mozna było się przespać. Fakt, warunki nie były hotelowe, ale korona z głowy nikomu nie spadła, jak przyjechał z własnym, śpiworem czy nawet karimatą. Kto chciał, zostawał, reszta umawiała się między sobą na podwozkę - niepijący zabierał współmałzonka i jeszcze kogoś z gości. Czasem juz przed imprezą gospodarz dzwonił i mowił "nie bierzcie samochodu, podjedzie po Was Iwona/Stasio/Zdzisio". W drodze powrotnej zawsze można się zabrać z kimś przynajmniej do granic miasta, potem taksowkę wziąć.
      Cóz to za celebryckie wymagania, żeby jubilat do imprezy dołozył jeszcze hotel dla każdego, w życiu się z czymś takim nie spotkałam.
      • claudel6 Re: impreza, goście, noclegi 16.02.17, 15:26
        przesadzają, jak to na ematce.
    • lusitania2 Re: impreza, goście, noclegi 16.02.17, 12:42
      fifiriffi napisał:

> Co z noclegiem?czy? brat powinien gościom zapewnić nocleg" za swoje"

pierwsze słyszę (na weselach bywa, ale to nie wesele!).
      Przyjeżdżam na imprezę i w zależności od własnych chęci/możliwości nie piję i wracam do własnego łóżka albo płacę sama za hotel.
      • aqua48 Re: impreza, goście, noclegi 16.02.17, 12:45
        No, to gruba przesada aby organizować imprezę urodzinową z opłaconym noclegiem dla gości..
    • slonko1335 Re: impreza, goście, noclegi 16.02.17, 12:43
      Cóż zapewniam nocleg osobom przyjeżdżającym do nas na urodziny-tyle ze oni mają 300-400 km a nie 60 do domuwink
      • default Re: impreza, goście, noclegi 16.02.17, 13:12
        Wszystkim ? A jak zaprosisz kilkadziesiąt osób to też ?
        Dwa lata temu byłam na hucznej rodzinnej imprezie - jubileusz 40-lecia małżeństwa, było zaproszonych kilkadziesiąt osób z różnych miejscowości, oddalonych od 100 do 400 km od miejsca imprezy, ci najbliżsi mieli możliwość zanocować u jubilatów lub ich córki mieszkającej w tym samym mieście, reszta dostała po prostu namiary na hotel.
        • slonko1335 Re: impreza, goście, noclegi 16.02.17, 13:22
          Wszystkim. Zapraszam tyle osób dla ilu jestem w stanie zapewnić nocleg-to dla mnie oczywiste.
          • kochamruskieileniwe Re: impreza, goście, noclegi 16.02.17, 16:47
            Jakiś czas temu mieliśmy 100 lecie cioci. Potem 101 i 102...
            Zjeżdzała rodzina cała plus przyległości. Nocleg był smile
            Tzn młodzież w namiotach w ogrodzie, starsi członkowie rodziny na łózkach - reszta jak się dało, po sąsiadach również.
            Ale...
            Było lato
            Małe miasteczko, dużo zaprzyjaźnionych sąsiadów.
            Ciotka z mężem w czasie wojny i po wojnie gościła dużo wysiedlonych osób z rodziny, mimo, że dom częściowo zajęty był przez Niemców. (vbył momet, że mieszkało tam chyba 6 rodzin, plus stryj przygarnął jeszcze kogoś z okolic).

Wszyscy ciągnęli do tego domu jak w dym. Bo to był zawsze dom przyjazny wszystkim.
            Trochę tak, jak teraz się czyta w ksiązkach autobiograficznych o wakacjach u rodziny we dworku...

Podczas setnych urodzin, przez dom przewinęło się grubo ponad setka ludzi. Koszmarem było zmywanie - stałe dyżuryu na zmywaku były...
            • kochamruskieileniwe Re: impreza, goście, noclegi 16.02.17, 19:25
              ale w Twojej sytuacji, opisanej wyżej i niżej, nie oczekiwałabym noclegu.
    • liliawodna222 Re: impreza, goście, noclegi 16.02.17, 13:00
      Fundowanie noclegu w hotelu gościom to gruba przesada. To raz. A dwa: impreza urodzinowa w tym wieku? wink Zaraz mi się dostanie wink
      • fifiriffi Re: impreza, goście, noclegi 16.02.17, 13:03
        to ma być ...tka w lokalu zamkniętym. A to urodzin sie nie wyprawia ?
        • liliawodna222 Re: impreza, goście, noclegi 16.02.17, 13:08
          Niektórzy wyprawiają, niektórzy nie wink Ich wola. Natomiast nie rozumiem oczekiwań co do zapewnienia noclegu. Impreza to jedno, nocleg to drugie. Albo ma się jak wrócić, albo się nie jedzie, po prostu. Uważam, że oczekiwania co do noclegu to duże nadużycie.
    • feliz_madre Re: impreza, goście, noclegi 16.02.17, 13:05
      A siostra nie może przekimać się w mieszkaniu brata?
    • joanna_poz Re: impreza, goście, noclegi 16.02.17, 13:06
      skoro brat tam mieszka, to jako siostra oczekiwałabym, że mnie jednak przenocuje. w sumie dziwne, że Ci nie zaproponował.

jako znajoma/ koleżanka zaproszona na taka imprezę - noclegu bym nie oczekiwała.
      • fifiriffi Re: impreza, goście, noclegi 16.02.17, 13:13
        hm? na razie nie napiszę co w związku z tym. Powiedzmy,że na chwile obecną nocleg u brata w mieszkaniu nie wchodzi w grę.
        • fifiriffi Re: impreza, goście, noclegi 16.02.17, 13:14
          aha. I nie chodzi tylko! o siostrę. Ogólnie o gości, którzy mają te 60km na impreze.
          • klerjeser Re: impreza, goście, noclegi 16.02.17, 13:40
            Jeżeli jest większa grupa gości dojeżdżająca z jednej miejscowości, może im się opłacić wynająć busa albo poprosić kogoś znajomego czy rodzinę kto ma takiego busa aby zawiózł i przywiózł. Raczej na pewno wyjdzie taniej niż nocleg w hotelu czy motelu.

Znajomi robili kiedyś 15-ta rocznicę ślubu prawie 40 km od nas i w 5 par zrzuciliśmy się na busa od ojca kolegi. Wyszło coś 70 zł od pary.
    • fomica Re: impreza, goście, noclegi 16.02.17, 13:25
      Rozumiem że goście dorośli, sami się poruszają i sami wracaja po nocy? To nie trzeba im organizowac noclegu. Ja jako zaproszona bym tego nie oczekiwała i jako zaproszona, w zależności od sytuacji i bliskości z gospodarzem:
      1. pojechałabym i najwyżej wyszla wczesniej, tak żeby sensownie dotrzec do domu,
      2. albo bym podziekowała za zaproszenie, gdybym uznała że za dużo zachodu i nie mam jak wrócić (a ja akurat samochodu nie posiadam)
      Opcję hotelową rozważałabym gdyby naprawde była to bliska osoba i szczególna okazja. Nocowania na podłodze z 30 innymi osobami w ogóle nie biorę pod uwagę smile
    • aga.doris Re: impreza, goście, noclegi 16.02.17, 13:35
      Jeśli oczekujesz od brata noclegu hotelowego po imprezie urodzinowej, to rozumiem że i twój prezent dla niego będzie z tych bardziej wartościowychwink Wypada co najmniej z pięciu stówek wyskoczyćwink
    • rafalzalu Re: impreza, goście, noclegi 16.02.17, 14:11
      Jak dojechać nie problem to i wrócić też nie. Albo jak się chce pić to zostaje się na własny koszt w hotelu, tym bardziej że to 100 zl. Tyle to taksówka w obie strony w jednym mieście może wyjść
    • tol8 Re: impreza, goście, noclegi 16.02.17, 15:10
      Jechałam na wesele 600km od domu. Wesele u pana młodego, więc od młodej jechało sporo osób. Zabita dechami wieś pod granicą ukraińską. Wszyscy mieli zapewnione noclegi. I nie w hotelach, a w domach rodziny młodego. Miło i sympatycznie.
      • paniusia.aniusia Re: impreza, goście, noclegi 16.02.17, 15:23
        Ale to wesele A nie urodziny.
        • joanna_poz Re: impreza, goście, noclegi 16.02.17, 15:24
          i 60 km od domu, a nie 600smile
    • nenia1 Re: impreza, goście, noclegi 16.02.17, 15:24
      Płacę sama za siebie, bez przesady, dla mnie to jednostkowy koszt, a dla solenizanta, gdyby miał płacić za wszystkich gości, to spory wydatek.
    • joaaa83 Re: impreza, goście, noclegi 16.02.17, 15:41
      To przecież nie wesele. Myślę, że w przypadku takiej imprezy koszty noclegów stanowiłyby sporą część wszystkich wydatków. Z resztą to 60 km, nie 150. Pojechałabym i nie piła albo małżonek by nie pił.
    • aka10 Re: impreza, goście, noclegi 16.02.17, 15:54
      Za miesiac mam jechac na okragle urodziny ponad 100 km. W zyciu by mi nie przyszlo do glowy, zeby pytac o to, czy zaplaca mi nocleg.
    • issa-a Re: impreza, goście, noclegi 16.02.17, 16:09
      rodzeństwo chyba doskonale zna mozliwości mieszkaniowe, i finansowe, brata. Wie, czy moze liczyc na nocleg, czy nie. Wie, czy woli pić czy wracać do domu. I tyle.
      Jesli brat moze przenocować rodzinę! w swoim domu, to powinien to zrobić. Jesli nie może to rodzina powinna radzic sobie sama.
      I najlepiej to takie sprawy wyjaśniac przed imprezą a nie w trakcie , czy po.
      60 km to mozna spokojnie i taksówką dojechać do domu zamiast placic te same, a moze i większe pieniądze w hotelu.
    • jak_matrioszka Re: impreza, goście, noclegi 16.02.17, 16:18
      Zapytalabym solenizanta czy ma dla mnie nocleg lub podpowiedz, a jesli nie to zorganizowalabym cos sama, albo wracala do domu na noc. Bez wzgledu na pokrewienstwo, i bez nacisku na to ze zalatwienie noclegu do obowiazkow solenizanta nalezy. Czysty pragmatyzm: pytasz i wiesz, zamiast gdybac i zgadywac. Moze na impreze jedzie ktos jeszcze z moich stron i mozna sily polaczyc w organizacji powrotu (wspolna taksowka, albo ktos kto i tak nie pije i jedzie autem).
    • milva24 Re: impreza, goście, noclegi 16.02.17, 16:25
      Imprezy nie olewam chyba że brata nie lubię. Jeżeli lubię to w zależności od nastroju i przewidywanego końca imprezy albo wracam do domu albo sama sobie oplacam nocleg.
    • edelstein Re: impreza, goście, noclegi 16.02.17, 16:35
      To sa urodziny,60 km od domu,oczekiwanie hotelu to buractwo.
      Szukam kierowcy/pks-u^/place za hotel sama (100 zl to b.tanio)
    • fifiriffi Re: impreza, goście, noclegi 16.02.17, 17:23
      no to wyjasniam
      Imprezę organizuje ja dla mojego męża. Przed cała organizacja, jak wreszcie udalo mi sie poszukac lokal, ktory mnie finansowo nie zrujnuje a do tego przyjmie 30osób dzwoniłam i pytałam. Wszyscy!!! byli na tak.
      Zresztą o tym ,że będę dla niego robiła urodziny była mowa już dawno. Nikt , absolutnie nikt z poinformoanych nie miał żadnych wątów.
      Najbardziej mi chodzi własnie o rodzeństwo męża. Szwagra po pierwsze stać na ten pokój za 100zł, a siostry facet jest po zawale i nie pije alkoholu.Wi
      więc teoretycznie kierowca tez jest.

Czyli mają mozliwośc dojechania i wrócenia.

Ja sie pogodziłam, wszyscy nasi znajomi sa w lekkim szoku.
      Ja uważam, że na takie urodziny rodzeństwo powinno jednak sie wziąć w garść i przyjechać.A nie wymyślać. Nie wiem co mysleć, tym bardziej ,że mąż i szwagier maja bdb! relacje. Najlepsze chyba z rodzeństwa.Faktem jest,że jak ma sie ruszyć dalej od domu niż 20km to mu zawsze sie nie chce. Siostra męża bywa kilka razy w mcu u nas w mieście.Wtedy odległość nie ma znaczenia.

Dodam tylko,że mój brat i bratowa organizują swoje okrągle urodziny za to w miejscowości rodzinnej, a znajomi z Warszawy-400km powiedzieli ze poproszą tylko o namiary na noclegi-płacą za siebie.Czyli można.
      • aka10 Re: impreza, goście, noclegi 16.02.17, 17:28
        fifiriffi napisał:

> Najbardziej mi chodzi własnie o rodzeństwo męża. Szwagra po pierwsze stać na te
        > n pokój za 100zł, a siostry facet jest po zawale i nie pije alkoholu.Wi
        > więc teoretycznie kierowca tez jest.
        >
        > Czyli mają mozliwośc dojechania i wrócenia.
        >

Nie, to nie. Bawcie sie dobrze. Odmow od razu porcje tych, ktorzy Was swoja obecnoscia nie zaszczyca.
        >
        >
        >
        >
        >
        • fifiriffi Re: impreza, goście, noclegi 16.02.17, 17:31
          no zamierzam smile
          Przyjaciele powiedzieli,że jak mam szwagrostwo sztywniaków to niech sztywnieją w domach, my będziemy sie dobrze bawić smile
          • nenia1 Re: impreza, goście, noclegi 16.02.17, 20:35
            Dokładnie i udanej imprezy smile
          • pelissa81 Re: impreza, goście, noclegi 16.02.17, 21:59
            moja sygnaturka wszystko wyjaśnia...smile
      • lucyjkama Re: impreza, goście, noclegi 16.02.17, 20:44
        Dla mnie to jest nieco dziwne, że nie możecie/ nie chcecie przenocować rodzeństwa męża. W mojej rodzinie nawet w najmniejszym mieszkaniu dla "swoich" miejsce się zawsze znajdzie.
        • pelissa81 Re: impreza, goście, noclegi 16.02.17, 22:00
          No ja tez bym rozlozyla matę w salonie i zaproponowała spanie na dywanie. To mlodzi ludzie, babci bym nie zaproponowala, ale ludziom ponizej 40 big_grin?
          • fifiriffi Re: impreza, goście, noclegi 16.02.17, 22:16
            ależ mogą. Ale tutaj pojawia sie kolejna historia wink
            Żona szwagra nie znosi siostry swojego mężawinkBaaardzo nie znosi. smile
            Tutaj też jest" pies pogrzebany "-bo siostra zadzwoniła do brata ,że sie zabierze z nimi jak pojadą.A żona szwagra podejrzewam dostała ataku wkur.ienia wink
            Zresztą zapowiedziała na długo przed imprezą,że jak "ona " będzie , to szwagierka nie jedzie .A że szwagier to "doopa wołowa"
            Nie wiem już co myśleć, mam to w głębokim poważaniu już zresztą.Najwazniejsi dla nas będą.
            Powiedziałam tylko męzowi, że niech nie mysil,że do kwietnia będę co weekend kogos gościć, bo to a jednemu, a to drugiemu a to trzeciemu będzie pasować akurat w ten czy inny weekend.
            I tak osobno będę musiała ugościć teściów, bo obecnie są w sanatorium a po sanatatorium teściowa zaraz wyjeżdża do pracy.
    • 1maja1 Re: impreza, goście, noclegi 17.02.17, 12:39
      Wiesz co, chyba tego swojego brata za bardzo nie lubisz, zeby rozkminiac czy za strate 100zl (!!!) olac gouncertain
      W ogole czy brat obchodzi moze 18tke? bo takich pytan spodziewalabym sie raczej od egoistycznych nastolatkow, ktorzy dostaja jakies tam kieszonkowe i szkoda kazdego wydanego nadprogramowo groszatongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka