Dodaj do ulubionych

Fluoryzacja

17.02.17, 15:36
Jakie jest Wasze zdanie w kwestii fluoryzacji w szkole? Znajoma stomatolog nie zgodziła się , żeby jej dzieci ja miały. Skłaniam się, żeby to samo zrobić.
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Fluoryzacja 17.02.17, 16:17
      Z ulotki elmexa zalecane jest mycie żelem raz w tygodniu, w szkole moich dzieci odbywa się to raz w miesiącu. Nie wyraziłam zgody, myją wraz w tygodniu w domu.
    • princy-mincy Re: Fluoryzacja 17.02.17, 16:18
      Ja tez sie nie zgodzilam, by moje dziecko uczestniczylo we fluoryzacji.
      Zupelnie nie widze sensu, taki przezytek robiony chyba sila rozpedu.
    • wydramarlenka Re: Fluoryzacja 17.02.17, 16:19
      Jak krem nivea - nie pomoże, nie zaszkodzi...
    • sabek81 Re: Fluoryzacja 17.02.17, 16:22
      uczestniczy
    • 1papryczka.chili Re: Fluoryzacja 17.02.17, 16:29
      mój syn nie uczestniczy. dotychczas robilismy w domu fluoryzacje elmexem a dziś pierwsza fluoryzacja u dentysty. i tak będziemy raz na 4 miesiace robić.
      • alfa36 Re: Fluoryzacja 17.02.17, 22:53
        Ten elmex dla dzieci? Sama używam zielonego...
        • iwoniaw Re: Fluoryzacja 17.02.17, 23:05
          Taki:
          https://www.aptekagalen.pl/img/imagecache/1001-2000/3a793ee814fff885ab352d72cb7df217e00909c6.jpg

Owszem, wyraziłam zgodę, żeby dzieci fluoryzowały zęby w szkole.
          • alfa36 Re: Fluoryzacja 18.02.17, 00:17
            Dzięki, nie wiedziałam, ze taki jest...
            • slonko1335 Re: Fluoryzacja 18.02.17, 11:02
              w aptece się kupuje, w szkole tym samym fluoryzują tylko bez sensu raz w miesiącu...
              • 1papryczka.chili Re: Fluoryzacja 18.02.17, 12:09
                u syna w szkole musiało być coś innego do fluoryzacji bo jeden raz fluoryzował i mówił że takie okropne było źe zwymiotował. z elmexem nigdy tego problemu nie było.
                • slonko1335 Re: Fluoryzacja 18.02.17, 14:07
                  może-ja sprawdzałam w naszej i jest dokładnie ten sam żel tyle, że w dużej tubie...
    • misoune Re: Fluoryzacja 18.02.17, 11:13
      Wyraziłam zgodę.
      Niestraszny mi gluten i inne p...doły, to i fluor raz w miesiącu nie zabije mi dzieci.
    • zofijkamyjka Re: Fluoryzacja 18.02.17, 12:08
      nie wyraziłam zgody, córkę bolała bardzo po tym głowa.....
    • memphis90 Re: Fluoryzacja 18.02.17, 14:51
      Jeśli ktoś fluoryzuje w domu lub u dentysty, to nie ma sensu. Jeśli tego nie robi- to ma to sens.
      • mysz1978 Re: Fluoryzacja 18.02.17, 17:42
        a pamietacie fluoryzacje w naszych czasach? Takie krople to byly - obrzydliwe w smaku, no ale wizja wyjscia z sali i powyglupiania sie troche w lazience byla zbyt kuszaca zeby protestowac wink

A obecnie jako matka dwoch synow, na fluoryzacje w szkole pozwalam bo malo prawdopodobne jest zeby im to zaszkodzilo

