Dodaj do ulubionych

Zgadza wam sie? (Light)

23.02.17, 09:53
kobieta.gazeta.pl/kobieta/7,107881,21381920,fryzjerki-wychodza-za-kierowcow-ciezarowek-a-sekretarki.html
Pamietam ze kiedys mowilo sie ze pielegniarki i policjanci tez sie chetnie wiaza. wink
Umnie sie zgadza (troche naciagane). I faktucznie ez wszyxy adwokaci jakich znam tez sparowani zawodowo.
Obserwuj wątek
    • anika772 Re: Zgadza wam sie? (Light) 23.02.17, 10:00
      Zgadza sięsmile
    • sayyida Re: Zgadza wam sie? (Light) 23.02.17, 10:04
      No zgadza się niby, ale co w tym dziwnego? Ludzie się parują na studiach/w pierwszej, drugiej pracy. Poruszają się w określonym środowisku i z niego mają drugą połówkę.
      Znam "mezalianse" typu ona dr n.med., szefowa oddziału, on dopiero po czterdziestce robi licencjat, a tak to remontował ludziom domy, albo ona dziennikarka, on sprzedawca w salonie samochodowym (hmm, ale wcześniej był dyrektorem w firmie farmaceutycznej, mimo że studiów nie skończył żadnych...) - ale ci ludzie akurat poznali się jeszcze przed maturą i zaraz po niej wzięli śluby.
    • beata985 Re: Zgadza wam sie? (Light) 23.02.17, 10:04
      nic się nie zgadza.
      smile
      pielegniarka-lekarz
      sprzedawczyni-kierowca tira
      prawnik-nauczycielka
      kierowca tira-obsługa fastfoodu, po latach pielegniarka.
      nauczycielka-górniik, budowlaniec...
      ,,,,smile
    • andaba Re: Zgadza wam sie? (Light) 23.02.17, 10:10
      Niekoniecznie się zgadza.
      Owszem, lekarze, nauczyciele pobierają się między sobą. Ale większość kobiet nauczycielek ma mężów urzędników, kierowców i robotników - zbyt duże dysproporcje ilościowe, żeby dla wszystkich nauczycieli starczyło smile
      "Menedżerowie" cokolwiek się pod tym kryje, jakoś na nauczycielki nie lecą.
      Parę lekarz - pielęgniarka znam jedną. Ona bardzo atrakcyjna, on idiota. Nie dlatego, że się ożenił z pielęgniarką, tylko dlatego że obleśny. Z zachowania.

Ogólnie rzecz biorąc to kobiety mają problem - bo facetom bardziej "wypada" związać się z mniej zarabiającą, czy mniej wykształconą kobietą, poza tym znacznie więcej kobiet jest lepiej wykształconych.

Więc choć nie chcą, to muszą brać mężczyzn "z niższej półki". Wybrzydzanie kończy się staropanieństwem. Tfu, byciem singlem.

• lelija05 Re: Zgadza wam sie? (Light) 23.02.17, 10:14
      A ja bym chciała takie badania robić, za ciężkie pieniądze oczywiście.
      • fil.lo Re: Zgadza wam sie? (Light) 23.02.17, 10:28
        A co Cię powstrzymuje? Napisz projekt, zbuduj zespół badawczy, zaaplikuj o grant, wykaż się w nim dotychczasowym dorobkiem i już.
        • lelija05 Re: Zgadza wam sie? (Light) 23.02.17, 10:31
          Właśnie zaczynam kompletować załogę, kto chętny?
    • thank_you Re: Zgadza wam sie? (Light) 23.02.17, 10:42
      Moi rówieśnicy (lekarze i lekarki, adwokaci, prokuratorzy, notariusze) - wszyscy, jak jeden, mają partnerów spoza środowiska zawodowego (a jest to grupa ok. 40 osób). U lekarzy znacznie starszych proporcje są pół na pół, ale za żony mają np. pielęgniarki, nie tylko lekarki. U starszych adwokatów podobnie, jednak żony nie będące prawnikami są zdecydowanie na poziomie (za wyjątkiem jednej, patolskiej relacji jaką znam).
    • asia_i_p Re: Zgadza wam sie? (Light) 23.02.17, 10:50
      Nie zgadza, albo powinnam uczyć w podstawówce lub gimnazjum (a uczę głównie w liceum), albo mój mąż powinien być dyrektorem, a nie programistą.
      • asia_i_p Re: Zgadza wam sie? (Light) 23.02.17, 10:50
        Widocznie jest wyjątkowo dojrzałym programistą. smile
    • zona_mi wklejone przez moderatora 24.02.17, 21:56
      Wybór życiowego partnera
      kub-ma 24.02.17, 20:50
      Naukowcy po raz kolejny rozpracowali nasze wybory:

kobieta.gazeta.pl/kobieta/7,107881,21381920,fryzjerki-wychodza-za-kierowcow-ciezarowek-a-sekretarki.html#BoxLSLink
      Generalnie szukamy w granicach swojej profesji, co zaskakujące nie jest.
      Ja jednak się nie dopasowałam do tych badań smile Okazało się, że poszłam zupełnie w innym kierunku smile
      A jak Wy?
      Można się jeszcze tutaj pobawić:
      www.bloomberg.com/graphics/2016-who-marries-whom/
      • bi_scotti Re: wklejone przez moderatora 24.02.17, 22:09
        Tak w jakichs 10% sie zgadza czyli nie za bardzo ... I to w odniesieniu do very diverse group o jakiej mysle, zarowno jesli chodzi o wiek jak i ethnic/linguistic background. BTW, zawodowi kelnerzy/kelnerki traktujacy kelnerowanie jako profesje na zycie to nie jest az takie czeste zjawisko a jesli juz to w bardzo specyficznych restauracjach/banquet halls etc. Cheers.
    • kota_marcowa Re: Zgadza wam sie? (Light) 24.02.17, 22:17
      Też mi odkrycie. Nie od dzisiaj wiadomo, że ludzie wiążą się albo w pracy (lekarz-lekarka-pielęgniarka, menedżerka, sekretarka-menedżer,) albo na podobnym poziomie społeczno finansowym (fryzjerka-kierowca). Wbrew pozorom, to podobieństwa się przyciągają i mezalianse zdarzają się niezwykle rzadko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka