isa1001 19.02.17, 12:07 Ktoś ma dziecko z taką przypadłością? Co na to lekarz? Moje 13-letnie dziecko ma cholesterol całkowity 210. Szczupłe, zdrowe, wysportowane. Niestety, obciążone genetycznie. LDL 102 z groszami, HDL 92. Trójglicerydy w normie na szczęście. --- Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e-kasia27 Re: Nastolatek z za wysokim cholesterolem 19.02.17, 12:23 Wyłącz z diety mleko, jogurty sery i w ogóle wszytko, co pochodzi od krowy, także to ukryte w słodyczach, pieczywie, oraz wszystkie kupowane wędliny. W zamian za to niech je dużo orzechów brazylijskich, makadamia, nerkowców, pistacji, a także sezamu, siemienia lnianego i mleka kokosowego oraz wiórków kokosowych. Najdalej za trzy miesiące cholesterol powinien spaść. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Nastolatek z za wysokim cholesterolem 19.02.17, 12:52 Zapytaj lekarza. I rób, jak radzi. Jesli nastolatek odżywia się w miarę prawidłowo, to niewiele da sie uzyskać zmianą diety. A przy obciążeniu genetycznym w ogóle moze sie nie dać. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Nastolatek z za wysokim cholesterolem 20.02.17, 11:21 Guzik wiesz To dziecko ma genetycznie uwarunkowaną hipercholesterolemię. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Nastolatek z za wysokim cholesterolem 20.02.17, 11:26 Aha- osobom z podwyższonego ryzyka sercowo-naczyniowego nie wolno podawać oleju kokosowego. Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: Nastolatek z za wysokim cholesterolem 19.02.17, 13:03 Tak, mam u 8-latki. Chudzinka z dużą dawką ruchu, staranną dietą. Hipercholesterolemia rodzinna w 3 pokoleniach. U mnie nawet dieta na liściu sałaty podnosiła poziom całkowitego do 270. Dopóki nie macie chorób ukłagu krążenia i otyłości jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
blablanie Re: Nastolatek z za wysokim cholesterolem 19.02.17, 14:03 Polecę klasyki - sprawdź tarczycę,ale kompleksowo...U mnie kilka lat utrzymywał się wysoki poziom cholesterolu i pozostałych parametrów też. Przy okazji pobytu w szpitalu, gdzie badali różne rzeczy w tym lupusa, okazało się, że to tarczyca tak sieje i mam hashimoto...po unormowaniu tarczycy cholesterol i pozostałe wróciły do normy,tak po prostu...przy kolejnym badaniu okazało się że są w normie... Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Nastolatek z za wysokim cholesterolem 19.02.17, 14:51 A nie myślałaś, żeby dziecko skonsultować w poradni metabolicznej? Odpowiedz Link Zgłoś
agonyaunt Re: Nastolatek z za wysokim cholesterolem 19.02.17, 15:15 Jeśli nastolatki mają te same normy co dorośli, to gdzie Ty masz za wysoki cholesterol? LDL poniżej max, HDL dobrze powyżej minimum - zupełnie w porządku wyniki. Przy takich proporcjach nie musisz się przejmować całkowitym. Odpowiedz Link Zgłoś
isa1001 Re: Nastolatek z za wysokim cholesterolem 19.02.17, 18:18 Dzięki za pocieszenie. Faktycznie, teraz widzę, że w przypadku mojego dziecka całkowity znacząco podbija wysoki HDL. Poczekamy, co powie lekarka. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Nastolatek z za wysokim cholesterolem 19.02.17, 18:30 Ja mam całkowity 260. HDL astronomiczny, jak u zawodowych sportowców, mój lekarz zawsze twierdzi, ze widzi taki pierwszy raz w życiu. I mówi, ze całkowity w tych rzadkich sytuacjach, gdzie HDL jest powyżej normy jest w ogóle nieistotny. Jest w porządku, a nawet lepiej niż w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
mamablue Re: Nastolatek z za wysokim cholesterolem 19.02.17, 19:02 Spróbuj dostać się na konsultację do CZD w Warszawie,mają specjalną poradnię do takich przypadłośxi. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Nastolatek z za wysokim cholesterolem 19.02.17, 19:02 Ale tu nie ma żadnej przypadłości... Odpowiedz Link Zgłoś
mamablue Re: Nastolatek z za wysokim cholesterolem 19.02.17, 19:09 Jak to nie ma? Cholesterol za wysoki,pewnie bez powodu typu otyłość lub dieta,w CZD zlecą badania,a potem powiedzą,czy się martwić i jak postępować. Statyny dla starszych. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Nastolatek z za wysokim cholesterolem 19.02.17, 19:16 Cholesterol jest minimalnie za wysoki, bo chłopak ma bardzo wysoki tzw. dobry cholesterol. Tego sie nie leczy, bo nie ma czego. Stantyn absolutnie sie nie bierze, bo obniżają oba cholesterole, a przy prawidłowym LDL obniżanie HDL jest działaniem na szkodę pacjenta. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Nastolatek z za wysokim cholesterolem 20.02.17, 09:34 To nie jest żadna przypadłość. To jest zupełnie prawidłowe, że szczupli, zdrowi i wysportowani ludzie mają wysoki cholesterol. Popytaj w rodzinie swojego męża i swojej, jaki mieli cholesterol. W rodzinie mojego męża na przykład, jest tak, że właśnie ci szczupli, zdrowi i nie mogący usiedzieć na tyłku mają cholesterol powyżej normy. Jedna z tych osób przeszła na dietę, żeby zbić cholesterol i po pół roku uzyskała wynik badań o 30 punktów niższy ale nadal na granicy normy. Ci ludzie mają po 50-60 lat, nie biorą żadnych leków i są zdrowi jak ryby. A więc radzę ci zgłębić temat i znaleźć kumatego lekarza. Mit cholesterolu jest związany z mitem o szkodliwości mięsa i tłuszczu. Bardzo mało ludzi, w tym lekarzy, ma tego świadomość. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Nastolatek z za wysokim cholesterolem 20.02.17, 09:36 W okresie niemowlęctwa jak był karmiony? Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Nastolatek z za wysokim cholesterolem 20.02.17, 09:40 Co za różnica, przecież z opisu wynika, że jest zdrów jak ryba? Odpowiedz Link Zgłoś
isa1001 Re: Nastolatek z za wysokim cholesterolem 20.02.17, 09:58 Piersią przez półtora roku. To dobrze czy źle? Co na ten temat mówią w Krakowie? Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Nastolatek z za wysokim cholesterolem 20.02.17, 10:30 teorie o szkodliwosci cholesterolu juz obalno. trzeba sie przejmowac zlymi wynikami trojglicerydow. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Nastolatek z za wysokim cholesterolem 20.02.17, 11:30 Nieprawda. LDL stanowi poważny czynnik ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Nastolatek z za wysokim cholesterolem 20.02.17, 11:36 moja babcia z miazdzyca zyla 90lat i zmarla na zapalenie pluc Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Nastolatek z za wysokim cholesterolem 20.02.17, 22:08 A czego to dowodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Nastolatek z za wysokim cholesterolem 20.02.17, 23:14 ze ten cholesterol jest przereklamowany. u mnie wysoki jest rodzinny - moja mama tak ma i ja tez. trojglicerydy mamy ok, nawet nie w gornej granicy. to wszystko spisek koncernow farmaceutycznych. z glukoza tez tak jest. ciagle normy obnizaja. kiedys bylam zdrowa a teraz przekraczam o 2 jednostki granice (bo sie zmienila) i juz afera a ja niczego nawet nie slodze i slodyczy unikam bo mam zgage. milion badan mi zlecili, z ktorych nic niepokojacego nie wyniklo, wrecz przeciwnie, sa idealne. do doopy z takimi normami. ostatnio gin stwierdzil, ze morfologie to mam az za dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Nastolatek z za wysokim cholesterolem 20.02.17, 11:25 Proponuję wizytę u specjalisty zajmującego się wrodzonymi hipercholesterolemiami (lipidolog lub poradnia wrodzonych wad metabolicznych, dla potwierdzenia diagnozy również genetyk). Przed włączeniem leków farmakologicznych można spróbować monakoliny. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Nastolatek z za wysokim cholesterolem 20.02.17, 11:30 Zasadniczo leczy się człowieka a nie wyniki, tak słyszałam Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Nastolatek z za wysokim cholesterolem 20.02.17, 22:09 Tak, jakoś mi się zlał wynik z tym 270 z postu kawałek niżej. Odpowiedz Link Zgłoś