• memphis90 Re: Fluoryzacja 18.02.17, 20:31
          U mnie były czerwone, wstrętne, takie jakieś kaśno-gorzko-szczypiące. Do teraz pamiętam...
    • hermenegilda_zenia Re: Fluoryzacja 18.02.17, 18:48
      Dzieciaki przyjmują fluor znajdujący sie w normalnych pastach oraz z innych zrodel,np. W wodzie pitnej z kranu, wiec nie widzę powodu do dodatkowego fluoryzowania. Jeżeli zeby są rzetelnie myte i rodzic tego pilnuje fluoryzacja jest imho zbytecznym wyciaganiem kasy.
      • memphis90 Re: Fluoryzacja 18.02.17, 20:32
        W Polsce nie fluoryzuje się wody pitnej.
        • sanrio Re: Fluoryzacja 18.02.17, 21:02
          memphiiiiis, pisałam w innym wątku do Ciebie, pewnie nie widziałaś. Chciałabym się z tobą skontaktować na priv, gazetowej poczty nie masz?
          • memphis90 Re: Fluoryzacja 18.02.17, 23:12
            Eeeee, chyba mam; Józek raz tam do mnie napisał, więc muszę coś mieć. Napisz, a ja sprawdzę, czy doszło. Ale jutro sprawdzę wink
            • sanrio Re: Fluoryzacja 19.02.17, 11:33
              nic z tegosad wraca do mnie mailer deamon. memphis90@gazeta.pl taki adres wpisałam
            • sanrio Re: Fluoryzacja 19.02.17, 11:33
              nic z tegosad wraca do mnie mailer deamon. memphis90@gazeta.pl taki adres wpisałam
        • hermenegilda_zenia Re: Fluoryzacja 18.02.17, 21:09
          Nie musi być fluoryzowana, bo zawiera go naturalnie - w wielu regionach Polski w całkiem sporym stężeniu. Dodatkowo produkty spożywcze i pasta do zębów. Ponieważ fluor jest kondensowany w organizmie, a wiele dzieciaków pasty nie wypluwa a łyka to bardziej obawiałabym sie fluorozy a nie ewentualnych niedoborów wskutek braku fluoryzacji. Straszenie rodziców w celu wyciągania kasy - za komuny jestem w stanie zrozumieć, było kiepsko z dostępem do podstawowych produktów żywnościowych, ludzie odżywiali sie gorzej, nie dbali o higienę jamy ustnej dzieci i nie chodzili na wizyty kontrolne do stomatologa, jeżeli nic sie nie działo.
          • memphis90 Re: Fluoryzacja 18.02.17, 23:14
            Wiesz, jak często występuje próchnica u polskich dzieci- tych fantastycznie żywionych, mających dostęp do pasty i szczoteczki oraz teoretycznie chodzących do dentysty na kontrole...? A ile było w zeszłym roku przypadków zatrucia fluorem...?
            • hermenegilda_zenia Re: Fluoryzacja 19.02.17, 16:40
              Próchnica u dzieci nie wynika z niedoboru fluoru tylko z faktu żarcia słodyczy, popijania słodkimi napojami i niemyciu zębów oraz ogólnego niedbania o higienę jamy ustnej u dzieci przez rodziców. Tu fluoryzacja i codzień w niczym nie pomoże, jak nie ma nawyku mycia zębów. Jeżeli uważasz, ze jest inaczej to gratuluje naiwności.
            • hermenegilda_zenia Re: Fluoryzacja 19.02.17, 16:42
              I nie pisz o zatruciu fluorem tylko ofluorozie, bo przeinaczasz to, co pisze. Tak, całkiem sporo dzieci ma plamy na zębach spowodowane przedawkowaniem fluoru
              • raszefka Re: Fluoryzacja 19.02.17, 17:49
                Lubię to i zgadzam z każdą literką.
    • sanrio Re: Fluoryzacja 18.02.17, 19:54
      nie uczestniczy. Ma zdrowe zęby po mnie, nie widzę potrzeby aby ją truć dodatkowo.
    • aurinko Re: Fluoryzacja 19.02.17, 15:15
      Z moich dzieci jedynie córka miała fluoryzacje w szkole, z czego zrezygnowałam jak pojawiły jej się białe plamy na zębach od nadmiaru fluoru. Zęby ma od zawsze całkowicie zdrowe, najstarszy syn bez fluoryzacji również zęby zdrowe (a już dorosły jest). Najmłodszy miał fluoryzowane u stomatologa i trzy mleczaki popsute. Ja miałam fluoryzowane w szkole regularnie a moje zęby całe życie tragiczne. Nie widzę pozytywnych skutków fluoryzacji, negatywne za to tak. Zatem żadnej dodatkowej fluoryzacji, to co w normalnej pascie do zębów wystarczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka